Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri PLAT Üyesi Fi...

PLAT Üyesi Firmalar ABDli Dollar General ile Görüştü

Türk Firmaları İhracatta ABD Pazarına Kilitlendi

01.10.2020 – Kaliteli ve uygun fiyatlı ürünleri ile tüketicinin kalbini kazanan özel markalı ürünler sektörü, başarı öyküsünü Türkiye sınırları dışına taşımayı hedefliyor. PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği, sektörün ihracatına ivme kazandırmak amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında ABD pazarını yakın markaja aldı. Gıda ve gıda dışı sektörlerde faaliyet gösteren PLAT Derneği üyesi 52 firma arasından ABD’li yüksek indirim market zinciri Dollar General’in seçtiği 37 Türk firması, online olarak düzenlenen toplantılarda Dollar General ile buluştu ve yeni işbirliklerinin kapısını açacak görüşmeler gerçekleştirdi.

Özel markalı ürünler (Private Label) sektörü, 2018 ve 2019 yılındaki hızlı büyüme ivmesini 2020’de de sürdürerek yılı yaklaşık 75 milyar TL ciro ile kapatmayı hedefliyor. Gıda ve gıda dışı sektörlerde özel markalı üretim yapan firmalar, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında sıralanırken yüksek kalite standartları ve üretim güçleri ile ihracatta da avantajlı bir konumda yer alıyorlar.  

Özel markalı ürünler sektörünün ihracat hamlesine liderlik eden PLAT Derneği ile Dollar General arasında gıda ve gıda dışı kategorilerinde 37 üye ile görüşmeler gerçekleştirildi. ABD’li yüksek indirim market zinciri Dollar General ile online olarak yapılan bu toplantılarda ülkemizden yapılabilecek ihracat kanalları ve yeni işbirliği fırsatları değerlendirildi. Bakliyattan kâğıda, zeytinyağından temizlik ürünlerine, kuruyemişten kozmetiğe kadar birçok farklı alanda üretim yapan PLAT üyesi firmalar, gerçekleştirilen görüşmelerle Amerika pazarında yeni bir adım atma yolunda görüş alışverişinde bulundular. 

Yüksek indirim market zinciri Dollar General, ABD’nin 44 eyaletinde 17 binden fazla mağazası ile faaliyet gösteriyor. ABD’li markaların yanı sıra kendi markalarını da mağazalarında sunan Dollar General, uygun fiyatlı ürünleri ve geniş ürün yelpazesi ile ülke genelinde geniş bir tüketici kitlesine sahip. Dollar General indirim marketlerinde; gıdadan temizlik ürünlerine, ev eşyalarından sağlık, güzellik ve kişisel bakıma kadar pek çok ürün çeşidi yer alıyor.  

ABD pazarının Türk firmaları açısından büyük potansiyele sahip olduğunu vurgulayan PLAT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı M. İmer Özer, “ABD çok büyük bir pazar ve Türk ihracatçılarının mutlaka bu pazarda aktif şekilde yer almaları gerekiyor. Üye firmalarımızın ihracat potansiyellerini artırmak amacıyla yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında ABD pazarı ile de yakından ilgileniyoruz. ABD’li yüksek indirim market zinciri Dollar General ile üye firmalarımızı online toplantılarda buluşturarak hem kendilerini hem de ürünlerini tanıtabilecekleri ortamı sağladık. Üyelerimiz gerçekleştirdikleri ilk görüşmeler sonrası işbirliği fırsatları konusunda Dollar General ile görüşmelerine özelde devam edecekler. PLAT Derneği olarak sektörün ihracatını artırmak ve firmalarımızı yeni pazarlara taşımak konusunda kararlıyız. Üyelerimize sunduğumuz B2B görüşmeler sayesinde ihracat konusunda yeni fırsatların yakalanması mümkün olacaktır. İhracat her zamankinden çok daha fazla önemli ve biz de ülkemizin ihracat hedeflerine ve ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyoruz.” dedi.

 

 

PLAT Üyesi 17 Firma Türkiye’nin En Büyükleri Arasında

14.07.2020 – İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasının 2019 yılı sonuçlarına göre PLAT Derneği üyesi 17 firma listede sıralandı. Firmaların 2019’daki üretimden satışları toplamı 2018 yılına kıyasla yüzde 21,36 artarak 20 milyar 733 milyon TL’ye yükseldi. Türkiye ekonomisinin lokomotifi ve büyümenin itici gücü sanayi şirketleri listesinde yer alan PLAT Derneği üyeleri ağırlıklı olarak gıda, ambalaj ve temizlik ürünleri sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 1968 yılından bu yana aralıksız gerçekleştirdiği “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasının 2019 yılı sonuçları açıklandı. PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği üyesi 17 firma, 2019 yılındaki toplam 20 milyar 733 milyon liralık üretimden satışları ile Türkiye’nin en büyükleri arasındaki yerlerini sağlamlaştırmaya devam etti. PLAT Üyesi 17 firmanın 2019 yılındaki üretimden satışları 2018’e göre yüzde 21,36 artış kaydetti. Aynı dönemde firmaların net satışlarının toplamı da 2018’e kıyasla yüzde 28,52 artarak 25 milyar 348 milyon liraya yükseldi.

PLAT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İmer Özer, İSO Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması sonuçlarının 2019 yılında ülke ekonomisi ve sanayine ışık tutan değerli veriler ortaya koyduğunu belirterek, “Tüketicinin güvenini ve beğenisini kazanan özel markalı ürünlerin alışveriş sepetindeki ağırlığı her geçen gün artıyor. Sektörümüz 2019 yılını yüzde 20’lik büyümeyle yaklaşık 60 milyar TL ciro ile kapattı. Pandemi döneminde de başta gıda, temizlik ve hijyen ürünleri olmak üzere artan talep karşısında firmalarımız üstün bir gayret sergilediler. Dünya ve Türkiye ekonomisi açısından zorlu geçen bir yıl olan 2019 yılında firmalarımızın her şeye rağmen üretmeye devam ederek satışlarını artırmalarını çok önemli buluyoruz. İSO 500’de 2019 yılında 17 üye firmamız yer aldı. 500 Büyük Sanayi Kuruluşunun 2019’daki üretimden satışları 2018 yılına göre yüzde 16,4 artarken listede sıralanan PLAT üyelerinin üretimden satışları yüzde 21,36 arttı. Aynı dönemde net satışları yüzde 28,52 artış kaydetti. Gıda, temizlik ve hijyen ürünleri, ambalaj gibi sektörlerde üretim yapan firmalarımızın çoğunluğu üretimden satışlarını çift haneli rakamlarda artırdılar. İç talepteki daralma ve küresel ekonomide yaşanan durgunluk, ticaret savaşları, jeopolitik riskler gibi birçok olumsuzluğa karşın başarılı bir performans gösteren ve büyümeye devam eden firmalarımızı kutluyorum. Üyelerimizi Türkiye sanayinin dev şirketleri arasında görmekten gurur duyuyor ve önümüzdeki yıllarda yeni firmaların katılımıyla bu sayının daha da artmasını diliyoruz” diye konuştu.

2019 İSO TÜRKİYE’NİN 500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU LİSTESİNDEKİ PLAT ÜYELERİ

2019

SIRASI

FİRMA ADI

87

Bunge Gıda San. ve Tic. A.Ş.

91

Abalıoğlu Yem-Soya ve Tekstil Sanayi A.Ş.

102

Sarten Ambalaj San. ve Tic. A.Ş.

117

Oba Makarnacılık San. ve Tic. A.Ş.

122

Altınmarka Gıda San. ve Tic. A.Ş.

128

Abalıoğlu Yağ San. ve Tic. A.Ş.

186

Bifa Bisküvi ve Gıda Sanayi A.Ş.

219

Mutlu Makarnacılık San. ve Tic. A.Ş.

229

Olmuksan International Paper Ambalaj San. ve Tic. A.Ş.

233

Yayla Agro Gıda Sanayi ve Nakliyat A.Ş.

251

Lila Kağıt San. ve Tic. A.Ş.

292

Umur Basım San. ve Tic. A.Ş.

334

Lidersan Sağlık ve Gıda Ürünleri A.Ş.

410

Sapro Temizlik Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.

417

Yörükoğlu Süt ve Ürünleri San. Tic. A.Ş.

418

ABC Deterjan San. ve Tic. A.Ş.

458

Durum Gıda San. ve Tic. A.Ş.

 

PLAT Üyeleri ABD’nin Ünlü İndirim Market Zinciri Dollar General İle Buluşacak

10.07.2020 – PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği, sektörün ihracatına ivme kazandırmaya kararlı. Dubai Ticaret Ataşeliğinin katkılarıyla üye firmalarını Birleşik Arap Emirlikleri’nin ikinci büyük perakende zinciri LuLu Group ile buluşturan PLAT, bu kez ABD pazarını radarına aldı. Türk firmaları, ABD’li indirim market zinciri Dollar General ile online olarak düzenlenecek toplantılarda bir araya gelerek ürünlerini tanıtma fırsatı bulacak.  

Özel markalı ürünler (Private Label) sektörü, ülkemizde hızlı bir büyüme grafiği gösteriyor. Sektör, 2019 yılını 60 milyar TL ciro ile kapattı. Tüketicinin, Hızlı Tüketim Ürünleri Pazarında (FMCG) yüzde 21’lik paya ulaşan Private Label ürünlere ilgisi Covid-19 sürecinde de artmaya devam etti. Gıda ve gıda dışı sektörlerde özel markalı üretim yapan firmalar, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında sıralanırken yüksek kalite standartları ve üretim güçleri ile ihracatta da avantajlı bir konumda yer alıyorlar.  

Sektörün sahip olduğu ihracat potansiyelini harekete geçirmeyi hedefleyen PLAT Derneği, 2020 ve sonrasında ihracatı artırmaya yönelik çalışmalarına hız verdi. Bu kapsamda ilk adım geçtiğimiz günlerde Dubai ile atıldı ve Türk firmaları online olarak gerçekleştirilen toplantılarda Birleşik Arap Emirlikleri’nin ikinci büyük perakende zinciri LuLu Hypermarket ile buluştu. Dubai Carrefour ile görüşmeler sürerken bir güzel haber de ABD’den geldi. PLAT Derneği üyeleri, önümüzdeki günlerde ABD’li indirim market zinciri Dollar General ile online ortamda buluşacak. 

Dollar General, ABD’nin 44 eyaletinde 17 binden fazla mağazası ile faaliyet gösteriyor. ABD’li markaların yanı sıra kendi markalarını da mağazalarında sunan Dollar General, uygun fiyatlı ürünleri ve geniş ürün yelpazesi ile ülke genelinde geniş bir tüketici kitlesine sahip. Dollar General indirim marketlerinde; gıdadan temizlik ürünlerine, ev eşyalarından sağlık, güzellik ve kişisel bakıma kadar pek çok ürün çeşidi yer alıyor.  

PLAT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı M. İmer Özer, Türk ihracatçıları açısından ABD pazarının çok büyük fırsatlar barındırdığını belirterek, “ABD çok büyük bir pazar ve firmalarımızın bu pazardan daha fazla pay almaları gerektiğine inanıyoruz. Gıda, kozmetik, temizlik, kişisel bakım ve hijyen ürünleri, plastik, ambalaj gibi tüketici ürünlerinde gerek ürün çeşitliliği gerekse kalite anlamında dünya ölçeğinde çok sayıda firmamız var. Müşterilerimizin beklentilerine hızlı cevap verebiliyoruz. Bunlar bizim için ciddi avantajlar ve bu avantajları ihracat rakamlarımıza da yansıtmak, sektörümüzün ihracatına ivme kazandırmak hedefindeyiz. İhracat içinde bulunduğumuz dönemde ülke ekonomisi için de büyük öneme sahip. Türkiye’de perakende sektöründe zaten önemli bir deneyimi ve gücü olan firmalarımızın ihracatta da zorlanmayacaklarını düşünüyoruz. PLAT Derneği olarak üyelerimizin ihracatlarını artırmak amacıyla yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında gerçekleştireceğimiz ABD’li indirim market zinciri Dollar General ile yapılacak görüşmelerin önemli kazanımlar sağlayacağına inanıyoruz. Dollar General, PLAT üyelerinden seçtikleri firmalarla görüşerek hem faaliyetleri hem de ürünleri hakkında bilgi alacak. Bu görüşmelerin en kısa sürede yeni işbirlikleri ile ihracata dönüşmesini diliyoruz” diye konuştu.

 

PLAT: Yüzde 30 Büyüyen Özel Markalı Ürünler Enflasyona da Fren Oldu

22.10.2019 – PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği, özel markalı ürünler (Private Label) sektöründe 2019 yılının 8 aylık döneminde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Buna göre geçtiğimiz yıl cirosunu yaklaşık yüzde 70 büyüme ile 50 milyar TL’ye çıkaran özel markalı ürünler (Privatel Label) sektörü, 2019 yılında da büyümesini sürdürdü. Nielsen verilerine göre sektör, yılın 8 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 30 büyüdü. Böylece özel markalı ürünlerin sigara ve alkol hariç Hızlı Tüketim Ürünleri pazarındaki payı da yüzde 21,4’e yükseldi. Aynı dönemde Hızlı Tüketim Ürünleri (FMCG) pazarı yüzde 19 oranında ciro büyümesi kaydetti.  

Private Label ürünlerde en büyük pay yüzde 21,9 ile gıdanın… 

Yılın Ocak-Ağustos aylarını kapsayan 8 aylık dönemde yüzde 30 ciro artışı yakalayan özel markalı ürünlerde (Private Label), gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 21,9’luk pay ile ilk sırada yer almayı sürdürdü. Gıda ve alkolsüz içecekler kategorisindeki PL ürünlerin cirosu geçen yılın 8 aylık dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 27 artış gösterdi.Bu dönemde en yüksek artış yaşanan ürün grupları; yüzde 44 ile ev temizlik ürünleri ve yüzde 43 ile kişisel bakım ürünleri olarak dikkat çekti. Ev temizlik ürünlerinin 2019’un 8 ayındaki özel markalı ürünler cirosundaki payı yüzde 20,3’e; kişisel bakım ürünlerinin payı ise yüzde 19,8’e yükseldi.  

Tüketici ekonomik ve kaliteli olan özel markalı ürüne yöneldi 

Nielsen Shopper Trends 2019 araştırmasının sonuçlarına göre tüketicilerin yüzde 42’si “daha ekonomik”, yüzde 27’si “normal markalar kadar kaliteli” ve yüzde 22’si de “giderek artan bir kaliteye sahip” oldukları için Private Label ürünleri tercih ettiklerini ifade ettiler. Yüzde 17’lik bir kesim ise satın aldığı ürünün kalitesinin ödediği paraya değdiğini söyledi.  

Alışverişlerinde özel markalı ürünleri tercih eden tüketicinin ekonomik buldukları bu ürünlere duyduğu güvenin de arttığına işaret eden PLAT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İmer Özer şunları söyledi: “Özel markalı ürünler alışveriş sepetlerinde daha fazla yer kaplamaya devam ediyor. Geçen yıl sektörde yaklaşık yüzde 70’lik bir artış görmüştük. Bu yılın sekiz aylık döneminde gerçekleşen yüzde 30’luk ciro artışı da tüketicinin bu ürünlere olan ilgisinin devam ettiğini gösteriyor. Fiyat tercihte ilk sırada olsa da fiyattan hemen sonra kalitenin gelmesi sektörümüz açısından çok olumlu bir gelişme. Özel markalı ürünlerde güvenin arttığının en önemli göstergelerinden bir diğeri de marka bağlılığının yüksek olduğu kişisel bakım ve temizlik ürünlerindeki yüzde 43-44’lere varan artışlar. Yılın geri kalanında da sektördeki büyümenin hızlanarak süreceğini tahmin ediyoruz”. 

“Market markalı ürünlerin sınırlanması en çok tüketiciye zarar verir” 

PLAT Başkanı Özer, son yıllarda hızlı bir büyüme grafiği gösteren özel markalı ürünlerin enflasyonla mücadelede çok önemli bir rol üstlendiğini vurgulayarak market markalı ürünlere sınırlama getirilmesinin bu mücadeleyi sekteye uğratacağına ve en çok da tüketiciye zarar vereceğine de değindi. 

Özel markalı ürünler sektörü 6 Kasım’da 5. Private Label Zirvesi’nde buluşacak 

PLAT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İmer Özer, kalıcı bir büyüme için çıkış yollarını 6 Kasım’da Kurtköy Crowne Plaza Otel’de düzenleyecekleri 5. Private Label Zirvesi’nde konuşacaklarını belirtti. Üretici ve tedarikçi firmalardan ulusal ve yerel perakende zincirlerinin temsilcilerine kadar sektörün önemli isimlerinin katılması beklenen zirve, ünlü konuşmacıları ağırlayacak.

 

PLAT Derneği Başkanı İmer Özer: “Market markalı ürünlere sınırlama enflasyonu hızla artırır”

20.03.2019 – Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği (PLAT), Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın Perakende yasası ile market markalı ürünlere sınırlama getirileceğine yönelik sözleri üzerine bir açıklama yaptı. PLAT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İmer Özer, “Ülkemizin enflasyonla mücadele ettiği böylesine kritik bir dönemde tüketiciye en kaliteli ürünü en ucuz fiyata sunmak için konumlanmış market markalı ürünlere sınırlama getirilmek istenmesine anlam veremediklerini söyledi ve ekledi: “Böyle bir düzenleme hayata geçerse enflasyon hızla yükselişe geçer”. 

Market Markalı Ürünler – Private Label

Bir perakende zincirinin yalnızca kendi mağazasında satılmak üzere kendi belirlediği marka ile üretim yaptırması şeklinde tanımlanabilecek market markalı ürünler, ülkemizde yükselen bir büyüme grafiğine sahip. Geçen sene enflasyondaki artış karşısında market markalı ürünler (Private Label) adeta tüketicinin can simidi oldu. 2018 yılında önceki yıla kıyasla market markalı ürünlerin cirosu yüzde 70 artışla 50 milyar liraya yükseldi.  

Market markalı ürünlerin enflasyonla mücadelede çok büyük bir rol üstlendiğini belirten PLAT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İmer Özer, “Market markalı ürünler en iyi kaliteyi en ucuz fiyata sunmak için konumlanmıştır. Tüketici market markalı ürünü de markalı ürünü de rafta görür ve tercihini yapar. Karar tüketicinindir. Tüketicinin bu kararına saygı duymak gerekir. Kaldı ki serbest piyasa ekonomisi de bunu gerektirir. Yasal düzenlemelerle bunu yapmaya çalıştığınızda zarar gören tüketici olur, ülke ekonomisi olur. Market markalı ürünler enflasyonla mücadelede çok önemli bir rol üstleniyor. 2018 rakamları da bunu destekler nitelikte. Tüketici geçen sene fiyata baktı ve market markalı ürünü tercih etti.

Bugün örneğin; markalı bir kg çay 25.90 TL iken market markalı çay 18.75 TL, markalı bebek bezi 30.45 TL iken market markalı bebek bezi 18.95 TL, markalı tuvalet kağıdı 17.45 TL iken market markalı 15.75 TL, markalı salça 15.64 TL iken market markalı olan salça 9.58 TL, 1 litre markalı süt 3.75 TL iken 1 litre market markalı süt 2.95 TL, markalı makarna 2.35 TL iken market markalı makarna 1.35 TL’den satılıyor. Eğer market markalı ürünlere bir sınırlama getirilirse enflasyon çok hızlı bir şekilde yükselişe geçer ki bunu hiçbirimiz istemeyiz ” dedi. 

İmer Özer ayrıca market markalı ürünleri üreten firmaların aynı zamanda kendi markaları ile de üretim yaptıklarını dile getirerek firmaların private label üretimi ile atıl kapasitelerini değerlendirdiklerini böylece ayakta kalmayı başardıklarını ifade etti.  

PLAT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İmer Özer, açıklamasında önemli bir noktaya daha değindi. Özer, Avrupa ve gelişmiş ülkelerde market markalı ürünlerin perakendedeki payının yüzde 50’lere ulaştığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Avrupa’da market markalı ürünlerin payı yüzde 50’lere ulaştı. İngiltere ve İsviçre’de yüzde 42, İspanya’da yüzde 41, Almanya’da yüzde 36 iken ülkemizde ise yaklaşık yüzde 20 seviyesinde. Gelişmiş ülkelerdeki tüketici market markalı ürünleri tercih ederken ülkemizde ise gelişmekte olan bir sektörün önüne engeller konulmasına bir anlam veremiyoruz. Bu tarz yasal düzenlemeler yapılırken direkt olarak bu yasadan etkilenecek tarafların da görüşlerinin alınması gerektiği inancındayız. Market markalı ürünleri üreten sanayicileri ve tedarikçileri temsil eden PLAT Derneği olarak Bakanlığımıza her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu da belirtmek isteriz.”

Not: Tablodaki fiyatlar 20 Mart 2019 tarihli fiyatlardır.