Ana Sayfa Haberler Şangay, RMB’n...

Şangay, RMB’nin Serbest Konvertibilite Pilot Bölgesi Oluyor

19.06.2020 – Çin’in merkez bankası işlevini yürüten PBOC Başkanı Yi Gang, uluslararası finans merkezi olarak Shanghai’ı Renminbi’nin konvertibilite işlemlerinin serbest bırakılacağı pilot bölge haline getirme yönünde adım atacaklarını açıkladı. 
 
Çin Halk Bankası (PBOC) Başkanı Yi Gang, dün başlayan 12. Lujiazui Forumu’nda, Shanghai’in Çin’in para birimi Renminbi (RMB) cinsinden varlıkların tahsis merkezi olma yolunda ilerlediğine işaret ederek, yabancı yatırımcılar arasında RMB varlıklarına yatırım yapmak isteyenlerin aklına artık ilk olarak Shanghai’in geleceğini açıkladı. 
 
Çin ekonomisinin zemininin sağlam olduğunu ve para politikasının makul aralıkta tutulduğunu kaydeden Yi Gang, RMB’nin başlıca döviz birimleri karşısında yüksek faiz marjının korunduğunu ve yabancı yatırımcılar için çekiciliğinin büyük olduğunu vurguladı. 
 
Yi Gang, “Kara para aklama, terörist gruplara finansman sağlama ve vergi kaçırma suçlarıyla mücadele konusundaki düzenlemelerin gereklerini karşıladığı sürece ticaret ve yatırım kaynaklarının Shanghai’a serbest giriş-çıkışı yapılabilir” dedi.

Çin para birimi: Renminbi RMB

Çin Ekonomisi ve Parası Hakkında Kısa Bilgi

Çin para biriminin resmi adı Renminbi olup halkın parası anlamına gelmektedir. CNY kısaltmasıyla ulusararası piyasalarda tanımlanır. Renminbi para biriminin birim ismi ise Yuan’dır. 10 Yuan gibi bir kullanım doğruyken 10 Renminbi Yuan yanlış kullanımdır.

İngiliz para biriminin adı Sterlin ancak paranın birim adı Pound’dur. Çin Renminbisi ve Yuan arasında benzer ilişki vardır.

Yuan ismi Renminbi’den daha eskidir. İspanyollardan gelme gümüş paralara eskiden Çin’de Yuan denirdi. 1890’da makineyle üretlien ilk Çin Yuanı sikkeler ortaya çıkmıştır. Çinliler kendi paralarına Çin Yuanı derken Japon Yeni için de Japon Yuanı “ri yuan” ifadesini kullanırlar.

Satın alma paritesine göre Çin 19,95 trilyon dolar ile dünyanın ABD’den sonra gelen en büyük 2. Ekonomisidir.

Çin’in ekonomisi, dünyadaki toplam ekonominin yüzde 15’in oluşturmakta ve son zamanlarda da tüm dünyadaki toplam üretim ve çıktının yaklaşık yarısını tek başına karşılamaktadır.

Dolayısı ile basında ve haberlerde gördüğünüz Çin’in büyümesi ne kadar oldu, arttı, azaldı haberleri tüm dünyayı etkileyen önemli bir ekonomik veri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Çin dünyadaki çıktının yarısını ürettiği için doğal olarak dünyanın en büyük enerji ve hammadde ithalatçısı (alıcısı) ve en büyük enerji tüketicisidir.

Çin’in doğusu (deniz kıyısı) ile iç ve batı kesimleri arasında gelir dağılımında ciddi farklılıklar vardır. Bu durum özellikle de Doğu Türkistan’daki Uygur Türkleri’nin olduğu yerlerde hissedilmektedir. Doğu Türkistan ayrıca sınırlı da olsa petrol ve yeraltı kaynaklarına sahiptir.

Çin tarihi boyunca hep bu kadar büyük olmamış, büyüklü küçüklü devletler tarafından yönetilmiştir. Bu uzun tarihe burada yer vermeyeceğiz. Ancak şunu not edelim ki bu devletler arasında da kültürel benzerlikler vardır. Bugün Çin’de alfabesi aynı olan 3 farklı Çince konuşulmaktadır, keza Çin büyük bir coğrafyadır.

Tarihinden ders çıkaran Çin’in politikası bu farklılıkları ve gelir dağılımındaki eşitsizlikleri de aşarak bir arada kalmak için “Bir Kuşak Bir Yol” projesini hayata geçirmiştir. Buradaki vizyon hem Çin’i hem de Çin’in çevresini stabilize etmek, ticaretle zenginlik yaratmaktır. Bu konuda daha fazla bilgiyi Yeni İpek Yolu başlığında bulabilirsiniz.