Ana Sayfa Raporlar Altın Yorumları, Brent ve WTI Ham Petrol Analizleri Petrol Fiyatl...

Petrol Fiyatları Analiz ve Yorumları

Petrol fiyatlarında son durum ve ilgili gelişmeler… Brent petrol, WTI ham petrol ve bunlara bağlı olarak spot doğalgaz fiyatları ne olur? Bu konudaki uzman görüşleri, yorumları, teknik analizleri ve petrol stok verilerine dair değerlendirmeleri aşağıda tarihe göre sıralı olarak görebilirsiniz.

01.07.2022 tarihli Brent Petrol ve WTI Ham Petrol Yorumları ve Analizleri

Seda Yalçınkaya, Araştırma Müdürü – WTI Ham Petrol ve Brent Petrol Analizi

Petrolde resesyon endişeleri baskısı sürüyor

Dün OPEC+ toplantısında Ağustos ayına yönelik petrol üretim politikasına bağlı kalınması kararı alındı. Ağustos ayı için günlük 640 bin varil üretim artış kararı alınırken ulaşılması halinde pandemi öncesi üretim seviyelerine geri dönülmüş olacak. Karar petrol fiyatlarında baskıyı artırırken resesyona ilişkin endişeler de küresel piyasaların odağında yer almaya ve petrol fiyatları üzerinde baskıyı canlı tutmaya devam ediyor. Petrol fiyatları bu hafta yaklaşık %3’e yakın düşerken Haziran ayında aylık kayıp %8’in üzerinde gerçekleşti. Resesyon endişeleri petrol fiyatlarında aşağı yönlü seyri tetiklemiş görünüyor. Bugün Euro Bölgesi ve ABD’de Haziran ayı nihai imalat PMI rakamları takip edilecek. Veri, resesyon beklentileri üzerinde etkili olduğundan petrolde fiyatlamalarda da etkili olabilir.

WTI Teknik Analiz: Amerikan tipi ham petrol günlük periyodda ortalamaları altına geriledi. Teknik anlamda zayıflama sinyalleri oluşan WTI’da 22 haftalık ortalamaya denk gelen 105,62 seviyesinin de altına gelindi. Haftalık kapanışın bu seviye altında gerçekleşmesi durumunda petrol fiyatlarında satışlar artabilir ve teknik anlamda aşağı yönde sinyaller oluşabilir. Olası yükselişlerde ise 50 günlük ortalamaya isabet eden 110,50 seviyesi direnç olarak takip edilecek.

Destekler: 103,80 / 102 / 100
Dirençler: 105,62 / 108,60 / 110.50

Brent Teknik Analiz: Brent petrol 50 günlük hareketli ortalama olan 112.90 seviyesi altında seyrini koruyor. 22 haftalık ortalamaya denk gelen 108,45 seviyesinin de altında seyreden Brent’te haftalık kapanış takip edilecek. Haftayı bu seviye altında tamamlaması halinde petrolde aşağı yönde sinyaller belirginleşebilir. Bu seviye altında satışlar 106,40 ve 104,70 desteklerine doğru sürebilir.

Destekler: 108,30 / 106,40 / 104,70
Dirençler: 108,45 / 110 / 112,94

 

İnfo Yatırım – Petrol Yorumu

Son günlerde küresel bazda resesyon endişeleri genel olarak piyasaların gündeminde yer alıyor. Merkez bankalarının sıkılaşma hamleleri sonrasında küresel ekonominin yavaşlamasına yönelik beklentiler ile birlikte küresel petrol arzlarında da dengesizlikler olabileceği ihtimalleri petrol fiyatlarını baskılıyor. Diğer yandan OPEC+ toplantısı da yakından takip edildi. OPEC+’ın yaptığı toplantı da Temmuz ve Ağustos ayı için öncesinde açıklanan günlük 648 bin varilik üretim artış hedefine bağlı kalındığı açıklandı. Ek olarak hafta içerisinde ABD kanadından gelen ham petrol stokları verisi izlendi. Gelen veriye göre ABD’de ham petrol stokları 2.762M varil azaldı. Piyasalardaki beklentiler ise stokların 0.569M varil azalması yönündeydi. CRUDE ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 108.02 – 111.13 – 114.02 seviyeleri direnç noktaları olarak; 103.29 – 100.71 – 98.13 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

 

Ahlatcı Yatırım – Brent Petrol Yorumu

Petrol piyasası resesyon endişelerinin fiyatları aşağı yönlü baskıladığı Haziran ayında %4’e yakın düşüşle ayı kapatmaya hazırlanıyor . 50GAO geçtiği 111 dolar seviyesinin altına sarkan Brentte aşağı yönlü satış baskısı artabilir. Dün yapılan toplantıda Temmuz ve Ağustos ayı için daha önce açıkladıkları günlük 648 bin varillik üretim artışı hedeflerini değiştirmeden uygulamayı kararlaştırdı. 110 dolar seviyesinin altında aşağı yönlü riskler oluşabilir. Yaşanacak  gelişmeler çerçevesinde brent petrolde 109 ve 110 dolar direnç; 107  ve 106 dolar ise destek olarak takip edilebilir.

 

Osmanlı Yatırım – Brent Petrol Yorumu

Genel olarak aşağı bir trendin söz konusu olduğu görülüyor. Brent petrolde bir önceki işlem gününde en yüksek 109.45 ve en düşük 108.32 seviyeleri görüldü. Son işlem gününde alıcı bir seyir izleyen brent petrol için günlük kazanç %0.09 olarak gerçekleşti. 20 günlük hareketli ortalamasının altında olan emtia için RSI göstergesi 42.29 seviyesinde iken momentumu 93.02 seviyesinde. Gün içi yukarı yönlü hareketlerde 108.83 seviyesi takip edilebilir. Bu seviyenin geçilmesi durumunda 109.33, 109.95 ve 110.46 dirençleri önemli hale gelebilir. Olası geri çekilmelerde ise 108.21, 107.70 ve 107.08 destek seviyeleri olarak izlenecektir.

WTI tarafında da brent petrole paralel aşağı bir trend hakim. WTI petrol bir önceki işlem gününde en yüksek 105.27 ve en düşük 104.11 seviyeleri görüldü. Gün içi yukarı yönlü hareketlerde 104.50 seviyesi takip edilebilir. Bu seviyenin geçilmesi durumunda 104.89, 105.66 ve 106.05 dirençleri önemli hale gelebilir. Olası geri çekilmelerde ise 103.73, 103.34 ve 102.57 destek seviyeleri olarak izlenecektir.

30.06.2022 tarihli Brent Petrol ve WTI Ham Petrol Yorumları ve Analizleri

Global: OPEC+ Ağustos arz artışını doğruladı, bir sonraki hamle belirsiz… Ekonomist Enver Erkan

OPEC+ koalisyonu, pandemi sürecinde azalan petrol üretimini tamamlayan arz artışı konusunda anlaşmaya varırken, bir sonraki hamle için görüşmeleri erteledi ve Ağustos ayında petrol arzını günde 648K varil artırmayı kabul etti. Ancak arzdaki yeni artışa birçok üye ülkenin katılamayacak olması kararı büyük ölçüde sembolik kılıyor.

Brent petrol ve Ural petrolü fiyat karşılaştırması… Kaynak: Bloomberg
Brent petrol ve Ural petrolü fiyat karşılaştırması… Kaynak: Bloomberg

Brent petrol ve Ural petrolü fiyat karşılaştırması… Kaynak: Bloomberg

Son aylarda OPEC+ planlanandan daha az petrol üretti. Yalnızca Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, hızla artırılabilecek önemli miktarda yedek kapasiteye sahiptir. Diğer birçok üye aylardır üretim hedeflerine ulaşmak için mücadele ediyor. Suudi Arabistan ve BAE’nin üretimi artırmaya ne kadar istekli olduğu belli değil. Resmi veriler, iki ülke arasında günlük 3 milyon varil rezerv üretim kapasitesine işaret ediyor. Küresel ekonomide durgunluk tehlikesi ortaya çıkarken, ABD, OPEC’in büyük oyuncularının arzı artırmasını istiyor. Orta Doğulu üreticilerin artan üretimi, Biden’in Rus petrol gelirlerini sınırlama planına da yardımcı olabilir. Ancak Rusya iskontolu Ural petrolü satışlarıyla bu konuda halen avantajlı konumda. Grafikte de göreceğiniz üzere, Ural petrolü işe Brent petrolü Şubat’a kadar dar bir spreadi korumuş olsa, spread savaş sonrasında 30 dolardan fazla genişlemiş durumda.

28.06.2022 tarihli Brent Petrol ve WTI Ham Petrol Yorumları ve Analizleri

Tunç Şatıroğlu – Petrol Fiyatları Yorumu

Brent Petrol bu yılki zirvesinin uzağında olup artan yaptırımlar ve devam eden savaşa rağmen eski zirvesine yaklaşmadan düşmektedir. Bu aşamada bir tepki yükselişi görebileceğimizi söylemiştim. Bu da gelmiştir ancak tepkinin 125 civarında yeniden dirençle karşılaşmasını beklerim.

Düşük petrol fiyatı ABD’de enflasyonu aşağı çekeceği ve Rusya’ya da zarar vereceği için Biden hükümeti tarafından arzu edildiği anlaşılmaktadır. Önümüzdeki haftalarda ABD’nin çabaları ve dünyada resesyon beklentileriyle Brent petrolde 100’ün ve sonra 69’un gelmesini bekliyorum.

S&P500 yükseliş beklediğim gibi devam etmektedir. Temmuz ayında Fed’in şahin tutumunu gevşetmesini bekliyorum. Bu da ABD borsalarını yukarı taşıyacaktır. Yeni bir finansal istikrar paketi açıklanmaması durumunda BIST de bundan pozitif etkilenecektir.

 

Petrol Fiyatları Hız Kesmeden Yükseliyor

ALB Yatırım Araştırma Müdürü Emre Çayırlı yazdı…

Petrol fiyatları Perşembe günü rallisini sürdürdü. Brent ham petrol vadeli işlemleri Ağustos 2013′ten bu yana en yüksek seviye olan 116.83$’a yükseldi. ABD West Texas Intermediate ham petrolü, varil başına 113.31$ ile 11 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Brent petrol Rusya-Ukrayna çatışmasının ardından 116 doları aştı. Avrupa Birliği, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada, Rusya’ya yaptırım üstüne yaptırım uyguluyor. Rusya merkez bankasının yurtdışında sahip olabileceği tüm yabancı varlıkları da hedef alan yaptırımlar, Rusya’dan gelen fiziksel ham petrol akışlarını etkilemeye başladı.

Rusya’nın Avrupa’ya sevk ettiği petrol ve doğalgaz arzında kesinti olacağı korkusuyla birlikte AB ve ABD’nin petrol akışına yaptırım uygulayacağı beklentisiyle petrol fiyatları hareket etmeye devam ediyor. Bunun birlikte Rusya’nın, Avrupa’nın doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ını ve termal kömürünün yüzde 60’ını sağlıyor olması da denklemi zorlaştıyor.

-Brent Petrol Fiyatı 120 Dolar Direncine Yönlendi.- 

Petrol Arzı Azalıyor

OPEC+, Mart ayında günlük 400.000 varil üretim artışını sürdürmeye karar verdiler. Diğer yandan Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya’yı içeren Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) üyeleri, varil başına 100 doları aşan fiyatlardaki keskin artışı bastırmak için rezervlerinden 60 milyon varil ham petrol çıkarmayı kabul etti. Kanada bu hafta Rus petrol ithalatını sembolik bir hamleyle yasakladı.

Tüm bunlar, petrol fiyatlarına önemli bir yukarı yönlü ivme kazandırdı ve tansiyonun yükselmesi halinde petrol fiyatlar daha da yükselebilir. 

Petrol Fiyatında Yükseliş Sürer Mi?

Enerjiye yaptırım uygulanmasa bile Rus ham petrolünü boykot etmeye başlamasıyla petrol varil başına 116 doların üzerine çıktı. Avrupa doğalgazı, %60’a varan artışla yeni bir rekor kırdı ve Avrupa’da endüstriyel elektrik kesintileri olasılığını bir kez daha yükseltti. İlerleyen süreçte anlaşmazlığın devam etmesi ana ham madde elektrik ve petrol olan endüstriler üzerinde baskı oluşturabilir.

Bu kapsamda Avrupa’da yaşananlar son derece önemli olacak. Polonya, Litvanya ve Çek Cumhuriyeti’ndeki rafinerileri için beş ek tanker satın almak için Aramco ile anlaştı. Deniz aşırı petrol sevkiyatı devam etmesi karşın süreçte uzaması durumunda petrol arz ve talep dengesinde bozulma devam edebilir.

Çin’in üst düzey hükümet yetkilileri, Ukrayna-Rusya savaşından kaynaklanan aksamalara ilişkin endişelerin yol açtığı enerji ve emtia arz güvenliğine öncelik verilmesi yönünde emirler yayınladı. Bu kapsamda önümüzdeki süreçte yaşanacak gelişmelerde petrol fiyatındaki hareketlilik yön tayin edecektir.

 

1 Varil Petrol 838 TL

25.10.2021 – Uluslararası piyasalarda petrol yükselişini 10. haftaya taşırken, Türkiye’de TL’nin değer kaybının çarpan etkisiyle bir varil petrol 838 TL oldu. 2-3 günde bir akaryakıt fiyatlarına zam gelmesi maliyetleri gün be gün yükseltirken Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Genel Başkanı Fesih Aktaş, gidişata dair bilgi verdi.

Aktaş, son dönemdeki akaryakıt ürünlerindeki fiyat artışlarının, toplam ÖTV miktarını aştığını belirtti. EPGİS Başkanı, bu nedenden ötürü akaryakıt ürün fiyatlarındaki artışların, satış fiyatlarına zam olarak yansıtılmaya başlandığini ve ham petrol fiyatında beklenen yıl sonu kapanış fiyatlamasının etkisinin maalesef işlenmiş ürün fiyatlarına da etki edeceğini ve maalesef bunların vatandaşa zam olarak yansıyacağını belirtti.

Brent Petrol'ün TL bazlı fiyat grafiği
Brent Petrol’ün TL bazlı fiyat grafiği

Petrol Fiyatı Artıyor, Enerji Maliyetleri Yükseliyor

Petrol fiyatları bir süredir küresel çapta yaşanan enerji sıkıntısı ve talebin arzı aşacağına dair beklentilerle yükselişini sürdürmekte. Petrol ve enerjide dışa bağımlı olan Türkiye için artan petrol fiyatı yükselen kurla birlikte bir kaç yönden önem teşkil ediyor.

  • Petrol fiyatındaki artış doğalgaz fiyatlarını da yükseltiyor. Doğalgaz çok önemli bir enerji kalemi, dışa bağımlıyız. Doğalgaz hem hanehalkı hem de sanayi üretimi için önemli. Fiyatlarda artış hem doğrudan hem de dolaylı olarak tüketicilere yansıyor.
  • Petrol fiyatı ve kurdaki artış akaryakıt fiyatlarını yükseltiyor. Ulaşım maliyetlerinin yükselmesi doğrudan ve dolaylı olarak tüketicileri etkiliyor.
  • Petrol, kok petrol ithal ediliyor. Kok petrol, sanayide başta çimento olmak üzere yüksek ısıda çalışan fırınlarında kullanılıyor. Çimento maliyetleri dolayısı ile inşaat maliyetleri artıyor.
  • Sonuç olarak, petrol fiyatının TL bazında artması enflasyonu yükseltiyor. Merkez Bankası PPK kararında enlasyona dair değerlendirmesinde şunlar söylenmektedir: “Enflasyonda son dönemde gözlenen yükselişte; gıda ve başta enerji olmak üzere ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya bağlı talep gelişmeleri etkili olmaktadır. Bu etkilerin arızi unsurlardan kaynaklı olduğu değerlendirilmektedir.”

Pandemi Döneminde Petrol Fiyatları Ne Olmuştu?

Petrol Fiyatlarındaki Düşüş Hızlandı, Ekin Akbaş

22.04.2020 – ABD’de petrol depolama merkezlerinde depoların dolma noktasına gelmesi sonrasında Mayıs vadeli ham petrolün fiyatı Pazartesi günü -40$ seviyesi altına gerilemiş ve petrol fiyatı böylelikle tarihinde ilk defa 0’ın altına inmişti. Mayıs teslimatlı petrol kontratının vadesi dün itibarıyla doldu. Dünkü yazımızda, vadesine oldukça az bir zaman kalan Mayıs kontratında bu tür sert hareketliliklerin görülmesinin, vade sonuna yaklaşılması ve fiziki teslimat soncunda elde edilecek petrolün depolanacak yerinin bulunmaması çerçevesinde değerlendirilebileceğini ve dolayısı ile Haziran vadeli kontratın piyasada petrol fiyatlarına yönelik algıyı daha sağlıklı yansıttığını ifade etmiştik. Dün Haziran vadeli ham petrol kontratında da sert düşüşlerin etkili olmaya devam etmesi piyasadaki risk algısını bozmayı sürdürdü. Haziran vadeli ham petrol kontratı dün 20$ seviyesinin altına inerek 6,50$’a kadar geri çekildi.

Koronavirüs nedeniyle petrol talebinde görülen sert düşüş, akabinde Rusya ve Suudi Arabistan arasında yaşanan anlaşmazlığın getirdiği arz artışı ve depolama tesislerinin kapasitelerinin sınırına yaklaşması petrol fiyatlarındaki bu nihai tablonun temel nedenlerini oluşturuyor.

ABD’nin ham petrol için kilit önemdeki depolama ve teslimat merkezi olan Cushing, Oklohoma’daki ham petrol stokları Şubat’ın sonundan bu yana %50’ya yakın artışla 55 milyon varile yükseldi. Enerji Enformasyon İdaresi’ne göre tesis 30 Eylül’den bu yana 76 milyon kapasiteyle çalışıyor. Bir süredir arz fazlasını gemiler üzerinde biriktiren sektör, petrolü raylı tankerlere doldurmak gibi çözümler üzerine yoğunlaşıyor. Diğer yandan dünyanın en büyük bağımsız petrol depolama şirketi olan Royal Vopak NV de neredeyse hiç boş yerleri kalmadığını duyurdu.

Vadeli kontratlardaki gerileme ham petrolün spot fiyatı üzerinde çok daha etkili olsa da, Brent petrolün de bu düşüşten etkilendiği görülüyor. Ham petrol fiyatları varil başına 3$’ın altına inerken, Brent petrol ise varil başına 25$ seviyelerinden 16$ altına indi. Ham petrol ve Brent petrol arasındaki makas yüksek kalmaya devam ediyor.

Petrol fiyatlarında görülen satış baskısı küresel risk iştahını olumsuz etkileyerek gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı oluştururken, risk algısındaki zayıflama dolar endeksindeki yükseliş eğiliminin hızlanmasına neden oldu. Dolar endeksi dün 100,47 seviyesine yükselerek yaklaşık son iki haftanın en yüksek seviyesini test etti ederken, dün gelişmekte olan ülke kurlarının tamamına yakını dolar karşısında değer kaybetti. Bu çerçevede dün 6,95 direnci üzerinde tutunarak bu direnci yukarı yönlü kıran USDTRY paritesi ise gün içerisinde 6,9969 seviyesine kadar yükselerek günü yükselişle tamamladı.

Dün, bazı OPEC bakanlarının petrol piyasasındaki gelişmeleri görüşmek için telekonferans düzenlediği ve 1 Mayıs’ta başlayacak olan günlük 10 milyon varillik üretim kesintisinin daha erkene çekilmesi konusu ele aldığı ifade edildi. Hatırlanacağı üzere OPEC toplantısında alınan karara göre OPEC günlük 10 milyon varillik üretim kısıntısına 1 Mayıs’ta başlayacak ve uygulama şekilde iki ay boyunca devam edecek. Temmuz ayından yıl sonuna kadar ise günlük üretim kesintisi 8 milyon varile inecek. Ocak 2021’den Nisan 2022’ye kadar ise günlük kesinti 6milyon varil olacak. Dolayısı ile üretimde gerçekleştirilecek kesintisi Nisan 2022’ye kadar kademeli bir şekilde azalarak devam edecek.

Petrol Piyasasında ‘Fiyat Savaşları’ Başladı

Pazartesi – 09.03.2020 – Geçtiğimiz hafta Viyana’da gerçekleşen OPEC+ toplantısında ekstra kesinti kararına karşı çıkan ve geri çeviren Rusya; 1 Nisan’dan itibaren de serbest üretimin başlayabileceğini deklare etmişti. Buna karşılık hafta sonu Suudi Arabistan; Aramco’nun petrol fiyatlarında indirime gitti. Ek olarak Suudi Arabistan’ın gelecek aydan itibaren ise 10 milyon varil fazladan petrol arzını piyasaya sürebileceği belirtildi. Yaşanan agresif fiyat indirimi ve gelişmeler hafta sonu piyasa kapalıyken gerçekleşti ve piyasa açılışında petrol fiyatlarında tarihi fiyatlamalar gerçekleşti. Yaklaşık 10 dolarlık aşağı yönlü gapli sert fiyat hareketi ile yeni haftaya başlayan petrol fiyatlarında %30’a yakın değer kayıpları yaşanıyor. Tüm gelişmeler yakından izleniyor. 

 

OPEC’de Hangi Ülkeler Var? OPEC Petrol Sepeti Nasıl Hesaplanıyor?

ABD ve Rusya OPEC üyesi ülkeler değil. OPEC’e üye olan ve OPEC Petrol Sepetinin hesabına katılan petroller şu şekilde: Saharan Blend (Cezayir), Girassol (Angola), Oriente (Ekvador), Rabi Light (Gabon), Minas (Endonezya), Iran Heavy (İran), Basra Light (Irak), Kuwait Export (Kuveyt), Es Sider (Libya), Bonny Light (Nijerya), Qatar Marine (Katar), Arab Light (Suudi Arabistan), Murban (BirleşikArapEmirlikleri) ve Merey (Venezuela) petrol fiyatlarından hesaplanıyor.

 

Bunlar da ilginizi çekebilir: Dolar Kuru Yorumları Altın YorumlarıEUR/USD YorumlarıGBP/USD YorumlarıUSD/JPY Yorumları