Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri STAR Rafineri...

STAR Rafineri, İSO500 Listesinde Türkiye’nin 6’ıncı Büyük Sanayi Kuruluşu Oldu

27.05.2021 – İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2020 Araştırması’nda, SOCAR Türkiye’nin iki grup şirketi STAR Rafineri ve Petkim devler liginde yer aldı.

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Türk sanayi sektörünü değerlendirdiği “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” 2020 araştırmasında, SOCAR Türkiye grup şirketlerinden STAR Rafineri, Türkiye’nin en büyük 6’ıncı sanayi kuruluşu olurken, Petkim 23’üncü sırada yer aldı.

Türkiye’nin en büyük endüstriyel holdingi SOCAR Türkiye’nin İzmir Aliağa’da 7 milyar dolarlık yatırımla kurduğu, Türkiye’de tek noktaya yapılan en büyük reel sektör yatırımı olan STAR Rafineri’nin, 2020 yılında üretimden satışları 24 milyar 30 milyon TL’yi bulurken, yıllardır İSO 500’de üst sıralarda yer alan SOCAR Türkiye’nin bir diğer grup şirketi Petkim’de de üretimden satışlar 8 milyar 732 milyon TL olarak gerçekleşti.

“İKİ DEV TESİSİMİZ İLE ÜRETİMDEKİ GÜCÜMÜZÜ ORTAYA KOYDUĞUMUZ İÇİN GURURLUYUZ!

STAR Rafineri ve Petkim’in “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesinde elde ettiği başarıyı değerlendiren SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov şunları söyledi: “Türkiye’nin işlenmiş petrol ürünleri ihtiyacının yaklaşık %25’ini karşılayan STAR Rafineri’nin, açılışından bu yana geçen iki yıl gibi kısa bir sürede gösterdiği performansla Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında üst sıralara yerleşmesi bize büyük bir mutluluk veriyor. 10,5 milyon ton yıllık ham petrol işleme kapasitesiyle, yılda 4,8 milyon ton dizel ve 1,6 milyon ton naftanın yanı sıra ülkemizdeki cari açığın önemli bileşenlerinden oluşan jet yakıtı ve LPG gibi ürünlerin de üretimini gerçekleştiren STAR Rafineri, elde ettiği satış rakamlarıyla pandemi döneminin zorlu koşulları altında başarılı bir performansa imza attı. Diğer yandan petrokimya sektöründe hammadde sıkıntısı nedeniyle pek çok petrokimya şirketinin üretimini kısıtladığı, hatta durdurduğu bir dönemde listede yer alan bir diğer grup şirketimiz Petkim’de ise STAR Rafineri ile entegre çalışmanın da avantajıyla kesintisiz üretime devam edilerek kapasite kullanım oranı %88’e ulaştı. “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesinde iki grup şirketimizle üst sıralarda yer almak, aynı zamanda yine kısa bir süre önce açıklanan Ege Bölgesi’nin en büyük sanayi kuruluşları listesinde STAR Rafineri ile ilk sırada, Petkim ile 3’üncü sırada yer almış olmak bu başarılarımızı taçlandırıyor. Türkiye’de stratejik alanlarda faaliyet gösteren iki dev tesisimiz ile üretimdeki gücümüzü ortaya koyduğumuz ve sanayinin en büyük destekçilerinden biri olduğumuz için gururluyuz.”

SOCAR Ar-Ge ve ODTÜ’den Plastik Atıkların Kimyasal Dönüşümünü Sağlayacak Ortak Proje

27.01.2021- Türkiye’deki plastik atıkların kimyasal geri dönüşümü için harekete geçen SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon A.Ş., ODTÜ ile ortak bir proje başlattı. İki kurumun iş birliğiyle plastik atıkların yeniden hammaddeye dönüştürülerek kullanımına yönelik, yenilikçi teknolojilere imza atılması hedefleniyor.

Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı SOCAR Türkiye’nin yenilikçi, sürdürülebilir, çevre dostu ürün ve dijital teknoloji geliştirme hedefi ile kurduğu SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon A.Ş, plastik atıkların kimyasal geri dönüşümü için Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile ortak bir proje başlattı. ODTÜ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) aracılığı ile yürütülen proje kapsamında SOCAR Ar-Ge ve ODTÜ’de görev yapan araştırmacılar, atık plastikleri temel bileşenlerine dönüştürerek tekrar ve sürdürülebilir bir şekilde plastik hammaddelerin üretiminde kullanılması yönünde çalışma yürütecek. Böylece bir yandan doğal kaynaklar korunurken diğer yandan döngüsel ekonomiye katkı sağlayacak temel teknolojinin geliştirilmesi yönünde önemli bir adım atılmış olacak.

DENEYLER SOCAR AR-GE VE ODTÜ LABORATUVARLARINDA YAPILACAK

3 yıl boyunca devam edecek olan proje ile SOCAR Türkiye’nin kendi özgün yöntemini ve teknolojisini geliştirme şansına da sahip olacağını ifade eden SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon A.Ş. Genel Müdürü Bilal Guliyev, “Amacımız  öncelikle yeni teknoloji geliştirmek. Endüstriyel  boyutta uygulanmasına karar verildikten sonra atık yönetimi yapan şirketlerden ve bu atıkların alınabileceği diğer kaynaklardan hammadde sağlanmasını planlıyoruz. Bu proje ile SOCAR bünyesinde açığa çıkan atıkların kullanılması da mümkün olacak. Atık plastiklerin kimyasal geri dönüşümü ile Petkim’in temel hammadde girdisi olan nafta için alternatif bir kaynak geliştirerek bir yandan çevreye ve sürdürülebilir ekonomiye, bir yandan da SOCAR Türkiye’ye rekabet üstünlüğü sağlayacak yeni iş modellerinin oluşmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi. Projede, yurtdışında atık plastiklerden motor yağı elde edilmesi konusunda makaleleri yayınlanan ve patent başvurusu bulunan ODTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Gökhan Çelik’le birlikte çalıştıklarını kaydeden Guliyev, gerekli deney çalışmalarının tümünün SOCAR Ar-Ge ve ODTÜ’nün laboratuvarlarında yapılacağını, projede kullanılacak katalizörlerin ise ODTÜ’de geliştirileceğini ifade etti.

SIFIR ATIK PROJESİ’NİN BİR UZANTISI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Sıfır Atık Projesi’ne işaret eden Guliyev, “Sıfır Atık Projesi, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanmış bir hedef. Söz konusu hedefler bizim projemizin de özünü oluşturuyor. Bu da Türkiye’nin hedefleri ile  SOCAR Türkiye’nin stratejilerinin uyumunun yanı sıra projenin  çok önemli ve yerinde bir karar olduğunu gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.

KİMYASAL GERİ DÖNÜŞÜM NEDİR?

SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon A.Ş ile Türkiye’nin köklü üniversitelerinden ODTÜ’nün Türkiye’de başlattığı kimyasal geri dönüşüm; mekanik işlemlerle sürdürülebilir bir şekilde dönüştürülemeyen plastik atıklardan, daha basit ve değerli moleküllerin elde edilmesini hedefleyen bir teknoloji olarak tanımlanıyor. Kimyasal geri dönüşüm süreci sonucunda elde edilecek çıktılar, önümüzdeki dönemde birincil polimerlerin üretiminde hammadde alternatifi olarak kullanılabilecek.

PLASTİK GERİ DÖNÜŞÜMÜ ÜLKEMİZDE VE DÜNYADA NE DURUMDA?

Her yıl dünya genelinde 380 milyon ton plastik üretilirken, bu rakam üretilen ham petrol ve doğal gazın yaklaşık yüzde 7’sine karşılık geliyor. Plastik pazarının hızla gelişmesinin de etkisi ile plastik üretiminin 2050 yılına kadar dört kat artacağı ve yılda 1,1-1,5 milyar tona ulaşacağı tahmin ediliyor. Araştırmalara göre her yıl üretilen malzemelerin yüzde 75’inden fazlası tek kullanımdan sonra atılırken bunların büyük çoğunluğunu AYPE, YYPE ve PP gibi poliolefinler oluşturuyor. Atık plastiklerin yüzde 9’u mekanik yöntemle geri dönüştürülse de mevcut geri dönüşüm yöntemleri, plastiklerin kimyasal ve enerji değerlerinin geri kazanımını sağlayamıyor ve değer kaybına yol açıyor. Atık polimerlerin enerji değerinin geri kazanıldığı takdirde, her yıl yaklaşık 3,5 milyar varil petrole eş değer ekonomik bir karşılığının olacağı tahmin ediliyor.

 

SOCAR’ın Yeni Tesisinden İlk Yakıt İkmali THY’ye Yapıldı

06.08.2020 – SOCAR AVIATION, Milas-Bodrum Havalimanı’nda yakıt teminini kendi ikmal tesislerinden yapacak. Türk havacılık sektörünün yakıt ihtiyacını karşılayan en büyük üç şirketten biri olan SOCAR AVIATION, Milas-Bodrum Havalimanı’nda kendi ikmal tesisini faaliyete geçirdi. Tesis aracılığıyla yılda üç bin uçağa yakıt temini planlanıyor.

Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı SOCAR Türkiye’nin, Türk havacılık sektörüyle birlikte büyüyen markası SOCAR AVIATION, Muğla’da yer alan Milas-Bodrum Havalimanı’ndaki yakıt tedarikini artık kendi tesislerinden yapacak. SOCAR Türkiye’nin, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından açılan ihaleyi SOCAR AVIATION markası ile kazanmasının ardından faaliyete alınan Milas-Bodrum İkmal Tesisleri, ilk yakıt ikmalini 21 Temmuz 2020 tarihinde Türk Hava Yolları’na (THY) gerçekleştirdi.

YILDA 3 BİN UÇAĞA YAKIT İKMALİ YAPILACAK

Milas-Bodrum’daki tesisler ile birlikte SOCAR Türkiye, ilk hava ikmal tesisini faaliyete geçirmiş oldu. SOCAR AVIATION’ın tadilat ve ruhsatlandırma işlemleri sonrası Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) lisansı alınan Milas-Bodrum İkmal Tesislerinde, 1.500 metreküp kapasiteli üç adet jet yakıtı tankı bulunuyor. Toplam 4.105 metrekarelik alan üzerine kurulu olan tesisler, mevcut altyapısı ile yıllık 70 bin metreküp yakıt kapasitesine sahip. Bu kapasite, havalimanının toplam tüketiminin yüzde 50’sine karşılık geliyor. Bu kapsamda yılda yaklaşık üç bin uçağa yakıt ikmali yapılması öngörülüyor.

SIRADA ADNAN MENDERES HAVALİMANI VAR

SOCAR AVIATION, 2013 yılında başladığı havacılık faaliyetlerinde pek çok havalimanının jet yakıtı tedarikçisi konumunda. Artık kendi tesisinden yakıt ikmali sağladığı Milas-Bodrum’un yanı sıra İstanbul, Sabiha Gökçen, Adnan Menderes, Antalya ve Dalaman havalimanlarının da yakıt ihtiyaçlarını karşılıyor. Yakıt ikmali alanında yatırımlarını sürdüren SOCAR AVIATION, önümüzdeki dönemde İzmir Hava İkmal Tesislerini de devreye almayı hedefliyor. SOCAR Türkiye’nin enerji zincirinin tüm halkalarını kapsayan entegre yapısı sayesinde, STAR Rafineri’nin jet yakıt üretim kapasitesinin avantajına da sahip olan SOCAR AVIATION, Türk havacılık sektörüne en iyi şekilde hizmet vermek üzere çalışmalarını sürdürüyor.

 

 

08.07.2020 – İKMİB 2019 İhracatın Yıldızları Ödülleri dün düzenlenen online törenle sahiplerini bulurken SOCAR Türkiye genel sıralamada şampiyon oldu, ‘Mineral Yakıtlar’ kategorisinde ise SOCAR Dağıtım birincilik, STAR Rafineri ikincilik ödülünü aldı.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İKMİB) 2019 İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde, Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı SOCAR Türkiye, genel sıralamada ihracat şampiyonu oldu. 7 Temmuz Salı günü online olarak yapılan törende, ‘Mineral Yakıtlar’ ihracatında ise SOCAR Türkiye’nin iştiraklerinden SOCAR Dağıtım birincilik, STAR Rafineri ise ikincilik ödülü aldı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katıldığı ve kazanan şirketleri kutladığı etkinlikte, TİM Başkanı İsmail Gülle ve İKMİB Başkanı Adil Pelister’in yanı sıra ödül alan ihracatçı şirketlerin temsilcileri de hazır bulundu. Bu yıl beşinci kez düzenlenen ödül töreni, Kovid-19 pandemisi nedeniyle ilk kez dijital olarak gerçekleştirildi.

EKONOMİYE KATKIMIZ KESİNTİSİZ SÜRÜYOR’

İnternet üzerinden canlı olarak yayınlanan ödül töreninde konuşan SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkan Yardımcısı Rıza Bozoklar, “İki kardeş ülke Azerbaycan ve Türkiye arasındaki iş birliğinin simgesi olan SOCAR Türkiye adına İKMİB’in bu değerli davetinde bulunmaktan ve bu ödülleri almaktan büyük memnuniyet duydum. Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı olarak 2019 yılında iştiraklerimiz Petkim, STAR Rafineri ve SOCAR Dağıtım’ın yaptığı toplam 3 milyar doların üzerinde ihracatla Türkiye ekonomisine sağladığımız katkıyı tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 pandemisine rağmen kesintisiz olarak sürdürüyoruz. Bu katkıyı gelecek yıllarda da devam ettirmek en büyük hedefimiz. Bu vesileyle, şirketlerimizin başarısını pandemi imkanları dahilinde ödüllendiren Ticaret Bakanlığımıza ve İKMİB yönetimine şükranlarımı sunuyorum”dedi.

 

 

STAR Rafineri, Koronavirüs Salgınında Petkim’in Üretimini Güçlendirdi

30.04.2020 – Koronavirüs salgını nedeniyle dünyadaki pek çok üretici, hammaddeye ulaşma sıkıntısı yaşarken SOCAR Türkiye, Petkim’e entegre olarak hayata geçirdiği STAR Rafineri sayesinde üretime tam kapasite ile devam ediyor. Petkim’in hammaddesi olan nafta ihtiyacını karşılayan STAR Rafineri, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu akaryakıtı da üretiyor.

Yeni tip koronavirüs salgını, küresel ticareti olumsuz etkilerken pek çok üretici hammaddeye ulaşmada sıkıntı yaşıyor. Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı SOCAR Türkiye’nin Ekim 2018’de resmi açılışını gerçekleştirdiği STAR Rafineri ise bu süreçte Petkim’e koruma kalkanı oldu. Hammadde olarak kullandığı ve geçmişte ithal etmek zorunda olduğu naftayı artık STAR Rafineri’den karşılayan Petkim; salgın sürecinde üretimini aksatmadan devam ettirerek, özellikle tıbbi malzeme hammaddesi üretiminde sektöre büyük katkı sağladı.

Türkiye’de reel sektörün tek bir noktaya yaptığı en büyük yatırım olan STAR Rafineri’nin kuruluş amaçlarından birinin Petkim’in hammadde ihtiyacını karşılamak olduğunu ifade eden SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı Anar Mammadov, koronavirüs salgınının çeşitli sektörlerin üretim sürecinde büyük sıkıntılar yarattığını söyledi. Ülkelerin kendi içine kapanması nedeniyle pek çok sanayicinin hammadde tedarikinde zorlandığını ifade eden Mammadov şöyle devam etti: “İzmir Aliağa’da Türkiye’nin ilk ve tek entegre petrokimya tesisi olan Petkim’in yanında inşa ettiğimiz STAR Rafineri’nin kuruluş felsefesinde, Petkim ile entegrasyon yatıyor. STAR Rafineri olmasaydı bu zorlu dönemde uluslararası tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklardan dolayı Petkim’in ana hammaddesi olan naftanın ithalat süreçlerinde de problem yaşanabilirdi. STAR Rafineri, Petkim için bir koruma kalkanı oluştururken, pek çok sektörde üretimin devamlılığına da olanak sağlamış oldu.”

‘MOTORİN ÜRETİMİMİZ DEVAM EDİYOR’

Yıllık 10 milyon tonluk ham petrol işleme kapasitesiyle Türkiye’nin işlenmiş petrol ürünleri ihtiyacının yüzde 25’ini karşılayan STAR Rafineri’de koronavirüs salgını sürecinde değişen taleplere göre yeni bir üretim planlamasına gidildiğini kaydeden Mammadov, “Türkiye’nin bu dönemde ihtiyacı olan petrol ürünlerinin tedarik zincirinde kırılmalar yaşanmaması adına üretime devam ediyoruz. Bu süreçte talebi büyük ölçüde azaldığı için jet yakıtı üretimimizin tamamını motorine çevirdik. Salgın sonrasında yeniden jet yakıtı üretimine hızla dönebiliriz. İleri teknoloji ile donatılmış bir rafinerimiz olduğu için bu tür durumları tolere edebilecek operasyonel esnekliğimiz bulunuyor. Türkiye’de motorinin yüzde 40’ı ithal ediliyor. STAR Rafineri olarak yıllık 4,8 milyon ton motorin üretimimizle ülkemizin toplam motorin ihtiyacının yüzde 20’sini karşılayabilecek kapasiteye sahibiz” diye konuştu.

 

SOCAR Türkiye, Depolama Kapasitesini 2,5 Milyon Metreküpe Çıkaracak

25.09.2019 – SOCAR Türkiye, Aliağa’daki Özel Endüstri Bölgesi statüsü bulunan arazisindeki iki yeni tesis için bir tören düzenledi. STAR Rafineri’nin hammadde ve bitmiş ürün depolama kapasitesini artıracak tesislerden birinin açılışı yapılırken diğerinin de temeli atıldı

SOCAR Türkiye’nin iştiraki olan ve yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip STAR Rafineri’nin depolama kapasitesinin artırılması için yeni yatırımlar devam ediyor. Bu kapsamda hayata geçirilen iki projeden biri olan SOCAR Depolama Terminali Tank Genişleme Projesi’nin açılışı yapılırken, STAR Rafineri Ham Petrol ve Petrol Ara Ürün Tankları Projesi’nin de temeli atıldı. Yapılan törene SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov ile proje yüklenicilerinin yöneticileri katıldı. Yeni yatırımlarla SOCAR Türkiye’nin ve müşterilerinin kullanabileceği depolama kapasitesi 2,5 milyon metreküpe ulaşacak.

Törende bir konuşma yapan SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, SOCAR’ın petrol, doğalgaz ve petrokimya alanlarında yatırımlarını sürdürdüğünü dile getirerek, “Geçen yıl ekim ayında, STAR Rafineri’nin açılışı için buradaydık. Üzerinden daha bir yıl geçmeden yeni projelerimiz için yeniden Aliağa’da olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Faaliyetlerimizin önemli bir ayağını teşkil eden petrokimya yatırımlarımız Azerbaycan ekonomisi için katma değer yaratarak uzun dönemli gelir kaynağı oluşturmakta; aynı zamanda bölgeye ve Türkiye’ye büyük katkı sağlamaktadır. Bu kapsamda Petkim, son 10 yılda 47,2 milyar liralık toplam ciroya ve 4 milyar liradan fazla toplam kâra ulaştı. STAR Rafineri’de ise 4 milyon ton ham petrol işlendi. Bu rakam, yıl sonunda 8 milyon tona ulaşacak” diye konuştu. Depolama tesislerindeki kapasite artışının STAR Rafineri’nin verimliliğine önemli katkı sağlayacağının da altını çizen Abdullayev, sözlerini şöyle tamamladı: “Azerbaycan ve Türkiye arasında yüzyıllardır süregelen dostluk, iki ülkenin cumhurbaşkanlarının iradesi ve büyük desteğiyle ekonomik anlamda da büyük aşama kat etti. Gelecekte iki ülkenin birlikteliğini ve buna bağlı olarak ekonomik ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz.”

TÜRKİYE’NİN 5 BÜYÜK DEPOLAMA TERMİNALİNDEN BİRİ

Törenle açılışı yapılan SOCAR Depolama Terminali Tank Genişleme Projesi, toplam 335 bin metreküplük 12 tanktan oluşuyor. Halihazırda Ege Bölgesi’nin en büyüğü olan terminalin kapasitesi, yeni genişleme projesiyle 535 bin metreküpe ulaşacak ve böylece Türkiye’nin 5 büyük depolama terminalinden biri olacak. Eylül 2017’de yapımına başlanan tesiste dizel, benzin, jet yakıtı ve reformat ürünleri depolanabilecek.

Temeli atılan STAR Rafineri Ham Petrol ve Petrol Ara Ürün Tankları Projesi ise rafinerinin depolama kapasitesini artırmanın yanı sıra operasyonel esneklik de sağlayacak. 2 adet 134 bin 500 metreküplük ham petrol tankı ve 2 adet 36 bin 500 metreküplük petrol ara ürün tankı olarak planlanan; toplam 342 bin metreküp depolama imkanı sağlayacak projenin, 2021 yılında tamamlanması hedefleniyor.

 

 

SOCAR Türkiye’nin Doğalgaz Şirketini Gunter Seymus Yönetecek

19 Haziran 2019 – SOCAR Türkiye çatısı altında 17 Haziran’dan itibaren faaliyet göstermeye başlayan Bursagaz, Kayserigaz, EWE Enerji, Enervis ve Millenicom şirketlerinin yönetimi için kurulan SOCAR Türkiye Doğalgaz Yatırım A.Ş’nin Başkanı Gunter Seymus oldu.

Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı SOCAR, Alman EWE’den satın aldığı şirketlerin yönetimi için SOCAR Türkiye Doğalgaz Yatırım A.Ş’yi kurdu. Bursagaz, Kayserigaz, EWE Enerji, Enervis ve Millenicom’un çatı şirketi SOCAR Türkiye Doğalgaz Yatırım A.Ş’nin Başkanı Gunter Seymus oldu.

Gunter Seymus, Türkiye’de Petkim, STAR Rafineri, TANAP, SOCAR Terminal, Petkim Rüzgar Enerji Santrali (RES) gibi dev projelere sahip olan SOCAR bünyesinde farklı görevlerde bulundu. Seymus, hem Türkiye’de hem de yurtdışındaki iştiraklerinde 10 yılı aşkın süredir çalıştığı SOCAR’da; ticaret, dağıtım ve iletim iştiraklerinin kurumsal gelişim ve yönetim fonksiyonlarında görev aldı. Petrol, doğalgaz ve enerji sektörlerinde şirket ve ortaklık geliştirmenin yanı sıra birleşme sonrası entegrasyon, kriz yönetimi, yeniden yapılanma ve organizasyonel dizayn konularında liderlik eden Seymus, Mayıs 2016’dan beri SOCAR Türkiye’de çalışıyor. Gunter Seymus, Haziran 2019 itibarıyla SOCAR Türkiye Doğalgaz Yatırım A.Ş Başkanı olarak görevine devam edecek.

 

Bursagaz ve Kayserigaz’ın SOCAR Türkiye’ye Devri Tamamlandı

17 Haziran 2019 – SOCAR’ın Alman EWE’nin Türkiye’deki iştiraklerini satın alma işleminde imzalar atıldı. SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, “Bursagaz, Kayserigaz, Enervis, EWE Enerji ve Millenicom, SOCAR Türkiye çatısı altında faaliyetlerine devam ederek Türkiye ve Azerbaycan ekonomilerine değer katacak” dedi.

EWE Turkey Holding’e ait Bursagaz, Kayserigaz, Enervis, EWE Enerji ve Millenicom’un SOCAR Türkiye’ye satışı tamamlandı. Düzenlenen imza törenine SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, EWE AG CEO’su Stefan Dohler, EWE AG CFO’su Wolfgang Mücher ile iki şirketin yöneticileri katıldı. Ocak 2019’da satın almayla ilgili anlaşmaya varılan ve geçtiğimiz ay konuyla ilgili tüm onayları tamamlanan 5 şirket, bugünden itibaren STAR Rafineri, TANAP, Petkim, SOCAR Terminal ve Petkim Rüzgar Enerji Santrali’nin (RES) de iştirakleri arasında bulunduğu SOCAR Türkiye çatısı altında faaliyet gösterecek.

SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, Bursagaz ve Kayserigaz’ın gruba katılmasıyla Türkiye’deki doğalgaz faaliyet zincirini tamamladıklarını dile getirerek, “Türkiye pazarına girdiğimiz günden beri içinde bulunduğumuz sektörün dinamiklerini ve verimliliğini göz önünde bulundurarak tüm yatırımlarımızda entegrasyonu önemsedik. Türkiye’ye 12 yıldır doğalgaz getiriyoruz. 2013 yılından beri ise doğalgazın toptan satışını SOCAR Türkiye olarak gerçekleştiriyoruz. Bildiğiniz gibi SOCAR, Türkiye ve Azerbaycan devletlerinin en büyük projesi olan ve doğalgaz iletimini sağlayan TANAP projesinin büyük ortağı. Bursagaz ve Kayserigaz’ı SOCAR Türkiye bünyesine katarak bugünden itibaren doğalgaz dağıtımında faaliyet göstermeye başlıyoruz. Bu büyük entegrasyondan doğacak sinerjinin hem şirketimiz hem de iki kardeş ülke ekonomileri açısından çok önemli olduğuna inanıyorum. Bu vesileyle aramıza yeni katılan çalışanlarımıza da ‘SOCAR ailesine hoş geldiniz’ demek istiyorum” diye konuştu.

Bursagaz ve Kayserigaz’la birlikte satın alınan şirketlerin enerji sektöründe SOCAR Türkiye’nin gücünü artıracağını ifade eden Aliyev, şunları söyledi: “Biz uzun yıllardır Azerbaycan’ın tamamı ile Tiflis dışındaki tüm Gürcistan’da doğalgaz dağıtımı yapıyoruz. Müşteri memnuniyetini üst seviyede tutarak doğalgaz dağıtımı tecrübemizi Bursa ve Kayseri’ye de taşıyacağız. Faaliyetlerimiz arasında doğalgaz önemli bir yer tutuyor. Burada büyümeyi istiyoruz ve önümüzdeki dönemde fırsatları değerlendirmeye devam edeceğiz.”

Satın alınan şirketler arasında telekomünikasyon sektöründe yer alan Millenicom’un da olduğunu anımsatan Aliyev, bu şirketin TANAP hattı üzerinde yapımı devam eden 1.850 kilometrelik SOCAR Fiber projesiyle önemli bir sinerji yaratacağını da sözlerine ekledi.

 

 

Socar: Dev Satın Alma 17 Haziran’da Tamamlanıyor

30.05.2019 – Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı SOCAR’ın, Alman enerji şirketi EWE AG’nin Türkiye operasyonlarını yürüten EWE Turkey Holding ve grup şirketlerini satın alma işlemleri 17 Haziran’da tamamlanıyor. Rekabet Kurumu, EPDK ve BTK’nın onayını alan SOCAR Türkiye, 17 Haziran itibarıyla Kayserigaz, Bursagaz, Enervis, EWE Enerji ve Millenicom’un sahibi olacak

Türkiye’de Petkim’i Özelleştirme İdaresi’nden aldığı 2008 yılından beri faaliyet gösteren; STAR Rafineri, TANAP, Petkim Rüzgar Enerji Santrali ve SOCAR Terminal gibi dev yatırımlara imza atan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR’ın yatırımları sürüyor. Ocak ayında Alman enerji şirketi EWE AG ile Türkiye operasyonlarını yürüten grup şirketlerini satın almak üzere masaya oturan SOCAR Türkiye’nin, satın almayla ilgili onayları tamamlandı. Rekabet Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) onayından geçen satın alma, 17 Haziran’da tamamlanacak. Bu tarih itibarıyla Bursa ve Kayseri’de gaz dağıtımı yapan Bursagaz ve Kayserigaz’ın yüzde 80’i, ticaret ve elektrik dağıtım şirketi EWE Enerji, enerji servisleri hizmeti veren Enervis ve telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren Millenicom’un yüzde 100 hissesi, SOCAR Türkiye’ye geçecek.

Türkiye’nin en büyük dış yatırımcısı olan SOCAR, 11 yılda 15 milyar dolarlık yatırım yaptı. Türkiye enerji sektöründe cari açığın büyük kısmını oluşturan petrokimyayı yatırımlarının merkezine alan SOCAR’ın tüm projeleri tamamlandığında yatırım değeri 19,5 milyar dolara ulaşacak. Faaliyete geçen ve devam eden projeleriyle Türkiye ve Azerbaycan ekonomilerine katkı sağlayan SOCAR, dev projeleriyle istihdamda da önemli rol oynuyor.

 

 

SOCAR, Türkiye’de Yeni Bir Petrokimya Tesisi Planlanlıyor

25.04.2019 – BP ve SOCAR Türkiye’de yeni bir petrokimya tesisi kurmayı planlıyor

BP ve SOCAR 2020 sonunda Türkiye’de yeni petrokimya tesisinin inşasına başlamayı planlıyor. Tesisin yapımının 2023 yılına kadar tamamlanması ve toplam maliyetinin 1.8 milyar dolar olması bekleniyor.

 

İstanbul Havalimanı, Jet Yakıtını SOCAR’dan Alacak

10.04.2019 – Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı SOCAR, İGA’nın açtığı jet yakıtı ihalesini, SOCAR Aviation markası ile kazandı. SOCAR Türkiye Ticaret Başkanı Murat Erdoğan, 5 yıl boyunca İstanbul Havalimanı’ndaki uçakların yıllık jet yakıtı ihtiyacının 700 bin tonunu karşılayacaklarını ifade etti

SOCAR Türkiye yerli ve global oyuncuların yarıştığı İGA’nın jet yakıtı ihalesini, markası olan SOCAR Aviation ile kazandı. İstanbul Havalimanı’ndaki uçakların yıllık jet yakıtı ihtiyacının 700 bin tonluk kısmını karşılayacak olan SOCAR, Türk havacılık sektörüne 2013 yılında giriş yapmasına rağmen kısa sürede sektörün havacılık yakıtları ihtiyacını karşılayan en büyük üç şirketi arasındaki yerini aldı.

SOCAR Türkiye Ticaret Başkanı Murat Erdoğan, SOCAR Türkiye’nin akaryakıt ikmali alanında önemli yatırımlar yaptığını belirterek, “Türkiye’de havacılık sektörü büyüyor. Tam kapasite çalışmaya başladığında, İstanbul Havalimanı’nın Türkiye’deki jet yakıtı tüketiminin yüzde 60’ını oluşturacağı öngörülüyor. İstanbul Havalimanı ve Türk havacılık sektörüyle birlikte büyüyen markamız SOCAR Aviation’ın, yurtiçi ve yurtdışındaki önemli rakipleri arasında böyle önemli bir hacmi ikmal edecek olması, bizim için çok gurur verici” diye konuştu. Bir SOCAR iştiraki olan STAR Rafineri’nin tam kapasite üretime geçmesiyle yılda 1,6 milyon ton jet yakıtı üreteceğini anımsatan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “SOCAR Aviation, kurulduğu günden beri çok önemli işlere imza attı. Pek çok havalimanının jet yakıtı tedarikçisi oldu. Artık STAR Rafineri’nin üretimiyle de yolumuza daha güçlü bir şekilde devam edeceğiz. SOCAR Türkiye’nin kurduğu entegre değer zinciri içinde faaliyetlerimizi genişleterek sürdüreceğiz.”

Hava yakıtları pazarının büyüyen gücü

SOCAR Aviation ile havacılık sektörüne 2013 yılında giriş yapan SOCAR, İstanbul – Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Pegasus Havayolları ile büyük bir anlaşma yaparak ilk uçak ikmallerine başladı. Sektörün önde gelen global havayolu şirketleri ile yaptığı anlaşmalarla büyümeye devam eden SOCAR Aviation, 2016 yılında Türk Hava Yolları’nın Atatürk Havalimanı’ndaki yakıt ihtiyacının bir kısmı ile İzmir – Adnan Menderes ve Bodrum Havalimanları yakıt ikmallerini de karşılamaya başladı. Bu yıl içinde yine Türk Hava Yolları’nın Sabiha Gökçen tüketimlerinin yarısı ile İzmir, Bodrum, Antalya ve Dalaman Havalimanı yakıt tüketimleri SOCAR Aviation tarafından karşılanacak.

 

 

Kayseri ve Bursa’nın Doğalgaz Dağıtımını SOCAR Yapacak

30.01.2019 – Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı SOCAR, Alman enerji şirketi EWE AG’nin Türkiye operasyonlarını yürüten EWE Turkey Holding’i ve grup şirketlerini satın aldı. SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, “Doğalgaz dağıtımı, bizim Türkiye’deki yatırım zincirimizi tamamlarken Türkiye ve Azerbaycan ekonomilerine değer katacak” dedi.

Art arda faaliyete geçen dev yatırımlarıyla Türkiye’nin en büyük üretim güçlerinden biri olmayı hedefleyen SOCAR, EWE Turkey Holding ile iştirakleri Bursagaz, Kayserigaz, Enervis, EWE Enerji ve Millenicom’u satın aldı. 12 yıldır Türkiye’ye doğalgaz getiren ve Türkiye ile Azerbaycan’ın büyük projesi Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ortaklığıyla Türkiye’de doğalgaz iletimi yapan SOCAR, EWE Turkey’in satın alınmasından sonra doğalgaz dağıtımında da faaliyet gösterecek. Satın alma işlemi, Rekabet Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) onaylarının ardından sonuçlanacak.

Doğalgaz dağıtımının Türkiye’deki yatırım zincirini tamamlayacak önemli halkalardan biri olduğunu dile getiren SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, “Azerbaycan’ın global markası olan SOCAR, 2013 yılından bu yana Türkiye pazarına yıllık 1,2 milyar metreküp doğalgazın toptan satışını gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz yıl açılışı yapılarak faaliyete başlayan TANAP projemizle, Azerbaycan’dan gelen doğalgazın iletimini de sağlıyoruz. EWE Turkey’in satın alınmasıyla Türkiye’de doğalgazın üretim-iletim-dağıtım zincirinin tüm halkalarını tamamlayan, ticari açıdan oldukça önemli, stratejik bir adım atmış oluyoruz. Bu adımla yaratılacak sinerji, Türkiye ve Azerbaycan ekonomisine ilave değer kazandıracak. Önümüzdeki dönemde pazardaki diğer fırsatları değerlendirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Türkiye’nin 4’üncü büyük doğalgaz tedarikçisi

Türkiye pazarındaki faaliyetlerine 2007 yılında başlayan EWE Turkey Holding, enerji, doğalgaz dağıtımı ve telekomünikasyon alanlarında Bursagaz, Kayserigaz, Enervis, EWE Enerji ve Millenicom ile faaliyet gösteriyordu. Bursagaz ve Kayserigaz ile Türkiye’nin dördüncü büyük doğalgaz tedarikçisi olan EWE Turkey Holding, 2017 yıl sonu itibarıyla yaklaşık 2.4 milyar TL’lik konsolide ciroya ulaşmıştı.

 

 

SOCAR, 9 Akaryakıt İstasyonu ile İstanbul Havalimanı’nda Yer Alacak

Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı olan SOCAR, tamamlandığında dünyanın en büyüğü olacak İstanbul Havalimanı’ndaki 9 akaryakıt istasyonunun ihalesini kazandı

23.11.2018 – SOCAR Türkiye, 29 Ekim’de büyük bir törenle ilk fazı açılan İstanbul Havalimanı’nda yer alan 9 akaryakıt istasyonunun ihalesini kazandı. Havalimanı sahasında ve apronda yer alan yeni istasyonlar tüketicilerin, araç kiralama firmalarının, taksilerin ve havaalanı taşıtlarının yakıt ihtiyacını karşılayacak. Böylece SOCAR, yıllık 200 milyon yolcu taşıma kapasitesine sahip dünyanın en büyük havalimanında doğrudan tüketicilere hizmet verecek.

SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, havalimanında faaliyet gösterecek akaryakıt istasyonlarıyla, ilk kez doğrudan tüketiciyle buluşacaklarını ifade etti. 2008 yılında Petkim’i alarak Türkiye pazarına girdiklerini anımsatan Aliyev, şunları söyledi: “Türkiye’ye bugüne kadar toplam 14.2 milyar dolarlık yatırım yaparak STAR Rafineri, TANAP, Petlim Konteyner Terminali, Petkim RES gibi dev projelere imza attık. Geçtiğimiz günlerde SOCAR Türkiye’nin İzmir, Aliağa’daki tüm projelerini kapsayan arazisi için Türkiye’deki ilk Özel Endüstri Bölgesi unvanını aldık. Kardeş Türkiye, bizim için çok önemli bir ülke. 6.3 milyar dolarlık yatırımla kurulan STAR Rafineri’nin açılışının hemen ardından İstanbul Havalimanı’ndaki akaryakıt istasyonları için yapılan ihaleyi de kazandığımızı söylemekten büyük mutluluk duyuyorum. Dünyanın en büyük havalimanı olan İstanbul Havalimanı’nda akaryakıt istasyonlarına sahip olmak bizim için hem markamızın tanınması hem de tüketicilerle buluşmak açısından stratejik ve önemli bir adım. Akaryakıt sektöründe her zaman fırsatları değerlendiren ve pazardaki gelişmeleri yakından izleyen bir şirketiz. Önümüzdeki yıllarda bu sektörde başka yatırımlarımız da olabilir.”

SOCAR Türkiye’nin işleteceği 9 istasyonun 5’i apronda, 1’i kargo taşıma alanında, 2’si otopark içinde yer alırken 1’i de Taksiciler Kooperatifi için hizmet verecek. SOCAR, 31 Aralık 2018 itibarıyla tamamı aktif hale gelecek olan 9 istasyonla, toplamda 16 bin 280 metrekarelik bir alanda faaliyet gösterecek. SOCAR Türkiye tarafından işletilecek istasyonların apron bölgesinde yer alan 5’i; THY- TGS- Çelebi- HAVA- IGA Yer İşletmeleri’ne ait 4.000’in üzerinde araca akaryakıt sağlayacak. Havalimanının batı tarafında konuşlanan ve antrepo, acente binaları, gümrük ofisleri ve tüm lojistik operasyonlarıyla sosyal alanlardan oluşan kargo şehrinde yer alacak 5.000 metrekarelik alanda kurulu istasyon ise kargo şirketlerinin 1.000’in üzerindeki aracının yanı sıra havalimanı yolcularını ve yakınlarını ağırlayacak. Otopark içindeki iki SOCAR istasyonuyla her gün, 30’un üzerinde araç kiralama şirketine ait 1.200 araca ikmal sağlanması hedeflenirken bu istasyon, araç kiralama firmaları ile onların müşterilerine hizmet verecek. Tüm SOCAR istasyonlarından günde 10.000 aracın faydalanması planlanıyor.