Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Yılın İkinci ...

Yılın İkinci Yarısında Kapasitesinin Üzerinde Çalışan STAR Rafineri, Üretim Hedeflerini Aştı

Star Rafineri 2020’de 10,5 Milyon Ton Ham Petrol İşledi

15.02.2021 – Kovid-19 salgını tüm dünyayı sarsarken pandemi koşullarına hızlı adapte olan STAR Rafineri’nin 2020 yılına ilişkin sonuçları açıklandı. Etkin üretim optimizasyonu ve operasyonel esnekliği sayesinde kapasitesinin üzerinde üretim yapan STAR Rafineri’nin geçtiğimiz yıl işlediği ham petrol miktarı 10,5 milyon tona ulaştı.

Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı SOCAR Türkiye’nin iştiraki STAR Rafineri, 2020’de pandemiye rağmen rekor rakamlara imza attı. Dizayn petrol işleme kapasitesi 10 milyon ton ham petrol olan STAR Rafineri; üretim planını değişen koşullara hızla adapte ederek bu miktarı 10,5 milyon tona çıkardı. 2020 yılında yaklaşık 10,3 milyon tonluk satış gerçekleştiren STAR Rafineri, bu satışların yaklaşık %70’ini iç pazara yaparak, Türkiye ekonomisine öngörülen katkıyı da sağlamış oldu.

STAR Rafineri’nin yüksek performansıyla üretim ve sürdürülebilirlik açısından sektöre güven verdiğini ifade eden SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı Anar Mammadov, “Petkim’in hammaddesi naftanın tedarikinin yanı sıra iç piyasaya yaptığımız satışlarla Türkiye’nin cari açığının azalmasına önemli bir katkı sağladık. STAR Rafineri’de sahip olduğumuz ileri teknoloji, Petkim’e entegre yapımız, dijital dönüşüme elverişli modelimiz, etkin üretim planlama ve optimizasyon süreçlerimiz sonucunda bu olağanüstü dönemi başarıyla yönettik. Pandemi nedeniyle talebi azalan jet yakıtı üretim kapasitemizi hızla motorine dönüştürüp kesintisiz üretime devam edebildik. Özellikle 2020’nin ikinci yarısından itibaren aylık bazda %100’ü aşan kapasitelerle üretim yaparak dizayn kapasitesi 10 milyon ton olan rafinerimizin ham petrol işleme hacmini 10,5 milyon tona çıkardık. Bize gurur veren bu üstün performansa ulaşmamızı sağlayan, her biri kendi alanında uzman ve yetkin olan tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.

100’DEN FAZLA FARKLI PETROL ÇEŞİDİNİ İŞLEYEBİLİYOR

2020’de petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle rafineri marjlarının da düşük seyrettiğine dikkat çeken Mammadov, “6,3 milyar dolarlık değeriyle Türkiye’de reel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olan STAR Rafineri, bu zorlu yılda, 250 milyon doların üzerinde bir kredi geri ödemesi gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra rafinerimizin depolama kapasitesi ve operasyonel esnekliğini artıracak yatırımlarımızı da sürdürüyoruz. Bu kapsamda, yaklaşık 45 milyon dolarlık yatırım bütçesine sahip olan ‘Rafinerinin Esnekliğinin, İşletilebilirliğinin ve Karlılığının İyileştirilmesi Projesi’ni (IFOP) bu yıl devreye alacağız. IFOP Projesi ile birlikte toplamda yaklaşık 600 milyon dolarlık yatırım değeri bulunan ve çoğu ilave depolama kapasitesi ile ilgili olan yeni yatırımlarımızı da 2022 yılında tamamlamayı planlıyoruz” dedi.

Faaliyetlerine başladıktan bir yıl sonra üretimden satışları ile İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 2019 yılı ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ listesine 5’inci sıradan giriş yapan STAR Rafineri, gelişmiş konfigürasyonu sayesinde 100’den fazla petrol çeşidini işleyebilme kabiliyetine sahip. Türkiye’de üretilen ham petrolü işleyen iki kuruluştan biri olan STAR Rafineri, bu açıdan da ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor.

STAR Rafineri’ye En İyi Finansal Proje Yönetimi Ödülü!

Proje finansmanını 5 yıl boyunca sözleşme kurallarına uygun, etkili ve başarılı bir şekilde yöneten STAR Rafineri, “Best Financial Project Management – En iyi Finansal Proje Yönetimi” ödülü kazandı. STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, projenin finansal yönetimi anlamında önemli başarılara imza attıklarını söyledi.

22.01.2019 – SOCAR Türkiye’nin iştiraki STAR Rafineri, İngiltere’de International Finance Publications Ltd. tarafından yayınlanan seçkin finans ve iş analizi dergisi International Finance Dergisi’nin verdiği International Finance Awards ödüllerinde ‘Finans’ kategorisinde “Best Financial Project Management- En İyi Finansal Proje Yönetimi” ödülüne layık görüldü. Her yıl Avrupa, Asya, Orta Doğu ve Afrika’da 10 kategoride verilen prestijli ödül, 17 Ocak’ta Dubai’de düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Ödülü, STAR Rafineri adına Finans Direktörü Betül Sarıkaya aldı.

STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, Türkiye’de tek noktaya yapılan en büyük reel sektör yatırımıyla bu prestijli ödüle layık olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. İlter, toplam yatırım bedeli 6,3 milyar dolar olan proje için Aralık 2012’de Türkiye’nin ilk Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi’ni aldıklarını ifade ederek, “SOCAR tarafından hayata geçirilen bu dev yatırımın 3.3 milyar dolarlık kısmı 29 Mayıs 2014 tarihinde imzalanan anlaşma kapsamında proje finansmanı kredisiyle, kalan kısmı ise öz kaynaklardan karşılandı. Kredi miktarı, süresi ve kaynakları anlamında ilklere imza attığımız finansman paketimiz, bugüne kadar bize pek çok ödül kazandırdı. International Finance Awards kapsamında layık görüldüğümüz bu ödül ise proje finansmanımızı 5 yıl boyunca sözleşme kurallarına uygun, etkili ve başarılı bir şekilde yürütmemiz nedeniyle verildi. Gerek inşaat aşamasında yarattığı istihdam hacmiyle gerekse de çok kaynaklı ve en iyi yönetilen proje finansmanıyla hayata geçen; Türkiye ve Azerbaycan’a prestij ve değer katan rafinerimiz artık ürettiği katma değerli ürünlerle de ekonomiye fayda sağlayacak” dedi.

7 farklı ülkeden finansman sağlandı

STAR Rafineri’nin finansman paketine 7 ülkeden uluslararası ticari bankalar, Türkiye’de bir banka ve ihracat kredi kuruluşları olarak toplam 23 finansal kuruluş iştirak ediyor. Yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesiyle, Türkiye’nin yıllık yaklaşık 38 milyon ton petrol ürünü ihtiyacının yüzde 25’ini tek başına karşılayacak olan STAR Rafineri, dizel, jet yakıtı ve nafta gibi stratejik ürünlerin ithalatını azaltarak cari açığın yılda yaklaşık 1,5 milyar dolar azaltılmasına katkı sağlayacak.

 

Star Rafineri İlave Tank Sahası Projesi İle İlgili ÇED Süreci Başladı

05.12.2018 – Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya göre İzmir Aliağa’da bulunan Star Rafineri tarafından yapılması planlanan ilave tank sahası için yapılan başvuruya dair ÇED süreci başladı. Açıklamada şu bilgiler verildi:

“İZMİR ili ALİAĞA ilçesi sınırları içerisinde STAR RAFİNERİ A.Ş. tarafından yapılması planlanan Star Rafineri İlave Tank Sahası projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açılmıştır.Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 27/12/2018 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecektir.ÇED Başvuru Dosyasını İncelemek isteyenler Bakanlık Merkezinde veya İZMİR Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilirler. Halkın Katılımı Toplantısı yeri ve saati ile ilgili ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve İZMİR Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden bilgi alınabilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.”

 

STAR Rafineri’de Üretim Planlandığı Şekilde Devam Ediyor

14.11.2018 – 6.3 milyar dolarlık yatırımla kurulan ve Türkiye’de reel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olan STAR Rafineri, açılışının ardından kademeli olarak üniteleri devreye aldı. STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, test üretimlerinin çok başarılı geçtiğini ve üretime başladıklarını dile getirerek 2019’da tam kapasiteye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Türkiye ve Azerbaycan cumhurbaşkanlarının katılımıyla 19 Ekim’de büyük bir törenle açılan SOCAR Türkiye’nin iştiraki STAR Rafineri, 2019 yılında tam kapasite çalışmaya başlayacak. 6.3 milyar dolarlık yatırımla kurulan ve Türkiye’de reel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olan STAR Rafineri, cari açığın azaltılmasına yıllık 1.5 milyar dolarlık katkı sağlayacak.

STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, dev projeye yakışan uluslararası bir törenle açılışlarının gerçekleştiğini ifade ederek, “Rafineride üretime çok başarılı bir şekilde devam ediyoruz. Kısa bir süre içinde Petkim’e ilk naftayı vereceğiz. Ünitelerimizi kademeli olarak devreye alıyoruz; 2019 yılı itibarıyla da tam kapasiteye ulaşacağız” dedi. İlter şöyle devam etti: “Rafineride 5 milyon ton dizel, 1.6 milyon ton nafta, 1.6 milyon ton jet yakıtı, 1 milyon ton ksilen/reformat, LPG, petrokok, ve kükürt üretimimiz olacak. Ürünlerimizin tamamını Türkiye’nin ithal ettiği ürünler oluşturuyor. Amacımız, ürünlerimizi iç pazara vererek cari açığın azaltılmasına yardımcı olmak ve ekonomiye değer kazandırmak.”

KAPASİTEYİ %35 ARTIRACAK

STAR Rafineri’nin yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi olduğunu anımsatan İlter, şunları söyledi: “Türkiye’de yıllık yaklaşık toplam 28 milyon tonluk bir rafinaj kapasitesi bulunuyor. STAR Rafineri’nin tam kapasite faaliyet göstermeye başlamasıyla birlikte Türkiye’de petrol işleme kapasitesi, yüzde 35 artacak. Şu anda test üretimleri planlandığımız şekilde devam ediyor. Böyle büyük bir projeyi Türkiye ve Azerbaycan ekonomisine kazandırdığımız için çok mutlu ve gururluyuz.”

 

SOCAR’ın Dev Yatırımı STAR Rafineri Açıldı

19.10.2018 – Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı SOCAR’ın 6.3 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirdiği STAR Rafineri, uluslararası bir törenle açıldı. Rafineri yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesiyle Türkiye’nin petrol ürünü ihtiyacının büyük kısmını karşılayacak. SOCAR’ın yeni rafinerisi gelecek yıllarda Azerbaycan ve Türkiye ekonomisine ciddi gelir sağlayacak.

SOCAR’ın 6.3 milyar dolarlık değeriyle Türkiye’de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırımı olan STAR Rafineri ve SOCAR’ın diğer iştirakleri Petlim Konteyner Terminali, Petkim Rüzgar Enerji Santrali ve Aliağa Genel Müdürlük Binası İzmir Aliağa’da 19 Ekim Cuma günü düzenlenen görkemli bir törenle açıldı. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, her iki devletin hükümet temsilcileri ve diğer misafirler katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, STAR Rafineri ile ilgili olarak; “Bugün bizim için tarihi bir gün. Çünkü 2011 yılının ekim ayında iki ülkenin cumhurbaşkanları tarafından temeli atılan STAR Rafineri’nin açılışını gerçekleştiriyoruz. Dünyanın en yeni teknolojileriyle inşa edilen ve donatılan STAR Rafineri, rafineri ve petrokimya entegrasyonunu gerçekleştirdiğimiz, bizim için stratejik öneme sahip bir yatırım. Yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi olan rafineri, Azerbaycan ve Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır” diye konuştu. STAR Rafineri, Petkim’in ve SOCAR’ın Akdeniz pazarındaki konumunu daha da güçlendirecektir. Petkim`in hammade ihtiyacı olan nafta burada üretilecek ve Türkiye`nin ithalata olan bağımlılığı önemli ölçüde azalacaktır. STAR Rafineri’nin çeşitli ham petrol türlerini işleyebilecek olması da rafinerinin rekabet gücünü artıran önemli bir göstergedir.”

STAR Rafineri’nin faaliyete geçmesinin ardından Türkiye`ye yatırımların devam edeceğini bildiren Abdullayev, bu vesileyle Türkiye ve Azerbaycan Cumhurbaşkanlarına ve diğer devlet ve hükümet yetkililerine, projenin ana yüklenicisi olan TSGİ firmasına, projenin finansmanına katılan uluslararası finans kurumlarına ve rafinerinin inşaatı döneminde emeği geçen tüm çalışanlara teşekkür etti.

Türkiye’nin petrol ürünü ihtiyacının dörtte biri STAR Rafineri’den!

Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesindeki en büyük petrol operasyonlarından olan; Türkiye petrokimya sektöründe cari açığın azaltılmasına önemli katkı sağlayacak STAR Rafineri’de nafta, ksilen, dizel, jet yakıtı, LPG gibi petrol ürünlerinin üretimi gerçekleştirilecek. Türkiye’nin ilk Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi’ne sahip olan rafinerinin inşaatın en yoğun döneminde 14 ülkeden 3000’in üzerinde mühendis olmak üzere toplam 19.500 bin kişi çalışmıştır. Rafineri faaliyete başladıktan sonra istihdam sayısı 1.100 kişi olacaktır. STAR Rafineri projesinde SOCAR (%60) ve Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığıdır (% 40) hisseye sahiptir.

Rafineri ile birlikte açılışı gerçekleştirilen Petlim Konteyner Terminali ise yıllık 1.5 milyon TEU kapasitesi ile Türkiye`nin en büyük 3 limanından biridir ve terminale yaklaşık 400 milyon dolar yatırım yapılmıştır.

SOCAR`ın alternatif enerji alanında gerçekleştirdiği önemli projesi olan PETKİM Rüzgar Enerji Santrali 51 megavat güce sahiptir ve projeye 55 milyon Euro yatırım yapılmıştır. Santral, Türkiye`nin genel enerji sistemine bağlı olarak, SOCAR`ın Aliağa`daki enerji talebinin karşılanmasına da önemli katkı sunacaktır.

Son Başbakan ve TBMM Başkanı Binali Yıldırım sosyal medya hesabından Star Rafineri açılışı ile ilgili yorumda bulundu. Başkan Yıldırım: “Bugün kardeş iki ülkenin akıl, irade ve güç birliğiyle vücuda getirdiği dev ve stratejik bir eserin açılışını yapıyoruz. Bu eser Türkiye-Azerbaycan kardeşliğini pekiştirmesinin yanında Kafkaslar’ın, Orta Asya’nın ve Avrupa’nın enerji güvenliğine de katkı sağlıyor.

Yedi yıllık bir emeğin ürünü olan ve bizleri can ile canan haline getiren bu devasa eser, petrol işleme kapasitemizi %25 artıracaktır. Rafineri ayrıca cari açığımıza da 1,5 milyar dolar miktarında katkı sağlayacak. Rafinerinin bir diğer önemli özelliği ise çevreci bir yatırım olmasıdır. Teknolojinin son imkanlarının kullanıldığı bu tesis çevre dostu olarak inşa edilmiştir.Bölgemiz ve dünya ekonomisi için büyük önem taşıyan projeler, bizi iki devlet bir millet anlayışına da bir adım daha yaklaştırmıştır.” sözlerini paylaştı.

 

Star Rafineri’nin Ekonomiye Katkısı Ne Olacak?

Star Rafineri’nin Ekonomiye Katkıları Ne Olacak?

Star rafinerisi yılda yaklaşık 10 milyon ton, yani günde 200 bin varil işleme kapasitesine sahip olacak ve Rafineri tam kapasite ile üretime geçtiği zaman yılda 4 milyon 900 bin ton Ultra Düşük Kükürtlü Motorin, 1 milyon 300 bin ton Nafta, 457 bin ton Karışık Ksilen, 1 milyon 630 bin ton Jet Yakıtı, 260 bin ton LPG, 525 bin ton Reformat, 692 bin ton Petrokok ve 159 bin ton Kükürt üretecek. Böylelikle:

  • Mevcut durumda %80 olan LPG ithalatı %70’e düşecek
  • Dizelde rekabet artacak, ihalat oranı %40’ın altına inecek. (Dizel tarafında artacak olan rekabetin Tüpraş için hafifçe olumsuz olabileceğini düşünüyoruz, Oyak Yatırım)
  • Türkiye’nin tüm jet yakıtı ihtiyacı karşılanacak.
  • Böylelikle rafinerinin Türkiye’nin dış ticaret açığına katkısı 1,5 milyar dolar olacak.

Petkim açısından %18 oranında dolaylı paya sahip olduğu Rafineri tesisinin Şirket’in maliyetlerini düşürmesi ve karlılığa yıllık bazda 100 milyon dolar katkı yapması beklenmekte.

2 bin 860 dönüme yayılan, üç iskelesi ve 20 üretim tesisiyle ortalama bir organize sanayi bölgesiyle aynı büyüklüğe sahip Star Rafineri, 6,3 milyar dolar yatırımla hayata geçti. Tesis, Türkiye’nin ithal rafine petrol ürünlerine olan bağımlılığını azaltmaya yardımcı olacak ve Petkim’e hammadde tedarik edecek. Türkiye’de ilk kez rafineri petrokimya entegrasyonunu kuran tesis, açıldıktan sonra doğrudan 1100 kişiyi istihdam edecek.

Ayrıca, SOCAR’ın Türkiye Dış İlişkiler Başkanı Sn. LeCompte, Grup’un Petkim ve STAR Rafinerisi’nin bulunduğu sahada önümüzdeki yıllarda yeni bir petrokimya yatırımı yapmayı planladığını da  geçtiğimiz günlerde yeniden paylaşmıştır.

Ak Yatırım da konuyu gündeme almış ve yatırımcılarla önemli bir notu da paylaşmıştır:

“Petkim’de 4. çeyreğin büyük bir bölümünde bakım duruşları olması itibariyle STAR Rafinerisi’nin Petkim’in finansallarına katkısı 2019’da daha hissedilir olacaktır.”

 

Beste Naz Süllü hisse bazlı yatırım stratejisinde Star Rafineri’nin Petkim’e olan etkisini değerlendiriyor…

En Büyük Yatırım Tamam ! Star Rafineri’de Test Üretimleri Başlıyor!

SOCAR Türkiye tarafından 6.3 milyar dolarlık yatırımla kurulan STAR Rafineri’nin 80.000 tonluk ilk ham petrol kargosu geldi. Devreye alınma sürecinde olan rafineride, açılışı planlanan ekim ayına kadar test üretimleri yapılacak. SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, STAR Rafineri’nin ilk petrolünün SOCAR’ın anavatanı Azerbaycan’dan gelmesinin çok anlamlı olduğunu söyledi.

SOCAR’ın Dev Yatırımı STAR Rafineri’nin İlk Ham Petrolü Azerbaycan’dan!

SOCAR Türkiye’nin iştiraki ve 6.3 milyar dolarlık değeriyle Türkiye’de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olan STAR Rafineri, ağustos ayından başlayarak ilk test üretimlerini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. STAR Rafineri’nin faaliyete geçmeden önceki en önemli dönüm noktalarından biri olan test üretimi için gerekli 80.000 tonluk ilk ham petrol, rafineriye 244 metre uzunluğundaki Absheron tankeri ile ulaştı. Rafinerinin ilk hammaddesi, SOCAR’ın anavatanı Azerbaycan’dan gelen Azeri light petrolü oldu.

İlk ham petrolün gelişi nedeniyle düzenlenen törende konuşan SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, bu yılın dördüncü çeyreğinde operasyona başlayacak rafineride devreye alma çalışmalarının başarılı bir şekilde devam ettiğini belirterek, “STAR Rafineri’nin ilk petrolünün SOCAR’ın anavatanı Azerbaycan’dan gelmesi bizim için çok anlamlı. SOCAR Türkiye olarak, Türkiye’nin en büyük sanayi grubu olma yolunda her geçen yıl hızla ilerlerken, stratejik yatırımlarımızla ülke ekonomisi ve endüstrisine güç katacağız. Yerli üretimi artıran, dışa bağımlılık ve cari açığı azaltan, yeni istihdam alanları oluşturan yatırımlarımızı, önümüzdeki dönemde de sürdüreceğiz” dedi. SOCAR’ın stratejik büyüme trendleri arasında dış pazarlardaki yatırımların genişletilmesinin önemli bir yer tuttuğunun altını çizen Gahramanov, şunları söyledi: “Dünya enerji pazarında emin adımlarla ilerleyen SOCAR’ın birçok ülkede faaliyetleri devam ediyor. Bu ülkeler arasında Türkiye, Azerbaycan için çok önemli bir yere sahip. SOCAR olarak Azerbaycan’ın yatırımlarıyla Türkiye ekonomisine ve istikrarına katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Bu çerçevede Türkiye devleti ile gerçekleştirdiğimiz işbirlikleri bizim için çok büyük önem ve anlam taşıyor. Bu vesileyle Türk ve Azerbaycan hükümetlerine de buradan teşekkürlerimi sunuyorum.”

CARİ AÇIĞIN AZALTILMASINA 1.5 MİLYAR DOLARLIK KATKI

Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’yı kapsayan bölgedeki en büyük petrol operasyonlarından biri olan STAR Rafineri’de ilk ham petrol akışıyla test üretimi öncesi son aşamaya gelindiğini ifade eden STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, ilk petrolün Azerbaycan’dan gelmesinin de iki kardeş ülke arasındaki işbirliğinin bir yansıması olduğunu kaydetti. İlter, “Ünitelerimizde devreye alma hazırlıkları ve test çalışmalarının ardından üretim anlamında ilk testimizi de gerçekleştirme aşamasına geldik. Hedefimiz, STAR Rafineri’nin devreye alınmasını öngördüğümüz şekilde ekim ayı içinde güvenli bir şekilde tamamlayarak faaliyete geçmesini sağlamak ve Türkiye ekonomisine değer katmak” dedi. Mesut İlter, şöyle devam etti: “Türkiye’nin ilk Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi’ne sahip olan STAR Rafineri, Türkiye’de cari açığın azalmasına her yıl 1.5 milyar dolarlık katkı sağlayacak. Türk ekonomisine büyük değer katacak üretim operasyonuna ilk ham petrolün akışıyla başlamış oluyoruz. Bu, bizim için büyük bir gurur kaynağı. 4.8 milyon ton dizel ve 1.6 milyon ton naftanın yanı sıra ülkemizdeki cari açığın önemli bileşenlerinden olan jet yakıtı ve LPG gibi petrol ürünlerinin üretimini de gerçekleştirecek olan STAR Rafineri ile Türkiye’nin, global enerji piyasasında rekabet gücü de artacak.”

1.100 KİŞİLİK İSTİHDAM

SOCAR Türkiye’nin hedefleri arasında büyük öneme sahip olan rafineri-petrokimya entegrasyonunu sağlayacak ve aynı gruba ait Türkiye’nin ilk petrokimya tesisi Petkim’in hammadde ihtiyacının tamamına yakınını karşılayacak olan STAR Rafineri’nin istihdama olan katkısı da büyük. Projenin yapım aşamasında 19.500 çalışan sayısına ulaşan rafineri, üretime başladığında 1.100 kişilik istihdam sağlayacak.

Star Rafineri’de Son Durum

26.05.2018 – Socar Türkiye tarafından İzmir’de inşa edilen Star Rafinerisi’nin Ekim’de üretime başlaması bekleniyor. İzmir’in Aliağa ilçesinde 6 milyar dolarlık yatırımla inşa edilen STAR Rafineri Türkiye’nin cari açığını azaltacak yerlileşme projelerinden biri.

Star Rafineri, Petkim ve Türkiye’ye Nasıl Katkı Sağlayacak?

  • Yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip olacak rafineri Türkiye’nin ithal etmek durumunda olduğu dizel, LPG ve jet yakıtı gibi ürünlerin ithalatını azaltacak.
  • Petkim mevcut üretimini nafta hammaddesi ithal ederek yapmaktadır. Rafineri aynı zamanda Petkim’in en önemli nafta tedarikçisi olacaktır.
  • İki taraf arasında yapılan 20 yıllık anlaşmaya göre STAR Rafinerisi Petkim’e yıllık 1,6mn ton nafta sağlayacak ve Petkim bu anlaşmadan ton başına 25-30 Dolar arasında (yıllık 50mn Dolar civarında) tasarruf sağlamayı planlamaktadır.

Star Rafineri ve Petkim

Star Rafineri ve Petkim’in sahibi SOCAR Türkiye Enerji A.Ş.(Socar Turkey – STEAŞ) dir. İki şirketin birbiri ile ilgisi bununla da kalmamaktadır.

  • Rafineride üretilecek yıllık 10 milyon ton rafinaj ürününün yaklaşık 2 milyon tonu bizzat Petkim tarafından tüketilecek. Yani daha üretime geçmeden ürünümüzün alıcısının hazır olduğunu biliyoruz. Bu durum Petkim’in bilançosuna da olumlu yansıyacak; taşıma, stoklama ve kalite maliyetlerinden çok önemli miktarda tasarruf sağlanacak.
  • Rafineri Petkim Yarımadası’nda yaklaşık 2.300 dönüm alanda kurulacaktır.

Star Rafineri’de çalışmalar devam etmekte olup, rafinerinin 2018 yılının son çeyreğinde faaliyete geçmesi planlanmaktadır. Petkim hammadde güvenliğini sağlamak ve maliyetleri azaltmak amacıyla Star Rafineri ile 20 yıl süre ile yıllık 270bin ton karışık ksilen ve 1,6mn tona kadar nafta alınmasına yönelik anlaşma imzalamıştı. Petkim, Star rafinerinin devreye girmesinin Petkim maliyetlerini yaklaşık 100-120mn dolar düşürücü etki yapacağını tahmin ettiklerini belirtmiştir. Şirket 2019 yılında olumlu etkinin görülmeye başlanacağını ancak 2019 yılının ikinci yarısından itibaren olumlu etkinin daha netleşeceğini beklemektedir.

Petkim ile ana ortağı STEAŞ arasında Rafineri Holding’in %30 payının 720mn dolar bedel karşılığı alınması yönünde Ocak ayı başında hisse satış ve devir sözleşmesi imzalanmıştır. Bu alımla, Petkim, Star Rafineri’de %18 oranında dolaylı paya sahip olacaktır. Devir işlemlerinin 2019 yılının ilk çeyreğine kadar tamamlanması planlanırken, ödemenin üç eşit taksitte ödenmesi planlanmıştır. Devir sözleşmesiyle ilk taksit ödenmiş olup, ikinci taksit Star Rafineri’nin devreye alınması için testlere başlandığında ve son taksit ise hisselerin de devredildiği tarihte yapılacaktır.

Ayrıca Star Rafineri tam kapasite ile üretime geçtiği zaman yılda 4 milyon 900 bin ton Ultra Düşük Kükürtlü Motorin, 1 milyon 300 bin ton Nafta, 457 bin ton Karışık Ksilen, 1 milyon 630 bin ton Jet Yakıtı, 260 bin ton LPG, 525 bin ton Reformat, 692 bin ton Petrokok ve 159 bin ton Kükürt üretecek.

 

STAR Rafineri İnşaatında 100 Milyon Adam-Saat Çalışma Süresi Tamamlandı

07.03.2018

Türkiye’de tek noktaya yapılan en büyük özel sektör yatırımı olan ve İzmir’in Aliağa ilçesinde yaklaşık 16 bin kişinin çalıştığı STAR Rafineri inşaatında 100 milyon adam-saat çalışma süresi tamamlandı. Toplam yatırım tutarı 6.3 milyar dolar olan ve yılın üçüncü çeyreğinde açılması planlanan STAR Rafineri’nin inşaat faaliyetlerinde yüzde 97.9’luk, proje genelinde ise yüzde 98.7’lik tamamlanma oranına ulaşıldı. 100 milyon adam-saat çalışma süresine ulaşılması nedeniyle gerçekleştirilen törende konuşan STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, ürettikleri ilk ürünü eylül ayının son haftasında tankerlere göndermeyi planladıklarını ve bu hedefi gerçekleştirmek için haziranda ilk ham petrol gemisinin STAR Rafineri’ye gelmiş olacağını belirtti.

Temeli 2011 yılında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından atılan, SOCAR Türkiye’nin iştiraki STAR Rafineri’de 100 milyon adam-saat çalışma süresine ulaşıldı. Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’ndeki en büyük petrol operasyonlarından biri olan STAR Rafineri’de, inşaat faaliyetlerinin yüzde 97.9’u, projenin genelinin ise yüzde 98.7’si tamamlandı.

Mühendislik, satın alma ve inşaat çalışmalarında 100 milyon adam-saat çalışma süresinin tamamlanması nedeniyle rafineri sahasında düzenlenen törende konuşan STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, rafinerinin bu yılın üçüncü çeyreğinde devreye alınacağını, ilk ham petrol gemisinin de haziranda rafineride olacağını söyledi. STAR Rafineri’de ilk ürünü eylül ayının son haftasında tankerlere göndermeyi planladıklarını kaydeden Mesut İlter, temmuz ayından itibaren ünitelerin peş peşe devreye alınarak test çalışmalarına başlayacaklarını ifade etti.

Mesut İlter, “Bu hedefleri gerçekleştirmemiz için önümüzde tamamlamamız gereken yaklaşık 15 milyon çalışma saati daha var. Hedefimiz, STAR Rafineri’yi zamanında ve güvenli bir şekilde tamamlayarak Türkiye ekonomisine değer katmak” dedi. Halen sahada 16 binden fazla kişinin çalıştığı bilgisini veren İlter, iş sağlığı ve güvenliği konusunun en önemli başlıklardan biri olduğunun altını çizdi ve gerçekleştirilen yatırımlarla bu alanda iyileşme sağlandığını söyledi.

“Üstün bir çabayla çalışıyoruz”

STAR Rafineri’de devreye alma çalışmalarına başlandığını belirten Mesut İlter, ilk enerjilendirmenin Ağustos 2017’de yapıldığını ve artık sahada tüm sistemlerin enerjilendirildiğini hatırlatarak şöyle konuştu: “Buhar hatlarında temizlikler başladı ve önümüzdeki birkaç hafta içinde ilk yakıt gazını alarak kazanlarımızı devreye almaya başlayacağız. STAR Rafineri ekonominin önemli dinamiklerinden biri olacak. Rafinerinin tam olarak faaliyete geçmesiyle birlikte cari açığın kapanmasına 1.5 milyar dolarlık katkı sağlayacağız.”

STAR Rafineri hakkında:

6,3 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olan STAR Rafineri, aynı zamanda Türkiye’nin ilk Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi’ne sahip projesi. Rafineri yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi ile, 1.6 milyon ton nafta, 1.6 milyon ton jet yakıtı, 4.8 milyon ton ultra düşük kükürtlü dizel, 700 bin ton petrokok, 420 bin ton karışık ksilen, 480 bin ton reformat ve 160 bin ton kükürt üretecek.

 

EPDK Heyeti Yüzde 95’i Tamamlanan Star Rafineri’yi Ziyaret Etti

03.10.2017

Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) Bölgesi’nin en büyük petrol operasyonlarından olan STAR Rafineri’yi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, EPDK kurul üyeleri ve bürokratları ziyaret etti. Heyet, SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov ve STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter ev sahipliğinde saha ziyaretinde de bulundu

SOCAR Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olan ve İzmir’in Aliağa ilçesinde 6 milyar dolarlık yatırımla inşa edilen STAR Rafineri’yi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, EPDK kurul üyeleri ve bürokratları ziyaret etti. SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov’un SOCAR’ın Türkiye’deki projelerini anlattığı toplantıda, STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter de yüzde 95’i tamamlanan rafineri hakkında bilgi verdi.

STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, inşaatı bu yılın sonunda tamamlanacak rafineride, 14 ülkeden 3 bini mühendis olmak üzere 19.500 kişinin çalıştığını belirterek, inşaatın tamamlanmasının ardından, 2018 yılının üçüncü çeyreğine kadar mekanik testlerin devam edeceğini belirtti. İlter, “Türkiye’nin en büyük yerlileşme projelerinden biri olan STAR Rafineri’nin faaliyete geçmesinin ardından petrol ürünleri ithalatında her yıl 1.5 milyar dolar civarında tasarruf sağlanacak.

STAR Rafineri, aynı zamanda dünyanın en çevreci, en verimli ve en ileri teknolojisine sahip rafinerilerinden biri olma özelliğini taşıyacak” dedi. STAR Rafineri’nin Türkiye’de, özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olduğuna dikkat çeken İlter, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin ilk Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi’ne sahip projesi olan STAR Rafineri, yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip. 1.6 milyon metreküplük depolama kapasitesi bulunan STAR Rafineri’de, yıllık 1.6 milyon tonluk nafta üretiminin yanı sıra 5 milyon ton düşük kükürtlü motorin, 1.6 milyon tonluk jet yakıtı, 300 bin ton LPG, 1 milyon ton petrokimya hammaddesi üretilecek.”

Başkan Mustafa Yılmaz önderliğinde bilgilendirme toplantısına katılan EPDK heyeti, daha sonra 2018’in üçüncü çeyreğinde faaliyete geçecek olan STAR Rafineri sahasını ziyaret etti.

Sanayi Bakanı Faruk Özlü’nün Star Rafineri Ziyareti

17.08.2017

Sanayi Bakanı Faruk Özlü İzmir ziyaretinde şehrin ve bölgenin önemli sanayi kurumlarını ziyaret etti. Bakan Özlü ve beraberindeki TBMM Sanayi Komisyonu Star Rafineresini ve İzmir Demir Çelik Tesislerini gezerek, incelemelerde bulundu.

Bakan Özlü STAR rafinerisinde yaptığı incelemeler sonrasında şu açıklamalarda bulundu:

“Ülkemizde önemli yatırımları bulunan Azerbaycanlı Socar gruba ait Star rafinerisinde TBMM Sanayi Komisyonu ile birlikte incelemelerde bulunduk. 6milyar $’lık yatırım olan ve 2018 sonunda faaliyete geçecek Star Rafinerisi yılda 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip olacak. Star rafinerisi ile petrol ürünleri ithalatında yıllık 1.5 milyar $’lık tasarruf sağlanacak, Jet yakıtında da dışa bağımlılık sona erecek.”

Türkiye’nin ilk stratejik yatırım teşvik belgesini alan STAR Rafineri, Petkim Yarımadası’nda yaklaşık 2.400 dönümlük alana kuruluyor. Ural, ‘Azeri Light’ ve Kerkük gibi çeşitli ham petrol türlerini işleyebilecek olan STAR Rafineri toplamda, 63 tank ile yaklaşık 1 Milyon 640 bin metreküp depolama kapasitesine sahip olacak.

Türkiye’nin ilk özel sektör rafinerisi olan STAR Rafineri’nin toplam maliyeti 5.6 Milyar Dolar’a ulaşacak. Bu tutarın 3.29 Milyar Dolar’ı proje finansmanı kredisiyle, 2.4 Milyarı ise öz kaynaklardan sağlanacak.

Rafineri, yılda 1.6 Milyon tonluk nafta, cari açığın önemli bileşenlerinden olan dizel, jet yakıtı ve petro kimyasalların ham maddesi olan LPG gibi petrol ürünleri üretimini gerçekleştirecek. Çevre dostu, ileri teknolojilerle kurulan STAR Rafineri, Türkiye’de 1984 yılından sonra üretime geçecek ilk rafineri olacak. Tesis 2018’de devreye alınacak.

 

STAR Rafineri’den Rahatsızlanan İnşaat İşçileri Hakkında Açıklama

14.07.2017

İzmir’in Aliağa İlçesinde yapımı süren STAR Rafineri inşaatımızdaki iki müteahhit şirkete bağlı toplam 300 civarında işçi 12-13 Temmuz 2017 tarihinde mide bulantısı ve ishal şikayetiyle kamp revirine başvurmuştur.

STAR Rafineri’nin ana müteahhit kuruluşu olan TSGI şirketinden edinilen bilgiye göre, işyeri hekimi tarafından yapılan ön incelemede herhangi bir zehirlenme bulgusuna rastlanmamıştır. Sadece 2 çalışan işyeri hekimi tarafından görülen lüzum üzerine, hastaneye sevk edilmiştir. Kendi isteğiyle Aliağa ve Menemen Devlet Hastanelerine başvuran 29 çalışanın tamamı taburcu edilmiş olup müşahade altında olan işçi bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, rahatsızlığın kaynağının tespit edilmesi amacıyla titiz bir araştırma süreci başlatılmıştır. Bu kapsamda, şikayette bulunan çalışanlarımızdan alınan sağlık numuneleriyle yemekhaneden alınan gıda ve su numuneleri laboratuvarlarda incelemeye gönderilmiştir.

17 bin işçinin çalıştığı rafineri inşaatımızda, tüm süreçler ulusal ve uluslararası normlar dikkate alınarak gerçekleştirilmekte olup, inceleme ve soruşturmanın sonuçlarına göre gerekli önlemler alınacaktır.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

STAR Rafineri