Ana Sayfa Haberler İstanbul Hava...

İstanbul Havalimanı, 2050’ye Kadar “Sıfır Emisyon” Taahhüt Ediyor

25.08.2021 – İstanbul Havalimanı, Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin (ACI) başlatmış olduğu ve 238 havalimanının yer aldığı “2050 yılına kadar “Net Sıfır CO2 Emisyonu” taahhüdüne katıldı.

İGA, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Gençlere daha temiz bir dünya bırakmak için şimdiden harekete geçen İGA, İstanbul Havalimanı’nın en geç 2050 yılına kadar sıfır emisyon taahhüt ettiğini açıkladı.  Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından ilk olarak Haziran 2019’da başlatılan “ACI Net Zero 2050”, iklim sorununa karşı havalimanlarını eyleme geçirme ve karbondan arındırma hedefi doğrultusunda oluşturuldu.

İstanbul Havalimanı, çevre ve sürdürülebilirlik programı kapsamında yürüttüğü karbon ayak izlerini yönetme ve azaltma çalışmaları neticesinde “Net Sıfır CO2 emisyonu” taahhütü veren 238 havalimanı arasına dahil oldu. İstanbul Havalimanı’nda karbon emisyonlarının azaltılması çalışmaları kapsamında; ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Kurulumu, Enerji Verimlilik Faaliyetleri, Enerji Etütleri ile Sistem İyileştirmeleri, ISO 14064 Sera Gazı Yönetim Sistemi kurulumu ile Sera Gazı Hesaplamaları, Ağaçlandırma Çalışmaları, Elektrikli Araç Kullanımları ve Araç Şarj İstasyonu Kurulumları gerçekleştirildi.

2050 yılına kadar sıfır emisyon hedefine ilişkin çalışmalarını sürdürecek olan İstanbul Havalimanı, Güneş Santrali Kurulumları, Elektrik Şebekesinden Yenilenebilir Enerji Satın Alınması, Elektrikli Araç Dönüşümleri ve Araç Şarj İstasyonu Kurulumları, Ağır Taşıtlarda Bio Dizel Kullanımı, Enerji Verimlilik Faaliyetleri, Ağaçlandırma Çalışmaları ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda Hidrojen Yakıtının Isınma ve Ulaşım Amaçlı Kullanımı, Baca Gazından Karbon Yakalama Teknolojilerinin yapılmasını taahhüt edeceğini bildirdi.

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Samsunlu; ”İGA olarak gelecek nesillere karşı önemli bir sorumluluğumuz olduğu bilincindeyiz. Bu sorumluluk bilinciyle hareket ederek, daha temiz bir dünya için harekete geçtik. Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı İstanbul Havalimanı’nda 2050 yılına kadar “Net Sıfır CO2 Emisyonu” yol haritamızı hazırladık ve bu doğrultuda agresif bir planlama yaparak karbon salım azaltım stratejimizi oluşturduk. Böylelikle, hem teknolojik hem operasyonel gerekliliklerin sürekli olarak takip edildiği ve değerlendirildiği bir sürece dahil olduk. Birçok projemizi halihazırda hayata geçirerek 2050 yılından çok daha önce sıfır emisyon hedeflerimizi gerçekleştirmiş olacağız. Kısa vadede, Enerji Verimlilik Faaliyetleri, Enerji Etütleri ile Sistem İyileştirmeleri, Elektrikli Araç Kullanımları ve Araç Şarj İstasyonu Kurulumlarını gerçekleştirdik ve önümüzdeki iki üç sene içerisinde gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Uzun vadede, Güneş Enerji Santralleri kurulumu ve Yeşil Enerji satınalımları ile elektrik enerjisi ihtiyaçlarımızın büyük kısmını yenilenebilir kaynaklardan temin edeceğiz. Ağaçlandırma faaliyetlerimizin de önemli miktarlarda karbon emisyon yutağı haline geleceği düşüncesindeyiz. Gelişen teknolojiler takip edilerek Ağır Taşıtlarda Bio Dizel Kullanımı, Hidrojen Yakıtının Isınma ve Ulaşım Amaçlı Kullanımı, Baca Gazından Karbon Yakalama Teknolojilerini de takip ederek emisyon azaltım fırsatlarını da değerlendireceğiz. İGA olarak amaçlarımız doğrultusunda çıtayı daha da yükseltmek en büyük hedefimiz.” diye konuştu.

ACI EUROPE Genel Direktörü Olivier Jankovec; “2050 yılına kadar ‘Net Sıfır CO2’ salınımı değerine ulaşabilmek için Avrupa ve dünya çapında havalimanlarıyla birlikte oluşturduğumuz kolektif mutabakata katılımından ötürü İstanbul Havalimanı’nı içtenlikle tebrik ediyorum. COVID-19 krizi nedeniyle sektörümüzün karşı karşıya kaldığı ciddi zorluklara rağmen, havalimanları iklim faaliyetlerine öncelik vermeye devam etmektedir ve bu açıklama da bu hususun kanıtıdır. Karbonsuzlaştırma çalışmalarını küresel hedeflerle aynı doğrultuya getirerek iklim gündemini ileri noktalara taşımak, toparlanma süreci yıllar alacak bu krizden zarar gören sektörlerin yanı sıra hiçbir sektör için kolay bir süreç olmayacak. Önümüzde gerçekleştirilmeyi bekleyen kayda değer işler var, bunun yanında iddialı net sıfır hedefine odaklanarak her zaman elinden gelenin fazlasını yapmaya gönüllü olan İstanbul Havalimanı ekibine de teşekkür etmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

 

İstanbul Havalimanı “5 Yıldız” ile Dünya Lideri Oldu

15.12.2020 – Benzersiz mimarisi, güçlü alt yapısı, üstün teknolojisi ve sunduğu üst düzey yolculuk deneyimi ile dünya havacılık sahnesinde emin adımlarla yükselen İstanbul Havalimanı, uluslararası alanda en önemli havacılık kuruluşlarından Skytrax’in değerlendirmesine göre “5 Yıldızlı Havalimanı” ödülüne layık görüldü. İstanbul Havalimanı, Kovid-19 salgınına karşı aldığı önlemler sayesinde “5 Yıldızlı Kovid-19 Önlemli Havalimanı” ödülünün de sahibi olarak her iki ödülü aynı anda alan dünyadaki iki havalimanından biri oldu.

Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı İstanbul Havalimanı, dünya çapında kazandığı ödüllerle Türk havacılığının gururu olmaya devam ediyor. Yakın zaman önce dijital alt yapısı ve teknolojik gelişmişliği sayesinde Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından düzenlenen “16th ACI Europe Awards” kapsamındaki Dijital Dönüşüm kategorisinde “En İyi Havalimanı” olarak tescillenen İstanbul Havalimanı, ödüllerine bir yenisini daha ekledi.

1989 yılında kurulan Londra merkezli havacılık enstitüsü Skytrax tarafından “5 Yıldızlı Havalimanı” olarak nitelendirilen İstanbul Havalimanı, dünyada bu unvanı alma başarısı gösteren 8 global aktarma merkezi havalimanı arasına ismini altın harflerle yazdırdı. Ayrıca, Kovid-19 salgını sürecine özel olarak verilen “5 Yıldızlı Kovid-19 Önlemli Havalimanı” ödülünü de almaya hak kazanan İstanbul Havalimanı’nın; Roma’daki Fiumicino Havalimanı’nın, Doha’daki Hamad Uluslararası Havalimanı’nın ve Bogota’da bulunan El Dorado Havalimanı’nın ardından bu unvana erişen dünyadaki dördüncü havalimanı olduğu belirtildi. Bu başarılarının yanı sıra İstanbul Havalimanı dünyada ‘5 yıldız’ alan en büyük terminale sahip havalimanı olma başarısını da gösterdi.

Skytrax ödülleri öncesinde, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün vermiş olduğu ‘Havalimanı Pandemi Sertifikası’nı alan, ardından Avrupa Birliği Havacılık Emniyeti Ajansı’nın (EASA) yayınladığı “Covid-19 Havacılık Sağlık Emniyeti Protokolünü” imzalayan İstanbul Havalimanı; Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından verilen “Havalimanı Sağlık Akreditasyonu” sertifikasını ise dünyada alan ilk havalimanı olmayı başardı.

İstanbul Havalimanı zorlu değerlendirmeden ‘5 Yıldız’ ile çıktı!

Uluslararası hava taşımacılığı araştırma kuruluşu olan Skytrax, 1989 yılından bu yana havalimanı ve havayollarına kalite denetimi, yıldız derecelendirmesi ve kalite kıyaslama hizmetleri sağlıyor. Kapsamlı düzenlemeler ve detaylı hazırlık süreci sonrasında 3 gün süren yoğun fiziki denetimlerin sonucunda, İstanbul Havalimanı’nın yolcu deneyimindeki mükemmelliği uluslararası bir kurum tarafından “5 Yıldız” ile onaylanmış oldu. İstanbul Havalimanı ‘5 Yıldız’ alan havalimanları arasında en büyük terminale sahip olarak ne denli zor bir başarıya imza attığını da göstermiş oldu.

Denetmenler, mimarisi ve teknolojisiyle dünyanın en iyi havacılık merkezlerinden biri olan İstanbul Havalimanı’nda giden yolcu, transfer yolcu ve gelen yolcu deneyimini etkileyen otopark, toplu ulaşım, web sitesi, mobil uygulama, güvenlik/pasaport kontrol, temel yolcu hizmetleri, mağazalar, yeme içme alanları, bagaj alım gibi her temas noktasını deneyimleyerek; bu noktalarda sunulan hizmeti, hizmete erişim kolaylığını, yolcu konforunu titizlikle inceledi. Detaylı şekilde değerlendirilen 800’e yakın kritere ek olarak, salgına yönelik alınan tedbirler de notlamaya tabi tutuldu.

Yolcu seyahat deneyimini etkileyen her noktanın, kapsamlı şekilde değerlendirildiği denetimlerde güvenlik, check-in, pasaport, gümrük, temizlik, bagaj alım gibi temel süreçlerle beraber temel hizmetler, yeme içme alanları, alışveriş noktaları, lounge gibi misafirlere dokunan her nokta detaylı şekilde uzmanlar tarafından incelendi. Pandemi süreciyle beraber pandemiye yönelik alınan tedbirler de kalite denetiminde ek olarak ele alındı. Skytrax uzmanlarının uzun denetimleri sonucu 2 önemli ödüle kavuşan İstanbul Havalimanı, yolcu deneyimindeki mükemmelliğe verdiği önemi tescillemiş oldu.

“İstanbul Havalimanı’nda hayali gerçeğe, gerçeği de liderliğe taşıdık!”

İstanbul Havalimanı’nın dünyaca ünlü havacılık değerlendirme kuruluşu Skytrax tarafından iki büyük ödüle lâyık görülmesi hakkında değerlendirmelerde bulunan İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu; “Henüz açılışının üstünden 2, tam kapasite operasyonlara başlamasının üstündense 1.5 yıl geçmiş bir havalimanın Skytrax gibi dünya çapında önemli bir havacılık otoritesi tarafından hem ‘5 Yıldızlı Havalimanı’ hem de ‘5 Yıldızlı Kovid-19 Önlemli Havalimanı’ olarak değerlendirilmesi eşine benzerine az rastlanan bir durum. Şunu gururla söyleyebilirim ki İGA olarak, biz bunu İstanbul Havalimanı’nda başardık. Havalimanımızda müşteri odaklı bir kültür oluşturduk, bunu daha da ilerleteceğiz, bu yöndeki çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Global aktarma merkezi havalimanları arasında Doha, Hong Kong, Münih, Seul Incheon, Şanghay, Singapur ve Tokyo’nun ardından dünyada ‘5 Yıldız’ alan 8. hub havalimanıyız. Havalimanlarında uygulanan Kovid-19 tedbirleri açısından da ‘5 Yıldızlı Kovid-19 Önlemli Havalimanı’ ödülünü alan dünyada dördüncü havalimanı olduk. Her iki ünvanı dünyada aynı anda taşıyabilense ikinci havalimanıyız. İstanbul Havalimanı diğer tüm özelliklerinin yanı sıra ‘5 Yıldız’ alan havalimanları arasında en büyük terminale sahip olanı. Bildiğiniz gibi, Skytrax tarafından verilen bu önemli ödüllerden hemen önce Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından düzenlenen “16th ACI Europe Awards” kapsamında Dijital Dönüşüm kategorisinde ‘En İyi Havalimanı’ olarak seçilmiştik. Tüm bu kıymetli ve prestijli ödüller, en başta yolcularımız olmak üzere dünyadaki havacılık otoritelerinin İGA’ya ve İstanbul Havalimanı’na ne denli güvendiklerinin birer kanıtı. Şunun özellikle altını çizmek isterim; inandıkları değerler uğrunda vazgeçmeden emin adımlarla yürüyenler, er ya da geç hayal ettikleri hedeflere ulaşırlar. Biz de İGA olarak, İstanbul Havalimanı’nda önce hayali gerçeğe, şimdi de gerçeği liderliğe taşıdık! Böylesi bir başarıyı gerçekleştirebildiğimiz için ülkemiz adına gururlu ve de mutluyuz. Bu başarıyı sağlamamızda emeği geçen herkese ve tüm çalışanlarımıza, teşekkür etmek istiyorum. İlk günkü heyecan ve hevesle ülkemizi, İstanbul Havalimanını dünyanın en önemli havacılık merkezi haline getirmek için çalışmalarımıza var gücümüzle devam edeceğiz.” dedi.

Skytrax’in CEO’su Edward Plaisted; “İstanbul Havalimanı’nın prestijli 5 Yıldızlı Havalimanları arasına katılmasından büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu, İstanbul Havalimanı’ndaki yüksek standartların sağlanmış olduğunu gösteren hak edilmiş bir başarıdır. İstanbul Havalimanı, 3 buçuk yılda tamamlanan 90 milyon yolcu kapasitesine sahip terminaliyle dikkat çeken bir mühendislik başarısı. Bu büyük havalimanının yolcu olanakları etkileyici çeşitlilikte ve farklı terminal bölgelerine erişim oldukça kolay. İstanbul Havalimanı 5 Yıldızlı Kovid-19 Havalimanı Güvenlik Derecelendirmesini de almaya hak kazandı. Bu derecelendirme, havalimanının koronavirüs yayılımını azaltmak için aldığı kapsamlı önlemlerin yanı sıra tüm bu protokollerin uygulanmasını sağlayacak ayrı bir Hijyen Takımının hayata geçirilmesi gibi kapsamlı önlemlerden oluşmaktadır.” ifadelerini kullandı.

 

İstanbul Havalimanı ‘Sıfır Atık’ Belgesini Aldı

16.10.2020 –  İGA’nın çevre ve sürdürülebilirlik politikalarını titizlikle uyguladığı İstanbul Havalimanı, israfın önlenmesi ve kaynakların daha verimli kullanılması hedefiyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Sıfır Atık’ projesi kapsamında ‘Sıfır Atık Belgesi’ alan ilk havalimanı oldu.

Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda çalışmalarını tasarlayan İGA, operasyonel başarılarıyla küresel aktarma merkezi haline getirdiği İstanbul Havalimanı’nda çevre ve sürdürülebilirlik konuları özelinde yürüttüğü faaliyetlerle havacılık sektörüne örnek teşkil etmeye devam ediyor. Atık yönetim altyapısını, atığın kaynağında etkin olarak ayrıştırıldığı bir sistemle kuran İGA, İstanbul Havalimanı’nda sürdürdüğü çalışmalar sonucu Türkiye’de ‘Sıfır Atık Belgesi’ni alan ilk havalimanı olmayı başardı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma anlayışı ile hayata geçirilen ‘Sıfır Atık’ projesi kapsamında İstanbul Havalimanı, havacılık sektöründe 1 numaralı ’Sıfır Atık Belgesi’ne layık görüldü.

Sıfır Atık Projesi nedir?

Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. ‘Sıfır Atık’, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan ve atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanan bir hedeftir.

Doğal kaynakların tükenmesi ve iklim değişikliği gibi hususlar başta olmak üzere tüm canlıları tehdit edecek boyutlara varan hava, su ve toprak kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla ‘Sıfır Atık’ projesi kapsamında; atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırılması hedeflenmiştir. Projede mevcut sistemlerin daha düzenli ve uygulanabilir bir temele oturtulması prensibiyle yola çıkılmıştır.

İstanbul Havalimanı’nda ‘Sıfır Atık’ çalışmaları

Sürdürülebilirliği geleceğimizin en temel değeri olarak gören İGA, havacılık sektörüne örnek teşkil edecek çalışmalarını, İstanbul Havalimanı’nın tasarımdan inşaat aşamasına, inşaat döneminden de operasyon sürecine kadar uzanan her aşamasında titizlikle uyguluyor. Bu düşünceden yola çıkarak “Sıfır Atık” yaklaşımının kritik başarı faktörü olarak görüldüğü İstanbul Havalimanı’nda, yürütülen çalışmalar sürdürülebilirlik temelinde ele alınırken, tüm faaliyetler IFC (Uluslararası Finans Kurumu) Standartları, Ekvator Prensipleri, Türk Çevre Mevzuatı gibi uluslararası standartlar ve kılavuzlar ışığında oluşturuluyor.

‘Sıfır Atık’ prensibi yaklaşımında, atık sorununun çözümü için kaynağında ayrıştırmanın büyük önem taşıdığı İstanbul Havalimanı’nda faaliyet gösteren İGA dahil tüm tarafların atıkları kâğıt-karton, ambalaj, cam, organik ve evsel atık olarak beş farklı kategoride ayrıştırılıyor. Böylelikle, tüm atık yönetimi altyapısının geri dönüşüm sağlayacak şekilde tasarlandığı İstanbul Havalimanı’nda, faaliyet gösteren tüm işletmeler havacılık sektörüne öncülük eden İGA liderliğinde İstanbul Havalimanı’nın Sıfır Atık Deklarasyonu’na imza atmış durumdalar.

Havalimanında atık oluşan alanlara kâğıt-karton, ambalaj, cam, organik ve evsel olmak üzere 5 ayrı kategoride atık türlerine göre konteynerler yerleştirilerek atıklar bu alanlarda kaynağında ayrıştırılıyorlar. Atık türüne uygun atık toplama araçları ile toplanan atıklar Katı Atık Tesisinde ayrıştırılarak geri kazanıma ve depolamaya gönderilmek üzere ayrıştırılmaktadır. Havalimanındaki tüm paydaşlar da aynı doğrultuda ‘Sıfır Atık’ projesine destek vererek atıklarını 5 ayrı kategoride toplayarak İGA’ya veriyorlar. Bu sayede ‘Sıfır Atık’ hedefine paydaşların da katkıları sağlanıyor.

Hedef, gelecek nesillere temiz, gelişmiş bir Türkiye ve yaşanabilir bir dünya bırakmak…

İstanbul Havalimanı’nda yürütülen çalışmalar sonucu ‘Sıfır Atık Belgesi’ alınmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu; İstanbul Havalimanı’ndaki tüm süreçleri çevre ve sürdürülebilirlik politikalarımıza uygun şekilde tasarlıyoruz. Sıfır Atık Prensipleri bakımından maksimum tasarrufu sağlamayı hedefliyoruz. İstanbul Havalimanı’nda günde 100 ton atık üretiliyor, bunun %30’u yani 30 ton atık geri kazanıma gönderilmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘Elektronik Çevre Bilgi Sistemi’ üzerinden elde edilen verilere göre ‘Sıfır Atık’ stratejisi bakımından, havalimanının açıldığı tarihten bu yana 1.310.000 ton daha az karbondioksit salınımı gerçekleşti ve 49.500 ton daha az yakıt kullanıldı. 44.217.000 kilowatt daha az enerji tüketildi ve bu sayede 1175 kilo daha az hammadde kullanılarak tasarruf sağlandı. Çevre ve sürdürülebilirlik adına yaptıklarımız bunlarla da sınırlı değil. Atıktan Sanata (Artwist) Projesi’yle havalimanı inşaatından çıkan 100 ton atıktan ileri dönüşüm sayesinde toplam 39 sanat eseri ortaya çıkardık. Amerikan Yeşil Bina Konseyi tarafından LEED Gold sertifikası almaya hak kazandık ve bu sayede İstanbul Havalimanı ana terminal binası dünyanın en büyük LEED sertifikalı binası olarak tescillendi. Çöpün çevreye etkileri ve geri dönüşümün önemi konusunda toplumda farkındalık yaratmayı amaçlayan “Farkında Mısın?” fotoğraf ve video yarışmasını Çöpüne Sahip Çık Vakfı iş birliği ile gerçekleştirdik. ‘Çevre Farkındalığı’ kapsamında toplum tabanlı geri dönüşüm projesi “Kollekt” uygulamasının İstanbul Havalimanı’nda hayata geçmesini sağladık. Son olarak havacılık sektörüne örnek olacak şekilde ‘Sıfır Atık Belgesi’ alan ilk havalimanı olduğumuz için de çok mutluyuz. Bu başarı daha büyük hedefler için bizi motive ediyor. Şunun altını çizmek istiyorum, tüm bu çalışmaların özünde gelecek nesillere temiz, gelişmiş bir Türkiye ve yaşanabilir bir dünya bırakma isteğimiz yer alıyor. Çevre Dostu, bir havalimanı olarak bu hedef doğrultusunda yaşadığımız çevreye, ülkemize ve dünyaya katkı sağlayarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, MMA Innovate Summit’te müjde verdi:

5G Teknolojisi 3 Operatör Ortaklığında İstanbul Havalimanı‘nda Uygulanacak

22.11.2019 – Mobil uygulama fuarı Mobilefest bünyesinde düzenlenen MMA Innovate Summit ikinci gününde, Startup Yarışması ödül töreninin yanı sıra “5G ve İleri Teknolojilerle Geleceğe Bakış” paneliyle de yoğun ilgi gördü. 5G teknolojisi ve mobil uygulamaların hem telekom sektörü hem de farklı alanlara getireceği fırsatların ele alındığı oturumda, Türkiye’nin üç büyük telekom operatörünün CEO’ları hazır bulundu. Panelde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Ömer Fatih Sayan ise katılımcılara müjde vererek, İstanbul Havalimanı’nda üç operatörün ortaklığında 5G teknolojisini uygulamaya alacaklarını söyledi.

22.11.2019, İstanbul – Mobil uygulama ekosisteminin tüm bileşenlerini bir araya getiren Mobilefest, girişimciler ve yatırımcılara yönelik oturumlarla çok özel bir program sunan MMA Innovate Summit ile sektörün önde gelen konularını Türkiye gündemine taşımaya devam ediyor.

Yeni nesil fuarcılık anlayışını teknoloji ile birleştiren expoHIS tarafından, Avrasya Kültür ve Sanat Merkezi’nde, 21-24 Kasım 2019 tarihleri arasında düzenlenen etkinliğin ikinci günü, en iyi mobil girişimlerin seçildiği Start-Up Yarışması’nın kazananlarına ödüllerinin takdim edilmesiyle başladı.

En iyi startup’lar TechCrunch’a gidiyor!

Yarışma kapsamında “En İyi B2B Startup” seçilen Moneymo, “En İyi B2C Startup” seçilen Vivoo ve En İyi Oyun Startup”ı seçilen Tiplay girişimlerinin yöneticileri, plaketlerini Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Ömer Fatih Sayan’ın elinden aldı. Alanında en iyi startup seçilen bu üç girişim,konaklama ve ulaşım masrafları Mobilefest tarafından karşılanmak üzere Berlin’de düzenlenen ve dünyanın en önemli startup etkinliklerinden biri olarak kabul edilen TechCrunch’a katılma fırsatını da yakalamış oldu.

Türkiye mobil uygulamalarda dünya markası olmalı

MMA Innovate Summit’in ikinci gün düzenlenen oturumlarına ise, “5G ve İleri Teknolojilerle Geleceğe Bakış” paneli damga vurdu. Panelde Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Ömer Fatih Sayan’ın yanı sıra Turkcell CEO’su Murat Erkan,Türk Telekom CEO’su Ümit Önal ve Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan hazır bulundu.

Panelde mobil uygulamaların bankacılıktan sağlık sektörüne, hayatımızın her alanına girdiğini ifade eden Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Ömer Fatih Sayan, söz konusu teknolojilerin maliyetten tasarrufu sağlamasının yanı sıra ödeme kolaylığı getirerek müşteri memnuniyetini de artırdığını vurguladı. “Mobil teknolojilerin sürekli geliştirilmeleri, güncellenmeleri ve sürdürülebilir olmaları önemli” diyen Sayan, sözlerine şöyle devam etti: “Mobil uygulama ekosistemi Türkiye’de artık oluştu. Bir dünya markası oluşturabilmek için bunu korumalı ve geliştirmeliyiz. Burada bulunan üç operatörümüz de bunu geliştirmek için destek veriyor. Bakanlık olarak biz de bu çabalarına destek veriyoruz. Teknolojiyi ne kadar doğru kullanırsak o kadar karlı çıkarız.”

İstanbul Havalimanı’nda 5G deneyimi

Otomotiv, sağlık, eğitim gibi dikey sektörlerin 5G teknolojisi ile değişime uğrayacağını dile getiren Sayan, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone ile gerçekleştirecekleri yepyeni bir projenin de müjdesini verdi. Sayan, “4.5G’yi, bu üç operatörümüzün ortaklığında yeni havalimanında kullanıyoruz. Yeni çalışmamızın da buradan müjdesini vermek istiyorum: 5G deneyimini de İstanbul Havalimanı’nda hayata geçireceğiz. Üç operatör ile ortak hizmet vereceğiz” dedi.

Panel sırasında Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone Türkiye CEO’ları da, 5G konusunda gerçekleştirdikleri çalışmalara ilişkin bilgiler verdi.  

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, 5G teknolojisinin özellikle endüstriyel kullanıcı tarafından talep edildiğini ifade etti. 5G’nin tüketicilere yapay zekâdan robotiğe, nanoteknolojiden akıllı nesnelere, teknoloji bileşenlerinin günlük hayatın içinde yer alacağı yepyeni bir yaşam biçimi vaat ettiğini aktaran Önal, şunları söyledi: “Sağladığı yeni nesil erişim kabiliyetleri ile bugün artık sıklıkla bahsettiğimiz ultra yüksek çözünürlükte içerik kullanımı, uzaktan tıbbi operasyonlar, sürücüsüz araçlar, arttırılmış ve sanal gerçeklik uygulamaları, yapay zekâ destekli robotlar, gelişmiş akıllı şehir sistemleri, uzaktan eğitim, bulut tabanlı oyunlar gibi yeni nesil teknolojiler çok hızlı bir şekilde günlük hayatımızın bir parçası haline gelecek”Önal, 5G ve beraberinde gelecek Endüstri 4.0 ile birlikte, şirketlerin iş modellerinin de tamamen değişeceğini vurguladı.

5G teknolojilerinin uygulamaya alınmasıyla telekom sektörünün de önemli bir değişim yaşayacağını dile getiren Turkcell CEO’su Murat Erkan, ““5G telekom sektörünü baştan aşağıya değiştirecek. Hatta klasik anlamda bir sektör olmaktan çıkarıp, tüm alanlarda yatay dönüşüm sağlayıcı bir sektör haline getirecek. Yani bir anlamda 5G transformasyon teknolojisi olarak var olacak. Bununla birlikte 5G’nin önümüzdeki 10 yılda dünya ekonomisine 4,3 trilyon dolarlık değer katmasını bekliyoruz. Sağlık sektöründen örnek vermek gerekirse, bu büyüklük 100 milyar doları geçecek. Beş yıl içinde, 5G’ye ulaşabilen nüfusun yüzde 50’sinden fazlası üzerinde giyilebilir bir cihazla yaşayacak. Sağlıkla ilgili ihtiyaç duyduğu her şeyi bu teknoloji ile gerçekleştirecek. Biz de geçen günlerde 5G ambulans testi gerçekleştirdik. Bu testte bir hastaya 5G ile ambulanstan uzaktan teşhis konmasını sağladık, hastaneye ulaştığında tedavi için hazır noktadaydı. 5G hayata geçtiğinde bu ve bunun gibi pek çok örnek test olmaktan çıkarak gerçek olacak. Aynı şekilde, önümüzdeki beş yıl içinde üretilen yeni araçların yüzde 35’i sürücüsüz olacak. Bunlar için gerekli altyapı kurulmalı ve hazırlıklar yapılmalı. Çünkü 2025’e kadar dünyada 5G’li 1,5 milyar mobil cihaz olacak. Ayrıca 5G ile birlikte çok fazla nesne internete bağlanacak. Hangi sektördeyseniz o sektördeki nesneler üzerinden yeni nesil çözümler geliştirmek gerekiyor” dedi.

Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan da 5G’nin bir evrimleşme sürecine işaret ettiğini belirterek, bu teknolojinin özellikle işletmeler açısından büyük anlam ifade edeceğine dikkat çekti. Deegan, “Sürekli gelişen dijital teknolojiler sayesinde iş süreçleri de gelişiyor. Bu da beraberinde büyümeyi getiriyor. Söz konusu gelişme süreci, 5G ile ivme kazanacak. 5G ile birlikte daha gelişmiş yöntemler hayatımıza girecek. 5G herkes için yeni fırsatlar sunacak. Hemen her sektörde önemli gelişmeler yaşanacak” dedi. 5G teknolojisi için gereken düzenlemelerin bir an önce yapılmasını arzu ettiklerini de söyleyen Deegan, sözlerini şöyle tamamladı: “Dijital teknoloji kullanımı her geçen gün artıyor. Sektör olarak, dijital alandaki yatırımlarımızı artırmamız gerekiyor. Yatırımların önünün açılması, yatırım ikliminin desteklenmesi ve bu alanda yeni teşviklerin devreye alınması önem taşıyor. Vodafone olarak, yatırımları hızlandıracak ve bu sayede daha yaygın ve daha iyi bir hizmet sağlayacak her çözüme sıcak bakıyoruz.”

 

 

İstanbul Havalimanı, Çin ve Güney Kore’nin Uluslararası Havalimanları ile Anlaşmalar İmzaladı

17.11.2019 – Benzersiz mimarisi, güçlü alt yapısı, üstün teknolojisi ve sunduğu üst düzey yolculuk deneyiminin yanı sıra küresel HUB olan İstanbul Havalimanı, Çin Halk Cumhuriyeti ve Güney Kore’nin uluslararası havalimanlarıyla anlaşmalar imzaladı.

Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı ve henüz ilk yılında küresel HUB olan İstanbul Havalimanı, her yıl milyonlarca yolcunun seyahat ettiği Çin Halk Cumhuriyeti’nden Şanghay Pudong ve Şanghay Hongqiao Uluslararası Havalimanları’nın bulunduğu Şanghay Havalimanı Otoritesiyle, Güney Kore’den ise Incheon Uluslararası Havalimanı ile mutabakat zaptı imzaladı. İstanbul Havalimanı, bu anlaşmaların yanı sıra, Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı ve yakın zaman önce hizmete açılan Pekin Daxing Uluslararası Havalimanı’yla da kardeş havalimanı anlaşmaları gerçekleştirdi.

Havacılık köprüsü kuruluyor!

Türkiye ile Güney Kore ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında havacılık özelinde bilgi köprüsünün kurulması amacıyla iş birliği anlaşmaları imzalandı. İstanbul Havalimanı ile söz konusu havalimanları arasında karşılıklı etkin iletişim, bilgi paylaşımı, personel rotasyon eğitimi, ortak pazarlama faaliyetleri konularında anlaşmalara varılırken, düzenlenen ortak toplantılarda ise müşteri deneyim hizmetlerinin geliştirilmesi hususunda da iş birliğine gidilmesi kararlaştırıldı.

Taraflar, aralarındaki ilişkiyi geliştirmek ve güçlendirmek amacıyla havalimanı yönetimi, işletimi ve genel iş tecrübelerinden faydalanmanın yanı sıra terminal yönetimi, hava tarafı yönetimi, ticari yönetim, mimari tasarım, rota geliştirme ve elektronik yöntemler ile ilgili karşılıklı bilgi paylaşımlarında da bulunabilecek.

Anlaşmalar dünyanın sayılı uluslararası havalimanları ile yapıldı…

İstanbul Havalimanı’nın danışmanı olan ve 2018 verilerine göre dünyanın en iyi havalimanları sıralamasında 3. sırada yer alan Güney Kore’nin en büyük havalimanı Incheon Uluslararası Havalimanı, 68 milyonun üzerindeki yolcu sayısı ile 18. en büyük, kargo sıralamasına göre 4. en büyük havalimanı olma özelliğini taşıyor. Çin Halk Cumhuriyeti’nin en önemli havalimanlarından olan Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı ise 100 milyondan fazla yolcu ile dünyada 2. en büyük, kargo sıralamasına göre 16. en büyük havalimanı konumunda bulunuyor.

Şanghay Havalimanı Otoritesi’ne bağlı havalimanlarından Şanghay Pudong Havalimanı ise 74 milyonluk yolcu sayısıyla dünyanın 9. en büyük, kargo sıralamasına göre ise 16. en büyük havalimanı olarak ön plana çıkıyor. Yakın zaman önce 72 milyon yolcu kapasitesiyle hizmete açılan Pekin Daxing Uluslararası Havalimanı da İstanbul Havalimanı’nın iş birliği anlaşmasına vardığı bir diğer önemli uluslararası havalimanı olarak dikkat çekiyor.

Çin ile Güney Kore’den uçuş sayıları ve yabancı hava yolu şirketleri artıyor…

Türkiye ve Güney Kore arasında haftada 14 uçuş yapılıyor. Bu sayı Türkiye ve Çin arasında İstanbul Havalimanı’nın tam kapasite hizmete girmesiyle birlikte 27’den 36’ya çıkmış durumda. Hedef ise 2020’de Türkiye ve Çin arasında düzenlenen sefer sayısını 48’e çıkarmak.

Bir yandan da China Southern, Lucky ve Sichuan Havayolları’ndan sonra 2020 yazında China Eastern ve Juneyao Havayolları’nın da seferlerini başlatmasıyla İstanbul Havalimanı’na uçuş düzenleyen Çinli havayolu şirketlerinin sayısının 5’e çıkartılması planlanıyor.

Türkiye’yi, Asya pazarına tanıtarak 5 yılda 1 milyon turist hedefliyoruz…

Bir dizi ticari faaliyette bulunmak ve havalimanı anlaşmalarını yapmak üzere ilk olarak Güney Kore’yi daha sonrasında Çin Halk Cumhuriyeti’ni ziyaret eden İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, İstanbul Havalimanı adına Asya kıtasına yapılan ziyaretlerin büyük önem taşıdığını belirterek şu şekilde konuştu: “İGA olarak Güney Kore ve Çin’e ziyaretler gerçekleştirerek verimli toplantılar eşliğinde önemli anlaşmalara imza attık. Bildiğiniz üzere Ankara, Pekin ve Seul ile İstanbul ise Şanghay ile kardeş şehirdir. İstanbul Havalimanı adına gerçekleştirdiğimiz bu anlaşmalar kardeşliğimizi daha da pekiştirecektir. Yaptığımız anlaşmalar ile bir anlamda tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan noktalar arasında ‘hava’ yoluyla bağ kuruyoruz. Bu sayede küresel HUB olan havalimanımız ile Türk havacılığı adına geliştirdiğimiz bilgi birikimini uluslararası arenaya taşıyoruz. Anlaşmalar için tekliflerin söz konusu havalimanlarından gelmesi bizi ayrıca sevindirdi. Çin’den ve Güney Kore’den yolcular için nasıl daha iyi hizmet vereceğimizi gördük, bunları hayata geçireceğiz. Amacımız; Avrupa’ya akan yolcu trafiğinden çok daha fazla pay alarak ülkemizin turizmine katkı sağlamak. 5 yılda Çin Halk Cumhuriyeti’nden ülkemize 1 milyon turist getirmeyi ve Avrupa’ya seyahat etmekte olan yıllık yaklaşık 15 milyon Çinli yolcunun transfer noktası olarak İstanbul Havalimanı’ndan seyahat edebilecekleri bir ağ yaratmayı hedefliyoruz.”

 

İstanbul Havalimanı’nın 3. Pist Hazırlıkları Tüm Hızıyla Sürüyor

10.07.2019 – Türkiye’yi havacılıkta zirveye taşıyan İstanbul Havalimanı’nda 3. pist çalışmaları hızla sürüyor. 2020’nin ikinci yarısında hizmete alınması planlanan 3. bağımsız pist ile İstanbul Havalimanı, bu sayıda pist ile bağımsız paralel operasyon yapabilen Türkiye’de ilk, Avrupa’da ise Amsterdam’dan sonra ikinci havalimanı olacak.

Türkiye’nin dünyaya açılan yeni kapısı olan ve teknik özellikleri bakımından dünyanın birçok havalimanından ayrışan İstanbul Havalimanı, bağımsız 3 pisti ile yolculuk deneyimi noktasında da önemli bir rahatlama sağlayacak. Üçüncü pist faaliyete geçtiğinde İstanbul Havalimanı, 3 bağımsız pist ve yedek pistlerle 5 adet operasyonel piste sahip olacak. Yeni pist sayesinde hava trafik kapasitesi saatte 80 uçak kalkış-iniş sayısından 120’ye çıkarken, havayollarının slot esnekliği de artacak. Ayrıca iç hat uçuşların opere edildiği piere yakın bir konumda olan 3.pistin tamamlanması ile birlikte mevcut taksi süreleri de yüzde 50 azalacak.

İnşaatı devam eden İstanbul Havalimanı 3. pisti hakkında değerlendirmelerde bulunan İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü H. Kadri Samsunlu: Sıfırdan, rekor bir sürede inşa edilen dünyanın en büyük havalimanı olan İstanbul Havalimanı, Türkiye’nin en önemli projeleri arasında yer alıyor. Dünya’da eşi benzeri görülmemiş başarılı ve neredeyse kusursuz bir dev taşınmanın ardından operasyonlarımız tüm hızla sürüyor. Dünya üzerinde hem inşaatı hem taşınması ile bu özelliklere sahip bir havalimanı yok. Bunu başarmanın da ayrıca gururunu yaşıyoruz. 6 Nisan 2019 tarihinden bu yana yaklaşık 17 milyon 500 bin yolcuyu ağırladık. Yolcuların böyle büyük bir yapıda her türlü konfora en kolay yolla sahip olacakları bir havalimanı oluşturmak için var gücümüzle çalıştık. Üç bağımsız pistimizi, gelecek yılın ilk 6 ayı içerisinde hizmete almayı hedefliyoruz. İnşaatı devam eden üç bağımsız pistin tamamlanması ile birlikte sağlayacağı konfor ve zaman tasarrufuyla bu hizmet kalitesi iddiamızı da zirveye taşıyacağız. İstanbul Havalimanı ülkemizin en önemli ekonomik varlığıdır. Ülkemizin gelişmesinde lokomotif güç olacaktır. ” diye konuştu.

Taksi trafiğini hızlandıracak çalışmalar devam ediyor

İstanbul Havalimanı’nda uçak taksi sürelerini daha da azaltmak için de diğer yandan ekstra çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda, taksi yolları yüzey altına yerleştirilmesi planlanmış trafiği hızlandıracak loop sensörleri, mikrodalga bariyerleri, kumanda kontrol panelleri ve stop bar montaj çalışmalarına başlandı. Ayrıca yapılan bu çalışmalar esnasında kış öncesi yapılması planlanan taksi yolu asfalt ve boya tamir bakım çalışmaları da devam etmekte.

 

İstanbul Havalimanı 57 Günde 10 Milyon Yolcu Ağırladı

02. Haziran.2019 – 6 Nisan’da Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na gerçekleşen ve “Büyük Göç” olarak adlandırılan taşınma operasyonunun ardından İstanbul Havalimanı, 2 Haziran 2019 itibari ile toplamda 10 milyon yolcuya ev sahipliği yaptı.

Yolculuk deneyimini yüksek bir memnuniyete dönüştürme hedefi ile çalışmalarına hızla devam eden ve 6 Nisan’dan bu yana tam kapasite hizmet sunmaya başlayan İstanbul Havalimanı, 2 Haziran Pazar günü 10 milyonuncu yolcuyu ağırlamanın heyecanını yaşadı.

10 milyonuncu yolcu İzmir’den!

İstanbul Havalimanı’ndan seyahat eden 10 milyonuncu yolcu Esra Yeşilöz oldu. İzmir’e Bayram tatili için uçan Esra Yeşilöz’ü, havalimanı yöneticileri çiçek ve hediye takdim ederek uğurladı. Bando ekipleri performans göstererek terminaldeki bütün yolculara keyifli anlar yaşattı.

İstanbul Havalimanı’nın kapılarını açmasıyla birlikte, ilk uçuşun başladığı 6 Nisan’dan 30 Nisan’a kadar toplam 26 bin 280 uçuşla, 4 milyon 501 bin 615 yolcu uçuş gerçekleştirdi.Toplam yolcuların 2 milyon 281 bin 604’ünü gelen, 2 milyon 220 bin 011’ini ise giden yolcu oluşturdu.

Diğer yandan, 1 – 30 Mayıs tarihleri arasında, İstanbul Havalimanı’nda toplam 35 bin 696 uçuşla, 5 milyon 228 bin 447 yolcu uçuş gerçekleştirdi.Toplam yolcuların 2 milyon 591 bin 190’ını gelen, 2 milyon 637 bin 257’sini ise giden yolcu oluşturdu. 1-2 Haziran 2019 tarihlerinde ise giden ve gelen yolcu olmak üzere toplam 480 bin yolcu ile 10 milyon yolcuya ulaşıldı. Yıllık 90 milyon yolcu kapasitesi ile yolcularını misafir eden dünyanın yeni havacılık merkezi İstanbul Havalimanı, tüm fazları tamamlandığında yılda 200 milyon yolcuya hizmet verecek.

 

 

İstanbul Havalimanı’nda İlk Aşamada 16 Bin Kişiye İstihdam

23.02.2019 – 29 Ekim 2018 tarihinde açılışı gerçekleşen İstanbul Havalimanı’nın ilk aşamasında, 16 bin kişiye istihdam sağlaması planlanıyor. İstanbul Ekonomi ve EDAM araştırma merkezi tarafından hazırlanan “İstanbul Havalimanı Ekonomik Etki Analizi” raporuna göre, 2025 yılında İstanbul Havalimanı’nın doğrudan ve dolaylı olarak yaratacağı 225 bin kişilik istihdam dikkat çekiyor.

Türkiye’nin havacılıkta küresel ölçekteki en büyük projelerinden olan; sadece İstanbul ya da ülkemizde değil, bölgemiz ve dünya nezdinde de bir çekim noktası olma misyonunu taşıyan İstanbul Havalimanı, ilk fazının tamamlanmasıyla sağladığı mevcut istihdam rakamlarıyla ekonomiye kayda değer bir katkı sunuyor.

İlk aşamada 16 bine yakın kişi istihdam edecek…

Hali hazırda havalimanı işletmesinde 2 bin 700, güvenliğinde 3 bin 522, Unifree Duty Free İşletmeciliğinin gümrüksüz satış ve perakende alanlarında 2 bin, yer hizmetlerinden Havaşbin 178, Çelebi ise 2 bin, temizlik, vale ve otopark hizmetlerinde 2 bin 532, yeme içme alanındaki servis hizmetlerinde bin 300 kişi ve diğer perakende alanlarında yaklaşık bin kişi istihdam edecek. Öte yandan Türk Hava Yolları ise havalimanın büyüme stratejisine uygun ek istihdam sağlayacağını duyurdu.

İstanbul Havalimanı’nın sunduğu iş ve kariyer imkanları ile bunun ekonomiye etkileri hakkında konuşan İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü CEO’su Kadri Samsunlu; İstanbul Havalimanı’nda sağladığımız doğrudan ve dolaylı istihdamla binlerce kişiye iş fırsatı sağlıyor; geniş ekosistemimizle makro düzeyde on binlerce ailenin geçimine katkı sunuyoruz. Türkiye’nin dört bir yanından istihdam gerçekleştiriyoruz. Atatürk Havalimanı’nın şu anki istihdamının çok üzerinde bir çalışan sayısına tüm iş ortaklarımızla erişeceğiz. Birinci fazımızda hayata geçirdiğimiz bu ciddi rakamlar, önümüzdeki yıllarda devreye girecek diğer fazları da düşündüğümüzde havalimanın büyük istihdam potansiyelini gözler önüne seriyor. Elbette böylesine geniş bir sistemin insan kaynağı politikalarını da etkin bir planlama ve büyük bir hassasiyetle yönetmek gerekiyor.” dedi.

Gençlere sunulan fırsatlarla büyüme hedefleniyor…

Şu an bin 85 kişilik bir çalışma ekibinin bulunduğu İstanbul Havalimanı’nın işletme birimlerinde; 155’inin mavi, 930’unun ise beyaz yakalı, yüzde 70’inin erkek ve yüzde 30’unun kadın, şirket yaş ortalamasının ise 32 olduğu belirten Samsunlu, sözlerine şöyle devam etti: “Genç ve dinamik bir ekibe sahibiz. Ortalamalara bakarak, önümüzdeki dönemde kadın çalışan sayımızı daha da artırmak gibi bir hedef de koyduk kendimize. Dünya havacılık sektörüne yön verecek genç yetenekleri, dünyanın en büyük havalimanında işe alarak, onların bireysel gelişimlerine yatırım yapmayı ve geleceğin havacılık sektörü profesyonellerini yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda şimdiden staj ve eğitim programlarımızı başlattık. 2018 yılında 79 öğrencimiz değişik departmanlarımızda staj yaptı ve staj sonunda bu öğrencilerimizden 18’i farklı departmanlarımızda işe girme fırsatı yakaladı. Onlarla birlikte “operasyonel mükemmellik” hedefimize katkıda bulunacak hizmetleri hayata geçirmek istiyoruz. 2018 yılında aldığımız ‘İstihdamın Enleri’ ödülü, insan kaynağının etkin yönetimine verdiğimiz önemin, bu yolda doğru işler yaptığımızın bir anlamda göstergesi oldu ve bizi gururlandırdı. Hali hazırda sağladığımız istihdam, ekonomiye kattığımız değer ve gençlerimize yaptığımız yatırımlardan büyük mutluluk duyuyoruz.”

2025 yılında 225 bin kişiye istihdam sağlanacak…

İGA, 2016 yılında bağımsız düşünce ve danışmanlık kuruluşları İstanbul Ekonomi ile Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM), ulusal ve uluslararası kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla hazırladığı İstanbul Havalimanı (İH) Ekonomik Etki Analizi Raporu hazırlatmıştı. Rapor, İstanbul Havalimanının 2025 yılına kadar doğrudan ve dolaylı olarak Türkiye ekonomisine yapacağı katkıları gözler önüne serdi. İyimser ve kötümser senaryolar baz alınarak yapılan analize göre, havalimanının operasyonel olarak havayolu taşımacılığı talebini karşılar duruma geleceği öngörülen 2025 yılında, doğrudan ve dolaylı olarak yaratacağı istihdamın 225 bin kişi, ilave hane halkı gelirinin 4,4 milyar dolar olacağı ve Türkiye’nin ulusal ekonomisine katkısının da milli gelirin yüzde 4,9 seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor.

3.Havaalanı Nerede? İstanbul Yeni Havalimanına Nasıl Gidilir?

 

İstanbul Yeni Havalimanı İstihdama Ne Kadar Katkı Sağlıyor?

İstanbul Havalimanı’nın 2023 yılında dolaylı olarak 1,5 milyon kişiye istihdam sağlayacağı öngörülüyor.

  • İstanbul Havalimanı istihdama katkısını ilk günden gösterdi
  • Havalimanı ve çevresinde aylık ortalama 200 adet yeni iş ilanı yayımlanıyor
    İlanlara yaklaşık 140.000 adet iş başvurusu yapılıyor

29 Ekim’de ilk etabı açılan İstanbul’un yeni, dünyanın ise en büyük havalimanı olma özelliğini taşıyan İstanbul Havalimanı’nın istihdama pozitif katkı sağlayacağı aşikar. Rakamlarda bu bilgiyi destekler nitelikte. Araştırmalara göre; İstanbul Havalimanı 2023 yılında dolaylı olarak 1,5 milyon kişiye istihdam sağlayacak. En çok elaman ihtiyacı olan alanlar ise; Özel Güvenlik Görevlisi, Temizlik Elemanı, Şoför.

İlk etabı 29 Ekim 2018’de açılan İstanbul Havalimanı, bugün itibariyle yaklaşık 36 bin kişiye istihdam sağlıyor. Tüm fazları devreye girdiği 2023 yılında 225 bin, dolaylı olarak ise yaklaşık 1,5 milyon kişiye istihdam sağlayacağı ön görülen havalimanı için en çok güvenlik görevlisi personeli aranıyor.

İstanbul Havalimanı’ndan istihdam dopingi!

Eleman.net verilerine göre; İstanbul Havalimanı ve çevresinde aylık ortalama 200 adet yeni iş ilanı yayımlanıyor ve bu ilanlara yaklaşık 140.000 adet iş başvurusu yapılıyor. Bu ilanların çoğunluğunu ise hizmet sektörü oluşturuyor. Bu alanda en çok Özel Güvenlik Görevlisi, Temizlik Elemanı, Şoför gibi mavi yaka pozisyonlarında eleman ihtiyacının olduğunun altını çizen Eleman.net Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Duyarlar, bunların dışında havalimanı için çok sayıda teknik personele ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Ayrıca Tekniker, Teknisyen ve Mühendis pozisyonları için de çok sayıda ilan yayımlandığının altını çizen Duyarlar, havalimanında hizmet verecek diğer firmaların da çok sayıda satış temsilcisi, garson, aşçı, resepsiyonist gibi ihtiyaçları olduğunu belirtti. Duyarlar, “Yayınlanan iş ilanlarında genellikle kadın/erkek ayrımı yok. Şu anda ihtiyaç olan pozisyonlar hem erkeklerin hem de kadınların çalışabilecekleri alanlar olduğu için kadın/erkek oranı neredeyse yarı yarıya diyebiliriz.

Öte yandan Hizmet, Güvenlik, Restoran, Market gibi alanlarda beklenen eğitim seviyesi en az lise mezunu olunması yönünde. Yer hizmetleri alanında ise en az ön lisans mezunu çalışanlar aranıyor. Ayrıca havacılık sektöründe deneyimi olanlar veya üniversitelerin bu alandaki bölümlerinde eğitim almış olanlar tercih sebebi oluyor. Daha üst düzey mühendislik ve yönetici pozisyonları için en az 5 yıllık deneyim ve üniversite mezunu olma koşulu aranılan özelliklerin en başında geliyor” dedi.

 

İstanbul Yeni Havalimanı’nda 3 Bin Kişilik ORAT Denemesi Tamamlandı

17.10.2018

29 Ekim 2018’de açılacak dünyanın tek çatı altındaki en büyük havalimanı, İstanbul Yeni Havalimanı’nda 29 Ekim’deki açılış öncesi ORAT denemelerinin sonuncusu yapıldı. Kusursuz bir operasyon süreci için 3 bin kişiyle yapılan deneme operasyonunda üç THY uçağı kullanıldı.

Bir havalimanının operasyona başlamadan önceki en önemli unsurlarından sayılan “Operasyonel Hazırlık ve Havalimanı Taşınması” (ORAT) süreci, İstanbul Yeni Havalimanı’nda tüm hızıyla devam ediyor. Mart 2018’den başlayarak 7 ay devam eden ve Eylül sonunda tamamlanan eğitimler sonrasında ORAT’ın geniş kapsamlı deneme operasyonuna başlandı. İlk denemede 1000 kişi, ikinci denemede ise 3 bin kişi, İstanbul’a inen ya da İstanbul dışına gidecek yolcu rolü yaptı ve havalimanının operasyon akışı denendi.

16 Ekim’de gerçekleşen 3 bin kişilik ikinci deneme için Türk Havayolları’na ait bir geniş gövde (A330) ve 2 adet 738 olmak üzere toplam 3 adet uçak İstanbul Yeni Havalimanı’na iniş yaptı. Deneme, havalimanındaki operasyon sürecinde yer alacak paydaşlar ve kamu kurumlarına ait yaklaşık 2 bine yakın personelin katılımı ve 9 bin bagajla başarı ile gerçekleştirildi. Bu deneme 29 Ekim’deki açılış öncesindeki son deneme oldu.

Kopenhag ve Incheon Havalimanlarından uzmanla birlikte iki yılı aşkın süredir devam eden ORAT çalışmaları kapsamında Eylül ayındaki ilk denemede 1000 sahte yolcu, 2 bin bagaj, 2 adet gerçek uçak (THY), 50 Yer Hizmet Ekipmanı kullanılmıştı.

 

İstanbul Yeni Havalimanı’nın Yerli ve Milli Teknolojileri Tüm Dünyaya Örnek Olacak

03.10.2018 – İstanbul Yeni Havalimanı’nın yerli ve milli teknolojileri tüm dünyaya örnek olacak

İGA Havalimanı İşletmesi tarafından kurulan İGA Bilişim, İstanbul Yeni Havalimanı’nın tüm teknolojik altyapısını ve bilişim hizmetlerini sağlayacak, bu hizmet dünya çapında alanında verilen en büyük hizmet niteliğinde olacak. Toplam 780 kişilik bir ekip ile havalimanının, altyapı, güvenlik, havacılık, iş uygulamaları ve yazılım geliştirme gibi 5 ana sisteminden sorumlu olacak olan İGA Bilişim, yerli mühendislerin geliştirdiği milli sistemleri kullanacak.

Rakamlarla İstanbul Yeni Havalimanı Teknoloji Altyapısı

İstanbul Yeni Havalimanı’nda 3 adet veri merkezi (data center), 102 adet entegre sistem, 467 adet sunucu, 780 telekomünikasyon odası, 3257 adet kartlı geçiş noktası, 3267 uçuş bilgi monitörü, 4549 destek verilen bilgisayar, 9000 adet güvenlik kamerası olacak. Havalimanı bünyesinde 20 milyon GB’lık data alanı mevcut olacak. Ortalama bir şehirde bulunan 80 bin network portu kadar bir porta sahip olacak, Havalimanına döşenen fiber kablo uzunluğu ise İstanbul- Berlin arasındaki 1700 km’ye eşit. Bunun yanı sıra İstanbul Yeni Delhi arasındaki 4500 km uzunluğunda bakır kablolama da havalimanının özellikleri arasında yer alıyor.

 

İstanbul Yeni Havalimanı’nda Test Amaçlı İlk Yakıt Sevkiyatı Gerçekleşti! 

Dünyada gemi ile ikmal yapılabilen birkaç havalimanından biri olma özeliğini taşıyan İstanbul Yeni Havalimanı’nda bir ilk daha gerçekleştirildi. İGA Yakıt İkmal Limanı’nda 63 bin tonluk gemi ile test amaçlı ilk yakıt sevkiyatı yapıldı. Karadan yapılması halinde yaklaşık 2250 adet nakliye aracı kullanımını gerektirecek sevkiyat yöntemi ile yüksek operasyonel maliyetlerin önüne geçildi. İstanbul Yeni Havalimanı’nda yakıt ikmali sadece deniz yoluyla yapılacak.

10.08.2018 – Tamamlandığında 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın sıfırdan yapılan en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı’nda, açılışa 80 günden az kala bir ilk daha gerçekleşti. Karayolu yerine deniz yolu vasıtasıyla temin edilecek yakıt için kurulan İGA Yakıt İkmal Limanı’ndan, test amacıyla 63 bin tonluk ilk sevkiyat yapıldı.

İGA Yakıt İkmal Limanı, Türkiye’deki havalimanlarının yakıt kapasitesinin iki katına sahip olma özelliği taşıyor!

Petrol Ofisi’nden temin edilen ilk test yakıt, limana yakın olarak kurulan yakıt tanklarına aktarıldı. 116 bin ton yakıt taşıma kapasitesine sahip LR2 PIONEER isimli gemi, İGA Yakıt İkmal Limanı’na yanaşarak 63 bin tonluk yakıtı 12 km’lik boru hattı ile İstanbul Yeni Havalimanı içinde bulunan ve Türkiye’deki havalimanlarının yakıt kapasitesinin iki katı büyüklüğünde olan yakıt tanklarına aktardı. Deniz yolu aktarımı sayesinde, karayolu üzerinden yaklaşık 2250 adet nakliye aracı kullanımına gerek kalmadan ve yüksek maliyetler içermeyen bir operasyon hayata geçti.

İGA Yakıt İkmal Limanı: Yıllık 6 milyon metreküp yakıt alım kapasitesine sahip

İGA Yakıt İkmal Limanı’na, deniz yolu ile sağlanan altyapıyla dünyanın her bölgesinden, uygun maliyetler ile yakıt taşıma avantajı elde edilecek. Liman sayesinde yakıt baz fiyatı uygun olan bölgelerden yakıt temini ve ikmal güvenliği sağlanacak. İGA Yakıt İkmal Limanı, yıllık yaklaşık 6 milyon metreküp yakıt alım kapasitesine sahip. Deniz yolu sayesinde 8 bin 571 adet kara yolu nakliye aracı ile sefer yapılmasına gerek kalmadan, 3 seferde doldurulabilme imkanıyla önemli bir zaman, maliyet ve iş güvenliği sağlanacak. Liman, 7 gün 24 saat ikmal yapılabilecek şekilde hizmet verecek.

İYH’da günlük yakıt tüketimi 13 bin 200 metreküp olacak!

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü H. Kadri Samsunlu İstanbul Yeni Havalimanı’nın dünyada bu büyüklükte gemiler ile ikmal yapılabilen az sayıda havalimanından biri olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “İstanbul Yeni Havalimanı’nda her geçen gün önemli bir gelişmeyi daha hayata geçiriyoruz. Projenin önemli kilometre taşlarından biri olan ilk yakıt sevkiyatının gerçekleşmesinden dolayı gururluyuz. Havalimanımızın devreye girmesiyle uçaklara akaryakıt ikmal hizmeti verilebilmesi için ilk etapta günde 13 bin 200 metreküplük yakıtın temin edilmesi gerekeceğini öngörüyoruz. İstanbul Yeni Havalimanı’na söz konusu yakıtın karayolu ile getirilmesi durumunda günlük ortalama 315 adet aracın giriş çıkış yapması söz konusu olacaktı. Bu durumun İstanbul trafiğine getireceği ilave yükten dolayı deniz yoluyla yakıt getirmenin hem maliyetleri hem de operasyonel yükü hafifleteceğini düşünerek İGA Yakıt İkmal Limanı’nı hayata geçirdik. Böylelikle İstanbul Yeni Havalimanı’nda deniz yoluyla yapılan yakıt sevkiyatı ile taşıma maliyetlerini %41 oranında düşürüyoruz. Deniz yoluyla gelen geminin yalnızca tek seferde boşaltacağı yakıt, karadan ancak 1450 adet nakliye aracı ile sağlanabiliyor. Bu yüksek rakamı düşündüğünüzde deniz yoluyla sağlanan yakıtla çok daha güvenli ve önemli bir lojistik altyapı sağlıyoruz. Deniz lojistiği ile elde edilen zaman tasarrufu, maliyet avantajı ve iş güvenliği, operasyon için önemli bir optimizasyon sağlayacak ve operasyonel mükemmeliyet anlayışımıza hizmet edecektir.”

Petrol Ofisi’nin bu topraklarda kurulmuş, Türkiye’nin çok önemli bir değeri olduğuna vurgu yapan Petrol Ofisi CEO’su Selim Şiper, şöyle konuştu: “Petrol Ofisi, ‘Türkiye akaryakıt sektörü lideri’, ‘Türkiye madeni yağlar ve kimyasallar pazarı lideri’ ve ‘Türkiye’nin en büyük üç özel şirketinden biri’ unvanlarını geleneksel olarak korumaktadır ve ihtiyaç duyulan tüm yakıt çeşitlerini, kara, deniz ve hava araçlarına sağlayabilen yegâne şirket konumundadır. Havacılık yakıtları alanındaki markamız POAIR, Türkiye’nin birçok havalimanında gerçekleştirdiği jet yakıt ikmali ile havacılık yakıtları alanında en büyük iki firma arasında yer almaktadır. Yurtiçinde ve yurtdışında dünyanın önde gelen havayollarının da aralarında bulunduğu 180’den fazla yerli ve yabancı havayolu şirketine hizmet vererek Türkiye’de en fazla sayıda müşteriye ulaşan POAIR, güçlü altyapısı ile Türkiye’de eşitlenemez imkânlar sağlayan, en yüksek faal depolama kapasitesine sahip şirkettir. Petrol Ofisi, 77 yıldır olduğu gibi günümüzde de geçmişinden aldığı bu gücü yine Türkiye’nin gelişimi için paylaşıyor, Türkiye’yi geleceğe taşıyor, yarınların alt yapısını hazırlıyor. Dünyanın en önemli havalimanlarından biri olan İstanbul Yeni Havalimanı’na ilk yakıt tedarikini Petrol Ofisi gerçekleştirdi. İstanbul Yeni Havalimanı, hizmete girmesiyle birlikte modern yapısı, devasa kapasitesi, benzersiz nitelikleri ile Türkiye havacılık tarihini değiştirecek ve küresel arenada hak ettiği noktaya taşıyacak. İşte böylesine önemli bir tesisin; İstanbul Yeni Havalimanı’nın yapımında hizmet etmenin yanı sıra ilk yakıt tedarikini gerçekleştirmek, gerçekten de bizler için ayrı bir anlam ve çok özel bir gurur kaynağı olmuştur.”

 

Dev projeden, son yılların en büyük hamlesi…

İGA’dan rekor sermaye artırımı

İstanbul Yeni Havalimanı’nın yapımını ve 25 yıllığına işletmesini üstlenen İGA, sermayesini 1 milyar 790 milyon TL artırarak 6 milyar 240 milyon TL’ye yükseltti. Rekor artırım ile İGA, Fortune 500 şirketleri içinde en yüksek aktif büyüklüğe sahip 4. şirket olabilecek seviyeye ulaştı. İGA’da, kurulduğu günden bu yana ortak katkısı ise 1,6 milyar Avro’yu aştı.

30.07.2018 – İstanbul Yeni Havalimanı ile dünya sivil havacılığına önemli bir altyapı projesi kazandıracak İGA Havalimanları İşletmesi A.Ş. sermaye artırımına gitti. İGA Havalimanı İşletmesi’nin 26 Temmuz 2018 tarihli Genel Kurulu’nda alınan karar ile şirket, 4 milyar 450 milyon TL olan mevcut sermayesini 1 milyar 790 milyon TL artırarak 6 milyar 240 milyon TL’ye çıkardı. İGA’yı oluşturan konsorsiyumun üyeleri olan Cengiz, Mapa, Limak, Kolin ve Kalyon Grubu şirketlerinin her biri sermaye artırımına 358 milyon TL’lik beş eşit payla katıldılar. Bu artırım ile İGA ortaklarının şirkete sağlamış olduğu sermaye katkısı 1 milyar 615 milyon Avro’nun üzerine çıkmış oldu.

Aktif Büyüklükte Türkiye’de Dördüncü!

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, havalimanı inşaatının yüzde 94’lük kısmının tamamlandığına dikkat çekerek şu değerlendirmelerde bulundu: “İstanbul Yeni Havalimanı’nın Türkiye ekonomisine katma değer sunması için güçlü hedeflerimiz var. Ana hissedarlarımız bu hedefler doğrultusunda önemli sorumluluk almaya devam ediyorlar. Şu an İGA’nın sermayesi, Türkiye’nin en büyük şirketleriyle aynı seviyeye yükselmiştir. Bu karar, hissedarlarımızın Türkiye ekonomisine olan güveninin, İGA’nın havalimanı inşaatı ve işletmesi ile dünya standartlarının üzerine çıkardığının ve İstanbul’u dünyanın havacılık merkezi yapacağının bir kanıtıdır. İşletmeye açılmamız için 90 günden daha az bir zaman kaldı. Bu sermaye artırımı ile hem şirket mali yapımızın güçlendiğini hem de açılışa kadar devam eden yatırımların hızlıca tamamlanacağını söyleyebiliriz. 2016 yılında bağımsız bir kuruluşa yaptırdığımız ekonomik etki araştırmasına göre İstanbul Yeni Havalimanı doğrudan ve dolaylı olarak 2025 yılına kadar 225 bin kişiye istihdam sağlayabilecek. Yaratacağımız ilave hane halkı gelirinin yaklaşık 4,4 milyar dolara kadar çıkabileceği, Türkiye’nin ulusal ekonomisine katkısının da milli gelirin %4,9 seviyesine kadar çıkabileceği öngörülüyor. Buradan da anlaşıldığı üzere İstanbul Yeni Havalimanı yeni bir ekonomik cazibe merkezi olacak ve ülkemize çok önemli katkılar sağlayacaktır.”

Bu sermaye artırımı ile aktif büyüklüğü ve öz kaynaklarına göre Türkiye’nin en büyük şirketlerinden biri olduklarını kaydeden Samsunlu, Fortune 500 listesindeki şirketler arasında THY, Tüpraş ve Turkcell’den sonra aktif büyüklüğü en yüksek dördüncü şirket olabilecek bir büyüklüğe ulaştıklarının altını çizdi.

 

İstanbul Yeni Havalimanı Ticari Alanlarına Yoğun İlgi Devam Ediyor

İlk fazı tamamlandığında 90 milyon yolcuya hizmet verecek İstanbul Yeni Havalimanı, Türkiye’nin önde gelen 100’e yakın perakende şirketinin üst düzey yöneticilerini “İGA Perakende Günü”nde ağırladı. 100’e yakın havayolu şirketinin yer alacağı; 300 farklı destinasyona uçuş imkanı ile kıtaları birleştirecek İstanbul Yeni Havalimanı, mağazacılığın da yeni merkezi olacak.

26.07.2018 – Hizmete açıldığında Türkiye’nin dünyaya açılan vitrini olmaya hazırlanan İstanbul Yeni Havalimanı’nda ticari anlaşmalar devam ediyor. Dünyanın tek çatı altında sıfırdan yapılan en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı, teknolojiden kozmetiğe, giyimden dekorasyona, lüks tüketimden yeme-içme alanlarına kadar geniş yelpazede hizmet veren Türkiye’nin önde gelen 100’e yakın perakende şirketini ve şirketlerin üst düzey yöneticilerini “İGA Perakende Günü”nde ağırladı.

Bir alışveriş merkezinin sahip olduğu tüm perakende çeşitliliğini ve marka karmasını bünyesinde barındıracak İstanbul Yeni Havalimanı, pek çok alışveriş mekanı ve havalimanından farklı olarak, yolculara 7 gün 24 saat kesintisiz ve kusursuz bir yolcu deneyimi yaşatacak. İstanbul Yeni Havalimanı farklı alışveriş, yeme-içme opsiyonları ve etkinlik alanları ile yolcuların uçuştan en az 4 saat önce gelip aileleri ile iyi vakit geçirebilecekleri bir yaşam alanı olma niteliğine sahip olacak.

İGA Havalimanı İşletmesi Ticari İşler Genel Müdür Yardımcısı Mert Başar gerçekleştirdiği konuşmada tüm dünyanın gıptayla takip ettiği İstanbul Yeni Havalimanı’nın açılmasına 100 günden daha kısa bir süre kaldığını belirterek şunları söyledi: “İnşaat sürecimiz süratle devam ederken İstanbul Yeni Havalimanı işletme dönemi çalışmalarımız da aynı hızda devam ediyor. Bugün Türkiye’nin en büyük perakende şirketlerinin buluşmasına ev sahipliği yaptık, İstanbul Yeni Havalimanı’nda gelinen son noktayı yerinde görmelerini istedik. En önemli önceliğimiz, yolcu konforunu ve alışveriş deneyimini kusursuz hale getirmek. Bunun için de hem Türkiye’nin hem dünyanın en büyük perakende markaları ile işbirlikleri geliştiriyor; ticari anlaşmalar yapıyoruz.”

İstanbul Yeni Havalimanı sayesinde, Türkiye’den dünyaya geniş bir kapının açılacağını vurgulayan Mert Başar: ”Buradan hareketle İstanbul Yeni Havalimanı’nın, Türk ürünleri ve markalarının tanıtılması için de en önemli platformlardan biri haline geleceğini söyleyebiliriz.Uluslararası markaların yanı sıra Türkiye’nin kahraman markaları da havalimanımızda yerini alarak ülkemizin tanıtımına katkıda bulunacaklar. Markalar, terminal mağazası ile fuar etkisini yaşayacaklar ve uluslararası işbirliği fırsatları ile markalarını dünyaya tanıtma imkanına sahip olacaklar. Biz, markaların karşısına hayatlarında her zaman çıkmayacak bir fırsat sunuyoruz. Havalimanında açacakları bir mağazayla dünyanın pek çok farklı ülkesinde mağaza açmış gibi ürünlerini farklı milletlerden milyonlarca insana sunma imkanına sahip olacaklar” dedi.

Rakamlarlaİstanbul Yeni Havalimanı Perakende Alanları

  • Giden yolcu katında 39 bin 812 m², gelen yolcu katında ise 13 bin 998 m² duty free mağaza alanı bulunmaktadır.
  • Premium ve ana akım olmak üzere iki parçalı moda ve aksesuar alanları olacak ve bu alanların her biri 3 bin m² büyüklüğünde ve 25’er satış mağazasını bünyesinde bulunduracaktır.
  • Saat, mücevher ve bijuteri bölümünde toplamda 3 bin m²’lik alanda 30 mağazalık kiralanabilir alan mevcuttur. Çocuk giyimi için ise 3 satış alanından oluşan 300 m² büyüklüğünde bir alan alışveriş severlerin hizmetinde olacak. Ev tekstili ve aksesuarları için 5 satış mağazası, 450 m²’lik bir alan ile yolcularımıza hizmet verecek.

Öte yandan kara tarafında yaklaşık 10 bin m² mağaza alanı bulunmaktadır. (Araç kiralama, turizm acentaları, banka ofisleri, kuaför, eczane vb.)

 

Yeni operasyon, UPS’in akıllı küresel lojistik ağının bir parçası olarak Türkiye’deki müşterileri birleştirecek

12 Temmuz 2018 – UPS (NYSE: UPS) Türkiye’deki hava operasyonlarını, tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak olan İstanbul Yeni Havalimanı’na taşıyıp genişleteceğini duyurdu. Yeni tesis, UPS’in Köln, Almanya’daki Avrupa kıtalar arası hava merkezi aracılığıyla Türkiye’deki müşterileri dünyanın geri kalan bölgeleriyle etkili bir şekilde birleştirecek. Yeni tesisin, UPS’in İstanbul Atatürk Havalimanı’nda bulunan tesisinden dört kat daha büyük olması ve 2018 yılı bitmeden açılması planlanıyor.

UPS Doğu Avrupa Başkanı Daniel Carrera, “UPS’in Avrupa’daki ihracat hacmi geçen yıl %15’ten fazla arttı ve Türkiye’deki işletmemizin bu büyümeye önemli bir katkısı bulunuyor. Sınırlar arası ticaretin, tahmin edilebilir gelecekte küresel gayri safi yurt içi hasıladan daha hızlı büyümesi öngörülüyor. Sonuç olarak ekonomiler, daha etkileşimli ve dış ticarete bağlı hale gelirken güvenilir küresel ağlara da daha çok ihtiyaç duyuyor,” ifadelerinde bulundu. “Bu yeni yatırımla birlikte Türkiye’deki işletmeler UPS’in akıllı küresel lojistik ağına erişebilir ve büyümek için ihracat fırsatlarının avantajını kullanabilir.”

Yeni tesis, tüm kıtada UPS ağını modernleştirmeyi ve artırmayı amaçlayan UPS’in 2 milyar dolarlık Avrupa yatırım programının bir parçası konumunda. Yakın zamanda UPS; Paris – Fransa, Londra, – Birleşik Krallık ve Eindhoven – Hollanda’ya yatırımlar yaptı. Türkiye’yi UPS’in gelişmiş Avrupa ağına daha iyi bağlayarak; Avrupa’nın geri kalanı, Asya Pasifik, Latin Amerika ve Hint Yarımadası, Orta Doğu ve Afrika’daki yeni pazarlara müşteriler için cazip erişim imkânları sunuyor.

UPS Türkiye Ülke Müdürü Burak Kılıç şu ifadelerde bulundu: “Türkiye’nin ekonomisi çok güçlü bir büyüme kaydediyor ve Türkiye’de tüm boyutlarda işletmeler için ihracatları arttıracak geniş bir potansiyel bulunuyor. Ülkedeki 20’ye yakın tesisle ve yurtiçi ekspres ağımıza yapılan son iyileştirmelerle bu yeni yapı, müşterilerimize işlerini büyütürken ihtiyaçları olan desteği vereceğimize dair taahhüdümüzün açık bir göstergesidir.”

İGA Havalimanı İşletmesi Genel Müdürü ve İcra Kurulu Başkanı Kadri Samsunlu şu ifadelerde bulundu: “Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Orta Asya, Kuzey ve Doğu Avrupa’nın tamamına sadece beş saatlik bir uçuş menzilinde bulunuyor. Türkiye’nin coğrafi konumu, lojistik için stratejik bir avantaj sunmaktadır. UPS ve diğerleri gibi küresel nakliye devlerinin İstanbul’da faaliyet gösterme planları bunun bir kanıtıdır. Amacımız, geçiş sürelerini azaltmak için stratejik konumumuzdan ve son teknolojiden faydalanarak kargo ve yük taşıma kapasitemizi artırmaktır. İstanbul, hem bir yolcu taşıma merkezi hem de kargo ve yük taşıma merkezi olacak.”

Bu yeni tesis, UPS’in büyük stratejik avantajı ve uzun vadeli hissedar dönüşü için kaynakları önceliklendirmek ve yatırımları yönlendirmek amacıyla devam eden dönüşüm stratejisinin bir parçası niteliğinde. Şirket, 2017’nin başlarında, son teknoloji, bilgi teknolojisi ve otomasyon kullanımıyla verimliliği ve kapasiteyi arttırarak akıllı küresel lojistik ağına güncelleme planları olduğunu duyurmuştu.

 

Üçüncü Havalimanı gümrüksüz satışı katlayacak

İstanbul’da 29 Ekim’de açılışı planlanan Üçüncü Havalimanı’nda 120 milyon euroluk yatırımla dünyanın en büyük gümrüksüz satış mağazaları kompleksi de hizmete girecek.

Tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Üçüncü Havalimanı’nda açılış yaklaşıyor. 29 Ekim’de hizmete girmesi planlanan havalimanı 200 milyonu aşan yıllık yolcu kapasitesiyle kendi ekonomisini yaratacak. Üçüncü Havalimanı İşletmesi İGA, duty free olarak da bilinen gümrüksüz satış mağazaları işletmesi için Alman Heinemann ve Türk ortağı Unifree şirketi ile 25 yıllık anlaşma imzaladı. Havalimanında 120 milyon euroluk yatırımla dünyanın en büyük gümrüksüz satış mağazaları kompleksi olacak.

Toplam 53 bin metrekare üzerinde 6 farklı bölümden oluşacak gümrüksüz satış alanında, hem lüks mağazalar hem de pazar konsepti şeklinde Türk ürünlerinin satılacağı bölümler bulunacak. 6 bin 500 metrekare alanda lüks butik mağazaların yer alması planlanıyor. 3 bin metrekare alanda ise Türk ürünlerinin satılacağı pazar konseptinde mağazalar kurulacak. Böylece, Türk ürünlerinin tüm dünyaya tanıtılması hedefleniyor. Bilgilendirme alanlarının 500 metrekareye, gümrüksüz satış mağazalarının 15 bin metrekareye, etkinlik ve tadım standlarının 6 bin metrekareye, geliş mağazalarının ise 12 bin 500 metrekareye yayılması bekleniyor.

Gümrüksüz satış alanından cari açığa dev katkı  

KPMG Türkiye Gümrük ve Dış Ticaret Hizmetleri Şirket Ortağı Murat Palaoğlu, son zamanların yükselen trendi ‘alışveriş mağazası’ konsepti şeklinde dizayn edilen Üçünçü Havalimanı ile birlikte Türkiye’de gümrüksüz satış mağazacılığı faaliyetlerinin hız kazanacağını söyledi. Xxxx “2017 yılı verilerine göre gümrüksüz satış mağazalarında yaklaşık 1 milyar euro civarında satış yapılırken, yüzde 36 ile en büyük pay tütün mamullerinin oldu. Bunu sırasıyla yüzde 28’lik oran ile parfüm ve kozmetik, yüzde 16 ile alkollü içecekler, yüzde 11 ile elektronik eşya, gözlük, saat ve oyuncak, yüzde 9’la gıda izliyor. Geçtiğimiz yıl gümrüksüz satış mağazalarında satılan yerli ürünlerin değeri ise yaklaşık 55 milyon euroya ulaştı. Üçüncü havalimanının faaliyete geçmesiyle bu rakamlar katlanacak” dedi.

Palaoğlu şöyle devam etti:

“Gümrüksüz mağazacılığın lokomotif ürünleri olarak kabul edilen alkol, sigara ve kozmetik ürünlerinin aldığı pay dünyada yüzde 60’lardayken Türkiye’de bu oran yüzde 80. Dünyada yüzde 30’luk paya sahip aksesuar (saat, gözlük, deri ürünler vb. ) ve elektronik ürünlerinin Türkiye’de görece sınırlı bir oranda (yaklaşık yüzde 10) kaldığı görülüyor. Bu açıdan bakıldığında yeni havalimanı, sektörün gelişime açık alanlarına da katkı sunacaktır. “

 

Türk Hava Yolları THY’nin 3. Havalimanına Taşınma Süreci Nasıl İşleyecek?

İstanbul Yeni Havalimanı’nın Ekonomiye Katkısı Ne Kadar Olacak?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Yeni Havalimanı şantiyesine yaptığı ziyarette projenin 2025 yılında yaklaşık 225 bin kişiye iş olanağı sağlayacağını ve havalimanın, Türkiye’nin ulusal ekonomisine katkısının GSMH’nın (Gayri Safi Milli Hasıla) yüzde 4,9’u seviyesinde olacağını açıkladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Yeni Havalimanı’na ilişkin çalışmaları yerinde incelemek üzere proje sahasına bir ziyaret gerçekleştirdi. Çalışmalarda gelinen durum ilgili detaylı bilgi alan Bakan Arslan, daha sonra basın mensuplarıyla bir araya gelerek İstanbul Yeni Havalimanı’nın Türk ekonomisine uzun dönemde sağlayacağı katkıyı değerlendirdi.

Bağımsız düşünce ve danışmanlık kuruluşları İstanbul Ekonomi ile Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) tarafından hazırlanan “İstanbul Yeni Havalimanı Ekonomik Etki Analizi” raporuna göre İstanbul Yeni Havalimanı, Türkiye ekonomisine hem doğrudan hem de dolaylı olarak önemli katkılar sunacak. İyimser ve kötümser senaryolar baz alınarak hazırlanan analizlere göre havalimanının 2025 yılında, doğrudan ve dolaylı olarak sağlayacağı istihdamın 225 bin kişiye ulaşacağı öngörülüyor. Havalimanının etkisiyle artacak ilave hane halkı gelirinin, 4,4 milyar dolara ve Türkiye’nin ulusal ekonomisine katkısının da milli gelirin yaklaşık yüzde 4,9 seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor.

2025 yılında milli gelir 73 milyar TL’ye yaklaşacak

Raporda yer alan doğrudan, dolaylı ve tetikleyici etkiler bir araya getirildiğinde ortaya çıkan küresel büyüme senaryosuna göre İYH’nin ekonomiye katkısı, 2025 yılında milli gelirin yüzde 4.9’una karşılık gelen 73 milyar TL’ye yaklaşacağı tahmin ediliyor. Bu ekosistemin oluşturduğu ilave hane halkı gelirinin ise 7,8 milyar TL olacağı öngörülüyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yüzde 40’ı tamamlanan havalimanına ilişkin yaptığı açıklamada; “Hiç şüphesiz İstanbul Yeni Havalimanı, Türkiye’nin önümüzdeki 50 yıllık büyüme hikâyesinin itici güçlerinden biri, hatta en önemli sembolü olma potansiyelini taşıyor. Bilimsel çalışma ve raporlar da bu görüşü destekliyor. Havalimanımız 2025 yılına gelindiğinde 225 bine kadar istihdam yaratacak ve ulusal ekonomimize katkısı, milli gelirimizin yüzde 4,9’u seviyesine kadar çıkacak. Bu oran, milli gelire katkılarıyla en çok öne çıkan Schipol ve Charles de Gaulle havalimanlarını açık ara geride bırakmaktadır. İstanbul Yeni Havalimanı’nın dünyayı Türkiye’ye, Türkiye’yi de dünyaya bağlayacak perçinleri kuvvetlendirmesi Türkiye’nin hem bir köprü ve hem de bir merkez, niteliği kazanmasına olumlu etki edeceği kaçınılmazdır.” dedi.

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Keskin; “EDAM’ın hazırladığı raporda farklı senaryolar göz önüne alınarak birçok analiz yapıldı. Bu analizlere bir bütün olarak baktığımızda, en iyi senaryodan en kötü senaryoya kadar hepsinde yeni havalimanımızın ülkemizin ekonomisine yadsınamaz bir katkı yapacağını görüyoruz. Ekonomik raporun da bize gösterdiği gibi İstanbul Yeni Havalimanı, Türkiye’nin küresel rekabet ile uyumunun katalizörü olma potansiyeline sahip. Küresel havacılığın, küresel GSMH’nin yüzde 3,4’ünü oluşturduğu göz önüne alınınca İstanbul Yeni Havalimanı’nın, milli gelire yapacağı 4,9’luk katkı ile Türkiye’nin küresel ekonomideki yerinin kökten değişeceğine inanıyoruz.” dedi.

 

3. Havalimanının Toplam Yolcu Kapasitesi Ne Kadar Olacak?

2025 yılında, yıllık 120 milyon yolcu kapasitesi

Potansiyel makro-mikro ekonomik, sosyo kültürel etkileri, Türkiye Cumhuriyeti’nin jeopolitiğine ve dış politikasına uzanan boyutları ve İstanbul’un geleceğine katkılarının bir bütün olarak incelendiği raporda, İYH’nin ekonomik veriler noktasında ortaya konan tahminleri aşabileceği belirtiliyor. Raporda; Türkiye’de havacılık sektörünün dinamik gelişimi ve küresel rekabet ile uyumu sürdürülebilir olduğu takdirde, 2025 yılına kadar Türkiye’de başlayan veya sonlanan havayolu trafiğinin her yıl ortalama yüzde 5,2 oranında büyüyebileceği değerlendiriliyor. Analize göre aynı varsayım yurt içi havayolu ve kargo hizmetleri için de geçerliliğini koruyor. Bu şartlarda 2025 yılı için İYH’nin yolcu trafik beklentisi yılda 120 milyon iken, yolcuların yüzde 69’unun dış hat, yüzde 31’inin ise iç hatlarda seyahat etmesi bekleniyor.

Turizm gelirleri de artacak

Raporda, İYH’nin doğrudan, dolaylı ve tetikleyici etkilerinin ötesinde değerlendirilen hızlandırıcı ekonomik etkilerinin turizm ve inşaat sektörlerinde yoğunlaştığı görülüyor.

İYH ilk fazı tamamlandığında 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. Turizm sektöründe yapılan kişi başı harcamanın 700 dolardan yüksek olduğu düşünüldüğünde, bunların sadece yüzde 10’unun ülkeyi turist niteliğinde ziyareti söz konusu olsa bile, ülke ekonomisine katkısının 7 milyar dolar olması bekleniyor.

Yeni Havalimanı’nın Şehre Mesafesi ve Büyüklüğü Ne Kadar Olacak?

Yeni havalimanını, İstanbul’un Kuzeyine, şehir merkezine 35 km mesafede 76 buçuk milyon metrekarelik alana inşa edeceğiz. Dört fazda tamamlayacağımız havalimanının, ilk fazı olan 90 milyon yıllık yolcu kapasitesine sahip terminalini ve üç pistini 2018 yılında açacağız. Yeni havalimanı, tüm fazları tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcuya çıkarılabilir kapasitesi ile 350’den fazla destinasyona uçuş ve 150’den fazla havayolu şirketine ev sahipliği yapacak.

İstanbul Yeni Havalimanı projesi tamamlandığında doğrudan 100 bin, yan sektörlerle birlikte 1,5 milyon kişiye yeni istihdam alanı sağlayacak.

Rakamlarla Üçüncü Havalimanı, Kaç Metrekare Ne Kadar Kapasite…

İGA CEO’su Yusuf Akçayoğlu, üçüncü havalimanı ve inşaatı ile ilgili rakamları paylaştı. Üçüncü havalimanının dünyanın en büyük havalimanı olacağını belirten Akçayoğlu, “Projenin tamamı bitiğinde 200 milyon yolcuya hizmet verilecek. İnşaatta, günde 1 milyon 400 bin metre küp toprak hareketi oluyor bunun bir örneği yok ve bir dünya rekoru denilebilir” dedi.

Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon konsorsiyumu tarafından kurulan icracı ve imtiyaz sahibi şirket İGA (İstanbul Grand Airport) Havalimanı İşletmesi AŞ’den Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı, İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir, İGA İcra Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu ve İGA CEO’su Yusuf Akçayoğlu’nun düzenlediği basın toplantısında rakamlarla hem proje hem inşaat ile ilgili bilgiler verildi.

3. Havalimanı Kaç Metrekare Olacak?

Toplam 76.5 milyon metrekare alana inşa edilecek olan 3. havalimanının tamamı 4 etapta inşa edilecek. 42 ayda tamamlanması planlanan havalimanın 1. Etap’ında, yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli bir adet ana yolcu terminal binası, ana hava trafik kontrol kulesi, 6 metre genişliğinde Airbus A380 tipi uçakların inebileceği donanımda 2 adet Kuzey-Güney doğrultusunda bağımsız pist ve ilgili taksi yolları,114’ü ana terminale bağlı olmak üzere toplam 311 park alanı, aralarında hangar, kargo-antrepo, yer hizmetleri gibi gerekli tüm havaalanı destek tesisleri ile 18 bin araç kapasiteli katlı otopark olacak.

İGA CEO’su Yusuf Akçayoğlu, Türkiye’den 3 saatlik uçuşta dünya havacılık sektörünün yüzde 40’ına hakim olunduğunu belirterek, Hindistan ve Uzak Doğu’dan uçacak insanların İstanbul’dan yapacağı aktarmanın biletin ucuzlamasını sağlayacağını belirterek, İstanbul 3 kıtaya hakim doğal hab olduğunu söyledi. Akçanoğlu, üçüncü havalimanı inşaatının çok hızlı devam ettiğini belirterek kendisinin de zaman zaman şantiyede kaldığını ve çalışmaları yakından takip etmek için proje alanında kalabileceği bir odasının bulunduğunu belirtti.

3. Havalimanı Projesi, kaç pist, kaç uçak, ne kadar otopark?

Akçayoğlu şunları söyledi: “Yeni Havalimanı’nın alan olarak dünyanın en büyük havalimanı olacak.

  • Proje alanı toplamı 76,5 milyon metrekare.
  • Yeni havalimanının ilk etabının Atatürk Havalimanı’nın 3 katı büyüklüğünde olacak.
  • İlk açılışta 90 bin yolcu kapasiteli olacak. Projenin tamamı bitiğinde 200 milyon yolcuya hizmet verilecek.
  • Günlük toplam uçak hareket kapasitesi 3 bin 500 olacak.
  • Ana terminal binası inşaat alanı 1.3 milyon metrekare.
  • Katlı otopark 700 bin metrekare ve 18 bin araç kapasiteli olacak.
  • Kapalı inşaat alanı toplamı 3.5 milyon metrekare bu Monaco’nun 1,7’sine yani yaklaşık olarak iki katına tekabül ediyor.
  • Terminal binasında 1 milyon metreküp beton kullanılacak bu Empire State Building’de kullanılanın 1,4 katı.
  • Terminal binasında 180 bin ton demir kullanıyor ki bununla 24 tane Eiffel Kulesi yapılabilir.
  • Terminal çatı alanı 450 bin metrekare bu alan İtalya’daki Colloseum’un 23 katı.
  • Terminalin cephe alanı 500 bin metrekare olacak.
  • Yıllık yolcu kapasitesi 1. Etap’ta yıllık 90 milyon kişi, nihai fazda ise yıllık 200 milyon kişi olacak.
  • 350 destinasyona uçuş yapılacak.
  • Şu anda Türkiye’deki en büyük işçi çalışan şantiye burası. 10 bin 200 kişi çalışıyor.
  • İşletmeye açıldığında İstanbul’un üçüncü havalimanı 100 bin kişiye yeni iş imkanı sağlayacak, dolaylı etkilerle 1,5 milyon kişiye gelir kaynağı olacak. İHA

3. Havalimanı’nda Yer Hizmetleri ve Kargo Kapasitesi

200 futbol sahası büyüklüğünde Kargo Şehri!

İstanbul Yeni Havalimanı’nda yer hizmetleri için toplam 150 bin metrekarelik bir alan söz konusu olacak. Kargoda ise bu rakam, kargo uçak park pozisyonları ile tüm kargo şehrinin toplamı, 1,4 milyon metrekare olacaktır. Bu büyüklük, 200 adet uluslararası standartlardaki futbol sahasına tekabül ediyor. Kargo Şehri, 35 adet geniş gövdeli kargo uçağının aynı anda operasyon yapabileceği şekilde inşa edilmektedir.

Tüm fazlar tamamlandığında Hong Kong’u bile geçecek

Hüseyin Keskin, DHMİ rakamlarına göre 2016’da Atatürk Havalimanı kargo kapasitesi 918 ton iken bu rakamın 2017’nin sonuna kadar 1 milyon tona ulaşmasının beklendiğini vurgulayarak; “İstanbul Yeni Havalimanı ise bu kapasiteyi geliştirmeye açık. Havalimanımız açıldığında 2,5 milyon ton kargo kapasitesine sahip olacak. Şu an dünyanın en büyük kargo hareketine sahip havalimanı, 4,5 milyon tonun biraz üzerinde bir hacme sahip Hong Kong Havalimanı. İstanbul Yeni Havalimanı ise tüm fazları tamamlandığında 5,5 milyon ton kapasiteye sahip olacak.” şeklinde konuştu.

Bugün anlaşmalarında sona gelinen MNG, PTT, Çelebi, HAVAŞ, Sistem Lojistik ve Bilin Lojistik yaklaşık 200 bin metrekarelik alanda faaliyetlerini sürdürecek.

Kargo ve Yer Hizmetleri’nde son teknolojiler kullanılacak

Havacılık sektöründe son dönemde imzalanan en büyük anlaşmalardan biri olan İstanbul Yeni Havalimanı kargo ve yer hizmetleri alan tahsis anlaşmaları kapsamında firmalar, yolcu deneyimini üst seviyelere taşımak için en son teknolojileri kullanacak.

İpek Yolu’nu havadan yeniden kuracak olan İstanbul Yeni Havalimanı, yer hizmetlerinde de yolcu deneyimini ön planda tutarak hizmet vermeyi amaçlıyor. Bu kapsamda gerek yolcu terminallerinde gerekse aprondaki tüm hizmetler, teknolojinin yoğun kullanılacağı en gelişmiş tekniklerin hayata geçirildiği ve yolcuların kendilerini ayrıcalıklı hissetmesini sağlayacak uygulamalar olacak.

İstanbul’un Yeni Havalimanı İçin Enerji Merkezi Kuruluyor – 23.Mart.2017 : İstanbul Yeni Havalimanı için, 154KV iletim hatlarından enerjisini karşılayacak Türkiye’nin ilk ve tek ‘Enerji Merkezi’ kuruluyor.