Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Coca-Cola İçe...

Coca-Cola İçecek’ten Özbekistan’a Yatırım

07.08.2021 – Coca-Cola İçecek ile Özbekistan Cumhuriyeti Devlet Varlık Yönetimi Ajansı (UzSAMA) %57,118 oranındaki Coca-Cola Bottlers Uzbekistan hisselerinin özelleştirilmesi için açılan ihalenin kazananı olarak Hisse Alım Sözleşmesini imzaladı. Coca-Cola İçecek CEO’su Burak Başarır, “CCI olarak Orta Asya’daki deneyimimiz ile Özbekistan pazarına da değer katacağımıza inanıyoruz” dedi.

Coca-Cola İçecek (CCI) ve Özbekistan Cumhuriyeti Devlet Varlık Yönetimi Ajansı (UzSAMA) LLC Coca-Cola Bottlers Uzbekistan’ın (CCBU) çoğunluk hissesi için Hisse Alım Sözleşmesini imzaladı. Coca-Cola Bottlers Uzbekistan’ın özelleştirilmesi için düzenlenen rekabetçi açık satış sürecine katılan CCI, 430 milyon dolar değerindeki CCBU’nun %57,118 hissesi için 252,28 milyon dolarlık nihai teklifi sundu. Sürecin hisse satın alım sözleşmesinin imzalandığı tarihten itibaren 2 ay içinde, düzenleyici kurum onayları da dahil olmak üzere, ilgili mutat onayların alınmasıyla tamamlanması bekleniyor. Onayları takiben satın alım işleminin CCI’ın konsolide kârlılığına anında katkı sağlaması öngörülüyor.

Özbekistan’ı, mevcut faaliyet gösterdikleri coğrafyaya uygun bir ülke olarak gördüklerini belirten Coca-Cola İçecek CEO’su Burak Başarır, “Özbekistan’ın katılımıyla 11 ülkede 435 milyonun üzerinde bir nüfusa hizmet sunacak olmanın heyecanı içindeyiz.  CCI olarak Orta Asya’daki deneyimimiz ile büyüme potansiyeli olan Özbekistan pazarına da değer katacağımıza inanıyoruz” diye konuştu. Başarır sözlerini “CCI’nın güçlü icra kabiliyeti, değer büyümesi modeli ve etkin operasyon stratejisinin getirdiği bilgi birikimi ve tecrübesinin kısa sürede CCBU’ya da yansımasını hedefliyoruz” diye sürdürdü.

Faaliyetlerini Türkiye, Pakistan, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Ürdün, Irak, Suriye ve Tacikistan’da sürdüren CCI, 8.500’den fazla kişiye istihdam sağlıyor. CCI, toplam 26 fabrikası ile 400 milyonluk tüketici kitlesine geniş bir içecek yelpazesi sunuyor. Bölgede güçlü bir sanayi varlığı oluşturan CCI, Kafkasya ve Orta Asya’da 5 ülkedeki 6 fabrikasında 1.600 kişiye istihdam sağlıyor.  CCI, gelişmekte olan ve öncü pazarlarda kanıtlanmış bölgesel uzmanlığı ve bilgisi ile Özbekistan pazarında alkolsüz içecek sektörünün büyümesini desteklemeyi, hem ülke ekonomisi hem de CCI için değer yaratmayı hedefliyor.  

CCBU Hakkında: Özbekistan içecek sektörünün lider firmalarından biri olan CCBU’nun, Taşkent, Urgenç ve Namangan’da 3 fabrikası bulunuyor. CCBU, 2020 yılında yaklaşık 170 milyon dolar net satış gelirine ulaşırken, FAVÖK marjı %17 olarak gerçekleşti. CCBU’nun US GAAP standartlarında hazırlanan denetimden geçmiş mali tablolarına göre net karı 19.6 milyon dolar. 

Özbekistan Hakkında: Özbekistan yaklaşık 34 milyonluk nüfusu ile bölgenin en kalabalık ülkesi ve IMF tahminlerine göre nüfusu önümüzdeki 5 yıl içinde yıllık %1,5 büyüme potansiyeline sahip. Özbekistan GSYİH’sı 2016-2020 yılları arasında yıllık ortalama %4,5’in üzerinde büyüme kaydetti. IMF tahminlerine göre önümüzdeki beş yıl boyunca yıllık %5’in üzerinde büyümesi bekleniyor. Özbekistan’daki içmeye hazır alkolsüz pazarı 2017-2019 yılları arasında yıllık %15 büyüme kaydederken, 2020 itibariyle toplam içmeye hazır alkolsüz içecek pazarının büyüklüğü 316 milyon ünite kasa, kişi başı tüketim seviyesi ise 294 porsiyon olarak gerçekleşti. CCBU’nun %25 olan içmeye hazır alkolsüz içecek sektöründeki pazar payı önemli bir büyüme fırsatına işaret ediyor.

CCI Hakkında: CCI Türkiye, Pakistan, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Ürdün, Irak ve Tacikistan’da faaliyet gösteren çok uluslu bir içecek şirketi. Coca-Cola sisteminin önemli şişeleyicilerinden biri olan CCI, The Coca-Cola Company’nin gazlı ve gazsız içeceklerini üretim, satış ve dağıtım faaliyetlerini yürütüyor. 10 ülkede toplam 26 fabrikası bulunan CCI, 400 milyonluk tüketici kitlesine geniş bir içecek yelpazesi sunuyor. Ürün portföyünde gazlı içeceklerin yanı sıra meyve suları, sular, spor ve enerji içecekleri ve buzlu çaylar yer alıyor. CCI’ın hisseleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (BİST) “CCOLA.IS” sembolü ile Eurobond’u ise İrlanda Menkul Kıymetler Borsası’nda “CCOLAT” sembolü ile işlem görüyor

 

Coca-Cola İçecek’den Güçlü 2019 Performansı: Kaliteli Büyüme Üçüncü Senede Devam Ediyor

27.02.2020 – Coca-Cola İçecek’in 2019 yılında net satış gelirleri %15,3, FAVÖK ise %19 arttı. Coca-Cola İçecek CEO’su Burak Başarır, “2019’da başarılı pazar uygulamalarımız ve dengeli ürün portföyümüzü etkin kullanmamız sayesinde üst üste üçüncü yılımızda da kaliteli büyümemizi sürdürmekten memnunuz” dedi.

Anadolu Grubu’nun ana hissedarı olduğu Türkiye, Orta Doğu, Orta Asya ve Pakistan’da 10 ülkede toplam 26 fabrika ve 8500’e yakın çalışanıyla faaliyet gösteren Coca-Cola İçecek (CCI), 2019 yılına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. CCI’ın satış hacmi 1,3 milyar ünite kasa olarak gerçekleşti. Net satış geliri %15 yükselerek 12,25 milyar TL’ye ulaşırken, FAVÖK ise %19 ile gelirlerin üzerine artış göstererek 2,28 milyar TL oldu.

Coca-Cola İçecek CEO’su Burak Başarır, 2019’da zorlu makroekonomik koşulların CCI’ın faaliyet gösterdiği ülkelerde de etkili olduğunu, ancak başarılı pazar uygulamaları ve ürün portföyünün etkin kullanımı sayesinde üst üste üç yıldır kaliteli büyüme hedeflerine ulaştıklarını ifade etti. Faaliyet gösterdikleri ülkelerin performansına ilişkin değerlendirmesinde Başarır, en büyük pazarları olan Türkiye’de gazlı içecek kategorisindeki büyümeyi tekrarladıklarının altını çizdi. Başarır, CCI’ın ikinci büyük pazarı olan Pakistan’da ise zorlayıcı makroekonomik koşullara rağmen daralan gazlı içecekler pazarında paylarını artırdıklarını, Orta Asya’da ise Kazakistan ve Azerbaycan’ın sonuçlara önemli katkı sunduğunu belirtti. Güvenlik ve politik dalgalanmanın devam ettiği Orta Doğu’da ise CCI, tüm olumsuzluklara rağmen büyüme kaydetmeyi başardı.

2020’ye baktığımızda, sağlıklı gelir büyümesi ve disiplinli maliyet tasarrufu yoluyla kaliteli büyümeyi sürdürmeyi planladıklarını ileten Başarır, “Sermaye yatırım getirisini artırırken, güçlü bilanço yönetimi ve serbest nakit akımı yaratmaya odaklanmaya devam edeceğiz. Operasyonlarımızı yürüttüğümüz pazarların yeni risklere açık olduğunu biliyoruz, ancak zorlu koşullara karşı artan bağışıklıkla birlikte daha etkin, etkili ve ihtiyatlı olmak için önlemler alıyoruz” dedi.

 

Coca-Cola İçecek, Hazar Damla Su Fabrikası’nda “Sıfır Atık”la Üretime Başladı

25.03.2019 – Coca-Cola İçecek, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda başlatılan ‘Sıfır Atık’ seferberliği kapsamında Elâzığ ilinde yer alan Hazar Damla Su Fabrikası’ndaki dönüşümü tamamladı. Hazar Fabrikası ile Türkiye’de ‘Sıfır Atık’ statüsünde üretim yapan fabrika sayısını dörde çıkaran Coca-Cola İçecek tüm fabrikalarında bu dönüşümü tamamlamayı hedefliyor.

Anadolu Grubu’nun ana hissedarı olduğu Türkiye, Orta Doğu, Orta Asya ve Pakistan’da 10 ülkede toplam 26 fabrika ve 8.500’e yakın çalışanıyla faaliyet gösteren Coca-Cola İçecek, Elâzığ’da yer alan Hazar Damla Su Fabrikası’nda ‘Sıfır Atık’la üretime başladı. ‘Daha az tüketerek daha çok üretmek’ odaklı sürdürülebilirlik anlayışı ile tüm fabrikalarında ‘Sıfır Atık’la üretimi hedefleyen CCI, Hazar Fabrikası ile birlikte dört fabrikasında ‘Sıfır Atık’ dönüşümünü tamamladı.

Daha az atıkla, daha kaliteli üretim

Son 8 yılda PET ambalajlarında yürüttüğü hafifletme çalışmaları ile 15 bin ton daha az plastik kullanan CCI, piyasaya sürdüğü ambalajların %54’ünü geri dönüşüme kazandırıyor ve ayrıca Coca-Cola fabrikaları arasında enerji ve su tasarrufu açısından en iyi performansı gösteren şişeleyiciler arasında yer alıyor.

Geçtiğimiz yıl Elâzığ, Çorlu ve Ankara fabrikalarında ‘Sıfır Atık’ statüsünde üretime başlayan ve bu yıl Elazığ’da yer alan su fabrikasını da sıfır atık ile üretime geçiren CCI, bu uygulamayı Türkiye’deki 10 fabrikasında hızla yaygınlaştırmayı hedefliyor.

‘Çevresel ayak izimizi azaltıyoruz’

CCI’ın faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde hızlı tüketim sektörünün en iyi şirketi olma vizyonu ile ilerlerken sorumlu kurumsal vatandaşlık ilkelerinden taviz vermediğini belirten Coca-Cola İçecek Kurumsal İlişkiler Direktörü Servet Yıldırım, “Sürdürülebilirlik stratejimizi yürütürken paydaşlarımızın önceliklerine odaklanıyor, tüm operasyonlarımızı çevre üzerindeki etkimiz konusunda bilinçli bir şekilde yürütüyoruz. Daha az atık üretme, toplam karbon ayak izimizi azaltma, enerji verimliliğimizi artırma ve su yönetimine ilişkin çalışmalarımız ile çevresel performans hedeflerimize doğru ilerlemeye devam ediyoruz. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi 100 Endeksi’nde yer alan tek Türk şirketi olarak; yaptığımız çalışmalarla işimizin devamlılığını sağlarken, içinde yaşadığımız çevre ve toplumun iyileştirilmesine de katkı sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Coca-Cola İçecek ve EBRD’den Ortak Değer Zinciri Destek Programı

Türkiye’de yaklaşık 300 bayisi bulunan Coca-Cola İçecek ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) bayilerde etik ve uyum sürecinin kurulmasını sağlayacak bir KOBİ Destek Programı başlattılar.

02.03.2019 – Coca-Cola İçecek (CCI) ve EBRD, kurumsal yönetimin önemli bir kriteri olan etik ve uyum süreçlerinin Coca-Cola bayilerinde güçlendirilmesi için ortak destek programı başlattılar.

Program kapsamında EBRD KOBİ ölçeğindeki Coca-Cola bayilerinde etik ve uyum sürecinin oluşturulması için bilgi ve danışmanlık desteği sağlayacak. Programa katılan bayilerin, şirketlerinde uyum süreçlerini tasarlamaları ve risk yönetimi mekanizmalarını geliştirilmeleri bekleniyor. Bu sayede faaliyet gösterdikleri alanda sürdürülebilir kurumsal bir yapıya kavuşmaları ve daha rekabetçi bir hale gelip iş hacimlerini de artırmaları hedefleniyor.

Programa ilişkin anlaşma CCI CEO’su Burak Başarır ve EBRD Türkiye Yönetici Direktörü Arvid Tuerkner tarafından imzalandı. İmza töreninde konuşan Burak Başarır “Faaliyetlerimizi sürdürdüğümüz tüm ülkelerde; şeffaflık, uyum, hesap verebilirlik ve etik değerleri iş yapışımızın merkezinde tutuyoruz. Birleşmiş Milletler Küresel İlişkiler Sözleşmesi’nin imzacısı olarak, değer zincirimizde yer alan tüm paydaşlarımızın etik ve uyum süreçlerini geliştirmeyi önemsiyoruz. Bu doğrultuda EBRD işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz bu program bayilerimizin sürdürülebilir kurumsal bir yapı oluşturması için kritik önem taşıyor.” dedi.

Arvid Tuerkner ise “CCI Türkiye’de ve yurt dışında lider konumda olan bir kurumsal firma olarak sektör genelinde değişim yaratma gücüne sahip. Dolayısıyla bayilerine etik ve uyum süreçleri konusunda destek vermek konusunda güçlerimizi birleştirmekten memnuniyet duyuyoruz. Bu desteğin bayilerin CCI değer zincirinde kalmaları, iş hacimlerini attırmaları ve rekabet edebilirliklerini attırmalarına yardımcı olacağına inanıyorum.” diye belirtti.

Coca-Cola İçecek: Muhtar Kent Zirvede Bırakıyor

07.12.2018 – Mayıs 2017’den bu yana Coca-Cola Başkanı ve CEO görevini yürüten James Quincey, 14. Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanı oldu. James Quincey, Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı 2008 yılından bu yana yürüten Muhtar Kent’ten 1 Nisan 2019 tarihi itibarıyla devralacak

Mayıs 2017’den bu yana Coca-Cola Başkanı ve CEO görevini yürüten James Quincey, 14. Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanı olarak atandı.

James Quincey, Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı 2008 yılından bu yana yürüten Muhtar Kent’ten 1 Nisan 2019 tarihi itibarıyla devralacak. Coca-Cola sistemindeki kariyerine 1978 yılında başlayan Muhtar Kent, Nisan 2019’da emekli olmayı planlıyor.

Coca-Cola Başkanı ve Operasyonlar Üst Yöneticisi (COO) görevini ise 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla Brian Smith üstlenecek.

Dağıtım Kamyonundan Yönetim Kurulu Başkanlığı’na
Coca-Cola’daki ilk günlerinde, dağıtım kamyonunda da çalışan Kent, yıllar içinde birçok görev üstlendi. Kent’in tam özgeçmişine, https://www.cocacolacompany.com/our-company/board-of-directors-muhtar-kent adresinden ulaşılabilir.
“Yönetim Kurulu Başkanı’nın en önemli görevlerinden birini, iyi planlanmış ve düzenli bir görev devri planlamasının hayata geçirilmiş olmasıdır” diyen Kent, “Yönetim Kurulu’nun Başkanlığa James’i seçmesinden büyük bir mutluluk duydum. Coca-Cola sistemini bir sonraki düzeye ve önümüzdeki on yıla taşımak için doğru lider olduğunu inanıyorum” dedi.
Quincey, şirketin 132 yıllık tarihinde 14. Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Coca-Cola bünyesine 1996 yılında katılan Quincey, dünyanın dört bir yanında çeşitli pozisyonlarda bulundu. Quincey’nin tam özgeçmişinehttps://www.coca-colacompany.com/our-company/operations-leadership-jamesquincey adresinden ulaşılabilir.
“Yönetim Kurulu’nun Başkanlığa beni layık görmesinden büyük bir onur duydum” diyen Quincey sözlerini şöyle sürdürdü: “Muhtar’ın yıllar boyunca sağladığı akıl hocalığı teşvik ve iç görüyü takdir ediyorum” dedi.

 

Coca-Cola İçecek’e Yeni CFO

05.12.2018 – Coca-Cola İçecek Mali İşler Direktörlüğü’ne Coca-Cola Şirketi Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Grup İş Geliştirme Direktörü ve Coca-Cola Beverages Afrika Yönetim Kurulu Üyesi olan Andriy Avramenko seçildi. Avramenko, 1 Ocak 2019’da itibaren yeni görevine başlayacak.

Anadolu Grubu’nun ana hissedarı olduğu, Türkiye’nin yanı sıra Orta Doğu, Orta Asya ve Pakistan’da faaliyet gösteren Coca-Cola İçecek’in CFO’luğuna Andriy Avramenko seçildi. 1999 yılından beri Coca-Cola sisteminde çeşitli görevlerde bulunan Avramenko halen Coca-Cola Şirketi Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Grup İş Geliştirme Direktörü ve Coca-Cola Beverages Afrika Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor. Avramenko Coca Cola İçecek’teki yeni görevine 1 Ocak 2019 itibariyle başlayacak.

Ukrayna’da Kiev Devlet Üniversitesi Uluslararası İktisat Bölümü’nden yüksek lisans derecesine sahip olan Andriy Avramenko, kariyerine 1994 yılında Arthur Andersen Kiev ofisinde başladı. 1994 yılında İç Denetçi olarak Coca-Cola Şirketi bünyesine katılan Avramenko, geçtiğimiz 20 yıl boyunca Coca-Cola Şirketi’nde Birleşme & Satın Almalar Müdürlüğü, Global Meyve Suyu Tedarik Zinciri Geliştirme Direktörüğü, Hindistan & Güney Batı Asya Meyve Suyu Kategorisi Genel Müdürlüğü, Strateji Genel Müdür Yardımcısı ve Gazsız İçecekler Genel Müdürlüğü ve Avrasya & Afrika Bölgesi’nden Sorumlu Birleşme & Satın Almalar Grup Direktörlüğü rollerini yürüttü.

Coca-Cola İçecek hakkında

Coca-Cola sisteminde satış hacmine göre altıncı sırada yer alan Coca-Cola İçecek (CCI), The Coca-Cola Company markalarından oluşan gazlı ve gazsız içeceklerin üretim, satış ve dağıtımını gerçekleştirmektedir. CCI Türkiye, Pakistan, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Ürdün, Irak, Suriye ve Tacikistan’da 9 bine yakın çalışanı ile faaliyet göstermektedir.

CCI 26 fabrikası ile 400 milyonluk tüketici kitlesine gazlı içeceklerin yanı sıra meyve suyu, su, enerji ve sporcu içecekleri, buzlu çay ve çaydan oluşan gazsız içecekler kategorisinde de zengin bir ürün portföyü sunmaktadır.

CCI’ın hisseleri Borsa İstanbul’da (BIST) “CCOLA.IS”, Amerikan depo sertifikaları (ADR) ABD’de tezgahüstü piyasalarda “COLAY”, Eurobond’u İrlanda Borsası’nda “CCOLAT” sembolleriyle işlem görmektedir.

 

Fitch, Coca Cola İçecek’in Kredi Derecelendirme Notunu Teyit Etti

14.08.2018 – Fitch Ratings, Coca-Cola İçecek’in (CCI) Yabancı Para Cinsinden Uzun Vadeli Temerrüt Derecelendirmesi Notunu ve Birincil Teminatsız Derecelendirme Notunu ‘BBB-‘ olarak, görünümünü ise ‘Negatif olarak teyit etmiştir. Yerel Para Cinsinden Uzun Vadeli Temerrüt Derecelendirmesi Notunu ise ‘BBB’ ve görünümünü ‘Durağan’ olarak teyit etmiştir.

Fitch yaptığı değerlendirmede, CCI’ın kredi notunun teyidinin CCI’ın lider pozisyonu ve sektörün dayanıklı yapısını, 2016-2017’de artan nakit akışını, uluslararası operasyonların işin önemli ve büyüyen bir kısmı olmasını ve ihtiyatlı nakit yönetimini yansıttığını ifade etmiştir.

Kredi derecelendirme notlarına ilişkin daha fazla bilgi internet sitemizde, www.cci.com.tr, yer almaktadır.

 

Coca-Cola İçecek, En Yüksek Kredi Notuna Sahip Türk Şirketi Oldu

Fitch Ratings, Coca-Cola İçecek’in (CCI) yabancı para cinsinden notunu ‘BBB-‘ seviyesinden ‘BBB’ seviyesine yükseltti. Bu not artışı ile CCI, Türkiye’de en yüksek kredi notu ile derecelendirilen şirket oldu.

07.07.2017 – Anadolu Grubu’nun ana hissedarı olduğu, Türkiye, Orta Doğu, Orta Asya ve Pakistan’da 25 fabrika ve 10 bini aşkın çalışanıyla faaliyet gösteren Coca-Cola İçecek (CCI), uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in açıklaması ile en yüksek kredi derecelendirme notuna sahip Türk şirketi oldu.

Fitch Ratings, CCI’ın yabancı para cinsinden uzun vadeli temerrüt derecelendirmesi notunu ve birincil teminatsız derecelendirme notunu ‘BBB-‘ seviyesinden ‘BBB’ seviyesine yükseltti. Yerel para cinsinden uzun vadeli temerrüt derecelendirmesi notunu ise ‘BBB’ olarak teyit etti. Notların görünümü ‘Durağan’ olarak belirtildi. CCI’ın ‘BBB’ olan notu, Türkiye’nin ülke notunun iki kademe, ülke “tavan” notunun ise bir kademe üzerindedir.”

Fitch Ratings kararı ile ilgili değerlendirmede bulunan CCI CEO’su Burak Başarır, ”Şirketimizin kredi notunun yükseltilmesi, uzun vadeli ve sürdürülebilir değer yaratmaya yönelik çabalarımızın olumlu sonuçlar verdiğinin en büyük göstergesidir. Yabancı yatırımcılar nezdinde şirketimize olan güven ve ilgi artarken, verimliliğimizi ve potansiyelimizi Türkiye’nin kalkınmasına destek olmak, ekonomik olarak güçlenmesine katkı sağlamak için kullanmaya devam edeceğiz” dedi.

Fitch Ratings konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“CCI’ın Yabancı Para ve Yerel Para Cinsinden Uzun Vadeli Temerrüt Derecelendirmesi Notları The Coca-Cola Company ile olan operasyonel ve stratejik ilişkisiyle, azalan transfer ve konvertibilite riskine dair Fitch’in görüşünü yansıtmaktadır. Bu derecelendirme, CCI’ın sektöründeki sağlam konumunun, marka portföyünün kalitesinin, Türkiye ve Orta Doğu’daki büyüme potansiyelinin, tutarlı fiyatlandırma politikasının ve farklı ekonomik koşullarda bile kar marjını koruyabilmesinin bir sonucu olarak verilmiştir.

 

Coca-Cola İçecek Türkiye’deki 10. Fabrikasını Isparta’da Açıyor

10 ülkede 24 fabrika ve 10 bin çalışanıyla 380 milyon tüketiciye ulaşan Coca-Cola İçecek (CCI), Türkiye’de yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor.

Isparta’da 110 milyon TL yatırımla hizmete açılacak olan yeni fabrika, CCI’ın Türkiye’deki 10. Fabrikası olacak. CEO Burak Başarır, “Ülkemize olan inancımız tam. Büyümeye ve Türkiye’ye yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz’’ dedi.

30.03.2017 – Anadolu Grubu’nun ana hissedarı olduğu; Türkiye, Ortadoğu, Orta Asya ve Pakistan’da toplam 10 ülkede, 24 fabrika ve 10 bin çalışanla faaliyet gösteren bölgesel bir Türk şirketi olan Coca-Cola İçecek (CCI), Türkiye’deki 10’uncu fabrikasını Isparta’da açmaya hazırlanıyor. Açılış öncesinde gazeteciler ile bir araya gelen CCI CEO’su Burak Başarır, “1964 yılından bu yana Türkiye ile beraber büyüyoruz. Bölgesel olarak içinde bulunduğumuz zorlu şartlara rağmen faaliyet gösterdiğimiz coğrafyalara inanıyor, ana hissedarımız Anadolu Grubu ile yatırımlarımıza devam ediyoruz” dedi.

Başarır sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyanın hacim açısından en büyük beşinci, nüfus açısından en büyük ikinci şişeleyici şirketiyiz. Türkiye, Pakistan, Orta Asya ve Ortadoğu bölgesinde uzun yıllardır üretim yapıyoruz. Bu süreçte, birçok ekonomik dalgalanma yaşadık. Her bölgede ve her ülkede zaman zaman ekonomik krizlerle karşı karşıya kalıyoruz. Önemli olan, kriz dönemlerinde doğru hareket edebilmektir. Biz Coca-Cola İçecek olarak; deneyim ve birikimimizle zor zamanlardan güçlenerek çıkmayı başardık. Hem Türkiye’nin hem de dünyanın içinde bulunduğu değişken şartlar altında ülkemize olan inancımızla büyümeye devam ediyoruz.”

Türk Ekonomisine ve İstihdama Katkımızı Artırıyoruz

Türkiye’ye son 10 yılda yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yaptıklarını açıklayan Başarır, konuşmasında şunların altını çizdi: “Türkiye’nin 81 ilinde 300’den fazla bayimiz ve 10.000 kişilik satış ordumuzla hizmet veriyoruz. Son 10 yılda Türkiye’deki satış hacmimizi 2 katına çıkardık. Isparta’da 110 milyon TL’lik yatırım ile açacağımız fabrika Türkiye’deki 10. Fabrikamız olacak. Aynı zamanda, ülkedeki tüm fabrikalarımız arasında en ileri teknolojiyle donatılmış üretim hatlarına sahip. CCI Isparta fabrikası, 220 milyon litre üretim kapasitesi ve 300 kişilik doğrudan ve dolaylı istihdam etkisi yaratacak. Önümüzdeki dönemlerde yine hem Türkiye’de hem de uluslararası operasyonlarımızda yatırımlarımıza devam edeceğiz. Türkiye’de yarattığımız her 1 TL, ekonomiye 6,8 TL kazandırıyor. Doğrudan ve dolaylı olarak 30 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Değer zincirimizde farklı sektörlerde büyümenin lokomotifiyiz. GSYH’ya katkımız Türkiye’de orta ölçekli bir ilimize eşit durumda. Isparta’da hizmete açacağımız yeni fabrikamızın bölgeye yeni bir hareket getireceğine inanıyoruz.”

Sürdürülebilirlik ve Şeffaflıkta Öncüyüz

CCI CEO’su Burak Başarır konuşmasında CCI’ın sürdürülebilirlik başarılarına da değindi: “Faaliyet coğrafyamızda, işimizin tüm süreçlerinde sürdürülebilir bir dünyaya katkıda bulunma hedefiyle çalışıyoruz. Daha az kaynak kullanarak ve daha az atık üreterek, daha kaliteli üretim yapıyoruz. Türkiye operasyonumuz bugün tüm dünyadaki Coca-Cola sistemi içerisinde en az su ve enerji kullanan operasyonlardan biri. Son 10 yılda Türkiye’de bir litre içecek üretmek için kullandığımız suyu %17 azalttık. Faaliyetlerimizle ilgili tüm etkilerimizi şeffaflık ve hesap verebilirlik çerçevesinde paylaşıyoruz. Bunun sonucu olarak; 2013’ten bu yana Balkanlar’dan, Türkiye, Orta Asya ve Kafkaslar’a kadar uzanan geniş coğrafyada Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi – UNGC 100 Endeksi’ne giren ilk ve tek şirketiz. Aynı zamanda, Türkiye’deki üretim tesislerinin karbon salınım oranlarını açıklayan ilk şirketiz. 2013’ten beri Türkiye Karbon Saydamlık Liderleri arasında yer alıyoruz. 2015’ten bu yana Borsa İstanbul (BIST) Sürdürülebilirlik Endeksi’ndeyiz. Ayrıca Morgan Stanley Küresel Sürdürülebilirlik Endeksi’nde de yer alıyoruz. Son olarak bu yıl, FTSE4Good Gelişmekte Olan Ülkeler Endeksi’ne de dâhil olduk.”

 

Coca-Cola İçecek hakkında

Coca-Cola sisteminde satış hacmine göre altıncı sırada yer alan Coca-Cola İçecek A.Ş. (CCI), The Coca-Cola Company (TCCC) markalarından oluşan gazlı ve gazsız içeceklerin üretim, satış ve dağıtımını gerçekleştirmektedir. CCİ Türkiye, Pakistan, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Ürdün, Irak, Suriye ve Tacikistan’da 9 bine yakın çalışanıyla faaliyet göstermektedir.

CCI 26 fabrikası ile yaklaşık olarak 400 milyonluk tüketici kitlesine gazlı içeceklerin yanı sıra meyve suyu, su, enerji ve sporcu içecekleri, buzlu çay ve çaydan oluşan gazsız içecekler kategorisinde de zengin bir ürün portföyü sunmaktadır.

CCI’ın hisseleri Borsa İstanbul’da (BIST) “CCOLA.IS”, Amerikan depo sertifikaları (ADR) ABD’de tezgahüstü piyasalarda “COLAY”, Eurobond’u İrlanda Borsası’nda “CCOLAT” sembolleriyle ile işlem görmektedir.