Ana Sayfa Haberler Türkiye Varlı...

Türkiye Varlık Fonu’na 1,25 milyar Euro’luk Sendikasyon Kredisi

24.03.2021 – Türkiye Varlık Fonu, Asya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Orta Doğu’dan 11 ülkeden 14 bankanın katılımıyla 1,25 milyar Avro tutarındaki sendikasyon kredisi işlemini başarıyla tamamladı.

Mart 2019’da kullanılan 1 milyar Avro’luk sendikasyon kredisinin yenilendiği ve 4 yeni bankanın da katıldığı anlaşmada, iki yıl vadeli kredinin yıllık maliyeti 2019 yılında oluşan maliyetin 25 baz puan altında kalarak Euribor+%2,25 olarak gerçekleşti.

ICBC ve Citibank’ın eş koordinatörlüğünde gerçekleşen ve 1,4 milyar Avro talep alınan işlemde, ICBC lider talep toplayıcı, Citibank talep toplayıcı ve dokümantasyon temsilcisi, HSBC ise kredi temsilcisi olarak görev aldı.

Sendikasyon kredisine Arab Banking Corporation, Emirates NBD, HSBC, ING, Intesa Sanpaolo, J.P. Morgan, Qatar National Bank ve Sumitomo Mitsui Banking Corporation yetkilendirilmiş lider düzenleyici olarak; Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, Bank of America, Barclays ve Société Générale de lider düzenleyici seviyesinde katıldılar.

Varlık Fonu 3 Kamu Bankasının Sermayelerinin Arttırılması Sürecini Başlattı

12.05.2020 – Türkiye Varlık Fonu (TVF) resmi açıklamasında üç kamu bankasının sermayelerinin toplamda TL 21 milyar arttırılması sürecinin başlatıldığını açıkladı.

Türkiye Varlık Fonu (TVF) resmi açıklamasında üç kamu bankasının sermayelerinin toplamda TL 21 milyar arttırılması sürecinin başlatıldığını açıkladı. TVF açıklamasında üç kamu bankasının çekirdek sermayelerinin güçlendirme hedefi doğrultusunda ve daha önce bütçede belirtilen TL 32 milyarlık kayak sınırları içinde gerçekleştirileceği belirtildi. Bu işlemin finansmanı için Hazine özel tertip tahvil ihraç edecek bu tahviller fona bir ikraz sözleşmesiyle devredilecektir. Bu tahvilleri bankalar rayiç değerinden satın alacak, TVF is elde ettiği bu kaynağı kamu bankalarına çekirdek sermaye olarak koyacak. İşlemin tahsisli bedelli sermaye artırımı şeklinde yapılacağını anlıyoruz. Burada azınlık hissedarlardan herhangi bir nakit çıkışı olmayacak ama azınlık paylarının toplamı sermaye artırımının sonunda bugünkü payına göre düşüş gösterecek.

Tahsisli bedelli sermaye artırım sürecinde işlemin hangi fiyattan yapılacağı önem kazanıyor. Burada baz fiyat başvuru tarihinden itibaren son 10 günlük ortalama fiyatının +/- %20 si bandında hesaplanıyor. Biz azınlıkların çıkarının da gözetileceği fiyatların kullanılacağını düşünüyoruz. Hatırlanacağı üzere Vakıfbank’ın ödenmiş sermayesi TL 2.5 milyar ve bu sermayede %25.1 oranında azınlık payı bulunuyor. Halkbank’ın ise TL 1.25 milyar ödenmiş sermayesi var ve bu sermayede %48.9 oranında azınlık payı bulunuyor. Bu işlemle kamu bankalarının sermayelerinin güçlendirilmesi hem bu bankalar hem de sistem için olumlu olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca hesaplamalarımıza göre sermaye artırımından sonra kamu bankalarının sermaye yeterlilik oranları yaklaşık 200 baz puan yukarı gidecek.

 

Varlık Fonu, Groupama Hisselerini Alıyor…

10.02.2020 – Güneş Sigorta tarafından Kap’ta yapılan açıklama ile Güneş Sigorta’daki Groupama’ya ait %10’luk hissenin satışı için Türkiye Varlık Fonu ile hisse devir anlaşması imzalandığı belirtildi. Açıklamada satışın hisse başına 1,63 TL birim fiyat üzerinden gerçekleştirileceği belirtildi.

Güneş Sigorta (GUSGR): Groupama Holding Filiales Et Participations (Satıcı), şirket sermayesinin %10’unu temsil eden hisselerinin, hisse başına 1,63 TL’lik birim fiyat üzerinden TVF Finansal Yatırımlar AŞ’ye (Alıcı) devri amacıyla hisse devir sözleşmesi imzaladı. Söz konusu hisse devrinin, gerekli yasal onaylar dâhil olmak üzere hisse devir sözleşmesi kapsamında yer alan ön şartların gerçekleşmesi sonrasında tamamlanmasının planlandığı belirtildi.

 

Varlık Fonu Başkanı Sönmez’den Hisse Devirlerine İlişkin Açıklamalar

16.12.2019 – Türkiye Varlık Fonu genel müdürü Zafer Sönmez kamu bankalarının sigorta ve emeklilik şirketlerinin TVF’ye devrine ilişkin açıklamalarda bulundu. Sönmez söz konusu devre ilişkin olarak proje tamamlandığında, sigortacılık sektörünün daha derin ve geniş bir yapıya dönüşeceğini ve sektörün pazar payının büyüyerek, ürün gamının artacağını ve sektöre dinamizm geleceğini kaydetti. Sürece ilişkin açıklamalarının devamında birleşme sürecindeki şirketlerin devralınmadığını, adil piyasa değeri üzerinden satın alımların gerçekleştirildiğini belirtti. Bu noktada azınlık paylarının da dikkate alındığını kaydetti. Sönmez sözlerinin devamında: “Birleşmenin ardından Varlık Fonu’nun altında bir sigorta holdingi ve holdingin altında da hayat emeklilik ve elementer şirket olacak. Ayrıca, yapıda ortak hizmetlerin paylaşıldığı bir alan da olacak.” bilgisini verdi.

3 Kamu Bankasının Sigorta ve Emeklilik Şirketleri TVF’ye Devredilecek

16.12.2019 – Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası’nın sahip olduğu sigorta ve bireysel emeklilik şirketleri, Türkiye Varlık Fonu (TVF) tarafından kurulacak şirkete devredilmesi planlanıyor. Hisse devrinin ardından Ziraat Sigorta, Güneş Sigorta ve Halk Sigorta birleşme işlemlerine başlayacak. Bireysel emeklilik grubunda ise; Ziraat Emeklilik, Halk Emeklilik ve Vakıf Emeklilik birleşmeye yönelik adımlar atacak. 2020’nin ilk çeyreğinde tamamlanacak çalışmayla, ölçek ekonomisinin oluşturulmasına ve bankacılık dışı finansal sektör büyüklüğünün dünya ortalamasına ulaşmasına katkı sağlanarak sigorta ve hayat ve emeklilik sektörlerinin küresel rekabetin bir parçası haline getirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca operasyonel verimliliğin artması, maliyetlerde düşüş sağlanması, başta bankalar olmak üzere tüm dağıtım kanallarının daha etkili kullanılması, ürün yelpazesinin genişletilmesi ile sigorta sektörünün dinamik bir yapıya kavuşturulması planlanmaktadır.

Üç Banka tarafından KAP’a konuyla ilgili açıklama yapıldı:

Halkbank : Halkbank’a ait ve Halk Sigorta A.Ş.’nin sermayesinin %89,18’ini temsil eden Banka hisseleri ile Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş.’nin sermayesinin tamamını temsil eden hisselerin Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş. (TVF) tarafından kurulacak bir şirket tarafından devralınmasına ilişkin olarak TVF ile görüşmelere başlanmıştır.

Vakıfbank : Vakıfbank’a ait ve Güneş Sigorta’nın (GUSGR, Nötr) sermayesinin %56,39’unu temsil eden Banka hisseleri ile Vakıf Emeklilik ve Hayat AŞ’nin sermayesinin %53,90’ını temsil eden hisselerinin Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ (TVF) tarafından kurulacak bir şirket tarafından devralınmasına ilişkin olarak TVF ile görüşmelere başlanmıştır.

Ziraat Bankası: Ziraat Bankası’na ait ve Ziraat Sigorta AŞ’nin sermayesinin yüzde 99,97’sini temsil eden Banka hisseleri ile Ziraat Hayat ve Emeklilik AŞ’nin sermayesinin yüzde 99,97’sini temsil eden hisselerin Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ (TVF) tarafından kurulacak bir şirket (Alıcı) tarafından devralınmasına ilişkin olarak TVF ile görüşmelere başlanmıştır.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş.(KLMNA), Türkiye Varlık Fonu (“TVF”) tarafından yürütülen kamu bankalarının kontrolünde bulunan sigorta şirketlerinin TVF çatısı altında birleştirilmesi projesinde finansal danışman olarak görev alacaktır.

 

3. Yılında Varlık Fonu Nedir, Ne Yapmaktadır?

27.08.2019 – 3 sene önce yasal düzenlemesi yapılarak kurulan Türkiye Varlık Fonu’nu bugün bir kere daha hatırlamak ve fonun faaliyetlerine değinmek için TVF ile ilgili bilgilerimizi güncelleyerek siz değerli okurlarımıza sunmak istedik:

Varlık Fonu Nedir?

26 Ağustos 2016 tarihinde yasal zemini düzenlenen Varlık Fonu, çeşitli finansal varlıklara yatırım yaparak gelir artırılma amacıyla, devletin sahipliği ve yönetimi altında çalışan fonlar olarak adlandırılır. 50 milyon sermayeyle kurulan ve finansmanı Özelleştirme İdaresi tarafından karşılanan Varlık Fonu’nun esas amacı ise ekonominin konjonktürel etkilerden kurtarılarak, Türkiye’nin büyümesini hızlandırmak ve gelecek kuşaklara daha sağlıklı bir yapı bırakabilmek.

Varlık Fonunun Gücü, Yunus Kaya

Trump’ın Çin’den ithalat için 1 Ağustos’ta 300 milyar dolarlık ürüne % 10 vergi koymasının ardından 23 Ağustos’ta bunu % 15’e, geçmiş 250 milyarlık ithalata % 25 olan vergiyi ise % 30’a çıkarması haberi piyasaları sarsmıştı. ABD borsaları Cumayı % 2.5 düşüşle kapatırken haftaya başlangıçta Trump’dan G7 zirvesinde yumuşatıcı açıklamalar geldi. “Dün gece Çin’den telefon geldi, görüşmelere devam etmek istiyorlar. Xi büyük bir lider! Koyduğum ek vergileri erteleme ihtimali mümkün vs.” Duydukça insan gerçekten hayret ediyor. Ama sürpriz değil. Zira dün demiştik: “Trump ara ara fake yumuşama sinyalleri ile piyasaların çökmesini engelliyor.” Neticede Avrupa borsaları ve ABD borsaları toparlandı.

BIST 100 Endeksi Cuma günün ardından dün de düşükten yaklaşık 2 bin puan yükseldi. Tabi bu toparlanmada Varlık Fonunun (TVF) da katkısına değinmek gerekir. Geçen hafta 3 yaşını dolduran TVF, başarılı bir iş modeliyle çalışıyor. İstese borsayı yeniden rekor seviyelere yükseltebilecekken; yabancıların geldiği dönemde elindekileri onlara devrederek, kötü günlerde ise onlardan alarak piyasayı müthiş şekilde destekliyor. Bu sayede hem çok iyi para kazanırken hem de Türk borsasının en büyük piyasa yapıcısı konumuna geldi. TVF, müthiş varlık gücü sayesinde piyasada deyim yerindeyse duvar örebiliyor ve bu güçten para kazanıyor. Öyle ki TVF, parasal gücü sayesinde Türk yatırımcısını birçok kez büyük zarardan kurtardı diyebiliriz.

Yabancılar dahil farklı finansal kurumlar kullandığı için takibi zor olsa da gururumuz olan TVF’nin, BIST’de hisse pozisyonu olarak 10 milyar TL’yi aştığını VIOP’ta da pozisyonların %25-30 civarında sahibi olduğunu hesaplıyoruz. Ancak alıp beklediğini düşünmek yanlış olur. Sadece tradingden; Haziran kontratında 15 milyon TL kazanırken Ağustos kontratında 25 milyon TL civarında kâr etmiş olabilir. Diğer taraftan pozisyonları bazılarına çok gelebilir belki ama değil. Örneğin Norveç Varlık Fonunun 1.1 trilyon dolarlık varlıklarının % 70’i uluslararası hisse senetlerinde bulunuyor.

Zaten TVF; sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurtiçinde kamuya ait olan varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik ölçekli yatırımlara iştirak etmek için kurulmuştur. Bu noktada TVF hakkında son dönemdeki gelişmeleri hatırlayalım:

*19 Ağustos 2016’da 6741 sayılı kanunla TVF kuruldu. Fonu yönetmek için 7 Kasım 2016’da Özelleştirme İdaresinin verdiği 50 milyon TL sermaye ile TVF Yönetimi AŞ kuruldu. Akmerkez’deki ofisten yönetiliyor.

*Devlete ait kaynaklar Türkiye Varlık Fonu adı altında birikecek, işletilecek ve daha sonra “reel sektör yatırımlarına, stratejik sektör, şirket ve projelere uzun vadeli kaynak” sağlanacaktır. TVF, Fransa’daki BPIFrance gibi kalkınma amaçlı ulusal varlık fonu olarak nitelendirilebilir.

*TVF alt fonlar ile faaliyetlerini sürdürmektedir. 1 Haziran 2017’de, TVF Piyasa İstikrar ve Denge Alt Fonu, TVF Kobi Finansman Alt Fonu, TVF Lisans ve İmtiyaz Alt Fonu, TVF Maden Alt Fonu 29 Mart 2018’de TVF Bist Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kurulmuştur.

* 13 kamu kurumu, farklı oranlardaki hisselerle Varlık Fonu’na devredildi. Devredilen şirketlerin sermayesi yaklaşık 30 milyar TLdir. 100 milyar liraya yaklaştığı tahmin edilen varlığıyla kamunun en büyük ekonomik değerlerini bünyesinde bulunduruyor.

*Şubat 2019’da TVF, Citi ve ICBC aracılığıyla 2 yıl vadeli 1 milyar Euro kredi kullandı. Pratikte TVF’nin sınırsız biçimde borçlanması önünde yöneticileri dışında bir engel yoktur.

*1 Mayıs’ta portföydeki Milli Piyango’nun 10 yıllığına işletme hakkının özelleştirilmesi için ihaleye çıkılacağı, 1 Temmuz’da bunun için danışmanlık firması EY’ye yetki verildiği açıklanırken; 9 Ağustos’ta davet usulüyle gerçekleştirilen ihaleyi Demirören-İtalyan SISAL (%49 pay) ortaklığı, bayi komisyonları da dahil % 9.5 komisyon oranıyla kazandı. Bu ilk özelleştirmesi oldu.

*Kanun’un 2. madde 2. fıkrasında, Şirket’in ulusal ve uluslararası birincil ve ikincil piyasalarda çeşitli menkul kıymetleri alıp satabileceği ve para piyasası işlemini yapabileceği düzenlenmiştir. SPK da TVF için yoğunlaşma ve ihraççı sınırlamalarından muaf tutulduğunu açıkladı. Kurulduğundan beri 33 ay geçen TVF’nin henüz bir mali tablosu yayınlanmadı. Bu yüzden; aktifler, krediler, menkul kıymetler konusunda doğru bilgi sınırlı kişilerce biliniyor.  Önümüzdeki günlerde tablolar düzenli açıklandığında Norveç Fonu gibi portföyünü daha rahat takip edebileceğiz.

Netice olarak 3. doğum gününü kutlayan TVF’yi tebrik ediyor, başarılı piyasa yapıcılığının devamını diliyoruz. Önümüzde global resesyon riski artınca yabancıların satışları artabilir, “aman elinizi korkak alıştırmayın” diyoruz.

Varlık Fonu’nun Bünyesinde Hangi Şirketler Var?

– 05 Şubat 2017 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanan kararla yönetim kurulu üyeleri belirlenen Varlık Fonu’nun bugün ise sorumlu olacağı şirketler belirlendi. Daha önce hazine bünyesinde bulunan hisselerinin Varlık Fonu’na devredilmesiyle gerçekleştirilen işlemde tam 11 büyük kamu şirketi bundan böyle fon bünyesinde idare edilecek. Bunlar; Türkiye Petrolleri A.O, Ziraat Bankası, Halk Bankası, PTT, Türk Telekom, Borsa İstanbul, THY, BOTAŞ, Türksat, Çaykur, Eti Maden İşletmeleri. Bu kurumların bünyelerinde yer alan kamu hisseleri Varlık Fonu’na aktarılarak daha burada daha verimli bir şekilde idare edilmesi amaçlanacak. Bu arada Varlık Fonu ve iştiraklerinin kurumlar vergisinden muaf tutulacağını belirtelim.

Varlık Fonunun içinde yer alan şirketler

  • Türkiye Cumhuriyet Ziraat Bankası AŞ,
  • THY, Türk Hava Yolları. Bilindiği üzere THY’nin bir kısım hisseleri halihazırda halka açık fonda THY’nin yüzde 49.12’si bulunacak.
  • Halkbank. Halkbank da THY gibi halka açık bir şirket. Uygulama ile bankanın yüzde 51.11’i Varlık Fonu’na devredildi.
  • Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ),
  • Türkiye Petrolleri AO (TPAO),
  • Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ (PTT),
  • Borsa İstanbul AŞ, Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV
  • İşletme AŞ’nin (TÜRKSAT) sermayelerinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamamı,
  • Türk Telekomünikasyon AŞ’nin yüzde 6,68 oranındaki Hazineye ait hissesi
  • Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü
  • Çaykur: Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü
  • Manavgat’ta 8 adet Turizm Arazisi (Araziler hakkında bilgi ve ilgili haber için buraya bakabilirsiniz.)

Varlık Fonu Neler Yapabilecek?

Türkiye Varlık Fonu adına gerçekleştirilebilecek işlemler şöyledir:

– Yerli ve yabancı şirketlerin hisse senetleri, Türkiye’de kurulan ihraççılara ait payların alınıp satılması,
– Yabancı kamu, özel sektör ve kamu borçlanma araçları ve ihraççı paylarının alınıp satılması,
– Vadeli mevduat ve katılma işlemlerinin yapılması,
– Hazine taşınmazları ve mevduat sertifikaları, altın ve diğer kıymetli madenler ile bu madenlere dayalı olarak ihraç edilen sermaye piyasası araçlarının alım-satım işlemelerinin yapılması,
– Fon katılma payları, repo ve ters repo işlemleri kira sertifikaları, gayrimenkul sertifikaları, varantlar ve sertifikalar, Takasbank para piyasası işlemleri, türev araç işlemlerinin nakit teminatları ve primleri, özel tasarlanmış yabancı yatırım araçları ve ikraz iştirak senetleriyle ilgili işlemlerinin yapılması,
– Ulusal yatırımlar ile uluslararası alanlarda diğer devletler ve yabancı şirketler tarafından yapılacak yatırımlara iştirak ve bunlarla sınırlı olmamak üzere diğer yatırım araçları işlemlerine girilmesi.

Varlık Fonu’nun Hedefleri Nedir ve Denetimi Nasıl Olacak?

Varlık Fonu Denetime Tabi midir?  Varlık fonları sahibi olan ülkelerin mali ve idari dentimlerine tabi olmakla birlikte, uluslararası mali denetime ve şaffaflığa sahiptir.

Varlık Fonu’nun hedefleriyle alakalı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi yaptığı açıklamayla; 200 Milyar Dolar’lık bir fon büyüklüğüne ulaşılmasını amaçladıklarını ve denetimin de tam olarak belli olmamak üzere uluslararası denetim şirketleri aracılığıyla yapılacağını belirtti.

Dünyada Başka Varlık Fonları Var mı? Hangi Ülkelerin Varlık Fonu Var? Dünyadaki Örnekleri Neler?

– Dünyada 40’tan fazla ülkede 80’e yakın varlık fonu bulunurken bunların en büyük örneği ise 885 Milyar Dolar’lık fon büyüklüğüyle Norveç Varlık Fonu’dur. Nestle, Microsoft, Apple gibi şirketlerde yatırımları bulunan bu fonun denetmi ise Norveç Maliye Bakanlığı’nda bulunuyor ve dünyanın önemli şehirlerinde ofisleri mevcuttur.

İkinci sırada ise 813 Milyar Dolar’lık Çin Yatırım Şirketi Fonu var. Yatırımlarının %46’sı ABD’de bulunan bu fon emtia dışı yatırımlarıyla öne çıkmaktadır.

Varlık Fonu, dünyanın birçok ülkesinde var olan bir uygulamadır.

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim (Turkey Asset Management Company)

Hangi Ülkelerin Varlık Fonu Var? Büyüklüğü Ne Kadar?

 

Fon Adı – Türkçesi Ülke Fon Tipi Parasal Büyüklüğü*
Sosyal Güvenlik Fonu ABD Ulusal Emeklilik Fonu 2865.3
Devlet Emeklilik Yatırımı Fonu Japonya Ulusal Emeklilik Fonu 1264
Devlet Emeklilik Fonu – Global ( CIC) Norveç Varlık Fonu 850
Çin Yatırım Şirketi (CIC) Çin Varlık Fonu 813.762
Abu Dabi Yatırım Otoritesi (ADIA) Birleşik Arap Emirlikleri Varlık Fonu 792
Kuveyt Yatırım Otoritesi ( KIA) Kuveyt Varlık Fonu 592
SAMA Yabancı Yatırımlar Suudi Arabistan Varlık Fonu 582.4
SAFE Yatırım Şirketi Çin Varlık Fonu 474
Federal Emeklilik İdaresi ABD Ulusal Emeklilik Fonu 469.9
Hong Kong Mali Otoritesi Yatırım Portföyü Hong Kong Varlık Fonu 456.591
ABP Emeklilik Fonları Hollanda Kamusal Emeklilik Fonu 444.4
Kore Ulusal Emeklilik Sistemi Güney Kore Ulusal Emeklilik Fonu 408.7
GIC Özel Limites Singapur Varlık Fonu 350
Katar Yatırım Otoritesi Katar Varlık Fonu 335
CalPERS ABD Kamusal Emeklilik Fonu 302

* Parasal büyüklük Haziran 2016 itibari iledir. Sayılar milyon dolar cinsindendir.