Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Kordsa, Karbo...

Kordsa, Karbon Saydamlık Projesi (CDP) Su Programı Değerlemesinde Türkiye’den “A” Listesine Giren 3 Şirketten 1’i

09.12.2021 – 2016 yılından bu yana CDP İklim Değişikliği ve Su Programları değerlemesine giren Kordsa, 2021 yılı raporlama döneminde su programında notunu yükselterek en prestijli seviye olan A listesinde yer aldı.

Bu sayede Kordsa, su kaynaklarını korumaya yönelik etkin, şeffaf ve ölçülebilir adımlarıyla dünya genelinde değerlendirilen yaklaşık 12 bin şirket arasında A alarak yüksek performans gösteren 118 şirket arasına girdi.  

Sabancı Holding iştiraklerinden Kordsa, ekonomik değer yaratırken, faaliyet gösterdiği coğrafyalarda doğal kaynakları sorumlu kullanarak sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlıyor.

Güçlendirme lideri, sistematik takip ve değerlendirme için 2016 yılında, şirketlerin karbon ve su kaynaklı riskini küresel çapta raporlayan tek bağımsız ve şeffaf kuruluş olan Karbon Saydamlık Projesi’nin (CDP) İklim Değişikliği ve Su programına dahil oldu ve puanlarını her yıl kademeli olarak arttırmayı başardı.

2021 yılında yatırımcı ve alıcıların şirketlerden CDP platformu aracılığıyla çevresel etkilerini, riskleri ve fırsatları içeren değerleme istemesi sonucunda programa 12 bini aşan rekor sayıda bir katılım oldu. Bu rekor sayıda şirket arasında Kordsa, su raporlamasında geçen yıl A(-) olan notunu A seviyesine yükselterek dünya genelinde yüksek performans gösteren 118 lider kuruluş içinde yer aldı. Bu listede Türkiye’den sadece 3 şirket bulunuyor.

Kordsa, iklim raporlamasında ise geçen seneki notunu koruyarak, Türkiye’de A (-) alan 5 şirketten 1’i oldu. 

Kordsa CEO’su Ali Çalışkan, Kordsa olarak etkin su kullanımı konusunda dünyadaki örnek şirketler arasına yer almaktan gurur duyduklarını belirtti. Çalışkan şöyle konuştu: “‘Tutkumuz Yaşamı Güçlendirmek’ vizyonu ile üç iş kolumuzda da sürdürülebilir bir gelecek için çalışıyoruz. Sorumlu üretim ve tüketim kapsamında etkin su kullanımı ile ilgili attığımız adımlarla uluslararası bir otorite olan Karbon Saydamlık Projesi tarafından lider kuruluş olarak değerlendirilmemiz, A listesinde yer almamız büyük bir başarı. Her geçen sene iyileştirdiğimiz sürdürülebilirlik performansımızla ve geliştirdiğimiz sürdürülebilir teknolojilerimizle Türkiye ve dünya için örnek bir konumda olmaktan, sektörümüze liderlik etmekten gurur duyuyoruz.”

 

Kordsa Karlılığını Geçen Seneye Göre 5 Kat Artırdı

04.11.2021 – Güçlendirme lideri Kordsa, 2021 yılının üçüncü çeyreğini güçlü finansal sonuçlarla geride bıraktı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre operasyonel kârlılığını yaklaşık 3 kat artıran Kordsa, net kârını 5,5 kat artırarak, 558 milyon TL’ye ulaştırdı.

Kordsa, stratejik yatırımları ve inovasyon çalışmalarının başarılı çıktıları ile operasyonel verimliliğini artırarak FAVÖK’ünü 2,4 kat artış ile 861 milyon TL’ye çıkardı.

Sabancı Holding iştiraklerinden Kordsa, 2021 yılı üçüncü çeyreğinde açıkladığı finansal sonuçları ile beklentilerin üzerinde bir performans sergiledi. Pandemi sürecindeki doğru hamleleri, finansal göstergelere olumlu yansıyan Kordsa üçüncü çeyrekte cirosunu, 2020’nin aynı dönemine göre %84, bu yılın ikinci çeyreğine göre ise %18 oranında arttırdı. Net karını 2020 yılına göre 6 kat artırarak 558 milyon TL’ye, FAVÖK’ünü ise 861 milyon TL’ye ulaştırdı. Toplam satışlarını geçen senenin aynı dönemine göre %68 artıran Kordsa, 3.çeyrek sonu itibariyla 5.190 milyon TL ciro elde ederek güçlü sermaye yapısı ile istikrarlı büyümesini sürdürdü.

Kordsa, 2021’in üçüncü çeyreğinde faaliyet gösterdiği üç iş kolunda da “Tutkumuz, yaşamı güçlendirmek” vizyonuyla çalışma ve faaliyetlerini başarıyla yürüttü.

2021 yılının son çeyreğine güçlü girmekten duydukları memnuniyetini dile getiren Kordsa CEO’su Ali Çalışkan, şunları söyledi: “Tüm iş kollarımızda kalıcı izler bırakarak ileri malzeme şirketi olma hedefimiz doğrultusunda ikinci Kordsa’yı inşa etmeye devam ediyoruz. Ar-Ge platformlarımızın en büyük hedefi ürün portföyümüzü sürdürülebilir ürünlere çevirme. Bununla birlikte sürdürülebilirlik hedeflerimizi 2021 senesinde Kordsa dışına da taşırarak değer zincirimizi ortak hareket etmeye davet ettik. Tedarikçilerimizin sürdürülebilirlik seviyelerini tespit ederek, Kordsa’nın 2050 sürdürülebilirlik hedeflerini birlikte başarmak için ortak hareket etme çağrımızı yaptık. ‘Tutkumuz yaşamı güçlendirmek’ vizyonuyla kararlılıkla yol alıyoruz. Katkı sağlayan tüm Kordsalılara teşekkürler .” 

2025, 2030 ve 2050 için kapsamlı sürdürülebilirlik yol haritasını takip eden Kordsa, Karbon Saydamlık Projesi (CDP) İklim Değişikliği ve Su Programlarında her yıl puanını kademeli olarak artırarak 2020 yılı için dünya ve Avrupa sektör ortalamalarının üzerinde bir not olan “A-” notu almış, 2020 yılındaki ESG performansı ise uluslararası değerlendirme şirketi Ecovadis tarafından Altın derece ile ödüllendirilmişti.

Kordsa Hakkında

Kordsa; lastik ve inşaat güçlendirme ile kompozit teknolojileri pazarlarının global oyuncusudur. Lastik güçlendirme teknolojileri pazarının dünya lideri Kordsa, Amerika’dan Asya Pasifik’e kadar uzanan geniş bir coğrafyaya yayılan üretimiyle güçlendirme teknolojilerini tüm dünyaya sunmaktadır. Ar-Ge ve inovasyonu tüm iş süreçlerinde temel alan Kordsa, 957 patent başvurusuna sahiptir.

Kordsa İlk Çeyreği Güçlü Büyümeyle Kapadı

05.05.2021 – 2020 yılını pandemi koşullarına rağmen güçlü kapatan Kordsa, 2021 yılının ilk çeyreğinde sürdürülebilir büyümesine devam etti. Şirket satışlarını geçen seneki aynı döneme göre %26 artırarak 2021 ilk çeyreğini 1,5 milyar TL ciro ile kapattı. Aynı dönemde FAVÖK rakamı 268 milyon TL, net karı ise 144 milyon TL olarak gerçekleşti. 

Lastik güçlendirmeden uzay ve havacılık sanayisine uzanan geniş bir yelpazede güçlendirme malzemeleri üreten Kordsa, yılın ilk çeyreğini güçlü bir sermaye yapısıyla kapattığını açıkladı. 2021’in ilk çeyreğinde de sürdürülebilir büyümesine devam eden şirketin cirosu yılın ilk 3 ayında 1,5 milyar TL, net kârı ise 144 milyon TL oldu. Aynı dönemde faiz amortisman vergi öncesi kârı ise 268 milyon TL olarak gerçekleşti.

“Tutkumuz yaşamı güçlendirmek” vizyonuyla faaliyet gösteren Kordsa, 2021’in ilk çeyreğinde pandemi koşullarına rağmen lastik sektöründeki faaliyetlerini güçlü global ayak izi ile doğru yöneterek geçirdi. Bu dönemde pazarda yaşanan hammaddeye erişim sıkıntısına olumlu cevap vererek müşteri sürekliliğini ve güvenliğini sağladı.

Kordsa 2021 yılına ilişkin beklentilerini açıkladı. Mücbir sebebin etkilerini de kapsayacak şekilde 2020 yılına göre satışlarında %35-45 aralığında, ve faiz, vergi, amortisman öncesi kar (FAVÖK) rakamında ise %55-65 aralığında büyüme beklediğini belirtti.

Kordsa bu dönemde, sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında, lastik güçlendirme teknolojilerinde geri dönüştürdüğü naylon iplikleri kullanmaya başladı. Geri dönüştürülmüş malzemeden ürettiği bu teknolojisinin sürdürülebilir yapısını da sertifika ile tescilledi. Geri dönüştürülmüş içeriklerin üçüncü taraf sertifikasyonuna yönelik gereklilikleri belirleyen Global Geri Dönüşüm Standardı (Global Recycled Standard – GRS) sertifikasını kazandı. Bu teknoloji, şirketin sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda attığı önemli bir adım olmakla birlikte aynı zamanda Kordsa müşterilerinin de sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlıyor.

Kordsa, mobilite pazarı için kritik olan kompozit malzemeler alanında da yeni ürün ve teknolojileri portföyüne eklemeye devam etti. Kordsa’nın geliştirdiği karbon fiber kumaşlar, mobilitenin geleceği olarak görülen elektrikli araçların batarya kutularının güçlendirilmesinde kullanılmaya başlandı. İnşaat güçlendirme teknolojileri alanında ise mevcut pazarlardaki konumunu yeni projelerle güçlendirirken, yeni pazarlara da girerek etki alanını genişletmeyi başardı. Sektörün ilk yerli ürünü belgesine sahip olan KraTos markasıyla yeni teknolojiler geliştirmeye yönelik çalışmalarına devam eden şirket, geçen sene yenilikçi KraTos Fibers macro ve micro sentetik fiber donatılarının yanı sıra, tünel açma ve madencilik uygulamalarında geri sekmeyi azaltan püskürtme beton katkısı KraTos Rebound Minimizer ile havuz sıvama uygulamalarında kullanılan KraTos Pool Fiber ürünlerini fiber donatı ürün grubuna dahil etmişti. Şirket aynı zamanda, binaların kolonlarını güçlendirerek yapıların güçlendirilmesinde pratik ve yüksek performanslı bir çözüm sağlayan KraTos Structural Reinforcement (Yapısal Güçlendirme) ürün grubunu da sektörün kullanımına sundu.

2021 yılının ilk çeyreğinde gösterdikleri büyümeden memnuniyetini dile getiren Kordsa CEO’su Ali Çalışkan, finansal sonuçları değerlendirerek Kordsa’nın hedeflerinden bahsetti: “5 farklı ülkede yerleşik yapılanması olan global bir şirketiz. Bu çok kültürlü yapımız, farklı iş yapış biçimlerinin getirdiği esneklik, değişikliklere kolay ayak uydurmamızı ve hızlı aksiyon alabilmemizi sağladı. Güçlü global tedarik ve satış yapılanmamız sayesinde bölgesel sorunları diğer bölgelerdeki gücümüzle bertaraf ederek pandemi koşullarını yönetebildik. Lastik pazarında hammadde tedariğinde yaşanan sıkıntılara rağmen müşteri sürekliliğini ve memnuniyetini sağladık ve büyüme kaydettik. Faaliyet gösterdiğimiz tüm iş kollarımızda yatırımlarımızla, iş birliklerimizle ve inovasyon çalışmalarımızla sürdürülebilir büyümemizi sürdürürken, yaşamın her alanını güçlendirmeye de devam edeceğiz.”

 

Kordsa, 2020 Finansal Sonuçları: “Kordsa, COVID-19 etkilerine rağmen 2020 yılını güçlü kapadı”

22.02.2021 – Kordsa, COVID-19 salgınının global mobilite pazarındaki zorlayıcı etkilerine rağmen faaliyet gösterdiği tüm coğrafyalarda iş sürekliliğini sağlamaya ve kârlılık yaratmaya devam etti. Güçlü finansal yapısıyla paydaşlarına ve yatırımcılarına 2020 yılında da değer yaratan Kordsa, lastik güçlendirmeden uzay sanayisine uzanan geniş bir yelpazede yüksek teknolojili malzemeler üretmeyi sürdürüyor.

Güçlendirme lideri Kordsa, COVID-19 salgınının ekonomik etkilerine rağmen aldığı stratejik kararlarla faaliyet gösterdiği tüm coğrafyalarda iş sürekliliğini sağlamaya devam etti. Şirket, 2020 yılında 4,5 milyar TL ciro, 574 milyon TL FAVÖK ve 150 milyon TL net kar elde ederek, yılı geleceğin teknolojilerine yaptığı yeni yatırımlarıyla kapattı.

2020 yılında tedarik zincirinde yaşanan tüm sıkıntılara rağmen Kordsa, COVID-19 etkisi ile pazar talebinin tüm değişken yapısına güçlü global yapılanması ile anında yanıt verebildi. Bu zor dönemde dünyanın tüm coğrafyalarındaki tesisleri ile müşterilerinin tedarik zinciri sorunlarında çözüm ortağı olan Kordsa, değişken pazar şartlarına uyumu ile bir kez daha rekabetten ayrıştı. 2020 yılında işletme sermayesi yönetimi aksiyonlarını başarıyla hayata geçirirken çalışanlarının ve tüm paydaşlarının sağlığını da gözeten Kordsa, 2021 yılına avantajla başladı.

2020 yılını ürün portföyü ve kullanım alanlarını genişletmek için fırsat olarak değerlendiren Kordsa, lastik ve inşaat güçlendirme sektörlerinde müşterileriyle yeni ürün onaylarını tamamladı. Kompozit teknolojileri alanında ise mevcut havacılık pazarının yanı sıra otomotiv, denizcilik, spor malzemeleri, enerji gibi yeni pazarlara sunduğu teknolojiler ile ürün portföyünü genişletti.

“Tutkumuz Yaşamı Güçlendirmek” vizyonuyla faaliyet gösteren Kordsa, daha hafif araçlar, lastikler ve daha dayanıklı binalarla sürdürülebilirliğe katkı sağlamanın yanı sıra ürün ve teknolojilerini de dönüştürüyor. Bu bağlamda yaşamı güçlendiren sürdürülebilir ürün ve teknolojilerine bir yenisini daha ekleyen Kordsa, lastik içindeki performansından ödün vermeyecek teknik özellikte ve kalitede geri dönüşümlü naylon iplik üretti. Karbon ayak izi azaltılarak üretilen bu teknolojik ürün, lastik markalarının sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma yolculuğuna katkı sağlayacak.

Karbon ayak izinin azaltılmasına sadece lastik güçlendirme pazarında değil, araçları hafifleten kompozit teknolojileri ile de hizmet vermeye devam eden Kordsa, elektrikli araçlarda kullanılmak üzere karbon fiber kumaşı tedarik etmeye de başladı. Hem Türkiye hem ABD’deki fabrikalarından tedarik sağlayan Kordsa, böyle zorlu bir yılda attığı bu temeller üzerine işlerini büyüterek değer yaratmaya devam etti.

Yıl sonu sonuçlarını değerlendirerek Kordsa’nın öncelik ve hedeflerinden bahseden Kordsa CEO’su Ali Çalışkan, “Güçlü şirket yapımızla içinde bulunduğumuz süreci etkin bir şekilde yöneterek zorlu bir dönemde istikrarımızı koruduk. Başta sürdürülebilirlik odaklı hedeflerimizi de gerçekleştirerek lastik ve kompozit teknolojilerimizi tüm dünya pazarına sunmaya başladık. Türkiye’den çıkan ve global pazarda bu lider etkiyi yaratan Kordsa markamızla gurur duyuyorum. Biliyorum ki tüm paydaşlarımız da bu gururu paylaşıyor.” yorumlarında bulundu.

Sürdürülebilirlik anlayışlarını iş yapış şekillerine yansıttıklarına ve bunun olumlu sonuçlarını gördüklerine dikkat çeken Çalışkan, “2016 yılından bu yana Karbon Saydamlık Projesi CDP İklim Değişikliği ve Su Programlarına raporlama yapıyoruz. 2020 yılı raporlama döneminde Türkiye’nin İklim ve Su Liderleri arasında yerimizi aldık. Dünya ve Avrupa’nın endüstri ortalamasının üzerindeki performansımız bu konuya ciddiyetle eğildiğimizin bir göstergesidir. Ayrıca küresel tedarik zincirinin sürdürülebilirliğini sağlamak için uluslararası bir değerleme kuruluşu olan Ecovadis tarafından Altın şirket kategorisine çıktık. Bu değerleme, sürdürülebilirlik taahhüdümüzün arkasında durduğumuzu ve çevre, sürdürülebilir tedarik, işgücü ve insan hakları alanlarındaki mükemmel başarımızı ortaya koyuyor. Faaliyet gösterdiğimiz tüm iş kollarımızda yaptığımız yatırımlar, iş birlikleri ve inovasyon çalışmalarımızla sürdürülebilir bir geleceğe kararlı adımlarla ilerlemeyi ve bunun da ötesinde iş ortaklarımızın, paydaşlarımızın sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamayı sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.

Kordsa, Elektrikli Araçların Bataryalarını Hafifletiyor

15.01.2021 – Kompozit alanındaki yetkinliklerini her geçen gün yeni yatırımlarla geliştiren güçlendirme lideri Kordsa, İngiliz TRB Lightweight Structures firmasına elektrikli araçların batarya kutularının seri üretimi için karbon fiber kumaşı tedarik ediyor. 

Günümüzde hafif kompozitler, elektrikli araçların ve sürdürülebilir ulaşım çözümlerinin geliştirilmesi için büyük önem taşıyor. Sürdürülebilirliği faaliyetlerinin merkezine koyan güçlendirme lideri Kordsa, sürdürülebilir bir gelecek için sektörün önde gelen şirketleriyle iş birliği yapmaya devam ediyor. Bu kapsamda Kordsa, yüksek hacimli küresel kompozit üreticisi olan TRB Lightweight Structures firmasına karbon fiber kumaş tedarik ediyor. TRB, Kordsa’nın karbon fiber kumaşlarını elektrikli araçlara yönelik ürettiği kompozit batarya kutularının üretiminde kullanıyor.

Öncelikle İngiltere’deki TRB tesislerindeki seri üretimde kullanılmaya başlanan karbon fiber kumaşlar, şirketin Kentucky’deki ABD tesislerinde de kullanılacak. Kordsa, güçlü küresel tedarik zinciri sayesinde TRB’ye hem Türkiye’den hem de ABD’deki şirketi Fabric Development Inc.’den karbon fiber kumaş tedarik edebilecek. Kordsa, TRB’nin elektrikli araç batarya kutularının seri üretimi için İngiltere’ye karbon fiber kumaş sevkiyatına Kasım ayında başladı.

TRB iş birliği ile ilgili değerlendirmede bulunan Kordsa CEO’su Ali Çalışkan, “Kompozit alanındaki iş birliklerimize bir yenisini ekleyen bu proje ile artık daha geniş bir yaşam alanını güçlendiriyoruz. TRB ile imzaladığımız bu tedarikçi anlaşması kapsamında karbon fiber kumaşlarımız, elektrikli araçların batarya kutusu üretiminde kullanılarak kaliteden ve performanstan ödün vermeden araçların hafifletilmesine katkı sunacak.  Sürdürülebilir bir gelecek için benzer bir vizyonu paylaştığımız TRB ile dünyanın sürdürülebilir ulaşım çözümlerine geçişine katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz. ”

Kordsa, Global Concrete Summit’e KraTos Sentetik Fiber Donatıları İle Katıldı

18.12.2020 – “Tutkumuz yaşamı güçlendirmek” vizyonuyla faaliyet gösteren Kordsa, inşaat sektöründe bir ilk olarak online gerçekleştirilen Global Concrete Summit (Küresel Beton Zirvesi)’e katıldı. Kordsa, madencilik ve inşaat sektörlerinin öne çıkan altyapı ve üst yapı projelerinde yoğun talep gören KraTos sentetik fiber donatılarıyla sektöre getirdiği farklılıkları ve yenilikleri anlattı.  

Amerika Hazır Beton Birliği (NRMCA) ve Grey Matters tarafından betonun ve beton yapıların geleceğini belirlemek amacıyla düzenlenen Global Concrete Summit (Küresel Beton Zirvesi) bu yıl ilk kez online olarak düzenlendi.

Sürdürülebilir beton tasarımı, üretimi ve uygulamaları için en son yenilikler, teknik bilgiler, devam eden araştırmalar, araçlar ve çözümler hakkında fırsatlar sağlayan zirvenin Gold sponsoru olan Kordsa, zirveye yenilikçi beton güçlendirme malzemesi olan sentetik fiber donatıları KraTos Macro, KraTos Micro, KraTos Rebound Minimizer ve KraTos Pool Fiber ile katıldı. Kordsa, sanal fuarda, faaliyet alanları ile KraTos ürün portföyünün ve uygulama alanlarının tanıtıldığı Kratos Ürün Tanıtım sunumu da gerçekleştirdi.

Kordsa’nın, 2014 yılında piyasaya sunduğu yenilikçi beton güçlendirme malzemesi “KraTos”, işçilik maliyeti avantajı, zaman tasarrufu verimliliği ve yüksek dayanımı ile sektörde fark yaratarak kısa sürede birçok prestijli projede tercih edilir hale geldi.

Altyapı & üst yapı ve maden projelerinin aranan ürünü

Yüksek dayanım, kolay karışım ve hızlı uygulanabilme avantajları olan KraTos Macro’nun endüstriyel saha betonlarından şap betonlarına, yüksek özellikli ray altı betonlarından pist ve liman betonlarına, püskürtme betonlardan tünel kaplamalarına ve prekast yapı elemanlarına kadar inşaat sektöründe birçok uygulama alanları bulunuyor.

Zirvedeki bir diğer Kordsa imzalı ürün olan KraTos Micro beton içerisinde 3 boyutlu homojen dağılımı sayesinde taze betonda kısa dönem plastik rötre ve uzun dönem kuruma rötresine karşı etkin çatlak kontrolünü her noktada sağlayan, yüksek performanslı polimer esaslı sentetik fiber donatılardır. Hazır beton ve püskürtme beton uygulamaları, kuru şap uygulamaları, iç ve dış cephe sıva uygulamaları, yapı kimyasalları üretimi, tamir harçları ve benzeri teknik harç uygulamaları da dahil olmak üzere rötre çatlaklarını sınırlandırmak için bütün çimento esaslı kompozitlerde kullanılıyor.

Zirvede tanıtımı yapılan ve tünel açma ve madencilik uygulamalarında geri sekmeyi (rebound) azaltan KraTos Rebound Minimizer ise Kordsa’nın ürün yelpazesine yeni dahil ettiği püskürtme betonlara özel sentetik fiber donatıları. KraTos Rebound Minimizer, çimento ile agregalar arasındaki boşlukları doldurarak geri sekmeyi (rebound) 3 kata kadar indirebiliyor.

Plastik rötre (büzülme) çatlaklarının oluşmasını azaltmak amacıyla özel bir polimer hammaddeden üretilen KraTos Pool Fiber ise havuz uygulamalarında tercih ediliyor.

Düşük karbon salınımı sağlayan çevre dostu KraTos ürün gamıyla Kordsa, inşaat sektöründe gerek altyapı gerekse üst yapı projelerine yönelik daha dayanıklı ve daha pratik güçlendirme çözümler sunarak sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlıyor.

 

Kordsa NASA İçin Üretiyor

03.11.2020 – Kordsa, 2020 yılının üçüncü çeyreğinde paydaşlarına değer yaratmaya devam ederken, güçlendirme alanına bir yetkinlik daha ekledi. Kordsa’nın merkezi ABD’de yer alan şirketlerinden Fabric Development, NASA’nın çok amaçlı uzay aracı Orion için kumaş üretiyor.

Güçlendirme lideri Kordsa, COVID-19 salgınının ekonomik etkileri tüm dünyada hissedilmeye devam ederken, aldığı stratejik kararlar ve güçlendirme teknolojileri ile faaliyet gösterdiği tüm coğrafyalarda iş sürekliliğini sağlamaya devam etti. Yılın ilk 9 ayında Kordsa’nın cirosu 3.086 milyon TL, net kârı ise 94 milyon TL oldu. Aynı dönemde faiz amortisman vergi öncesi karı ise 363,9 milyon TL olarak gerçekleşti.

Kompozit alanında 2018 ve 2019 yıllarında ABD’de yaptığı satın alımların ardından bu alandaki ürün portföyünü tamamlayan Kordsa, lastik güçlendirmeden uzay sanayisine uzanan geniş bir yelpazede hizmet veriyor. Katma değerli ve sürdürülebilir büyüme için teknolojik inovasyonlara odaklanan Kordsa, uzay endüstrisi için çok önemli bir iş birliğine de imza atıyor. Bugüne dek gidilmiş en uzak mesafeye astronot taşıyacak ve geri getirecek uzay aracı Orion kapsülünde kullanılan turuncu balonların kompozit yapısı Kordsa’ya emanet. Kordsa’nın ABD’deki şirketlerinden Fabric Development, ilk defa 2011 yılında Style 2150 adıyla ürettiği ve Orion kapsülünde de kullanılacak bu kumaşı dokumaya başladı. Kordsa, bu iş birliğiyle uzaya kadar uzanan güçlendirme vizyonunu pekiştirdi.

Yılın üçüncü çeyrek sonuçlarını değerlendiren Kordsa CEO’su Ali Çalışkan, şunları söyledi: “Güçlü şirket yapımız ve sürecin etkin yönetilmesi sayesinde ekonomik olarak zorlu bir dönemde istikrarımızı koruyoruz. Çevik yapımızla işletme sermaye yönetiminde etkin aksiyonlar aldık ve nakit yaratmayı sürdürdük. Pazarın taleplerini karşılamaya ve akılcı yatırımlarla büyümeye devam edeceğiz. Yaşamın her alanını güçlendirme vizyonumuz doğrultusunda sürdürülebilir büyümemize katkı sağlayacak inovasyonlarımıza, iş birliklerine ve yatırımlara devam ediyoruz. Bugüne dek gidilmiş olan en uzak mesafeye gönderilmesi planlanan bir uzay aracında, Orion’da, Kordsa’nın da imzası olacak. Bu hem Kordsa hem de ülkemiz adına heyecan ve gurur verici bir gelişme.”

Kordsa 3Ç20 Değerlendirmeleri:

Kordsa Teknik Tekstil KORDS Hisse Analiz ve Yorumları

 

Kordsa 1.Çeyrekte Değer Yaratmaya Devam Ediyor

05.05.2020 – Kordsa, 2020 yılının ilk çeyreğine damgasını vuran COVID-19 salgını karşısında aldığı tedbirler ile paydaşlarına değer yaratmayı sürdürdü.

Kordsa, COVID-19 salgınının etkilerinin tüm dünyada hissedildiği 2020 yılı ilk çeyreğinde, salgının görüldüğü ilk günden itibaren aldığı stratejik ve operasyonel kararlarla, faaliyet gösterdiği tüm coğrafi bölgelerde iş sürekliliğini sağlamayı başardı. 2020’nin ilk çeyreğinde Kordsa’nın cirosu 1.199 milyon TL, net kârı ise 59 milyon TL oldu. Aynı dönemde faiz amortisman vergi öncesi karı ise 153 milyon TL olarak gerçekleşti.

“Tutkumuz yaşamı güçlendirmek” vizyonuyla faaliyet gösteren Kordsa, bu zorlu dönemde de başta Türkiye olmak üzere bulunduğu tüm coğrafyalarda toplumu güçlendirmek amacıyla hem maddi desteğini hem de teknoloji alt yapısını sunarak yardımlarını sürdürdü. Kriz dönemlerinde başta çalışanları olmak üzere tüm paydaşlarını güçlendirerek krizin birlikte aşılacağına inanan Kordsa, bu kapsamda salgının ilk gününden bu yana müşterileri ile daha yakın ilişki içine girerek onların da işlerini kesintisiz yürütmesine destek oldu.

Kordsa CEO’su Ali Çalışkan, süreçle ilgili şunları dile getirdi: “Tüm dünya olarak hem zorlayıcı hem de öğretici bir sürecin içinden geçiyoruz. Önceliğimiz olan çalışanlarımızın sağlığını garanti altına almak bu dönemde attığımız ilk adım oldu. Müşteri ilişkilerimizi hem global hem de yerel bölge satış ağlarımız ile çok sıkı bir şekilde sürdürmeye devam ediyoruz. Üretim süreçlerimizi müşterilerimizle birlikte yapıyoruz. Güçlü bir global tedarik ve satış yapılanmasının kuşkusuz avantajlarını yaşıyoruz. Diğer yandan böyle zorlu bir dönemde bile, düzenlediğimiz Genel Kurul Toplantısı ile yatırımcılarımızla bir araya geldik ve kar paylaşımımızı gerçekleştirdik. Bu dönemde bir olmayı, destek olmayı, el ele vermeyi öğreniyoruz. Kordsa güçlendiricileri olarak birbirimize her zamankinden daha fazla bağlandık. Esnek ve çevik yapımızla bu zorlu dönemin etkilerini şirketimiz, çalışanlarımız ve müşterilerimiz açısından en aza indirerek atlatacağımıza inancım sonsuz. Bugün, böylesine global ölçekte vuku bulan ve hem sağlık hem de ekonomiyi etkileyen böylesi bir krize nasıl faydamız olabileceğini her gün analiz ediyor ve ileriye dönük teknolojik imkanlarımız üzerinde çalışıyoruz.

Bugün krizi “Tek ve güçlü bir Kordsa” olarak 12 tesisimizde yönetebiliyorsak, bunun arkasında çalışanlarımızın özverili çalışmaları var. Çalışanlarımızın bir kısmı evlerinden, bir kısmı ofislerimiz ve üretim tesislerimizden çalışmalarına devam ederek işimizin sürekliliğini sağladılar. Bunu mümkün kıldıkları, iş ortaklarımız ve müşterilerimiz başta olmak üzere içinde bulunduğumuz ekosistem için ekonomik fayda üretmeye devam ettikleri için her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. En kısa sürede sağlıklı günlere dönmeyi diliyorum.”

 

Kordsa Büyüme Hikayesine Devam Ediyor

21.02.2020 – Güçlendirme lideri Kordsa kompozit teknolojileri alanında yatırımlarını sürdürürken, bir yılı daha başarılı finansal sonuçlarla kapadı. Kordsa’nın, 2019 yılında, bir önceki yıla göre cirosu %30,2 artarak 5,137 milyon TL’ye, net kârı ise %11,8’lik artışla 378 milyon TL’ye ulaştı. Aynı dönemde faiz amortisman vergi öncesi kârı ise 747 milyon TL oldu. Kordsa, 2018 ve 2019 yıllarında kompozit pazarının ve havacılık sektörünün merkezi olan ABD’de yaptığı yatırımlarla, uzay ve havacılık endüstrilerine ileri kompozit malzemeleri üretme yetkinliğini de bünyesine kattı. 2019 yılında satın alınan bu şirketlerin, Kordsa’nın büyümesine cirosal katkısı ise 737 milyon TL oldu. Kordsa, geliştirdiği portföyü ve bilgi birikimiyle artık lastik güçlendirmeden uzay sanayisine uzanan geniş bir yelpazede yüksek teknolojili malzemeler üretiyor.

Sabancı Holding iştiraklerinden Kordsa, 2018 ve 2019 yıllarında bünyesine kattığı Amerika’daki 4 kompozit şirketi ile bu yıl da büyümesini sürdürdü. Kompozit sektöründe geliştirdiği teknolojilerle söz sahibi olmak ve yatırımlarının ciroya yansımasını hızlı görmek isteyen Kordsa, kompozit pazarının ve havacılık sektörünün merkezi olan ABD’de yerleşik ve onay süreçlerini tamamlamış şirketlere yatırım yaparak büyümesini sürdürdü. ABD’deki bu yatırımlarının ciroya olan 737 milyon TL’lik katkısı 2019 sene sonu finansal göstergelerine pozitif yansıdı. 2019 yılında, toplam cirosu önceki yıla göre %30,2 artış göstererek 5,1 milyar TL’ye ulaşan şirketin, dönem kârı %11,8 artışla 378 milyon TL’ye yükseldi; esas faaliyet kârı ise %16,9 artışla 614 milyon TL olarak gerçekleşti. 2019 yılında 38 ülkeye ihracat yapan Kordsa, toplam ihracat tutarını %14,6 oranında artırdı.

2019 yılında gösterdikleri büyümeden ve imza attıkları sürdürülebilir teknolojilerden duyduğu memnuniyeti dile getiren Kordsa CEO’su Ali Çalışkan yıl sonu sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “Kordsa olarak “Tutkumuz Yaşamı Güçlendirmek”. Ülkemize, paydaşlarımıza ve yatırımcılarımıza değer katmak için büyümeye ve büyürken de içinde bulunduğumuz sektörlere yön vermek için sürdürülebilir teknolojiler geliştirmeye çalışıyoruz. Kordsa Güçlendiricileri olarak bilgi birikimimizi ve yetkinliklerimizi daha farklı alanlarda kullanmak üzere, Sabancı Üniversitesi ortaklığında, yeni nesil esnek giyilebilir sensörler geliştirmek için “Esnek Elektronikler” Ar-Ge platformunu oluşturduk. Lastik güçlendirme ile başladığımız yolculuğumuzu, 2018 ve 2019 yılında yaptığımız yatırımlarımızla uzaya taşıdık, şimdi bu yeni ar-ge platformuyla teknolojik genişliğimizi daha öteye taşımaya ve geleceğin teknolojisini üretmek için çalışmaya hazırız. Tüm başarılarımıza katkısı olan çalışanlarımıza ve paydaşlarımıza teşekkür ederim.”

2019’un üçüncü çeyreğinin başında, ileri kompozit teknolojileri ve havacılık sektöründe önemli bir yeri olan ve orjinal parça üreticisi onay süreçlerini tamamlamış olan ABD’li Axiom Materials’ı bünyesine katarak ikinci bir Kordsa yaratma yolculuğunda önemli bir adım kaydeden şirket, uçak motorlarında kullanılan yüksek ısıya dayanıklı Oksit-Oksit seramik kompozit pazarının önemli bir tedarikçisi haline geldi. Dünyada her üç otomobil lastiğinden birini ve her üç uçak lastiğinden ikisini güçlendiren Kordsa, bugün lastiklerini güçlendirdiği uçakların kanatları, gövdeleri ve iç aksamlarından sonra artık motorlarını da güçlendirir konuma geldi.

Kompozit alanındaki büyümesinin yanı sıra lastik güçlendirme sektöründeki liderliğini de koruyan Kordsa, bu iş kolunda artan talebe cevap vermek amacıyla yatırım kararını 2016 yılında aldığı ve İzmit tesisinde 7 bin ton ek polyester iplik kapasitesi sağlayacak yeni hattını 2019 yılında devreye aldı. Bu yeni hat ile Kordsa, standart HMLS polyester ipliğine ilave olarak çok yüksek mukavemetli ve daha iyi boyutsal kararlılığa sahip yeni nesil polyester iplik ürünleri üretme yetkinliğine sahip oldu.

Yaşamı güçlendirme hedefiyle çıktığı yolda attığı her adımda ve her yatırımında ‘‘sürdürülebilir teknolojiler’’ üretmeye çalışan Kordsa, 2019 yılında açık inovasyon anlayışıyla lastik sektörüne yön verecek bir inovasyona imza attı. Lastik üreticisi Continental ile Ar-Ge güçlerini birleştirerek kauçuk esaslı bileşiklerle tekstil güçlendirme malzemelerini yapıştırmak için CoKoon adı verilen resorsinol ve formaldehit içermeyen yeni ve çevreci bir yapıştırıcı standardı geliştiren Kordsa, bu yeni formüle erişim için ücretsiz bir lisans havuzu oluşturarak, bir asra yakındır sektör standardı olan teknolojiye alternatif olmasını hedefliyor. CoKoon yapıştırma teknolojisi kullanılan ilk 250.000 lastiğin üretimi de 2019’un son çeyreğinde başladı.

Şirketlerin karbon kaynaklı riskini küresel çapta raporlayan tek bağımsız kuruluş olan Karbon Saydamlık Projesi 2019 Raporu’nda notunu B’ye yükselten ve ortalamanın üzerindeki notuyla karbon salınımı en düşük öncü şirketler arasına giren Kordsa, 2019 yılında Ford Otosan iş birliği ile sürdürülebilir teknolojilerine bir yenisini daha ekledi. Kordsa bu iş birliği çerçevesinde karbon emisyonunun en önemli nedenlerinden birisi olan ağır ticari araçlarda kullanılan çelik yay sistemini yüzde 80 oranında hafifletme amacıyla e-glass prepreg’i geliştirdi. 16 ton üzeri ağır ticari araçlar için geliştirilen ve ticarileşme süreci başlayan bu yenilikçi yaprak yay; süreç optimizasyonu, parça kalifikasyonu ve çevrimiçi sağlık izleme amacıyla kullanılan yapı sağlığı izleme sistemlerini de içeriyor.

 

Kordsa’dan Global Bir İş Birliği Daha

28.11.2019 – Lastik ve inşaat güçlendirme ile kompozit teknolojileri pazarının global oyuncusu Kordsa, Sheffield Üniversitesi’nin İleri Üretim Araştırma Merkezi (AMRC) ile bir iş birliği başlattı. Havacılık ve otomotiv pazarlarına ürün sunan Kordsa, kurulduğu 1973 yılından bu yana lastik güçlendirme sektöründe pazar lideri konumundadır. Sektöre şekil veren yenilikçi yaklaşımı nedeniyle “Güçlendirici” unvanını kazanmıştır.

Son birkaç yıldır kompozit teknolojilerine yatırım yapan Kordsa, bu yeni iş birliğini, Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nin açılmasıyla başlayan kompozit yolculuğunda büyümesine büyük katkısının olacağını öngörüyor. Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi, Kordsa ve Sabancı Üniversitesi iş birliğiyle, ileri kompozit malzeme teknolojilerinin gelişimi için bir teknoloji üssü olarak 2016 yılında hizmete girdi. Sheffield Üniversitesi’nin İleri Üretim Araştırma Merkezi’nin nitelikli üretim teknolojilerini kompozit malzemelerdeki uzmanlığıyla birleştiren Kordsa, yeni ileri kompozit teknolojileri geliştirerek İngiltere havacılık ve otomotiv sektörlerinin önde gelen oyuncuları arasında olmayı hedefliyor.

Sheffield Üniversitesi, Kordsa ve Sabancı Üniversitesi, ileri kompozit teknolojileri alanında başlattıkları iş birliği için bir iyi niyet antlaşması imzalamak üzere Sheffield Üniversitesi’nin İleri Üretim Araştırma Merkezi’nde buluştular ve bu antlaşma ile ayrıca Sabancı Üniversitesi ve Sheffield Üniversitesi arasında akademik iş birliği oluşturulmasına da karar verildi.

Kordsa CEO’su Ali Çalışkan şunları söyledi: “Açık inovasyon yaklaşımına sahip bir şirket olarak Kordsa hem Türkiye’de hem de yurtdışında birçok farklı üniversite, şirket ve araştırma kurumu ile iş birliği yapıyor ve alanında tanınmış uzmanlarla ortak projeler yürütüyor. İleri Üretim Araştırma Merkezi ile gerçekleştirdiğimiz iş birliğinin Kordsa ve Türkiye’deki Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’miz için doğru bir tercih olduğunu düşünüyoruz. Her geçen gün daha geniş bir alanı güçlendirerek daha iyi bir gelecek inşa etmeye çalışıyoruz. Global iş birliği ve büyüme fırsatları arayışımızın bir sonucu olarak bu antlaşmayı imzaladık. Gururla ifade ediyorum; inovasyon tutkumuz, bizi faaliyet gösterdiğimiz her coğrafyada yaşamı güçlendirmenin yeni ve daha iyi yollarını bulmamız için teşvik ediyor.”

“Sektörel oyuncuların ve proje ortaklarının birlikte çalıştığı İleri Üretim Araştırma Merkezi iş modeli, bize büyüme için yeni fikirler ve fırsatlar sunacak. Burada, Türkiye’deki benzer bir ekosistemde güçlerimizi birleştirebileceğimiz birçok uzay ve havacılık şirketi ve farklı sektörlerden temsilciler var. Yaşamı güçlendirme misyonumuz doğrultusunda, yaptığımız inovasyonlarla geleceğe değer katmak üzere yatırım yapıyor, faaliyet gösterdiğimiz sektörleri yeniden tasarlıyor, yeniden şekillendiriyoruz. İleri Üretim Araştırma Merkezi ile yaptığımız bu ortaklık yeni bir ekosistem oluşturmamıza da destek olacak. Kompozit teknolojileri alanında yeni ileri malzemeler geliştirdikçe, Birleşik Krallık‘ta yeni yatırım fırsatlarının da oluşmasını bekliyoruz” dedi.

İleri Üretim Araştırma Merkezi CEO’su Colin Sirett Kordsa’dan gelen heyete merkezi gezdirdi ve şunları söyledi: “Kordsa, teknolojideki yetkinliğimizden ve bilgi birikimimizden çok etkilendi. Geliştirmeyi planladıkları ya da halihazırda geliştirdikleri teknolojilerle paralellikler gördüler. Bu yüzden bu ortaklığın mükemmel bir eşleşme olduğunu düşünüyorum.”

Colin Sirett, bu iş birliğinin hem araştırmalar açısından hem de iç yatırım açısından yüksek potansiyel vaat ettiğini söyleyerek devam etti: “Bu iş birliğinde teknoloji, ortak çalışma ve üretim potansiyeli gibi farklı unsurlar mevcut. Bunlar arasında en mühimi de Sabancı Üniversitesi ve Sheffield Üniversitesi arasında oluşacak araştırma bağlantıları ve ortak doktora imkanları.”

Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi de İleri Üretim Araştırma Merkezi mühendislerinin ve Sheffield Üniversitesi doktora öğrencilerinin çalışması için son teknolojiyi barındıran bir ortam sunacak.

Çalışkan, “İstanbul Teknopark’ta bulunan merkezimiz 5.000 m2lik bir alanda faaliyet gösteriyor. Merkez, otoklav ve otomatik fiber serme gibi yöntemler de dahil olmak üzere malzeme ve mekanik karakterizasyon testleri, eklemeli imalat, polimer sentezleme ve ileri kompozit üretim yöntemleri gibi yetkinliklere sahip. Uluslararası havacılık standartlarını karşılayan, Türkiye’deki tek üretim ve test merkezi konumunda geleceğin teknolojisini üretmek için kurulan Merkez, adeta bir inovasyon mutfağı olarak hizmet veriyor.”

Sirett ise, Brexit’te devam eden belirsizlikler sebebiyle, AB dışından kuruluşlarla iş birliği yapmayı İleri Üretim Araştırma Merkezi açısından etkin bulduklarını belirtti. Antlaşmanın ayrıca, İleri Üretim Araştırma Merkezi’nin uluslararası çapta ileri üretim ve kompozit teknolojilerinin adresi olduğunu teyit ettiğini söyleyerek ekledi: “Sheffield Üniversitesi’nin gelecekteki konumuna baktığımızda, tamamen kontrolümüz dışında olan biten her şeyin yanında, bunlar önemli ve stratejik ilişkiler.”

“Oluşturulan iş birliğinin iyi sonuç vermesi ancak tarafların hepsi için ortak çıkarlar ve fırsatlar söz konusu olduğunda mümkün. İş birliği bize eğitim ve teknoloji alanında sunacaklarının yanı sıra bu iki alanda yatırım potansiyeli de vadediyor.”

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Bahattin Koç ise şöyle konuştu: “Antlaşmanın ana kapsamının ötesinde, iş birliğinin akademik yönü konusunda da çok umutluyuz. Sheffield Üniversitesi ile birlikte ortak lisansüstü programı fırsatlarını ve ortak araştırma projelerini de değerlendireceğiz. Benzer eğitim merkezi programlarını inceleyeceğiz. Bu iş birliğinin hem akademiye hem de sanayiye fayda sağlayacağına eminim.”

Kordsa İnce Film ve Esnek Elektronik Teknolojileri ile Pazarını Genişletiyor

04.11.2019 – Kompozit alanına yaptığı yatırımlarla büyümesini sürdüren Kordsa, 2019’un ilk dokuz ayına ait finansal sonuçlarını açıkladı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre faiz, vergi ve amortisman öncesi karını %18 artıran Kordsa’nın net kârı %3,6’lik artışla 301 milyon TL oldu. Geliştirdiği teknojileri ile güçlendirme pazarına yön veren Kordsa, ana iş kolundaki yetkinliklerinin yanı sıra giyilebilir teknolojilerden, sağlık ekipmanlarına kadar birçok alanda kullanılabilen ince film ve esnek elektronikler teknolojisinde ve ileri mühendislik plastiği ürünlerinde de yetkinliklerini geliştirerek dünyanın önde gelen malzeme geliştirme markalarından biri olma yolunda ilerliyor.

Sabancı Holding iştiraklerinden Kordsa’nın 2019 yılı üçüncü çeyrek finansal sonuçları açıklandı. Kordsa Eylül 2019 itibariyle cirosunu, 2018’in aynı dönemine göre %40 oranında artırarak 3,9 milyar TL’ye ulaştırdı. Aynı dönemde FAVÖK’ü 583 milyon TL’ye, net karı ise %3,6 artırarak 301 milyon TL’ye geldi.

Lastik güçlendirme pazarında müşterilerine uzun vadede katma değerli teknolojiler sunan Kordsa, 3. çeyrekte, Pirelli’den “En İyi Tedarikçi” ödülünü aldı. Pirelli’nin global yaygınlık ve hizmet düzeyi kriterleri açısından yaptığı değerlendirme sonucunda Kordsa bu ödüle layık görüldü.

Kompozit teknolojileri pazarında ikinci bir Kordsa yaratma stratejisi ile ilerleyen Kordsa, bir süredir Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nde çalışmaları devam eden ve hafiflik, dayanıklılık, uzun ömürlülük ve geri dönüştürülebilirlik gibi avantajları ile metal malzemelerin yerini alabilen termoplastik prepreg kullanarak ilk prototip parça üretimini otomotiv sektöründen bir proje ortağı ile birlikte gerçekleştirdi. Bu malzemenin portföye eklenmesi ile bir dakika gibi kısa sürede kompozit parça üretilmesi mümkün olacak.

2018 yılında Kordsa bünyesine katılan Textile Products, Fabric Development ve Advanced Honeycombe Technologies firmalarının ciroya katkısı ise 9 ay içerisinde 96 Milyon Dolar olarak hedefler içerisinde kaldı. 2019’un üçüncü çeyreğinin başında ABD’li Axiom Materials’ı bünyesine katmıştı. Bu satın alma ile Kordsa, ileri teknoloji kompozit ara mamul portföyünü tamamlayarak uçak motorlarında kullanılan yüksek ısıya dayanıklı Oksit-Oksit seramik kompozit pazarının lider oyuncusu haline geldi.

Kordsa CEO’su Ali Çalışkan üçüncü çeyrek dönem sonuçlarını değerlendirdi: “Kordsa olarak ‘Yaşamı Güçlendiriyoruz’ vizyonumuzun verdiği sorumlulukla sürdürülebilir bir gelecek için tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Lastik güçlendirme pazarında uzun yıllardır gösterdiğimiz istikrarlı müşteri memnuniyeti, kompozit pazarındaki büyümemiz ve portföyümüze eklediğimiz yeni teknolojiler ve pazarlar ile yolumuza, hedeflerimiz doğrultusunda devam ediyoruz. Kordsa’da, Ar-Ge gücümüz ile karlı büyümemizi ve dokunduğumuz alanı her geçen gün daha da artırmanın yollarını arıyoruz. Kompozit büyümemiz devam ederken, güçlendirme portföyümüze şimdi de ince filmler ve esnek elektornikleri katmak için çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemlerde bu alanlardaki patentlerimizi ve ticarileşme yolculuğumuzu sizlerle paylaşmak için heyecanla çalımalarımıza devam ediyoruz. Kordsa ailesi olarak daha fazla alanı güçlendirmek ve yatırımcılarımıza değer katmak için vizyonumuz doğrultusunda yol almaya devam edeceğiz. Bu başarımıza katkısı olan tüm çalışanlarımıza va paydaşlarımıza teşekkür ederim.”

Kordsa’nın FAVÖK’ü 2019’un İkinci Çeyreğinde Yüzde 47 Arttı

06.08.2019 – Kordsa, kompozit teknolojileri alanında yatırımlarını sürdürürken, 2019 yılının ilk yarısını başarılı finansal sonuçlarla kapadı. Kordsa’nın net kârı, 2019 yılının ikinci çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre %29’luk artışla 108 milyon TL oldu. Kordsa, doğru fiyatlama stratejileri ve güçlü pazar pozisyonu ile operasyonel verimliliğini artırarak FAVÖK’ünü %47 artışla 210 milyon TL’ye ulaştırdı. 2018 yılında ABD’de yaptığı yatırımlarla uzay ve havacılık endüstrisi için ürettiği ileri kompozit malzeme portföyünü genişleten Kordsa, ABD’li Axiom Materials’ın da bünyesine dahil olması ile, uçak motorlarında kullanılan yüksek ısıya dayanıklı oksit-oksit seramik kompozit malzemeleri pazarının lider oyuncusu oldu.

Sabancı Holding iştiraki Kordsa, 2019 yılı ikinci çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Kordsa’nın teknoloji ve inovasyona yönelik yaptığı yatırımlar ve Amerika’daki kompozit şirketlerinin ciroya olumlu katkısı, finansal göstergelerine pozitif yansıdı. Kordsa, 2019’un ikinci çeyreğinde istikrarlı büyümesini sürdürdü. 2019 yılının ikinci çeyreğinde cirosunu 2018’in aynı dönemine göre %60 oranında arttırarak 1,3 milyar TL ulaştırdı. Net karı %29 artarak 108 milyon TL oldu. Operasyon verimliliğin en önemli göstergesi olan FAVÖK’ü ise 210 milyon TL’ye ulaştı.

2018 yılında bünyesine kattığı, uzay ve havacılık endüstrisine ileri kompozit malzemeler sağlayan Fabric Development, Textile Products ve Advanced Honeycomb Technologies şirketleri ile faaliyet alanını ve yetkinliklerini genişleten Kordsa, Axiom Materials’ı da bünyesine katarak hem yeni ürün geliştirme potansiyelini güçlendirdi hem de kompozit teknolojilerinde ara mamul portföyünü tamamladı. Bu satınalma, Kordsa’nın stratejik ve yüksek büyüme potansiyeline sahip alanlarda yetkinliklerini geliştirmek adına da kritik önem taşıyor. Kordsa, son iki yılda yaklaşık 300 milyon ABD dolarlık yatırım ile ABD’de dört önemli şirketi bünyesine katarak yıllık 150 milyon ABD dolarını aşan bir iş kolu yaratmış oldu.

Kordsa CEO’su Ali Çalışkan yılın ilk yarısında elde ettikleri başarıdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek yarıyıl finansal sonuçları ile ilgili şunları dile getirdi: “Lastik güçlendirme teknolojilerinin hammadde fiyatlarındaki artışı, doğru fiyatlama stratejileri ve güçlü pazar pozisyonumuz ile dengeleyerek 2019’un ilk yarısını da büyüyerek tamamladık. Güçlü operasyonel performansımız ile büyümemizi devam ettiriyoruz. Müşterilerimize değer yaratan ve sektöre yön veren teknolojilerimiz ve yeni yatırımlarımızla da bu büyümemizi destekliyoruz. Lastik iş kolumuzda 2016 yılında 100 milyon TL yatırım ile başlattığımız Türkiye’de ek polyester iplik hattının, Endonezya’da devreye giren hattın ardından faaliyete geçmesiyle 7.000’er ton ek polyester iplik kapasitesi elde ettik. Hayata geçirdiğimiz bu yatırımımızla naylon iplikteki liderliğimizi polyester iplikte de yakalayarak, dünyanın en büyük polyester iplik üreticileri arasındaki yerimizi pekiştirdik. Kompozit iş kolumuzda ise ikinci Kordsa yaratma yolculuğumuzun ilk aşamasını tamamlayan yeni satın almamızla başarı hikâyelerimize yenilerini eklemeye hazırlanıyoruz. Havacılık sektöründe hikayemiz, yüksek mühendislik isteyen yapısal malzemeler üreten Fabric Development ve Textile Products’ı bünyemize katmamızla başladı. Daha sonra iç parça malzemeleri üreten Advanced Honeycomb’u satın almamızla yetkinliklerimiz genişledi.Şimdi ise Axiom satın alması ile kanatlarını, gövdesini ve içini güçlendirdiğimiz uçakların motorlarını da güçlendirebiliyoruz. Bu yatırım adımımızla uçak motorlarında kullanılan yüksek ısıya dayanıklı oksit-oksit seramik kompozit malzemeleri pazarının lider oyuncusu haline geldik. Böylece ileri teknoloji kompozit ara mamul portföyümüzü tamamlayarak, daha geniş bir coğrafyada daha derin yetkiliklerle yaşamı güçlendirmeye devam edeceğiz.”

 

Kordsa, Axiom Materials’ı 181 Milyon Dolara Satın Aldı

24.07.2019 – Sabancı Holding iştiraklerinden ve güçlendirme teknolojileri pazarının global oyuncusu Kordsa, ABD’li Axiom Materials’ı bünyesine kattı. 181 milyon ABD doları şirket değeri üzerinden gerçekleşen satın alma sayesinde Kordsa, havacılık endüstrisinde seramik matriks kompozitler alanında iddialı bir konumuna geliyor. 

Kordsa, geleceğin malzemesi olarak görülen ileri kompozit teknolojilerine Sabancı Üniversitesi ile hayata geçirdiği Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi yatırımı ile adım atmıştı. 2018 yılında bünyesine kattığı uzay ve havacılık endüstrisine ileri kompozit malzemeler sağlayan Fabric Development, Textile Products ve Advanced Honeycomb Technologies şirketleri ile faaliyet alanını ve yetkinliklerini genişletmişti. Axiom Materials satın almasıyla ikinci bir Kordsa yaratma hedefinin ilk aşamasını tamamlamış oldu. Axiom Materials’ın ürettiği ileri kompozit malzemeler, uçak motorlarının yanı sıra farklı sektörlerde yeni nesil birçok uygulamada kullanılıyor. Kordsa’nın stratejik ve yüksek büyüme potansiyeline sahip alanlarda yetkinliklerini geliştirmek adına kritik önem taşıyan olan bu satın alma ile yeni ürün geliştirme potansiyeli de güçlenmiş oluyor.

Kordsa’nın Yeni Neslin Sabancı’sı olarak tanımlanan vizyonlarındaki yerine işaret eden Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen, “Sabancı Topluluğu’nun dönüşümündeki odak konularımız dinamik portföy yönetimi ve yüksek teknoloji odaklı yatırımlardır. Yüksek katma değerli alanlarda büyüme vizyonumuzun ana platformu olan Kordsa, son iki yılda yaptığımız yaklaşık 300 milyon ABD dolarlık yatırım ile global ölçekte ileri malzeme teknolojileri üreten bir şirkete dönüşüyor. Son iki yılda ABD’de dört önemli şirketi bünyemize kattık ve yıllık 150 milyon ABD dolarını aşan bir iş kolu yarattık. Dünya devlerinin tedarikçisi konumundaki Kordsa, yeni yatırımlarımızla, havacılık endüstrisinde dünyada seramik matriks kompozitler alanında iddialı bir konuma geliyor. Sabancı Topluluğu olarak işlerimizi evrensel standartlarda yönetme anlayışımızın bir göstergesi olan bu önemli satın alma, ülkemizin uluslararası piyasalardaki gelişimini de destekleyecektir”.

Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı ve Kordsa Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Alper de, Axiom Materials satın almasıyla ilgili olarak şunları söyledi: “ Kompozit teknolojileri pazarında organik büyümemizi inorganik büyüme ile de desteklemeye devam ediyoruz. Büyüme stratejimizin ilk adımını dünyanın sayılı entegre üretim merkezleri arasında yer alan Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi ile attık. Yüksek mühendislik isteyen yapısal malzemeler üreten Fabric Development ve Textile Products’la başlayan havacılık sektörü yolculuğumuzda; kabin içi parçalar üreten Advanced Honeycomb Technologies’i satın almamızla yetkinliklerimiz genişledi.Axiom Materials yatırımı ile uzay ve havacılık endüstrisinin üssü Kuzey Amerika’da bir büyüme platformu yaratacağız.”

Yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları ile kompozit pazarına yön veren Axiom Materials’ın Kordsa bünyesine katılmasıyla ilgili Kordsa CEO’su Ali Çalışkan şunları dile getirdi: “‘Yaşamdan ilham alarak, yaşamı güçlendirme’ vizyonumuzu destekleyen çok önemli bir adım attık. Uzay ve havacılık endüstrisinin yanı sıra, gelecek nesil ulaşım araçlarına da ileri teknoloji kompozit malzemeler sağlayan ve yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları ile kompozit pazarına yön veren Axiom Materials’ın Kordsa bünyesine katılmasıyla, ileri teknoloji kompozit ara mamul portfolyomuzu tamamladık ve kompozit ürünleri alanında yetkinliklerimizi genişlettik. Axiom Materials satınalması ile ikinci Kordsa yaratma hedefimizin de ilk aşamasını tamamlamış oluyoruz. Bugün artık, uçak motorlarında kullanılan yüksek ısıya dayanıklı Oksit-Oksit seramik kompozit malzemeleri pazarının lider oyuncusu olduk. Lastiklerini güçlendirdiğimiz uçakların kanatları, gövdeleri ve kabin içlerinden sonra artık motorları da Kordsa tarafından güçlendirilecek”.

 

Kordsa, %55 Kârlılıkla İkinci Kordsa Yaratma Yolunda İlerliyor

06.05.2019 – Kordsa, 2019 ilk çeyreğini kârlı rakamlarla geride bıraktı. Güçlendirme teknolojilerindeki lider konumunu stratejik yatırımları ile destekleyen Kordsa, 2019 ilk çeyreğinde cirosunu bir önceki senenin aynı dönemine göre %77 artırarak 1,3 milyar TL’ye ulaştırdı. Kordsa, 2019 yıl sonunda toplam cirosunda ve FAVÖK’te TL bazında %30-40 oranında, ABD doları bazında ise %10-15 oranında artış hedeflerken, Kompozit İş Birimi’nin 2019 yılı toplam cirosuna 105-115 milyon ABD doları katkıda bulunmasını bekliyor.

Global pazara güçlendirme teknolojileri sunan Kordsa, 2019 ilk çeyreğinde cirosunu bir önceki senenin aynı dönemine göre %77 artırarak 1,3 milyar TL’ye ulaştırdı. Güçlü sermaye yapısıyla büyümesini sürdüren şirketin, geçen senenin ilk çeyreğine göre FAVÖK’ü %64 artarak 197 milyon TL’ye ulaştı. Kordsa’nın 2019 ilk çeyreğinde net kârı ise geçen senenin ilk çeyreğine göre %55 artarak 111 milyon TL oldu.

Kordsa, Continental ile ortak geliştirdiği ve lansmanını yaptığı CoKoon markası ile lastik endüstrisine daha çevre dostu bir yapıştırma teknolojisi sunuyor. CoKoon’un yaklaşık 1 asırdır kullanılan yapıştırma formülünün yerine geçmesi hedefleniyor. Bu yeni çevreci formülün ücretsiz lisanslama çalışmaları devam ediyor. CoKoon teknolojisini kullanmak için şu ana kadar 20 firma numune talebi için başvuruda bulundu. Kordsa, CoKoon teknolojisi ile kendi sektöründe standartlaşmanın yanı sıra farklı sektörlerde, farklı alanlarda da kullanımının yaygınlaşması hedefleniyor.

Kordsa, lastik güçlendirme iş kolunda 18 Milyon ABD Doları yatırımla yaptığı İzmit fabrikasındaki ek polyester iplik hattını Nisan 2019’da devreye aldı. Bu yeni hat ile tesisin üstün teknolojisi sayesinde standart HMLS polyester ipliğine ilave olarak çok yüksek mukavemetli ve daha iyi boyutsal kararlılığa sahip yeni nesil polyester iplik ürünleri üretilebilecek.

Kompozit teknolojilerinde ise Kordsa, 2018 yılında ABD’de Fabric Development Inc., Textile Products Inc. ve Advanced Honeycomb Technologies şirketlerini satın alarak ticari havacılık sektörünün güçlü tedarikçileri arasındaki yerini pekiştirmişti. Eskiden lastiklerini güçlendirdiği uçakların gövde, kanat ve içine yönelik ürünler de üretmeye başlayarak, uçakları tamamen güçlendirir hale gelen güçlendirme devi, bu satın almalarla müşteri portföyünü ve yetkinlik alanlarını da genişletti.

2019 ilk çeyreğinde sürdürülebilir büyümelerini devam ettirmekten duyduğu memnuniyetini dile getiren Kordsa CEO’su Ali Çalışkan, sözlerine şöyle devam etti: “Faaliyet gösterdiğimiz 3 iş kolunda gerçekleştirdiğimiz stratejik yatırımlarımızla ikinci bir Kordsa yaratma hedefimize adım adım ilerliyoruz. Lastik alanındaki yatırımlarımızla ve açık inovasyon anlayışımızla liderliğimizi pekiştirirken kompozit alanında da yetkinliklerimizi geliştiriyoruz. Lastik alanında artan talebe karşılık verebilmek için Endonezya ve İzmit hatlarımızdaki kapasite artışlarımızı tamamladık. 30 milyon ABD dolarlık yatırım ile genişlettiğimiz polyester iplik hatlarımızın her ikisi de devreye alındı. Kompozit alanında ise yaptığımız yatırımların katkısını bu yıl göreceğiz. Bu yatırımlarımızın 2019 toplam ciromuza yaklaşık 105-115 milyon ABD doları katkıda bulunmasını bekliyoruz. 2019 yılında daha geniş bir coğrafyada daha derin yetkinliklerle ‘yaşamdan ilham alarak, yaşamı güçlendirmeye’ devam edeceğiz. Kordsa olarak, yaşamdaki, mutluluk ve huzur veren, bizi güvende hissettiren eşsiz anlardan ilham alıyoruz. Aldığımız ilhamı ise bu anları korumak, çoğaltmak ve sürdürülebilir kılmak hedefiyle çalışıyoruz.”

Kordsa, 2018’i 3,95 Milyar TL Ciro ve %58,8 Büyümeyle Kapattı

20.02.2019 – Kordsa, 2018 yılını beklentileri doğrultusunda tamamladı. Geçtiğimiz gün, uzay ve havacılık endüstrisi ile birlikte, gelecek nesil ulaşım araçlarına da kompozit malzemeler sağlayan Axiom Materials’ı, 181 milyon ABD doları şirket değeri üzerinden yaklaşık % 96’sına kadar hissesini satın almak için sözleşme imzaladığını da açıklayarak ikinci bir Kordsa yaratma stratejisi doğrultusunda önemli bir adım daha attı.

2018 yılını hedeflediği büyüme rakamları ile tamamlayan Kordsa, lastik, kompozit ve inşaat iş kollarında yaptığı organik ve inorganik yatırımlar ve geliştirdiği teknolojilerle, ikinci bir Kordsa yaratma yolunda ilerliyor. 2018 yılı cirosunu bir önceki yıla göre %58,8 artırarak 3.95 milyar TL’ye ulaştırdı. Güçlü sermaye yapısıyla büyümesini sürdüren Kordsa’nın, geçen yıla göre FAVÖK’ü %83,1 artarak 621 milyon TL’ye ulaştı. Kordsa’nın 2018 yılı net karı ise %%59,5 artarak 339 milyon TL oldu.

Güçlendirme teknolojilerindeki lider konumunu stratejik yatırımları ile destekleyerek 2018 büyüme hedeflerine ulaştıklarını vurgulayan Kordsa CEO’su Ali Çalışkan yılsonu sonuçlarını değerlendirdi: “Katma değerli ve yenilikçi güçlendirme teknolojilerimizle tüm paydaşlarımıza sürdürülebilir değer yaratmaya devam ediyoruz. Bu çabalarımız finansal göstergelerimize de olumlu yansıdı. Faaliyet alanımız olan 3 iş kolunda da hem yeni yatırımlarla büyüdüğümüz hem de geliştirdiğimiz teknolojilerle global pazarda olumlu etkimizin olduğu iyi bir yıl tamamladık. Lastik güçlendirme teknolojilerinde önceki yıla göre %2,5 büyüyen naylon 6.6 pazarında %28; %3,5 büyüyen polyester pazarında ise %11 pazar payına ulaşarak her iki grupta da pazar payımızı artırdık. Geçtiğimiz yıl kompozit teknolojilerinde, 100 milyon ABD doları yatırım ile dünyanın önde gelen ticari havacılık sektörü markalarının stratejik tedarikçileri arasında yer alan Fabric Development, Textile Products ve Advanced Honeycomb Technologies şirketlerini bünyemize kattık. Organik büyümemizi, inorganik büyüme ile destekleme stratejimiz doğrultusunda, ABD’de yerleşik Axiom Materials’ı 181 milyon ABD doları şirket değeri üzerinden yaklaşık %96’sına kadar hissesini satın almak için sözleşme imzaladık. Axiom Materials, uzay ve havacılık endüstrisinin yanı sıra, gelecek nesil ulaşım araçlarına da ileri teknoloji kompozit malzemeler sağlıyor, yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları ile kompozit pazarına yön veriyor. Söz konusu satın almanın, önümüzdeki aylar içerisinde Amerika’da rekabet hukuku ve yabancı yatırımlar komitesi tarafından verilecek onaylara ilişkin kapanış koşullarının gerçekleşmesine bağlı olarak sonuçlandırılmasını bekliyoruz.”

Ali Çalışkan, açık inovasyon anlayışı ile müşterilere değer yaratan ve sektörü şekillendiren yeniliklerle Kordsa’nın global liderliğini koruduğunu vurguladı: “Kordsa, sektörde en büyük lastik üreticileri tarafından stratejik teknoloji ortağı olarak konumlandırılıyor. Alman lastik üreticisi Continental ile ortak geliştirdiğimiz resorsinol ve formaldehit içermeyen çevreci yapıştırma teknolojisi ile sektörü dönüştürmeyi hedefliyoruz. Sektörde kullanılan 80 yıllık formülün yerine geçebilecek bu çevreci teknolojiyi ücretsiz lisanslama ile tüm sektörün kullanımına açıyoruz.”

Çalışkan sözlerine şöyle devam etti: “Faaliyet gösterdiğimiz 3 iş kolunda da stratejik yatırımlarımız ve geliştirdiğimiz teknolojilerle sürdürülebilir büyümemiz devam ediyor. İkinci bir Kordsa yaratma hedefimize doğru adım adım ilerliyoruz. Kordsa olarak, “Yaşamı Güçlendiriyoruz” misyonumuzla hedefimiz daima yaşamdaki mutlu ve özel anları korumak ve bu anları çoğaltmak, sürdürülebilir kılmak oldu. Bu hedef doğrultusundaki itici gücümüz, ilhamımız ise daima yaşamdaki bu eşsiz anlar oldu. 2019 yılında da ‘yaşamdan ilham alarak, yaşamı güçlendirmeye’ devam edeceğiz.”

 

Kordsa, 2018’in üçüncü çeyreğini büyüme ile kapattı

2018’in ilk yarısını büyüme ile kapatan Kordsa, 2018’in üçüncü çeyreğini de kârlı rakamlarla geride bıraktı. Net karı bu yılın ikinci çeyreğine göre %60 oranında artarak 135 milyon TL’ye ulaştı. FAVÖK’ü ise 230 milyon TL oldu.

Kordsa’nın 2018 yılı üçüncü çeyreğinde açıkladığı finansal sonuçlar, beklentilerin üzerinde seyretti. Amerika’daki kompozit şirketlerinin ciroya olumlu katkısı, pazar hakkındaki doğru öngörüleri, hammadde ve satış fiyatlarını doğru yönetmesi sayesinde Kordsa, 2018’in üçüncü çeyreğinde istikrarlı büyümesini sürdürdü. Kordsa üçüncü çeyrekte cirosunu, bu yılın ikinci çeyreğine göre %50, 2017’nin aynı dönemine göre %106 oranında arttırarak 1,2 milyar TL’ye ulaştırdı. Net karı ise bu yılın ikinci çeyreğine göre %60, 2017’nin aynı dönemine göre %181 oranında arttırarak 135 milyon TL’ye ulaştı. FAVÖK’ü ise 230 milyon TL oldu.

Uzay ve havacılık sektörünün tedarik zincirinde güçlü bir oyuncu olma yolunda emin adımlarla ilerlediklerinin altını çizen Kordsa CEO’su Ali Çalışkan son dönem sonuçlarını değerlendirdi: “Yaptığımız satın almalar ile pazarlarımızı genişletiyoruz. Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’ndeki çalışmalarımızın bir çıktısı olarak EMEA bölgesinde pazar payımızı artırırken aldığımız stratejik yatırım kararları ile kompozit teknolojilerinde güçlendirme alanımızı genişletiyoruz. İlk yarıyılda dünyanın önde gelen ticari havacılık sektörü markalarının stratejik tedarikçileri arasında yer alan ve uçakların kanat, gövde ve motorlarında kullanılan ileri kompozit malzemeler üreten Fabric Development Inc. (FDI) ve Textile Products Inc. (TPI) şirketlerini bünyemize katarak, ABD kompozit pazarındaki konumumuzu güçlendirecek bir yatırıma imza atmıştık. Son dönemde ise Amerika’da yerleşik, havacılık ve uzay sanayiine ileri malzeme temin eden Advanced Honeycomb Technologies şirketini bünyemize kattık, artık uçakların içlerini de güçlendiriyoruz. Bu yatırımlarla kompozit teknolojileri alanında ticari havacılık sektörünün önde gelen oyuncuları arasındaki yerimizi pekiştirirken ikinci bir Kordsa yaratma hedefine doğru önemli bir adım attık.”

Doğru pazar stratejisi ile hareket etmelerinin, uzun dönemli kârlı büyümeyi beraberinde getirdiğini dile getiren Çalışkan şöyle devam etti: “Lastik güçlendirme teknolojilerinde müşterilerimizle kurduğumuz stratejik ve uzun soluklu ilişkilerle sektördeki lider konumumuzu pekiştirirken pazar dinamiklerini yakından takip ediyor, hammadde fiyatları ve satışlarımızı doğru stratejilerle yönetiyoruz. İnşaat güçlendirme teknolojilerinde, yenilikçi ve yüksek performanslı sentetik fiber donatılarımız ile altyapı ve üstyapı inşaat projelerinde fark yaratıyoruz. Fiber donatılarımız son olarak İzmir’in en uzun karayolu tüneli olan Buca-Bornova Tüneli’nde kullanıldı. Kordsa olarak bulunduğumuz tüm iş kollarında hem güçlendirdiğimiz alan hem de etkimizi genişletiyoruz. Lastik güçlendirme teknolojileriyle dünyada her 3 otomobil lastiğinden 1’ini, her 3 uçak lastiğinden 2’sini güçlendiren Kordsa olarak bugün, inşaat güçlendirme teknolojilerimiz ile bu uçakların pistlerini, kompozit teknolojilerinde ise bu uçakların gövde, motor, kanat ve içlerini de güçlendiriyoruz.”

 

Ticari havacılık sektörünün stratejik tedarikçileri arasına giren Kordsa’dan 2018’in ilk yarısında %54’lük kâr artışı

Kordsa, 2018 yılı ilk yarıyıl sonuçlarını açıkladı. Pazar ve müşteri odaklı faaliyetleri, operasyonel verimlilik yaklaşımı ve son dönem gerçekleştirdiği stratejik yatırım kararları finansal göstergelerine olumlu yansıdı. Kordsa, ilk yarıyılda cirosunu 1,5 milyar TL’ye ulaştırdı. Ciro 2017 yılının ilk yarısına göre %24, bu yılın ilk çeyreğine göre ise %16 oranında artış gösterdi. Net kârı ise %39 artarak 155 milyon TL’ye ulaşırken ana ortaklık payı %54 artarak 136 milyon TL oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine göre %36 artış ile 263 milyon TL’lik FAVÖK’e ulaşan Kordsa, güçlü sermaye yapısı ile kârlı büyümesini sürdürdü.

Güçlendirme lideri, 2018 yılı ciro ve FAVÖK beklentilerini yukarı yönlü revize etti. 2018 sonunda satışların %25-35 arasında artması beklenirken, FAVÖK’teki artış da %30-40 seviyelerinde öngörülüyor. Amerika’daki kompozit şirket satınalımlarının etkisiyle bu oranların satışlarda %30-40; FAVÖK’te ise %35-45 olması bekleniyor.

Kordsa 2018 yılına cirosunu artırarak devam ederken, müşteri portföyüne stratejik eklemeler yaparak güçlendirdiği pazarları da genişletti.

100 milyon dolarlık yatırımla başta Boeing ve Toray Composites Materials America Inc. olmak üzere dünyanın önde gelen ticari havacılık sektörü markalarının stratejik tedarikçileri arasında yer alan Fabric Development Inc. (FDI) ve Textile Products Inc. (TPI) şirketlerini bünyesine kattığını duyuran Kordsa, bu satın almayı, ABD kompozit pazarındaki konumunu güçlendirme ve büyüyen havacılık sektörünün tedarik zincirinde güçlü bir oyuncu olma yolunda çok önemli bir adım olarak görüyor. Kordsa, bu satınlalma ile yılda 80 milyon ABD doları ciro artışı sağlayarak yeni bir Kordsa oluşturma hedefine doğru önemli bir adım attı.

Doğru pazar stratejisi ile hareket etmelerinin, uzun dönemli kârlı büyümeyi beraberinde getirdiğini dile getiren Kordsa CEO’su Ali Çalışkan yarıyıl finansal sonuçları ve yaptıkları bu iki yatırım ile ilgili şunları söyledi: “Yılın ilk yarısı güçlü operasyonel performansımızın yanı sıra yatırımlarımızla büyüme stratejimizi desteklediğimiz, inovasyonlarımızla teknolojik yetkinliklerimizi pekiştirdiğimiz bir dönem oldu. İnşaat güçlendirme teknolojilerimizde yeni polipropilen monofilament hattımızı yakın zamanda devreye almanın heyecanını yaşıyoruz. Bu hattan çıkacak teknolojilerin hem Türkiye hem de Avrupa pazarına hizmet etmesi hedefi ile yol alıyoruz. Lastik güçlendirme teknolojilerinde hammadde fiyatlarında artışları satış görüşmelerinde doğru yönetiyor, pazarı ve müşterilerimizin ihtiyaçlarını doğru anlıyor ve onların ihtiyaçlarına göre üretim yapıyoruz. Böylece müşterilerimizle birlikte stratejik olarak büyüyoruz. Dünya çapında Kordsa’nın mevcut büyüklüğüne bir Kordsa daha eklememizin yolunu açan ve bizi ticari havacılık sektörünün önde gelen oyuncuları konumuna getirecek Amerika yatırımımızla başarı hikayelerimize yenilerini eklemeye hazırlanıyoruz. Lastiklerini güçlendirdiğimiz uçakların, artık kompozit teknolojilerimizle kanatlarını ve gövdelerini; inşaat güçlendirme teknolojilerimizle ise iniş pistlerini güçlendirir konumda olacağız. Güçlendirdiğimiz 3 iş kolunda hayata geçirdiğimiz inovasyonlar ve büyümemizi destekleyen yatırımlarımızla “Yaşamı Güçlendirmeye” devam edeceğiz.”

 

Geliştirdiği güçlendirme teknolojileri ile sektöre yön veren Kordsa, 2018’in ilk çeyreğinde de büyümeye devam etti

2017 yılını büyüme ile kapatan Kordsa, 2018 ilk çeyreğini kârlı rakamlarla geride bıraktı. Kordsa, güçlendirme teknolojileri ile dünyada yaşamı güçlendirirken, faaliyet gösterdiği üç iş kolunda geliştirdiği teknolojilerle ve yaptığı yatırımlarla hem sektöre yön veriyor hem de sürdürülebilir büyümesine devam ediyor.

Kordsa’nın 2018 yılı ilk çeyreğinde finansal sonuçları, KAP’ta açıkladığı beklentileriyle paralel olarak seyretti. 2018 yılı ilk çeyreğinde gerçekleşen net satışları 2017 yılının aynı dönemine kıyasla %13; bir önceki döneme göre %10 artış göstererek 713 milyon TL’ye ulaştı. Operasyonel verimlilik uygulamaları ve hammadde fiyatlarındaki artışın doğru yönetilmesi sonucunda Kordsa’nın esas faaliyet kârı 2017 yılının aynı dönemine göre %15 artarak 111 milyon TL oldu. Güçlü sermaye yapısıyla büyümesini sürdüren şirketin FAVÖK’ü de 120 milyon TL’ye ulaşırken net kârı 71 milyon TL oldu.

2018’in ilk çeyreğinde gösterdikleri büyümeden memnuniyetini dile getiren Kordsa CEO’su Ali Çalışkan lastik güçlendirme, inşaat güçlendirme ve kompozit teknolojilerindeki gelişmeleri, yatırımları ve 2018 hedeflerini paylaştı: “Kordsa olarak hedefimiz, bulunduğumuz toplumlar için değer yaratmak, bunu yaparken de Ar-Ge ve inovasyon yetkinliğimizden aldığımız güçle iş yaptığımız her alandaki liderliğimizi devam ettirmek. 2018’in ilk çeyreğinde, 2017 senesinde yaptığımız yatırımlarımızı hayata geçirmeye başladık. Lastik güçlendirme sektöründe 30 milyon ABD doları ile Türkiye ve Endonezya’da yaptığımız ek polyester iplik hattı yatırımlarından Endonezya’daki hat Ocak 2018’de devreye alındı ve üretime başladı. 2017 yılında Endonezya’da rekor düzeyde kar ve satış rakamları açıklamıştık. Bu yeni hattımız ile Asya-Pasifik bölgesinin gözde pazarı Endonezya’da mevcut gücümüzü pekiştiriyoruz. 2017 yılının sonunda temeli atılan Türkiye’deki hattın ise 2018 yılı içinde açılmasını planlanıyoruz.

İnşaat güçlendirme alanında kullanımı kolay, uzun süreli dayanım sağlayan ve yüksek performans avantajı sunan ürünlerle ürün yelpazemizi genişlettik, sektöre maliyet ve performans avantajı getirecek olan yeni polipropilen monafilament ürünümüzü 2018 yılında hem Türkiye hem de Avrupa pazarına sunmayı hedefliyoruz.”

Ali Çalışkan, teknoloji ve inovasyon alanında Kordsa’da yaşanan gelişmeleri şöyle özetledi: “Geleceğin malzemesi olarak nitelendirilen kompozit teknolojilerinde 60’dan fazla firma ile görüşüyoruz. Kompozit teknolojilerinde yatırımlarımızla yeni pazarlarda ve yeni coğrafyalarda büyümeyi hedefliyoruz. Sanayi ve üniversite iş birliğinin öncü ve örnek modeli olan Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’mizde geçtiğimiz yıl otomotiv kompozitleri alanında üretim hızını artıracak bir inovasyona imza attık. Merkezde, daha sağlam ve daha hafif araçlar üretilmesi için görsel ve yapısal parçalar geliştirilmesine yönelik çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Otomotiv ve havacılık sektörlerinde hafiflik, dayanıklılık ve uzun ömürlülük gibi özellikleriyle öne çıkan termoset prepreg ürününün lansmanını Mart ayında Paris’te yaptık. Çok sayıda kurumla ortak çalışmalar yürütüyoruz. Kompozit malzemelerin 3 boyutlu yazıcı teknolojisiyle üretilmesine yönelik olarak sistem, yazılım ve malzeme geliştirilmesini ve havacılık sektörüne nano malzeme katkılı kompozit tamir malzemelerinin üretimini kapsayan ortak projelerde yer alıyoruz.”

Açık inovasyon anlayışıyla en büyük lastik üreticilerinden biri ile birlikte geliştirdikleri, lastik sektöründe devrim niteliğindeki çevreci yapıştırıcı formüle de değinen ve bir Türk markası olarak geliştirdikleri bu formülün tüm dünyadaki lastik üretim standardını değiştirebileceğinin altını çizen Kordsa CEO’su şöyle devam etti: “Biz bir güçlendirme markası olarak bugün tamamen kendi geliştirdiğimiz teknolojilerimizle lastik güçlendirmede dünya lideriyiz ve inşaat ile kompozit alanlarında da yine geliştirdiğimiz teknolojiler ile büyümeyi hedefliyoruz. Çok geniş bir yelpazede yaşama dokunuyoruz. Dünyanın neresine giderseniz gidin Kordsa teknolojisi ile karşılaşacaksınız. Bu bir araba lastiği olabilir, bazen bir uçak kanadı, bazen bir aracın gövdesi. Dokunduğumuz her yeri hafifleterek güçlendiriyoruz. Hafifleterek sürdürülebilirlik hedefimizi yerine getiriyoruz, güçlendirerek sizleri koruyoruz. Böylece sadece bugünü değil, yarınları da koruyoruz. Tüm paydaşlarımız için “Yaşamı Güçlendiriyoruz” ve güçlendirmeye devam edeceğiz.”

Kordsa KORDS Hisse Analiz ve Yorumları