Ana Sayfa Haberler Yeni Nesil Pe...

Yeni Nesil Petro-Kimya Tesisi Petkim’i Etkileyecek mi? Uzmanlar Yorumluyor…

Medyada yer alan Varlık Fonu tarafından Türkiye’de yeni nesil bir petro-kimya tesisi kurulması yönündeki gelişmeleri ele alan haberler analistlerinin dikkati çekiyor. Haberin mevcut durumda Türkiye’deki tek petro-kimya tesisi olan Petkim’e olan etkisini uzmanlar değerlendirmeye başladılar. (Petkim Petro-Kimya tesisi, Tüpraş petrol rafinerisidir)

Petkim Türkiye’deki petro-kimya ürünleri talebinin yüzde 18’ini karşılıyor, geri kalan ise ithal ediliyor. Ak Yatırım analistleri yeni bir tesisin orta-uzun vadede olumsuz olabileceğini belirtirlerken, İş ve Deniz Yatırım daha iyimser bir bakış sunuyor ve projenin hayata geçmesinin uzun soluklu olması, projeye ait detay ve ürün spesifikasyonunun henüz belli olmaması nedenleri ile hebarin şu anda Petkim hisseleri üzerinde etkili olmayacağı görüşündeler.

AK Yatırım konu ile ilgili olarak şu yorumda bulundu: “Medyada yer alan habere göre, 22. Dünya Petrol Kongresi’nde konuşan Türkiye Varlık Fonu (TVF) Genel Müdür’ü Mehmet Bostancı Dünya’nın önde gelen büyük varlık fonlarından biriyle ortak yeni nesil bir petrokimya tesisi kurma konusunda imza aşamasına geldiklerini açıkladı. Kurulacak tesisin Petkim’e rakip olabilecek bir tesis olması durumunda, Şirket için orta ve uzun vadede potansiyel olumsuz olabileceğini değerlendiriyoruz. Petkim mevcut durumda Türkiye’deki tek petrokimya üreticisi olarak toplam petrokimya talebinin sadece %18’ini karşılıyor. Bu rekabet avantajı şirketin yurtiçi piyasalarda daha iyi marjlar elde etmesine de yardımcı oluyor.”

Deniz Yatırım’ın analizi şu şekilde yer aldı: “Daha önce Sabah gazetesinde bu konuda çıkan haberde, Varlık Fonu’nun Singapur devlet şirketi Subrana Jong ve Turcas’ın sahibi Aksoy Holding ile Diyarbakır-Şanlıurfa arasına petrokimya merkezi olacak bir endüstri şehri kurulacağı yazılmıştı. Türkiye’nin tek petrokimya üreticisi Petkim, ülkenin toplam talebinin %20’sinden azını karşılıyor, geri kalan ihtiyaç ise ithalatla karşılanıyor. Petrokimya sektörüne yapılacak yatırımlar, cari açığı düşürücü etkisi nedeniyle hükümet tarafından stratejik olarak görülüyor. Yatırımın çok uzun soluklu olacak olması ve ürün spesifikasyonunun belli olmaması yüzünden, haberin Petkim üzerinde şu aşamada etkisi olmasını beklemiyoruz.”

Konu ile ilgili tüm son dakika gelişme ve diğer krurumların temel ve teknik analizlerini hissenin sayfasında bulacaksınız.

Petkim Petrokimya PETKM Hisse Analiz ve Yorumları