Ana Sayfa Finansal Kitaplık Unicorn Şirke...

Unicorn Şirket Nedir?

Unicorn, küçük bir girişim olarak başlamış, büyümüş sonrasında da büyük yatırım/ yatırımlar almış yüksek değerlemeli gelecek vaat eden şirket.

Yeni faaliyet geçen küçük ölçekli şirketler ve girişimler “startup” olarak adlandırılıyor. Ancak bunlar aldıkları yatırımlarla büyüyüp değerleri 1 milyar doları aştığında Unicorn sınıfına geçmiş oluyorlar. Unicorn, soyut bir tanımlama. Ünlü Amerikalı yatırımcı Aileen Lee, “Mitolojik Tek Boynuzlu At” anlamında kullanılan “unicorn” terimini, büyük yatırım almış girişim şirketlerini tanımlama amacıyla ilk olarak 2013 yılında kullandı ve bu tanımlama dünyaca kabul gördü. 2021 yılına kadar dünyada 472 şirket bu listedeydi ve değerleri toplamı yaklaşık 1.4 trilyon dolardı.

Dün ilk kez Türkiye’den bir şirket bu listeye girdi. 10 yıl önce kurulan ve yaklaşık 5 milyon dolar ödenmiş sermayesi olan “Peak Oyun Yazılım ve Pazarlama AŞ” 1.8 milyar dolar değerleme ile ABDli oyun şirketi Zynga tarafından satın alındı. Ortaklar, yarısını peşin yarısını Zynga hissesi olarak alacaklar ki dün 9 milyar dolara yükselen Zynga’nın % 10 civarındaki payları ile satışın değerinin ilerde daha artması beklenebilir. Zynga ise 10 milyar doları geçerse ‘decacorn’ grubuna girmiş olacak. Türkiye’de Trendyol ve Yemeksepeti, bir sonraki el değiştirmelerinde Unicorn sınıfına girmesi muhtemel şirketler olarak görülüyor.

2022 yılı itibari ile Getir, Colendi, EasyCep ve Binbin de bu kategorideki girişimler arasında sayılmakta.