Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Korteks’ten A...

Korteks’ten Avrupa’da ve Türkiye’de Bir İlk: Pet Şişeden Polyester İplik Üretimi

08.02.2021 – Zorlu Tekstil Grubu şirketlerinden Korteks, döngüsel ekonomi tabanlı inovasyona dayalı yeni nesil tekstil yaklaşımıyla, 10 milyon dolar yatırımla devreye aldığı Polimer Geri Dönüşüm Tesisi ile Avrupa ve Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek %100 pet şişeden polyester iplik üretecek.

Avrupa’nın en büyük, entegre ve inovatif polyester iplik üretim merkezi Korteks, sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarını büyütmeye devam ediyor. 

Korteks, Zorlu Holding’in sürdürülebilirliği bir iş yapış biçimi haline getiren Akıllı Hayat 2030 strateji doğrultusunda 10 milyon dolar yatırımla devreye aldığı Polimer Geri Dönüşüm Tesisi ile Avrupa ve Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek %100 pet şişeden polyester iplik üretecek. Tesiste pet şişe ve diğer üretim firesi ipliklerden polyester ipliğin hammaddesi olan “RPET Cips” üretimi yapılarak, bunlar filament polyester ipliğe dönüştürülecek.

Toplam 17000 m² kapalı alanda aylık 600 ton üretim kapasitesine sahip olacak Polimer Geri Dönüşüm Tesisi ile Korteks artık virgin PES iplik tesisinde sıfır üretim firesiyle üretim yapabilecek. Yerli ve yabancı müşterilerine; giyimden ev tekstili ve otomotive kadar polyesterin kullanıldığı tüm alanlarda kullanılabilen, böylesine çevreci bir üretim tekniğiyle üretilmiş, geniş bir ürün yelpazesi sunabilecek.

Korteks Polimer Geri Dönüşüm Tesisi
Korteks Polimer Geri Dönüşüm Tesisi

Pandemi sürecinde böylesine önemli bir yatırımı tamamladıkları için büyük bir mutluluk duyduklarını dile getiren Korteks Genel Müdürü Barış Mert, “Dünyanın içinden geçtiği bu süreç sürdürülebilir bir yaşamı hep birlikte inşa etmemizin gerekliğini bir kez daha ortaya koyuyor. Biz Zorlu Grubu’nda Akıllı Hayat 2030 stratejisi doğrultusunda sürdürülebilirliği bir iş yapış biçimi haline getirerek bu konuda uzun bir süredir önemli adımlar atmaya devam ediyoruz. Korteks çatısı altında hammaddeden, iş süreçlerine su ve enerji yönetiminden nihai ürüne kadar tüm aşamalarda sürdürülebilirliği 360 derecelik bir yaklaşımla yönetiyoruz. Döngüsel ekonomi tabanlı inovasyona dayalı yeni nesil bir tekstil anlayışını adım adım hayata geçiriyoruz. Pandemi sürecinde, daha sürdürülebilir bir yaşama olan inancımızla hayata geçirdiğimiz Polimer Geri Dönüşüm Tesisi bunun en güzel örneklerinden biri. Bu yatırımla, bir yandan kaynaklarımızı verimli bir şekilde kullanırken bir yandan da her geçen gün daha da büyük bir küresel sorun haline gelen plastik atıkların yarattığı çevresel etkinin azaltılmasına katkı sağlayacağız. 1 Ton geri dönüştürülmüş iplik üretimi için doğada biyolojik olarak parçalanamayan, tüketici atığı olan yaklaşık 110.000 adet plastik şişenin azaltılmasına katkıda bulunacağız. Plastik şişeler ve polyester bazlı iplik firesini geri dönüştürerek ekonomiye yeniden kazandıracak olan bu yatırım sayesinde döngüsel ekonominin doğası gereği enerji tasarrufu sağlayarak, sera gazı emisyonumuzu da azaltmış olacağız” dedi.

Zorluteks, Horizon 2020 Hibe Programına Kabul Edildi

28.05.2019 – Türk ev tekstili sektörünün lider kuruluşlarından olan Zorluteks, RECLAIM projesi ile Avrupa Birliği’nin araştırma, geliştirme ve inovasyon projelerine destek olan Horizon 2020 programı çerçevesinde Hibe Programı’na kabul edildi. Makine, ekipman ve malzemelerin ömrünün uzatılmasını, kaynakların gereksiz kullanımını azaltmayı amaçlayan RECLAIM projesine Avrupa’nın farklı ülkelerinden 22 partner katılıyor. Proje ile pamuklu kumaşların beyazlık derecesine etki eden ağartma, kurutma ve proseste kullanılan makinelerin ve reçetelerin yapay sinir ağları (YSA) ile kurulmuş modeller ile kontrol edilmesi hedefleniyor.

Dünya devlerinin inovatif iş ortağı Zorluteks, Avrupa Birliği’nin araştırma, geliştirme ve inovasyon projelerine destek olan Horizon 2020 Hibe Programı’na kabul edildi. Zorluteks’in, Horizon 2020’ye kabul edilen ilk projesi olma özelliği taşıyan RECLAIM, makine, ekipman ve malzemelerin ömrünün uzatılmasını, kaynakların gereksiz kullanılmasını azaltmayı ve reçetelerin insandan bağımsız kontrolünü sağlamayı amaçlayarak döngüsel ekonomi çerçevesinde sorunlara yenilikçi bir çözüm geliştirmeyi hedefliyor. Dünyanın en yüksek bütçeli hibe programı olan ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne 451 milyon Euro katılım payı verdiği Horizon 2020, Avrupa Birliği’nin bilimsel ve uygulamalı araştırma, geliştirme ve inovasyon projelerini destekliyor.

Sürdürülebilir bir gelecek için akıllı üretim teknolojilerine yatırım yapmaya devam ettiklerini dile getiren Zorlukteks Genel Müdürü Cemil Çiçek, Horizon 2020’ye kabul edilmiş olmalarının Ar-Ge ve inovasyona bugüne kadar yaptıkları yatırımın bir yansıması olduğunu dile getirdi. Cemil Çiçek sözlerini şöyle sürdürdü: “Zorlu Tekstil olarak sürdürülebilirliği bir iş yapış biçimi haline getirmiş bulunuyoruz. Bu doğrultuda fabrikalarımızda Endüstri 4.0 uygulamalarımızın desteğiyle başlattığımız akıllı dönüşüm; kaynaklarımızı ve makinelerimizi daha verimli kullanmamızı sağlayarak işlerimizin sürdürülebilirliğine önemli katkılar sağlıyor. Avrupa Birliği’nin araştırma, geliştirme ve inovasyon projelerine destek olan Horizon 2020 kapsamında dahil olduğumuz RECLAIM projesi de bizim bu konuda bugüne kadar yaptığımız yatırımların ne kadar doğru olduğunu gösteriyor. Avrupa’nın farklı ülkelerinden 22 şirket ve kurumun dahil olduğu bu projenin bir parçası olduğumuz için büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Kullandığımız makinelerin ve reçetelerin, yapay sinir ağlarıyla kontrol edilmesini hedeflediğimiz bu projeyi başarı ile tamamladığımızda, sadece ülkemizde değil dünyanın farklı ülkelerindeki tekstil şirketleri için de önemli bir Ar-Ge çalışmasına imza atmış ve sektörümüze bu konuda öncülük etmiş olacağız.”

Döngüsel ekonomide devrim

Sanayi sektöründe yüksek üretim kabiliyeti ve verimlilik, Endüstri 4.0 uygulamalarıyla her geçen gün daha da artıyor. Büyük veri analitiği, tahmine dayalı analitik ve model tabanlı tahminler ve tamamen veriye ve süreçlere dayalı optimizasyon prosedürlerini çözüm olarak sunan Endüstri 4.0, makine ve ekipmanların ömrünün uzatılmasını sağlayarak, verimli bir şekilde kullanılmasına da imkan tanıyor. Aralarında Avrupa’nın farklı ülkelerinden 22 partnerle birlikte Zorluteks’in de yer aldığı 12,5 milyon Euro’luk RECLAIM projesi de Endüstri 4.0’ın yarattığı bu çözümlerden faydalanarak döngüsel ekonomide çığır açan uygulamalara odaklanıyor.

Makine yönetiminde devrim yaratacak

İmalat sanayinde, makine yönetiminde devrim yaratması beklenen RECLAIM ile makinelerin ömrü uzarken verimlilik artacak ve makine tadilatı ve yeniden imalat işleminin zaman ve maliyeti düşürülecek. Tekstilde ürün gamı dikkate alındığında, baskı ile renklendirilen pamuklu kumaşlar için en önemli süreçlerden biri ön terbiye, özellikle de ağartma prosesi olarak öne çıkmakta. Birçok mekanik, fiziksel ve kimyasal değişken içeren ön terbiye prosesleri; kumaşın beyazlık derecesi ve bunun kumaş yüzeyinde homojen olması üzerinde etkili. Proses tekrarlarının önemli bir bölümü de bu beyazlık değerinin beklenen düzeyde elde edilememesinden kaynaklanıyor.

İnsandan bağımsız kontrol dönemi

RECLAIM sayesinde pamuklu kumaşların beyazlık derecesine etki eden ağartma, kurutma ve proseste kullanılan makinelerin, yapay sinir ağları (YSA) ile kurulmuş modeller ile kontrol edilmesi hedefleniyor. Böylece, insandan bağımsız, öngörebilen ve minimum proses tekrarlı standartlaştırılmış süreçlerle; gereksiz zaman, kaynak ve maliyet sarfiyatının önüne geçilerek sonraki proseslerin verimliliği yükseltilecek ve baskı rengi ürün bazında daha kontrol edilebilir hale gelecek.

 

Zorlu Tekstil Grubu Teknik Tekstil Ürünlerini Sergiledi

20.05.2019 – Ev tekstili ürünleri ve polyester iplik üretiminde Avrupa’nın en büyük entegre üreticisi olan Zorlu Tekstil Grubu, teknik tekstil alanında dünyanın önde gelen fuarlarından Techtextil Fuarı’na katıldı.

14 – 17 Mayıs 2019 tarihlerinde Almanya’nın Frankfurt kentinde gerçekleşen fuarda Zorlu Tekstil Grubu’nun teknoloji ve Ar-Ge’de yakaladığı başarının ürünü olan iplik ve bu ipliklerden üretilen kumaşların yanı sıra kesilmeye dayanıklı eldiven, kumaş havalandırma kanalı gibi kumaş örnekleri de sergilendi.

Zorlu Tekstil Frankfurt’ta iki yılda bir düzenlenen ve teknik tekstilde dünyanın önde gelen fuarlarından olan Techtextil Fuarı’na katıldı. Zorlu Grubu’nun ilk şirketi olan, yıllık 200 bin ton iplik üretimi ile tek başına Türkiye’nin polyester iplik üretiminin büyük bir kısmını karşılayan Korteks, Ar-Ge merkezinde geliştirdiği yenilikçi, fonksiyonel, katma değerli ipliklerini ve inovatif ürünlerini Techtextil Fuarı’nda gözler önüne serdi. Korteks ekibinin geliştirmiş olduğu iplikler Mühendislik, Fonksiyonellik, Konfor ve Performans, Sürdürülebilirlik başlıkları altında sunuldu ve fuarda beğeni topladı. Fuarda ayrıca Zorluteks’in yenilikçi kumaş örnekleri de yerini aldı.

Otomotiv tekstiline inovatif çözümler sunuyor

Son teknoloji ürünü olan iplik örneklerini ziyaretçilerle buluşturan Korteks, otomotiv tekstili gibi uzun vadeli teknik tekstil projelerinde renk sürekliliğini sağlayan DOPE DYED teknolojisi ile su tüketmeden üretilen renkli polyester ipliklerini de sergiledi. Bobin boyalı üretime göre 50 kat daha az elektrik ve 1500 kat daha az su harcayan DOPE DYED teknolojisi ile renklendirilen iplikler, Oeko-tex Standard 100 kapsamında üretiliyor.

Tarım ürünleri tekstile dönüşüyor…

Çevreye duyarlı ürünlerine bir yenisini ekleyen Korteks’in fuarda sergilediği bir diğer ürün ise hammaddesi plastik şişeler olan geri dönüştürülmüş polyester filament iplikler oldu. İpliklerin üretiminde plastik şişe atıklarını tekrar kullanan Korteks, enerji tasarrufunun yanı sıra su ve hava kaynaklarında sera gazı emisyonu ve kirlilik seviyesinin azaltılmasına da katkıda bulunmuş oldu. Ayrıca mısır, şeker kamışı gibi yüksek oranda nişasta içeren tarım ürünlerinden elde edilen PLA ipliklerinden elde edilen ürünler ziyaretçilerin ilgi odağındaydı.

Zorluteks de teknik tekstil kumaşları ile dikkat çekti

Bünyesindeki perde ve ev tekstili üretim tesisleri, pazarlama şirketi ve dünyaca ünlü markaları ile ev tekstilinin global ve lider kuruluşlarından olan Zorluteks de Korteks ana standının içerisinde teknik tekstil ürünlerini sergiledi. Zorluteks’in, anti-bakteriyel kumaşlar, Kendini Temizleyen Stor perdeler, PVC içermeyen Sun Screen kumaşları, elektro manyetik kumaşları, kalkanlama kumaşları ve yüksek UV dayanımlı bahçe ve tente kumaşları da inovatif özellikleriyle fuarda dikkatleri çekti.

 

 

Zorlu Tekstil Münih’te Showroom Açtı

31 Temmuz 2018 – Türkiye’de ev tekstilinin lider kuruluşu Zorlu Tekstil, açılışını yaptığı Münih’teki Showroom’uyla Almanya ve Avrupa’daki müşterilerine daha da yakınlaştı, ihracat pazarlarında fiziksel varlığını güçlendirdi. Showroom’da Zorlu Tekstil’in yeni koleksiyonları ve inovatif ev tekstili ürünleri sergilenecek.

GOTS (Global Organic Textile Standard) sertifikasıyla Türkiye’de yüzde 100 organik ev tekstili ürünlerinin ilk üreticisi olan, inovatif ve tasarım odaklı ürünleri ile hayatı kolaylaştırmayı amaçlayan Zorlu Tekstil, Münih’teki showroom’unun açılışını yaptı. Münih havaalanına yaklaşık 15 dakikalık mesafedeki Hallbergmoos sanayi bölgesinde açılan 800 metrekarelik showroom’da Kendini Temizleyen Stor Perde’den pikeye, yatak örtüsünden nevresime kadar en yeni ürünler sergilenecek.

Açılışa ilişkin değerlendirmede bulunan Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Necat Altın, sektörüne öncülük eden inovatif uygulamaları ve AR-GE yatırımlarıyla Zorlu Tekstil’in lider konumunu daha da güçlendirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Necat Altın konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “Zorlu Tekstil’in sürdürülebilirlik vizyonu ve büyüme hedefleri doğrultusunda en öncelik verdiğimiz konu, müşteri memnuniyeti. Ülkemizde ve yurtdışında müşteri memnuniyeti alanındaki yüksek standartlarımız Münih showroom’umuzla daha da görünürlük kazanacak. Zorlu Tekstil bir dünya şirketidir. Bunun en somut göstergesi de, ürettiğimiz ürünlerin yüzde 62’sini başta Amerika, Avrupa, Japonya ve Rusya olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerini ihraç etmemizdir. Münih showroom’umuzla Avrupalı müşterilerimize ve ihracat pazarlarımıza çok daha yakınız”

Zorlu Tekstil ürünlerinin Avrupalı tüketiciler ve potansiyel iş ortaklarıyla daha yakından buluşturacak olan showroom’da ayrıca Vestel ürünleri de yer alıyor.

 

Zorluteks Çevre Dostu Üretimin Öncüsü Olmayı Sürdürüyor

04.06.2018 – Sürdürülebilir bir gelecek için daha yaşanabilir bir dünya hedefi doğrultusunda hareket eden Zorluteks, doğa dostu akıllı üretim teknolojileri, etkin enerji yönetimi ve geri dönüşüm uygulamalarının yanı sıra 11 ton siyah boya geri kazanımı ve dünya ortalamalarının çok üzerinde su tasarrufu ile doğayı korumaya katkı sağlıyor. Şirket ayrıca, katı atıklarının yüzde 90’nını da geri dönüşüm ile yeniden değerlendiriyor.

Türkiye tekstil sektörünün en köklü temsilcilerinden biri olan Zorluteks, faaliyet gösterdiği pazarlarda, çevre ve sürdürülebilirlik esasını hedef alarak çalışmaya devam ediyor. Bir yandan yüksek kaliteli ürünler üretirken diğer yandan doğayla dost, sürdürülebilirlik ilkelerinden taviz vermeyen bir üretim anlayışıyla hareket eden Zorluteks, hesap verebilirlik ve şeffaflık ilkeleri doğrultusunda yürüttüğü çalışmaların sonuçlarını tüm paydaşlarıyla düzenli aralıklarla paylaşıyor.

“Sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamak için çalışıyoruz”

Zorluteks’in çevre yaklaşımıyla ilgili açıklamada bulunan Zorlukteks Genel Müdürü Cemil Çiçek, büyüme hedefleri doğrultusunda müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutarken, doğal kaynakların etkin kullanımı için çevre yönetim sistemi ile atıkların azaltımı ve geri kazanımı, kimyasal yönetim sistemi ile doğaya dost ürünlerin kullanımı, enerji yönetim sistemi ile de daha tasarruflu sistemlere geçiş yapıldığını ifade etti. Çiçek, “Sektörde 65 yıla dayanan tecrübemizle dünyanın her tarafında iş yapabilme becerisine sahibiz. Ekonomik sürdürülebilirliğin, toplum için değer yaratan projelerle ve çevresel uygulamalar ile sağlanabileceğine inanıyoruz. Bu anlayış doğrultusunda Zorluteks olarak tüm faaliyetlerimizde sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamak için çalışıyoruz” dedi.

“Dünyanın önde gelen entegre tesisinde üretim”

Dokumadan, boya, baskı ve konfeksiyona kadar üretimin tüm aşamalarını kendi bünyesinde gerçekleştiren ve bunu kendi kanallarıyla tüketiciye sunan dünyanın alanında önde gelen entegre tesisi olduklarını belirten Çiçek, sürdürülebilir ekonomi anlayışı ile üretim yaptıklarına dikkat çekti. Diğer taraftan karbon emisyonunu hesaplayarak emisyon miktarını nötrleyebilecek sayıda ağaçtan çok daha fazlasını ‘Ülkem İçin Hatıra Ormanı” projeleriyle doğaya kazandırdıklarını söyleyen Çiçek, 2010 yılından bu yana yaklaşık 150 bin ağacı büyütmüş olmaktan dolayı büyük bir gurur duyduklarını kaydetti.

Ayrıca müşterilerine sertifikalı organik ürünler sunduklarını ve özellikle nevresim takımlarının bitkisel elyaflardan üretildiğini belirten Çiçek, “Kolay ütülenebilen ve leke tutmayan ürünlerimizle kullanıcıların enerji tasarrufu sağlamasına destek oluyoruz. Sertifikalı organik ürünlerimizle doğayı koruyor, Kendini Temizleyen Stor ve Kumaş Perde, Negatif iyonlarla pozitif bir uyku sağlayan TAÇ Ion Therapy gibi birçok inovatif ürün geliştiriyoruz” dedi. 

“Teknolojiye yatırım yapmaya devam ediyoruz”

Daha verimli sistemlere geçen Zorluteks fabrikası, düşük enerjili yüksek devirli dokuma, brode makinalarına ve az kimyasal kullanan, düşük enerjili ve az su tüketen dijital baskı makinalarına yatırım yapıyor. Çiçek konuyla ilgili, “Dijital baskı makinalarımız sayesinde yıllık 15.000 km üretim yapılabiliyoruz. Bir başka ifadeyle Türkiye’yi baştanbaşa 10 kez kat edebilecek bir üretim rakamına ulaşabiliyoruz. Bu yatırım sayesinde su kullanımında günde 200 ton tasarruf ediyoruz. Dijital teknolojiye yapılan yatırımlar ile yaklaşık olarak günlük 1000 kişilik hane halkının tüketeceği kadar enerji ve su tasarrufu sağladığımızı söyleyebiliriz” dedi.

“Geri kazanım projeleriyle tasarruf sağlıyoruz”

Kurdukları geri kazanım tesisleri sayesinde su, katı atık, atık boyalar ve dijital baskı makineleri ile tasarruf sağladıklarını ifade eden Çiçek, geri dönüşüm uygulamaları ile doğayı korumak için çalıştıklarına dikkat çekti. Cemil Çiçek, “Kurduğumuz geri kazanım sistemleri sayesinde, suyu birden fazla proseste kullanarak, örneğin, 1 kg pamuklu kumaş üretiminde dünya ortalaması 120 lt su iken, Zorluteks olarak 1 kg pamuklu kumaşı 80 lt ortalama su ile üretiyoruz. Katı atıklarımızın yüzde 90’nını geri dönüşüm süreçleri ile yeniden değerlendiriyoruz. Farklı renklerdeki atık boyaları bir araya getirerek her yıl ortalama 11 ton siyah boya geri kazanımı sağlıyoruz. Kapitone makinelerinin kenarından çıkan elyafları geri dönüşüme gönderiyoruz. Bu şekilde geçtiğimiz yıl 23 ton atık elyafı yastık dolum işleminde yeniden kullandık. Ayrıca Doğa Dostu Çanta projemiz kapsamında ürettiğimiz 63 bin adet bez çanta ile naylon torba kullanımını azalttık ve bu konudaki farkındalığı artırmaya yardımcı olduk. Diğer taraftan Atık Yağ Toplama projesiyle 2016’dan bu yana 2.5 ton atık yağ topladık. Bu projemiz sayesinde çevre kirliliğinin önüne geçerken aynı zamanda konulan atık yağ toplama hedefinin gerçekleştirilmesi ile engelli bir yakını olan çalışanımıza Akülü Sandalye ettik” dedi.

 

ZORLU TEKSTİL R+T FUARI’NDA İNOVATİF ÜRÜNLERİNİ TANITTI


28.02.2018 – Avrupa’nın en büyük entegre üreticisi olan Zorlu Tekstil, iki yılda bir düzenlenen uluslararası R+T Fuarı’nda inovatif ürünlerini tanıttı. 27 Şubat- 3 Mart tarihleri arasında Almanya’nın
Stuttgart şehrinde gerçekleşen Panjur, Tente, Kapı/ Geçiş Sistemleri Fuarı’nda Zorlu Tekstil, inovatif perde sistemlerini ve yenilikçi kumaşlarını ziyaretçilerin beğenisine sundu.

Bünyesindeki perde ve ev tekstili üretim tesisleri, pazarlama şirketi ve dünyaca ünlü markaları ile ev tekstilinin global ve lider kuruluşları arasında yer alan Zorluteks, R+T Fuarı’nda kendi geliştirdiği yeni nesil ürünleri ile yerini aldı. İnovasyonu bir değer olarak gören Zorlu Tekstil, ziyaretçilerini Kendini Temizleyen Stor ve Kumaş Perde, Yeni Nesil Stor Sistemleri, Black Out kumaşları, Tente, Day&Night, jakar ve baskılı kumaşları ve Contract ürün grubuyla misafirlerini ağırladı.

Yeni nesil inovatif ürünlerini tanıttı

R+T Fuarı’nda en inovatif ürünlerini sergileyen Zorlu Tekstil, “Kendini Temizleyen Stor ve Kumaş Perde” fuarda en çok dikkat çeken ürün arasında yer aldı. Fuarda çok sayıda yeni nesil inovatif ürünlerini sergileyen Zorlu Tekstil, başta Kendini Temizleyen Stor ve Kumaş Perde olmak üzere; kullanım kolaylığıyla beraber estetik görünüm sağlayan Yeni Nesil Stor Sistemleri, ahşap görünümüyle farklı bir stil yaratan Day&Night kumaşlar, gün ışığını geçirmeyen ve ortamın dışarıdan görünmesini engelleyen Black Out kumaşlar, zarafeti ve dayanıklığı bir araya getiren jakar ve baskılı kumaşlar, otellere kullanılan perdeler için özel olarak üretilen antibakteriyel Contract kumaşlarının yanı sıra yüksek UV dirençli olan ve uzun kullanım imkanı sunan tente kumaşları gibi seçkin ürünlerini tanıttı.

İnovasyon Ödülleri Yarışmasında Finale kaldı…

Ar–ge çalışmaları ve yenilikçi uygulamaları ile adından sıkça söz ettiren Zorluteks, “Kendini Temizleyen Stor Perde” ile geçtiğimiz ay fuar kapsamında düzenlenen ‘2018 R+T Stuttgart İnovasyon Ödülleri Yarışması’nda teknik tekstil kategorisinde finale kalan en başarılı firmalardan biri olmuştu.

 

Zorluteks sürdürülebilir bir dünya için doğa dostu üretim anlayışıyla hareket ediyor

04.06.2018 – Türkiye tekstil sektörünün en köklü temsilcilerinden biri olan Zorluteks, çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim alanında yürüttüğü çalışmaların sonuçlarını hesap verebilirlik ve şeffaflık ilkeleri doğrultusunda tüm paydaşları ile düzenli aralıklarla paylaşmaya devam ediyor.

Faaliyet gösterdiği pazarlarda çevre ve sürdürülebilirlik esaslarını hedef alan Zorluteks fabrikası, hayata geçirdiği tüm projelerde bir yandan yüksek kaliteli ürünler üretirken diğer yandan doğa dostu olma ve üretimde sürdürülebilirlik ilkesiyle hareket ediyor.

“Doğal kaynakların etkin kullanımı anlayışını benimsiyoruz”

Zorluteks’in çevre ve sürdürülebilirlik konusundaki yaklaşımı ile ilgili açıklamalarda bulunan Zorluteks Genel Müdürü Cemil Çiçek, “Çevresel ve toplumsal fayda yaratmadan finansal başarıların bir anlam ifade etmediğine inanıyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda sürdürülebilir kalkınmaya katkı sunmak üzere çalışıyoruz. Sektörde 60 yılı aşan tecrübemizle dünyanın her tarafında iş yapabilme becerisine sahibiz. Büyüme hedeflerimiz doğrultusunda müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkarırken doğal kaynakların etkin kullanımı için en iyi uygulamaları benimsiyoruz ve bu bilinçle hareket ediyoruz” dedi.

“Dünyanın tek entegre tesisi”

Çevre ve sürdürülebilirliğin Zorlu Tekstil’in hassasiyet gösterdiği en önemli konulardan biri olduğunun altını çizen Çiçek, “İplik üretiminden, dokumaya, boya ve baskıdan konfeksiyona kadar üretimin tüm aşamalarını kendi bünyesinde gerçekleştiren ve bunu kendi kanalları ile tüketiciye sunan dünyanın tek entegre tesisi ile ekonomik sürdürülebilirliği ispatlıyoruz” dedi.

Çiçek, sözlerine şöyle devam etti: “Zorluteks olarak sahip olduğumuz çevre dostu üretim teknolojileri geliştirme, enerji verimliliği ve tasarrufu, geri dönüşüm projeleri, tedarik, üretim, dağıtım, kullanım süresi, sevkiyat, atık bertarafı ile ilgili bütün konularda süreç, ürün tasarımı ve test kabiliyetiyle birlikte tüm tekstil tedarik zincirimizle sektörümüzde öncü rol oynuyoruz. Buna göre, Türkiye’nin ilk ekolojik özellikli fabrikası ile üretim yapıyoruz. Dünyanın tek entegre tesisi ile sürdürülebilir ekonomi anlayışını destekliyoruz. Karbon emisyonumuzu hesaplayarak, emisyon miktarını nötürleyebilecek sayıda ağaçtan çok daha fazlasını doğayı kazandırıyoruz. 2010 yılından bu yana sürekli genişleyen ormanımızda 120 bin ağacı büyütmekten gurur duyuyoruz.

Kurduğumuz geri kazanım tesisleri sayesinde, suyu birden fazla proseste kullanıyoruz. Bu sayede, 1 kg pamuklu kumaş üretiminde dünya ortalaması 120 lt su iken, Zorluteks olarak 1kg pamuklu kumaşı 80 lt ortalama su ile üretiyoruz. Katı atıklarımızın yüzde 90’nını geri dönüşüm süreçleri ile yeniden değerlendiriyoruz. Farklı renklerdeki atık boyaları bir araya getirerek her yıl ortalama 11 ton siyah boya geri kazanımı yapıyoruz. Atık yağı toplama projemizde çalışanlarımızla beraber 1.140 litre bitkisel atık yağı geri dönüşüme kazandırdık. Doğa Dostu Çanta projemiz kapsamında 36 bin adet bez çanta üreterek naylon torba kullanımını azalttık. Dijital baskı makineleri sayesinde yılda 3.700 KW elektrik tasarrufu sağlıyoruz. Ayrıca müşterilerimize sertifikalı organik ürünler sunuyoruz. Özellikle nevresim takımlarımız bitkisel elyaflardan üretiliyor. Uzun ömürlü leke tutmaz ve kolay ütülenebilen ürünlerimizle enerji tasarrufu sağlıyoruz” dedi.

 

Zorlu Holding’e Türk Patent Ödülleri’nden 2 büyük ödül

TEKSTİL VE BEYAZ EŞYADA TASARIM LİDERİ ZORLU HOLDİNG

16.04.2017 – Geliştirdiği yenilikçi projelerle sanayiye katkı yapan firmaların ödüllendirildiği 4. Türk Patent Ödülleri’nde Zorlu Holding’in grup şirketleri Zorluteks Tekstil ve Vestel Beyaz Eşya iki büyük ödüle layık görüldü.

Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından verilen 4. Türk Patent Ödülleri’nde bu yıl En Fazla Tasarım Başvurusu Yapan Firma Zorluteks Tekstil, En Fazla Uluslararası Tasarım Başvurusu yapan Firma Vestel Beyaz Eşya seçildi.

Holdingin varlık gösterdiği her alanda yenilikçiliği misyon edindiğini belirten Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Zorluteks Tekstil’in geniş Ar-Ge kadrosu ve Ar-Ge yatırımlarıyla teknik tekstil alanında dünya öncülüğünü elinde bulundurduğunu ifade etti. Yüngül, dünyada en çok Ar-Ge harcaması yapan ilk 1.000 firma arasında yer alan Vestel’in ise Ar-Ge çalışmalarını küresel ölçekte 8 Ar-Ge merkezinde sürdürdüğünü vurguladı.

Ülkeler arasındaki patent yarışına dikkat çeken ve endüstriyel üretimde yapbozun en önemli parçasının sınai mülkiyet hakları olduğunu vurgulayan Yüngül şunları ekledi:

“Ana sektörlerimiz olan tekstil, beyaz eşya ve elektronikte toplam 777 tasarım başvurusu, 792 patent başvurusu yaptık. Tüm faaliyet alanlarımızda teknolojideki yetkinliğimizi tasarım anlayışımızla biraraya getiriyoruz. Zorluteks Tekstil ile bugün nanoteknoloji alanında özgün çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Dünyanın dört bir yanında tüketicilerin evine ‘Made by Zorlu’ markasıyla giriyoruz. Vestel Beyaz Esya ile endüstriyel tasarımda yeniliklere imza atıyoruz. Zorlu Grubu olarak Türkiye’nin uluslararası rekabet gücünü artırmak üzere yeniliklerle anılmaya devam edeceğiz. Bizi bu başarılara taşıyan 26 bin kişilik Zorlu ailesine teşekkür ediyorum.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törende ödülleri Vestel adına Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, Zorluteks Tekstil adına Zorlu Holding İnsan Kaynakları Grubu Başkanı Necmi Kavuşturan kabul etti.

 

Zorlu Tekstil Grubu Hakkında

Zorlu Tekstil Grubu’nun ana faaliyet konusu iplik, perde ve ev tekstili ürünleri (çarşaf, nevresim takımları, yatak örtüsü, masa örtüsü, pike) üretimi ve pazarlamasıdır.

Zorluteks; bünyesindeki perde ve ev tekstili üretim tesisleri, pazarlama şirketi ve dünyaca ünlü markaları ile ev tekstilinin global ve lider kuruluşlarındandır. Zorluteks, dev üretim tesislerindeki yüksek üretim kapasitesi, 4.000 kişiyi aşkın istihdamı, üstün ürün kalitesi, çevre ve çalışan sağlığına verdiği önem ve çalışma koşulları ile dünyanın en modern ve en büyük entegre tekstil tesisleri arasındadır. Zorluteks, pamuklu ev tekstilinde Avrupa’nın en büyük entegre üreticisidir. Perde üretim kapasitesi 20 milyon m/yıl ve 6 milyon adet hazır perdedir.Zorluteks, Global OrganicTextileStandard-GOTS sertifikasıyla Türkiye’de %100 organik ev tekstili mamuller üreten ilk üreticidir.

Grup TAÇ markalı perde ve nevresim ürünleri ile Türk ev tekstili sektörünün lideri konumundadır. Zorlu Tekstil Grubu, Türkiye’nin tek uluslararası ev tekstili mağazalar zinciri Linens ile de sektöre yenilikçi ve öncü bir ev tekstili mağazacılık anlayışı kazandırmıştır. Grubun geliştirmiş bulunduğu Valeron markası öncelikle Avrupa pazarında tanıtılmış, daha sonra iç pazarın beğenisine sunulmuştur.

Zorlu Grubu’nun ev tekstili alanındaki faaliyetleri yıllar içinde hızlı bir büyüme göstermiş ve Türkiye’nin sınırlarını aşarak dört kıtaya yayılmıştır. 7000’e yakın çalışanı ve 800,000 m2’lik kapalı alana sahip üretim tesisleri ile Zorlu Tekstil Grubu dünyanın önde gelen ev tekstili üreticilerindendir.