Ana Sayfa sorular Yeni İpek Yol...

Yeni İpek Yolu Projesi Nedir? Hangi Ülkelerden Geçmektedir? Etkileri Ne Olacaktır?

 

Yeni İpek Yolu = Bir Kuşak Bir Yol (One Belt One Road)

Yeni İpek Yolu daha doğrusu Çin’in One Belt One Road, Bir Kuşak Bir Yol Projesidir. Tarihten gelen izlerden hareketler yukarıdaki haritadakine benzer rotalar gösterilse de aslında Bir Kuaşk Bir Yol Projesi karadan trenyolları, denizden limanlar ve limanlara ulaşan bağlantı yolları ile bir bütünlük teşkil eden Asya, Avrupa ve Afrika’yı ticaret ve enerji yolları ile bağlayan bir stratejik hedeftir. Bir kuşak bir yol projesinin bağlantı güzergahları ve önemli limanların bir kısmı aşağıdaki haritada görülmektedir. Buna ek olarak bir alttaki görsel halihazırda kullanılan bir başka ticaret rotasını gözler önüne sermektedir. Dolayısı ile bir kuşak bir yol projesi birçok güzergah ve bağlantılar üzerinden işlemekte ve işlemeyi hedeflemektedir.

Projenin amacı hem ülkeler arasındaki ticareti geliştirmek bunu yaparken de Çin’in doğusu ve batısı arasındaki halkın yoksulluktan doğan eşitsizliğini azaltmak, proje güzergahındaki ülkelerin bağlantılarını pekiştirerek bölgesel bir ticaret ağı yaratmaktır.

Çin’in bu projesi bir yandan kuşak üzerindeki ülkeleri Çin’e bağlarken bir yandan da kuşak üzerindeki ülkeler için yeni ticari bağlantı ve avantajlar sunmaktadır.

Yeni İpek Yolu hattı: Türkiye-Çin demiryolu-roro-karayolu-denizyolu hattı. Buradaki ülkelerden biri de Gürcistan.

 

ABD, Çin’in bir Kuşak Bir Yol projesine karşıdır. Bu projeyi kendi dünya hegemonyasına bir tehdit olarak görmektedir.

Çin Bir Kuşak Bir Yol projesi üzerindeki ülkelere kredi ve altyapı projeleri ile destek olmakta, birçok limanın işletme ve geliştirilmesi için olanaklar yaratmakta ve işletmeye talip olmaktadır.

Çin ayrıca Afrika ülkelerine de krediler vermekte, iç kesimlerin liman bağlantılarının demiryolları ile yapılması için teşvik ve hibeler devreye sokmaktadır.

Bir Güncelleme Ekleyelim:

İtalya da Çin’in Bir Kuşak Bir Yol Projesine dahil olacağını açıkladı. (20.03.2019 )

Marmaray ile Çin-Avrupa arası 18 güne düştü.

Çin, Yavuz Sultan Köprüsü’ndeki İtalyanlara ait payı almak istiyor. İtalyan Astaldi Grup’un 3. köprüdeki payını satmayı düşündüğüne dair haberler 2018 yılında çeşitli kaynaklarda çıkmış ancak Şirketten doğrulama gelmemişti. Kasım 2019 itibari ile Astaldi’nin paylarına dair güncel bir satış haberi olmamakla birlikte Çin’in konuya ilgisi devam etmekte…

Modern İpek Yolu’nun Kalbinde Çifte Rekorlu Liman