Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Modern İpek Y...

Modern İpek Yolu’nun Kalbinde Çifte Rekorlu Liman

İpek Yolu’nun kalbine inşaa edilen Uluslararası Türkmenbaşı Limanı, New York’ta “ENR Best Project Ödülü” kazandı.

Türkmenistan’ı dünya ticaretinde lojistik merkez haline getirecek Uluslararası Türkmenbaşı Limanı; mühendislik, müteahhitlik ve mimari alanda dünyanın en prestijli ödülü olarak gösterilen “Global Best Project” ödülünü kazandı. Doğu’dan Batı’ya uzanan enerji nakil hatlarıyla enerjide stratejik konuma sahip Türkmenistan, liman projesinin devreye girmesiyle lojistikte de iddialı hale geldi. Liman, Asya ve Avrupa arasındaki kargo teslimat süresi 45 günden 15 güne indirirken, ‘Modern İpek Yolu’nun Batı’ya açılan en hızlı kapısı oldu.

Hazar denizi etrafındaki en büyük liman olma özelliği taşıyan Uluslararası Türkmenbaşı Limanı aynı zamanda eksi 27 metre kod seviyesi ile ‘dünyanın en derinine kurulan liman’ özelliğini taşıyor. Uluslararası Türkmenbaşı Limanı, ENR “Best of Best” kategorisinde de dünyanın en iyi ilk üç projesinden biri seçilerek finale kaldı…

Modern İpek Yolu’nun en stratejik yatırımlarından biri olan Türkmenistan devleti tarafından Gap İnşaat’a yaptırılan Hazar Denizi kıyısındaki Uluslararası Türkmenbaşı Limanı’na Amerika’dan dünyanın en prestijli ödülü geldi. Türkmenistan’ı dünya lojistiğinde merkez haline getirecek Uluslararası Türkmenbaşı Limanı, New York merkezli ENR tarafından 23 kategoride projelerin değerlendirdiği “Global Best Projects” yarışmasında ‘Havalimanı / Liman’ kategorisinde birincilik ödülünün sahibi oldu. Uluslararası Türkmenbaşı Limanı, bu 23 kategorinin birincilerinin yarıştığı “Best of Best” yarışında da ilk üç içinde yer alarak büyük bir başarıya imza attı. Ödül 2 Ekim tarihinde New York’ta düzenlenen törende verildi.

MODERN İPEK YOLU’NUN KALBİ BURADA ATACAK

Ödül töreninde bir konuşma yapan Çalık Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Gürler, geçtiğimiz mayıs ayında hizmete açılan Uluslararası Türkmenbaşı Limanı’nın dünya ticaretinde Modern İpek Yolu’nun ‘kalbi’ olarak kabul gördüğünü belirterek “Türkmenistan’ı dünya ticaretinde çok önemli bir lojistik merkez haline getirecek olan liman, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov’un öncülük ettiği kalkınma vizyonunun bir parçası. Bu vizyon çerçevesinde altyapı, üstyapı, sağlık ve endüstriyel tesislerin yatırımına hız veren Türkmenistan, dünya ticaret lojistiğinde çok önemli bir merkez olacak” dedi.

Çin’den Avrupa’ya kesintisiz bir şekilde tren hattıyla mal sevkiyatı yapılmasının yolunu açtı. Bu liman Asya’dan Avrupa’ya yük taşımacılığının yüzde 95’i halen deniz yolu üzerinden 45 günlük teslimat süresinde yapılırken, Uluslararası Türkmenbaşı Limanı ile Asya ve Avrupa arası demiryolu taşımacılığı 30 gün kısalmış oluyor. Buna göre, Çin’den kesintisiz tren hattıyla Türkmenistan’a gelen yükler, Hazar kıyısındaki Uluslararası Türkmenbaşı Limanı’nda feribota yüklenerek Azerbaycan’a ulaşıyor oradan da kısa bir süre önce hizmete açılan Bakü-Tiflis-Kars demiryoluna bağlanıyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerindeki tren yolu çalışması tamamlandığında da kesintisiz bir şekilde Avrupa’ya sevkiyat başlayacak.

Dünyanın dördüncü büyük doğal gaz rezervlerine sahip Türkmenistan, son 10 yılda Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov’un öncülük ettiği kalkınma vizyonu çerçevesinde altyapı, üstyapı, sağlık ve endüstriyel tesislerin yatırımına hız veriyor. Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov’un talimatıyla hayata geçirilen tüm projeler doğaya ve çevreye uyumlu olarak inşaa ediliyor.

Türkmenbaşı şehrinde ve Awaza Milli Turizm Bölgesi’nin karşısında yer alan limanın tüm bölümleri, Berdimuhamedov’un çevreye verdiği özel önem dikkate alınarak inşaa edildi. Liman, Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov’un kaleme aldığı “Türkmenistan Büyük İpek Yolu’nun kalbi 1-2” adlı kitaplarında da vurgu yaptığı üzere İpek Yolu’nu yeniden dünyanın en çok tercih edilen ticaret yolu haline getirecek vizyonun en önemli eserlerinden biri…

Birçok rekora sahip olan Uluslararası Türkmenbaşı Limanı kapsamında feribot ve yolcu terminali, konteyner terminali, genel kargo limanı, dökme yük limanı ve bir tersane inşaa edildi, polipropilen terminali de genişletildi. Liman, Türkmenistan devletinin ve Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov’un inovasyona verdiği önemin de bir simgesi olarak gösteriliyor. Türkmenistan’da hayata geçirilen diğer projelerde olduğu gibi Uluslararası Türkmenbaşı Limanı’nın inşaası da bu inovatif yaklaşımla hayata geçirildi.

GUINNESS’TEN ÇİFTE REKORLU LİMAN…

Uluslararası Türkmenbaşı Limanı, mühendislik ve çevre bakımından dünya rekorları kırmaya hak kazanan bir proje özelliği taşıyor. Dünyanın ‘en’lerini kayıt altına alıp ilan eden İngiltere merkezli Guinness Kurumu, Uluslararası Türkmenbaşı Limanı’nın bu yönde yaptığı iki ayrı rekor başvurusunu kabul etti.

Eksi 27 metre ile deniz seviyesi altında inşa edilen Uluslararası Türkmenbaşı Limanı, dünyada deniz seviyesinin altında kurulan en büyük liman özelliğiyle Guinness Rekoru kazandı. Göçmen kuşların uğrak yeri olan limanda, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguly Bermuhamedov’un çevreye ve doğal hayata verdiği önemin göstergesi olarak çok özel bir suni ada yapıldı. Ada, yine dünyanın en büyük ilk suni adası olma özelliğini taşıyor. Bu yönüyle de Guinness Rekorlar Kitabı’na giren liman, ‘dünyada kuşlar için deniz seviyesi altında insan yapımı inşa edilen en büyük ada’ rekorunu da aldı.

ORTAASYA’NIN MÜHENDİSLİK ve MİMARİ HARİKASI

1 milyon 434 bin 149 metrekarelik bir alana sahip limanda, dünya standartlarında çevre düzenlemeleri yapmak, denizin ekolojik temizliğini sağlamak ve mevcut doğal bölgeyi dış etkenlerden korumak amacıyla 8 milyon 993 bin 788 metreküp derinleştirme çalışması ve 5 milyon metreküp deniz yüzeyi doldurma çalışmaları yapıldı. Limanın 3 bin 800 metre olan uzunluğu, yük ve yolcu gemilerinin yanaşması, yükleme ve boşaltma çalışmalarını da daha rahat ve hızlı yapmasını sağlıyor. Doğu-batı ve kuzey-güney yönlü yük çeşitlerini daha elverişli şartlarda taşımak ve ihracat ve ithalat kapasitelerini arttırmak amacıyla 3 bin 915 metrelik otoyol ve 29 bin 890 metre demiryolu da yapıldı. Asya’nın merkezinde önemli bir lojistik üssü işlevi görecek olan Uluslararası Türkmenbaşı Limanı, 2 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor.

Gap İnşaat Hakkında

Gap İnşaat 1990’lı yıllarda, Çalık Holding’in uluslararası alanda inşaat işlerini yürütmek üzere kuruldu. Şu anda Türkmenistan başta olmak üzere dünyanın farklı coğrafyalarında altyapı, üstyapı, sağlık, konut ve endüstriyel tesis projeleri ile enerji ve petrokimya alanlarında müteahhitlik hizmetleri veriyor. Gap İnşaat, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan “Yılın Hizmet İhracatı” listesinde iki yıldır ilk 10 içinde yer alıyor.

ENR Hakkında

Mühendislik, mimarlık ve müteahhitlik dünyasının en prestijli kurumu kabul edilen New York merkezli ENR tarafından her yıl yayınlanan ‘Dünyanın en büyük 250 taahhüt şirketi’ listesinde bu yıl Gap İnşaat 73’üncü sırada yer aldı. Geçtiğimiz yılki listeye göre 19 sıra yükselen Gap İnşaat, Türk şirketler arasında en büyük yükselişe imza atan firmalar arasında yer almayı başardı.

Gap İnşaat, 2006 yılından bu yana kesintisiz bir şekilde ENR Top 250 listesinde yer alıyor. ENR listesinde bu yıl Türkiye’den 46 şirket var. Gap İnşaat dışında bu listede yer bulmayı başaran diğer bir Çalık Holding iştiraki de dünya sıralamasında 104, Türkiye sıralamasında ise 10’uncu olan Çalık Enerji.

 

Çin’in İnşaa Ettiği “Yeni İpek Yolu” İstanbul’u Dünya Ticaretinin Yeni Merkezi Yapacak

03.10.2018

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin tarafından düzenlenen 11. İstanbul Moda Konferansı çok sayıda Uluslararası konuşmacıların katılımıyla gerçekleşti. “Responsible Fashion” temasıyla bugün başlayan veiki gün sürecek konferans kapsamında dünyanın önde gelen markalarının temsilcileri, Türkiye ile olan ticaretleri hakkında bilgi verdi. Ralph Lauren, Türkiye’yigüçlü bir Avrupa merkezi olarak konumlandıracaklarını söylerken, ABD Moda Endüstrisi DerneğiBaşkan Yardımcısı Samantha Sault , “ABD’nin, yeni dönemde Türkiye için ticaret fırsatları sunduğunu belirtti.

Konferans konuşmacıları arasında yer alan İrlandalı Ekonomist David McWilliams, Çin’in insanlık tarihinin en büyük projesini başlatarak, İpek Yolu’nu yeniden inşa ettiğini belirtti. Bu sayede dünya ticaretinin tekrarbatıdan doğuya taşınacağını ve İstanbul’un bu süreçte önemli merkezlerden biri olacağını belirtti.

2008 yılından bu yana gerçekleştirilen ve bu sene 11. kez sektörün buluşma noktası olan İstanbul Moda Konferansı, dünya markalarını ve sektörün önde gelen Türk ve yabancı temsilcilerini bir araya getirdi. “Responsible Fashion” temasıyla düzenlenen konferans kapsamında gerçekleşecek B2B görüşmelerinin, ihracatın yanı sıra iç pazar ve istihdama büyük destek sağlaması bekleniyor. Konferansa katılacak 50 alım ofisi ile yapılacak bin 500 B2B görüşmesi sonucunda iç pazara 150 milyon dolar, ihracata ise 250 milyon dolar katkı sağlanacak.

TGSD Başkanı Hadi Karasu: “2023 için stratejik eylem planımız hazır”

Hazır giyim sektörünün 2023 ihracat hedefinin 25 milyar dolar olduğunu söyleyen TGSD Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Karasu, bu hedefi gerçekleştirmek için hazırladıkları“Stratejik Eylem Planı”nın sıcak temas, katma değeri artırmak ve markalaşmak ile sürdürülebilirliği esas aldığını söyledi.

Planın ilk basamağı olan “Sıcak Temas” ile kaybedilen pazarları geri almayı hedeflediklerini söyleyen Karasu,IHKIB ve İTHİB ile birlikte Alman Tekstil Moda Federasyonu’na düzenledikleri ziyaretin ardından aralarında ticareti geliştirme ve eğitim konularında iş birliği için mutabakat imzalandığını söyledi. Karasu, yakın dönemde, İspanya, İngiltere, Hollanda, Fransa ve ABD’ye iş birliği ziyaretleri düzenleyeceklerini bildirdi.

“İhracat, yerlilik oranı ve istihdamda şampiyon sektörüz”

Hazır giyim sektörünün, tekstil,deri, halı gibi ilgili sektörlerle birlikte Türkiye ihracatının yüzde 19’unu gerçekleştirdiğini söyleyen Hadi Karasu şöyle devam etti:

“Üretiminde yüzde 90 yerlilik oranı, cari açığın azaltılması yönünde yapılan ihracata yüzde 80 katkı ve imalat sanayii istihdamına yüzde 27’lik destek ile birçok alanda şampiyon bir sektörüz. Türk tekstil ve hazır giyim sektörü,teknoloji kullanımı, sektörel katma değeri, inovasyon, tasarım, Ar-Ge altyapısı ve üretim gücü ile dünyada markalaşmaya ve teknik üretime hazır durumda.”

“Sürdürülebilirlikte lider ülke olmalıyız”

Önümüzdeki 20 yıl boyunca dünya ve hazır giyim sektörü için en önemli konunun sürdürülebilirlik olduğuna dikkat çeken Hadi Karasu konuyla ilgili tüm sektörde farkındalık yaratmak için konferansın buyılki temasını “Responsible Fashion” olarak belirlendiğini söyledi.

Ekonomist David McWilliams: “Yeni İpekyolu geliyor”

Konferansın açılış konuşmacıları arasında yer alan İrlandalı ekonomistyazar David McWilliams, tarihte 1600 yıl boyunca dünyanın merkezinin İstanbul olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

“Sonra Atlantik dönemi başladı. Ama günümüzde yeniden bu tarafa dönüş yaşanıyor. Çin, insanlık tarihinin en büyük projesini başlattı. İpek Yolu yeniden İstanbul’a geliyor. Türkiyeile Şangay arasında kalan bölge dünya popülasyonunun yüzde 60’ı, GSMH’sinin yüzde 61’ine sahip. Bu da demek oluyor ki, dünya ticareti Atlantik’ten İpek Yolu’na doğru kayıyor. Bu süreçte İstanbul geçmişte olduğu gibi yeniden dünya ticaretinin yeni ve en önemli merkezlerinden biri olacak. Dolayısıyla İstanbul’un ve Türk hazır giyim sektörünün geleceğini son derece parlak görüyorum.”

ABD Moda Endüstrisi Derneği Başkan Yardımcısı Samantha Sault: “ABD pazarında Türkiye için büyük fırsatlar var”

ABD ticaretindeki en büyük sorunun artan ticaret sınırlaması nedeniyle korumacılık olduğunu belirten ABD Moda Endüstrisi Derneği Başkan Yardımcısı Samantha Sault,yeni kaynak alanları bulmaya çalıştıklarını söyledi. Bu nedenle,ABD pazarının Türk markaları için büyük fırsatlar içerdiğini anlatan Sault, erkek, çocuk ve kadın giyim markaları için ABD pazarının büyük fırsatlar barındırdığına dikkat çekti.

Gelirlerinin yüzde 40’ını ABD dışından karşılayan dünyaca ünlü Ralph Lauren’in Global Tedarik Kıdemli Başkan Yardımcısı Craig Dana ise “Hedefimiz 3 yıl içinde bu oranı daha da artırmak. Bu noktada, Türkiye bizim içinçok önemli bir pazar. Türkiye bizler için güçlü bir Avrupa merkezi olabilir” dedi.

TGSD Hakkında: Türkiye’de hazır giyim sanayisinin gelişmesi için gerekli ortamı hazırlamak, sektöre öncülük etmek, yurtdışında tanıtmak ve sektörel iş birliğini sağlamak amacıyla 1976 yılında kurulmuş 07.02.2003 tarih ve 2003 /5288 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kamu yararına Dernek statüsüne getirilmiş bir Meslek Kuruluşudur. TGSD üyesi firmalar ihracatın yaklaşık %60’ını gerçekleştiren, ağırlıklı olarak AB ve ABD’ye ihracatı yapan sektörün önde gelen ihracatçılarıdır.

 

Çin’in Yeni Yatırım Üssü: Türkiye

Çin’in Türkiye Yatırımları Yoğunlaşıyor

21.09.2018

​Türkiye ve Çin arasındaki ekonomik ilişkilerin yoğunlaştığı bu günlerde Çin’den birçok sektörden firma Türkiye’ye yatırımlarını da yoğunlaştırıyor. Düzenlenen çeşitli toplantılarda Türkiye’nin yatırım imkanları Çinli firmalara tanıtılıyor.

Türkiye ve Çin arasındaki ekonomik ilişkilerin yoğunlaştığı bu dönemde ilişkileri beslemek adına çeşitli etkinlik ve fuarlar düzenleniyor. Bu programlardan biri de kısa bir süre önce Beşiktaş Shangri La Otel’de gerçekleşti. Organizasyona ​Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu​’nun(DEiK) davetlisi olarak Çin’in Hubei eyaletinden 49 firma katıldı. Organizasyonun gerçekleşmesinde önemli payı bulunan Türk – Çin Kültür Derneği ve Ligarba Turizm’in yönetim kurulu başkanı İrfan Karslı Çin’in Türkiye yatırımları konusunda açıklamalarda bulundu.

Çin’in birçok sektörde ülkemize yatırımlar gerçekleştirdiğini dile getiren İrfan Karslı son yıllarda Çin’den ülkemize gelen devlet ve özel kurumların sayısında ciddi bir artış olduğunu belirtti. Karslı, özellikle enerji sektöründe büyük yatırımlar gerçekleştiğini bunun iki ülke arasında ilişkileri güçlendirdiğini vurgulayarak her geçen yıl Çin’den daha çok yatırımın yapılmasının gelecek için de ümit verici olduğunu belirtti.

Yeni İpek Yolu

Çin son yıllarda “Kuşak ve Yol” adı verilen yeni ipek yolu ile yatıp kalkıyor. 4 Trilyon dolarlık dev proje olan yeni ipek yolu Türkiye ile Çin arasındaki ticari ilişkilerin de merkezini teşkil ediyor. Bu projenin deniz yolu ayağı için Kumport limanının büyük hissesi Çinliler tarafından satın alındı. Ayrıca proje kapsamındaki hızlı tren yolunun orta koridoru da Türkiye’den geçiyor. Bunun gibi fırsatların iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten İrfan Karslı, Çin yatırımlarını Türkiye’ye çekmek için daha çok ve etkin tanıtımlar yapılması gerektiğini belirtti. Karslı ayrıca ülkemizde hizmete giren ​Bank of China ​ve​ ICBC​ bankalarının da iki ülke ticaretinde batı bağımlılığını kırmakta olduğunu dile getirdi.

Yatırım hukuku zemini güçlenmeli

Kısa süre içinde İstanbul Üniversitesi ve Türk Çin Kültür Derneği iş birliği ile düzenlenecek olan ​“Kuşak ve Yol Çerçevesinde Türkiye ve Çin Arasında Yabancı Yatırımların Hukuki Rejimi konulu bir sempozyum düzenleneceğini belirten Karslı, bunun gibi programlarla Türkiye’nin Çin yatırımlarının önünü açması gerektiğini söyledi. Konusunda uzman akademisyenlerin de iki ülke yöneticilerinin konuya dikkat çekerek büyük katkılar sunabileceğini dile getirdi. Sempozyuma İstanbul Üniversitesi Hukuk ve İktisat fakülteleri öğretim üyeleri ile Çin’den de 3 üniversiteden de akademisyenler katılacak.

China Southern Havayolu tekrar Türkiye uçuşlarına başlıyor

Son aylarda iki ülke arasındaki olumlu hava dünyanın en büyük hava yolu şirketlerinden biri olan China Southern Havayolları’nın da tekrar ülkemize uçuşlarının başlayacağını belirten İrfan Karslı, hem turizm hem de ticaret açısından önemli bir dönüm noktasına gelindiğini bu ivmenin artarak devam etmesini umduklarını ifade etti.​