Ana Sayfa Haberler Faydalı Bilgiler Bor Karbür Ne...

Bor Karbür Nedir? Ne İşe Yarar? Türkiye’de Üretiliyor mu?

Bor Karbür Nedir?

Bor karbür, yeryüzünde elmastan ve kübik bor nitrürden sonra gelen en sert, en dayanıklı malzemedir. Bor karbür nanoparçacıkları en kararlı ve sert malzemelerden biridir. Asit veya alkali çözeltilerle reaksiyona girmez. Ayrıca hafif olma özelliğiyle büyük değer taşımaktadır. Bor karbür, borun yüksek teknoloji ile işlenmesi ile üretilen katma değerli bir üründür. Bor karbür ileri teknolojik seramik ham maddesidir ve diğer geleneksel zırh malzemeleri ile karşılaştırıldığında %70 civarında hafiflik gösterir.

Bor Karbür Nasıl Üretilmektedir?

Bor Karbür, endüstriyel olarak Karbotermik Yöntem (borik asidin elektrik ark fırınında karbon ile redüklenmesi) ile üretilmektedir.

Bor Karbürün Özellikleri Nelerdir?

  • Bor karbür (B4C), yüksek sıcaklığa dayanımı, sertliği, fiziksel mukavemeti ve düşük yoğunluğuyla (hafifliğiyle) endüstriyel açıdan önem kazanmaktadır.
  • Bor karbürün ergime sıcaklığı yüksek olup (~2500°C), yoğunluğu (2,52 g/ cm3) düşüktür ve birçok kimyasal reaksiyona karşı direnci çok yüksektir.
  • Bor karbür, mukavemet değerleri açısından da çok üstün özelliklere sahiptir.
  • Bor karbür, elmastan sonra en sert malzemedir.
  • Dünyada yılda yaklaşık 12.000 – 15.000 ton bor karbür üretilebilmektedir. Piyasada hâkim üretici ülke Çin olup, Almanya, Hindistan, Japonya, ABD, Ukrayna, Güney Kore ve İngiltere’de bor karbür üretimi yapılmaktadır.

Bor Karbür Hangi İşlerde Kullanılır?

Kimyasal ve mekanik korozyona karşı mükemmel dirence sahiptir. Çok düşük yoğunluğa (2,5 g / cm3) ve bu nedenle mükemmel bir direnç / ağırlık oranına sahiptir. Özellikle gelişmiş ülkelerde bu malzeme esas olarak personelin korunması ve helikopterlerin ve kargo uçaklarının zırhlanmasında kullanılmaktadır. Balistik koruma alanında bor karbür dünyadaki en ileri teknolojidir.

Bor Karbürün Türkiye’de Üretimi Var mıdır?

Eti Maden 25 Ekim 2019’da Balıkesir Bandırma’da bor karbür üretim tesisi için temel atmıştır. Tesis Şubat 2021 itibari ile henüz üretime geçmemiştir. Mevcut durumda bor karbür, Çin ve Almanya gibi ülkelerden ithal edilmektedir. Türkiye’nin yüksek kalitede bor karbür ithalatı, yıllık yaklaşık 500 ton olup, bunun için harcanan para yaklaşık 10 milyon dolar mertebesindedir.

Son ürün olan zırhlarda kullanıma hazır malzeme olan bor karbür seramiğin ise Türkiye’de üretimi vardır. Eti Maden’in tesisi üretime başladığı zaman borun maden olarak çıkarılmasından bor karbür zırha kadar tüm aşamalarının üretimi ülkemizde gerçekleşecektir.

Bor karbür seramik Türkiye’de Nurol Teknoloji tarafından üretilmektedir. Nurol Teknoloji, 2008 yılında ileri teknik balistik seramikler üretmek için kurulmuş bir Nurol Holding Şirketler Topluğu kuruluşudur. Şirket bor karbür ve diğer teknik seramiklerin üretilmesi için gereken sinter fırınlarını da kendi bünyesinde geliştirmiştir.

Alümina, Silisyum Karbür ve Bor Karbür Seramik üretimlerinin yanı sıra sivil alanda kullanımı olan Tungsten Karbür seramikler de Nurol Teknoloji’nin üretiği malzemeler arasındadır. Nurol Teknoloji, başta Türk Güvenlik Güçleri’nin olmak üzere, dünyadaki tüm dost ve müttefik ülkelerin ihtiyacı olan ileri teknolojik balistik seramikleri ve hibrit balistik koruyucu zırh çözümlerini Ankara’da yerleşik üç üretim tesisinde tek çatı altında üretmektedir. Türkiye’nin tek ileri teknik seramik üreticisi olan Nurol Teknoloji, kendi geliştirdiği proseslerle ürettiği Bor Karbür seramikler sayesinde Türkiye’nin adını dünyada Bor Karbür balistik seramik üretebilen az ülke arasına yazdırmıştır.

Bor Karbürün Ülkemize Sağlayacağı Katma Değer Nedir?

  • Balıkesir Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi’nde yılda 1.000 ton üretim gerçekleştirilecek ve yaklaşık 25 – 30 milyon dolar değerinde bir ürün ortaya çıkartılacaktır.
  • Bordan elde edilen katma değer; borik asit gibi rafine ürünlerde 3 katına,
  • Bor karbür gibi ürünlerde 150 katına,
  • Bu ürünlerin kullanıldığı zırh yapımı ve nükleer gibi sektörlerde ise 500 katına, hatta 2.000 katına çıkarılabilmektedir.