Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Yapı Kredi, Y...

Yapı Kredi, Yılın İkinci Sürdürülebilirlik Bağlantılı Sendikasyon Kredisine İmza Attı

27.10.2021- Yapı Kredi, yılın ikinci yarısında 19 ülkeden 38 bankanın katılımı ile 360,5 milyon dolar ve  396,5 milyon euro tutarında sendikasyon kredisi sağladı. Yapı Kredi’nin, sürdürülebilirlik kriterlerine bağlı olma özelliği taşıyan 822 milyon dolarlık sendikasyon kredisi, dış ticaretin finansmanı için kullanılacak.

Yapı Kredi’nin bu işlemi, Mayıs’ta gerçekleştirilen ilk sürdürülebilirlik bağlantılı sendikasyon kredisi için belirlenen performans kriterlerinin devamı niteliğini taşıyor. Yeni belirlenen performans kriterleri, bankanın Mayıs dönemindeki hedeflerini daha da yüksek bir noktaya taşıyarak, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik teminin artırılması ve ESG risk yönetimi notunun iyileştirilmesine yönelik geliştirmeler içeriyor.

Ülkemiz ekonomisini desteklerken, sürdürülebilir gelecek için de çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Sürdürülebilir ekonomik büyümenin ancak çevresel ve sosyal sürdürülebilirlikle mümkün olduğuna inandıklarını belirten Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, şu değerlendirmede bulundu: “Sürdürülebilirliğin, tüm paydaşlarımız için öneminin farkındayız. Bu anlamda sürdürülebilirliği her alanda benimseyerek iş süreçlerimize entegre ediyoruz. Bu yıl, sürdürülebilirlik kriterlerine bağlı ikinci sendikasyon işlemimize imza attık. 360,5 milyon dolar ve 396,5 milyon euro olmak üzere iki ayrı döviz cinsinden sağladığımız kredi, dış ticaretin finansmanı için kullanılacak. Sağladığımız bu sendikasyon kredisi, uluslararası arenada ülkemiz ve bankamıza duyulan güvenin de önemli bir göstergesi. Yapı Kredi olarak, önümüzdeki dönemde de ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlarken, daha iyi bir gelecek için sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Bankanın 360,5 milyon dolar ve 396,5 milyon euro olmak üzere iki ayrı döviz cinsinden sağladığı kredinin vadesi 367 gün, maliyeti ise sırasıyla libor + yüzde 2,15 ve euribor + yüzde 1,75 oldu.

Sendikasyon kredisinin ortak koordinatörlüğünü Bank of America, The Commercial Bank, ve First Abu Dhabi Bank P.J.S.C.; sürdürülebilirlik koordinatörlüğünü Bank of America, Emirates NBD, Standard Chartered ve Sumitomo Mitsui Banking Corporation; aracılığını ise Mizuho Bank üstlendi.

YAPI KREDİ’DEN ÜLKE EKONOMİSİNE YILIN İLK ÇEYREĞİNDE 421,5 MİLYAR TL’LİK KAYNAK

30.4.2021 – Yapı Kredi, 2021 yılının ilk çeyreğinde ülke ekonomisine 421,5 milyar TL katkı sağladı. Aktif büyüklüğü yıllık yüzde 23’lük artışla 534,7 milyar TL’ye ulaşan bankanın net kârı 1.453 milyon TL olarak gerçekleşirken, öz kaynak karlılığı yüzde 12,3, sermaye yeterlilik rasyosu ise yüzde 16,3 oldu.

‘Hizmette Sınır Yoktur’ anlayışıyla ülke ekonomisine destek için çalışmaya devam ettiklerini belirten Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün,  şu değerlendirmede bulundu: “Pandemi etkisinin sürdüğü 2021 yılının ilk üç ayında da sağladığımız 421,5 milyar TL’lik kaynakla ülkemiz ekonomisi ve insanına finansal anlamda verdiğimiz desteği artırdık. Pandeminin yarattığı tüm belirsizliklere rağmen, aktif büyüklüğümüzü yüzde 23 büyüterek 534,7 milyar TL’ye yükseltmeyi başardık. Öte yandan, nakdi kredilerde pazar payımız özel bankalar arasında yüzde 16,6 olurken, müşteri mevduatında yüzde 15,2 olarak gerçekleşti. Yine bu dönemde, nakdi kredi hacmimiz yüzde 26’lık artışla 305,4 milyar TL oldu. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da müşteri odaklı hizmet ve toplumsal sorumluluk anlayışımızla ülkemize ve toplumumuza katkı sağlamayı sürdüreceğiz.”  

Tahvil ihracımıza uluslararası piyasalardan 6 kattan fazla talep

Yılın ilk çeyreğinde uluslararası piyasalardan gerçekleştirdikleri 500 milyon dolar tutarında sermaye benzeri tahvil ihracına, ihraç tutarının 6 katından fazla talep geldiğini hatırlatan Erün, şu bilgileri verdi: “Farklı finansal araçları da kullanarak ülke ekonomisine destek oluyoruz. Türkiye’nin en büyük üçüncü özel bankası olarak, dünyanın dört bir yanından, 230’dan fazla yatırımcının katıldığı sermaye benzeri tahvil ihracı işlemimizle, Türkiye ekonomisine ve Yapı Kredi’ye duyulan güveni bir kez daha tescillemiş olduk.’’ 

KOBİ’lerimizin her zaman yanındayız

KOBİ’lerin, Yapı Kredi için her zaman stratejik bir öneme sahip olduğunu belirten Erün, “KOBİ’lerimizin ekonomimizdeki son derece önemli olan konumunun farkındayız. KOBİ’lerimiz için değer yaratmak, sürdürülebilir gelişmelerini desteklemek ve işlerini büyütmek için çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Dijitalleşmenin öneminin daha da arttığı pandemi döneminde sağladığımız finansal hizmetlerin yanı sıra, müşterilerimizin işlerini dijital platformlara taşımalarını sağlayacak çözümlere de odaklanıyoruz. Her geçen gün daha fazla dijitalleşen dünyada e-ticaret; 7/24 hizmet verilebilmesi, düşük maliyet, geniş kitlelere ulaşım ve sınırsız ürün sergileme özellikleriyle işletmelerimiz için büyük fırsatlar sunuyor. Biz de bu alanda faaliyet gösteren ve dijital dünyaya adım atmak isteyen işletmelerimize farklı ürün ve hizmetlerimizle destek oluyoruz. KOBİ bankacılığı alanındaki öncü rolümüzle dijital dünyada da desteklediğimiz KOBİ’lerimiz için hayata geçirdiğimiz iş birlikleriyle avantajlar sağlıyoruz. Önümüzdeki dönemde de hem KOBİ’lerimize hem de faaliyet gösterdikleri sektörlere en iyi şekilde katkı sağlayacak, onlar için e-ticaret ve dijitalleşme alanındaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Geleceğin bankacılığını inşa etmeye devam ediyoruz

Dijital alandaki yatırımlarını, müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda son teknoloji ve trendlere göre şekillendirdiklerini belirten Erün: Güçlü konumumuz ve kurum kimliğimizin önemli bir parçası olan yenilikçi ruhumuzla bugüne kadar sayısız inovatif özelliği sektörle tanıştırdık ve standartları değiştiren çalışmalara imza attık. Mobil aktif müşteri adedimiz, 2021’in ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 oranında yükseldi. Dijital bankacılık alanında sektöre örnek olan çalışmalarımızla müşterilerimizin önündeki sınırları kaldırmaya devam ediyoruz. Bu doğrultuda, TCMB tarafından yürütülen FAST sistemine büyük bir hızla entegre olduk. Ayrıca, geleceğin bankacılığını bugünden inşa etme vizyonuyla, 2018 yılında ‘Görüntülü İşlem Asistanları ile Uzaktan Müşteri Kazanımı’nın Türkiye’de öncülüğünü yapmıştık. BDDK’nın mevzuat değişikliği ile 1 Mayıs’ta yürürlüğe girecek dijital üzerinden yeni müşteri edinimi  uygulamasında da yine öncü rol oynayacağız. Yapı Kredi olarak dijital bankacılık alanında öncü konumumuzu sürdürerek, yeni teknolojileri en kullanışlı ve en güncel halleriyle müşterilerimizin hizmetine sunmaya ve sektöre örnek olmaya devam edeceğiz’’

Sürdürülebilir bir dünya için sorumluluk alıyor, sınırları kaldırıyoruz

Pandemi süreciyle birlikte daha fazla ön plana çıkan sürdürülebilirlik konusunda da Yapı Kredi’nin uzun yıllara dayanan gelişmiş bir yönetişim modeli ve stratejisi olduğunu vurgulayan Erün, “Ekonomik sürdürülebilirliği, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlikle bir bütün olarak ele alıyoruz. Sürdürülebilirlik konusunda, ekonomik gelişim ve büyümeyi sağlarken toplumsal ve çevresel konulara da hassasiyet gösterip, her alan ve paydaş için uzun dönemli değer yaratmak üzerine bir ana yaklaşımımız bulunuyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda tarihsel olarak uzun yıllardır önemli çalışmalara imza atıyor ve kadın çalışan oranında sektöre öncülük ediyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarımızın bir meyvesi olarak yılın ilk çeyreğinde 2021 Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ne (GEI) girmeyi başardık. Yine bu dönemde 77 ülkeden destekçisi bulunan İklimle Bağlantılı Finansal Beyanlar Görev Gücü’ne (TCFD) destek veren şirketler arasında yerimizi aldık ve küresel iklim krizi ile mücadele için attığımız adımları sürdürdük. Diğer yandan, dünyanın en büyük çevresel raporlama platformu olan Karbon Saydamlık Projesi (CDP) Su Programı’nda bu yıl da A- (Liderlik) bandında yer alarak Türkiye finans sektöründeki en yüksek notu aldık. Bu sayede ‘CDP Türkiye Su Lideri’ ödülüne layık görüldük. Attığımız tüm adımların temelinde ortak fayda ve değer yaratmak olan bir kurum olarak önümüzdeki dönemde de insanı odağına alan felsefimizin izinden sürdürülebilirlik alanındaki sınırları da kaldırmaya devam edeceğiz” diye belirtti. 

Yapı Kredi’nin 31 Mart 2021 Tarihli Konsolide Finansal Sonuçlarına İlişkin Seçilmiş Göstergeler:

Toplam aktifler: 534 milyar 692 milyon TL

Net grup kârı: 1 milyar 453 milyon TL

Toplam nakdi krediler: 305 milyar 397 milyon TL

Temel bankacılık gelirleri: 4 milyar 501 milyon TL

Toplam müşteri mevduatı: 291 milyar 119 milyon TL

Faaliyet giderleri:  2 milyar 299 milyon TL

 

 

Yapı Kredi’den Ülke Ekonomisine 384,4 Milyar TL Kaynak

26.10.2020 – Yapı Kredi, Koronavirüs (Covid-19) salgınının tüm dünyayı etkilediği 2020 yılının ilk 9 ayında nakdi ve gayri nakdi kredilerini yıllık bazda yüzde 24 artırarak, Türkiye ekonomisine 384.4 milyar TL kaynak sağladı. Nakdi kredi hacmini yıllık yüzde 27 artışla 283 milyar liraya çıkaran Yapı Kredi’nin, özel bankalar arasındaki toplam nakdi kredi pazar payı yüzde 16,5 oldu. Konsolide aktif büyüklüğü 492.5 milyar TL’ye ulaşan bankanın net karı ise 4 milyar 315 milyon lira olarak gerçekleşti.

Mevduatta TL odaklı büyümeyi sürdüren ve toplam müşteri mevduat hacmi yıllık yüzde 23 artışla 263.5 milyar liraya ulaşan Yapı Kredi’nin, sermaye yeterlilik rasyosu ise (geçici regülasyon katkısı dikkate alınmadığında) yüzde 16,7 olarak gerçekleşti. 

Ülkemize sınırsız desteğimiz devam ediyor

Türkiye’nin en büyük üçüncü özel bankası olarak “Hizmette Sınır Yoktur” anlayışıyla, pandemi nedeniyle zorlu geçen 2020 yılının ilk 9 ayında da ülke ekonomisine değer katmayı sürdürdüklerini belirten Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, şu değerlendirmede bulundu: “Global olarak içinden geçtiğimiz şu zor günlerde müşterilerimizin ve ülkemizin yanında olarak sınırları kaldırmaya devam ediyoruz. Yılın son çeyreğini karşılarken, nakdi ve gayri nakdi kredilerimizi yıllık yüzde 24 artırarak ülke ekonomisine 384.4 milyar TL kaynak sağladık. Nakit kredi hacmimiz yüzde 27 artarak 283 milyar TL olarak gerçekleşti. Toplam nakdi kredilerde pazar payımız ise yüzde 16,5’e yükseldi. Yine, 2020 yılının ilk 9 ayında müşteri odaklı çalışmalarımız ile toplam müşteri mevduatı hacmimiz yüzde 23 artışla 263.5 milyar lira oldu.  

İşletme ve KOBİ’lerimizin çek ödemelerinin finansmanına destek olmak için KGF (Kredi Garanti Fonu) tarafından çıkartılan Çek Ödeme Destek Paketi ve yine kira, maaş gibi sabit giderlerinin finansmanına yönelik OPEX Kredi Destek Paketi’nde lider bankalar arasında yer alarak, bu dönemde müşterilerimizi desteklemeye devam ettik. Bu kapsamda, yılın ilk 9 ayında 8 milyar liralık kaynak sağladık.” 

Dijital bankacılıkta öncüyüz 

Yapı Kredi’nin dijital alanda yaptığı yatırımların değerinin salgın döneminde çok daha iyi anlaşıldığını vurgulayan Erün, “Koronavirüs (Covid-19) salgınının görüldüğü ilk günlerden itibaren müşterilerimizi bankacılık işlemlerini yapmaları için Yapı Kredi Mobil, Yapı Kredi Internet Şubesi ve Yapı Kredi Müşteri İletişim Merkezi’ne yönlendirdik.  Mobil aktif müşteri adedimizde, 2020 yılının ilk 9 ayında yüzde 13, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 20 oranında bir artış sağladık. Pandemi öncesinde dijitalle tanışmamış müşterilerimizin yüzde 12’si bu dönemde dijital bankacılık kanallarını kullanmaya başladı. Bununla birlikte, 2020’nin ilk 9 aylık sürecinde yeni hizmet modelimiz “Görüntülü İşlem Asistanları” aracılığı ile yeni müşteri kazanım oranımız 2 katından fazla artış gösterdi. Müşteri İletişim Merkezimize gelen çağrılarda ise pandemi öncesi döneme kıyasla yüzde 22 oranında artış yaşandı” diye konuştu.      

Kredi kartlarında tarihsel liderliğimizi sürdürüyoruz

Teknolojiyi, insanı merkeze alan bir yaklaşımla hem müşterilerinin hem de çalışanlarının hayatına değer katacak bir şekilde kullandıklarını belirten Erün, “Kartlı ödeme sistemlerinin bir numaralı markası World ile de kredi kartları alanındaki tarihsel liderliğimize 32 yıldır devam ediyoruz. Kredi kartı adedimizi 11,8 milyona taşıdığımız bu dönemde kredi kartı adedine göre pazar payımız yüzde 16 olurken, aynı dönemde kredi kartı alacak bakiyesinde yüzde 17,5 pazar payı ile liderliğimizi sürdürdük. Pandemi öncesi dönemle kıyasladığımızda ise kredi kartıyla yapılan temassız ödemeler 4 katına yükseldi ve lider konumumuzu bu alanda da devam ettirdik” dedi.

Her alanda sürdürülebilirlik odaklı hizmet anlayışı  

Yapı Kredi’nin kurulduğu günden bu yana bankacılık faaliyetlerini, toplumun tüm kesimleri üzerindeki etkilerini gözeterek yürüttüğünü belirterek, sürdürülebilir bir ekonomik büyümenin ancak çevresel ve sosyal sürdürülebilirlikle mümkün olduğunun altını çizen Erün, “2020 yılında ekonomiyi ve yaşamı derinden etkileyen Koronavirüs (Covid-19) pandemisi, dünya düzeninin ne denli hassas ve değişebilir olduğunu tekrar ortaya koydu. Tüm belirsizliklerin içerisinde ekonomi, toplum ve çevrenin birbirine bağlı, birbirinden doğrudan etkilenen ayrılmaz unsurlar olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Biz de Yapı Kredi olarak kurumların çevre ile uyumlu, toplumun beklentilerini dikkate alan ve gelecek kuşakların ihtiyaçlarını gözeten bir konumda olması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle Türkiye’nin ‘sınırları kaldıran’ bankası olarak, sektördeki öncü ve güçlü konumumuzu ve sorumlu büyüme anlayışımızı sürdürülebilirlik alanına daha da yoğunlaştırdık” diye konuştu.

Erün, Yapı Kredi’nin sürdürülebilirlik ile ilgili çalışmaları hakkında şu detayları paylaştı: “2020 yılının Ocak ayında ilk yeşil tahvil ihracımızı gerçekleştirdik. Tahvil kaynaklarını yenilenebilir enerji projelerinde kullandırarak Türkiye’nin düşük karbon ekonomisine geçişine olan desteğimizi sürdürüyoruz. Çevresel ve sosyal etkilerin yönetilmesinde finans sektörüne düşen sorumlulukların bilincinde bir kurum olarak etkin kurumsal yönetim ve risk yönetimi ilkeleriyle faaliyet gösteriyoruz. Bu yıl dünyanın en büyük çevresel raporlama kuruluşu olan Karbon Saydamlık Projesi’ne (CDP) yaptığımız raporlamayla CDP Türkiye 2019 Su Liderleri arasında yer aldık.  

Sürdürülebilirlik yönetiminde gösterdiğimiz yüksek performansımızla Borsa İstanbul (BİST) Sürdürülebilirlik Endeksi ve Londra Borsası’na bağlı küresel endeks sağlayıcısı FTSE Russel’ın şirketlerin çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim performanslarını ölçen FTSE4Good Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi’nde yer almayı sürdürdük. Bu yıl tüm paydaşlarımız için uzun dönemli değer yaratma modelini içeren ilk Entegre Raporumuzu yayımladık.”  

Yapı Kredi olarak Koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı yürütülen mücadele kapsamında bugüne kadar toplumsal ve ekonomik birçok önlemi hayata geçirdiklerini hatırlatan Erün“Bu belirsiz dönemde de 76 yıldır genlerimize işleyen müşteri odaklı hizmet ve toplumsal sorumluluk anlayışımızla ülkemize katkı sağlamayı sürdüreceğiz. Ekonomik, toplumsal ve sosyal alanlarda gerçekleştireceğimiz çalışmalarla pandeminin olumsuz etkilerini azaltmaya, ülkemiz ekonomisini sınırsız bir şekilde desteklemeye devam edeceğiz” dedi. 

 Yapı Kredi’nin 30 Eylül 2020 Tarihli Konsolide Finansal Sonuçlarına İlişkin Seçilmiş Göstergeler:

Toplam aktifler: 492.5 milyar TL                           Net grup kârı: 4.315 milyon TL

Toplam nakdi krediler: 283 milyar TL                  Temel bankacılık gelirleri: 15.7 milyar TL 

Toplam müşteri mevduatı: 263.5 milyar TL        Faaliyet giderleri: 6.179 milyon TL

 

Yapı Kredi 2019 Yılında Ülke Ekonomisine 319 Milyar TL Kaynak Sağladı

04.02.2020 – Ülke ekonomisine 319 milyar liralık kaynak sağlayan, toplam nakdi kredilerini ise 229,4 milyar liraya yükselten Yapı Kredi’nin Türk lirası cinsinden nakdi kredileri yüzde 14 büyümeyle 132,6 milyar liraya ulaştı. 2019 yılını 411,2 milyar liralık aktif toplamı ile kapatan Yapı Kredi’nin, konsolide bazda net karı 3 milyar 600 milyon lira olarak gerçekleşirken, toplam müşteri mevduat hacmi yüzde 13 artışla 226 milyar liraya çıktı. Sermaye yeterlilik rasyosu ise konsolide bazda 192 baz puan artışla yüzde 16,7 seviyesine yükseldi.

Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, “Türkiye’nin en köklü finans kurumlarından biri olarak, insanı merkeze alan “Hizmette Sınır Yoktur” anlayışımızla 75. yılımızı kutladığımız 2019 yılında da sınırları kaldırmak için var gücümüzle çalıştık. Sağladığımız kaynaklar, hayata geçirdiğimiz projeler ve yatırımlarımızla ülkemiz ekonomisini desteklemeye devam ettik. Bu dönemde Türkiye ekonomisine 319 milyar liralık kaynak sağladık. KGF destekli kredilerin de etkisiyle TL kredilerde yüzde 14 büyüyerek 132,6 milyar liraya ulaştık. Konsolide aktif büyüklüğümüz ise 411,2 milyar olarak gerçekleşti ” dedi.

Güçlü öz sermaye ve likidite yönetimi 

Yapı Kredi’nin güçlü bilanço ve likidite yönetiminin bu dönemde de devam ettiğini ifade eden Gökhan Erün, “2019 yılı boyunca fonlama kaynaklarının çeşitlendirilmesi amacıyla başarılı işlemlere imza attık. Yılın tamamında uluslararası piyasalardan iki ayrı dönemde toplam yaklaşık 2 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisi temin ederek, ülkemiz ve Yapı Kredi’ye duyulan güveni bir kez daha tescilledik ve yılın en yüksek katılımlı sendikasyon işlemlerine imza attık. Diğer yandan, gerçekleştirdiğimiz 650 milyon dolarlık ilave ana sermaye niteliğinde tahvil ihracıyla sermayemizi daha da güçlendirip, sağlıklı bilanço yapımızı daha da sağlamlaştırdık. Söz konusu işlem, bir Türk mevduat bankası tarafından piyasa katılımlı tahvil ihracı yolu ile gerçekleştirilen ilk dolar cinsi ilave ana sermaye borçlanması oldu. İştiraklerimizden Yapı Kredi Leasing, Yapı Kredi Faktoring, Yapı Kredi Portföy ve Yapı Kredi Yatırım da kendi alanlarındaki öncü rolünü 2019 yılında da devam ettirdi” şeklinde konuştu.

Kredi kartlarında kesintisiz liderlik 

Yapı Kredi’nin kredi kartlarındaki kesintisiz liderliğinin 2019 yılında da devam ettiğini belirten Erün, “2019 yılında Worldcard ile kredi kartlarındaki tarihsel liderliğimizi 31. yılına taşıdık. 29,1 milyar lira tutarındaki kredi kartı alacak bakiyesi ile yüzde 18,7 pazar payına, 12 milyon kredi kartı adedi ile de yüzde 17,11 pazar payına ulaştık” dedi. 

Yapı Kredi’nin sektörde teknolojik dönüşüme öncülük ettiğinin altını çizen ve teknolojiye olan yatırımlarının devam ettiğini belirten Erün, “Müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmak ve deneyimini zenginleştirmek adına teknolojiyi iş süreçlerimizde en etkili şekilde entegre etmeye devam ettik. Bu sayede, 2019 yılında aktif dijital bankacılık müşterilerimizin sayısı yüzde 17, mobil bankacılık müşterilerimizin sayısı ise yüzde 22 oranında arttı. Önümüzdeki dönemde de müşterilerimizle olan ilişkilerimizde derinleşmeyi sürdürerek onlara benzersiz bir bankacılık deneyimi yaşatmak için geleceğin bankacılık dünyasını bugünden inşa etmeye devam edeceğiz. Hem müşterilerimizin hem de çalışma arkadaşlarımızın hayatına daha fazla hız ve kolaylık katma adına teknolojiyi kullanmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Sorumlu bankacılık anlayışımızla topluma değer katmaya devam ettik 

Küresel sürdürülebilirlik anlayışı çerçevesinde gelecek kuşaklar için pek çok çalışmaya imza attıklarının altını çizen Gökhan Erün; “2019 yılında da doğal kaynakların korunması ve en verimli biçimde kullanılması adına sektör ve ülkemize örnek teşkil eden adımlar attık. Sürdürülebilirlik vizyonumuzu iş süreçlerimize entegre ederek hayata geçirdiğimiz projelerimizle 2019 yılında olduğu gibi 2020 yılında da durmaksızın çalışmaya ve öncü olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. 

Yapı Kredi’nin kültür, sanat ve eğitim alanında da topluma fayda sağlayan pek çok projenin mimarı olduğunun altını çizen Erün, “Yapı Kredi olarak, sadece ekonomi alanında değil kuruluş misyonumuz doğrultusunda eğitim, kültür ve sanat alanında da topluma katkı sağlamaya devam ettik. 75. yılımızı müşterilerimizle birlikte, kültür sanatla iç içe düzenlediğimiz konserler, müzikaller, sergiler ve panellerle coşku içinde kutladık. Yapı Kredi Koleksiyonları’ndan çok değerli eserlerle oluşturulan sergileri farklı illerde insanımızla buluşturduk. Kültür ve sanatın bankası olarak önümüzdeki dönemde de bu konuda gönülden çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Yapı Kredi’nin 31 Aralık 2019 Tarihli Konsolide Finansal Sonuçlarına İlişkin Seçilmiş Göstergeler:

Toplam aktifler                :  411,2 milyar TL                        Net Grup kârı         :  3.600 milyon TL

Toplam nakdi krediler    :  229,4 milyar TL                       Toplam gelirler       :  21.229 milyon TL

Toplam mevduat             :  226 milyar TL                           Faaliyet giderleri   :  7.407 milyon TL

 

Yapı Kredi 9 Aylık Finansal Sonuçlarını Açıkladı

04.11.2019 – Yapı Kredi, yılın ilk 9 ayında nakdi ve gayri nakdi kredilerde özel bankaların üzerinde bir performans göstererek ülke ekonomisine 311 milyar TL kaynak sağladı. Aynı dönemde konsolide bazda toplam nakdi kredi hacmi 222.4 milyar TL olarak gerçekleşen bankanın, toplam müşteri mevduatı hacmi yüzde 7 artışla 214.4 milyar TL’ye yükseldi. Yapı Kredi, yılbaşından bu yana sürdürülebilir gelir yaratımı ve disiplinli maliyet yönetimine odaklanmaya devam etti. Karşılık öncesi kâr rakamı aynı dönemde yüzde 18 artış göstererek 10 milyar 167 milyon TL seviyesine ulaştı. Yılın ilk 9 ayında bankanın konsolide aktif büyüklüğü 396.9 milyar TL, net karı ise 3 milyar 337 milyon TL olarak gerçekleşti.

Güçlü bilanço yönetimine devam

Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, bankanın kuruluşunun 75. yılında da, ‘Hizmette Sınır Yoktur’ anlayışıyla ülke ekonomisine değer katmayı sürdürdüğünü belirterek, “Ana hissedarlarımızdan aldığımız destek, güçlü likidite yapımız, insanı merkeze alan, yenilikçi, sınır tanımayan hizmet anlayışımız ve nitelikli insan kaynağımızdan aldığımız güçle yılın ilk dokuz ayında da yüksek bir performans gösterdik. Bu dönemde Türkiye ekonomisine 311 milyar liralık kaynak sağladık. Konsolide aktif büyüklüğümüz ise 396.9 milyar lira olarak gerçekleşti” dedi.

Yapı Kredi’nin bu dönemde de güçlü bilanço yönetimine devam ettiğini belirten Erün, şu değerlendirmede bulundu: “Yapı Kredi olarak güçlü likidite yapımızı daha da sağlamlaştırdık. Yılın ilk dokuz ayında aldığımız toplam 1.980 milyon dolar tutarındaki sendikasyon kredisi ile uluslararası piyasalarda ülkemize ve Yapı Kredi’ye duyulan güveni bir kez daha teyit ettik. Yılın ikinci yarısında alınan sendikasyon kredileri arasında en yüksek katılımcıya sahip işleme imza attık. Bununla birlikte, yıl boyunca hayata geçirdiğimiz sermayemizi destekleyici ihraçlar ve içsel sermaye yaratımı sayesinde konsolide sermaye yeterlilik rasyomuzu 2018 yılı sonuna göre 185 baz puan artış ile yüzde 16,7 seviyesine yükselttik.”   

Müşteri odaklı bankacılık anlayışı doğrultusunda ihracatı ve en önemli hedef olan ülke ekonomisini desteklemeyi sürdürdüklerini belirten Erün, “Nakdi kredilerimiz 222.4 milyar TL olarak gerçekleşti ve bu alanda özel bankalar arasındaki pazar payımız yüzde 16,9’a çıktı. Kredi Garanti Fonu kapsamında kullandırdığımız kredi hacmi 10.2 milyar TL olurken, toplam müşteri mevduatımız ise yılsonuna göre yüzde 7’lik büyüme ile 214.4 milyar TL’ye ulaştı. Böylelikle özel bankalar arasında mevduat pazar payımız yüzde 15,4 seviyesinde gerçekleşti” dedi.

Kredi kartlarında tarihsel liderlik

Yapı Kredi’nin insanı merkeze alan dijital bankacılık odaklı yaklaşımının ve bu alandaki yatırımların devam ettiğini de vurgulayan Erün, şu değerlendirmede bulundu: “Teknolojiyi, müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak ve deneyimini zenginleştirecek şekilde iş süreçlerimize entegre etmeyi sürdürüyoruz. Dijital bankacılık alanındaki çalışmalarımız neticesinde son 1 yılda aktif dijital bankacılık müşterilerimizin sayısı yüzde 18, mobil bankacılık müşterilerimizin sayısı ise yüzde 22 oranında arttı. 

Diğer yandan, kartlı ödeme sistemlerinin bir numaralı markası World ile kredi kartları alanındaki tarihsel liderliğimize 31 yıldır devam ediyoruz. Kredi kartı alacak bakiyesinde yüzde 19,4’lük pazar payı ile liderliğimizi sürdürüyoruz. Sektörlerinin lider kurumları Yapı Kredi Leasing, Yapı Kredi Faktoring ve Yapı Kredi Yatırım’ın yanı sıra tüm iştiraklerimiz ile birlikte güçlü, sağlıklı bir şekilde büyüyoruz.” 

Kültür ve sanatın bankasıyız 

Yapı Kredi’nin sadece ekonomi alanında değil kuruluş misyonu doğrultusunda eğitim, kültür ve sanat alanında da topluma katkı sağlamaya devam ettiğini vurgulayan Erün, “Kültür ve sanat alanında çalışmalarımıza 75. yılımızda da aralıksız devam ediyoruz. Yapı Kredi 75. Yıl Konserleri kapsamında Fame Müzikali’nden David Garrett’a dünyaca ünlü müzisyen ve grupları ülkemizde sanatseverlerle buluşturmaktan gurur duyuyoruz. Ayrıca, hem Yapı Kredi Kültür Sanat hem de Yapı Kredi bomontiada’da 2019 yılının başından bu yana 75. yaşımız dolayısıyla birbirinden ilgi çekici konularda sergiler, söyleşiler ve atölye çalışmaları düzenliyoruz. Yapı Kredi Koleksiyonları’ndan çok değerli eserlerle oluşturulan sergileri farklı illerde insanımızla buluşturuyoruz. Özetle, kuruluşumuzun 75. yılını kutladığımız 2019 yılında da ekonomi, eğitim ve kültür sanat alanlarında sınırları kaldırmak ve ülkemize katkı sağlamak için tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

Yapı Kredi’nin 30 Eylül 2019 Tarihli Konsolide Finansal Sonuçlarına İlişkin Seçilmiş Göstergeler:

  • Toplam aktifler: 396.9 milyar TL
  • Net grup kârı: 3 milyar 337 milyon TL
  • Toplam nakdi krediler: 222.4 milyar TL
  • Toplam müşteri mevduatı: 214.4 milyar TL 

Yapı Kredi’den Türkiye Ekonomisine İlk Yarıda 323 Milyar TL Kaynak

01.08.2019 – Yapı Kredi, krediler ve mevduatta özel bankaların üzerinde büyüme gösterdiği 2019’un ilk yarısında, ülke ekonomisine 323 milyar TL kaynak sağladı. Sene başından bu yana toplam nakdi kredilerini yüzde 5’lik büyüme ile 232.3 milyar TL’ye çıkaran bankanın, özel bankalar arasında bu alandaki pazar payı yüzde 17,1 oldu. Toplam müşteri mevduat hacmini yine yılbaşından bu yana yüzde 10 artış ile 219.5 milyar liraya yükselten Yapı Kredi’nin müşteri mevduatında özel bankalar arasındaki pazar payı ise yüzde 16,2 olarak gerçekleşti. Bankanın konsolide aktif büyüklüğü, yılsonuna göre yüzde 10 artış ile 409 milyar liraya çıktı. Türkiye’nin en büyük üçüncü özel bankası Yapı Kredi’nin net karı ise 2 milyar 361 milyon TL olarak gerçekleşti.

Ülke ekonomisini desteklemeye devam ediyor 

Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, bankanın kuruluşunun 75. yılında, ‘Hizmette Sınır Yoktur’ anlayışıyla ülke ekonomisine değer katmayı sürdürdüğünü belirterek, “Güçlü sermaye yapımız, insanı merkeze alan, yenilikçi, sınır tanımayan hizmet anlayışımız ve nitelikli insan kaynağımızdan aldığımız güçle yılın ilk yarısında yüksek bir performans gösterdik. Yılın ilk yarısında nakdi ve gayri nakdi kredilerimizi yüzde 5 oranında artırarak Türkiye ekonomisine 323 milyar liralık kaynak sağladık. Kredi Garanti Fonu’nun da desteğiyle TL kredilerimizi yılsonuna göre yüzde 9 oranında artırarak 131.6 milyar TL’ye yükselttik. Reel sektörün en büyük destekçileri arasında yer almaya devam ettiğimiz 2019 yılında, toplam 8.4 milyar TL tutarındaki KGF kredisinin de katkısıyla KOBİ’lerimize destek sağlamayı sürdürdük. Yılın bu döneminde devam eden güçlü sermaye yaratımı ile sermaye yeterlilik oranımızı 2018 yılına göre 83 baz puan daha güçlendirerek yüzde 15,6’ya çıkardık” dedi.  

Yapı Kredi’nin yılın ilk yarısında en yüksek banka katılımlı sendikasyon kredisini imzaladığını belirten Erün sözlerine şöyle devam etti: “21 ülkeden 49 bankanın katılımı ile sağladığımız 1.030 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisi ile uluslararası piyasalarda ülkemize ve Yapı Kredi’ye duyulan güveni bir kez daha teyit ettik. Güçlü sermaye yapımız ve uzun yıllara dayanan saygın itibarımız sayesinde sağladığımız bu kaynakları çeşitlendirerek, reel sektörü ve dış ticaretin finansmanını desteklemeyi sürdüreceğiz.”

Bireysel TL vadeli mevduatlarda sene başından bu yana 45 baz puan, bireysel TL vadesiz mevduatlarda ise 93 baz puan artış sağlandığını belirten Erün, “Böylelikle bireysel TL vadeli mevduatlarda yüzde 14,2, bireysel TL vadesiz mevduatlarda ise yüzde 15 oranında pazar payına ulaştık. Bu, bankacılıkta tabana yayılma yaklaşımımızın bir sonucu olarak müşterilerimizin Yapı Kredi’ye olan güveninin bir göstergesi” dedi.

Kredi kartları, leasing, faktoring ve yatırım alanında liderlikler sürüyor

Teknolojiyi, insanı merkeze alan bir yaklaşımla hem müşterilerinin hem de çalışanlarının hayatına değer katacak bir şekilde kullandıklarını belirten Erün, şu bilgileri verdi: “Geleceğin bankacılık dünyasını bugünden inşa etmeye devam ediyoruz. Teknolojiyi, müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak ve deneyimini zenginleştirecek şekilde iş süreçlerimize entegre ediyoruz. Dijital bankacılık alanındaki çalışmalarımız neticesinde son 1 yılda aktif dijital bankacılık müşterilerimizin sayısı yüzde 18, mobil bankacılık müşterilerimizin sayısı ise yüzde 23 oranında arttı.  

Kartlı ödeme sistemlerinin bir numaralı markası World ile de kredi kartları alanındaki tarihsel liderliğimize 30 yıldır devam ediyoruz. Kredi kartı adedimizi 12 milyona taşıdığımız bu dönemde kredi kartı adedine göre pazar payımız yüzde 17,6 olurken, aynı dönemde kredi kartı alacak bakiyesinde yüzde 20 pazar payı ile liderliğimizi sürdürdük. Sektörlerinin lider kurumları Yapı Kredi Leasing, Yapı Kredi Faktoring ve Yapı Kredi Yatırım’ın yanı sıra tüm iştiraklerimiz ile birlikte güçlü, sağlıklı bir şekilde büyüyoruz.”  

Yapı Kredi 75 yıldır ülkemize değer katıyor 

Bankanın kuruluşunun 75. yılını kutladıklarını belirten Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, “Kurulduğumuz günden bu yana, eşsiz ‘Hizmette Sınır Yoktur’ anlayışıyla ekonomiden kültür sanata, çevreden eğitime hayatın her alanında insanların önündeki sınırları kaldırmak için çalışıyoruz. Ülkemize, sadece faaliyet gösterdiğimiz finansal alanda değil; kültür, sanat, eğitim ve çevre projelerimizle de katma değer sağlıyoruz ve daha nice 75 yıllar sağlamaya da devam edeceğiz.” dedi.  

Yapı Kredi’nin 30 Haziran 2019 Tarihli Konsolide Finansal Sonuçlarına İlişkin Seçilmiş Göstergeler:

Toplam aktifler: 409 milyar TL

Net grup kârı: 2,361 milyon TL

Toplam nakdi krediler: 232.3 milyar TL

Temel bankacılık gelirleri: 8,95 milyar TL

Toplam müşteri mevduatı: 219.5 milyar TL      

 

Yapı Kredi’den İlk Çeyrekte Türkiye Ekonomisi’ne 322,4 Milyar TL’lik Kaynak

02.05.2019 – Yapı Kredi, 2019 yılı ilk çeyrekte nakdi ve gayri nakdi kredilerini geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 12 artırarak, Türkiye ekonomisine 322.4 milyar TL kaynak sağladı. Toplam nakdi kredilerini yüzde 12 artış ile 230.5 milyar TL’ye çıkaran bankanın, toplam kredilerde pazar payı yüzde 19,9 oldu. Toplam müşteri mevduat hacmi yüzde 29 artış ile 215.4 milyar liraya yükselen bankanın toplam müşteri mevduatındaki pazar payı yüzde 16 olarak gerçekleşti. Konsolide aktif büyüklüğünü yüzde 20 artış ile 393.4 milyar TL’ye çıkaran Türkiye’nin en büyük 3. özel bankası Yapı Kredi’nin net karı ise 1 milyar 241 milyon TL oldu.

Sektörün üzerinde büyüme

Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, bankanın 75. yılını kutladığı 2019 yılına güçlü bir performansla başladıklarını belirterek şu değerlendirmede bulundu: 

“Tüm dünyada belirsizliğin hakim olduğu bir yılın ardından; ekonomimizin dengelenmeye başladığı bu dönemde, Yapı Kredi olarak biz de ülkemize duyduğumuz güven ile ekonomimizi tüm gücümüzle desteklemeye devam ediyoruz. Nakdi ve gayri nakdi kredilerimizi yıllık bazda yüzde 12 artırarak Türkiye ekonomisine 322.4 milyar TL kaynak sağladık. Güçlü sermaye yapımız ve güçlü likidite pozisyonumuz neticesinde karlılıkta sınıfının en iyisi olma hedefimiz doğrultusunda stratejik alanlarda sektör ortalamasının üzerinde sürdürülebilir bir şekilde büyüyoruz. Daha fazla müşteriye temas etme hedefimiz doğrultusundaki çalışmalarımız sonucunda Türk lirası cinsinden toplam kredilerde özel bankalar içerisinde 25 baz puan pazar payı kazandık. Ülke ekonomisine can veren üreticilerimizi en iyi şekilde desteklemek adına en başından bu yana aktif bir şekilde rol aldığımız Kredi Garanti Fonu (KGF) sayesinde KOBİ bankacılığında da önemli bir artış gerçekleştirdik. KGF kapsamında sene başından bu yana kullandırdığımız 6.9 milyar TL tutarındaki kredi ile bu alanda yüzde 8,3 pazar payına ulaştık. Öncü rol oynadığımız KOBİ Değer Kredisi’nde pazar payımızı yüzde 16’ya taşıdık.  

Toplam müşteri mevduatı hacminde ise bu dönem yüzde 29 artış ile 215.4 milyar liraya yükseldik. Müşterilerimizin ana bankası olma yolunda attığımız olumlu adımlar sonucunda özel bankaların önünde bir performans ortaya koyduk. Böylelikle bireysel TL vadeli mevduatlarda 47 baz puan pazar payı kazanarak yüzde 14,2, bireysel TL vadesiz mevduatlarda 89 baz puan kazanarak yüzde 15 pazar payına ulaştık.”

Bankanın, Worldcard ile kartlı ödeme sistemlerinde tarihsel liderliğini 30 yıldır sürdürmeye devam ettiğini hatırlatan Erün, “Finansal hizmetler grubu olarak iştiraklerimizle de önemli kazanımlar elde ettiğimiz bir dönem geçirdik. Yapı Kredi Leasing, sektörde kesintisiz liderliğini 10. yıla taşıdı. Sunduğu geniş yelpazede ürün ve hizmetler ile Yapı Kredi Yatırım ise hisse senedi ve VİOP pazarında pazar payını en hızlı artıran aracı kurum oldu ve sektör liderliğine yükseldi” dedi. 

Yapı Kredi’nin 31 Mart 2019 Tarihli Konsolide Finansal Sonuçlarına İlişkin Seçilmiş Göstergeler:  

  • Toplam aktifler: 393.4 milyar TL
  • Net grup kârı: 1.241 milyar TL
  • Toplam nakdi krediler: 230.5 milyar TL
  • Temel bankacılık gelirleri: 4.449 milyar TL
  • Toplam müşteri mevduatı: 215.4 milyar TL
  • Faaliyet giderleri: 1.712 milyar TL

Editörün notu: YKBNK Ortalama Piyasa Beklentisi: 1127 mn TL net kar

 

Yapı Kredi’den 2018’de Türkiye Ekonomisine 306,3 Milyar TL’lik Kaynak

01.02.2019 – Yapı Kredi, sermaye güçlendirme planı ile bilançosunu daha da sağlamlaştırdığı 2018 yılında, nakdi ve gayri nakdi kredilerini yüzde 10 artırarak, ülke ekonomisine 306.3 milyar liralık kaynak sağladı. Toplam nakdi kredilerini yüzde 10’luk büyümeyle 220.5 milyar liraya yükselten Yapı Kredi’nin sermaye yeterlilik oranı, Ocak ayında gerçekleştirilen sermaye benzeri kredi etkisi dahil edildiğinde, konsolide bazda 229 baz puan artışla yüzde 15,7 seviyesine çıktı. Toplam mevduat hacmi yüzde 21 artış ile 210.3 milyar liraya ulaşan bankanın konsolide aktif büyüklüğü yüzde 18 artış ile 373.4 milyar liraya yükseldi. Yapı Kredi böylelikle Türkiye’nin en büyük 3. özel bankası konumuna ulaştı. Yapı Kredi’nin Türk lirası cinsinden toplam kredilerde özel bankalar içerisinde 40 baz puan pazar payı kazandığı dönemde toplam müşteri mevduatında da pazar payı 51 baz puan artışla yüzde 15,9’a, bireysel vadeli mevduatta pazar payı 90 baz puanla artışla yüzde 13,3’e ulaştı. Bankanın net kârı ise bir önceki yıla göre yüzde 29’luk bir yükselişle 4 milyar 668 milyon TL oldu.

‘75. yıla güçlü başlangıç’

Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, Bankanın 75. yılını kutlayacağı 2019  yılına  güçlü bir performansla başladıklarını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“2018 yılında ana hissedarlarımızdan aldığımız destek ve ülkemize duyduğumuz sonsuz güvenle sermaye ve bilanço yapımızı daha da güçlendirirken, ülkemiz ekonomisini desteklemeye devam ettik. Sahip olduğumuz deneyim ve kaliteli insan kaynağımız ile müşterilerimizi “Hizmette Sınır Yoktur” anlayışıyla odakta tutarak, insana ve teknolojiye yatırım yapmayı da sürdürdük.  

Ülkemize, ekonomimize ve topluma daha fazla değer katabilmek adına oluşturduğumuz ve Mayıs ayında duyurduğumuz 2020 vizyonumuz doğrultusunda, hem bankamızın geleceğini daha iddialı ve emin adımlarla şekillendirmeye hem de piyasaya olan desteğimizi güçlendirmeye odaklandık. Bilançomuzu, sermaye de dahil olmak üzere daha kuvvetli bir hale getirmek için ilk olarak ödenmiş sermayemizi, hissedarlarımızın katılımıyla Haziran ayında bedelli pay ihracı ile 4.1 milyar lira artırdık. Böylelikle son on yılın en büyük bedelli sermaye artırımını başarılı bir şekilde tamamladık. Planımızın devamı olarak da Ocak 2019’da 650 milyon dolar tutarında ilave ana sermaye ihracında bulunduk. Bu işlemle, bir Türk mevduat bankası tarafından piyasa katılımlı tahvil ihracı yolu ile gerçekleştirilen ilk dolar cinsi ilave ana sermaye borçlanmasını gerçekleştirmiş olduk. Böylece, sermaye güçlendirme planımız doğrultusunda toplam 1.65 milyar dolar tutarındaki bu iki önemli işlemi başarıyla tamamladık. Gurur duyduğumuz bu sermaye artırımının Türkiye’ye ve Yapı Kredi’ye duyulan güveni temsil ettiğini düşünüyor, ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz.”   

‘KGF, Nefes ve KOBİ Değer Kredilerinde öncü rol’

Nakdi ve gayri nakdi kredileri yıllık bazda yüzde 10 artırarak ülke ekonomisine 306.3 milyar liralık kaynak yarattıklarını belirten Erün sözlerine şöyle devam etti: “Nakdi kredilerimizi yüzde 10 artışla 220.5 milyar liraya çıkardığımız 2018 yılında, özel bankalar arasında Türk Lirası cinsinden nakdi kredilerde pazar payımızda 40 baz puan artış gerçekleştirdik. 2018 yılında, Kredi Garanti Fonu (KGF) kapsamında kullandırdığımız 8.5 milyar lira tutarındaki kredi ile KGF özelinde kullandırılan kredilerde yüzde 12 pazar payına ulaştık. Diğer taraftan Nefes Kredisi Programı ve KOBİ Değer Kredisi’nde öncü bir rol oynayarak piyasaya olan desteğimizi güçlendirdik. 2018 yılında sağladığımız toplam 2.6 milyar dolar sendikasyon kredisi ile müşterilerimize destek olmaya devam ettik. Özellikle yılın ikinci yarısında, 13 ülkeden 27 bankanın katılımıyla 1 milyar doların üzerinde sendikasyon kredisi sağladık. Türk bankacılık sektörünün ve bankamızın güçlü mali yapısı ile saygın itibarı sayesinde bu kaynakları ülkemize kazandırmaktan mutluluk duyuyoruz.”

‘Türkiye’nin dijital bankası’ 

Türkiye’nin dijital bankası olarak, müşteriyi daima odakta tutarak dijitalleşmede öncülüğü sürdürmenin vazgeçemeyecekleri bir alan olduğunu belirten Erün, “Teknolojiyi insan hayatına somut bir değer katmak için kullanıyoruz. Sadece son iki senede Yapı Kredi Mobil üzerinden müşterilerimizin hayatlarını kolaylaştıran, bankacılığın ise sınırlarını genişleten 35 farklı yenilikçi fonksiyonu hayata geçirdik. Diğer yandan şubelerimizde de süreçlerimizi dijitalleştirmeyi ve dönüştürmeyi sürdürdük. Dijitalleşme konusunda bugüne kadar elde ettiğimiz rakamlar da anlayışımızı tescil eder nitelikte. Son bir yılda müşteri sayımızı dijital bankacılıkta yüzde yüzde 26, mobilde ise yüzde yüzde 31 oranında artırdık” diye konuştu.

‘Kredi kartlarında 30 yıllık liderlik’ 

Yapı Kredi’nin kredi kartlarındaki liderliğinin 30. yılda da devam ettiğini kaydeden Erün, şu bilgileri verdi: “2018 yılında Worldcard ile hem alacak bakiyesinde hem de kredi kartları adedinde liderliğimizi sürdürdük. 27.9 milyar lira tutarındaki kredi kartı alacak bakiyesi ile yüzde yüzde 20,5 pazar payına, 11.8 milyon kredi kartı adedi ile de yüzde yüzde 17,8 pazar payına ulaştık. Yapı Kredi Worldcard son olarak The Nilson Report’un Kasım 2018 Raporu’na göre Türkiye ve Kıta Avrupası’nın bir numaralı kredi kartı markası oldu. Yapı Kredi olarak belirlediğimiz vizyon doğrultusunda sağlam ve emin adımlarla yol almaya ve 75. yılımızı kutlayacağımız 2019 yılında da ülkemiz ekonomisine ve insanımıza değer katmaya devam edeceğiz.”

Yapı Kredi’nin 31 Aralık 2018 Tarihli Konsolide Finansal Sonuçlarına İlişkin Seçilmiş Göstergeler:

Toplam aktifler: 373.4 milyar TL   Net Grup kârı:  4.668 milyar TL

Toplam nakdi krediler: 220.5 milyar TL  Toplam gelirler:  20.037 milyar TL

Toplam mevduat: 210.3 milyar TL   Faaliyet giderleri:  6.685 milyar TL

YAPI KREDİ’DEN 9 AYDA ÜLKE EKONOMİSİNE 353,2 MİLYAR TL’LİK KAYNAK

31.10.2018 – Yapı Kredi, yılın ilk dokuz ayında nakdi ve gayri nakdi kredilerini yüzde 32 artırarak ülke ekonomisine 353,2 milyar liralık kaynak sağladı.

Konsolide bazda nakdi kredileri yıllık yüzde 31 artışla 249.4 milyar liraya ulaşan Yapı Kredi’nin toplam mevduatı ise yüzde 34 yükselişle 221 milyar TL’ye çıktı.  Yılın ilk 9 aylık döneminde konsolide aktif toplamı yüzde 45 artışla 422 milyar liraya yükselen bankanın net kârı ise 3 milyar 586 milyon lira oldu.

‘Ekonomik kalkınmaya destek olmaya devam edeceğiz’

Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, yılın ilk 9 ayındaki finansal performansın bankanın 2020 vizyonuna ulaşma konusundaki kararlılığını ortaya koyduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu: “Küresel belirsizliklere rağmen, güçlü likidite pozisyonumuz sayesinde yılın üçüncü çeyreğinde de stratejik hedeflerimize odaklanmaya ve ülke ekonomisini her zamankinden daha güçlü desteklemeye devam ettik. Yapı Kredi olarak müşterilerimizi merkezde tutmayı, her koşulda onları desteklemeyi ve yanlarında olmayı sürdürdük. Yılın ikinci yarısında sendikasyon kredisini en yüksek tutarla ve en yüksek katılımla yenileyen banka olduk. 13 ülkeden 27 kurumun katılımıyla sağladığımız 1.1 milyar dolar tutarındaki bu kredi, uluslararası piyasalarda Türkiye’ye ve Yapı Kredi’ye duyulan güveni bir kez daha göstermiş oldu. Bununla birlikte, yılın ilk 9 ayında nakdi ve gayri nakdi kredilerimizi yıllık bazda yüzde 32 artışla 353.2 milyar liraya yükselterek ülke ekonomimize kaynak sağladık. Bu dönemde nakdi kredilerimiz yüzde 31 artışla 249.4 milyar liraya çıkarken, özel bankalar arasındaki kredi pazar payımız yüzde 16,8’e ulaştı. Kredi Garanti Fonu (KGF) kapsamında kullandırdığımız krediler, 2017’nin sonuna göre yüzde 62 artışla 20.8 milyar liraya, pazar payımız ise yüzde 7,2’ye ulaştı. Önümüzdeki dönemde de ülkemiz ekonomisine katkımızı artırarak devam ettireceğiz.”

Yılın ilk 9 ayında Yapı Kredi’nin toplam mevduatının yüzde 34 artarak 221 milyar liraya ulaştığını belirten Erün, “Vadesiz mevduat oranımız aynı dönemde yüzde 37 artış gösterdi. Bu dönemde toplam gelirlerimiz yüzde 44 yükselerek 14.6 milyar liraya ulaşırken, bankamızın sermaye yeterlilik rasyosu ise konsolide bazda yüzde 13,3 seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde Worldcard ile 30 yıllık liderliğimizi hem kredi kartları alacak bakiyesinde hem de kredi kartları adedinde sürdürdük. 27.7 milyar TL tutarındaki kredi kartı alacak bakiyesi ile yüzde 21,4 pazar payına, 11.6 milyon kredi kartı adedi ile de yüzde 17,74 pazar payına ulaştık” dedi.

Türkiye’nin Dijital Bankası Yapı Kredi’nin teknoloji yatırımlarını da hız kesmeden sürdürdüğünü belirten Erün, “Bu alandaki faaliyetlerimiz neticesinde, Eylül 2018 itibariyle dijital bankacılık müşterilerimizin sayısı, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 28, mobil bankacılık müşterilerimizin sayısı ise yüzde 37 oranında arttı. Bunun yanında, nakit dışı işlemlerde dijital kanallarımızın payı yüzde 96’ya yükseldi. Dijitalleşmede öncülüğü sürdürecek şekilde öngördüğümüz yatırım planımız doğrultusunda çıkardığımız ürün ve hizmetlerle, bankacılığın sınırlarını genişletirken, müşterilerimizi merkeze almaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Bankacılık sektörüne kazandırdıkları yeniliklerle saygın uluslararası kuruluşlar tarafından ödüllendirilmeye devam ettiklerini hatırlatan Erün, “Yılın üçüncü çeyreğinde dijital bankacılık konusundaki başarılarımızla Stevie ve Global Finance’den tam 18 ödülün sahibi olduk. Türkiye’nin dört bir yanındaki çalışma arkadaşlarımızın Yapı Kredi Gönüllüleri çatısı altında daha aydınlık bir gelecek için görev aldıkları ‘Anadolu’ya Bilim Göçü’ projesi ise The Peer Awards for Excellence tarafından 2 ödüle layık görüldü. Tüm bu ödüller, daha fazlasını başarmak adına bizi motive ederken, doğru yolda ilerlediğimizin de göstergesi oldu” dedi.

Yapı Kredi’nin 30 Eylül 2018 Tarihli Konsolide Finansal Sonuçlarına İlişkin Seçilmiş Göstergeler:  

Toplam aktifler                :  422 milyar TL     Net Grup kârı      :   3.586 milyar TL

Toplam nakdi krediler    :  249.4 milyar TL   Toplam gelirler    :   14.617 milyar TL

Toplam mevduat             :  221 milyar TL                          Faaliyet giderleri :   4.686 milyar TL

Yapı Kredi’den İlk Yarıda Ülke Ekonomisine 314,4 Milyar TL’lik Kaynak

01.08.2018 – Türkiye’nin dijital bankası Yapı Kredi, nakdi kredilerde özel bankalar ortalamasının üzerinde büyüdüğü yılın ilk yarısında, ülke ekonomisine 314.4 milyar liralık kaynak sağladı. Bankanın konsolide nakdi kredileri yıllık yüzde 20 artışla 222.2 milyar liraya, toplam konsolide mevduatı ise geçen sene aynı döneme göre yüzde 17 artış ile 192.8 milyar liraya yükseldi. 2020 vizyonu doğrultusunda Haziran ayında sermayesini 4.1 milyar lira artıran Yapı Kredi’nin, sermaye yeterlilik rasyosu bir önceki çeyreğe göre 104 puan artış ile yüzde 13,9 olarak gerçekleşti. Konsolide aktif toplamı 365.1 milyar liraya yükselen bankanın net karı ise 2017’nin aynı dönemine göre yüzde 31 artarak 2 milyar 471 milyon liraya ulaştı.

Stratejik hedefler doğrultusunda 2020’ye güçlü adımlar…

Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, yılın ilk yarısında bankanın 2020 vizyonu doğrultusunda ortaya güçlü bir irade koyulduğunu söyleyerek şu değerlendirmede bulundu:

“Ülkemiz ekonomisine daha fazla katkı sağlamak, bilançomuzu daha da güçlendirmek adına ilk yarıda sermayemizi 4.1 milyar lira artırdık. Son 10 yılda Türkiye’de gerçekleştirilen en büyük bedelli sermaye ihracı olan bu işlemle küresel belirsizliğe rağmen ana hissedarlarımızın arkamızdaki güçlü desteğini ve ülkemize duyulan güveni bir kez daha teyid ettik. Mayıs ayında 19 ülkeden 48 bankanın katılımıyla 1.5 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisi sağladık. Geçtiğimiz yılın 15 baz puan altında bir maliyet ile yüzde 111 oranında yenilediğimiz bu kredi ile ihracatçı firmalarımızı ve ülke ekonomimizi desteklemeye her zaman olduğu gibi devam ediyoruz. 2020 vizyonumuz kapsamında bankacılığın pek çok alanına dokunan stratejik hedeflerimize odaklanarak somut adımlarla ilerliyoruz. Güçlü mali yönetim, dengeli büyümeyi gözeten çalışmalarımız ve her şeyden önemlisi insan odaklı bankacılık anlayışımızla 2018 yılının ilk yarısında çok değerli kazanımlar elde ettik.

Bu dönemde toplam konsolide aktiflerimizi geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 29, 2017 yıl sonuna göre yüzde 11 oranında artırarak 365.1 milyar liraya, nakdi ve gayri nakdi kredilerimizi 314.4 milyar liraya çıkardık. Nakdi kredilerimiz 222.2 milyar lira olurken özel bankalar kredi pazar payımız, KGF kredilerinin yarattığı hacmin de desteği ile yüzde 16,2 oldu. Kredi kullandırımlarımızda, ülkemizin geleceğini oluşturacak projelerin finansmanına destek sağlamayı bir öncelik olarak belirledik. Toplam mevduatımız 192.8 milyar liraya çıkarken bu alanda pazar payımız yüzde 15,5 olarak gerçekleşti. Maddi özkaynak karlılığımız ise sermaye hariç tutulduğunda geçen senenin aynı dönemine göre 165 baz puan artış ile yüzde 16,4’e ulaştı.”

Geleceğin bankacılık dünyasını inşa ediyoruz 

Yapı Kredi’nin kuruluşundan bu yana bankacılık sektörünü ileriye taşıyacak uygulamalara imza attığını belirten Erün, “Türkiye’nin dijital bankası olmanın sorumluluğu ile müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak katma değerli ürün ve hizmetler geliştiriyoruz. Müşteri deneyimini daha da iyileştirmek adına yapay zeka ve makine öğrenmesi, büyük veri, blockchain gibi teknolojiler üzerine yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bu alandaki faaliyetlerimiz neticesinde, dijital bankacılık müşterilerimizin sayısı geçen senenin aynı dönemine göre 1.1 milyon artarak 5 milyona yaklaştı. Dijital müşterilerimizin içinde mobil bankacılık müşterilerimizin sayısı ise 1.25 milyon artarak yaklaşık 4.25 milyon oldu” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin ilk kredi kartı markası Yapı Kredi World’ün, alacak bakiyesine göre yüzde 21 pazar payı ile kredi kartları pazarındaki liderliğini 30. yılda da sürdürdüğünü ifade eden Erün, “İştiraklerimizden Yapı Kredi Leasing ve Yapı Kredi Faktoring alanlarındaki etkin çalışmaları ile 2017 yılsonu itibariyle sektör liderliklerini devam ettiriyor” dedi.

Yapı Kredi ve tüm iştiraklerinin elde ettiği başarıların, ulusal ve uluslararası arenada alınan ödüllerle pekiştirilmeye devam ettiğini de hatırlatan Erün şöyle konuştu: “Sene başından bu yana finans ve pazarlama alanında 12 farklı saygın kuruluş tarafından ödüle layık görüldük. Euromoney, Stevie, Bonds&Loans, The Peer Awards, Communicator Awards ve TSPB gibi saygın kuruluşlardan bu yıl aldığımız 30 ödül, 2020 vizyonumuz doğrultusunda ortaya koyduğumuz çalışmalarda doğru yolda ilerlediğimizin önemli bir göstergesi oldu.”

Yapı Kredi’nin 31 Temmuz 2018 Tarihli Konsolide Finansal Sonuçlarına İlişkin Seçilmiş Göstergeler:

Toplam aktifler:  365.1 milyar TL

Net Grup kârı: 2.471 milyon TL

Toplam nakdi krediler: 222.2 milyar TL

Toplam gelirler: 8.561 milyon TL

Toplam mevduat: 192.8 milyar TL  

Faaliyet giderleri: 3.003 milyon TL 

Yapı Kredi Bankası YKBNK Hisse Analiz ve Yorumları