Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Toyota Otomot...

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’de Görev Değişimi

02.12.2021 – Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ’den yapılan açıklamaya göre, şirketin Genel Müdür ve CEO’su Toshihiko Kudo’nun Japonya’da yeni bir göreve atanması ile birlikte, şirketin Genel Müdür ve CEO’luğu görevini 1 Ocak 2022 tarihi itibarıyla Erdoğan Şahin üstlenecektir.

1965 yılında Elazığ’da doğan Erdoğan Şahin İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği Bölümü’nden 1987 yılında mezun oldu. Toyota kariyerine 1992 yılında yeni kurulmuş olan Toyotasa organizasyonunda Kalite Mühendisi olarak başladı. İki yıllık Toyota Japonya eğitimi sonrası, 1994 yılında Türkiye’de üretilen ilk Toyota modeli olan 7.nesil Corolla’nın üretim hazırlıklarını yapan ekipte yer aldı.

Sonraki yıllarda, üretilen tüm yeni modellerin devreye alınmasında aktif görev alan ve Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’de farklı bölümlerde üst düzey sorumluluklar üstlenen Erdoğan Şahin, 2013 yılında dört yıl sürecek olan Brüksel merkezli Toyota Avrupa Lojistik Direktörlüğü görevine atandı.  Bu görevin sonrasında 2017 yılında Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak kariyerine devam eden ve 2020 Ağustos ayı itibariyle atanmış olduğu Toyota Çekya Fabrikası’nda Proje Şef Liderliği görevini halen yürütmekte olan Erdoğan Şahin 1 Ocak 2022 tarihinde Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. Genel Müdür ve CEO’su olarak yeni görevine başlayacaktır. Sayın Erdoğan Şahin evli ve bir çocuk babasıdır.

 

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’den İhracata Ekonomik ve Çevreci Çözüm: Tren Yolu Lojistiği

01.02.2021 – Türkiye’nin üretim ve ihracat liderleri arasında yer alan Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, tren yolu lojistiği ile tedarik zincirine ekonomik, inovatif ve çevreci bir çözüm getiriyor.  

Ürettiği araçların yaklaşık yüzde 90’ını dünyanın 150 farklı ülkesine ihraç eden Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, faaliyetlerini sürdürdüğü Sakarya fabrikasında üretilen araçları fabrikadan tırlarla limana ulaştırarak deniz yolu ile ihracatını gerçekleştiriyor. Potansiyel araç taşıması yılda yaklaşık 32 bin tır olup; gerçekleşen parça lojistiği ise 54 bin tır civarındadır. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, parça tedarik zinciri ithalatında tren yolunu daha efektif kullanabilmek adına çalışmalarını sürdürüyor.

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, Japonya’dan deniz yolu ile gelen araç parçalarını, DP World Yarımca ve Evyap Liman İşletmeleri ile gerçekleştirdiği iş birliği neticesinde; Yarımca’daki limanlardan tren yolunu kullanarak Arifiye İstasyonu’na ulaştırıyor. Araç parçaları, Arifiye İstasyonu’ndan haftada 60 konteyner olmak üzere tırlarla fabrikaya aktarılıyor. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, tren yolu lojistiği faaliyetlerine başladığından beri daha verimli ve çevreci bir şekilde lojistik faaliyetlerini gerçekleştiriyor.

Çevreye duyarlı yöntem ve teknolojilerle üretim faaliyetlerini sürdüren Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, aktif olarak kullanmaya başladığı tren yolu lojistiği ile Global Toyota 2050 Çevre Hedefleri doğrultusunda karbondioksit salınımını büyük ölçüde azaltarak çevreci lojistik anlayışına da katkı sağlıyor.

Tren yolu lojistiğinin Türkiye ekonomisine de önemli bir katkı sağlayacağını belirten Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Genel Müdürü ve CEO’su Toshihiko Kudo, “Nispeten daha az kullandığımız tren yolu lojistiğini daha da verimli kullanabilmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Karayoluna göre çok daha çevre dostu bir taşımacılık yöntemi olan demiryolunun trafik yoğunluğunun azalması anlamında da önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Faaliyetlerimizi her daim genişletebilmek ve böylelikle Türkiye ekonomisine katkımızı arttırabilmek için araç ihracatı ve parça ithalatı konularında tren lojistiğini daha aktif kullanabilmek adına çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

 

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’den Üretime Bakım Molası

30.07.2020 – Türk otomotiv sektörünün öncü kuruluşlarından Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, planlı bakım, onarım ve revizyon çalışmaları nedeniyle 30 Temmuz 2020 ile 13 Ağustos 2020 tarihleri arasında üretime ara veriyor.

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, planlı bakım, onarım ve revizyon çalışmaları nedeniyle 30 Temmuz 2020 ile 13 Ağustos 2020 tarihleri arasında tatile giriyor. Fabrika çalışanlarının büyük çoğunluğu bu periyotta yıllık ücretli izinlerini kullanırken, fabrikada yalnızca bakım çalışmalarında görevli personel bulunmaya devam edecek.

Türkiye’nin üretim ve ihracat devlerinden Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, geçtiğimiz yıl 251.637 adet araç üretirken, 230.659 adet ihracat gerçekleştirdi. Geçen dört yıllık süreçte de Avrupa’nın tüm Toyota fabrikaları arasında en yüksek üretim ve hibrit üretim yüzdesine ulaşmıştı. Üretim faaliyetlerini Sakarya’da gerçekleştiren Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, 2020 yılının sonunda bir önceki yıllarda sergilediği üretim ve ihracat performansını arttırarak sürdürmeyi hedefliyor.

 

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye 30.Yılını Kutluyor

07.07.2020 – Türkiye’nin üretim ve ihracat liderleri arasında yer alan Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, kuruluşunun 30.yılını kutluyor. Bu anlamlı yılda Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye aynı zamanda, Amerikalı bağımsız araştırma şirketi JD Power tarafından Avrupa ve Afrika bölgesindeki en iyi fabrika seçilerek “Golden Plant” (Altın Fabrika) ödülüne layık görüldü.

1990 yılında Toyota’nın ikinci Avrupa üretim tesisi olarak kurulan Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye (TMMT) başarılarla dolu 30. yılını kutluyor. 1990 yılında kurulduktan sonra 1992 yılında temelleri atılan Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, üretim faaliyetlerine 1994 yılında Sakarya’da başladı. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, faaliyetlerine başladığı ilk günden itibaren üretim ve ihracatta birçok rekor kırarak Türkiye ekonomisine katkı sağlamayı sürdürüyor.

Başarılarla dolu 30 yıl!

Her yıl 150’yi aşkın ülkeye ihracat gerçekleştirerek 30 yıllık süreçte rekor üretim ve ihracat sayılarına ulaşan Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, 5.500 çalışanıyla da ülke istihdamına katkı sağlıyor. Sosyal sorumluluk projelerini ve çalışan sağlığını kurumsal bir değer olarak gören Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, gelecek yıllarda da hem üretim ve ihracat performansını arttırmak hem de topluma ve çalışanlarına katma değer sağlamaya devam etmeyi hedefliyor.

1990-2019 yılları arasında Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye üretim ve ihracat performansı:

Toplam üretim(adet) Toplam ihracat(adet) Toplam ihracat geliri $
2.603.420 2.173.877 33.439.638.815

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Genel Müdür ve CEO’su Toshihiko Kudo, “Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye olarak 30 yıldır otomotiv sektörünün öncü markaları arasında yer almanın ve uluslararası rekabette gücünü ortaya koymuş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.Kuruluşumuzdan bu yana bizimle birlikte olan ve hedeflerimizi gerçekleştirmemizi sağlayan tüm çalışanlarımızın ve tedarikçilerimizin emeklerini en içten dileklerimle takdir ediyorum.” dedi.

 

Yeni Toyota Corolla Sedan Sakarya’da Üretim Hattından İndi!

28.01.2019 – Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, 230 milyon Euro ek yatırımla hibrit versiyona sahip Yeni Corolla Sedan üretimine başladı. Toyota Otomotiv Sanayi’yi Türkiye’nin hibrit üssü haline getirecek yeni model ile birlikte şirketin toplam yatırımı 2 milyar Euro’yu aştı. Sakarya’daki fabrikada gerçekleştirilen hattan çıkış töreni, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin katılımlarıyla gerçekleşti.

Türkiye’nin üretim ve ihracat devlerinden Toyota Otomotiv Sanayi, “Made in Turkey” imzalı 12’nci nesil Toyota Corolla Sedan modelinin üretimine başladı. Hibrit versiyona sahip Yeni Corolla Sedan, Japonya dışında ilk kez Türkiye’deki üretim tesislerinde uygulamaya başladığı TNGA (Toyota New Global Architecture) platformunda üretilecek. Toyota C-HR ile aynı üretim bandında üretimi gerçekleşecek Yeni Corolla Sedan, fabrikayı Türkiye’nin hibrit üssü yapacak. 230 milyon Euro yatırım bedeliyle hayata geçirilen 12’nci nesil Corolla projesiyle Toyota’nın Türkiye’ye yaptığı yatırım tutarı 2.08 milyar Euro’ya yükseldi.

Törende Yeni Corolla Sedan’ın hibrit versiyonunun direksiyonuna geçen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bu yatırımın ülkemize getirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederken, “Teknolojinin son imkanları kullanılarak üretilen Yeni Toyota Corolla sedan modelinin ülkemize ve tüm dünyaya hayırlı olmasını diliyorum. Bu yeni araçla birlikte Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye fabrikasında üretilen araçların üçte ikisinden fazlası hibrit teknolojisine sahip oldu. Bugüne kadar ülkemize 2,08 milyar euro yatırım yapan Toyota ile önümüzdeki dönemde daha büyük işbirliği imkanlarına sahip olacağımıza inanıyorum. Bu modelin geliştirilmesi ve üretiminde emeği geçen Türk ve Japon mühendislere teşekkür ediyorum. Ülkemizin potansiyellerine güvenerek, Sakarya’ya yatırım yapan Toyota yönetimine de ayrıca şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Yeni Toyota Corolla Sedan iki farklı motor alternatifiyle üretilecek. Kendi kendini şarj eden 1,8 litre hacimli hibrit sistem 122 HP güç üretirken bu motor günlük sürüşün yüzde 50’sini ‘Sıfır emisyon’ sürüşle tamamlama imkanı sunuyor. İkinci motor seçeneği olan 1,6 litre hacimli benzinli motor ise yakıt verimliliği ile performansı aynı potada eritiyor. 132 HP güç üreten motor altı ileri manuel şanzıman dışında isteğe bağlı olarak bir CVT otomatik şanzımanla da donatılabiliyor. Yeni Toyota Corolla Sedan standart olarak markanın en güncel aktif güvenlik sistemi olan Toyota Safety Sense ile donatılacak.

Törende yaptığı konuşmada Toyota Motor Avrupa Başkan ve CEO’su Dr van Zyl, “Bugün Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’nin tarihinde önemli bir dönüm noktasını kutluyoruz. Bugün, bu fabrikada yeni bir model daha, 12. nesil Yeni Corolla Sedan’ın seri üretimine başlamanın gururunu duyuyoruz. Corolla modelimiz ilk defa hibrit motor seçeneği ile üretiliyor ki hibrit modellerimiz Avrupa ve global stratejimizin tam merkezinde yer alıyor. Toyota C-HR’ın yanı sıra, Corolla Sedan’ın da 2020 yılına kadar % 50 hibrit satış hedefimize önemli bir katkıda bulunmasını bekliyoruz.”

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. Başkan ve CEO’su Toshihiko Kudo ise, “12’nci nesil Toyota Corolla Sedan için hazırlanırken, Türkiye’de ürettiğimiz ilk model olan 7’nci nesil Corolla modelini 1994 yılında üretirken duyduğumuz heyecan ve coşkuyu yine duyduk. Bu yatırımın Toyota’nın Türkiye’ye duymuş olduğu güveni yansıttığını ifade eden Kudo: “Hibrit teknolojisi ve TNGA altyapısında C-HR ile elde etmiş olduğumuz bilgi birikimi ve deneyimi yeni Corolla’ya da başarıyla aktardık. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye olarak Toyota’nın Avrupa’daki şirketleri arasında en yüksek üretim hacmine sahibiz. Yıllık üretim kapasitemizin neredeyse tamamı olan 280 bin adedi kullanarak ve üretimin yüzde 90’ını dünyadaki 150 farklı ülkeye ihraç ederek Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Toyota’nın Sakarya’daki öyküsü 1992 yılında temel atma ile başladı. Kuruluşundan yalnızca 2 yıl sonra, 1994 yılında iç pazara yönelik 7’nci nesil Corolla’nın üretimine başladı. 2002 yılında artan talebe paralel olarak Avrupa ihracatına başlayan Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, 2007 yılına kadar 8 ve 9’uncu nesil Corolla Sedan ve Station Wagon modellerini üretip ihraç etmeye devam etti. Kısa bir aranın ardından sonra 2013 yılında bu efsane otomobil tekrar Sakarya’daki yuvasına döndü. Bugün gelinen noktada Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, 5 bin kişilik istihdamı ve güçlü yan sanayi ağı ile birlikte Toyota’nın en çok talep edilen otomobilleri olan Corolla ve C-HR modellerini üretmeye devam ediyor. 1994 yılından bu yana kümülatif üretim 2.4 milyon adede ulaşırken, bunun 870 bin adedi Corolla modeli oldu. 2017 yılında 4.4 Milyar dolarlık ihracatla Türkiye’nin ikinci büyük ihracatçısı olan Toyota Türkiye, faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor