Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Hektaş’tan De...

Hektaş’tan Devrim Niteliğinde Yatırım

Hektaş’tan Devrim Niteliğinde Yatırım: Türkiye’nin toprakları yeni nesil gübreyle zenginleşecek

20.09.2017 – Türkiye’nin yedi bölgesinin toprağını analiz eden Hektaş, tarımda devrim niteliğinde bir yatırıma hazırlanıyor. Bilinçsiz tarım uygulamaları nedeniyle verimi azalan tarım arazilerini zenginleştirecek ve yetiştirilen ürünlerin ihtiyacı olan mineralleri toprağa geri verecek yatırım kapsamında Hektaş, ‘organomineral’ adı verilen yeni nesil gübre üretimi yapacak.

Hektaş, üretim verimliliğini artırmak, yetiştirilen ürünlerdeki mineral oranını yükseltmek ve toprağın pH değerini dengelemek amacıyla tarımda öncü bir adım atmaya hazırlanıyor. Türkiye’nin yedi bölgesinin toprak analizini yapan Hektaş, Adana’da faaliyete geçireceği fabrikada her bölgenin ihtiyacına göre organomineral gübre üretimi yapacak. Organik madde eksikliğinden kaynaklanan problemlere çözüm olmak ve topraklarımızdaki tarımsal faaliyetlerin sürekliliğini sağlamak için, Hektaş, ‘ürüne göre gübre’ anlayışını ‘toprağa göre gübre’ye dönüştürmeyi hedefliyor. 

Hektaş’ın organik madde ile bitki besin elementlerini birleştirerek üreteceği organomineral gübre, bitkilerin ihtiyacı olan mineral ve elementleri topraktan edinmesine olanak sağlarken, mahsulün besin değerini artıracak. 

Ürüne göre farklı gübre değil, toprağa göre farklı gübre 

Organomineral yatırımı hakkında bilgi veren Hektaş Genel Müdürü Levent Ortakçıer, “Yaptığımız toprak analizleri sonucunda gördük ki ülkemizdeki tarım arazileri can çekişiyor. Sağlıklı bir toprakta yüzde 3 seviyesinde olması gereken organik madde oranı, topraklarımızın yüzde 70’indeki yanlış tarım uygulamaları nedeniyle yüzde 0,6 seviyesine gerilerken, 6 birim olması gereken pH değeri de 8’in üzerinde. Bilinçsiz gübre kullanımı, yanlış ekim ve sulama, anız yakma gibi nedenlerden dolayı tarıma elverişli topraklarımız ölüyor. Araştırmalarımız sonucu çözümün organomineral gübre olduğunu keşfettik” dedi.

“Ürüne göre farklı gübre değil, toprağa göre farklı gübre” mottosuyla hareket ettiklerini belirten Ortakçıer şunları söyledi: “Çiftçimize ve nihai ürüne en fazla katkıyı sağlayarak iyi tarım uygulamalarına destek olmak istiyoruz. Toprak analiz aşamasından gübrenin toprağa uygulanması ve sonuçlarının takibine kadarki tüm aşamalarda üreticimize gereken desteği her zaman olduğu gibi vereceğiz.”

 

Ankara Üniversitesi ve HEKTAŞ’tan Milli Tarım Hedefi

19.07.2017

Özel sektör ve akademi kırsal kalkınmaya katkı için bir araya geldi Ankara Üniversitesi ve HEKTAŞ’tan Milli Tarım Hedefi

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve OYAK Grubu şirketlerinden HEKTAŞ, tarımsal ilaç ve sektörel teknolojide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla işbirliği yaptı. Ar-Ge odaklı bu işbirliği kapsamında yeni teknoloji, ürün ve tarımsal yöntemler üzerinde çalışmalar yapılacak.

Tarım alanında Türkiye’nin en köklü ziraat fakültesi olan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile tarım sektöründe 60 yılı geride bırakan HEKTAŞ, tarımsal Ar-Ge alanında işbirliği yaptı. Fakültenin Geleneksel Hasat Bayramı olan 19 Temmuz’da imzalanan protokol kapsamında, tarımsal ve kırsal kalkınmaya yönelik Ar-Ge projeleri gerçekleştirilecek.

Tarımsal verimliliğin yanı sıra akıllı cihazlara (IoT), drone ve benzeri araçlara ekonomik bir şekilde erişimi de hedefleyen Ar-Ge projelerinin, çiftçilerin hassas tarım uygulamalarına hakim olmasını sağlaması bekleniyor. Uzun vadede ise tarım ilacı ithalatının azaltılmasına ve yerli üretimin iç talebi karşılamasına katkıda bulunmak hedefleniyor.

HEKTAŞ Genel Müdürü M. Levent Ortakçıer, Ankara Üniversitesi ile imzalanan protokole ilişkin olarak, “Türkiye olarak tarımsal ilaç konusunda maalesef dışa bağımlı durumdayız. Yerli üretim iç talebi karşılayamıyor. Son 10 yılın ihracat oranlarına baktığımızda, özel sektör olarak elimizi taşın altına koymamız gerekiyor. Tam da bu nedenle, HEKTAŞ olarak Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile güçlerimizi birleştirme kararı aldık. Ülkemiz tarımına katma değer sağlayacak, dışa bağımlılığı azaltacak yeni ürün ve yöntemler geliştirmeyi planlıyoruz. Çiftçilerimizin yeni teknolojilere daha rahat erişmesi adına çözüm ararken, proje bazlı araştırmalarla da ülkemizin milli tarım politikasının gelişmesine destek olmayı amaçlıyoruz” dedi.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Gökhan Söylemezoğlu, “Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşması için son derece önemli bir işbirliğine imza atmanın heyecanı içindeyim. Ülkemizin ilk ziraat fakültesi olan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin HEKTAŞ’la gerçekleştireceği işbirliği; ülkemizin ithalat bağımlılığının ortadan kalkmasını ve ihracatta rekabetimizi artıracak ürün ve yöntemlerin gelişmesini sağlayacak. Bunları çiftçilerimizin kullanımına sunarak kırsal kalkınmanın, istihdamın ve kırsal refahın artırılmasını sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

Hektaş HEKTS Hisse Analiz ve Yorumları