Ana Sayfa Haberler Okulların Açı...

Okulların Açılmasıyla Evlerdeki Elektrik Faturaları Haftada 452 Milyon TL Düşecek

08.09.2020 – Korona virüs nedeniyle pek çok işyeri uzaktan çalışmaya geçerken eğitim kurumları da uzaktan eğitim modeline geçmişti. Böyle olunca evlerdeki elektrik faturaları da yükseldi. Ofislerin yavaş yavaş açılması ve Eylül ayının sonunda yüz yüze eğitimin başlamasıyla ev elektrik faturalarında da düşüş bekleniyor. Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme internet sitesi encazip.com tarafından yapılan çalışmaya göre okulların açılması ile ev elektrik faturalarında haftada 452 milyon TL düşüş olması öngörülüyor.

Korona virüs nedeniyle vaktimizi evde geçirmeye başladık. İşyerleri uzaktan çalışma sistemine geçerken okullar da eğitime evde devam etmeye başladı. Bu da ev kullanıcıları için elektrik faturalarının yükselmesi anlamına geldi. Eylül ayının sonunda yüz yüze eğitime geçişin planlanmasıyla evlerin elektrik faturalarında da düşüş yaşanması bekleniyor. Okula dönüşle birlikte evlerde öğrenci başına haftada 25 TL daha az elektrik tüketilmesi beklenirken 18 milyon öğrenci olduğu düşünüldüğünde okulların açılması ile ev elektrik faturalarında haftada 452 milyon TL düşüş olması öngörülüyor.

Günde 8 saat daha fazla TV

Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme internet sitesi encazip.com, pandemi döneminde elektrik harcayan aletler özelinde bir inceleme yaptı. Aynı zamanda okullarda yüz yüze eğitime geçilmesiyle bu harcamalarda nasıl değişiklikler olacağını da derledi. Bu çalışmaya göre pandemi sürecinde insanlar evde oturunca günde 6.42 saatlerini TV başında geçirdi. Bu süreye çocukların evde eğitim sürecinde kullandıkları elektrik de dahil edilirse TV başında uzaktan eğitimle günde 8 saat daha fazla TV izlemek anlamına geliyor. Haftada (5 gün) 40 saat daha fazla TV izlendiğinde ortalama bir TV’nin saatte 0,25 kWh elektrik tükettiği düşünülürse haftada 7,2 TL, yıllık bazda ise 370 TL ek TV maliyeti ortaya çıkıyor.

Uzaktan eğitimde mutfakta 343 TL ek masraf

Fırın en çok elektrik harcayan ev aletleri arasında yer alıyor. Her öğlen evde yemek yendiğinde elektrikli fırın/ocak günde 1 saat daha fazla çalışıyor. Bu da haftada 3,5 TL, yılda 182 TL ek maliyet anlamına geliyor. Söz konusu yemek olduğunda çıkan bu ek maliyetin sadece elektrik üzerinden olduğunu belirtmekte fayda var. Yemek malzemeleri bunun içinde değil. Yemekler evde yendiği için bulaşık makinesi de daha çok çalışıyor. Bir aile haftada ortalama 11 defa bulaşık makinesi çalıştırıyor. Çocukların evde kalması ile yaklaşık 3 defa daha fazla bulaşık makinesi çalıştırılıyor. Bu da faturalara haftada 3,1 TL, yılda ise 161 TL ek maliyet olarak yansıyor.

Yılda 592 TL ek aydınlatma maliyeti

İşe ve okula gidildiği dönemde aydınlatma çok fark eden kalemlerden biri olarak öne çıkıyor. Özellikle kış aylarında günlerin kısalması ve hava koşulları nedeniyle günde en az 4 ampulün 8 saat yanacağını kabul edilirse haftada 11,4 TL yıllık bazda ise 592 TL ek aydınlatma maliyeti oluyor.

encazip.com kurucusu Çağada KIRIM, “Evde geçen sürenin azalmasıyla birlikte evlerdeki elektrik tüketiminin düşeceği aşikar. Ancak yine de zor bir süreçten geçtiğimiz unutulmamalı, dolayısı ile her an uzaktan eğitim hayatımıza tam anlamıyla tekrar girebilir. Ancak bazı ufak tasarruf önlemleriyle evdeki elektrik faturalarınızı bir nebze kontrol altında tutabilirsiniz” şeklinde konuşarak evlerde uygulanabilecek pratik tasarruf önlemlerini sıraladı:

  • -Pencerelerinizin yalıtımının iyi olduğundan ve aradan hava kaçırmadığından emin olun.
  • -Bulaşık makinenizi tam doldurmadan çalıştırmayın.
  • -Çamaşır makinenizi düşük sıcaklıklarda, mümkünse 30 derecede çalıştırın.
  • -Hava koşullarına göre kombinizi normalden bir derece düşük, klimanızı da normalden 2 -derece yüksek çalıştırın.
  • -Hava aydınlıkken perdelerinizi açın, içerideki aydınlatma ihtiyacınızı bedava ve doğal yollardan karşılayın.
  • -Hava karanlıkken perdelerin kapatmanız hem sıcak hem de soğuk havalarda ek yalıtım sağlayacaktır.
  • -Su kaynatırken yalnızca ihtiyacınız kadar su kaynatın, çaydanlık ya da kettleda ihtiyacınızdan fazla su bulunmasın.
  • -Tasarruflu ampulleri kullanırsanız 100 Watt’lık bir ampulün verdiği kadar ışığı 15 Watt tüketen bir ampulle elde etmiş olursunuz.
  • -Sosyal tarifeler: Elektrik piyasasında özellikle de elektrik faturası ödemekte zorluk çeken bazı kişiler için sosyal tarifeler bulunmaktadır. Bunlarla ilgili devlet yetkilileri ile iletişime geçebilirsiniz.

Detaylı hesaplama ve araştırma bilgisine https://encazip.com/okullarin-acilmasiyla-evlerdeki-elektrik-faturalari-dusecek sayfasından ulaşabilirsiniz.

encazip.com hakkında

2013 yılında kurulan encazip.com, ücretsiz, tarafsız bir karşılaştırma ve elektrik tedarikçisi değiştirme servisidir. Tüketicilere doğru bilgiler ve güncel veriler ile elektrik tedarikçilerinin tarifelerini saniyeler içinde karşılaştırarak en cazip elektrik tedarikçisini bulmalarını sağlayan encazip.com, kolayca tedarikçi değişikliği işlemlerini gerçekleştirilmesine olanak sağlıyor. Çağada Kırım ve Onur Orakçıoğlu tarafından kurulan şirketin ortakları arasında uluslararası yatırımcılardan oluşan Cazip Enerji Holdings Limited bulunuyor. 

 

 

Evdeki Elektrik Tüketimi Memlekete Göç Etti

24.07.2020 – BEDAŞ, AEDAŞ ve ÇEDAŞ’ın örneklem üzerinden yaptığı çalışma ile Haziran ayında başlayan normalleşme adımlarının meskenlerdeki elektrik tüketimine yansıması ortaya çıktı. 15 Haziran-14 Temmuz 2019 ile 13 Haziran – 12 Temmuz 2020 tarihleri arasındaki 30 günlük sürede mesken abonelerinin gerçek tüketimleri baz alınarak yapılan çalışmaya göre;

  • İstanbul Avrupa Yakası’nda 2019 yılına göre bu yıl 13 Haziran – 12 Temmuz 2020 tarihleri arasında mesken abonelerinin elektrik tüketimi yüzde 3 düştü.
  • Antalya, Isparta ve Burdur’da 13 Haziran – 12 Temmuz 2020 tarihleri arasında mesken abonelerinin elektrik tüketimlerindeki düşüş yüzde 8,1’i buldu.

Büyükşehirde yaşayanların, şehirlerarası giriş-çıkış yasağının kalkmasının ardından memleketlerine gitmesinin de etkisi ile Sivas, Yozgat ve Tokat’ta mesken abonelerinin tüketimi yüzde 7,7 arttı.

11 Mart’tan itibaren Türkiye’yi de etkisi altına alan Kovid-19 pandemisi sürecinde sağlık için evde kalan vatandaşların elektrik tüketiminde yaklaşık yüzde 15’lere varan bir artış yaşanmıştı. Türkiye genelinde 1 Haziran’da başlatılan normalleşme adımlarının etkisi de ilk olarak yine ‘ev’de kendini gösterdi. Pek çok kurum kademeli olarak rutin çalışma düzenine geçerken 65 yaşın üzerinde olan vatandaşlar başta olmak üzere pek çok aile, çocuklarını da alarak yazlığa ya da memleketine gitti.

BEDAŞ, AEDAŞ, ÇEDAŞ’TAN ÖZEL ÇALIŞMA

Bu zorlu dönemde vatandaşların en temel ihtiyacı olan elektriği kesintisiz sağlama hedefi doğrultusunda büyük bir özveri ile faaliyet gösteren, çalışan ve abonelerinin sağlığını korumak için her türlü tedbiri alan Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ), Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. (AEDAŞ) ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş. (ÇEDAŞ), bu kez normalleşmenin tüketime olan etkisini ortaya koyan özel bir çalışmaya imza attı. Üç şirketin toplamda 15 milyona yakın nüfusu bulunan hizmet bölgelerinden elde edilen tüketim verileri ile bir ‘örneklem’ çalışması yapıldı.

Gerçek tüketim verilerinden hareketle yapılan çalışmada 2019 ve 2020 yılı Haziran ve Temmuz aylarında meskenlerdeki elektrik tüketimi karşılaştırıldı. 2019 yılında Haziran ayının ilk haftasının Ramazan Bayramı’na denk gelmesi nedeni ile doğru bir kıyaslama olamayacağından değerlendirme, 15 Haziran-14 Temmuz 2019 ile 13 Haziran – 12 Temmuz 2020 tarihlerini kapsayan 30 günlük süre göz önüne alınarak yapıldı.

AVRUPA YAKASI’NDA MESKEN ABONELERİNİN TÜKETİMİ YÜZDE 3 DÜŞTÜ

Normalleşme adımları ile İstanbul Avrupa Yakası’nda Haziran başından itibaren AVM’ler, restoran, kafe ve parklar açılırken pek çok şirkette de normal çalışma düzenine geçildi. Evde geçen sürenin azalması ile birlikte elektrikli ev aletlerinin kullanım sayısı da düştü. BEDAŞ’ın hizmet bölgesi olan İstanbul Avrupa Yakası’ndaki örneklemde kullanılan mesken grubunun verilerine göre 15 Haziran-14 Temmuz 2019 tarihleri arasındaki 30 günlük sürede toplam elektrik tüketimi 175,3 milyon kWh iken 13 Haziran – 12 Temmuz 2020 tarihleri arasında bu rakam yüzde 3’lük gerileme ile 170 milyon kWh’ye düştü.

AKDENİZ’DE HAZİRAN SERİN GEÇİNCE DÜŞÜŞ ORANI YÜKSEK OLDU

AEDAŞ’ın hizmet bölgesi Antalya, Isparta ve Burdur’daki örneklemde kullanılan mesken grubunun verilerine göre 15 Haziran – 14 Temmuz 2019 tarihleri arasında toplam elektrik tüketimi 65,7 milyon kWh düzeyinde iken bu yıl 13 Haziran – 12 Temmuz tarihleri arasındaki tüketim yüzde 8,1’lik bir düşüşle 60,4 milyon kWh düzeyinde gerçekleşti. Mesken abonelerinin elektrik tüketiminde, normalleşme ile evde kalınan sürenin azalmasının yanı sıra havaların geçen yıla göre daha serin olması etkili oldu.

ÇAMLIBEL’İN BÖLGESİNDE TÜKETİMDE ARTIŞ YAŞANDI

ÇEDAŞ’ın elektrik dağıtım hizmeti verdiği Sivas, Tokat ve Yozgat’ta normalleşmenin mesken abonelerinin elektrik tüketimindeki etkisi ise artış yönünde yaşandı. Şehirler arası giriş-çıkış yasağının kalkması, 65 yaş üstü vatandaşların memleketlerine gitmelerine izin verilmesi, yayla sezonun açılması gibi nedenlerin de etkisi ile Sivas, Tokat ve Yozgat’ta meskenlerin elektrik tüketimi arttı. 15 Haziran-14 Temmuz 2019 tarihleri arasında bu üç ildeki örneklemde kullanılan mesken grubunun verilerine göre elektrik tüketimi 27,4 milyon kWh düzeyindeydi. Bu yıl aynı dönemi kapsayan 13 Haziran – 12 Temmuz tarihleri arasında söz konusu rakam, yüzde 7,7’lik bir artışla 29,5 milyon kWh’ye ulaştı.

 

Evlerdeki Elektrik Tüketiminde Yüzde 1’lik Tasarruf 130 Milyon Lira Katma Değer Sağlıyor

Led Aydınlatma Ürünlerine Talep ArtıyorENERJİSA ‘ENERJİNİ KORU’ HAREKETİYLE TÜRKİYE’Yİ ENERJİ TASARRUFUNA DAVET EDİYOR

Evlerdeki elektrik tüketiminde yüzde 1’lik tasarruf yaklaşık 130 milyon lira katma değer sağlıyor

Enerjisa, ‘Enerjini Koru’ hareketi ile enerji tasarrufu hareketi başlattı. Halkın yarısının gündeminde enerji tasarrufunun olmadığını belirten Enerjisa CEO’su Kıvanç Zaimler, “Toplumda bu konuyla ilgili kalıcı bir davranış değişikliği oluşturmak istiyoruz” dedi

Sürdürülebilir bir dünya ve daha iyi bir enerji geleceği için harekete geçen Enerjisa, enerji kaynaklarının en verimli şekilde kullanılmasını desteklemek için “Enerjini Koru” sloganıyla tasarruf hareketi başlattı. Öncelikle hane halkından başlayacak olan bu hareket ile ülke genelinde herkesin enerji tasarrufu yapması ve tüketim davranışlarında bir değişim sağlaması hedefleniyor.

Kampanyayla ilgili konuşan Enerjisa CEO’su Kıvanç Zaimler, sürdürülebilir bir gelecek için ülkeye ve hane halkına fayda sağlayacak çalışmalarını çeşitlendirerek artan bir ivmeyle devam edeceklerini söyledi. Enerji verimliliğinin bilinçli bir şekilde yönetildiği durumda Türkiye’nin büyüme ve kalkınmasının destekleneceğinin altını çizen Zaimler, şöyle devam etti: “Enerjisa olarak, Türkiye’nin en önemli konularından biri olan enerji verimliliği alanında, sahip olduğumuz birikim ve sorumluluk bilinci ile yol gösterici olmayı hedefliyoruz. Bu yaklaşımla çıktığımız yolda, bağımsız şirketler tarafından yapılan araştırmaları inceledik. Araştırma sonuçlarına göre halkımızın yüzde 50’sinin gündeminde elektrik tasarrufu alışkanlığı bulunmuyor. Diğer yarısı ise tasarruf konusunda adım atmak istiyor ancak ne yapabileceğini tam olarak bilemiyor. Oysa ki hane halkının yıllık enerji tüketiminden sağlanabilecek yüzde 1’lik yani 600 bin megavat saatlik tasarruf, yaklaşık 130 milyon lira katma değer anlamına geliyor. Tüm bu gerçeklerden yola çıkarak toplumumuzda kalıcı bir davranış değişikliği oluşturmayı hedefliyoruz.”

‘ENERJİNİ KORU’ HAREKETİ

Enerji tasarrufunun hane halkından başlayacağına inandıklarını dile getiren Zaimler, Türkiye’deki tüm bireylerin bu konuda daha sorumlu olmaları için ‘Enerjini Koru’ hareketini başlattıklarını ifade etti. Yaşamın her anında, enerji tasarrufu için yapılabilecek pek çok yöntem olduğunun altını çizen Zaimler, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz tasarrufla ilgili neler yapabileceklerini halkımıza anlatmak için yola çıkıyoruz. Gelecek nesillere bırakabileceğimiz en değerli mirasımız, daha yaşanabilir bir dünya ve güzel günler. Biliyoruz ki güzel günler, enerji ister.”