Ana Sayfa Haberler Kur ve Petrol...

Kur ve Petrol Fiyatlarındaki Değişiklik Benzin Fiyatına Nasıl Yansıyacak?

Akaryakıt Ürünlerinde ÖTV’de Değişikliğine Gidildi

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan Bakanlar Kurulu kararına göre akaryakıt fiyatlarına petrol fiyatları ve döviz kuruna bağlı artış olması halinde söz konusu malların tabi olduğu ÖTV tutarları, gerçekleşen artış tutarı kadar azalış yapılmak suretiyle uygulanacak.

Dolar ve Petrol Fiyatlarındaki Değişiklik Benzin Fiyatına Nasıl Yansıyacak?

Yani kurda ve/veya petrol fiyatlarında artış olması durumunda nihai fiyatta değişiklik olmaması için ÖTV miktarı azaltılacak. Mevcut durumda 6,26 lira olan benzin fiyatının 2,37 lirası ÖTV. 2017 yılında akaryakıttan yaklaşık 64 milyar TL ÖTV toplandı. Analizimize göre yapılan son ayarlama ile birlikte petrol ve kurdaki toplamda %10’luk bir artış bütçede yaklaşık 10 milyar TL’lik gelirden vazgeçmek anlamına geliyor. Yapılan ayarlama ile kur ve petrol fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisini azalmak için kamu maliyesinin desteği alınacak.

Akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışları zam olarak yansıtmamak adına söz konusu malların tabi olduğu Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarında azalış yapılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, benzin, motorin ve LPG’ye yapılan zam kadar ÖTV indirimi olacak. Böylece uluslararası petrol fiyatları veya döviz kurlarına bağlı olarak akaryakıt fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar son tüketici fiyatına yansımayacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunca (EPDK) ilan edilen akaryakıt bayi satış fiyatlarına esas alınan yurt içi rafineri çıkış fiyatlarında, uluslararası petrol fiyatları veya döviz kurlarına bağlı olarak meydana gelen artış durumunda, söz konusu malların tabi olduğu ÖTV tutarlarında, gerçekleşen artış tutarı kadar azalış yapılacak.

Meydana gelen azalış durumunda ise söz konusu malların tabi olduğu ÖTV tutarları, 17 Mayıs 2018 tarihinde uygulanan tutarı geçmeyecek şekilde uygulanacak.

Konu ile İlgili Yorumlar

İş Yatırım: Akaryakıt fiyatlarındaki değişikliğin şu aşamada Tüpraş üzerinde herhangi bir etki beklemiyoruz.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem akaryakıttaki ötv düzenlemesi hakkında yorumlarını paylaştı. Uzun süreden beri enflasyonun sınırlandırılması için mali açıdan önlem alınması gerekliliği söyleyen Ertem’in bu düzenleme hakkındaki yorumu şu şekilde oldu:

“ÖTV düzenlemesi 1 nevi eşel-mobil sistemidir.Bu anlamda bütçe için1 ek yükü olmayacaktır. Nette (kur ve petrol fiyatı yükselmeleri/kur ve petrol fiyatı aşağıya gelmesi)sıfır etkidir. Ancak petrol ve kur yükselmeleri karşısında tüketiciyi koruyacak, enflasyon beklentisini düşürecektir.”

Oyak Yatırım: Resmi gazetede yer alan habere göre benzin, motorin, bütan, LPG ve propan üzerindeki ÖTV petrol fiyatları ve kurlardaki artış kadar düşürülecek. Hükümetl bu önlemle akaryakıt fiyatlarındaki artışın enflasyon üzerindeki negatif etkisini kontrol etmeyi amaçlıyor. Fiyatların düşmesi halinde ise ÖTV 17 Mayıs’taki normal oranı üzerinden uygulanmaya devam edecek. Gelişmeyi satışları düzenlemeden olumlu etkilenebilecek olan Tüpraş, Aygaz ve Turcas açısından olumlu olarak değerlendiriyoruz. Diğer taraftan vergi gelirlerindeki azalmanın bütçe üzerine olumsuz etkisi olacağını düşünüyoruz.