Ana Sayfa Haberler 3. Havalimanı...

3. Havalimanında Yerli Mermer Kullanılmalı

Eskişehir Mermerciler Derneği Başkanı Abdülkadir Sönmez, mermer ve granitlerde bulunan radyasyonun insan sağlığı için tehlike oluşturmadığını belirterek, İstanbul’daki 3. havalimanında yerli mermer kullanılması gerektiğini belirtti.

Sönmez yaptığı açıklamada, konuyla ilgili üyeleri olan 3 maden mühendisinin görüşlerinin alındığının altını çizdi. Günlük yaşantıda yenilen, içilen birçok gıda maddesinin radyasyon içerdiğini söyleyen Sönmez, “İçtiğimiz su ve kahvede de radyasyon vardır. Burada önemli olan bu radyasyonun insan ve çevre sağlığına tehdit eden miktarda olup olmadığıdır. Bu kapsamda doğal granit ve mermer radyasyon açısından insan sağlığı için herhangi bir tehlike teşkil etmemekle birlilikte rahatlıkla kullanılabilecek doğal bir yapı malzemesidir” dedi.

Konuyla ilgili detaylı bilgiler veren Sönmez, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Evlerimizde kullandığımız fayanslar, dekoratif amaçlı diğer nesneler ve kaplama malzemelerinin de ne kadar radyasyon yaydığını ve insanların bu radyasyonun ne kadarını soluduğunu halkımızın büyük bir kısmı bilmemektedir. Mermer diye isimlendirilen, kireçtaşı, dolomit, traverten, mermer, oniks gibi sedimanter veya metamorfik kökenli doğal taşlarda radyasyondan söz edilemez. Kaldı ki, yeryuvarındaki tüm mağmatik kökenli granit türü doğal taşlarda da radyasyon olması olasıdır. Ancak bunların nihai ürünleri gerekli ölçümleri yapılarak selekte edilerek kullanılabilir. Bu hususta bilimsel raporlar yayınlanmıştır, nihaî kullanıma yönelik bilgilendirmelerde yapılmaktadır. Avrupa Birliği (AB) ve Türk Standartları Enstitüsü ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından da onaylanmış test, ölçüm raporlarıyla Türk doğal taşları kullanıma sunulmaktadır.”

Yerli mermer kullanılsın

İstanbul’daki 3. havalimanı yapımında yerli mermer kullanılması gerektiğini söyleyen Sönmez, şunları söyledi:

“6 Eylül 2011 tarihli ve 28046 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2011/13 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile kamu inşaatları ve benzeri mekânlarda Türk doğal taşlarının kullanılması hükmü getirilmiştir. Ülkemize gelen yabancıların, turistlerin ilk ayak bastıkları ve ilk intiba edindikleri mekânlarda ithal girdisi bulunmayan yüzde 100 yerli ürünümüz olan Türk doğaltTaşlarının kullanımına azami özen gösterilmelidir. Hele dünyada ikinci büyük hava limanı olarak nitelendirilen 3. Havalimanı inşaatında ithal doğal taş kullanılması; hem döviz çıktısı açısından, hem üretici, işçi, istihdam açısından, hem de ülkemizin tanıtımı açısından öncelikle çok mahsurlu bir tercih olmakla, psikolojik yönden morallere etki edecek, maddi kayıpların oluşmasına ve maneviyatın kaybolmasına sebep olacak bir düşüncedir. 3. Havalimanı yapımında yerli mermer kullanılacağından Eskişehir Mermerciler Derneği olarak hiçbir şüphemiz yoktur. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konudaki hassasiyetine güveniyoruz.” İHA