Ana Sayfa Haberler Sanal Para Bi...

Sanal Para Birimi Bitcoin Dünya Ekonomisine Meydan Okuyor

Bitcoin-04

Banka ve resmi kurumların denetiminden bağımsız Bitcoin benzeri elektronik para birimlerinin, yakın gelecekte bugünkü finans piyasasının temel aktörlerini tehdit etmesi bekleniyor. Günlük hayatta kullanılan paranın yerini alması hedeflenerek oluşturulan sanal paraların en büyük dezavantajı ise stabil olmaması; diğer bir deyişle çok kısa zaman dilimleri içinde ciddi oranlarda değer kazanması ve yitirmesi.

Günlük hayatta on yıl önce olduğu kadar çok kâğıt para kullanılmaması ve ‘sanal’ bir değerleme ölçütü olan kredi kartlarının yaygınlaşmasının ardından gözler elektronik para birimlerine çevrildi. Bitcoin bu durumu bir aşama daha ileriye taşıyarak kredi kartına, kredi kartının bağlı bulunduğu bankaya, bankacılık sistemine ve uluslararası finans piyasasına dahi ihtiyaç duymadan kişiyle kişi arasındaki doğrudan veri alışverişinin gerçekleşmesini sağlıyor. İlk insanlar arasındaki alışverişi başlatan trampa usulünün sanal dünyada yeniden doğan hali olarak tanımlanan Bitcoin kullanımının dünya üzerinde yaygınlaşması durumunda bugünkü finans piyasasının temel aktörlerini zor günler bekleyecek. Günlük hayatta kullanılan paranın yerini alması hedeflenerek oluşturulan sanal paraların en büyük dezavantajı ise bir haftada değerini ikiye katlayıp düşürebilmesi olarak yorumlanıyor.

“BİTCOIN’İN GÜNLÜK YAŞAMDA YAYGINLAŞMASI DURUMUNDA…”

2009 yılında 21 milyon adet olarak tasarlanan sanal para birimi Bitcoin’in yaygınlaşmasının, bankalar ve bankacılık sistemi başta olmak üzere tüm uluslararası finans piyasasına yönelik tehdit oluşturması anlamına geldiğini ifade eden İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Sınar, “Bitcoin sadece günlük yaşamda halen değerleme ölçütü olan kağıt para için değil, bu paranın tedavülde dolaşımından beslenen uluslararası finans piyasası araçları için de tehdit oluşturuyor. Sözgelimi bugün yurtdışına para havale etmek istediğinizde aktarımı yapan banka veya aracı kurum tarafından belli bir miktar para kesiliyor. Üstelik mesai saatlerini geçtiyseniz ancak ertesi gün yatırılabiliyorsunuz ya da hafta sonları EFT yapamıyorsunuz. Bitcoin’in günlük yaşamda yaygınlaşması durumunda istenilen her an ve hiçbir kesinti olmadan dünyanın her yerinde eşzamanlı olarak ödeme yapabileceksiniz. Bu da Bitcoin’in, bankalar ve bankacılık sistemi başta olmak üzere tüm uluslararası finans piyasasının sonunu getirmesi anlamına geliyor. Siz parayla ilgili tüm işlemlerinizi bir bankaya ihtiyaç duymadan yaparsanız, bankacılık sistemi yaşayamaz. Dolayısıyla bugünkü yerleşik finans endüstrisine ve piyasalarına büyük bir darbe vurma söz konusu olabilir. Şu anda fazla ciddiye alınmıyor ancak böyle bir sürecin gelişip gelişmeyeceğini zaman gösterecek” dedi.

“YAYGINLAŞMASININ ARDINDAN STABİL HALE GELECEK”

Bitcoin’in anlık olarak ciddi oranlarda değer kazanması ve yitirmesinin günlük yaşamda kullanılmaya başlamasının ardından stabil hale geleceğini belirten Hasan Sınar, “Bugünün finans piyasasında Dolar’ın arkasında Amerikan hükümeti ve Amerikan Merkez Bankası, Euro’nun arkasında Avrupa Birliği ve Avrupa Merkez Bankası var. Bitcoin’in arkasında ise hiçbir merkezî güç yok. Bitcoin herkese ait. Dolayısıyla arkasında denge işlevi sağlayan güçlü bir merkez olmadığı için stabil olmaktan uzak. Ancak Bitcoin yaygınlaştıkça ve günlük yaşamda insanlar tarafından bir değerleme ölçütü olarak kullanıldıkça daha stabil hale gelecek. Bitcoin’in ardından çok sayıda yeni sanal alt para birimleri de ortaya çıktı ve bunların büyük kısmı kendiliğinden yok olacak. Ancak Bitcoin’in gelecekte nereye evrileceği konusu bütün dünyada merakla bekleniyor” diye konuştu.

YATIRIM AMAÇLI YAKLAŞANLAR DİKKAT

Bitcoin’in yatırım aracı olarak görenlerin dikkatli olmaları gerektiğini ifade eden Hasan Sınar, “Bitcoin’in stabil olamamasından dolayı 2013 yılı başında 13 Dolar iken, aynı yıl içinde birden 900 Dolar’a kadar yükseldi. Yani yılın ilk ayında 13 Dolar’dan Bitcoin satın alanlar, daha yıl bitmeden 900 Dolar’a satarak, eşi benzeri görülmemiş kârlar elde etme imkanı buldular. Ancak sonra bir günde 900’den 450’ye düştü. Dolayısıyla tam o süreçte daha çok kazanma hırsıyla alım yapanlar ise büyük zarar ettiler. Şu anda da 225 dolar civarında seyrediyor ve yarın ne olacağını ise kimse tam olarak kestiremiyor. Bu nedenle Bitcoin’i bir yatırım aracı olarak görenler ihtiyatlı yaklaşmalı. Çünkü son derece değişken bir piyasa alanına sahip” ifadelerine yer verdi. İHA

Bitcoin Haberleri Güncel Yorumları