Ana Sayfa Raporlar Borsa Hisse Analiz Raporları Model Portföy...

Model Portföy, BNP Paribas

Portföyümüzden AKGRT, KLMSN ve TSKB çıkarıp, EREGL ve VAKBN’yi ekliyoruz.

Portföyde en yüksek ağırlıkla taşıdığımız iki hisse GARAN (%10.0) ve KRDMD (%9.4) devam etmektedir.

Portföye ekleme nedenlerimiz:

EREGL: Küresel çelik sektöründeki olumlu seyrin devam etmesi ve tamamı USD gelirleri nedeniyle Erdemir’i portföyümüze ekliyoruz.   VAKBN: Değerlemeyi cazip bulmaktayız. Yüksek sermaye getirisine rağmen rakiplerine göre daha düşük fiyat/defter değeri ile işlem görmektedir.

Portföyden çıkarma nedenlerimiz:

AKGRT: Mevcut hedef fiyatımızla getiri potansiyelinin azalmasından dolayı portföyümüz çıkarıyoruz.

KLMSN: Yılın ilk çeyreği mevsimsel olarak zayıf olmasına rağmen VAFÖK rakamını yıllık bazda %176 oranında yükseltmeyi başarmış ve 2017 yılında yarattığı tüm yıl VAFÖK’ün yarısını bir çeyrekte elde etmeyi başarmıştır. Fakat, bu performans elinde tuttuğu Eurobondlardan yazdığı zarar sebebiyle net kara yansımamakta ve şirket ilk çeyrekte dipte zarar yazmak durumunda kalmıştır. Benzer senaryonun devam etme riski sebebiyle her ne kadar operasyonel performansın artarak devam edeceğini düşünsek de portföyümüzden çıkarıyoruz.

TSKB: IFRS 9  geçisi sonrası artış gösteren yakın izleme karşılıkları kısa vadede hisse performansını baskı altına alabileceğini düşünüyoruz.

 

17.04.2018 Model Güncellemesi

Bankacılık sektöründe takip ettiğimiz bankaların net karının 2018 yılında %8 ve 2019 yılında %15 büyümesini bekliyoruz. Türk bankaları 2018T F/K çarpanına göre 5,0x ile işlem görmektedir ki bu rakam gelişmekte olan ülke benzerlerine göre %42 iskontoya tekabül etmektedir. Piyasa değeri/Defter değeri oranı ise 0,70x seviyesindeyken yine benzerlerine göre %40 iskontolu işlem görmektedir. Uzun vade için özsermaye getiri tahminimiz %15,4 rakamı sermaye maliyeti rakamımız olan %17,25’in altındadır. Tahminlerimize göre bankalar bir yıllık vadede %16 yukarı potansiyel sunmaktayken yatırımcılar için banka ağırlığını piyasaya göre nötr seviyede tutmalarını öneriyoruz.

İlk çeyrekte swapa göre düzeltilmiş net faiz marjında çeyreksel bazda düşüş bekliyoruz.

2018 ilk çeyrekte çeyreksel bazda karlılıkta %4 büyüme öngörüyoruz. Temettüye göre ayarlandığında ise büyüme olmadığını görüyoruz. Sektörün özsermaye getiri oranının çeyreksel olarak 22 baz puan artışla %14’e ulaşmasını beklerken ana gelirlerinin enflasyona endeksli gelirlerindeki azalmaya bağlı olarak çeyreksel bazda %2 oranında düşmesini bekliyoruz. Enflasyona endeksli menkul kıymet getirilerindeki düşüşün net faiz marjındaki olumsuz etkisinin kredilerin yeniden fiyatlanması ile kredi-mevduat rasyosunun artmasıyla büyük ölçüde karşılanacağını düşünüyoruz. Bunların sonucunda, swapa göre düzenlenmiş net faiz marjında çeyreksel bazda 35 baz puan düşüş bekliyoruz. Komisyonların ise sektöre paralel düşük çüft haneli büyüme göstermesini bekliyoruz.

Hedef fiyat ve tavsiyelerimizi revize ediyoruz.  VAKBN’ı ‘TUT’dan AL’a çekiyoruz.

Yapı Kredi Bankası’nın en iyi kredi-mevduat gelişimi gösteren banka olmasının katkısıyla ilk çeyrekte çeyreksel bazda en iyi ana gelir büyümesini elde etmesini bekliyoruz. Garanti’nin ilk çeyrekte çeyreksel bazda zayıf karlılığının ana sebebi mevsimsel etkisinde zayıf olan TÜFE’ye endeksli menkul kıymet gelirleridir. VAKBN’nin son dönemde endeksin altında performans göstererek olumsuzlukları fiyatladığını ve değerleme olarak cazip seviyede olması nedeniyle tavsiyemizi AL’a yükseltiyoruz. GARAN, AKBNK ve TSKB en çok tercih ettiğimiz hisseler arasındadır.

Model Portföy, 19.03.2018

Dinamik portföyümüzden ANACM – ALBRK – ARCLK – DGATE – INDES çıkarıp yerlerine AKSA – AVISA – TTRAK ve YKBNK ekliyoruz. Portföyümüze ekleme sebeplerimiz:

AKSA: Son çeyrekteki kuvvetli bilançosu sonrası son 4 dönem olarak bakıldığında halen cazip 6.8x VAFÖK çarpanında işlem görmektedir. Temettü verimi ise %6,7 seviyesindedir. Diğer yandan, 29 Mart’ta Cumhurbaşkanı tarafından açıklanacak teşvik paketinden Dow ile yaptığı karbon-elyaf yatırımından pay alabileceğini düşünüyoruz.

AVISA: Emeklilik primlerindeki büyüme güçlü şekilde devam ediyor. Mevduat faizlerindeki düşüşün sınırlı olması yatırım portföyü için olumlu olmasını bekliyouz.

TTRAK: Tarım sektörüne yönelik devlet desteğinin artmasıyla traktör piyasasına ilişkin olumlu beklentilerimiz, şirketin yüksek pazar payı, yurt içinde son 15 ayda yapmış olduğu %28’lik zamla birlikte marjlarda iyileşme beklentimiz nedenleriyle şirketi beğenmeye devam ediyoruz. Benzer şirketlere kıyasla 2019T F/K bazında %35, 2019T FD/VAFÖK bazında %27 iskontolu işlem görmesi nedeniyle hisseyi dinamik portföye dahil ediyoruz.

YKBNK: Kredi büyümesi ve spread genişlemesi hızlanmalarından dolayı ilk çeyrek finansallarının piyasa beklentisinden daha iyi geleceğini öngörüyoruz.

Portföyümüzden çıkarma sebeplerimiz:

ANACM: Şirketi beğenmeye devam etsek de, kısa süreli daha yüksek getiri potansiyeline sahip başka hisselere yer verme amacıyla kar realizasyonu yapıyoruz. Hisse portföyümüze eklendiği tarihten (11.12.2017) buyana %43,7 mutlak getiri ve %32,5 BIST100 rölatif getiri yapmıştır (dün kapanış fiyatlarıyla).

ALBRK: Cuma kapanışına göre %31,7 mutlak, %25,9 BIST100 rölatif getiri sonrası karı realize ediyoruz.

ARCLK: Artan faiz oranları ve değer kaybeden TL tüketici hisselerini olumsuz etkilediğinden ARCLK’i dinamik portföyden çıkarıyoruz.

DGATE & INDES: Her iki şirketi beğensek de, DGATE’ın yeni bölge alma haberinin gecikmesi sebebiyle portföyümüzden çıkarıyoruz.

Kurthan Atmaca / Equity Research