Ana Sayfa Haberler Yurtdışı Eğit...

Yurtdışı Eğitim Maliyetleri Ne Kadar?

Türkiye’deki Ailelerin Yurtdışı Eğitim Bütçeleri Raporu

27.02.2019 – Yurtdışı eğitim sektörü büyümesini sürdürüyor. Yurtdışı eğitim sektörü ülkelerin kasalarına hatırı sayılır meblağlar bırakıyor. 2020 yılında 8 milyon uluslararası öğrencinin dolaşımda olması devletlerin gelirlerini de artıracak. 

Amerika uluslararası öğrencilerden 42.4 Milyar Dolar kazanç sağlarken Kanada, Avustralya, Çin, Rusya gibi ülkeler paylarını ciddi oranda yükseltti. Peki Türkiye bu yarışın neresinde? Türkiye’deki aileler yurtdışı eğitime ne kadar bütçe ayırıyor? Bu soruların yanıtını haberimizde derledik… 

Ailelerin Eğitim Bütçesi 5-10 Bin Dolar

Yurtdışında eğitim sektörü dünyadaki tüm gençlerin ve ailelerin radarında olan bir konu. Amerika’dan Almanya’ya, Çin’den Hindistan’a kadar pek çok ülkedeki gençler yurtdışı eğitim alternatiflerini değerlendiriyor. Bunun altında pek çok sebep yatıyor. Genel olarak yurtdışında eğitim almak küresel rekabet dünyasında gençleri bir adım öteye taşıyacak bir kazanım olarak görülüyor.

Ailelerin %68’i Eğitim İçin Birikim Yapıyor 

Geçmişte yurtdışı eğitimin sadece gelişmekte olan ülkelerin gençleri tarafından tercih edildiği düşünülse de günümüzde bu durum değişti. 330 bin Amerikan öğrencisi, 150 bine yakın Alman öğrenci, 24 binin üzerinde İngiliz öğrenci kendi ülkeleri dışında bir ülkede eğitim almayı tercih etti. Yurtdışı eğitime ilgi her geçen yıl artış gösterince bu sektörün ülkelere getirdiği kazanım da arttı ve daha da artması bekleniyor. UNESCO rakamlarına göre 2013’te 4,1 milyon olan uluslararası öğrenci sayısı 2016’da 5 milyon seviyelerini gördü. Bu rakamın 2020’de 8 milyona çıkması bekleniyor, bu da ülkelerin kasalarına daha çok gelir gireceğini gösteriyor.  

Tüm bu gelişmeler ışığında Türkiye’deki gençler ve ebeveynleri de yurtdışında eğitime yöneliyor… Her aile kendi bütçesine uygun bir eğitim bulmaya çalışıyor ya da hayal ettikleri eğitim için birikim yapıyor. Kimi aile dil okulu programlarına yönelirken, bütçesi daha elverişli olanlar üniversite ve yüksek lisans programlarına ilgi gösteriyor.  

Türkiye’deki Ebeveynlerin %68’i Çocuklarının Eğitim Geleceği İçi Birikim Yapıyor 

Çocuğunun daha iyi bir gelecek kurmasını isteyen aileler yurtdışı eğitime yöneliyor. Yurtdışında eğitim maliyetleri düşünüldüğünde aileler çocukları için büyük fedakarlıklar yapıyor. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları kapsamında yapılan anketler ailelerin çocuklarının yurtdışında eğitim alabilmesi için birikim yaptıklarını ortaya koydu. Ailelerin %68’i çocuklarının yurtdışında eğitim alması için birikim yapıyor.  

Çocuğuna dil okulu, yaz okulu, lise, üniversite veya yüksek lisans eğitimi aldırmak isteyen ailelere anket kapsamında; yurtdışında eğitime ne kadar ödemeyi planladıkları da soruldu. Ailelerin;

  • %38,3’ü 5-10 bin Dolar
  • %27’si 5 bin Dolardan az
  • %19,4’ü 10-20 bin Dolar

%3,2’si 30 bin Dolardan fazla olarak bütçelerine dair bilgi verdi. Bu bilgiler ışığında ailelerin %60’ından fazlasının 5 bin dolar ve üzerini gözden çıkardığı anlaşılıyor.  

 

Yurtdışında Eğitim Maliyetleri Nedir? Hangi Ülkede Ne Kadara Eğitim Alınır? 

Yurtdışında eğitim maliyetleri arzu edilen eğitim seviyesinden, eğitim alınmak istenilen ülke ve şehre kadar değişiklik gösteriyor. Dil ve yaz okulları uygun fiyatlı eğitimlerden olurken lise ve üniversitede maliyetler biraz daha artabiliyor.  

İngiltere ve Amerika maliyetleri daha yüksek ülkelerken Kanada, Avustralya ve Avrupa ülkeleri daha cazip fiyatlarda eğitimler sunuyor. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Müdürü Deniz Akar eğitim maliyetlerine dair yaptığı açıklamada Amerika ve İngiltere’nin diğer ülkelere nazaran daha yüksek fiyatlı eğitim verdiğini teyit etti. Akar; “Amerika ve İngiltere’de üniversite eğitimi yıllık 50 bin liradan başlayıp 150-200 bin liraya kadar çıkabiliyor. Almanya, Fransa, Macaristan gibi Avrupa ülkelerinde eğitim maliyeti yıllık 15 bin lira ila 50 bin lira arası diyebiliriz. Son dönemde popülaritesi artan Rusya, Çin gibi ülkelerde ise maliyetler çok daha düşük. Bu ülkelerde yıllık 5 bin lira ila 15 bin lira arası bir ücretle kaliteli eğitim alınabiliyor” dedi.

Türkiye’de vakıf üniversitelerinde eğitimin 4 bin Dolardan başlayıp 20 bin Dolara çıktığı düşünüldüğünde yurtdışında eğitim ücretlerinin karşılanabilir olduğu görülüyor.  

Hangi Ülke Ne Kadar Kazanç Sağladı? 

Yurtdışında eğitim devletlerin kasasın hatırı sayılır meblağlar bırakıyor. Örneğin en çok uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan Amerika; bu öğrencilerden 2017 yılında kasasına 42.4 Milyar Dolar girdi sağlamıştır.  

Son dönemde popülaritesi artan Avustralya’da toplam öğrenci nüfusunun %20’sini uluslararası öğrenciler oluşturmaktadır. Avustralya bu öğrencilerden 2016-17 yılında 28 Milyar Dolar kazanmıştır.  

Avrupa’da en çok tercih edilen ülkelerden ola Fransa; uluslararası öğrencilerden 4.65 Milyar Euro kazanmıştır. Öğrenci konaklaması, öğrencilerin aileleri ve arkadaşlarının ziyaretleri de hesaplanınca ek olarak 466.7 milyon Euro daha kazandığı kayıtlara geçmiştir. 

Yurtdışı eğitimde en çok tercih edilen lokasyonlardan olan İngiltere; uluslararası öğrencilerden 13,8 Milyar Sterlin kazanıyor. Öğrenciler ayrıca 750 milyon Sterlin ulaşım, 690 milyon Sterlin perakende endüstrisinden kazandı. 

En çok tercih edilen lokasyonlardan olan Kanada ülkesinde ağırladığı 494 bin öğrenciden 8 Milyar Dolar gelir elde etti. 

Türkiye’nin Yurtdışı Eğitimden Aldığı Pay ve Hedefleri!

Türkiye’nin Hedefi 200 Bin Uluslararası Öğrenci 

Türkiye’nin 2002 yılından bu yana uluslararası öğrenci sayısı hatırı sayılır ölçüde artmıştır. Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısının artışı 2002-2014 yılları arasında %70’lerin üzerindedir. Artan rakamlar gelirlere de yansımıştır. Türkiye 2017 yılında uluslararası öğrencilerden 34 Milyon Avro kazanç sağlamıştır.  

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Uluslararası Öğrenciler Departmanı’nın açıkladığı rakamlara göre Türkiye’nin 2023 hedefi 200 bin uluslararası öğrenciye eğitim vermektir. YÖK’ün açıkladığı rakamlara göre 2017-2018 yılında Türkiye’de 125.138 yabancı öğrenci eğitim almıştır. Bu öğrencileri 20.071’i Suriye, 17.088’i Azerbaycan, 12.247’si Türkmenistan, 6.481’i İran, 5.826’sı Afganistan, 5.187’si Irak, 4.012’si Almanya. Çin, Rusya ve Yunanistan’da Türkiye’ye öğrenci yollayan ülkeler arasında.  

Tarih ve Yer Bilgisi:

24 Şubat Ankara Sheraton hotel

26 Şubat İzmir Hilton Hotel

28 Şubat Bostancı Dedeman Hotel

2-3 Mart İstanbul Kongre Merkezi