Ana Sayfa Haberler Yanıkoğlu: Ha...

Yanıkoğlu: Hamburg Borsası Diye Bir Şey Yok O Bir Şehir Efsanesidir

Giresun Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Temel Yanıkoğlu, fındığın borsası Hamburg’da zannedenlere seslenerek, “Hamburg borsası diye bir şey yok, o bir şehir efsanesidir” dedi.

Fındığın başkenti olan Giresun’a Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen ‘Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası Projesi’ inşaatı hızla yapımına devam ediliyor. Şantiye sahasında incelemeler bulunan GTB Başkanı Temel Yanıkoğlu, elektronik ortamda fındığın alınıp satılmasını sağlayacak olan borsayı kurduklarını söyledi. Yanıkoğlu, “Borsa’daki ürün senetlerinin karşılığı olan lisanslı depoyu kuruyoruz, toplam 10 milyon Euro civarında ve AB hibesinden yaptığımız bir tesis. Fındığın geleceğini, merkezini ve borsasını Giresun’a kuruyoruz. Hedefimiz yüksek kalite iyi fiyat” ifadelerini kullandı.

Hamburg Borsası diye bir şey olmadığını ve bunun bir şehir efsanesi olduğunu belirten Yanıkoğlu, “Bundan 100 sene önce fındık ticareti malum buradan gemilerle fındık yükleniyordu. Avrupa’nın ilk liman şehir olan Hamburg’a gidiyordu. Hamburg’daki depolara fındıklar iniyordu, oradaki aracılar vasıtası ile ilgili çikolata sanayicilerine satılıyordu. Dolayısıyla fındık orada, alıcı orada ve satıcıda orada olduğu için orada bir fiyat oluşuyordu işte Hamburg dosyası diye bir tabir böyle ortaya çıktı. Eğer öyle bir borsa varsa geliyor buraya, olmayan bir borsa değil de elektronik ortamdan alınıp, satıldığı iki yıl malın muhafaza edildiği, lisanslı depo borsası ile birlikte Giresun’a geliyor” dedi. İHA