Ana Sayfa Haberler Yalan Haber D...

Yalan Haber Dikkat: “Nasa Doğruladı, Kasım’da 15 Günlük Karanlık Olacak”

Nasa’nın Dünyamızın kasım ayının 15’inde başlayıp 29’una kadar uzayacak bir karanlık yaşayacağına dair haberi bir YALAN.

Haber Nasa doğruladı diye başlıyor geri kalanında inandırıcı olması için detaylarla zenginleştirilmiş bir hikaye ve uydurmalar. Şimdi bu yalan nasıl ne şekilde ortaya çıkmış buna bakalım:

Bu yalan haber Temmuz 2015’de Newswatch33 adlı internet sitesi tarafından yayınlanıyor.

Haberde Nasa’dan Charles Bolden tarafından onaylanan ve Beyaz Saray’a olay hakkında 100 sayfalık rapor sunulduğuna dair haberi gerçek göstermeye yaraacak detaylar bulunmakta. Charles Bolden gerçek bir Nasa çalışnaı olmakla birlikte olay tamamen uydurma.

Haberin içeriğindeki Venüs’ün Jüpiter’e yaklaşması ve bu yakınlaşmadan dolayı Venüs’ten uzaya yayılan hidrojen gazlarının güneşi etkileyeceğine dair bir masal da var. Hadi bu kısmı biraz olabilir belki denebilir ama devamında “bilimsel yumurtlamanın” uydurukluğu belli oluyor. Keza hidrojen gazlarından güneş mavi renge dönecekmiş. Mavi alev sarı ve kırmızıdan daha sıcaktır. (Büyük yıldızların mavi dev olmasını hatırlayın) Dolayısı ile böyle birşeyler olsa bile güneş neden karanlığa bürünsün!

İçeriğini anlattık, peki 2015’de olacakmış yoksa şimdi mi olacak demeyin. Bu yalan haber sitelerinden benzer başka biri olan NewsWatch28 (ya da kardeşi diyelim)  adlı internet sitesi eski uydurma haberi ısıtıp tekrar piyasaya sürmüş. Ülkemizde de yalan habere atlayıp arkasını araltırmayan olmuş…

Siz siz olun günümüzde etrafta çokça dolanan yalanlara hemen inanmayın…