Ana Sayfa Haberler SPK’dan...

SPK’dan İkili Opsiyon’lar Hakkında Uyarı

Sermaye Piyasası Kurulu son yayınladığı bültende internette farklı kaynaklarla müşteri avlamaya çalışan ikili opsiyon reklamları ile ilgili uyarı yaptı. Yüksek kazanç vaadi ile insanları tavlamaya çalışan bu kurumların herhangi bir lisansa sahip olmadıklarının ve denetime tabi olmaksızın kaçak faaliyet gösterdiklerinin altını çizen Kurul yatırımcıları maduriyetlere karşı uyardı.

SPK, 11/08/2017 tarih ve 31/1042 sayılı Kurul kararı çerçevesinde aşağıdaki açıklamayı yaparak yatırımcıları uyarmıştır:

“Muhtelif internet siteleri tarafından “ikili opsiyon” olarak tanıtılan ve sermaye piyasası araçlarının fiyat artış veya azalışını tahmine dayalı olarak sunulan işlem ve hizmetlerle ilgili olarak yatırımcıların mağdur olmaması için yeniden açıklama yapılması zorunluluğu ortaya çıkmıştır.

Bahis benzeri kazanma/kaybetme esasına göre kurgulanan ve internet siteleri üzerinden sunularak hizmet sağlayıcı tarafından kolaylıkla suiistimal edilme imkanı olan “ikili opsiyon” ve benzer nitelikteki işlemler ve hizmetler 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda sayılan sermaye piyasası aracı veya faaliyeti kapsamında bulunmamakta, dolayısıyla Kurulumuzun düzenleme ve denetleme alanına girmemektedir.

İkili opsiyon ve benzeri işlemler yaptırdığını belirten, yüksek kazanç vaadinde bulunan bu tür kuruluş veya internet siteleri herhangi bir lisansa sahip bulunmamakta olup, denetim veya gözetime tabi olmaksızın faaliyet göstermektedir.

Söz konusu faaliyetleri herhangi bir kamu denetimine tabi olmaksızın lisanssız olarak yürüten kuruluş veya internet siteleri üzerinden işlem yapılması halinde hak aranması sürecinde netice alınamayabileceği hususlarının yatırımcılar tarafından dikkate alınması önem arz etmektedir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur”