Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Mavi 9 Ayda K...

Mavi 9 Ayda Konsolide Gelirlerini Yüzde 82 Artırdı

Mavi’nin 9 aylık konsolide gelirleri %82 artarak 3 milyar 191 milyon TL’ye, net kârı ise 301 milyon TL’ye ulaştı

08.12.2021 – Türkiye’nin öncü jean ve hazır giyim markası Mavi, 1 Şubat-31 Ekim 2021 dönemini kapsayan ilk dokuz aylık sonuçlarını açıkladı. Mavi’nin toplam gelirleri 2020’nin aynı dönemine göre %82, 2019’a göre %49 artarak 3 milyar 191 milyon TL’ye ulaştı. Yılın ilk dokuz ayını 301 milyon TL net kârla tamamlayan şirket, üçüncü çeyrekte 162 milyon TL ile bugüne kadarki en yüksek çeyrek kârını elde etti. Dönemi 750 milyon TL FAVÖK ile tamamlayan Mavi’nin FAVÖK marjı %23,5, FAVÖK büyümesi ise %150 oldu. İkinci çeyrekten itibaren operasyonlardan yaratılan güçlü nakit sonucu dönem sonunda 369 milyon TL net nakit pozisyonuna ulaşıldı.

Trafiğin pandemi öncesi seviyelere geri gelmesiyle birlikte; Türkiye perakende birebir mağaza satışları %75,2 büyüdü. Bu performansta %43,8 işlem sayısı artışı ve %21,8 sepet büyümesi etkili oldu. Perakendenin yanı sıra e-ticarette de büyümeye devam eden Mavi’nin ilk dokuz ayda online satışları Türkiye’de %122, global ölçekte ise %77 arttı. Global e-ticaret hacminin toplam ciro içindeki payı ise %14,6 seviyesinde gerçekleşti.

Mavi 2021 yıl sonu ciro büyümesi hedefini yaklaşık %85’e yükseltti   

Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz, şirketin üçüncü çeyrek finansal sonuçları hakkında şu değerlendirmede bulundu:

“Mavi’nin marka değerleri ve kurum kültürünün rehberliğinde, 30 yaşına girdiğimiz 2021 yılında markamızı geleceğe taşıma hedefiyle ekip olarak var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Temeli insan ve finansal yönetimi sağlam global bir şirket olarak, marka konumlandırmamız, doğru ürün, doğru fiyat, yüksek kalite ve müşteri odaklı stratejimiz, etkin risk yönetimi ve veriye dayalı karar alma mekanizmalarımız sayesinde yılın üçüncü çeyreğini güçlü bir şekilde kapattık. Her zaman ileriye bakan bir marka olarak, uzun vadeli hedeflerimize odaklanarak, tüm operasyonlarda verimliliği ön planda tutmaya, kaliteyle sürdürülebilir büyüme stratejimizi değişen pazar ve müşteri davranışlarını dikkate alarak şekillendirmeye devam ediyoruz.

Yılın ilk 9 ayında yakaladığımız güçlü performans sonucunda yıl sonu beklentilerimizi yukarı yönlü revize ediyor, 2021 yılını %80-85 gelir büyümesiyle tamamlayacağımızı öngörüyoruz.

Diğer taraftan SAP geçişiyle birlikte ERP dönüşümümüzü tamamladık. E-ticaretteki büyümemizi Mavi’nin güçlü dijitalleşme ve CRM altyapısıyla sürdürürken, perakende operasyonlarımızda daha da güçlenerek yılı 7 net mağaza açılışı ve 9 mağaza genişlemesiyle kapatmayı planlıyoruz.”

Daha iyi bir dünya için çalışıyoruz

Son iki yıldır Mavi’de sürdürülebilirlik anlamında çok önemli bir dönüşüm içinde olduğunu belirten Yavuz, Türkiye’de hazır giyim alanında karbon ayak izini şeffaf bir şekilde açıklayan ilk ve tek marka olduklarının altını çizdi. Yavuz, “Kaliteyle sürdürülebilir büyüme” üzerine kurduğumuz All Blue stratejimiz doğrultusunda sürdürülebilirliği şirket kültürüne, vizyonumuza, iş yapış şekillerine, ürünlere ve büyüme hedeflerimize entegre etmek üzere çok önemli bir yol aldık.  Daha iyi ve daha Mavi bir dünya için hep birlikte büyük bir tutkuyla çalışıyoruz. Geçtiğimiz Eylül ayında “Mavi Dönüşüm” söylemiyle sürdürülebilirlik stratejimizi daha da ileriye taşıdık. 30 yıllık denim uzmanlığımızla geri dönüştürülmüş plastik şişelerden ve malzemelerden Mavi Pro Sport Repreve® jean’leri yarattık.

Her zaman olduğu gibi, sürdürülebilirliğe odaklanan ürün inovasyonlarıyla markamıza yatırım yapmaya, koleksiyon iş birlikleriyle fark yaratmaya ve müşterilerimize Mavi’yi tercih etmeleri için yenilikler sunmaya devam ediyoruz. Mavi’ye katılan yeni müşterilerimizin %70’inin 35 yaş altı gençlerden oluşması çalışmalarımızın yerini bulduğunun çok güzel bir göstergesi’’ dedi.

Mavi 2020’nin İlk Dokuz Ayda 1 Milyar 752 Milyon TL Konsolide Gelir Elde Etti

02.12.2020 – Türkiye’nin öncü jean ve hazır giyim markası Mavi’nin, 1 Şubat-31 Ekim dönemini kapsayan yılın ilk dokuz ayında konsolide gelirleri 1 milyar 752 milyon TL olarak gerçekleşti. Şirket, 2020’nin üçüncü çeyreğinde geçmiş yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artışla 827 milyon TL konsolide gelir elde etti. Koronavirüs (Covid-19) kısıtlamalarının ardından güçlü bir toparlanma performansı sergileyen Mavi, yılın üçüncü çeyreğinde 84 milyon TL net kar açıkladı. FAVÖK’ü 200 milyon TL, FAVÖK marjı ise yüzde 24,1 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Mavi’nin e-ticaret kanalıyla yaptığı satışlar ise yüzde 113 büyüme gösterdi.

Riskleri doğru yönetmenin ve veriye dayalı kararlar almanın bugün her zamankinden daha değerli olduğunu söyleyen Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz, Mavi Yönetim Ekibi olarak, koşul ne olursa olsun, tüm operasyonlarında verimliliği ön plana aldıklarını ve sürdürülebilir büyüme stratejileri doğrultusunda üç konuya odaklandıklarına dikkat çekti.

Mavi, etkin yönetimiyle sağlam bilanço yapısını ve şirket karlılığını korumaya devam ediyor

“Esnek tedarik zinciri, doğru planlama, stok ve nakit akışı yönetimiyle sağlıklı bilanço yapımızı koruyarak şirket karlılığını sürdürmek en önemli stratejik önceliğimiz. Diğer taraftan doğru ürünü, doğru fiyat ve kalitede müşterilerimizle buluşturmamız sayesinde böyle zorlu bir dönemde brüt marjlarımızı koruyabildik. “Önce İnsan” yaklaşımıyla müşterilerimiz ve çalışanlarımız için gerekli tüm sağlık önlemlerini alarak 1 Haziran’dan itibaren açtığımız perakende mağazalarımızın olumlu performansı sayesinde hızlı bir toparlanma sürecine girdik. Maliyetlerin kontrol altında tutulması ve verimliliğin artırılması da üçüncü çeyrekte başarılı sonuçlar elde etmemizi sağladı.”

Mavi’nin online satışları globalde yüzde 113, Türkiye’de yüzde 161 büyüyor

“Mayıs ayından bu yana kendi kanallarımızın yanı sıra çeşitlenen ve büyüyen marketplace iş birliklerimiz sayesinde online satışlarımız yılın ilk 9 ayında globalde yüzde 113, Türkiye’de yüzde 161 arttı. E-ticaretin toplam gelirlerimiz içindeki payı ise yüzde 11 olarak gerçekleşti. Dijitalleşme ve CRM yolunda yaptığımız yatırımları sürdürmek ve ERP dönüşümümüzü tamamlamak en büyük önceliklerimizden olmaya devam ediyor.”

Mavi’nin yüzde 50’sinden fazlası jean’lerden oluşan zamansız ve casual ürün yapısı derinleşiyor

Sektörde otuzuncu yıla yaklaşırken hız kesmediklerini belirten Cüneyt Yavuz, “Denimde ustalık hikayemizi anlatmaya ve Mavi’yi geleceğe taşımaya devam ediyoruz. Olağan dışı gelişmelere rağmen 2020 yılı için belirlediğimiz stratejiden vazgeçmeden çalışmaya, müşterimize yenilikler sunmaya ve kesintisiz iletişime odaklandık. Kıvanç Tatlıtuğ’lu Mavi Black Pro ve Serenay Sarıkaya’lı Mavi Icon koleksiyonlarını yeni teknolojik kumaşlarla ve casual jean fit’leriyle genişleterek kadın ve erkek pazarında büyüme hedefimizi sürdürdük.

Diğer taraftan Mavi’yi yeni müşteri kitleleriyle buluşturan sporty line’ımızı, Türkiye A Milli Futbol Takımı ve Juventus’un yıldız oyuncusu Merih Demiral ile tanıttık. Bu dönemde en çok büyüme kaydeden sweatshirt ve tişört grubunun ağırlıklı olduğu koleksiyon aynı zamanda Türkiye’de bir futbolcu adına çıkarılan ilk koleksiyon oldu.

Önümüzdeki dönemde de yeni ürün iş birlikleriyle, yeni müşteriler kazanmaya, sürdürülebilirlik çalışmalarımıza hız kazandırmaya ve emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz” dedi.

 

Mavi İlk Çeyrekte 387 Milyon TL Konsolide Gelir Elde Etti

10.06.2020 – Türkiye’nin öncü jean ve hazır giyim markası Mavi, 1 Şubat- 30 Nisan 2020 tarihlerini kapsayan birinci çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Covid-19 pandemisi nedeniyle 19 Mart – 1 Haziran 2020 tarihleri arasında mağazalarının faaliyetine ara veren Mavi’nin ilk çeyrek konsolide gelirleri 387 milyon TL oldu.  Yılın ilk çeyreğinde 52 milyon TL zarar açıklayan şirketin FAVÖK’ü ise 20 milyon TL olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Mavi’nin e- ticaret kanalıyla yaptığı satışlar ise yüzde 41 arttı.

Mavi, güçlü stok yönetimi ve düşük borçluluğuyla sağlam bilanço yapısını koruyacak

Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz “Çalışanlarımızın, müşterilerimizin, iş ortaklarımızın sağlığını korumak ve şirketin finansal gücünü devam ettirmek en büyük önceliğimiz. Mavi olarak, güçlü risk yönetimi ve düşük borçluluk ilkemizin yanı sıra esnek stok planlaması ve %50’sinden fazlası jean’lerden oluşan zamansız ürünler sayesinde bu dönemin yaratacağı olumsuz etkilerle daha verimli şekilde başa çıkabileceğimize inanıyoruz. Denimin yanı sıra basic ve sezonsuz ürünlerle birlikte envanterimizin %70’ini tek sezona bağlı kalmadan yönetebiliyoruz. %80’i Türkiye’de olan tedarik zincirimiz verimli planlama yapabilmemizi sağlıyor. Sağlıklı bilanço yapımız sayesinde de likidite zorluklarını uzun vadeli bir bakış açısıyla yönetme imkanına sahibiz.

Mavi’nin online siparişleri Mayıs ayından bu yana 5,5 kat arttı 

Değişen dinamiklerle e-ticaret kanallarının önemine dikkat çeken Cüneyt Yavuz “Kendi kanallarımızın yanı sıra çeşitlenen ve büyüyen marketplace işbirlikleri sayesinde Mayıs ayından bu yana online siparişlerimiz 5,5 kat arttı. Mavi’yi güçlü dijitalleşme ve CRM alt yapısıyla geleceğe taşımaya devam edeceğiz. Perakendede ise, Haziran ayında üst düzey sağlık önlemleriyle mağazalarımızı açmaya başladık. Bu süreçte çalışanlarımızın hakkını korumak en büyük önceliklerimizin başında geldi. Koşullar ne olursa olsun, yönetim kalitemiz ve 4 bin kişinin üzerindeki yetenekli ekibimizle, değişimi, dinamikleri ve riskleri en iyi yöneten şirketlerin başında geleceğimizden eminim” dedi.

 

Mavi Giyim’in Tüm Mağaza Açılış Tarihleri Belli Oldu

11.05.2020 – Mavi Giyim, 19 Mart 2020 tarihinden itibaren kapalı olan mağazalarının açılış planlarını tamamladığını duyurdu. Kurum çalışanların ve müşterilerin sağlığını korumaya yönelik tüm hazırlıkların yapıldığını, hijyen koşulları ve sosyal mesafeyle ilgili gerekli tüm aksiyonlar alınarak söz konusu planların tamamlandığını KAP’ta paylaştı.

Buna göre Şirket, Türkiye’deki perakende ve bayi mağazalarından; 13 cadde mağazasının 12 Mayıs 2020’de, ağırlığı cadde mağazası olan 83 mağazanın 14 Mayıs 2020’de, cadde ve avm olmak üzere 40 mağazanın 20 Mayıs 2020’de ve geri kalan tüm mağazaların 1 Haziran 2020 tarihinde açılarak faaliyetlerine başlamasının planlanmakta olduğunu bildirdi.

Bu planlarda pazardaki gelişmeler ve AVM yönetimlerinin kararları doğrultusunda mağaza açılış tarihlerinde ve adetlerinde bazı küçük değişiklikler olabileceğini de sözlerine ekledi. Ayrıca Avrupa’daki bir adet perakende mağazasının açılmış olduğunu Kanada ve Rusya’da yapılacaklar için ise yerel otoritelerin yönlendirmelerinin beklenmekte olduğunu sözlerine ekledi.

 

Mavi 2019’da Kârını Yüzde 33 Artırdı

13.03.2020 – Türkiye’nin öncü jean ve hazır giyim markası Mavi, 2019 yılı finansal sonuçlarını ve 2020 hedeflerini açıkladı. Konsolide gelirlerini geçen sene aynı döneme göre yüzde 22 artışla 2 milyar 863 milyon liraya yükselten Mavi, net kârını ise yüzde 33 artışla 134 milyon liraya taşıdı. Güçlü ve istikrarlı büyümesini sürdüren şirketin, FAVÖK’ü 401 milyon lira, FAVÖK marjı ise yüzde 14 olarak gerçekleşti.

2019 yılında Mavi’nin Türkiye ve uluslararası pazarlarda, perakende, toptan ve e-ticaretteki büyüme trendi devam etti. Açtığı 14 net yeni mağaza ile 35 ülkede 440 mağaza ve 5.500’ün üzerinde satış noktasına ulaşan şirketin, konsolide e-ticaret gelirleri ise yüzde 86 büyüdü. Müşteri odaklı stratejisi ve güçlü marka kimliğiyle 2019 yılında Türkiye’de 1,2 milyon yeni müşteri kazanan Mavi’nin  bire bir aynı mağazalarda (like-for-like) büyümesi ise yüzde 20,9 oldu.

Mavi, 2020 yılında da güçlü bir performans sergileyerek konsolide gelirlerini yüzde 23 artırmayı hedefliyor.

Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz’dan 2019 yılı değerlendirmesi

2019 yılında kaliteyle sürdürülebilir büyümeye odaklandık 

Güçlü marka kimliğimiz, üretimden satış sonrası hizmetlere kadar her alana taşıdığımız kalite anlayışımız, müşterilerimizle kurduğumuz sağlam bağ ve yetenekli insan kaynağımız ile 2019 yılı sürdürülebilir hedefler doğrultusunda önemli kazanımlar elde ettiğimiz bir yıl oldu. Sürdürülebilirliği öncelik olarak aldığımız bu dönemde satın alma, tedarik zinciri ve tüm birimlerimizi dahil ettiğimiz yeni bir iş süreci başlattık. Sonbahar – Kış döneminde Mavi’nin en sürdürülebilir koleksiyonu olan All Blue’yu sunduk ve müşterimizden çok olumlu geri dönüşler aldık.

Diğer taraftan şirketin sağlam finansal yapısını korumak ve verimliliği sağlamak en büyük önceliklerimizden biri oldu.  Etkin tedarik, stok ve nakit akışı yönetimiyle düşük borçluluk oranlarına ulaştık. Doğru ürün, doğru fiyat, yüksek kalite dengesiyle müşteri odaklı stratejimizden hiç vazgeçmedik. Bu sayede 2019 beklentilerimiz doğrultusunda performans sergileyerek, konsolide gelirlerimizi yüzde 22 artışla 2 milyar 863 milyon liraya yükselttik. Bu başarının sürdürülebilir olmasına katkısı bulunan tüm Mavi çalışanlarına teşekkür ediyorum. 

2019’da 1 milyon yeni müşteri kazanma hedefimizi aştık

Türkiye’de özellikle dördüncü çeyrekte yakaladığımız müşteri trafiği ve işlem adedi artışı, performansımızı ileriye taşıdı ve bu dönemde birebir aynı mağazalardaki (like-for-like) büyümemiz yüzde 21,9’a yükseldi. Sektörün lider CRM programı Kartuş ile son 2 yılda aktif olan 5,8 milyon müşteriye ulaştık.  2019’da yüzde 65’i 35 yaş altı olmak üzere, 1,2 milyon yeni müşteri kazandık. Yılda 10 milyon jean satan bir marka olarak, müşterimizi her zaman en kaliteli  ve en yenilikçi ürünlerle buluşturmaya devam ediyoruz. Erkekte Mavi Black Pro ve kadında Mavi Icon gibi özel koleksiyonlarla, Mavi’ye hem yeni müşteri kazandırdık hem de mevcut müşterilerimizin alışveriş frekansını ve sepetini artırdık.

Konsolide e-ticaret gelirinde yüzde 86 artış

Mavi.com’un yanı sıra stratejik öneme sahip online iş ortaklarıyla birlikte e-ticaret faaliyetlerimiz genişliyor. 2019’da konsolide e-ticaret gelirlerimizi yüzde 86 oranında artırdık ve online kanallardan elde ettiğimiz gelirlerin ciromuzdaki payını yüzde 5,1’e taşıdık.  Online yeni dönemde de Mavi için önemli büyüme alanlarından biri olmaya devam edecek.

2020’de yüzde 23 büyüme hedefliyoruz 

Önümüzdeki yıl için beklentilerimizi yine güçlü bilanço yapısı ve kârlı büyüme üzerine kurguladık. Konsolide gelirlerimizi yüzde 23 büyüterek  yüzde 14 FAVÖK marjı elde etmeyi ve  bilançoda net nakit durumuna geçmeyi hedefliyoruz. 2020 yılında Türkiye’de 15 net mağaza açmayı ve 10 mağazamızı genişletmeyi planlıyoruz. Birebir mağazalardaki (like-for-like) büyüme hedefimizi ise yüzde 18 olarak belirledik. 

Mavi, 2019 yılında gelirlerini bir önceki yıla göre yüzde 22 artırdı:  

Konsolide

  • Mavi’nin konsolide gelirleri %22 artarak 2 milyar 863 milyon TL’ye çıktı.
  • FAVÖK %9 artarak 401 milyon TL oldu. FAVÖK marjı ise %14 olarak gerçekleşti.
  • Net kâr %33 yükselerek 134 milyon TL’ye yükseldi.
  • Konsolide e-ticaret gelirleri %86 arttı.
  • Globalde toplam mağaza sayısı 440’a ulaştı.

Türkiye 

  • Mavi’nin Türkiye’deki gelirleri %23 büyüdü ve 2 milyar 365 milyon TL’ye yükseldi.
  • Bir önceki seneyle birebir aynı mağazaların (like-for-like) büyümesi ise %20,9 oldu.
  • Net 14 yeni mağaza açılırken, 11 mağaza genişletildi ve 156 bin m2 perakende satış alanına ulaşıldı.
  • Tüm ürün kategorilerinde büyüme gerçekleşti. Jean %24, ceket-mont % 27,

gömlek %17, tişört %29 aksesuar %18 artış gösterdi.

  • Mavi, Türkiye’de sektörün lider CRM programı Kartuş’la 1,2 milyon yeni müşteri kazandı. 5,8 milyonu aktif toplamda 8,2 milyon müşteriye ulaştı.

Not: UFRS 16 etkisi hariç rakamlardır.

 

Mavi, 2019’un 9 ayında gelirlerini % 21, karını % 14 artırdı

03.12.2019 – Türkiye’nin öncü jean ve hazır giyim markası Mavi, 1 Şubat – 31 Ekim  dönemini kapsayan 2019 yılının ilk dokuz aylık döneminde konsolide gelirlerini yüzde 21 artışla 2 milyar 148 milyon liraya çıkardı. Güçlü ve istikrarlı büyüme trendini devam ettiren şirketin konsolide kârı ilk dokuz ayda ise yüzde 14 yükselerek, 115 milyon liraya ulaştı. Şirket, 330 milyon lira FAVÖK elde ederken FAVÖK marjı yüzde 15,4 olarak gerçekleşti.

Türkiye’de 8 net yeni mağaza açılışı ile 35 ülkede 435 mağaza ve 5.500’ün üzerinde satış noktasına ulaşan Mavi, konsolide e-ticaret gelirlerini yüzde 97 oranında artırdı. Global online iş ortakları üzerinden yapılan e-ticaret satışları ile birlikte online gelirlerinin cirodaki payı yüzde 7,5’e yükseldi. Marka kimliğinden aldığı güç ve müşteri odaklı stratejileriyle Türkiye’de ilk 9 ayda 983 bin yeni müşteri kazanan Mavi’nin, bire bir aynı mağazalarda (like-for-like) büyümesi ise yüzde 20,5 oldu.

Mavi  sağlam bilanço yapısıyla büyümeye devam ediyor  

Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz, 2019 yılında sağlam bilanço yapısıyla büyümeye devam ettiklerini belirterek, şu değerlendirmede bulundu: “Tüm operasyonlarımızda verimliliği ön plana alıyor, etkin tedarik, stok ve nakit akışı yönetimi ile doğru ürün, doğru fiyat, yüksek kalite ve müşteri odaklı stratejimizle birleştiriyoruz. İlk 9 ayda başarılı bir performans sergileyerek konsolide gelirlerimizi yüzde 21 artırdık ve 2 milyar 148 milyon TL’ye ulaştırdık.  Like-for-like mağazalarda satışlarımızın büyümesinde sepet büyümesinin yanı sıra yeni  müşteri kazanımı  da etkili oldu.”

Bu sene yılda 1 milyon yeni müşteri hedefimizi aşacağız 

Türkiye’de ilk çeyrekten itibaren müşteri trafiğini ve işlem adedini artırarak birebir aynı mağazalarda (like-for-like) yüzde 20,5 büyüme yakalandığını belirten Yavuz, “Türkiye’de sektörün lider CRM programı Kartuş ile 5,7 milyonu son 2 yılda aktif olmak üzere toplam 8 milyon müşteriye ulaştık. 3. çeyrek sonu itibariyle 983 bin yeni müşteri kazanımı sağladık. Her yıl 1 milyonun üzerinde yeni müşteri kazanma hedefini 2019’da aşacağımızı şimdiden söyleyebilirim. Yılda 10 milyon jeans satan bir marka olarak, tüm ürün kategorilerinde çift haneli büyümeye ve müşterimizi her zaman en kaliteli ve en yenilikçi ürünlerle buluşturmaya devam ediyoruz. Son teknolojinin kullanıldığı Kıvanç ile Mavi Black Pro ve Serenay X Mavi Icon gibi özel koleksiyonlar ile Mavi’ye hem yeni hem de genç müşteriler kazandırmada çok etkili oldu” diye konuştu. 

E-ticaretin ciro içindeki payı artıyor

Mavi mağazalarının yanı sıra, mavi.com ve stratejik öneme sahip tüm online iş ortaklarıyla sürdürülen e-ticaret kanalında da büyümeye devam ettiklerini ifade eden Yavuz, “Konsolide e-ticaret gelirlerimizi yüzde 97 oranında artırarak tüm online platformlardaki gelirlerimizin ciromuzdaki payını yüzde 7,5’e yükselttik. Online yeni dönemde de Mavi için en önemli büyüme alanlarından biri olmaya devam edecek” dedi.

Not: UFRS 16 etkisi hariç rakamlardır.

 

Mavi, 2019’un İkinci Çeyreğinde Gelirlerini % 31, Net Kârını % 9 Artırdı

20.09.2019 – Türkiye’nin öncü jean ve hazır giyim markası Mavi, 1 Mayıs – 31 Temmuz dönemini kapsayan 2019 yılının ikinci çeyreğinde Türkiye’de ve uluslararası pazarlarda güçlü büyüme trendini sürdürdü. Şirket, ikinci çeyrekte konsolide gelirlerini yüzde 31 artış ile 692 milyon TL’ye, 6 aylık konsolide gelirlerini ise 1 milyar 340 milyon TL’ye çıkardı. İkinci çeyrek net kârı yüzde 9 büyümeyle 30 milyon TL olan Mavi, yüzde 24 artışla 104 milyon TL FAVÖK elde etti. Şirketin FAVÖK marjı ise yüzde 15 olarak gerçekleşti. 

Müşteri odaklı yaklaşımla birebir aynı mağazalarda (like-for-like) yüzde 25 büyüdü 

Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz, 2019 hedefleri doğrultusunda sağlam bilanço yapısıyla büyümeye devam ettiklerini belirterek, şu değerlendirmede bulundu: 

“Marka kimliğimizden aldığımız güç, müşteri odaklı faaliyetlerimiz ve sunduğumuz yeni ürünlerlerle sürdürülebilir büyümeye odaklandık. Tüm operasyonlarımızda verimliliği ön plana alıyor, etkin tedarik, stok ve nakit akışı yönetimi ile doğru ürün, doğru fiyat, yüksek kalite ve müşteri odaklı stratejimizi birleştiriyoruz. Türkiye’de özellikle ikinci çeyrekte müşteri trafiğimizi ve işlem adedini artırdık. Bu olumlu performans, birebir aynı mağazalardaki büyümemizin ikinci çeyrekte yüzde 25, ilk 6 ayda ise yüzde 20,8 olarak gerçekleşmesini sağladı.”

Global e-ticaret gelirleri yüzde 112 arttı

Yavuz, “8 net mağaza açılışıyla globaldeki mağaza sayımızı 433’e taşırken, bizler için stratejik öneme sahip olan mavi.com ve tüm online iş ortaklarımızla sürdürdüğümüz e-ticaret kanalında ise gelirlerimizi globalde yüzde 112, yurtdışında ise yüzde 141 oranında artırdık” dedi.

Her yıl 1 milyonun üzerinde yeni müşteri kazanmaya devam

“Türkiye’de sektörün lider CRM programı Kartuş ile 5.5 milyonu son 2 yılda aktif olmak üzere toplam 7.7 milyon müşteriye ulaştıklarını vurgulayan Yavuz, “Her yıl 1 milyonun üzerinde yeni müşteri kazanma geleneğini 2019’da da sürdüreceğiz” diye konuştu.

Not: IFRS 16 etkisi hariç rakamlardır.

 

Mavi, Birinci Çeyrek Finansal Sonuçlarını Açıkladı

31.05.2019 – Türkiye’nin öncü jean ve hazır giyim markası Mavi, 1 Şubat – 30 Nisan dönemini kapsayan 2019 yılının ilk çeyreğine ait finansal sonuçlarını açıkladı. Türkiye’de ve uluslararası pazarlarda büyüme trendini sürdüren şirketin konsolide gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artarak 648 milyon TL’ye ulaştı, net kârı ise 15 milyon TL (TFRS16 etkisiyle 10 milyon TL) oldu. 

Mavi’nin yurtdışında yüzde 32 büyüme sağladığı ilk çeyrekte yurtdışı e-ticaret gelirleri ise yüzde 132 arttı.

İlk çeyrekte zorlu koşullara rağmen 2019’da hedefleri doğrultusunda büyüme kaydettiklerini ve sağlam bilanço yapısını koruduklarını belirten Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz, şu değerlendirmede bulundu:

“Mavi, 2019’un ilk çeyreğinde de güçlü marka konumlaması ve müşteri odaklı faaliyetleriyle istikrarlı gelişimini sürdürdü. Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz yüzde 19’luk büyümenin yanı sıra uluslararası pazarlarda yüzde 32’lik gelir artışını yakalamak performansımızı olumlu etkiledi. Bu seneki önceliklerimizin başında e-ticaret satışlarımızı yükseltmek geliyordu. Tüm ülkelerin bu kanalda hedefinin üzerinde bir büyüme gerçekleştirmesiyle, ilk çeyrekte konsolide

e-ticaret gelirimiz  yüzde 114 artarken, yurtdışındaki e-ticaret büyümesi ise yüzde 132 oldu.  Hem mavi.com hem de tüm online iş ortaklarıyla yakaladığımız performanstan memnunuz. Bu kanalın satışlarımız içindeki payı ilk üç ayda  yüzde 8,4’e ulaştı.”

Türkiye’nin jean deyince akla ilk gelen markası olan Mavi’nin, dünyanın önde gelen premium jean markaları arasında yer  aldığını belirten Cüneyt Yavuz, “Doğru ürün, doğru fiyat, yüksek kalite ve müşteri odaklı stratejimizle büyümeye devam ediyoruz. Denim satışlarını yüzde 21 yükseltmenin yanı sıra tüm life style ürün kategorilerinde çift haneli büyüme gerçekleştirdik. Müşterilerin beklentilerini en iyi şekilde anlamak ve tüm ihtiyaçlarını karşılamak adına

‘En Mutlu Mavi Müşterisi’ vizyonuyla önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. İlk çeyrek performansı gösteriyor ki, Mavi’nin her yıl 1 milyonun üzerinde yeni müşteri kazanma geleneğini 2019 yılında da sürdüreceğiz” dedi.

“2019’da önceliğimiz operasyonel verimlilik, etkin tedarik, stok ve nakit akışı yönetimiyle dalgalanmalara karşı sağlam bilanço yapımızı korumak ve yatırımlarımızı verimlilik esasına göre yönlendirmek” diyen Yavuz şu bilgileri verdi: “Bu dönemde stratejik noktalarda varlığımızı güçlendirmek adına 3 yeni mağaza açılışı gerçekleştirirken 4 mağazamızı genişlettik ve toplam satış alanımız 149 bin metrekare oldu. Mayıs ayıyla beraber satışlarda gördüğümüz pozitif etkiyle sene sonu için belirlediğimiz hedefleri gerçekleştireceğimizi öngörüyoruz. 2019 için planladığımız büyüme, net mağaza açılışı ve satış artışı hedefimizi koruyoruz. Müşterilerimizle kurduğumuz bağ, kaliteli insan kaynağımız, ürünlerimize duyduğumuz güven ve güçlü yönetimimiz ile sağlam performansımızı ileri taşımaya devam edeceğiz.”

Mavi, konsolide gelirini geçen sene aynı döneme göre yüzde 21 artırdı

Konsolide 

  • Mavi’nin konsolide gelirleri % 21 artarak 648 milyon TL’ye çıktı.
  • FAVÖK, % 2,3 artarak 74 milyon TL’ye ulaştı ve FAVÖK marjı % 11,4 olarak gerçekleşti. (TFRS16 etkisiyle 133 milyon TL)
  • Net kâr 15 milyon TL oldu. (TFRS16 etkisiyle 10 milyon TL)
  • Net borcun FAVÖK’e oranı 0.4 (x) olarak gerçekleşti.
  • Konsolide e-ticaret gelirleri % 114 artış gösterdi. Yurtdışı e-ticaret gelirleri % 132 büyüdü.
  • Globalde toplam mağaza sayısı 425 oldu.

Türkiye 

  • Mavi’nin Türkiye’deki gelirleri % 19 büyüdü ve 524 milyon TL’ye yükseldi.
  • Bir önceki seneyle birebir aynı mağazaların (like-for-like) büyümesi ise % 15,5 oldu.
  • 300 perakende mağaza ve 149 bin m2 perakende satış alanına ulaşıldı.
  • Tüm ürün kategorilerinde büyüme gerçekleşti. Jean % 21, ceket-mont % 23, tişört %20, gömlek % 12, aksesuar % 18 artış gösterdi.
  • Mavi, Türkiye’de sektörün lider CRM programı Kartuş’la 5.4 milyonu son 2 yılda aktif toplamda 7.5 milyon müşteriye ulaştı.

 

Mavi Güçlü Finansal Yapısı ve Büyüme Trendiyle 2018’de Gelirlerini % 32 Artırdı

15.03.2019 – Türkiye’nin öncü jean ve hazır giyim markası Mavi, 2018 yıl sonu finansal sonuçlarını açıkladı. Konsolide gelirini geçen sene aynı döneme göre yüzde 32 artırarak 2 milyar 353 milyon TL’ye yükselten Mavi, net karını yüzde 12 artışla 101 milyon TL’ye taşıdı. Mavi, yüksek kalite, doğru fiyatlama, yüksek satış oranı, etkili stok ve nakit akış yönetimi ile FAVÖK’ünü  yüzde 46 artırdı. Şirketin FAVÖK marjı ise yüzde 14,1’den  yüzde 15,6’ya çıktı.

Mavi yılda 1 milyonun üzerinde müşteri kazanımını 2018’de de sürdürdü 

Dünyanın dört bir yanındaki mağaza sayısını 427’ye çıkaran Mavi,  2018 yılında e-ticaret gelirlerini yüzde 103 oranında artırırken tüm kanallarda hedeflerin üzerinde büyüme sağladı. Kalite ve güven anlayışıyla, 2018’de 1 milyonun üzerinde yeni müşteri kazanan Mavi, sektörünün lider CRM programında aktif üye sayısını 5.3 milyona, tüm CRM müşterilerini ise 7.3 milyona taşıdı.

2018 yılında Türkiye’de net 13 yeni mağaza açan, 10 mağazasını ise genişleten Mavi, toplam satış alanını 149 bin metrekareye çıkardı. Güçlü marka bilinirliği, üstün hizmet ve kalite anlayışıyla doğru ürün ve doğru fiyat stratejisi sayesinde birebir aynı mağazalarda (like-for-like) yüzde 22,5 oranında büyüme yakaladı.

Müşteri odaklı yaklaşımla birebir aynı mağazalarda (like-for-like) %22,5 büyüdü

Sürdürülebilirlik ilkesiyle her alanda güçlü bir büyüme gerçekleştirdiklerini belirten Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz, markanın 2018 performansı hakkında şu değerlendirmede bulundu:

“Güçlü marka kimliğimiz, üretimden satış sonrası hizmetlere kadar her alana taşıdığımız toplam kalite anlayışımız, müşterilerimizle kurduğumuz sağlam bağ ve insan kaynağımız ile 2018, sürdürülebilir hedefler doğrultusunda önemli kazanımlar elde ettiğimiz bir yıl oldu. Stratejik önem taşıyan tüm alanlarda hedeflerimizin üzerinde büyüme kaydettik. Bu başarıda özellikle, bir önceki seneyle birebir aynı mağazalarda (like-for-like) yakaladığımız yüzde 22,5’lik artış önemli rol oynadı.

Müşterilerimizi iyi anlamak, her alanda onların ihtiyaçlarını karşılamak ve ‘En mutlu Mavi müşterisi’ yaratmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Her yıl ortalama 1 milyon yeni müşteriyi Mavi deneyimi ile tanıştırmaktan mutluluk duyuyoruz.”

Mavi’nin, tüm perakende operasyonlarında verimlilik odaklı, sağlam bir performans sergilediğini belirten Yavuz, “Türkiye’de 2018 yılında, net 13 yeni mağaza açtık, verimli büyümek adına 10 mağazamızı genişlettik ve toplam satış alanımızı 149 bin metrekareye çıkardık. Dünyada da 35 ülkede 427 mağazaya ulaştık. Önceliklerimizin başında gelen e-ticaret kanalında yüzde 103 oranında büyüme sağladık. İşletme giderleri ve kira maliyetlerine yönelik etkili stratejimiz de FAVÖK marjının beklentimiz dahilinde 150 baz puan artırarak yüzde 15,6 olmasına destek oldu. Tüm Mavi ekibine bu sağlıklı ve istikrarlı büyümeyi gerçekleştirdikleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Mavi, 2018 yılında gelirlerini bir önceki yıla göre yüzde 32 artırdı:  

Konsolide 

  • Mavi’nin konsolide gelirleri % 32 artarak 2 milyar 353 milyon TL’ye çıktı.
  • FAVÖK, % 46 artarak 367 milyon TL’ye ulaştı ve FAVÖK marjı % 15,6 olarak gerçekleşti.
  • Net kâr % 12 yükselerek 101 milyon TL’ye yükseldi.
  • Net borcun FAVÖK’e oranı 0.3 (x) olarak gerçekleşti.
  • Konsolide e-ticaret gelirleri % 103 artış gösterdi. Yurtdışı e-ticaret gelirleri % 118 büyüdü.
  • Globalde toplam mağaza sayısı 427 oldu. 

Türkiye 

  • Mavi’nin Türkiye’deki gelirleri % 30 büyüdü ve 1 milyar 471 milyon TL’ye yükseldi.
  • Bir önceki seneyle birebir aynı mağazaların (like-for-like) büyümesi ise % 22,5 oldu.
  • Net 13 yeni mağaza açılırken, 10 mağaza genişletildi ve 149 bin m2 perakende satış alanına ulaşıldı.
  • Tüm ürün kategorilerinde büyüme gerçekleşti. Jean % 24, ceket-mont % 39, gömlek % 35, tişört %36, aksesuar % 32 artış gösterdi.
  • Mavi, Türkiye’de sektörün lider CRM programı Kartuş’la 1.1 milyon yeni müşteri kazandı. 5.3 milyonu aktif toplamda 7.3 milyon müşteriye ulaştı.

 

Mavi, İstikrarlı Büyümesini Sürdürdü, İlk 9 Ayda Gelirlerini %32 Artırdı

Mavi Jeans 3.Çeyrek Finansallarını Açıkladı

30.11.2018 Türkiye’nin öncü jean ve hazır giyim markası Mavi, 1 Şubat-31 Ekim 2018 dönemini kapsayan ilk dokuz ayda konsolide gelirlerini yüzde 32 artış ile 1 milyar 778 milyon TL’ye, net karını ise yüzde 20 artış ile 101 milyon TL’ye çıkardı. Şirket aynı dönemde kalite-fiyat dengesi ve doğru ürün karmasının yanı sıra etkin tedarik, stok ve nakit akışı yönetimi sayesinde FAVÖK’ünü yüzde 46 artırdı ve FAVÖK marjını yüzde 17,1’e yükseltti. Dünyada 35 ülkede 425 mağaza ve 5.500’ün üzerinde satış noktasında müşterileriyle buluşan marka, global e-ticaret gelirlerini de yüzde 83 oranında artırarak tüm satış kanallarında güçlü büyümesini sürdürdü. Mavi, aynı dönemde 905 bin yeni müşteri kazanarak sektörünün lider CRM programında aktif üye sayısını 5 milyonun üzerine çıkardı. 

Müşteri trafiğimiz artıyor, yılda 1 milyon yeni müşteri kazanma trendimiz devam ediyor

Sağlıklı finansal yapısı, etkin ürün planlaması ve verimlilik odaklı stratejisi sayesinde Türkiye’de ve uluslararası pazarlarda tüm satış kanallarında istikrarlı büyümeyi devam ettirdiklerini belirten Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz, şirketin ilk dokuz ayda gösterdiği performans hakkında şu değerlendirmede bulundu:

“Güçlü marka bilinirliği ve doğru ürün – doğru fiyat stratejimizin katkısıyla müşterilerimizin hem trafiğini hem de alışverişe dönüş oranlarını yükseltmeyi başardık. Bu gelişim, özellikle bir önceki seneyle birebir aynı mağazalarda  (like-for-like) yüzde 23,5 gibi güçlü bir büyüme getirdi. Öncü bir perakendeci olarak bugün verimli stok yönetimine ve rafa çıkış hızını iyileştirmeye daha da çok odaklanıyor, böylece başarılı satış hızı oranları elde edebiliyoruz. Müşteri odaklılığımız, adette büyümeye ve pazar payımızı artırmaya yönelik çalışmalarımız sayesinde içinde bulunduğumuz dönemde de büyüyebilen bir marka olduğumuzu kanıtladık. Yılda bir milyon yeni müşteri kazanmaya devam ediyoruz.

Sürdürülebilir kârlı büyüme hedefi doğrultusunda tüm yatırımlarımızı verimlilik esasına göre yöneterek sürekli gözden geçiriyoruz. Türkiye’de ilk dokuz ayda net 7 yeni mağaza açılışı gerçekleştirdik ve 9 mağazamızı da genişleterek toplam satış alanımızı 146,5 bin m2’ye çıkardık. 2018 yılını toplamda net 16 yeni mağaza açılışı ve 13 mağaza genişlemesi ile tamamlayacağımıza inanıyoruz. Diğer taraftan indirim oranlarımızın iyileştirilmesi, kira maliyetleri ile işletme giderlerinde verimlilik sağlanması sayesinde 2018 için FAVÖK marjı beklentimizi de yüzde 15 olacak şekilde artırıyoruz” 

Mavi, 2018’in ilk dokuz ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla gelirlerini yüzde 32 artırdı:  

Konsolide

  • Mavi’nin konsolide gelirleri % 32 artarak 1 milyar 778 milyon TL’ye çıktı.
  • FAVÖK, % 46 artarak 304 milyon TL’ye ulaştı ve FAVÖK marjı % 17,1 olarak gerçekleşti.
  • Net kâr % 20 yükselerek 101 milyon TL’ye yükseldi.
  • Net borcun FAVÖK’e oranı 0.3 (x) olarak gerçekleşti.
  • Konsolide e-ticaret gelirleri % 83 artış gösterdi. Yurtdışı e-ticaret gelirleri % 110 büyüdü.
  • Globalde toplam mağaza sayısı 425 oldu.

Türkiye 

  • Mavi’nin Türkiye’deki gelirleri % 31 büyüdü ve 1 milyar 448 milyon TL’ye yükseldi.
  • Bir önceki seneyle birebir aynı mağazaların (like-for-like) büyümesi ise % 23,5 oldu.
  • Net 7 yeni mağaza açıldı ve 146,5 bin m2 perakende satış alanına ulaşıldı.
  • Tüm ürün kategorilerinde büyüme gerçekleşti. Jean % 25, ceket-mont % 43, gömlek % 40, tişört %40, aksesuar % 31 artış gösterdi.
  • Mavi, Türkiye’de sektörün lider CRM programı Kartuş’la ilk dokuz ayda da yeni müşteri kazanımını sürdürdü. 5,2 milyonu aktif toplamda 7,1 milyon müşteriye ulaştı.

 

Mavi’nin Net Kârı Yüzde 48 Arttı

2018’in ilk yarısında hedeflerinin üzerinde performans gösteren Mavi, yılsonu büyüme beklentisini % 30’a yükseltti 

Mavi’nin gelirleri yüzde 28 artarak 1 milyar 62 milyon TL’ye çıktı. Şirketin net kârı yüzde 48 arttı.  

Türkiye’nin öncü jean ve hazır giyim markası Mavi, 1 Şubat-31 Temmuz 2018 dönemini kapsayan ilk yarıyılda; konsolide gelirlerini yüzde 28 artışla 1 milyar 62 milyon TL’ye, net kârını ise yüzde 48 artışla 53 milyon TL’ye çıkardı. Bu dönemdeki güçlü ve istikrarlı performansını ikinci yarıyıla da taşımayı hedefleyen şirket, yılsonu konsolide büyüme beklentisini yüzde 25’ten yüzde 30’a yükselttiğini açıkladı. Türkiye’de ve uluslararası pazarlarda tüm satış kanallarında yükseliş trendini sürdüren Mavi, yurtdışı e-ticaret gelirlerindeki yüzde 80 büyümeyle de dikkat çekti. İlk altı ayda 620 bin yeni müşteri kazanarak CRM üye sayısını 6.9 milyona yükselten markanın global mağaza sayısı da 428’e ulaştı.

Mavi, adet büyütmeye ve pazar payını artırmaya devam ediyor 

Mavi’nin güçlü marka bilinirliği, sağlıklı finansal yapısı, etkin ürün planlaması ve verimlilik odaklı stratejisi sayesinde, istikrarlı ve kârlı büyüme kaydettiklerini söyleyen Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz şu değerlendirmelerde bulundu: 

“İlk yarıda bütçe hedeflerimizin de üzerine çıkarak, konsolide gelirlerimizi yüzde 28 artırdık. Bu başarıyı sürdürülebilir kılan ve memnuniyet verici bir büyüme hızı yaratan tüm Mavi ekibine teşekkür ediyorum. Toplam büyümenin yanı sıra Türkiye’de bir önceki yıl da açık olan mağazalardaki (like-for-like) büyümenin yüzde 20.9 olarak gerçekleşmesi bize güç veriyor. Artan müşteri trafiği, yeni müşteri kazanımı, yükselen satışa dönüş oranı ve doğru ürün-doğru fiyat stratejisiyle bu büyümenin devamlılığını sağladık. Müşterinin markamıza ve yüksek kaliteli ürünlerimize gösterdiği güven ve ilgi sayesinde hem adette büyümeye hem de pazar payını artırmaya devam ettik. Mevcut mağazalardaki bu etkili performansın yanı sıra, ilk 6 ayda 7 net yeni mağaza açtık, 8 noktamızın ise satış alanını genişleterek toplamda 146 bin m2’ye ulaştık. Yatırımlarımızı verimlilik esasına göre sürekli gözden geçiriyoruz. Bu yıl için planladığımız 25 yeni mağazadan 20’sinin açılışını gerçekleştireceğiz ve toplamda 15 mevcut noktamızın satış alanını genişleterek büyümeye devam edeceğiz” dedi. 

“Mavi, kur dalgalanmaları ve risklere karşı dirençli bir marka”

Her alanda sürdürülebilir başarıya odaklandıklarını belirten Yavuz, “Gelirlerimizin hedeflerimizin üzerinde artması, borçluluğumuzun minimum seviyede ve yerel tedarik sayesinde TL ağırlıklı olması, Mavi’yi kur dalgalanmaları ve risklere karşı dirençli kılıyor.

Ürünlerimizin yüzde 80’ini Türkiye’den tedarik ediyor, ülkemizdeki tekstil ekosisteminin gücüne güveniyoruz. Sunduğumuz fiyat/kalite dengesi ve doğru ürün karmasının yanı sıra etkin tedarik, stok ve nakit akışı yönetimi sayesinde EBITDA kar marjımızı 120 baz puan artırarak yüzde 14,7’ye çıkardık. Yılın ilk yarısındaki sonuçlardan aldığımız bu güvenle 2018 için belirlediğimiz yüzde 25 büyüme hedefini yüzde 30’a yükselttik” dedi.

Mavi, 2018’in ilk yarısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla gelirlerini yüzde 28, net kârını yüzde 48 artırdı:  

Konsolide

  • Mavi’nin konsolide gelirleri % 28 artarak 1 milyar 62 milyon TL’ye ulaştı.
  • Net kâr % 48 yükselerek 53 milyon TL’ye çıktı.
  • EBITDA, % 39 artarak 156 milyon TL’ye ulaştı ve EBITDA marjı % 14,7 olarak gerçekleşti.
  • Net borcun EBITDA’ya oranı 0.4 (x) olarak gerçekleşti.
  • Konsolide e-ticaret gelirleri % 65 artış gösterdi. Yurtdışı e-ticaret gelirleri % 80 büyüdü.
  • Rusya’da yeni açılan mağaza ile birlikte globalde toplam mağaza sayısı 428’e ulaştı. 

Türkiye 

  • Mavi’nin Türkiye’deki gelirleri % 29 büyüdü ve 875 milyon TL’ye yükseldi. Bir önceki seneyle birebir aynı mağazaların (like-for-like) büyümesi ise % 20,9 oldu.
  • 7 yeni mağaza açıldı ve 146.2 bin m2 perakende satış alanına ulaşıldı.
  • Jean % 21, ceket-mont % 73, gömlek % 42, örme % 37 ve aksesuar % 28 artış gösterdi.
  • Mavi, Türkiye’de sektörün lider CRM programı Kartuş’la bu yıl da yeni müşteri kazanımını sürdürerek 5 milyonu son 2 yıldır aktif, toplamda 6.9 milyon müşteriye ulaştı.

Mavi Giyim MAVI Hisse Analiz ve Yorumları