Ana Sayfa sorular Tahvil Nedir,...

Tahvil Nedir, Bono Nedir? Tahvil-Bono Farkı, Çeşitleri ve Getirisi

Tahvil ve Bono Nedir? Farkı Nedir? Getirisi Nasıl Hesaplanır?

Tahvil ve bonolar sabit getirili menkul kıymetlerdir. Belli bir vade (süre) için faiz öderler. Tahvil dendiği zaman genelde devlet tahvilleri akla gelirken, özel sektör tahvilleri de bulunmaktadır. Tahvil ve bonolar, ödünç para almak için çıkarılan borçlanma araçlarıdır. Yani tahvil ve bonoyu çıkaran taraf karşıdan belli bir süreliğine borç alır, o süre sonunda da bunu faizi ile öder. Bu borçlanma araçlarının 365 günden daha kısa vadeli olanları bono olarak adlandırmaktadır.

Bono, vadesi 1 yıldan kısa olan, çıkaran kurum tarafından öngörülen vade sonunda belirli bir bedelin ödenmesinin taahhüt edildiği menkul kıymetlerdir. Bonoların vadesi 2 aydan kısa olamaz.

Tahvil alan bir yatırımcı tahvili çıkaran kuruluşun alacaklısıdır ancak hisse senetlerinin aksine ilgili şirket veya kamu kurumunun üzerinde alacağından başka hiçbir hakka sahip değildir ve bu kuruluşların yönetimine katılma hakkı bulunmamaktadır.

Şimdi bunların genel olarak tiplerine bakalım:

Devlet Tahvilleri ve Hazine Bonoları: Hazine Müsteşarlığı tarafından çıkarılan tahviller, vadesine veya getiri kaynaklarına göre sınıflandırılır. Devlet tahvilleri, Hazine Müsteşarlığının bir yıldan uzun vadeyle ödünç para almak amacıyla çıkardığı devlet iç borçlanma senetleridir (DİBS). Hazine bonoları ise, Hazine Müsteşarlığı tarafından çıkarılan, vadesi bir yıldan kısa devlet iç borçlanma senetleridir. Gelire endeksli senetler ise, getirileri Kamu İktisadi Teşebbüslerinden elde edilen gelirlere bağlı olan devlet iç borçlanma senetleridir.

Özel sektör tahvilleri, şirketler ve bankalar tarafından çıkarılan borçlanma senetlerini ifade etmektedir. Yine bunların 1 yıldan kısa olanlarına bono denmektedir.

Eurotahvil (Eurobond) ise, ilgili devlet veya şirketin kendi para birimi dışındaki yabancı bir para birimi üzerinden çıkardığı ve uluslararası piyasalarda ihraç ettiği tahvillerdir.

2 YORUMLAR

  1. Imar bankasını unutmamak lazım bütün kayıtdışı mevduat ve bankanin borcları ödendi…..hazine bonosu alanlara zamaninda odeme yapilmadi

Yoruma kapalı.