Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Kontrolmatik:...

Kontrolmatik: Türkiye’nin Ulusal Şebekeye Bağlanacak İlk Enerji Depolama Tesisi Hayata Geçiyor

09.03.2022 – Enerji arz güvenliğine ve alternatif enerji sistemlerinin geliştirilmesine katkı sağlayacak 1.000 MW-saat enerji depolama kapasitesine sahip lityum-iyon enerji depolama tesisi, alanında Türkiye’de bir ilk, dünyada ise sayılı uygulamalardan bir tanesi olacak.

Enerji ve teknoloji alanında stratejik çözümler sunan Türkiye’nin lider sistem entegratörü şirketlerinden biri olan Kontrolmatik Teknoloji, yılın ilk çeyreğinde Ankara Polatlı da yer alan Türkiye’nin ilk özel sektör Lityum Demir Fosfat Batarya Hücre Fabrikası Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş.’nin temel atma töreni gerçekleştirmişti. Enerji yatırımlarına devam eden Kontrolmatik Teknoloji, alanında yeni yatırımlar yapmaya hız kesmeden devam ediyor.

Yenilikçi, sürdürülebilir alternatif enerji yatırımları, enerji depolama ve enerji ticareti konularında faaliyetlerde bulunacak olan  Kontrolmatik’in  yüzde yüz  iştiraki Progresiva Enerji Yatırımları A.Ş., T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından, 20 yıl süreyle, elektrik enerjisi ve kapasitesi ticareti yapmak üzere tedarik lisansı verilmiş olup, Progresiva ESS-1 müstakil enerji depolama tesisinin ilk 12 ay dizayn ve Çevresel Etki Değerlendirme çalışmalarının yapılması, sonraki 18 ay içerisinde de kurulumun tamamlanması ve toplamda 2,5 yıl içerisinde faaliyete geçirilmesi planlanıyor.

Türkiye’de bir ilk, dünyada ise sayılı uygulamalardan birisi

İstanbul Silivri’de kurulacak olan Lityum-İyon Enerji Depolama Tesisi, 250 MW bağlantı gücüne ve 1000 MW-saat toplam enerji depolama kapasitesine sahip olacak. Mevcut enerji konjonktürü içerisinde, enerji arz güvenliğine ve alternatif enerji sistemlerinin geliştirilmesine büyük katkı sağlayacağı planlanan enerji depolama tesisi, faaliyete geçtiğinde alanında Türkiye’de bir ilk, Dünya’da ise sayılı uygulamalardan birisi olacak.

400 kV GIS Trafo Merkezi vasıtasıyla ulusal şebekeye bağlanacak olan Müstakil Lityum-İyon Enerji Depolama Tesisi, toplam 4 saatlik bir depolama ile 1000 MW-saat depolama kapasitesine ulaşabilecek. Tesis aynı zamanda anlık olarak maksimum 250 MW kapasite ile şebekeye enerji verebilecek ya da sistemden batarya grubuna depolama yapabilecek.

Pomega Lityum-İyon Bataryaları Kullanılacak

Ankara Polatlı’daki Pomega Lityum Demir Fosfat Batarya Hücre Fabrikası’nda üretilecek olan lityum-iyon bataryaların kullanılacağı tesiste, ulusal şebeke için Arbitraj, Primer/Sekonder Frekans Kontrolü, Dengesizlik ve Tersiyer hizmetleri de verilecek.

Her geçen gün yenilenebilir enerji santrallerinin toplam üretimdeki katkısı dünya genelinde artmaya devam ederken Kontrolmatik Teknoloji’nin şebeke ölçekli enerji depolama tesisleri bu enerjiyi depolayıp dağıtarak daha istikrarlı ve sürdürülebilir bir şebeke oluşturulmasına katkı sağlayacak. Donanım, yazılım, kurulum ve hizmeti tek bir entegre sistemde birleştirecek sistem  aynı zamanda yaşam döngüsü maliyetlerini düşürerek, ulusal altyapı ve yeni enerji santrali yatırımları için güvenilir enerji sağlayacak.

Güvenilirlik ve izlenebilirlik ile tam entegre sistemler      

Gigawatt-saat ölçeğinde düşük maliyetli, yüksek yoğunluklu şebeke ölçekli çözümler sunması için tasarlanan Müstakil Enerji Depolama Tesisi tam entegre batarya modülleri, invertörler, batarya ve enerji yönetim sistemleri ile şebekelerin ihtiyacı olan çözümleri sunularak, 7/24 uzaktan izlenip, kontrol edilebilecek. Aynı zamanda, Progresiva ESS-1 gelişmiş yazılımı ile şebekenin ihtiyaç duyduğu hizmeti otomatik olarak analiz edecek tesis, şebeke için en verimli, ölçeklenebilir ve güvenli kullanım belirleyerek, gelen talebe otomatik olarak karşılık verecek.

Karbon salınımının azaltılmasına yardımcı olacak

Kontrolmatik Teknoloji, söz konusu yatırım ile hem yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşması ve gelişmesini hem de iletim sistemlerindeki güvenilirliği, çeşitliliği, güç kalitesinin iyileştirilmesiyle ekonomiye de önemli bir katkı sağlamış olacak. Kurulacağı bölgedeki enerji üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının daha çok ön plana çıkmasını sağlayacak tesis karbon salınımının çevreye vermiş olduğu zararları azaltmaya yardımcı olacak.

Kontrolmatik KONTR Hisse 4Ç21 Değerlendirmesi, Tacirler Yatırım

23.02.2022 – Şirket, 4Ç21 sonuçlarını 59,9 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, yıllık bazda yüzde %467 artarken, çeyreksel bazda ise yüzde %112 arttı. Net satışlar 261 milyon TL olarak açıklandı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %229 arttı. Şirketin yurtdışı satışları, yıllık ve ABD doları bazında, %396 artış kaydetti ve net satışlardaki payı %86 oldu. (4Ç20: %40) Şirket, 4Ç21’de 45,7 milyon TL FAVÖK açıkladı ve bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %468,3 artış gösterdi. FAVÖK marjı ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 735 baz puan artarak %17,5 oldu.

Detaylarına baktığımızda, şirketin brüt marjı, yıllık bazda, 291 baz puan azaldı ve %25 olarak gerçekleşti. Faaliyet giderleri/satışlar rasyosu ise, yıllık bazda, 995 baz puan azaldı ve %8,84 olarak gerçekleşti. Net işletme sermayesi ise 370 milyon TL (4Ç20: 92 milyon TL ve 3Ç21: 222 milyon TL) olarak gerçekleşirken, net işletme sermayesinin satışlara oranı %49,4 (4Ç20: %48,9 ve 3Ç21: 48%) olarak kaydedildi. Şirketin net borcu çeyreksel bazda yüzde %92 artarak 171 milyon TL olarak gerçekleşti. Net borç/FAVÖK rasyosu 1,5 olarak gerçekleşmiş olup, net borç/özsermaye rasyosu 0,6 olarak kaydedilmiştir. En son kapanış fiyatına göre, şirket 33,2 F/K çarpanından ve 39,5 FD/FAVÖK çarpanından işlem görmektedir.

 

Kontrolmatik Teknoloji, Dünyanın En Büyük Sistem Entegratörleri Listesinde 28’nci Sıraya Yükseldi

31.12.2021 – Kurulduğu günden bu yana sadece Türkiye’de değil aynı zamanda Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’da 27 ülkede, kamu ve özel sektörde 300’ün üzerinde birçok başarılı projeye imza atan Kontrolmatik Teknoloji, CFE Medya ve Teknoloji’nin yayınladığı dünyanın en büyük sistem entegratörleri listesinde yerini 28’nci sıraya taşıyarak yeni bir başarıya imza attı.

Geçtiğimiz yıl Ekim ayında halka arz olan ve operasyonel teknolojiler, endüstriyel yazılım, haberleşme, bilgi güvenliği, nesnelerin interneti, güç sistemleri ve proje yönetimi konularında başarılı birçok projeyi hayata geçiren Kontrolmatik Teknoloji, iş ve süreç yönetiminde gösterdiği başarılı performansı sayesinde CFE Medya ve Teknoloji’nin yayınladığı “Dünyanın en büyük sistem entegratörleri” listesinde 37. sıradan 28. sıraya yükseldi.

Konuyla ilgili görüş bildiren Kontrolmatik Genel Müdürü Osman Şahin Köşker; “Kontrolmatik Teknoloji olarak sektörümüzün yakından takip ettiği ‘Dünyanın en büyük sistem entegratörleri’ listesinde adımızı üst sıralara taşıdığımız için çok mutluyuz. Bir teknoloji şirketi olarak her zaman kendimizi bir adım öne taşıyacak projelerin içerisinde yer alıyoruz. Hedeflerimiz de hayallerimiz de çok büyük.  Her geçen gün büyüyor ve bünyemize yeni kardeş şirketler dahil ediyoruz. Önümüzdeki yıl listedeki adımızı daha yukarı taşıyacağımıza inanıyoruz” dedi.

KONTROLMATİK HAKKINDA:

2008 yılında İstanbul merkezli kurulmuştur. İhraççının ana faaliyeti yurtiçi ve yurtdışı kamu kuruluşlarına ve özel ticari kuruluşlara başta elektrik üretim santralleri, elektrik iletim ve dağıtım tesisleri olmak üzere petrol, gaz, şeker, gübre, kâğıt, çimento, maden vb. endüstriyel proseslerde ve ulaşım altyapı projeleri için operasyonel teknoloji çözümleri sunmak, operasyonel teknoloji paketlerinin bilgi teknolojileri ile entegrasyon proje ve yazılımlarını gerçekleştirmek, yukarıdaki sıralanan tesis ve sektörlerinin dijital dönüşüm ve tüm elektrifikasyon, koruma, kontrol, izleme, yazılım, haberleşme altyapıları, siber güvenlik ihtiyaçları için temel tasarım kapsamlarından başlayıp işletmeye alınmasına kadar gerekli tüm mühendislik, tedarik, kurulum, test ve devreye alma hizmetlerini uçtan uca, anahtar teslim tek bir çatı altında sunmak ve gerçekleştirmektir. 25’in üzerinde ülkede faaliyet gösteren Kontrolmatik Teknoloji, ayrıca enerji depolama sistemleri, IoT yazılım ve donanımları, mobil trafo merkezleri, yüzer platformlar ve E-House çözümleri olmak üzere güçlü bir üretim kapasitesi de bulunmaktadır.

Kontrolmatik, SALCOMP’un Fabrikasını 3.5 Ayda Tamamladı

30.03.2021 – Kontrolmatik, SALCOMP’un Türkiye’de kurduğu cep telefonu fabrikasındaki tüm teknik çözümleri 3.5 ay gibi kısa bir sürede bitirdi. 2 bin kişiye istihdam yaratacak fabrika faaliyete başladı.

Elektrik ve elektronik cihazların yedek parça imalatı üzerine 1973’te Finlandiya’da kurulan, başta Çin olmak üzere dünyanın birçok noktasında üretim ve montaj fabrikaları olan SALCOMP’un ülkemizdeki ilk yatırımında sona gelindi.  Bir süredir test üretiminin yapıldığı fabrikada resmi açılış geçtiğimiz gün gerçekleşti. Avcılar Ambarlı Limanı yakınlarında 14 bin metrekarelik kapalı bir alanda faaliyet göstermeye başlayan telefon fabrikası ile gerek mavi gerek beyaz yaka olmak üzere yaklaşık 2 bin kişiye istihdam yaratılacak.

2020’de dünyanın en büyük 37. sistem entegretörü olan ve 26 ülkeye teknoloji ihraç eden Kontrolmatik, SALCOMP’un Avcılar’da hayata geçirdiği teknoloji yatırımının tüm teknik çözüm sürecini 3.5 ay gibi kısa bir sürede tamamladı.

Ülkemiz için son derece önemli olan bu yatırımın tüm teknik çözüm sürecini Molen Grup ile birlikte yönettiklerini belirten olan Kontrolmatik Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, “En ufak bir toz tanesi cep telefonlarının bozulmasına sebep oluyor. Bu nedenle fabrikada steril bir ortam oluşturuldu. Tavanlar bütün tozları tutan hepa filtrelerle donatıldı. Söz konusu fabrika için gerekli elektrik, mekanik, HVAC, kompresör ve nitrojen sistemi, akıllı üretim hatlarının kurulumu, dijital fabrika altyapısı (kontrol, haberleşme ve zayıf akım sistemleri) tüm dizayn, mühendislik, tedarik, uygulama, renovasyon ve rehabilitasyon işlerini 3.5 ay gibi bir sürede tamamladık. İçinden geçtiğimiz bu dönemde böylesine dünya devlerinin ülkemizde yatırım yapmaları, binlerce insana istihdam sağlamaları çok büyük bir öneme sahip. Kontrolmatik olarak adımızın global markalarla yan yana gelmesinden dolayı son derece mutluyuz.” diye konuştu. Aslanhan, önümüzdeki süreçte önemli ve prestijli yatırımlara imza atmaya devam edeceklerini söyledi.

 

Kontrolmatik, 2020’de 24 Milyon TL Kar Elde Etti

Dünyanın en büyük 37. Sistem Entegratörü seçilen Kontrolmatik, 2020 yılını 24 milyon TL kar elde ederek kapattı…

10.03.2021 – Adını uluslararası arenalara taşıyan mühendislik firması Kontrolmatik, 2008 yılından bu yana faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Her geçen gün büyüyen ve imza attığı başarılı projelerle Türkiye’nin adını yurt dışında duyuran firma, kurulduğu günden bu yana toplamda 25 farklı ülkede, Operasyonel Teknolojiler ve Endüstriyel Yazılım-Kontrol Sistemleri, IOT Sistemleri, Güç ve Enerji Sistemleri üzerine 300’den fazla proje ve uygulama gerçekleştirdi.  

Olumsuzluklara rağmen 2020’yi iyi kapattık

Geçtiğimiz gün 2020 yılı net karı yaklaşık 24 milyon TL, cirosu ise 201 milyon TL olarak açıklanan Kontrolmatik’in Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, pandemiyle geçen bir yıl olmasına rağmen iyi bir kar oranı ile yılı kapattıklarını belirterek, “2020, tüm sektörleri olumsuz anlamda etkileyen zor bir yıl oldu. Birçok firma inişler ve çıkışlar yaşadı. Ekonomik dalgalanmalar her kesimde hissedildi. Tüm bunlara rağmen firma olarak devam eden projelerimizin yanı sıra yeni projeler için de anlaşmalar yaptık. Bizim için son derece önemli olan bir halka arz süreci geçirdik. Halka arz sonrası yoğun bir ilgiyle karşılaştık. Yaşanan tüm sıkıntıları bir kenara koyarsak, bizleri mutlu eden bir ekonomik tablo ile yılı kapatmış olduk” dedi.

Bölgenin öncü şirketi olmayı hedefliyor

2020 yılını hedeflerinin üzerinde tamamlayan Kontrolmatik, 2021 yılına da başarılı bir giriş yaptı. Geçtiğimiz ay Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından düzenlenen “AG/OG Elektrik Tesis Yapım İşi” ihaleleri kapsamında kazandığı üç adet ihaleyle ilgili olarak vergiler hariç yaklaşık 65 milyon TL’lik sözleşmeye imza atan Kontrolmatik, yılın ikinci ayına da hızlı girdi.

Yükselen değeri ile başarılı projelerin içerisinde yer almaya devam eden Kontrolmatik, Gürcistan’da yer alan Namakvhani Hidroelektrik Santral Projesi’nin tasarım, imalat, mühendislik hizmetleri, fabrika testlerinin yapılması, sistemin sahaya teslimi, montaj süpervizörlük hizmeti ve sistemin yüksek gerilim testlerinin yapılması görevlerini üstlenerek ENKA İnşaat ve Sanayi A.Ş ile vergiler hariç yaklaşık 4 milyon Dolar bedelli sözleşme imzaladı.

Bunun yanı sıra Özbekistan Taşkent’te yüzde yüz bağlı ortaklık ve KONTROLMATIK TOSHKENT LLC (Sınırlı Sorumlu Şirket) unvanı ile yeni bir şirket kurdu.

Markanın 2021 hedefleriyle ilgili de konuşan Sami Aslanhan, “Bu yılki öncelikli hedeflerimiz arasında; imza attığımız işleri başarıyla sonuçlandırmak, ürün ve hizmet kalitemizi arttırarak müşterilerimizin ihtiyaçlarını en üst düzeyde karşılamak, hizmet verdiğimiz coğrafyalara yeni sektörler eklemek, iş yaptığımız sektörlerdeki yeni teknolojileri takip etmek, şirketimizdeki teknoloji yoğunluğunu arttırmaya çalışmak, yeni ülkelerde projeler hayata geçirmek ve mevcut ciromuzu yukarı taşımak yer alıyor. En büyük hedefimiz ise Endüstriyel Robotik Kodlama, Dijital Dönüşüm, Dijital Fabrika, Nesnelerin İnterneti, IOT gibi konularda ülkemizin ve bölgenin öncü şirketi olmak” diye konuştu. 

Dünya devleriyle aynı listede

Yakın tarihte yayımlanan Sistem Entegratörü Devleri 2020 Listesine göre Control Engineering tarafından dünyanın en büyük 37. Sistem Entegratörü seçilen ve bu anlamda Türkiye’yi başarılı şekilde temsil eden Kontrolmatik’in Türkiye dışında Kenya, Burkina Faso, Malavi, Nijerya, Irak, Gürcistan, Özbekistan gibi ülkelerde devam eden projeleri bulunuyor.

Yaklaşık yüzde 60’ı mühendislerden oluşan 150’yi aşkın kişinin çalıştığı Kontrolmatik, her türden tesisin dinamik kontrol edilebilmesi, bilgi akışı ve verilerinin toplanarak işlenebilmesi, yönetimde optimizasyonun yapılabilmesi, uzaktan yönetim ve siber güvenlik gibi konularda mühendislik çözümleri sunuyor.

Editöre Not: Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik AŞ, 2020 yılına ilişkin finansal raporuyla, 24 milyon TL kar elde ettiğini duyurdu. Şirketin hasılatı ise %7,7 artarak 201.141.518 lira oldu.

 

Kontrolmatik, Gürcistan’da 4 Milyon Dolarlık Hidroelektrik Santral Projesine İmza Attı

Gürcistan’da yer alan Namakvhani Hidroelektrik Santral Projesi için yaklaşık 4 milyon dolarlık sözleşme imzaladı

11.02.2021 – Enerji, madencilik, endüstriyel tesis ve ulaşım sektörlerinin ana faaliyet alanlarında yer alan Kontrolmatik; operasyonel teknolojiler, endüstriyel yazılım, haberleşme, bilgi güvenliği, nesnelerin interneti, güç sistemleri ve proje yönetimi çalışmalarının içerisinde yer alarak önemli iş birlikleri için imza atmaya devam ediyor.

Türkiye’nin önde gelen teknoloji enerji ve mühendislik şirketlerinden biri olan Kontrolmatik geçtiğimiz yıl şirketini halka arza açarak 12-13 Ekim tarihlerinde 1,3 milyar TL tutarında 26 kat üzerinde talep toplamış, bireysel ve kurumsal yatırımcıların yoğun ilgisiyle karşılaşmıştı.

Yılın son çeyreğinde ise elektrik ve elektronik cihazların yedek parça imalatı üzerine 1973’te Finlandiya’da kurulan, başta Çin olmak üzere dünyanın birçok noktasında üretim ve montaj fabrikaları olan SALCOMP’un Türkiye’de kuracağı cep telefonu fabrikasındaki tüm teknik çözümleri üstlenen Kontrolmatik, 2 bin kişiye istihdam yaratacak yatırımın teknoloji çözüm ortağı olarak yılı kapattı. 

2021’e hızlı girdi, projeler peş peşe geldi 

2020 yılını hedeflerinin üzerinde tamamlayan Kontrolmatik, 2021 yılına da başarılı bir giriş yaptı. Geçtiğimiz ay Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından düzenlenen “AG/OG Elektrik Tesis Yapım İşi” ihaleleri kapsamında kazandığı üç adet ihaleyle ilgili olarak vergiler hariç yaklaşık 65 milyon TL’lik   sözleşmeye imza atan Kontrolmatik, yılın ikinci ayına da hızlı girdi.

Yükselen değeri ile başarılı projelerin içerisinde yer almaya devam eden Kontrolmatik, Gürcistan’da yer alan Namakvhani Hidroelektrik Santral Projesi’nin tasarım, imalat, mühendislik hizmetleri, fabrika testlerinin yapılması, sistemin sahaya teslimi, montaj süpervizörlük hizmeti ve sistemin yüksek gerilim testlerinin yapılması görevlerini üstlenerek   ENKA İnşaat ve Sanayi A.Ş’ ile vergiler hariç yaklaşık 4 milyon Dolar bedelli sözleşme imzaladı.

 

Kontrolmatik Halka Arz Gong Töreni Gerçekleşti

19.10.2020

Kontrolmatik Teknoloji halka arzında toplam 26 kat talep toplandı

2020’de dünyanın en büyük 37. sistem entegretörü olan ve 24 ülkeye teknoloji ihraç eden Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş. 19 Ekim 2020 itibariyle borsada işlem görmeye başladı.

Türkiye’nin önde gelen, CFE Media and Technology’nin yayınladığı listeye göre ise 2020’de dünyanın en büyük 37. sistem entegretörü olan ve 24 ülkeye teknoloji ihraç eden Kontrolmatik Teknoloji’nin Gedik Yatırım’ın tek yetkili yatırım kuruluşu olduğu 50 milyon TL büyüklüğündeki halka arzı, 12-13 Ekim tarihlerinde 1,3 milyar TL tutarında 26 kat üzerinde talep toplanarak, bireysel ve kurumsal yatırımcıların yoğun ilgisiyle başarılı bir şekilde tamamlandı.

Kontrolmatik’in 12-13 Ekim 2020 tarihlerindeki halka arzında, bireysel yatırımcı kategorisinde tahsisatın 38,2 katı, yurtiçi kurumsal yatırımcı kategorisinde tahsisatın 18,2 katı, yurt dışı kurumsal yatırımcı kategorisinde ise tahsisatın 8,7 katı talep geldiği bildirildi. Toplamda ise Kontrolmatik halka arz büyüklüğünün 26,3 katı talep toplanırken, 18.255 adet bireysel ve 57 adet kurumsal yatırımcıya dağıtım gerçekleşti.

Şirketin Borsa İstanbul’da yapılan gong töreninde konuşan Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, şirket hisselerinin gördüğü yoğun ilgiden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Aslanhan “Bugün Borsa İstanbul ana pazarda işlem görmeye başlamamızın ilk günü. Öncelikle bize güvenerek şirketimize ortak olmayı seçen tüm yatırımcılara çok teşekkür ediyorum. Halka arza giderek şeffaflaşma ve prestij odaklı bir adım atmayı hedefledik. Halka arzdan elde edilecek fon kaynaklarını AR-GE, yeni yatırımlar, ihracata yönelik faaliyetler ve işletme sermayesi ihtiyacı için kullanacağız. Paylarımıza olan bu ilgi bizi onurlandırdı. Şimdi yatırımcılarla, yeni ortaklarımızla birlikte bu şirketi daha da ileri taşımak için tüm gücümüzle çalışacağız” dedi.

24 ülkede 300 proje

Kuruluşundan bu yana Kontrolmatik olarak sadece Türkiye’de değil aynı zamanda Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’da 24 ülkede 300’ün üzerinde proje gerçekleştirdiklerini belirten Aslanhan, “Türkiye’de kamu ve özel sektör ile çok önemli projelere imza atarken, dünya genelinde de bir Türk şirket olarak kendimizi kanıtladık. 5 ülkede (Türkiye, Irak, Kenya, Kuveyt, Gine) proje ofisimiz bulunuyor. Şimdiye kadar yaptığımız projeler enerji, madencilik, endüstriyel tesis ve ulaşım sektörü gibi çok geniş bir yelpazede ve Türkiye’nin kendi alanında mühendislik ve anahtar teslim projelerde önde gelen firmasıyız” sözlerini kullandı.

Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Gönen gong töreni sırasında yaptığı konuşmasında “Borsanın esas faydası büyüyen şirketlerimize kaynak bulmak. Yatırımcı sayımız ne kadar çok olursa bunu yapmamız o kadar mümkün. Yerli yabancı bireysel kurumsal tüm yatırımcıların dengeli yer aldığı bir tablo çok güzel. Son yıllarda yerli yatırımcı sayımız arttıkça, fonlarımız büyüdükçe bunu yakaladık. Devam ettirmek hepimizin sorumluluğu” dedi.

Törende Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, Gedik Yatırım CEO’su Onur Topaç, Gedik Yatırım Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi T.Metin Ayışık, Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Tanrıöver, Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Üyesi Ömer ÜNSALAN, Halit ÜNSALAN gongu çalan isimler oldu.

 

Kontrolmatik Teknoloji Halka Arzına Yatırımcılardan İlgi

15.10.2020 – 2020’de dünyanın en büyük 37. sistem entegretörü olan ve 24 ülkeye teknoloji ihraç eden Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş’nin talep toplama süreci tamamlandı.

Türkiye’nin önde gelen, CFE Media and Technology’nin yayınladığı listeye göre ise 2020’de dünyanın en büyük 37. sistem entegretörü olan ve 24 ülkeye teknoloji ihraç eden Kontrolmatik Teknoloji’nin Gedik Yatırım’ın tek yetkili yatırım kuruluşu olduğu 50 milyon TL büyüklüğündeki halka arzı, 12-13 Ekim tarihlerinde 1,3 milyar TL tutarında 26 kat üzerinde talep toplanarak, bireysel ve kurumsal yatırımcıların yoğun ilgisiyle başarılı bir şekilde tamamlandı.

Gedik Yatırım’ın bugün KAP’ta yaptığı açıklamaya göre, Kontrolmatik’in 12-13 Ekim 2020 tarihlerindeki halka arzında, bireysel yatırımcı kategorisinde tahsisatın 38,2 katı, yurtiçi kurumsal yatırımcı kategorisinde tahsisatın 18,2 katı, yurt dışı kurumsal yatırımcı kategorisinde ise tahsisatın 8,7 katı talep geldiği bildirildi. Toplamda ise Kontrolmatik halka arz büyüklüğünün 26,3 katı talep toplandığı belirtildi.

Şirketin halka arzına yönelik bir açıklama yapan Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, şirket hisselerinin gördüğü yoğun ilgiden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Aslanhan “Halka arza giderek şeffaflaşma ve prestij odaklı bir adım atmayı hedefledik. Halka arzdan elde edilecek fon kaynaklarını AR-GE, yeni yatırımlar, ihracata yönelik faaliyetler ve işletme sermayesi ihtiyacı için kullanacağız. Paylarımıza olan bu ilgi bizi onurlandırdı. Şimdi yatırımcılarla, yeni ortaklarımızla birlikte bu şirketi daha da ileri taşımak için tüm gücümüzle çalışacağız. Kontrolmatik olarak, Şirket’imize ortak olmayı seçen tüm yatırımcılara teşekkür ederiz” dedi. 

Toplamda 21.279 yatırımcıya dağıtım

Sermaye artırımı ve ortak satışı yoluyla gerçekleşen Kontrolmatik halka arzında, 6,90 TL fiyatıyla halka arz edilen 7.250.000 TL nominal değerli payların %50’si 18.255 adet yurtiçi bireysel yatırımcıya, %30’u 55 adet yurtiçi kurumsal yatırımcıya ve %20’si 7 adet yurtdışı kurumsal yatırımcı olmak üzere toplamda 18.317 yatırımcıya dağıtımı gerçekleştirildi.

Kontrolmatik A.Ş. halka arzının dağıtım tutarları ve talebi karşılanan başvuru sayısı, yatırımcı grubu bazında aşağıdaki şekilde detaylanıyor:

Yatırımcı Grubu Talep Dağıtım
Kişi Sayısı Adet Oran Kişi Sayısı Adet Oran
Yurt İçi Bireysel 18.256 138.312.939 %73 18.255 3.625.000 %50
Yurt İçi Kurumsal 55 39.539.376 %21 55 2.175.000 %30
Yurt Dışı Kurumsal 7 12.672.464 %7 7 1.450.000 %20
TOPLAM 18.318 190.524.779 %100 18.317 7.250.000 %100

Borsa İstanbul Ana Pazar işlem görme tarihi: 19 Ekim 2020

Kontrolmatik Teknoloji paylarının KONTR kodu ile 19 Ekim 2020 Pazartesi günü gong töreniyle Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlaması bekleniyor.

24 ülkede 300 proje

Kuruluşundan bu yana Kontrolmatik olarak sadece Türkiye’de değil aynı zamanda Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’da 24 ülkede 300’ün üzerinde proje gerçekleştirdiklerini belirten Kontrolmatik Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, “Türkiye’de kamu ve özel sektör ile çok önemli projelere imza atarken, dünya genelinde de bir Türk şirket olarak kendimizi kanıtladık. 5 ülkede (Türkiye, Irak, Kenya, Kuveyt, Gine) proje ofisimiz bulunuyor. Şimdiye kadar yaptığımız projeler enerji, madencilik, endüstriyel tesis ve ulaşım sektörü gibi çok geniş bir yelpazede ve Türkiye’nin kendi alanında mühendislik ve anahtar teslim projelerde önde gelen firmasıyız” sözlerini kullandı.

 

 

Kontrolmatik Halka Arza Gidiyor

29.09.2020 – Türkiye’nin önde gelen, CFE Media and Technology’nin yayınladığı listeye göre ise 2020’de dünyanın en büyük 37. sistem entegretörü olan ve 24 ülkeye teknoloji ihraç eden Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş, sadece Gedik Yatırım aracılığıyla 12-13 Ekim günlerinde halka arz oluyor.

2008 yılında yerli sermaye ile kurulmasının ardından bir Türk markası olan Kontrolmatik’in, 6.250.000 TL nominal payları sermaye artırımı, 1.000.000 TL nominal payları ise ortak satışı yoluyla halka arz edilecek olup, halka arz sonrası çıkarılmış sermayesinin yüzde 20’sinin BIST Ana Pazar’da işlem görmesi bekleniyor. Sabit Fiyatla Talep Toplama yöntemiyle “sadece” Gedik Yatırım aracılığıyla gerçekleşecek arzın talep toplama tarihleri ise 12-13 Ekim’de olacak. Halka arz fiyatı 6,90 TL olarak belirlenirken, halka arz büyüklüğü ise 50 milyon TL olacak.

Kontrolmatik Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, yalnızca Türkiye’de değil, dünya genelinde de küresel devlere rakip olduklarını ve yerli bir şirket olarak önemli projelere imza atmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, “Halka arza giderek şeffaflaşma ve prestij odaklı bir adım atmayı hedefledik. Halka arzdan elde edilecek fon kaynaklarını ise AR-GE, yeni yatırımlar, ihracata yönelik faaliyetler ve işletme sermayesi ihtiyacı için kullanacağız. Yatırımlarına akıllı mühendislik çözümleriyle değer katmak isteyen tüm yatırımcılarımız için, 24 ülkeye teknoloji ihraç eden Kontrolmatik şirketimizi halka arz ediyoruz” dedi.

24 ülkede 300 proje  

Kuruluşundan bu yana Kontrolmatik olarak sadece Türkiye’de değil aynı zamanda Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’da 24 ülkede 300’ün üzerinde proje gerçekleştirdiklerini belirten Aslanhan, “Türkiye’de kamu ve özel sektör ile çok önemli projelere imza atarken, dünya genelinde de bir Türk şirket olarak kendimizi kanıtladık. 5 ülkede (Türkiye, Irak, Kenya, Kuveyt, Gine) proje ofisimiz bulunuyor. Şimdiye kadar yaptığımız projeler enerji, madencilik, endüstriyel tesis ve ulaşım sektörü gibi çok geniş bir yelpazede ve Türkiye’nin kendi alanında mühendislik ve anahtar teslim projelerde önde gelen firmasıyız” sözlerini kullandı.

Dünya’daki 37’inci büyük sistem entegratörü 

CFE Media & Technology’nin Global Sistem Entegratör veri tabanında yayınlanan listeye göre 2020 yılında dünyanın en büyük 37’inci sistem entegratörü seçildiklerini kaydeden Aslanhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu listede, alanımızda dünyanın ilk 40 listesine giren bir Türk şirket olarak küresel devlerle hem Türkiye’de hem de dünya genelinde yarışıyoruz. Kalite odaklı mühendislik çözümleri, enerji santralleri ve endüstriyel tesislerde enerji kaynaklarının verimli kullanılması için üretilen farklı proje ve hizmetlerin yanında, operasyonel teknolojiler, endüstriyel yazılım, kontrol sistemleri, haberleşme bilgi güvenliği, nesnelerin interneti, güç sistemleri ve proje yönetimi gibi başlıklar temel faaliyet alanlarımıza giriyor. Şu an devam eden 50’nin üzerinde projemiz bulunuyor. Özellikle bu dönemde gelirlerimizin döviz cinsinden olması da bir avantaj. 138 çalışanımızın  önemli bir kısmı mühendis ve teknisyenlerden oluşuyor. 2017-2019 yıllarında satışlarımız yıllık bazda yüzde 132, FAVÖK marjımız ise %220 arttı. Şimdi bu başarı grafiğimizi, hisselerimizin yüzde 20’sini halka arz ederek yeni bir boyuta taşıyacağız.”

Terzi işi çözümler

Rakiplerinden ayrılan en büyük avantajlarının maliyet ve sürede optimum çözümler sunabilme olduğunun altını çizen Aslanhan, “Sistem entegratörü olarak marka bağımsız çalışabilme ve projelere farklı çözümler uygulayabilme avantajımız söz konusu. Retrofit projelerde büyük firmalara kıyasla daha atak ve esnek çözümler sunabiliyoruz. Ayrıca zorlu coğrafyalarda iş yapabilme ve yürütebilme kapasitemiz mevcut. Bu da bizi ciddi anlamda ayrıştırıyor. Kendi yazılım ekibimiz aracılığıyla müşterilerine yönelik çözümleri mevcut ürün ve platformlar üzerinden ihtiyaca yönelik olarak hızlı ve maliyet etkin şekilde çözümleyebiliyoruz. Şu an Afganistan, Kenya, Malawi, Burkino Faso, Irak, Türkiye’de devam eden projelerimiz bulunuyor” dedi.

GE General Electric Türkiye çözüm ortağı

Aslanhan, tamamlanan büyük projeler sayesinde oluşan güçlü referanslara sahip olduklarını ve General Electric’in Yüksek Gerilim ve otomasyon alanında Türkiye, Sudan ve Afganistan çözüm ortağı ve yetkili temsilciliğini yürütmekte olduklarını belirtti . Bu da aslında bu büyüklükte global bir markanın bize güvenmesinin yaptığımız işi ne kadar doğru ve başarılı yürüttüğümüzü kanıtı niteliğinde. GE, Huawei, ABB, Siemens, Nozomi, OSI Soft gibi güçlü şirketlerle kurulan işbirlikleri sayesinde de yaptığımız pek çok iş bulunuyor” diye vurguladı.

Amaç hizmet verilen pazarlarda kalıcı olmak

Halka arzdan gelecek kaynağın kullanımına ilişkin de açıklama yapan Aslanhan, “Yeni projelerde uzun zamanlı ürün ve hizmet harcamaları yapılması gerekli, ileriye dönük fırsatların değerlendirilebilmesi için işletme sermayesinin güçlendirilmesini amaçlıyoruz. Hayata geçirmeyi hedeflediğimiz pek çok Ar-Ge projemiz var. Ar-Ge çalışmaları neticesinde geliştirilebilecek ürünlerin seri üretim tesisi altyapısı için gerekli yatırımı yapmamız gerekiyor. Mühendislik geliştirme yazılımı ve IT altyapısı kapasite artışı da planlıyoruz. Hizmet verdiğimiz pazarlarda kalıcı olmamız açısından markamıza bu yatırımları yapmamız ve küresel dünyada bilinilirliğimizi arttırmamız gerekiyor” dedi 

Talep toplama sadece Gedik Yatırım aracılığıyla

Halka arza ilişkin olarak Aslanhan, “Halka arz edilecek payların yüzde 50’si yurtiçi bireysel yatırımcılara, kalanı ise yurtiçi ve yurtdışı kurumsal yatırımcılara tahsis edilmesi planlanıyor. Talepler 12-13 Ekim Pazartesi ve Salı günleri 6,90 TL sabit fiyatla sadece Gedik Yatırım aracılığıyla toplanacak” dedi. 

KONTROLMATİK HAKKINDA:

2008 yılında Türkiye merkezli kurulmuştur. İhraççının ana faaliyeti yurtiçi ve yurtdışı kamu kuruluşlarına ve özel ticari kuruluşlara başta elektrik üretim santralleri, elektrik iletim ve dağıtım tesisleri olmak üzere petrol, gaz, şeker, gübre, kâğıt, çimento, maden vb. endüstriyel proseslerde, ulaşım sektöründe ise altyapı projeleri için operasyonel teknoloji çözümleri sunmak, operasyonel teknoloji paketlerinin bilgi teknolojileri ile entegrasyon proje ve yazılımlarını gerçekleştirmek, yukarıdaki sıralanan tesis ve sektörlerinin dijital dönüşüm ve tüm

elektrifikasyon, koruma, kontrol, izleme, yazılım, haberleşme altyapıları, siber güvenlik ihtiyaçları için temel tasarım kapsamlarından başlayıp işletmeye alınmasına kadar gerekli tüm mühendislik, tedarik, kurulum, test ve devreye alma hizmetlerini uçtan uca, anahtar teslim tek bir çatı altında sunmak ve gerçekleştirmektir. Şirket Türkiye’deki  önemli alt yapı projelerinde yer alırken General Electric’in (GE) ilgili ürün gruplarında Türkiye temsilciliğini de yürütmektedir. Diğer yandan sektörün önde gelen Huawei, ABB, Siemens, Nozomi, OSI Soft gibi firmalarıyla işbirlikleri de bulunmaktadır . ISO 9001, 14001, 18001, 27001 Uluslararası Akreditasyon Belgeleri’ne sahiptir. 

Editöre Not:

Halka arz ile ilgili olarak hazırlanan izahname seti ve tasarruf sahiplerine satış duyurusu; Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.org.tr), Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. (www.gedik.com) ve Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş. (kontrolmatik.com) internet sitelerinde yayımlanmaktadır.