Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Halkbank 2021...

Halkbank 2021 Yılı 2. Çeyrek Finansal Sonuçlarını Açıkladı

13.08.2021 – Toplam kredilerini 598,9 milyar TL’ye yükselten Halkbank; esnaf, sanatkâr ve KOBİ’lerin finansman ihtiyaçlarına destek vermeye devam etti. 

Halkbank, 2021 Haziran sonu itibarıyla aktif büyüklüğünü geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,3 artırarak 716,5 milyar TL’ye taşıdı. Yılın ikinci çeyreğinde başta kadın girişimciler olmak üzere KOBİ’lerin desteklenmesine yönelik uygulamalarını çeşitlendiren Banka, toplam kredilerini yüzde 14,7 artışla 598,9 milyar TL’ye yükseltirken, toplam mevduatını da yüzde 26,8 büyütme başarısı göstererek 507,3 milyar TL seviyesine getirdi.

Ülke ekonomisine güçlü desteğini ikinci çeyrekte de sürdüren Halkbank, esnaf ve sanatkârlar başta olmak üzere reel sektöre, turizm işletmelerine ve kadın girişimcilere uygun koşullarda finansman desteği sağlıyor. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, “Halkbank olarak bu dönemde toplam kredilerimizi yüzde 14,7 artışla 598,9 milyar TL’ye yükselterek, reel sektörün finansmana erişimine güçlü şekilde destek vermeyi sürdürdük” diye konuştu.

Bu dönemde mevduat sahiplerinin Halkbank’a büyük ilgi gösterdiğine dikkat çeken Osman Arslan, “Toplam mevduatımızı yüzde 26,8 büyütme başarısı göstererek 507,3 milyar TL seviyesine getirdik ve aktif büyüklüğümüzü de yüzde 20,3 artışla 716,5 milyar TL’ye taşıyarak Türkiye finans sektörüne yön veren öncü kurumlardan biri olma misyonumuzu sürdürdük” açıklamasını yaptı.

Esnaf, Sanatkâr ve KOBİ’lerin Bankası Halkbank

Halkbank Genel Müdürü sözlerini şöyle sürdürdü: ”Esnaf kredilerinin de dahil olduğu KOBİ kredilerinde son bir yılda 83 milyar TL kredi kullandırımı yapılarak 204,2 milyar TL’lik kredi bakiyesine ulaşılmıştır. Yüzde 21,3 seviyesindeki KOBİ Kredileri pazar payımızla sektördeki lider konumumuzu koruduk. Üreten Türkiye’nin güçlü bankası olarak KOBİ Bankacılığı alanında 83 yıldır ülkemizin ekonomik kalkınmasına katkımızı etkin şekilde ortaya koymaktayız.”

Dijital Bankacılık kanallarımızla tercih ediliyoruz

Osman Arslan açıklamalarına; “Başarılı finansal sonuçların oluşmasında dijital dönüşüme zamanında yaptığımız yatırımların ve bu yolda aldığımız mesafenin de önemli bir payı bulunmaktadır. Pandemi döneminde dijital ve mobil bankacılık kullanımı katlanarak artmıştır. 2021 Haziran sonu itibarıyla mobil şube, internet bankacılığı, SMS, ATM ve Halkbank Dialog dijital kanallarımızdaki üye sayımızı artırdık. Banka organizasyon yapısında da Dijital Dönüşüm ve Dijital Bankacılık hizmetlerini öne çıkaracak şekilde değişiklik gerçekleştirdik. Bunun yanı sıra geleneksel bankacılık hizmet kalitemizi de koruduk ve son 1 yılda 9 yeni şube açarak hizmet ağımızı genişlettik ve şube sayımızı 1.015’e yükselttik” şeklinde devam etti.

Kadın girişimcilere verdiğimiz desteklerle parlıyoruz

“Yılın ikinci çeyreğinde bankamızın faaliyetleri açısından yoğun bir dönem geçirdik” diyen Osman Arslan, “Yeni yaşımıza girerken kuruluş misyonumuza uygun şekilde, toplumun farklı kesimlerinin ihtiyaçlarına cevap vermeye odaklandık. Bu dönemde özellikle kadın girişimcilerimize sağladığımız avantajlı finansal desteklerle, bankacılık sektöründe pozitif şekilde ayrıştık. Kadın Girişimci Kredi Paketimizi, yurt çapında düzenlediğimiz Üreten Kadınlar Toplantılarımızla duyurmaya devam ettik ve bu desteğimizden faydalanarak, olağanüstü işlere imza atan kadın girişimcilerimizin başarı hikayelerine şahit olduk. Bursa’dan Gaziantep’e, Antalya’dan Samsun’a dek kadınlarımız, sağladığımız finansal desteği yatırıma, istihdama ve ihracata dönüştürmektedir. Ortaya çıkan ilham verici örnekler kadınlarımıza yönelik yeni destekler üretme konusunda bizleri teşvik etmektedir. Ayrıca Kadın Kooperatifleri Destek Paketimizi hayata geçirerek, kooperatif çatısı altında faaliyet gösteren kadınlarımızın önündeki finansal engelleri aşmaya yöneldik. ‘Üreten Kadının Bankası’ anlayışıyla kadın girişimcileri destekleyecek yeni ürün ve hizmetleri geliştirmeye devam edeceğiz” bilgisini paylaştı.

Uzmanlar Halkbank 2. Çeyrek Finansal Sonuçlarını Değerlendirdi…

Halkbank 2021 yılı 1. çeyrek finansal sonuçları açıklandı

8.5.2021 – Halkbank, Türk Lirası nakdi kredilerinde yüzde 37,6 büyüme başarısıyla toplam kredilerini 577,7 milyar TL’ye yükselterek reel sektörün finansmana erişimine önemli ölçüde destek vermeye devam etti 

Halkbank, 2021 Mart sonu itibarıyla aktif büyüklüğünü, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,1 artırarak 692,9 milyar TL’ye taşıdı. Çeşitli meslek gruplarına özel çözümler üreterek ekonomik canlılığa katkı vermeye odaklanan Halkbank geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre, nakdi kredilerinde yüzde 30,3 artış sağlarken, toplam kredilerini ise yüzde 30,8 artışla 577,7 milyar TL’ye yükseltti. Banka, özellikle TL nakdi kredilerde yüzde 37,6 büyüme başarısı yakaladı. Halkbank’ın toplam mevduatı ise 2020 Mart sonuna kıyasla yüzde 44,1 artışla 471,6 milyar TL oldu.

Halkbank’tan milli ekonomiye güçlü finansman desteği için meslek birlik ve odaları ile işbirliği

Sağladığı desteklerle piyasadaki canlılığa katkı vermeye odaklandıklarını söyleyen Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, “KOBİ kredileri büyüklüğümüz 199 milyar TL ve KOBİ kredileri pazar payımız %21,5 seviyesine ulaşarak sektördeki lider konumumuzu sürdürmekteyiz. Son 1 yılda 42,5 milyar TL’si esnaf kredisi olmak üzere 124 milyar TL KOBİ kredisi kullandırdık. Bundan sonra da ülkemiz ekonomisinin itici gücü olan KOBİ’ler başta olmak üzere reel sektör firmalarını desteklemeye devam edeceğiz.

Reel sektörün farklı iş kolu temsilcilerinin geniş katılımı ile görüşmeler gerçekleştirerek, mevcut durumlarını ve bizden beklentilerini dinledik. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ile protokoller imzalayarak, sektörün pandemi süreci nedeniyle yaşadığı sıkıntıları aşmaya yönelik çalışmalar yaptık. Bu dönemde önceliğimiz toplumun farklı kesimlerinin acil ihtiyaçlarına yanıt vererek ekonomik faaliyetlerin sürdürülebilirliğini sağlamak, Cumhurbaşkanlığımız kararları öncülüğünde Hazine ve Maliye Bakanlığı politikaları doğrultusunda salgınla mücadele yönünde alınan önlemlere kalıcı bir katkı vermektir. ‘Önce Halk, Sonra Banka’ ilkemiz doğrultusunda çizdiğimiz yol haritasında kararlı adımlarla ilerlemekteyiz” dedi.

Türk bankacılık sektöründe Halkbank’tan bir ilk: Kadın Girişimci Bankacılık birimi kuruldu 

Arslan, “Bu dönemde kadın girişimcilere de özel avantajlar sunduk. Bünyemizde Kadın Girişimci Bölüm Müdürlüğü’nü kurduk ve bankacılık sektöründe bir ilke imza attık. Böylelikle kadınlara yönelik desteğimizi kurumsallaştırdık. Kadın girişimci kredisiyle de ilk çeyrekte kadın girişimci esnaf dahil yaklaşık 20 bin kadın girişimciye 1.8 milyar TL’nin üzerinde kaynak sağladık” diyerek sözlerini sürdürdü.

Halkbank’ın sektördeki öncü rolü, ödül ve uluslararası sertifikalarla tescillendi

Osman Arslan, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bankamız, ülke ekonomisine katma değer sağlayan büyük markaların ödüllendirildiği Değer Zirvesi’nde ‘Topluma Değer Katan Marka’ ödülüne layık görüldü. Bu etkinlikte ‘Başarı dolu bir geçmişe uzanan kökleri ile hiç durmadan boy vermeye devam eden, her koşulda Türk halkı için çalışan ve üreten Türkiye’nin en büyük destekçisi’ olarak tanımlanmaktan gurur duyduğumuzu ifade etmek isterim.

Uluslararası düzeyde de; İç Sistemler Grup Başkanlığımız çalışmaları ile uluslararası geçerliliği olan ISO9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Sertifikası alarak kaliteli hizmet standartlarımızın sürdürülebilirliğini belgeledik. Önümüzdeki dönemde de sahadaki etkin varlığımızı sürdürmeye ve teknolojinin sağladığı tüm imkanlardan yararlanarak hizmet kalitemizi örnek düzeyde muhafaza etmeye devam edeceğiz.”

Halkbank Aktif Büyüklüğünü 680 Milyar TL’ye Taşıdı

Halkbank 2020 yıl sonu finansal sonuçları açıklandı 

Halkbank aktif büyüklüğünü 680 milyar TL’ye taşıdı 

Yeni uygulama ve hizmetlerle dolu zorlu bir yılı geride bırakan Halkbank, 2020 yılında çarpıcı rakamlara imza attı. Bankanın aktif büyüklüğü, 2019 yılına göre 2020’de yüzde 48,8 artışla 680 milyar TL oldu. Nakdi krediler ise yüzde 45,5’lik yükselişle 449,7 milyar TL’ye ulaştı. Halkbank, bu süreçte 2,5 milyon yeni müşteri kazandı.  

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, “Pandemi etkisiyle biçimlenen 2020’de Türkiye ekonomisinin gücünü koruyabilmesinde banka olarak önemli sorumluluklar üstlendik. Reel sektörün finansmana erişiminde dijitalleşen yeteneklerimizi geliştirdik ve gücümüzü de kullanarak yeni imkanlar sağladık. Güçlü büyüme ve müşteri genişlemesiyle etkileyici bir yılı geride bıraktık” dedi.     

15.2.2021 – Küresel salgının damgasını vurduğu, ekonomik aktivitelerin dönüşüm geçirdiği hareketli bir yılda Halkbank, sorumlu bankacılık örneği ortaya koydu. Pandeminin ekonomik etkilerini aşabilmeleri için; küçük işletmelere, şirketlere ve bireysel müşterilerine finansman erişiminde önemli açılımlar sağlayan Halkbank, nakdi ve gayri nakdi olmak üzere toplam kredi hacmini yüzde 41,4’lük artışla 564,3 milyar TL seviyesine çıkarttı.     

Krediler ve Mevduatta 2’nci, Aktif Büyüklükte 3’üncü büyük banka

Müşterilerini Türk Lirası ürünlere odaklanmaya teşvik eden banka, bu süreçte toplam mevduatını yüzde 53,6 artırarak 297,7 milyar TL’den 457,3 milyar TL’ye taşıdı. Aktif büyüklüğünü de yüzde 48,8 artışla 680 milyar TL’ye yükselten Halkbank, aktif büyüklükte Türkiye’nin en büyük 3’üncü bankası, krediler ve mevduat büyüklüğünde ise Türkiye’nin en büyük 2’nci bankası olarak yerini aldı. Bankanın net dönem karı, 2,6 milyar TL düzeyinde gerçekleşti.

Ticari kartta büyük atılım

Halkbank 2020 yılında 2,5 milyon yeni müşteri kazandı. Ticari kart alanında yaptığı büyük atılımla 1 milyonun üzerinde ticari kart müşterisine ulaşarak, ticari kart sayısında sektörün 2.bankası konumuna yükseldi.

Önce Halk Sonra Bankayız

Finansal verileri değerlendiren Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan şunları söyledi: “Pandemi etkisiyle biçimlenen 2020’de Türkiye ekonomisinin gücünü koruyabilmesinde Halkbank olarak önemli sorumluluklar üstlendik. Sorumlu bankacılık anlayışımızla; daha fazla üretim, istihdam ve ihracat için, her zaman reel sektörün yanında yer aldık. Reel sektörün finansmana erişimde dijitalleşen yeteneklerimizi geliştirdik ve gücümüzü de kullanarak yeni imkanlar sağladık. Büyüme stratejimizin merkezine ekonomi yönetimimizin makroekonomik istikrar programını koyarak; ülkemizin ekonomik büyümesine güçlü ivme katan karar ve adımların sahadaki etkin uygulayıcısı olduk. 23 bin 500 kişiye ulaşan personel sayımızla pandemi döneminde ‘Önce Halk Sonra Banka’ olduk ve olmaya da devam edeceğiz.”

KOBİ’ler, Esnaf ve Sanatkarlar için ihtiyaca uygun yeni ürünler

Pandemi ve normalleşme döneminde bankacılık sektörünün üstündeki sorumluluğun arttığına dikkat çeken Osman Arslan, Halkbank olarak bu süreçte KOBİ’lere, Esnaf ve Sanatkarlara önemli destekler sunmaya odaklandıklarını paylaştı. “Bankamızın ticari kredileri içindeki KOBİ kredilerinin payını yüzde 52,7 gibi çok yüksek bir seviyeye taşıdık. 2021 hedefimiz bu oranı yüzde 60 seviyelerine çıkarmak” diyen Arslan, 2020 yılında 322 Milyar TL’nin üzerinde nakit kredi kullandırımıyla halkımızın yanında olduk.  Ayrıca; toplam 850 bin işletme ve bireysel müşterimizin, 40,1 milyar TL’lik kredisini erteledik. Hazine ve Maliye Bakanlığı faiz destekli esnaf kredilerinde, 2020 yılındaki 2 ertelemeye ek olarak, Ocak ayından itibaren 6 ay erteleme gerçekleştirerek esnafımızı rahatlattık” diye konuştu.

Esnafa Destek Artarak Devam Ediyor

Sadece 2020 yılında esnaf ve sanatkarlarımıza kullandırdığımız kredi tutarı 42,7 Milyar TL, 2020 yıl sonu esnaf kredi bakiyemiz 68,6 Milyar TL’yi aşmış durumdadır. 2002 yılından bu yana 3,1 Milyon esnaf ve sanatkara kullandırdığımız kredi tutarı 161,3 Milyar TL’ye ulaştı. Her koşul altında Esnafımıza desteğe devam edeceğiz. 

Dijitalleşme etkisi 

Özkaynaktan mevduata, kredilerden menkul değerlere dek tüm kategorilerde büyüme ortaya koyan Halkbank’ın bu başarısında dijitalleşmenin de oldukça etki ve katkısı oldu.  İnternet bankacılığı ve mobil şube altyapısı, müşterilerin birçok işlemini şubeye gelmeden tamamlayabilmesini sağladı. Esnaf ve bireysel kredi başvuruları web ortamında alındı. Tüm sorgu kontrolleri dijital ortamda gerçekleştirilerek, tahsis süreçlerinde başarılı bir yönetim gerçekleştirildi. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, “yaklaşık 2 milyon müşterimize kredilerini dijital kanallardan kullandırdık. Son 1 yıl içinde, 3,8 milyona yakın müşteri, bankanın dijital kanallarından işlem yaptı. Bu süreçte bankamızın tüm dijitalleşme çalışmalarını tek noktadan koordine etmek üzere Dijital Dönüşüm Ofisi’mizi oluşturduk. Sonuç itibarıyla tüm yeniliklerimiz, önlemlerimiz ve çözümlerimizle güçlü büyüme ve müşteri genişlemesi sağlayan etkileyici bir yılı geride bıraktık. 2021’de de finansman imkanlarımız ve bankacılık çözümlerimizle müşterilerimizin ve Türkiye ekonomisinin hizmetinde olmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

 

Halkbank 595,7 Milyar TL Aktif İle En Büyük İkinci Banka Oldu

14.08.2020 – Yılın ilk yarısında aktif büyüklüğünü 138,7 milyar TL artırarak geçtiğimiz sene sonuna göre yüzde 30,3 artış sağlayan Halkbank, 595,7 milyar TL aktif büyüklük ile bankacılık sektöründe ikinci sıraya yükseldi. İkinci çeyrek sonunda toplam kredilerini 522 milyar TL’ye taşıyan Halkbank, KOBİ Bankacılığı alanında ise; yüzde 22,3 ile rekor bir pazar payı açıkladı. Toplam mevduatı 400 milyar TL’ye ulaşan Banka bu dönemde 1,8 milyar TL kâr elde ederek her alanda güçlü bir performans ortaya koydu. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, “Bankamızın nakdi kredileri içinde, bireysel krediler hariç, KOBİ kredilerinin payı yüzde 54 gibi yüksek bir seviyede. Yapacağımız çalışmalarla bu oranı daha da artıracağız” dedi.

Halkbank toplam kredi ve toplam mevduat sıralamasında olduğu gibi, aktif büyüklük bazında da Türkiye’nin ikinci büyük bankası oldu. Yılın ilk yarısında toplam kredilerde yüzde 30,8 artış sağlayan Bankanın mevduattaki büyümesi ise; yüzde 34,3 oldu. Reel sektöre desteği rekor seviyeye yükselen Halkbank’ın ikinci çeyrek sonunda KOBİ Bankacılığı alanındaki pazar payı yüzde 22,3 olarak gerçekleşti.

“Türkiye’nin bize güvenini boşa çıkarmadık”

İkinci çeyrekte pandemiyle mücadeleyi başarıyla yöneten Türkiye’nin, normalleşme adımlarıyla birlikte yeniden büyüme ivmesi kazandığını belirten Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan şunları söyledi:

Salgını ekonomik anlamda en az hasarla atlatan ülkelerden biri olduk. Tüm vatandaşlarımıza büyük sorumluluk düşen bu dönemde, müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarına hızlı yanıtlar verdik. Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında, 3 milyon kişi ve kuruma verdiğimiz destek kredi ötelemeleri ile birlikte 120 milyar TL’yi aştı. Türkiye’nin bize güvenini boşa çıkarmadığımız için mutluyuz. Halkımız varsa biz de varız; çünkü biz 82 yıldır Önce Halk, Sonra Bankayız.”

Halkbank’ın nakdi kredileri içinde, bireysel krediler hariç, KOBİ Kredilerinin payının yüzde 54 olduğunu belirten Arslan: “KOBİ’lerin başarı ve istikrarını; girişimciliğin teşviki, inovasyonun gelişimi ve sosyal dengenin sürekliliği için oldukça önemli buluyoruz. Bu sebeple de kamu bankaları olarak, reel sektörü stratejik hedeflerle destekleyerek bankacılık sektörüne öncülük ediyoruz. Yüksek katma değerli üretimi desteklemek üzere, ihracata ve istihdama yönelik verdiğimiz destekler, güçlü ekonominin güçlü kurumları olduğumuzu bir kez daha ortaya koydu” dedi.

Halkbank pandemi sürecinde KGF teminatlı İşe Devam Kredi Desteği – Can Suyu İşletme, İşe Devam Desteği – Küçük İşletme Can Suyu Kredisi, Çek Ödeme Destek Kredisi, Maaş Ödeme Destek Kredisi ve Bireysel Temel İhtiyaç Destek Kredisi gibi birçok yeni ürünle firmaların ve vatandaşların yanında oldu. Pandemi sürecinde 1,5 milyon yeni müşteri kazanan Halkbank, KOBİ ölçeğinde birçok firmayı daha müşteri olarak portföyüne kattı.

“Esnafa moral ve güvence verdik”

Halkbank’ın esnaf ve sanatkârlara finansal desteğini sürdüreceğini, ticari hayatın olağan akışını sürdürmek için küçük işletmelerin maddi anlamda elini rahatlatacak çalışmalara devam edeceğini belirten Arslan şunları söyledi:

“Biz esnafa sadece maddi destek değil, moral ve güvence de verdik. Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında kullandırdığımız kredilerin yüzde 22’sinden esnaf ve sanatkârlarımız yararlandı. Esnaf Destek Paketi kapsamında 720 bin esnafımıza 17,8 milyar TL tutarında nakdi işletme kredisi kullandırdığımız bu dönemde, 540 binden fazla esnafımıza da 10,2 milyar TL Paraf Esnaf Kart limiti tahsis edildi. Ayrıca,Cumhurbaşkanı Kararı ile esnaf ve sanatkârlarımızın kullanmış olduğu kredilerden doğan borç ödemelerini de üç ay süreyle erteledik. İktisadi faaliyetin normalleşme sürecinde, ekonominin tüm paydaşlarını kapsama hedefiyle küçük işletmelere finansal desteğimizi sürdüreceğiz.”

“Normalleşme sürecinde de hız kesmiyoruz”

Bireysel müşterilerine destekte, hız kesmediklerini belirten Arslan şunları söyledi:

Pandemi esnasında edindiğimiz deneyimi normalleşme adımlarıyla birlikte daha da ileriye taşıdık. Türkiye tarihinin en düşük konut kredisi faiz oranlarını sunduğumuz Avantajlı Konut Kredisi ile 55 bin müşterimize 12,9 milyar TL kredi kullandırdık. Birlikte el ele vererek, konut satışında tarihin en yüksek Haziran ayı rakamlarına ulaştık. Yerli Üretime Özel Taşıt Kredisi ve 2. El Taşıt Kredisi kampanyalarımız ile de taşıt almak isteyen ticari ve bireysel müşterilerimizin finansman ihtiyacını karşılıyoruz. Ayrıca, devreye aldığımız Sosyal Hayata Destek Kredisi ve Tatil Destek Paketleri sayesinde normalleşme sürecine verdiğimiz destek ile piyasadaki canlılığın yılın ikinci yarısında artarak devam edeceğine inanıyoruz.”

“Gençleşen müşteri profilimizin beklentilerini karşılayacağız”

Dijital bankacılık ve Paraf Kart konusunda kendilerine yeni hedefler koyduklarını belirten Arslan şunları söyledi:

Alternatif dağıtım kanalları ve dijital bankacılık alanında sunduğumuz üstün hizmet, pandemi sürecinde bizlere büyük bir avantaj sağladı ve 1 milyondan fazla müşterimiz kredilerini bu kanallar aracılığıyla kullandı. Giderek gençleşen müşteri profilimizin talep ve beklentilerini karşılamak üzere yeni yatırımlar yapıyoruz. Tüketici davranışlarını yakından gözlemlediğimiz bu dönemde, Paraf Kart’ı geliştirecek çalışmalar da başlattık. Paraf Dual ile banka kartı ve kredi kartını tek kart haline getirerek müşterilerimize önemli bir kullanım kolaylığı sağladık. Hem bireysel müşterilerin hem işletmelerin kullanımını artırarak Paraf Kart’ı ticari hayatın en aktif kartı yapmak istiyoruz.”

 

 

Halkbank’tan Milli Dayanışma Kampanyası’na Destek

01.04.2020 – Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında geliştirdiği finansal ürünlerle Türkiye’ye hizmet etmeye devam eden Halkbank “Biz Bize Yeteriz” diyerek, Milli Dayanışma Kampanyası’na 56 milyon TL destek verdiğini açıkladı. Halkbank Finans Grubu bünyesinde görev yapan her çalışanı için net bir asgari ücret düzeyinde bağış gerçekleştirdi.

“Her zaman ve her koşulda Halkın Bankası olmaya devam edeceğiz”

Bankanın 82 yıllık geçmişinin her anında olduğu gibi, bundan sonra da Halkın Bankası olmaya devam edeceğine vurgu yapan Halkbank açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Milletimiz gücünü ve insani duyarlılığını bir kez daha göstermekte, tüm dünyaya örnek olması gereken büyük bir dayanışma ruhu ortaya koymaktadır. Bu kampanyaya öncülük eden Sayın Cumhurbaşkanımıza ve destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Kamu sağlığı için büyük önem taşıyan bu süreçte tüm finansal imkânlarımızla ekonomik istikrarımızın korunmasına hizmet edecek, bu zor günlerin hızla geride kalması için üzerimize düşeni yapmayı sürdüreceğiz. Halkbank her koşulda insana değer veren ve ülkesine değer katan bir bankadır. Bu anlamlı kampanyaya destek olmaktan da büyük mutluluk duyuyoruz. Ülkemizin ve tüm dünyanın en kısa zamanda sağlıklı günlere kavuşması temennisi ile Covid-19 salgınında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, tedavisi devam etmekte olan hastalarımıza acil şifalar diliyoruz.”

 

Bankanın TL nakdi kredilerindeki artış yüzde 28,6 oldu

Halkbank aktif büyüklüğünü 457 milyar TL’ye taşıdı

14.02.2020 – Türk Lirası’nı destekleyen ürünlere ağırlık vererek 2019 yılında bilanço kalitesini koruyan Halkbank, toplam kredilerini 2018 yılsonuna göre yüzde 16,7 artışla 399 milyar TL’ye yükseltti. TL cinsinden nakdi kredilerdeki artış miktarı yüzde 28,6 olarak gerçekleşen Banka’nın aktif büyüklüğü ise; aynı dönemde yüzde 20,8 artışla 457 milyar TL oldu. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, “Finansal kaynaklarımızı yurtiçindeki piyasa ihtiyaçlarına en uygun çözümleri üretmek için etkin şekilde kullandığımız bir yılı daha geride bıraktık. 2020 yılında yeni bir başarı hikâyesinin parçası olmak istiyoruz” dedi.

Kamu bankaları ve ekonomi yönetimi ile ilgili kurumların güçlü bir koordinasyon ve ortak hedefler etrafında kenetlenerek ekonomideki dengelenme sürecinde önemli rol aldığı 2019 yılında, Halkbank’ın KOBİ kredileri alanındaki pazar payı yüzde 18,5 olarak gerçekleşti. Bankanın toplam kredileri bir önceki yılın sonuna göre yüzde 16,7 artarken, Türk Lirası cinsinden nakdi kredilerdeki artış oranı yüzde 28,6 oldu. Döviz kurundaki oynaklığın azaldığı bu dönemde, müşterilerini Türk Lirası ürünler kullanmaya teşvik eden Bankanın toplam mevduatı ise; 298 milyar TL olarak gerçekleşti.

Yılın ikinci yarısında faiz oranlarında önemli bir düşüş yaşandığına ve tüm piyasa göstergelerinin olumlu yönde değiştiğini belirten Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan şunları söyledi:

Ekonomi yönetimi ile ilgili kurumlarımız arasındaki uyum ve güçlü koordinasyon başarılı sonuçları da beraberinde getirmiştir. Yeni Ekonomi Programı’ndaki hedeflere ulaşılması yönündeki kararlılığımızla bu yılı da yoğun bir şekilde sahada geçireceğiz, müşterilerimizin taleplerine en uygun çözümleri sunabilmek için büyük gayret göstereceğiz. İVME Finansman Paketi, İstihdam Odaklı İşletme Kredisi, Ekonomi Değer Kredisi, Kampanyalı Konut Kredisi, Kampanyalı İhtiyaç Kredisi, TLREF’e Endeksli Kredi ve Yerli Üretim Taşıt Kredisi gibi yenilikçi ürünlerimizde kredi kullandırımımız 2019 yılında 30 milyar TL’ye ulaştı. Yenilikçi ürünlerimizle, müşterilerimizi desteklemeye devam edeceğiz.

“Türkiye’nin daha güçlü ve rekabetçi bir sanayisi olacak”

İlgili tüm bakanlıkların yeni dönem stratejilerinin merkezinde teknoloji odaklı dönüşümün yer aldığını ve bu konuda toplumsal bir değişim hareketi yaşandığına dikkat çeken Arslan,Firmalarımız Ar-Ge ve teknoloji alanındaki yatırımlarını teşvik edecek pek çok mekanizmaya sahip olmuştur. Bu sürecin tamamlayıcısı olarak bankalarımız, reel sektörü rekabetçi hale getirmek üzere finansmana erişim kapasitelerini daha da artırmıştır. Ortak bir iradeyle hayata geçen bu politikaların, ülkemizin geleceğine önemli bir katkısı olacaktır. Türkiye katma değeri yüksek üretiminde uzmanlaşmış, ihracatta bölgesel bir güç olma hedefine bu çalışmalarla ulaşacaktır” dedi.

Yerli sanayiyi daha rekabetçi hale getirirken, istihdamı artırmanın da ana gündem maddeleri arasında yer alacağını bildiren Arslan, 2019 yılı sonunda 4 ayrı ana başlığı olan bir İstihdam Odaklı İşletme Kredisi, geliştirdiklerini söyledi. Halkbank bu ürünle, ilave istihdam sağlama potansiyeli olan firmaların finansman ihtiyaçlarını uygun şartlarla karşılayacak ve firmaların istihdama olan etkilerinin artırılmasını sağlayacaktır.

“Esnafa özel önem veriyoruz”

Halkbank’ın reel sektöre verdiği desteğin baş aktörünün KOBİ’ler olduğu bu dönemde, esnaf ve sanatkâr kesimle işbirliğinin güçlendiğini ifade eden Arslan şöyle belirtti:

Hazine ve Maliye Bakanlığımız’ın desteği; Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği’nin işbirliğiyle esnaf bankacılığı alanında çok önemli çalışmalar yapıyoruz. 2019 yılında 264 bin esnaf ve sanatkâra 25 milyar TL kredi kullandırarak esnaf kredileri bakiyemizi 41 milyar TL’ye, kredi bakiyesi bulunan esnaf ve sanatkâr sayısını ise 567 bine yükselttik. 2020 yılında da gerek Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle, gerekse Banka tarafından doğrudan kullandırım yoluyla, esnaf ve sanatkârlar işletme kredilerinde 200 bin TL, işyeri ve araç alımlarında 500 bin TL’ye kadar kredi kullanabileceklerdir. Faiz indirimleri kapsamında işletme kredilerinde 5 yıl, araç alımlarında 7 yıl, işyeri alımlarında ise 10 yıla kadar vade seçeneklerinden yararlanabileceklerdir.”

“Faizlerdeki gelişmeler bireysel kredi talebini olumlu etkiledi”

Halkbank’ın bireysel bankacılık alanında da kontrollü bir büyüme sağladığının altını çizen Arslan, faiz oranlarındaki değişimlerin kredi talebini olumlu yönde etkilediğini söyleyerek, “2019 yılında iyileşen mali piyasa koşulları, tüketicilerin bir önceki yıl ertelenen ihtiyaçlarının karşılanması noktasında yeni imkânlar sağlamıştır. Enflasyonda yaşanan iyileşmeyle birlikte konuttan taşıta, eğitimden sağlığa kadar müşterilerimizin her türlü harcamalarına özel yeni finansman imkânları geliştirilmiştir. Kamu bankaları olarak bu konuda da öncü olduğumuza inanıyoruz. Yeni yılda da müşterilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

 

Halkbank’ın 3Ç19’da Aktif Büyüklüğü 443,5 Milyar TL’ye Yükseldi

KOBİ kredilerinde Halkbank’ın pazar payı yüzde 18,2 oldu

14.11.2019 – Halkbank yılın üçüncü çeyreği sonunda, toplam kredilerini 2018 yılsonuna göre yüzde 14,6 artışla 391,9 milyar TL’ye taşıdı. Nakdi kredileri içinde KOBİ kredilerinin payı yüzde 38,7 olarak gerçekleşen Banka’nın aktif büyüklüğü yüzde 17,2 artışla 443,5 milyar TL oldu. Türkiye ekonomisini gelecek hedeflerine taşımak üzere çalıştıklarını belirten Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, “KOBİ’lere yönelik yenilikçi ürün ve hizmetlerimiz gelecek dönemde de devam edecek” dedi.

Yıl boyunca geliştirdiği ürünlerle bankacılık sektöründe öncü çalışmalara imza atan Halkbank, KOBİ kredileri alanında pazar payını yüzde 18,2’ye yükseltti. Üçüncü çeyrekte konut, ihtiyaç ve taşıt kredilerine yönelik kampanyalar gerçekleştiren Halkbank’ın toplam kredileri 391,9 milyar TL’ye ulaştı. 443,5 milyar TL düzeyindeki bilançosuyla büyümeyi sürdüren Banka’nın toplam mevduatı ise yılın dokuz ayında yüzde 14,1 artışla 284 milyar TL olarak gerçekleşti.

Kamu bankalarının tasarrufu teşvik eden, yeni yatırımları destekleyen ve şirketlerin ödeme dengelerini düzenleyen uygulamalarının piyasalara güven verdiğini belirten Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, “Yeni Ekonomi Programı’nın yol haritası doğrultusunda belirlediğimiz finansal hedeflere bağlı kalarak, piyasa koşullarına hızlı yanıt verebilen bir çalışma stratejisi yürütüyoruz. Sahada olmaya ve reel sektörün ihtiyaçlarını yerinde izlemeye önem veriyor, geliştirdiğimiz çözümlerle dengeli bir şekilde büyümeyi sürdürüyoruz” dedi.

“Türk Lirası’nı destekleyen yeni ürünlere ağırlık verdik”

Mevduat sahiplerine avantajlı ürünler sunmayı sürdüren Halkbank, hesabındaki dövizini satarak tasarruflarını Türk Lirası olarak değerlendirmek isteyen müşterileri için de “Dövizden TL’ye Dönüşüm Mevduat Hesabı” geliştirdi. Arslan, “Türk Lirası cinsinden varlıkların değer kazanmasına yönelik beklentilerin de yükselmesiyle birlikte Türk Lirası’nı destekleyecek yeni ürünlerin oluşturulması gerekiyordu. Bu ihtiyacı karşılamak üzere hazırlanan yeni ürünümüzün, daha önce dövize yönelen müşterilerimizin Türk Lirası gibi kazançlı yatırımlara geçişini hızlandıracağına inanıyoruz” dedi.

“Piyasa koşullarını gözeterek yenilikçi ürünler geliştiriyoruz”

Geleneksel bankacılık hizmetlerini daha da ileri taşımak üzere altyapı yatırımlarını sürdürdükleri bu süreçte, Halkbank’ın yenilikçi vizyonuna uygun ürünler geliştirmeye öncelik verdiklerini belirten Arslan, “Bankamızın finans piyasalarını hızlı ve gerçekçi verilerle analiz edebilen teknik becerisi, piyasa koşullarını gözeten yeni ürünler hazırlayabilmemizi sağlamıştır” dedi.

KOBİ Bankacılığı alanındaki rekabette öne çıkan ürünlerine yoğun ilgi olduğunu belirten Arslan, şunları söyledi:

“İhracat ve katma değerli ürün üretimi için İVME Finansman Paketi ile ihracat yapan firmalara destek olduk. Türk Lirası Gecelik Referans Faiz Oranına (TLREF) endeksli çalışmalara ağırlık vererek, Kurumsal, Ticari ve KOBİ segmentlerinde yer alan yeni kredi kullanacak firmalara önemli avantajlar sunuyoruz. Bununla birlikte, yerli üretime katkı sağlamak amacıyla, Türkiye’de üretim yapan otomotiv markalarıyla işbirliğine giderek, ülkemizde üretilen binek ve ticari taşıt alanında kredi faiz oranlarını aşağıya çektik.”

“Olumlu Gelişmeleri Hayatın Her Alanına Yaymak İstiyoruz”

Türkiye Ekonomisindeki güçlü finansal göstergelerin kaynak maliyetleri aşağı çektiğini ve bu iyileşmeyi hızla müşterilerine yansıtmada öncü olduklarını ifade eden Arslan şunları belirtti:

“Faiz oranlarında gerçekleştirdiğimiz indirimin konut satışlarına olan birikmiş talebin karşılanmasına olumlu yansıdığını hep birlikte izledik. Olumlu gelişmeleri hayatın her alanına yaymak istiyoruz. Yakın zamanda hizmete sunulan İstihdam Odaklı İşletme Kredisi ile de ekonomimizin istikrarlı büyümesi ve gelişmesi için mevcut istihdama, sağlıklı ve sürdürülebilir katkı sağlamayı hedefliyoruz. Geliştirdiğimiz ürünlerimiz Türkiye ekonomisine değer katan uygulamalar olmuştur. Bankamız tüm firmaların rekabet gücünün artırılması ve katma değerli teknolojik üretim yapanların teşvik edilmesi noktasında yenilikçi çözümler geliştirmeye devam edecektir.”

“Eczacı Paraf KOBİ ve Eczacı Destek Paketi’ni hizmete sunduk”

Halkbank ile Türk Eczacıları Birliği arasında imzalanan protokolle, Eczacı Paraf KOBİ ve Eczacı Destek Paketi hizmete sunuldu. Eczacı Paraf KOBİ ile eczacıların nakit akışlarını düzenleyebileceklerini, çek-senet işlemleriyle uğraşmadan taksitli/vadeli mal alımlarını ve tüm harcamalarını tek kart ile gerçekleştirebileceklerini belirten Arslan, “Halkımıza değerli hizmetlerde bulunan eczacılar, oluşturduğumuz Eczacı Destek Paketi ile 500 bin TL’ye kadar destek imkânına sahip olacaklar. Eczacılar bu krediyi, Eczacı Paraf KOBİ kredi kartı aracılığıyla ve aylık eşit taksitli kredi olarak kullanabilecekler” dedi.

 

Halkbank 2Ç19’da Aktif Büyüklüğünü 429 Milyar TL’ye Taşıdı

KOBİ kredilerinde Halkbank’ın pazar payı yüzde 17,5 oldu

Nakdi ticari kredilerini 2018 yılsonuna göre yüzde 13,0 artışla 241,3 milyar TL’ye taşıyan Halkbank, KOBİ kredileri alanındaki pazar payını da yılın ilk yarısında yüzde 17,5’e yükseltti. Aynı dönemde toplam kredilerini yüzde 10,4 artışla 377,6 milyar TL’ye yükselten Banka’nın aktif büyüklüğü ise yüzde 13,4 artışla 429 milyar TL oldu.

08.08.2019 – Halkbank reel sektöre verdiği destekle yılın ikinci çeyreğinde de Türkiye ekonomisine güç katmayı sürdürdü. Hayata geçirdiği uygulamalarla bankacılık sektörü genelinde öncü çalışmalara imza atan Halkbank’ın nakdi kredileri içinde KOBİ kredilerinin payı yüzde 40,5 olarak gerçekleşti. Bu dönemde enflasyona endeksli yenilikçi mevduat ürünleriyle müşterilerine avantajlar sunmaya devam eden Halkbank’ın toplam mevduatı ise yılın ilk yarısında yüzde 5,9 artışla 263,6 milyar TL olarak gerçekleşti.

Ekonomik dengelenme sürecinde döviz kurlarında ve enflasyonda yaşanan gerilemenin ardından kredi faizlerinde yaşanan düşüşü, yıl boyunca hayata geçirilen tedbirlerin doğal bir sonucu olarak gördüklerini belirten Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, “Sıkı bir mali disiplinle yürütülen ekonomi politikalarının makroekonomik göstergelere kısa sürede olumlu yansımasından memnunuz. Faizlerde yaşanan indirimlerin de etkisiyle ekonomik büyümeye daha fazla katkı sağlayacak ve yılın ikinci bölümünde performansımızı daha da yukarı taşıyacağız” dedi.

“KOBİ kredilerinde pazar payı yüzde 17,5”

Toplam kredileri 377,6 milyar TL olan Halkbank’ın KOBİ kredilerindeki pazar payının yüzde 17,5’e, nakdi kredileri içinde KOBİ kredilerinin payının ise yüzde 40,5’e ulaşmasının, reel sektöre duydukları güvenin bir göstergesi olduğunu belirten Arslan, Merkez Bankası öncülüğünde kademeli faiz düşüşünün yatırım ortamının yeniden canlanmasına büyük katkı sunacağını ifade etti. Müşterilerinin finansal ihtiyaçlarını her zaman, en uygun koşullarda karşılamaya büyük özen gösterdiklerini belirten Arslan şunları söyledi:

“Aktif büyüklüğümüzü yüzde 13,4 artırmayı başardığımız yılın ilk yarısında, gerek firmaların gerekse bireysel müşterilerimizin ihtiyaçlarını yanıtsız bırakmayarak paydaşlarımızın bize duyduğu güvene layık olmaya çalıştık. Türkiye ekonomisi yılın ikinci yarısında çok daha güçlü bir performans gösterecektir. Halkbank bu dönemde de ekonomimizin en etkin oyuncuları arasındaki yerini alacaktır.

“Piyasa koşullarını gözeterek yenilikçi ürünler geliştiriyoruz”

Geleneksel bankacılık hizmetlerini daha da ileri taşımak üzere altyapı yatırımlarını sürdürdükleri bu süreçte, bankanın yenilikçi vizyonuna uygun ürünler geliştirmeye öncelik verdiklerini belirten Arslan şunları söyledi:

Bankamızın finans piyasalarını hızlı ve gerçekçi verilerle analiz edebilen teknik becerisi, piyasa koşullarını gözeten yeni ürünler hazırlayabilmemizi sağlamıştır. Yılın ilk yarısında, ihracat ve katma değerli ürün üretimini destekleyen İVME Finansman Paketi ve Ekonomi Değer Kredisi başta olmak üzere geliştirdiğimiz ürünlerimiz Türkiye ekonomisine değer katan uygulamalar olmuştur. Bankamız ihracatçı firmaların rekabet gücünün artırılması ve katma değerli teknolojik üretim yapanların teşvik edilmesi noktasında yenilikçi çözümler geliştirmeye devam edecektir.”

“Her ölçekte firmaya uygun koşullarda destek oluyoruz”

Yılın ilk yarısında iş dünyasıyla omuz omuza çalıştıklarını ve bu dönemde, özellikle organize sanayi bölgelerinde faaliyetlerini sürdüren firmalar ile esnaf ve sanatkâr için özel çalışmalar yürüttüklerini belirten Arslan şunları ifade etti:

“Yılın ikinci çeyreğinde Çorum, Kayseri, Samsun, Antalya, Denizli ve İstanbul’daki OSB’leri ziyaret ederek bu bölgelerdeki firma temsilcileriyle buluştuk. Üretim ve ihracat kapasitelerini artırma noktasında firmaların talep ve beklentilerini dinledik. Farklı sektör ve ölçeklerdeki firmalara yönelik uygulamalarımızı çeşitlendirdiğimiz bu süreçte; 81 yıldır olduğu gibi, esnaf ve sanatkâra da uygun koşullarda destek olmaya devam ettik.”

“Hayatın her alanına değer katmayı sürdüreceğiz”

Arslan, Halkbank’ın Türkiye ekonomisi için finansal anlamda stratejik bir sorumluluğu yerine getirdiği bu dönemde, sosyal sorumluluk alanında da yeni projeler üzerinde çalıştığını belirtti:

“Halkın bankası olma misyonuyla bugüne kadar hayata geçirdiğimiz sosyal sorumluluk projelerinin ülkemize ve insanımıza kattığı değerin bilincindeyiz. Özellikle çocuklarımız ve gençlerimiz, özel ilgi alanımız olmaya devam edecektir. Gençlere özel tasarladığımız ve kart ücreti alınmayan Parafree kredi kartımız, sağladığı kampanya ve indirimlerle büyük ilgi görüyor. Bankamız, ekonomik alanda oluşturduğu değeri, hayatın her alanına taşımayı kararlılıkla sürdürecektir.

 

Halkbank’ın Repo Endeksli-Getiri Korumalı Bono İhracında Rekor Satış

16.05.2019 – Sermaye piyasalarındaki yenilikçi çalışmalarıyla yatırım araçlarını çeşitlendirmeyi sürdüren Halkbank, kurumsal ve nitelikli bireysel yatırımcılara yönelik sunduğu Repo (O/N) Endeksli – Getiri (Faiz) Korumalı Bono İhracında rekor bir satış gerçekleştirdi. Halk Yatırım aracılığıyla gerçekleşen ve ürün yapısıyla Türkiye’de bir ilk olan ihracın 1 milyar TL’lik toplam satış tutarı, planlanan büyüklükten 5 kat fazla talep gördü.

Halkbank’ın Repo (O/N) Endeksli – Getiri (Faiz) Korumalı Bonosu 175 gün vadeli ve ayda bir (35 gün) kupon ödemeli olacak. Kupon ödeme dönemlerinde, KYD (O/N) Brüt Repo Endeksi Aylık (35 gün) değişim oranı ile ihraç vade başlangıç tarihinde belirlenen getiri (Faiz) oranı üzerinden hesaplanan kupon oranının karşılaştırılacağı ürün kapsamında; iki orandan yüksek olan, ilgili dönemdeki kupon oranı olarak belirlenerek yatırımcı hesaplarına aktarılacak.

“Piyasalara canlılık getiriyor, yatırım ortamına katkı sağlıyoruz”

Borçlanma Araçları piyasalarındaki finansal varlıkları çeşitlendiren ürünlerinin sermaye piyasalarına canlılık getirdiğine ve yatırım ortamına güçlü bir katkı sağladığına dikkat çeken Halkbank Hazine Yönetimi ve Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Erkan Kilimci şunları söyledi:

Geçtiğimiz günlerde tamamlanan, getirisi enflasyona endeksli tahvil ihracımızın yatırımcılardan gördüğü büyük ilgi, sermaye piyasalarına yeni ürünler sunma noktasında bizleri motive eden bir gelişme olmuştur. Kurumsal ve nitelikli bireysel yatırımcıların avantajlı ürünlerimize olan yüksek talebi sayesinde, Bankamız 6 ay vadede 1 milyar TL’lik satış yaparak yeni bir rekora daha imza atmıştır.”

Bu ihraç sayesinde hem kaynak çeşitliliği sağladıklarını hem de yatırımcılara yüksek getiri güvencesi sunduklarını belirten Kilimci sözlerini şöyle tamamladı:

“Talep toplama esnasında yatırımcılarımıza, ihracın vade başlangıç tarihinde belirlenen bir getiri oranı taahhüdü verdik. Bunun yanında, vade sonunda güncel KYD (O/N) Brüt Repo Endeksi değişimini hesaplayarak ikinci bir getiri oranı hesaplayacağız. Bu getiriyi daha önce taahhüt ettiğimiz getiriyle karşılaştırarak, iki getiriden daha yüksek olanı yatırımcının kazancı olarak belirleyeceğiz. Yatırımcılar Türkiye’ye güveniyor, biz de bu güvene layık olmak üzere sermaye piyasalardaki öncü oyunculardan biri olmaya devam edeceğiz.”

 

Halkbank Aktif Büyüklüğünü 407 Milyar TL’ye Taşıdı

13.05.2019 – Halkbank yılın ilk çeyreğinde toplam kredilerini 2018 yılsonuna göre yüzde 8 oranında artırarak 369,6 milyar TL’ye yükseltti. KOBİ kredilerini de içeren nakdi ticari kredileri aynı dönemde yüzde 10,7 artışla 236,4 milyar TL’ye yükselen Halkbank, KOBİ kredileri alanındaki pazar payını da yüzde 17,3’e taşıdı. Aynı dönemde toplam mevduatı yüzde 8,4 artışla 269,7 milyar TL’ye ulaşan Bankanın aktif büyüklüğü ise yüzde 7,6 yükselerek 407 milyar TL’ye ulaştı.

Esnaf ve KOBİ’lere verdiği destekle Türkiye ekonomisine güç katmayı sürdüren Halkbank, yılın ilk çeyreğinde hayata geçirdiği yeni ürün ve uygulamalarla bankacılık hizmetlerini geliştirmeye devam etti. Nakdi kredileri içinde KOBİ kredilerinin payı yüzde 41 olarak gerçekleşen Banka, bu alandaki pazar payını yüzde 17,3’e taşımayı başardı. Toplam mevduatı aynı dönemde yüzde 8,4 artan Halkbank, güçlü kaynak yapısını koruyarak bilanço kalitesini daha da artırdı.

Yılın ilk çeyreğinde Eskişehir, Gaziantep, Denizli ve Adana’daki Üreten Türkiye Buluşmaları’nda 3 bin dolayında esnaf, KOBİ’ler ve sanayiciler ile bir araya geldiklerini ve müşterileriyle birebir temas halinde olmayı sürdürdüklerini belirten Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan şunları söyledi:

Bankacılık sektörü; uluslararası gelişmeleri yakından takip eden ve piyasa ihtiyaçlarına yönelik etkin çözümler üreten ekonomi yönetimimizin öncülüğünde yılın ilk çeyreğini başarıyla geride bırakmıştır. Kredi Garanti Fonu kefaletiyle hayata geçen KOBİ Değer Kredisi – 1 ve 2 paketleri başta olmak üzere, hayata geçen her yeni ürün özel sektöre güç vermiştir. Yurtiçindeki likidite ihtiyacının karşılanması noktasında, Bankamız da yoğun gayret göstermiş, finansman ihtiyacı duyan müşterilerimiz yeni ürünlerimizden uygun koşullarda yararlanmaya devam etmiştir.”

Esnaf da güvence altında

Halkbank’ın bankacılık faaliyetleri açısından büyük önem taşıyan esnaf ve sanatkârlara sunduğu kesintisiz desteği sürdürdüğünü belirten Arslan şunları söyledi:

“Yılın geride kalan bölümünde esnaf kredilerine yine öncelik verdik, yılsonuna kadar esnaf ve sanatkâra 22 milyar TL kredi kullandırma hedefimiz doğrultusunda başarılı çalışmalar yürüttük. Bu doğrultuda 2019 yılı ilk 3 aylık dönemde 120.000 esnaf ve sanatkâra 11,6 milyar TL kredi kullandırarak esnaf kredileri bakiyemizi 39,4 milyar TL’ye, kredi bakiyesi bulunan esnaf ve sanatkâr sayımızı 542 bine yükselttik. Esnafımız kredi ihtiyacı duyduğu zaman ilk adresinin Halkbank olduğunu biliyor. Yurt genelinde 19 bin Halkbanklı bu güvene layık olmak için çalışıyor.”

İç piyasadaki canlılığın korunmasına büyük destek verdikleri bu süreçte, artan turizm ve ihracat gelirlerinin de piyasa aktörlerine güven verdiğini belirten Arslan şunları söyledi:

“Yılın ilk çeyreğinde özel sektörün nakit akışını düzenlemeye yönelik önemli tedbirlerin hızla olumlu sonuç vermeye başladığını hep birlikte gördük. Ekonomik reformların etkilerini daha yakından hissetmeye başlayacağımız yılın ikinci yarısında da özel sektörün yanında olacağız. Kaynak çeşitliliğimizi artıracak önemli çalışmalar yürüttüğümüz bu dönemde de müşterilerimize destek olmayı sürdüreceğiz.”

Enflasyona karşı korumalı ürünler

Tasarruf sahiplerine sunduğu birikim imkânlarıyla mevduat tabanını genişletmeyi sürdüren Halkbank, “Enflasyon Korumalı Ara Dönem Ödemeli Mevduat Hesabı” ve “Enflasyona Endeksli Koruyan Mevduat Hesabı” ürünlerini duyurdu. Tasarruf sahiplerini doğru yönlendirmenin ve müşterilerinin yatırımlarını en verimli birikim araçlarında değerlendirmenin temel görevleri arasında olduğunu belirten Arslan, “Enflasyonla mücadeleye katkı sunan özel önlemler üzerinde çalışırken, mevduat müşterilerimizin tasarruflarını enflasyona karşı koruyacak yeni ürünler geliştirmeye devam ediyoruz. Yoğun ilgi gören Enflasyona Endeksli Koruyan Mevduat Hesabı ve Enflasyon Korumalı Ara Dönem Ödemeli Mevduat Hesabı ürünlerimiz, tasarruf sahiplerinin birikimlerini daha korunaklı hale getirdiği için memnunuz” dedi.

Halkbank’ın, Halk Yatırım aracılığıyla kurumsal ve nitelikli bireysel yatırımcılara yönelik geliştirdiği, Türkiye Sermaye Piyasalarında getiri şekliyle bir ilk olan Enflasyona Endeksli – Getiri (Faiz) Korumalı Tahvil ihracının toplam satış tutarı, planlanan büyüklüğün 2,5 katı üzerinde 520 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yatırımcıların getirilerini koruma altına aldıkları bu yenilikçi tahvil ihracının gördüğü ilgiden memnun olduklarını belirten Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan şunları söyledi:

“Yatırımcılarımıza sermaye piyasalarında en verimli yatırım olanaklarını sağlamayı amaçlıyoruz. Kaynak çeşitliliğimize katkı veren bu ihraç, yatırımcılarımıza yüksek getiri güvencesi sunmuştur. Gelecek dönemde yenilikçi tahvil ve bono ihraçlarını sürdürerek, sermaye piyasalarındaki öncü oyunculardan biri olmaya devam edeceğiz.”

 

Halkbank’tan Mevduatları Enflasyona Karşı Koruyan İki Yeni Mevduat Ürünü

26.04.2019 – Tasarruf sahiplerine sunduğu birikim imkânlarıyla mevduat tabanını genişletmeyi sürdüren Halkbank, “Enflasyon Korumalı Ara Dönem Ödemeli Mevduat Hesabı” ve “Enflasyona Endeksli Koruyan Mevduat Hesabı” ürünlerini duyurdu. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, “Bankacılık sektörü olarak bir yandan enflasyonla mücadeleye katkı sunan özel önlemler üzerinde çalışırken, diğer yandan mevduat müşterilerimizi enflasyona karşı koruyacak yeni ürünler geliştirdik” dedi.

Mevduat müşterilerinin TL tasarruflarını enflasyon karşısında korumayı amaçlayan Halkbank, tasarruf mevduat sahiplerine özel iki yeni mevduat ürünü geliştirdi.

Enflasyona Endeksli Koruyan Mevduat Hesabı” 92-370 gün vade aralığında açılabilen hesapta “hesap açılışında belirlenen oran” ile “vade sonundaki Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan en güncel TÜFE endeksi yıllık değişim oranı + ilave marj oranı” karşılaştırılıyor ve hangi oran yüksek ise o oran üzerinden faiz tahakkuk ettiriliyor. Hesaptan para çekildiğinde hesabın faiz oranı ve vade başı/vade sonu bozulmuyor, faiz hesapta kalan tutar üzerinden hesaplanıyor.

“Enflasyon Korumalı Ara Dönem Ödemeli Mevduat Hesabı” ile yatırımlarını uzun vadeli olarak TL’de değerlendirmek isteyenlere yeni bir seçenek sunuluyor. Müşteriler, 365-370 gün vadeli olarak açtırdıkları mevduat hesabı ile 3 aylık ara dönemlerde ya da vade sonunda getiri elde etme imkânı kazanıyor. Üründe, TÜFE’ye endeksli oran, ara dönem ödeme tarihlerinde ya da vade sonunda TÜİK tarafından açıklanan en güncel TÜFE endeksi yıllık değişim oranına banka tarafından belirlenen ilave marj oranının eklenmesiyle belirleniyor.

Müşterilerine sundukları avantajlı seçeneklerle, mevduatlarını enflasyona karşı koruyacak özel çözümler geliştirmeyi amaçladıklarını belirten Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan şunları söyledi:

“Tasarruf sahiplerini doğru yönlendirmek ve müşterilerimizin yatırımlarını en verimli birikim araçlarında değerlendirmek temel görevlerimizden biridir. Kur hareketlerinin, tasarruflarını döviz olarak değerlendirmek isteyen birçok müşterimizi zaman zaman mağdur ettiğini görüyoruz. Yatırımcılar kısa dönemli nakde ihtiyaç duydukları zaman yabancı para dövizlerini maliyetinden düşük kur seviyesinden TL’ye çevirerek kayıp yaşayabilmektedir. Enflasyona Endeksli Koruyan Mevduat Hesabı ve Enflasyon Korumalı Ara Dönem Ödemeli Mevduat Hesabı ürünlerimiz, tasarruf sahiplerinin birikimlerini daha korunaklı hale getirecektir. Yenilikçi ve alternatif ürünlerimiz ile mevduat müşterilerimizin yatırımlarını değerlendirirken kendilerini güvende hissetmeleri öncelikli hedefimizdir.”

 

 

Halkbank’ın Bilançosu Yüzde 23,9 Artışla 378,4 Milyar TL’ye Yükseldi

14.02.2019 – Halkbank, 2018 yılında toplam kredilerini bir önceki yılsonuna göre yüzde 28 oranında artırarak 333,6 milyar TL’ye taşıdı. Bankanın KOBİ kredilerini de içeren toplam ticari kredileri aynı dönemde yüzde 31,6 artış göstererek 288,9 milyar TL’ye yükseldi. 2017 yılsonuna kıyasla yüzde 28,8 oranında artırdığı toplam mevduatını 248,9 milyar TL’ye çıkaran Bankanın bilanço büyüklüğü ise; yüzde 23,9 oranında artarak 378,4 milyar TL’ye ulaştı. Bu yıl da KOBİ’ler ile Esnaf ve Sanatkârların en büyük destekçisi olmayı hedefleyen Halkbank, bu sonuçlarla birlikte KOBİ kredileri alanındaki pazar payını da yüzde 15,9’a taşıdı.

Üreten Türkiye’nin güçlü destekçisi Halkbank, 80 yaşını kutladığı 2018 yılında da Türkiye ekonomisine değer katmayı sürdürdü. Tüm ürün ve hizmetlerini yenilikçi bir vizyonla geliştirmeye devam eden Banka, sektör ortalamasının üzerinde performans gösterdiği bu dönemde toplam krediler sıralamasında 3. sıraya yükseldi. Toplam mevduatını yüzde 28,8 oranında artırarak, pazar payını yüzde 11,5’e çıkarmayı başaran Halkbank güçlü kaynak yapısını koruyarak bilanço kalitesini daha da artırdı.

Müşterilerinin faaliyet alanlarındaki her türlü talep ve ihtiyacına özel çözümler üreterek, ülke ekonomisine güçlü desteklerini sürdürdükleri bir yıl geçirdiklerine dikkat çeken Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan şunları söyledi:

Halkbank olarak önceliğimiz müşterilerimize temas etmek, onları dinlemek, ihtiyaçlarını doğru tespit edip yerinde çözüm önerileri getirmektir. 80. yaşımıza yakışan bir performans gösterdiğimiz 2018 yılında da Bankamız, Türkiye’de esnaf ve KOBİ’lerin en güçlü destekçilerinden biri olmuştur. Güçlü mali yapımızı koruyarak yürüttüğümüz özverili faaliyetler piyasa istikrarına katkı sağlamış, Bankamız ismini taşımaktan gurur duyduğumuz halkımıza kaliteli hizmet vermenin onurunu yaşamıştır. Toplam kredilerimizde ve toplam mevduatımızdaki yüksek artış, ekonomideki nakit akışının garantörlerinden biri olduğumuzu bir kez daha göstermiştir.”

KOBİ kredileri pazar payı yüzde 15,9

İşletmelerin nakdi veya gayrinakdi krediye ihtiyaç duydukları anda akla gelen ilk bankalardan birinin Halkbank olduğunu belirten Arslan, KOBİ nakdi kredilerindeki pazar payını yüzde 15,9’a çıkardıklarını vurgulayarak şunları söyledi:

“Bankacılık faaliyetlerimizi kamu, finans sektörü ve reel kesim arasında koordineli çalışmayı öngören Yeni Ekonomi Programına bağlı kalarak yürütmekteyiz. KGF teminatlı krediler, TOBB işbirliğiyle hayata geçirilen Nefes Kredisi ve TİM ile imzaladığımız ihracat seferberliği protokolü sektörel işbirliği içerisinde yaptığımız çalışmaların verimli örnekleri olmuştur. 40 bin işletmenin faydalanması planlanan KOBİ Değer Kredisi kullandırımında da, Nefes Kredisi ve KGF teminatlı kredilerde olduğu gibi yine üst sıralarda yer alacağız. Kredi kart borçlarının yeniden yapılandırılması amacıyla sunduğumuz Halk Destek Kredisiyle de piyasa istikrarına güçlü bir katkı sağlayacağız. Ayrıca, diğer kamu bankalarının da desteğiyle hayata geçirilen konut kampanyası, imar barışı ve bedelli askerlik kredisi gibi birçok ürünümüz iç piyasanın canlılığına önemli katkılarda bulunmuştur. Nakdi kredilerde bu yıl önceliğimiz yine KOBİ’ler olacak, Türkiye ekonomisine verdiğimiz destekler ülkemizi daha da ileri taşıyacaktır.”

Halkbank esnaf ve sanatkârın yanında

Bankanın kuruluş misyonuna uygun olarak esnaf ve sanatkârlara kesintisiz destek verdiğini belirten Arslan, esnafa yeni yılda 22 milyar TL kredi kullandıracaklarını açıklayarak şunları söyledi:

Esnafla Halkbank arasında çok güçlü bir bağ vardır. Bankamızın temel hedefi esnafın KOBİ’ye KOBİ’nin büyük sanayi erbabına dönüşmesidir. 2002-2018 yılları arasında 1,8 milyon esnafa 93,5 milyar TL kredi kullandırdık, yüzbinlerce işletmenin faaliyetlerini nakit sıkıntısı yaşamadan sürdürebilmesine katkı sağladık. Geride bıraktığımız yıl 218 bin esnaf, yaklaşık 19 milyar TL değerindeki kredimizden yararlandı. 2019 yılında da 350 bin esnaf ve sanatkâra 22 milyar TL kredi kullandıracağız.”

Üreten Türkiye’nin üretken Bankası

Arslan, Bankanın 80. yılında büyük ölçüde sahada olduklarına ve reel sektör temsilcileriyle sık sık bir araya geldiklerine dikkat çekerek şunları ifade etti:

“Geçtiğimiz yıl başta Üreten Türkiye Buluşmaları olmak üzere, yurt genelinde birçok etkinlikte iş dünyası ile bir araya geldik. İhracat kapasitesi yüksek Organize Sanayi Bölgelerinde, yüz yüze bankacılık anlayışımız çerçevesinde Ortak Akıl Toplantıları düzenledik. TOBB ve TBB ile birlikte reel sektör temsilcileriyle diyalogu güçlendirme toplantıları yaptık. İş dünyasının desteklenmesi konusunda çalışmalarımızda yol gösterici olan bu etkinliklerde, sanayimizin gelişimi için neler yapabileceğimiz konusunda sektör temsilcilerinin görüşlerini aldık. Sahada geçirdiğimiz 2018 yılında, hedef birliği içinde olduğumuz 5.000’in üzerinde esnaf, KOBİ ve sanayiciye temas ettik. Üreten Türkiye’nin üretken Bankası olarak 2019 yılını da sahada geçireceğiz. Üreten Türkiye Buluşmaları’na Eskişehir ve Gaziantep’le başladık, ilk çeyrek sonuna kadar en az 6 ilde daha sanayicilerimiz, KOBİ’lerimiz ve esnafımızla bir araya geleceğiz.”

Halkbank, Kredi Kartı Borcu Olanlar İçin Destek Kredisi Açıkladı

 

21.01.2019 – Halkbank kredi kartı sahipleri borçlarını Halk Destek Kredisi ile yapılandıracak. Halkbank’ın bireysel müşterilerine yönelik geliştirdiği özel çözümle kredi kartı sahipleri, aylık yüzde 1,10’dan başlayan faizlerle 60 aya varan vade imkânından yararlanabilecek. Halkın Bankası olma misyonuyla geliştirdikleri ürünlerle müşterilerinin nakit ihtiyaçlarına yanıt vermeyi amaçladıklarını belirten Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan: “Piyasa istikrarını koruyarak reel ekonomiyi güçlü tutacak çalışmalar yapıyoruz, halkımızın bize olan güvenine layık olmaya çalışıyoruz.”

Halkbank’tan kredi kartı borçlarına ödeme kolaylığı getiren Halk Destek Kredisi

Müşterilerinin ihtiyaçlarına yönelik geliştirdiği çözümlere bir yenisini daha ekleyen Halkbank, kredi kartı borçlarını ödemekte zorlanan ve birikmiş kredi kartı borcunu yapılandırmak isteyen müşterilerine “Halk Destek Kredisi” kullandıracağını açıkladı. Kredi kapsamında, Halkbank kredi kartı kullanıcıları, Halkbank ve diğer bankalara ait kredi kartı borçlarını aylık yüzde 1,10’dan başlayan faiz oranları ve 60 aya kadar vade ile yapılandırma imkânından yararlanabilecekler. “Halk Destek Kredisi”ni kullanmak isteyenlerin, gelir durumlarına uygun ödeme planı oluşturmaları da mümkün olabilecek.

Kampanya hakkında açıklama yapan Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, müşterilerine her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirterek şunları söyledi:

“Adını halktan alan bir Banka olarak, halkımızın her türlü finansal ihtiyacına yanıt vermek önceliğimiz. Halk Destek Kredisi ile ödeme zorluğu yaşanan kredi kartlarına ait borçları yeniden yapılandıracak ve piyasa istikrarına katkı sağlamak için verdiğimiz desteği sürdüreceğiz. Bu kredi sayesinde kart sahipleri biriken borçlarını tek bir çatı altında toplayarak kolayca ödeme şansına sahip olacaklar. Bu kredimizle müşterilerimize rahat bir nefes aldıracağız.”

Halkbank’tan 2019 yılında esnaf ve sanatkâra 22 milyar TL kredi desteği

09.01.2019 – Halkbank esnaf ve sanatkârlara yılın ilk 3 ayında 10 Milyar TL, yılın tamamında ise toplam 22 Milyar TL Esnaf Kredisi desteği vereceğini açıkladı. Banka, esnaf ve sanatkârların finansman ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik başlattığı programla yaklaşık 350 bin esnafa daha ulaşacak.

Kuruluş misyonu doğrultusunda esnaf ve sanatkârın uygun koşullarda finansman erişimine öncülük eden Halkbank, 2019 yılında da yeni Esnaf Kredi Programı ile desteğini artırarak devam ettireceğini duyurdu. Esnaf ve sanatkâra uygun koşullarda temin edecekleri kredilerle ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdüreceklerini vurgulayan Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan şunları ifade etti:

“Ekonomimize değer katacak uygulamalarla yeni yılda da işletmelerin faaliyetlerini finansal anlamda hiçbir zorluk yaşamadan sürdürmesini sağlayacağız. Ülkemizin kalkınması, üretim ve istihdamın artması için geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerle esnaf ve sanatkârlara destek olmayı sürdüreceğiz. Yeni umutlarla başladığımız 2019 yılına özel geliştirdiğimiz Esnaf Kredi Programı ile bu yıl yaklaşık 350 bin esnafa daha ulaşacağız. Bugün sayıları 1000’e ulaşmış olan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği’ne (TESKOMB) bağlı Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) kefaletiyle, kooperatiflerin bulunmadığı yerlerde ise Bankamızca doğrudan kredi kullandırmak suretiyle tüm esnaf ve sanatkârlarımıza ulaşarak, artan kredi desteklerimizle bu yıl da esnafın yüzünü güldürmeye devam edeceğiz.”

Yeni Esnaf Kredi Programı kapsamında esnaf ve sanatkârların işletme ve yatırım kredisi ihtiyaçlarını karşılamak üzere 2019 yılında toplam 22 milyar TL kredi kullandıracaklarını belirten Arslan şunları söyledi:

“Şubelerimize kredi plasman tahsisleri yapılmış olup yeni programa ilişkin kredi kullandırımları 9 Ocak (bugün) itibarı ile başlamıştır. Tahsis edilen tutarın 10 Milyar TL’lik kısmının, Bankamızın likidite durumu ve kredi geri dönüşlerinin yoğunlaşma dönemleri dikkate alınarak 2019 yılının ilk 3 ayında kullandırılması kararlaştırılmıştır. Esnaf kredisi kullandırımlarında, mevcut uygulamada olduğu gibi, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın faiz desteği devam edecektir.”

Halkbank 1,8 milyon esnafa 93,4 Milyar TL kredi kullandırdı

Halkbank 2002 yılında 154 Milyon TL olan esnaf kredileri bakiyesini 2018 yılında 202 kat artış ile 31,1 Milyar TL’ye yükseltti. 2002-2018 yılları arasında Halkbank tarafından 1,8 milyon esnaf ve sanatkâra 93,4 Milyar TL esnaf kredisi kullandırıldı. 2002 yılında işletme kredisi limiti 5 Bin TL iken, bugün itibarıyla 40 kat artış ile 200 Bin TL olarak uygulanmakta, işyeri ve taşıt edindirme kredilerinde ise limit 500 Bin TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Halkbank tarafından esnaf ve sanatkârlara, işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik kullandırılmakta olan İşletme Kredileri 5 yıla, mesleki faaliyetlerini yürütmek için ihtiyaçları olan taşıt alımları için kullandırılan Taşıt Edindirme Kredileri 7 yıla, faaliyet gösterecekleri işyerlerini satın almaları için kullandırılan İşyeri Edindirme Kredileri ise 10 yıla kadar vadeli olarak kullandırılmakta olup, işletme ve yatırım kredilerinde esnafa yansıyan faiz oranları, bir yıla kadar vadelerde % 4, bir yıldan uzun vadelerde ise % 5 olarak uygulanmaktadır.

Esnaf ve sanatkârlara % 4 ve % 5 faizli olarak kullandırılan işletme ve yatırım kredileri yanında; Kaybolmaya Yüz Tutan Meslek Kollarında (el dokuma işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık vb.) faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlara, Ustalık Belgesi sahibi olup yeni işyeri kuran esnaf ve sanatkârlara, 30 yaşını aşmamış olup, kendi işyerini açan Genç Girişimci esnaf ve sanatkârlara 5 yıla kadar vadeli sıfır faizli kredi kullanma imkânı sunulmaktadır.

 

“Bankalarımızın Sermaye Piyasalarından Fon Sağlayabilme Kabiliyetleri Artmıştır”

16.11.2018 – Sermaye Piyasası Kurulu’nun, Varlığa veya İpoteğe Dayalı Menkul Kıymetler (VİDMK) Tebliği ve Teminatlı Menkul Kıymetler (TMK) Tebliği’nde değişiklik yapılmasına dair düzenlemesiyle ilgili olarak Halkbank tarafından yapılan açıklamada, teminatlı ve varlığa dayalı ürünlerin ihracını teşvik edici hükümler getiren düzenlemeden duyulan memnuniyet vurgulandı.

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, Sermaye Piyasalarına önemli bir katkı sağlayarak yenilikçi ve güvenli yatırım aracı alternatiflerini çeşitlendiren bu düzenlemenin, ülke ekonomisinin büyümesinde olumlu yansımalarının olacağını belirterek şunları söyledi:

“Söz konusu değişiklikle birlikte varlık ve ipotek finansmanı fonları tarafından ihraç edilen teminatlı menkul kıymetlerin bankalar tarafından satın alınarak varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) ihracına imkân sağlanmıştır. Finansal kurumların likiditesi düşük varlıklarını menkul kıymetleştirerek sermaye piyasalarından fon sağlayabilme kabiliyetleri de artmıştır. Gerek Kurul ücretleri gerekse ihraç yapıları ve maliyetleriyle ilgili değişikliklerin varlığa veya ipoteğe dayalı menkul kıymetler (V/İDMK) ile varlık veya ipotek teminatlı menkul kıymet (V/İTMK) ihraçlarını destekleyici ve teşvik edici olacağını düşünüyoruz. Bu tür yatırım araçlarının çeşitlendirilmesi, finansal piyasaların derinleşmesine katkı sağlamaktadır. Dolaşımdaki borçlanma araçları büyüklüğü bazında sektör genelinde ikinci sırada yer alan Bankamız, önümüzdeki dönemde bu kapsamdaki menkul kıymet ihraçları ile de piyasada yer alacak ve ülke ekonomisinin finansman ihtiyacını karşılamak için yenilikçi çalışmalar yürütmeye devam edecektir.”

Düzenlemenin, Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler ihracına konu olabilecek varlık havuzunu genişleterek; yatırımcılara ek teminat getirdiğini de belirten Arslan sözlerine şunları ekledi:

“Varlık havuzunun genişlemesi, yatırım risklerini aşağı çekerek finansal kurumlarımızın borçlanma maliyetlerini azaltan bir gelişme olmuştur. Kurumlarımızın mali kaynak temininde kolaylıklar getiren bu düzenleme, bankacılık sisteminin daha etkin bir şekilde çalışmasına da önemli bir katkıda bulunmuştur.”

 

 

Halkbank Aktif Büyüklüğünü 387,3 Milyar TL’ye Taşıdı

8.11.2018 – Dengeli büyüme ve mali disiplin anlayışıyla faaliyetlerini sürdüren Halkbank, aktif büyüklüğünü 2017 yılının sonuna göre yüzde 26,8 artışla 387,3 milyar TL’ye taşıdı. Halkbank’ın toplam mevduatı aynı dönemde yüzde 23,8 artışla 239,2 milyar TL’ye ulaştı.

Halkbank, 2018 yılının ilk 9 ayında da reel sektörün finansman ihtiyacının karşılanmasına yönelik çalışmalarıyla ekonomiye değer katmayı sürdürdü. Banka’nın üçüncü çeyrek sonunda toplam kredileri 2017 yılsonuna göre yüzde 34,4 artışla 350,3 milyar TL’ye yükseldi. KOBİ kredilerinin de dahil olduğu ticari kredileri, 2017 yıl sonuna göre yüzde 34,9 artış göstererek 217 milyar TL’ye ulaşan Halkbank’ın KOBİ kredileri pazar payı yüzde 15,2 olarak gerçekleşti. Banka’nın 9 aylık net kârı ise 2,2 milyar TL oldu.

Türk Bankacılık sektörünün yılın üçüncü çeyreğinde, finansal istikrarın yeniden tesisinde zorlu bir dönemi başarıyla yönettiğini ifade eden Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan şunları söyledi:

“Bankacılık sektörü, her türlü finansal riski yönetebilen güçlü mali altyapısıyla ekonominin en güçlü dayanaklarından biri olduğunu bir kez daha göstermiştir. Finansal dalgalanmaları geride bıraktığımız süreçte herhangi bir likidite daralmasının yaşanmaması sektörümüzün önceliği olmuş, geri ödemelerin vadelendirilmesi konusunda getirdiğimiz esneklikler piyasalara güven vermiştir. Türkiye Bankalar Birliği’nin aynı dönemde aldığı kredi vadelendirmesine ilişkin tavsiye niteliğindeki kararı da yatırım ve üretim sürekliliğine önemli bir katkıda bulunmuştur.”

Yeni Ekonomi Programı’nda belirlenen disiplin ve dengelenme hedeflerinin kısa sürede sonuca ulaştığına ve değişimi esas alan yeni dönemde, reel sektörün finansman ihtiyacının karşılanmasında verimliliğin önemine dikkat çeken Arslan şunları söyledi:
“Dengeleme sürecinde özel sektörün Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı’na hızla verdiği olumlu yanıt, dalgalanmanın geçici olacağına inancın bir göstergesiydi. Bizim sanayisi yüksek teknolojili üretimde uzmanlaşmış, yerli ve milli üretimle dışa bağımlılığını en aza indirmiş Türkiye idealine olan inancımız tamdır. Enflasyonla mücadelenin bir gereği olarak, faiz oranlarının aşağı yönlü değişimi için çalışmaktayız. Yerli ve milli üretimde önemli bir farkındalığın oluşmasını sağlayan bu dönemin sonunda, Türkiye’nin yeni bir başarı hikâyesi daha yazacağına yürekten inanmaktayız.”

Müşterilerinin finansal talep ve ihtiyaçlarına hızlı ve akılcı çözümler sunmaya büyük özen gösterdiklerini belirten Arslan şunları ifade etti:

“Büyük bölümünü sahada, müşterilerimizle omuz omuza geçirdiğimiz bir yılı daha geride bırakmak üzereyiz. Ürün ve hizmet kalitemizi geliştirmek üzere attığımız her adımın, reel sektöre fayda sağladığına bir kez daha şahit olmaktayız. Bu adımların yanı sıra, reel sektörün dönemsel ihtiyaçlarına uygun yeniden vadelendirme çözümlerinde de öncü bankalardan biriyiz. Bugüne kadar olduğu gibi, esnaf ve KOBİ’ler başta olmak üzere, müşterilerimizin her türlü ihtiyaçlarında yanlarında olmayı sürdüreceğiz.”

 

 

Halkbank İkinci Çeyrekte Toplam Mevduatını 221,3 Milyar TL’ye Taşıdı

09.08.2018

Kuruluşunun 80. yılında bankacılık ürün ve hizmetlerini çeşitlendirmeyi sürdüren Halkbank, 2017 yılının sonuna göre toplam mevduatını yüzde 14,5 artışla 221,3 milyar TL’ye yükselterek Türkiye’deki bankalar mevduat sıralamasında ikinciliğe yerleşti. KOBİ kredileri alanındaki pazar payı yüzde 14,9 olarak açıklanan Bankanın bilanço büyüklüğü ise yüzde 14,1 artışla 348,3 milyar TL’ye yükseldi.

Yılın ilk bölümünde gösterdiği finansal performansı ikinci çeyreğe de taşımayı başaran Halkbank, başta mevduat artışı ve KOBİ Bankacılığı alanında hayata geçirdiği yeni ürün ve hizmetlerle ekonomik büyümeye katkı sağlamaya devam etti. Stratejik sektörlere özel çözümlerle reel sektörün destekçisi olmayı sürdüren Halkbank’ın toplam mevduatı yılın ilk yarısında yüzde 14,5 artışla 221,3 milyar TL’ye yükseldi. Bu artışla Türkiye’deki bankalar mevduat sıralamasında ikinciliğe yerleşen Halkbank’ın KOBİ kredileri ise aynı dönemde yüzde 27,1 artışla 97,7 milyar TL’ye çıktı. Bilanço büyüklüğünü 2017 yılsonuna göre yüzde 14,1 artışla 348,3 milyar TL’ye taşıyan Halkbank, Türkiye’nin 4. büyük bankası olurken, özkaynakları aynı dönemde yüzde 11,4 oranında arttı. Bankanın 6 aylık net kârı ise 1,9 milyar TL oldu.

Bankacılık hizmetlerini, Türkiye’nin ekonomi eylem planında bütçe disiplini, enflasyonun yeniden dengeye gelmesi ve yapısal reformları öne çıkaran yönetim anlayışıyla uyumlu bir şekilde yapılandırdıkları bu dönemde yaşanan mevduat artışının önemine dikkat çeken Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan şunları söyledi:

Ekonomiye yön veren tüm aktörlerin etkin bir şekilde yönetildiği, kurumlar arasındaki uyumun büyüme istikrarına katkı verdiği bir süreçte bankacılık sektörü de güçlü yapısıyla ekonomik istikrara destek sağlamaya devam etmektedir. Son 15 yılda mevduatını 18 kat büyüterek sektörün en güçlü oyuncularından biri haline gelmiş bir banka olarak; kaynak artışı konusunda yenilikçi stratejiler geliştirmeye devam edeceğiz.”

Son dönemde 1,95 milyar TL’lik 10 yıl vadeli sermaye benzeri tahvil ihracı ile uzun vadeli kaynak temin etmelerinin Halkbank’a yurtiçi ve yurtdışında duyulan güvenin bir göstergesi olduğunu belirten Arslan şunları belirtti:

“Kredi büyümesine paralel mevduat artışı sağlayarak, Bankamızın güçlü likidite durumunun sürekliliğini koruyoruz. Uluslararası muhabir bankalardan ve hazine işlemleri yoluyla sağladığımız fonlar sayesinde hem Bankamızın kaynak çeşitliliğini artırıyoruz hem de vade yapısını güçlendiriyoruz. Halkbank’ın yılsonundan bu yana vadesiz mevduatının yüzde 36,3 oranında artmış olması, adını aldığımız halkımızın her daim Bankamızın yanında olduğunu açıkça göstermektedir. Halkbank, 80 yıldır olduğu gibi bundan sonra da, güçlü ve güvenli kaynak yapısıyla halkımıza hizmet etmeye devam edecektir.”

“Stratejik sektörlere desteğimiz büyüme rakamlarına da yansıdı”

Toplam krediler içinde KOBİ kredilerinin payını yüzde 41,1’e çıkardıkları bu dönemde, Temmuz ayında dış ticaret açığında yaşanan azalmanın dikkat çekici olduğunu vurgulayan Arslan şunları ifade etti:

İhracata dönük sektörlerin performansı, özellikle KOBİ’lerin ihracata açılması ve ürünlerini uluslararası alıcılarla buluşturabilmesi ekonomik büyüme açısından önem taşımaktadır. Ekonomi Bakanlığı’nın yüzde 80 e-ihracat teşviklerini yüzde 100’e tamamlayan E-İhracat Projemiz bu yönde yenilikçi bir adım oldu. Alibaba.com üzerinden ücretsiz sanal mağaza açılmasına imkân sağlayan bu projemiz, ihracatın dijital ortamda yaygınlaşmasına önemli bir katkıda bulunacak.”

Turizm gelirlerindeki artışın da ihracat kadar önemli olduğunu vurgulayan Arslan, ikinci çeyrekte turizm sektöründe yaşanan yükselişe dikkat çekti:

Yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 30 büyüyen turizm sektörünün performansı, Türkiye ekonomisi için sevindirici bir gelişme oldu. 7 milyar dolar dolayındaki bu gelirin yüzde 85’e yakının yabancı turistlerden oluşması dikkat çekicidir. Bugüne kadar stratejik sektörlere sağladığımız destek, büyüme rakamlarına da olumlu yansıdı. TÜRSAB işbirliğiyle geliştirdiğimiz Seyahat Acentaları Destek Kredisi de bu tabloya önemli bir katkı sağlayacaktır.”

Esnaf ve sanatkârlara özel kredi kartı

Bankacılık faaliyetlerini Türkiye’de esnafın KOBİ’ye, KOBİ’nin sanayi erbabına dönüşmesi hedefine bağlı kalarak sürdürdüklerini ifade eden Arslan, Halkbank’ın esnaf ve sanatkâra özel alternatif finansman yöntemleri üzerinde de çalıştığını belirterek;

Esnaf ve sanatkârlarımızın işletme sermayesi ihtiyaçlarını kolayca karşılayabilmesi amacıyla Paraf Esnaf kredi kartımızı hizmete sunduk.Esnafımız 50 bin TL’ye kadar limitli Paraf Esnaf ile nakit akışlarını düzenleyip, tedarikçi firma limit özelliği sayesinde de mal ve hizmet alımlarında çalıştıkları tedarikçilerden avantajlar sağlayabiliyorlar. Paraf Esnaf’la yaptıkları işlemleri peşin, eşit taksitli veya esnek vade ve tutarlarda gerçekleştirebiliyorlar. Esnaf ve sanatkâra 80 yıldır verdiğimiz desteği, Paraf Esnaf ile bir üst aşamaya taşıdığımız için mutluyuz” dedi.

Halkbank HALKB Hisse Analiz ve Yorumları