Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Aksa Enerji 2...

Aksa Enerji 2022 yılı ilk çeyreğinde 1,2 milyar TL net kâr elde etti

Aksa Enerji, global yatırımları sayesinde 2022 yılı ilk çeyreğinde 1,2 milyar TL net kâr elde etti

10.05.2022 – Özbekistan’da tarihinin en büyük global yatırımını başarıyla devreye alan Aksa Enerji, 2022 yılının ilk çeyreğinde net kârını bir önceki yılın aynı dönemine göre 5,6 kat artırarak 1,2 milyar TL’ye yükseltti.  

İSTANBUL- Aksa Enerji, 2022 yılının ilk üç ayına ait konsolide finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) açıkladı. 7 ülkede faaliyet gösteren Şirket, 2022 yılına güçlü finansal sonuçlarla başladı.

2022 yılı ilk çeyreğinde yurt dışı operasyonlarının döviz bazlı getirilerinin katkısıyla konsolide ana ortaklık net kârını bir önceki yılın aynı dönemine göre 5 katından fazla artıran Aksa Enerji, 1,2 milyar TL net kâr elde etti. Aksa Enerji, FAVÖK’ünü geçtiğimiz yılın ilk çeyreğine göre yüzde 212 artırarak 1,5 milyar TL’ye, FAVÖK marjını ise yüzde 26 seviyesine yükseltti. Şirket’in yurt içi ve yurt dışı santrallerinin başarılı operasyonları sayesinde cirosu ise 5,9 milyar TL olarak gerçekleşti.

Cemil Kazancı: “2022 yılında da istikrarlı büyümemizi sürdüreceğiz”

Şirketin 2022 yılı hedefleri hakkında konuşan Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Cemil Kazancı, “2022 yılı yurt dışı yatırımlarımızın meyvesini toplayacağımız bir yıl olacak. Yıl sonunda 24 milyar TL’den fazla ciro ve 5,5 milyar TL FAVÖK hedefliyoruz. Bunun ilk yansımasını da birinci çeyrek konsolide finansal sonuçlarımızla elde ettik” dedi.

Global yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini belirten Kazancı, “Güçlü yatırım ivmesi yakaladığımız bu dönemde net finansal borcumuzun FAVÖK’e oranını 1,67 seviyesinde sektör ortalamasının altında tutmayı başardık. Yıl içerisinde gerçekleştireceğimiz 1,3 milyar TL yatırım harcamalarımızın yüzde 80’ini ise yine yurt dışı projelerimiz için kullanacağız. Yaklaşık yarısı Türkiye sınırlarının ötesinde olmak üzere 2.700 MW’tan fazla kurulu gücümüz ile çalışmalarımıza ara vermeden 2022 yılında da istikrarlı büyümemizi sürdüreceğiz” dedi.

Aksa Enerji Üç Santralini Devreye Aldı

Özbekistan’ın En Büyük Türk Enerji Yatırımı Faaliyete Başladı

Aksa Enerji, Özbekistan’da bakanlık kabulleri tamamlanan toplam 740 MW kurulu güce sahip üç santralinde ticari üretime başladı.  

İstanbul – 5 Mayıs 2022  Türkiye ile birlikte toplam 7 ülkede faaliyet gösteren Aksa Enerji, Özbekistan’ın başkenti Taşkent ve Buhara’da bakanlık kabulleri tamamlanan toplam 740 MW kurulu güçteki üç doğal gaz kombine çevrim santralinde üretime başladı. Aksa Enerji böylece, Orta Asya’nın en büyük Türk enerji yatırımını başarıyla hayata geçirdi.

Şirket bünyesindeki yetkin teknik ekipleri, mühendislik becerileri ve derin bilgi birikimi ile hızlı ve sürdürülebilir projeleri hayata geçiren Aksa Enerji, Özbekistan’da inşaatlarını sadece 12 ayda tamamladığı üç santralini de 18 ay gibi kısa sürede devreye aldı. Aksa Enerji bugün itibarıyla, Taşkent ve Buhara’da Özbekistan’ın enerjisine güç katmaya başladı.

Kurulu gücünün yarısı yurt dışındaki santrallerden oluşuyor

Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Cemil Kazancı, yurt dışında bu ölçekte bir projeyi bu kadar kısa sürede başarıyla hayata geçirmekten ve Özbekistan’ın enerjisini yükseltmekten gurur duyduklarını belirtti. Kazancı, “Özbekistan’da iki ayrı şehirdeki üç santralimizi başarıyla devreye aldık. Globalleşme stratejimiz doğrultusunda bizim için önemli bir mihenk taşı olan bu yatırımımız ile Türkiye topraklarından doğan gücümüzü dünyanın dört bir yanına taşıyoruz. 25 yıl boyunca işleteceğimiz bu santrallerin tamamının devreye alınmasıyla birlikte kurulu gücümüzün yaklaşık yarısını Türkiye’de, diğer yarısını da yurt dışında işletmeye başladık” dedi.

Aksa Enerji, Özbekistan santralleriyle ayrıca ülkenin mevcut doğal gaz ile enerji üretimindeki verimliliğini artıracak ve bu santrallerin sağlayacağı doğal gaz tasarrufu ile de ülke ekonomisine doğrudan katma değer yaratacak.

Aksa Enerji, Yatırımı Devam Eden Özbekistan Santrallerinde 2021 Yılı Sonunda Üretime Geçmeyi Hedefliyor

28.09.2021 – Aksa Enerji; Türkiye, KKTC, Gana, Madagaskar ve Mali’den sonra Özbekistan’da kurmakta olduğu enerji santralleri ile faaliyetlerini üç kıta ve altı ülkeye taşıyor. Şirket’in şimdiye kadar imzaladığı en uzun vadeli dolar bazlı alım garantili anlaşması olma özelliğini taşıyan projede, santrallerin ilk fazının Aralık 2021’de devreye girmesi planlanıyor.  

Şirket, Taşkent ve Buhara’da 740 MW kurulu güçteki santrallerin tamamının devreye alınmasıyla 2022 yılının ilk çeyreği itibarıyla toplam kurulu gücünü 2.706 MW’a yükseltmeyi hedefliyor. Özbekistan’daki santraller üretime başladığında Aksa Enerji’nin kurulu gücünün yaklaşık yarısı Türkiye’de, yarısı ise Afrika ve Asya kıtasında olacak.   

İstanbul – 28 Eylül 2021 – Türkiye’nin globalleşme yolunda hızla ilerleyen enerji şirketi Aksa Enerji, 2020 yılında Özbekistan’ın başkenti Taşkent ve Buhara’da, toplamda 740 MW’lık doğal gaz kombine çevrim santralleri için gerçekleştirdiği yatırımları faaliyete geçirmek için gün sayıyor.

Taşkent’te iki ayrı santralde toplam 470 MW, Buhara’da ise 270 MW’lık kurulu güce sahip santrallerin üretime geçmesi için çalışmalarını sürdüren Aksa Enerji, Taşkent’teki santrallerin 240 MW’lık bölümünü bu yılın Aralık ayında, 230 MW’lık kısmını ise 2022 Ocak ayında faaliyete geçirecek. Buhara’da 270 MW kapasiteye sahip santral ise 2022 Şubat ayında üretime başlayacak.

Asya kıtasındaki ilk yatırımı olan Özbekistan santrallerinin devreye girmesiyle birlikte faaliyetlerini üç kıta ve altı ülkeye taşıyacak olan Aksa Enerji’nin toplam kurulu gücü ise 2.706 MW’a ulaşacak. Böylece Şirket’in toplam kurulu gücünün yaklaşık yarısı Türkiye’de, yarısı ise Afrika ve Asya kıtasında olacak. Coğrafi çeşitlilik stratejisini başarıyla hayata geçirmeye devam eden Aksa Enerji, Özbekistan’daki santrallerini 2021 yılı Aralık ayından başlamak üzere 2022 Şubat ayının sonuna kadar devreye alacak. Proje, bugün itibarıyla yaklaşık yüzde 70 oranında tamamlandı.

Faaliyette bulunduğu ülkelerde istihdam ettiği insan gücünün sağlıklı ve güvenli ortamlarda çalışması için yerel ve uluslararası mevzuatlara ve ilgili diğer yükümlülüklere uymayı taahhüt eden Aksa Enerji, Özbekistan projesinde şimdiye kadar 26.865 kişi saat İSG eğitimi verdi.

Aksa Enerji, sektördeki deneyimi ve uzmanlığıyla Afrika’dan Asya’ya geniş bir coğrafyada yeni yatırımlarla sürdürülebilir kârlılık odağında büyümeye devam edecek.

 

Aksa Enerji, 2020 Yılını 470 Milyon TL Net Kâr İle Tamamladı

26.02.2021 – Küreselleşme vizyonuyla yurtdışında santral yatırımlarına hız kesmeden devam eden Aksa Enerji, 2020 yılına ilişkin hedeflerini aşarak rekor seviyede karlılığa imza attı. 

İSTANBUL- Türkiye’nin halka açık en büyük enerji şirketlerinden biri olan ve Covid-19 salgınına rağmen uluslararası arenadaki yatırımlarına devam eden Aksa Enerji, 2020 yılına ilişkin konsolide mali tablolarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) açıkladı.

Aksa Enerji’den yapılan açıklamada şirketin 2020 yılı ana ortaklık net kârı bir önceki yıla göre yüzde 43 artarak 470 milyon TL oldu. Şirketin cirosu ise bir önceki yıla göre yüzde 30 artarak 7,2 milyar TL’ye ulaştı.

2020 yılında 1,5 milyar TL faiz, amortisman ve vergi öncesi kar (“FAVÖK”) elde eden Aksa Enerji, FAVÖK’ünün yüzde 66’sını döviz bazlı gelir sağladığı Afrika santrallerinden elde etti. Şirket’in FAVÖK marjı ise yüzde 21 olarak gerçekleşti.

Küreselleşme stratejisini başarıyla sürdüren Aksa Enerji, büyüme hedeflerine ulaşırken borçluluk seviyesini de hızla azaltmaya devam etti. Net finansal borçlarının FAVÖK’e oranını 2’nin de altına, 1.75’e indiren Aksa Enerji sağlam bilanço yapısıyla pozitif ayrışmaya devam etti. 

Şirketin 2020 yılındaki başarılı finansal performansını değerlendiren Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Cemil Kazancı“Oldukça zorlu bir yılı başarılı sonuçlarla geride bıraktık. Covid-19 salgını ekonomileri ve iş dünyasını olumsuz etkilese de yatırımlarımıza ara vermeden devam ettik. Özbekistan’da toplam 740 MW kurulu güce ulaşacak santrallerimiz için anlaşmalarımızı tamamladık. 2021 yılı başında Irak’a enerji ihraç etmeye başladık. Afrika kıtasındaki farklı ülkelerde santral yatırımlarımıza 2021 yılı içerisinde Kongo’yu da ekleyeceğiz. Aksa Enerji olarak salgına rağmen durmadık ve yatırımlarımızı sürdürdük.” dedi.

Bir Türk şirketi olarak küreselleşme vizyonu ile ilerlediklerini belirten Cemil Kazancı, “Sürdürülebilir büyümemize uluslararası arenadaki yatırımlarımızla devam ediyoruz. Acil enerji ihtiyacı olan bölgeler her zaman önceliğimiz. Bu anlamda Afrika’dan Asya’ya ve Latin Amerika’ya kadar geniş bir coğrafyada yeni yatırım fırsatları gündemimizde bulunuyor” şeklinde konuştu.

Aksa Enerji’nin 2020’nin İlk Yarısında Konsolide Net Kârı 291 Milyon TL Oldu

14.08.2020 – Türkiye’nin halka açık en büyük serbest enerji üreticisi Aksa Enerji, 2020 yılı ilk yarıyıl finansal sonuçlarını açıkladı. Şirket, COVID-19 salgınının olumsuz etkilerine rağmen 2020’nin ilk yarısındaki konsolide net kârını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 27 artırarak 291 milyon lira konsolide net kâr elde etti.

Yılın ilk yarısında 709 milyon lira Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kâr (FAVÖK) elde eden Şirket’in FAVÖK marjı ise yüzde 20,4 olarak gerçekleşti.

İSTANBUL- 2 kıta ve 5 ülkedeki yatırımlarıyla global bir enerji şirketine dönüşen Aksa Enerji, 2020 yılı ilk yarıyıl finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) duyurdu. Açıklanan bilançoya göre, Aksa Enerji cirosunu yılın ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artırarak 3.5 milyar lira seviyesine yükseltti. İlk yarıyılda 291 milyon lira konsolide net kâr elde eden şirket, ana ortaklık kârını ise geçen yılın aynı dönemine göre %107 artırarak 222 milyon lira seviyesine taşıdı.

İlk 6 aylık dönemde toplam 709 milyon lira Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kâr (FAVÖK) kaydeden Aksa Enerji’nin FAVÖK’ünün %80’i döviz bazlı satış yapan KKTC, Gana, Mali ve Madagaskar santrallerinden elde edildi. Şirket’in FAVÖK marjı ise yüzde 20,4 seviyesinde gerçekleşti.

2020 yılı ilk yarıyıl verileriyle ilgili görüşlerini paylaşan Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Cemil Kazancı şunları söyledi: “2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgının ekonomik etkilerine rağmen finansal yapımızı güçlendirerek yılın ilk yarısında başarılı bir yol izledik. Her geçen yıl mali açıdan güçlenerek borçluluğumuzu azalttık ve her biri ekonomik değer yaratacak büyük yatırımlara imza attık. Yurt dışına açılmaya karar verdiğimiz 2015 yılında 860 milyon dolar seviyesinde olan borcumuzu bu yılın ilk yarısı itibarıyla 442 milyon dolara düşürdük.”

Salgın sürecinin getirdiği zorlu ekonomik koşullarda sürdürülebilir kârlılık politikasıyla yatırımlarına devam ettiklerini belirten Cemil Kazancı, “Türkiye’nin yanı sıra KKTC, Gana, Mali ve Madagaskar’da enerji alanında faaliyet gösteren global bir enerji şirketi olarak 2015 yılında başladığımız yurt dışı yolculuğumuzda, Afrika’nın yanı sıra, geçen Mayıs ayında, 240 MW kapasiteli doğal gaz kombine çevrim santrali kurmak için Özbekistan hükümeti ile bir anlaşma imzaladık. Gerekli yer tahsislerinin sağlanması sonrası başlanacak olan santral inşaatını azami 12 ay içerisinde tamamlayarak devreye almayı planlıyoruz. Ekonomik olarak içinde bulunduğumuz bu zorlu süreçte yurt dışında yatırım yaparak ülkemize döviz getirmeye ve Şirketimizin büyümesine katkı sağlamaya yönelik çalışmalarımızı tüm gücümüzle devam ettireceğiz” dedi.

 

Aksa Enerji 2020’nin İlk Çeyreğinde de Büyümeye Devam Etti

21.05.2020 – 2020 yılının ilk çeyreğinde cirosunu bir önceki yılın aynı dönemine göre %60 oranında artırarak 1,8 milyar liraya yükselten Aksa Enerji, Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kâr (FAVÖK) rakamını ise 371 milyon lira seviyesine taşıdı.

İSTANBUL- Uluslararası arenada gerçekleştirdiği yatırımlarla global bir enerji şirketine dönüşen Aksa Enerji, 2020 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) duyurdu. Şirketin KAP’ta açıkladığı bilançoya göre, Aksa Enerji’nin cirosu yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 60 artışla 1,8 milyar lira olurken, konsolide net kârı ise 107 milyon lira olarak gerçekleşti. Ana ortaklık karını geçen yılın aynı dönemine göre %46 oranında artıran Şirket, yurt dışı operasyonlarının etkisiyle Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kâr (FAVÖK) rakamını 371 milyon liraya yükseltti. Şirket’in FAVÖK marjı ise yüzde 20 seviyesinde gerçekleşti. Aksa Enerji’den yapılan açıklamaya göre, döviz bazlı yurt dışı gelirleri Şirket’in FAVÖK’ünün yüzde 82’sini oluştururken, Afrika’da faaliyet gösteren santrallerin mali tablolar üzerindeki olumlu etkilerinin devam ettiği belirtildi. Geçtiğimiz günlerde 25 yıllık bir anlaşma ile Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te 240 MW kapasiteli bir Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali kuracağını açıklayan Aksa Enerji, operasyonel ve finansal açıdan sürdürülebilir kârlılık politikasını devam ettirirken, bir yandan da dünyanın farklı bölgelerinde yeni yatırımlar yapmayı hedefliyor.

Aksa Enerji’nin 2020 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarını değerlendiren Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Cemil Kazancı, “2019 yılını, tüm dünyada zorlu geçen ekonomik süreçlere rağmen rekor seviyede bir karlılık ile kapatmıştık. Sürdürülebilir büyüme hedefimizi bu yılın ilk çeyreğinde de aynı kararlılıkla gerçekleştirdik. Mali açıdan kuvvetlenir ve borcumuzu azaltırken, bir yandan da yeni ve büyük yatırımlara imza atıyoruz. Yurt dışına açılmaya karar verdiğimiz 2015 yılında 860 milyon dolar seviyesinde olan borcumuzu bu yılın ilk çeyreği itibarıyla 490 milyon dolara düşürdük. Bu dönemde Afrika’da üç yeni santral yatırımı gerçekleştirmiş olmamıza rağmen toplamda 370 milyon dolar borç ödemesi yaparak borçluluğumuzu istikrarlı bir şekilde düşürmüş olmamız, güçlü finansal yapımızın en büyük göstergesidir.” dedi.

Sürdürülebilir kârlılık politikasıyla faaliyetlerine devam ettiklerini belirten Cemil Kazancı, “2 kıta ve 5 ülkede faaliyet gösteren global bir enerji şirketi olarak, yurt dışında gerçekleştirdiğimiz yatırımlar ve garantili satış anlaşmalarımızla ülkemize döviz getirmeye ve Şirketimizin büyümesine katkı sağlamaya devam ediyoruz. Son olarak Özbekistan hükümetiyle yaptığımız 25 yıllık anlaşma çerçevesinde Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te 240 MW’lık doğalgaz kombine çevrim santrali kuracağımızı duyurduk. Diğer yurt dışı santrallerimiz gibi garantili satış anlaşması üzerinden döviz bazlı gelir yaratacak bu yeni santralin de şirketimizin sürdürülebilir büyümesini destekleyerek karlılığımızı olumlu etkilemesini bekliyoruz. Acil enerji ihtiyacı olan coğrafyalara yatırım yapmaya, Şirketimizin büyüme politikasını sürdürmek ve ülkemize katkı sağlamak amacıyla çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

 

Aksa Enerji Net Kârını Üç Kat Artırarak Tarihindeki En Yüksek Seviyeye Taşıdı

04.03.2020 – Aksa Enerji, 2019 yılı konsolide net kârını bir önceki yılın aynı dönemine göre üç kat artırarak 455 milyon liraya yükseltti. 2019 yılında 5,6 milyar lira ciro elde eden Şirket, Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kâr (FAVÖK) rakamını ise yüzde 42 artışla 1,5 milyar lira seviyesine taşıdı. Şirket böylece 2019 yılında ciro, FAVÖK ve net kârda rekor büyüme ile tarihindeki en yüksek seviyelere ulaştı.

İSTANBUL- İki kıta ve beş ülkede yürüttüğü faaliyetleriyle global bir şirkete dönüşen Aksa Enerji, 2019 yılı finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) duyurdu. 2019 yıl sonu itibarıyla 455 milyon lira konsolide net kâr elde eden Şirket, net kârını bir önceki yıla göre üç kat artırarak tarihindeki en yüksek seviyeye taşıdı. FAVÖK’ünün yüzde 73’ünü döviz bazlı yurt dışı anlaşmalarından sağlayan Şirketin Afrika’da faaliyet gösteren santralleri 2019 yılında da kârlılık rakamları üzerinde olumlu etki yaratmaya devam etti.

Aksa Enerji, yurt dışı operasyonlarının da etkisiyle Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kâr (FAVÖK) rakamını bir önceki yıla göre yüzde 42 artışla 1,5 milyar liraya yükseltirken, FAVÖK marjını ise yüzde 22 seviyesinden yüzde 26’ya çıkardı. Şirket ayrıca yüksek seyreden yurt içi spot enerji fiyatları ile yurt dışında döviz bazlı garantili satışlar yapan KKTC ve Afrika santralleri sayesinde 2019 yılı cirosunu bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 5,6 milyar liraya yükseltti. Şirket böylece 2019 yılında ciro ve FAVÖK rakamlarını da rekor seviyeye taşımayı başardı.

Aksa Enerji’nin 2019 yılını başarılı finansal sonuçlarla kapattığını vurgulayarak başta Afrika olmak üzere Şirketin yurt dışındaki santrallerinin, kârlılık ve FAVÖK rakamları üzerindeki olumlu etkisine dikkat çeen Aksa Enerji CEO’su Cemil Kazancı, “2019 yılında etkin portföy yönetimi ve yurt dışı operasyonlarının etkisiyle tüm finansal göstergelerde başarılı sonuçlara imza atarak, beklentilerin üstünde performans sergiledik. Net kârımızı bir önceki yıla göre 3 kat artırarak Şirketimizin tarihindeki en yüksek seviyeye taşıdık. Aynı şekilde ciro ve FAVÖK rakamlarımızda da rekor seviyeye ulaştık.” değerlendirmesinde bulundu. Globalleşme stratejisi doğrultusunda 2015 yılından bu yana ülkelerin acil enerji ihtiyaçları doğrultusunda yatırımlarını şekillendirdiklerini belirten Cemil Kazancı, “2015 yılında 860 milyon Amerikan Doları net finansal borcu olan Şirketimiz, 2017 yılı sonundaki santral satışlarıyla borcunu 124 milyon Amerikan Doları azaltırken, Afrika santrallerinin olumlu katkısıyla net finansal borcunu 2019 yıl sonu itibarıyla 529 milyon Amerikan Doları’na düşürmeyi başardı. Böylece Aksa Enerji, küreselleşme stratejisi doğrultusunda, 2015 yılından bu yana, yurt dışında 3 santral yatırımı yapmasına rağmen toplam 331 milyon Amerikan Doları borç ödemesi gerçekleştirerek bilançosunu sürdürülebilir karlılık rotasına çevirmiş ve bu başarı hikayesiyle enerji sektörüne örnek olmuştur.” şeklinde konuştu. Enerji sektörünü de değerlendiren Kazancı, ülkemizin son yıllarda uyguladığı stratejilerle enerji üretim pastasını çeşitlendirdiğine dikkat çekti. Cemil Kazancı, enerji üretiminde değişen dinamiklerin hem enerjide arz güvenliği hem de fiyat istikrarı açısından bir önceki döneme göre dengelendiğini kaydetti.

2019 yılında toplam 16.511 GWsa satış gerçekleştiren Aksa Enerji, cirosunu 2018 yılına göre %20 artırırken 2020 yılında da operasyonel ve finansal açıdan başarılı büyümesini devam ettirmeyi hedefliyor.

 

Aksa Enerji’den İlk 9 Ayda 350 Milyon Lira Net Kâr

  • Aksa Enerji kârını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 169 arttırdı.
  • Şirket, 2019 yılının ilk dokuz ayında, 2018 yılının tamamında erişilen net kâr rakamının 2,3 katına ulaşmış oldu.

İki kıta ve beş ülkede enerji üreten Aksa Enerji, 2019 yılı dokuz aylık finansal sonuçlarını açıkladı. Yılın ilk dokuz ayında 3,8 milyar lira ciro elde eden Şirket, kârını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 169 arttırarak 350 milyon lira konsolide net kâr elde etti. Aksa Enerji, böylece 2019 yılının ilk dokuz ayında, 2018 yılının tamamında erişilen net kâr rakamının 2,3 katına ulaşmış oldu.

07.11.2019 , İSTANBUL – Türkiye’nin halka açık en büyük serbest enerji üreticisi Aksa Enerji, 2019 yılının ilk dokuz ayına ait finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıkladı. 2019 yılının ilk dokuz aylık döneminde kârını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 169 arttıran Aksa Enerji 350 milyon lira konsolide net kâr elde etti. Şirket, böylece 2018 yılının tamamındaki konsolide net kârın 2,3 katına 2019 yılının ilk dokuz ayında ulaşmış oldu. Bu dönemde 3,8 milyar lira ciro rakamına ulaşan Aksa Enerji, Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kâr (FAVÖK) rakamını ise bir önceki yıla göre yüzde 46 artışla 1,103 milyon liraya yükseltti. Şirket, faaliyet kâr marjını ise yüzde 12,8’den yüzde 19,7’e çıkardı.

Küreselleşme stratejisi doğrultusunda yaklaşık beş yıldır yurt dışı yatırımlarına ağırlık veren Aksa Enerji, KAP açıklamasında Afrika’daki santrallerinden elde ettiği kârlılığın bilançoya olan olumlu etkilerine dikkat çekti. Şirketin cirosunun yüzde 73’ü Türkiye ve KKTC’deki satışlardan sağlanırken, FAVÖK’ün yüzde 65’i Afrika’daki santrallerden elde edildi. Şirket, Afrika’daki yatırım arayışlarına çeşitli ülkelerde yapılan görüşmeler çerçevesinde devam ediyor.

Aksa Enerji CEO’su Cemil Kazancı: “Uluslararası gücümüzle kârlılığımızı arttırıyoruz.”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gana, Madagaskar ve Mali’deki santrallerinden gerçekleştirdiği döviz bazlı satışlarla borcunu azaltan Aksa Enerji, Gana Cumhuriyeti ile anlaşmanın imzalandığı 2015 yılında 860 milyon Amerikan Doları net finansal borcunu 2019 yılı Eylül ayı sonunda 639 milyon Amerikan Dolarına düşürdü. Böylece küreselleşme stratejisinin başından beri, yurt dışında santral yatırımları yaptığı halde toplam 221 milyon Amerikan Doları borç ödemesi gerçekleştirmeyi başaran Şirket, 2017 yılı ilk çeyreğinde 7,8 olan “Net Finansal Borç / FAVÖK” oranını da 2019 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla keskin bir şekilde 2,6 seviyesine düşürdü.

2019 yılında başarılı bir finansal dönem geçirdiklerini ve faaliyetlerinden verimli sonuçlar aldıklarını belirten Aksa Enerji’nin CEO’su Cemil Kazancı: “Küreselleşme stratejimiz kapsamında 2015 yılında Afrika’ya açılma kararı verdik. Gana, Mali ve Madagaskar enerji santrallerimizin 2017 yılında devreye girmesiyle mali tablolarımız hızla iyileşerek doğru bir karar aldığımızı kanıtladı. Afrika kıtasındaki yatırımlarımızla bölgenin acil enerji ihtiyacına cevap vermeye, kalkınma ve istihdamı desteklemeye devam ediyoruz. Afrika’daki santrallerimizden sağladığımız döviz bazlı garantili satışlar faiz, amortisman, vergi öncesi karımızın (FAVÖK) yüzde 65’ini oluşturuyor. Yine döviz bazlı garantili satış yapan KKTC’deki enerji santralimizin de katkısıyla, FAVÖK’ümüzün %72’si döviz bazında satış yapan yurt dışı operasyonlarımızdan yaratılıyor. Sürdürülebilir kârlılık odaklı çalışmalarımıza ara vermeden Afrika’daki yeni yatırım arayışlarımızı sürdürüyor; çeşitli ülkelerle görüşmelere devam ediyoruz” dedi.

Aksa Enerji AKSEN Hisse Analiz ve Yorumları

 

Aksa Enerji, Dünya Enerji Kongresi’ne Katılacak

04.09.2019 – Türkiye’nin halka açık en büyük serbest enerji üreticisi Aksa Enerji, bu yıl 24. kez gerçekleşecek olan Dünya Enerji Kongresi’ne katılmaya hazırlanıyor. Dünyanın dört bir yanından 10 binden fazla kişinin katılacağı, 250 konuşmacı ve 150 ülkenin katılım göstereceği ‘’Refah İçin Enerji” temasıyla gerçekleşecek olan kongre, bu yıl kapılarını 9-12 Eylül 2019 tarihlerinde Abu Dhabi’de açacak.

Uluslararası arenada gerçekleştirdiği yatırımlarla global bir enerji şirketi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Aksa Enerji, dünyanın en geniş katılımlı enerji zirvelerinden olan Dünya Enerji Kongresi’ne katılıyor.

İki kıtada beş ülkeye yayılan enerji santralleri ile global bir enerji şirketi olarak ülkemizi temsil eden Aksa Enerji, 24. Dünya Enerji Kongresi’nde kendi standında dört gün boyunca ziyaretçilerle buluşacak. Şirketin üst düzey yöneticilerinin hazır bulunacağı kongre süresince, Aksa Enerji, birçok ülkeden sektör profesyoneliyle bir araya gelerek uluslararası deneyimlerini paylaşacak ve iş geliştirme faaliyetlerinde bulunacak. Bu yıl “Refah İçin Enerji” temasıyla düzenlenecek olan kongrede Aksa Enerji, Gana, Mali ve Madagaskar’da 6-9 ay gibi kısa sürelerde kurduğu ve işlettiği santrallerle Afrika halkının elektriğe kavuşturulması için geliştirdiği projeleri anlatacak ve acil enerji ihtiyacı olan tüm coğrafyalarda yeni yatırımlarla halkın elektriğe erişimini ve refah düzeyini artırmaya yönelik projelerini paylaşacak. 2019 yılının ilk yarısında kârını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 170 oranında arttıran ve Afrika’daki santrallerinin katkısıyla borçluluğunu önemli oranda azaltan Aksa Enerji, başarısının arkasındaki küreselleşme stratejisini de ziyaretçilerine aktaracak.

Refah için Enerji

Bugüne kadar dünya genelinde 20’den fazla şehirde, 2016 yılında ise İstanbul’da gerçekleştirilen Dünya Enerji Kongresi bu yıl “Refah için Enerji” temasıyla Abu Dhabi’de gerçekleştiriliyor. 50’den fazla ülkenin bakanlık düzeyinde katılacağı ve enerji dünyasından da önemli şirket ve isimlerin yer alacağı kongrenin bu yıl da enerjinin bugününe ve geleceğine ışık tutması bekleniyor.

Aksa Enerji, Konsolide Net Kârını Yüzde 170 Artırdı

Türkiye’nin halka açık en büyük serbest enerji üreticisi Aksa Enerji, 2019 yılı ilk yarıyıl finansal sonuçlarını açıkladı. Şirket, 2019’un ilk yarısında kârını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 170 artırarak 229 milyon TL net kâr elde etti. 

Son yıllarda yurt dışı yatırımlarına ağırlık veren Aksa Enerji, Afrika’daki santrallerinin yüksek katkısıyla faaliyet kâr marjını ise neredeyse iki katına çıkardı. 

08.08.2019 – Türkiye’nin halka açık en büyük serbest enerji üreticisi Aksa Enerji, 2019 yılının ilk yarıyıl finansal sonuçlarını açıkladı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre kârını yüzde 170 oranında artıran Şirket, 229 milyon TL konsolide net kâr elde etti. Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kâr (FAVÖK) rakamında 752 milyon TL ile bir önceki yıla göre yüzde 67 artış kaydeden Aksa Enerji’nin faaliyet kâr marjı yüzde 12.4’ten yüzde 22.6’ya yükseldi.

2015 yılından beri küreselleşme stratejisi doğrultusunda yurt dışı yatırımlarına ağırlık veren Aksa Enerji’nin bilançosunda özellikle Afrika’daki santrallerin kârlılık üzerindeki olumlu etkisi dikkat çekti. 2019 yılının ilk yarısında Şirket’in cirosunun yüzde 69’u Türkiye ve KKTC’deki santrallerinden sağlanırken, FAVÖK’ünün ise %65’ini Afrika santralleri oluşturdu. Afrika’da sahip olduğu toplam 476 MW kurulu güce ek olarak Madagaskar adına 24 MW güçteki bir santrali işleten Şirket, Afrika santrallerinden toplam 727,6 milyon TL ciro elde etti.

Aksa Enerji’nin yeni CEO’su Cemil Kazancı: Sürdürülebilir kârlılığa odaklanıyoruz

Gana Cumhuriyeti ile anlaşma imzaladığı 2015 yılında 860 milyon Amerikan Doları net finansal borcu olan Aksa Enerji, 2017 yılı sonunda santral satışlarıyla borcunu 124 milyon Amerikan Doları azaltırken, Afrika santrallerinin olumlu katkısıyla 2019 ilk yarıyıl sonunda 657 milyon Amerikan Doları net finansal borç açıkladı. Böylece Şirket, küreselleşme stratejisinin başından beri toplam 203 milyon Amerikan Doları borç ödemesi gerçekleştirmiş oldu.

Afrika yatırımlarının 2017 yılının son çeyreğinden itibaren katkıda bulunmaya başlamasıyla bu tarihten itibaren FAVÖK rakamında toplam %150 artış sağlayan Aksa Enerji, yurt dışı yatırımları sayesinde borçluluğunu da önemli oranda azaltmayı başardı. 2017 yılı ilk çeyreğinde 7.8 olan Şirket’in “Net Finansal Borç/FAVÖK” oranı, 2019 yılı ikinci çeyreği itibarıyla 2.8’e geriledi.

2019 yılı ilk yarıyıl bilançosundaki olumlu tabloda yurt dışı operasyonlarının katkısının yüksek olduğunu belirten Aksa Enerji’nin CEO’su Cemil Kazancı: “Aksa Enerji olarak 2017 yılından bu yana yürüttüğümüz global strateji, Afrika yatırımları ve verimlilik politikaları finansal tablolarımıza yansıyor. Afrika ve KKTC’deki santrallerimizden sağladığımız döviz bazlı garantili satışlar FAVÖK’ümüzün yüzde 74’ünü oluşturuyor ve ülkemize döviz girdisi sağlıyoruz. Son 4 yılda borcumuzu 203 milyon Amerikan Doları düşürdük. Türkiye ve yurt dışı operasyonlarımızda hacimden ziyade kârlılığa odaklandık ve sürdürülebilir büyüme stratejimizle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” dedi.

Aksa Enerji’nin global bir serbest enerji üreticisi olduğunun altını çizen Kazancı, yatırım iştahlarını kaybetmediklerini ve özellikle Afrika pazarında yeni yatırım fırsatlarının her zaman gündemlerinde olduğunu sözlerine ekledi.

 

Aksa Enerji “Afrika’daki Yatırımlara Devam” Dedi

20.06.2018 – Bugün 2 kıtada 5 ülkede 8 enerji santraliyle faaliyet gösteren Türkiye’nin global enerji şirketi Aksa Enerji bu yıl 20.si düzenlenen Afrika Enerji Forumu’na sponsor oldu. Gana, Madagaskar ve Mali’deki santrallerinin inşaatlarını çok kısa sürelerde tamamlayan Aksa Enerji, Afrika’da yatırımlarına devam edeceklerinin sinyalini verdi

Afrika’da enerji, altyapı ve sanayi alanında yatırım yapan iş dünyasının ve hükümet temsilcilerinin bir araya geldiği Afrika Enerji Forum’u 19-22 Haziran tarihleri arasında Doğu Afrika’nın ada ülkesi Mauritus’da başladı. Son 20 yılda Afrika kıtasında enerji alanında atılan adımların gündeme alındığı Forum’a Türkiye’den Aksa Enerji sponsor oldu.

Aksa Enerji CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Uygun’un da konuşmacı olarak yer aldığı Afrika Enerji Forumu’nda Aksa Enerji’nin Afrika kıtasında hayata geçirdiği yatırımları aktardı. Gana, Madagaskar ve Mali’de toplam 386 MW kurulu güçle Afrika coğrafyasının sürdürülebilir kalkınmasına destek olduklarını dile getiren Cüneyt Uygun, dünyanın farklı coğrafyalarında enerji ihtiyacına çözüm üretmek ve istihdam yaratmak amacıyla yatırımlara devam edeceklerinin sinyalini verdi. Cüneyt Uygun, Afrika projelerinde sağladıkları yüksek standartlardaki teknik desteğin, kurulum aşamalarındaki hızın ve o bölgelerdeki insan kaynağını yönetme kabiliyetinin kıta ülkelerinde kaydettikleri başarının somut birer göstergesi olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Dünyada şu anda 1 milyar 100 milyon insanın elektriğe erişimi hiç yok ya da çok sınırlı. Afrika’da ise insanların beşte biri elektriğe hiç ulaşamıyor. Bu sorun çözülmedikçe insanların yoksulluktan kurtulması ve hayat standartlarının iyileşmesi çok güç. Biz de Aksa Enerji olarak acil enerji ihtiyacı olan farklı Afrika ülkelerine elektrik götürmek ve onların yaşamlarına dokunabilmek adına çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yatırımlarımızı sürdürerek enerji açığı olan ülkelere hızlı çözümler getirerek kalkınmalarına destek olacağız.”

Afrika kıtasındaki yatırımlarına 2015 yılında başlayan Aksa Enerji bugün 2 kıtada 5 ülkede enerji üretiyor. Santrallerinin proje geliştirme ve dizaynından başlayarak ekipman temini, mühendislik, inşaat, montaj, işletme, uygulama ve bakım aşamalarının tamamını kendi bünyesinde gerçekleştiren Aksa Enerji, ülkelerin acil enerji ihtiyacına, düşük maliyetli ve hızlı santral kurulumlarıyla çözüm getiriyor. Şirket, Gana Akaryakıt Enerji Santrali’nin inşaatını 9 ayda, Madagaskar Akaryakıt Enerji Santrali’nin inşaatını 7 ayda ve Mali Akaryakıt Enerji Santrali’nin inşaatını ise 6 ayda tamamladı.

Aksa Enerji’nin Afrika santralleri, Gana’da 280 MW, Madagaskar’da 66 MW ve Mali’de 40 MW kurulu güç ile bulundukları ülkelerin enerji ihtiyacını karşılıyorlar. Aksa Enerji son olarak Nisan ayında Madagaskar Cumhuriyeti’nin elektrik ve su işlerini yürüten Societe Jiro Sy Rano Malagasy (Jirama) şirketine ait 24 MW kurulu güçteki santrali iyileştirmek ve işletmek amacıyla 5 yıllık bir anlaşmaya imza attı. Santralin rehabilitasyon çalışmalarının yaklaşık 4 ay içinde tamamlanarak faaliyete geçmesi planlanıyor. Bu anlaşma, Madagaskar hükümetinin Aksa Enerji’ye olan güveninin çok önemli bir göstergesi olarak önem kazanıyor.

 

Aksa Enerji Madagaskarlı Jirama’nın Santralini İşletecek

20.04.2018 – Aksa Enerji, Madagaskar Cumhuriyeti’nin elektrik ve su hizmetlerini yürüten Societe Jiro Sy Rano Malagasy (Jirama) şirketi ile şirketin 24 MW kurulu güçteki santralinin rehabilitasyonu ve işletmesi için beş yıllık anlaşma imzaladı. Altı ay içerisinde faaliyete geçirilmesi hedeflenen santral, Aksa Enerji’nin mevcuttaki 66 MW kurulu güce sahip santralinin yanında yer alıyor. Aksa Enerji CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Uygun, anlaşmanın Madagaskar hükümeti ile Aksa Enerji arasındaki güvenin somut bir göstergesi olduğunun altını çizdi.

Madagaskar Cumhuriyeti hükümeti, Aksa Enerji ile yürüttüğü iş birliği çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda Madagaskar’daki Societe Jiro Sy Rano Malagasy (Jirama) şirketi ile anlaşma imzalayan Aksa Enerji, beş yıl süreyle Jirama’ya ait 24 MW kurulu güçteki bir santralinin rehabilitasyonunu ve işletmesini üstlenecek.

Altı ay içerisinde faaliyete geçirilmesi hedeflenen santralde üretilecek elektrik, beş yıl süre ile garantili alım anlaşması kapsamında Jirama’ya satılacak. Santralin rehabilitasyonu, santraldeki mevcut ekipmanın çalışır hale getirilmesine yönelik makina parkının bakımı ve parça değişimi gibi çalışmaları kapsayacak. Rehabilitasyonu yapılacak santralin Aksa Enerji’ye ait 66 MW kurulu güce sahip santralinin yanında bulunması ise lojistik avantajlardan ve mevcut iş gücü kapasitesinden faydalanılmasının önünü açacak.

Aksa Enerji CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Uygun, anlaşmanın Madagaskar hükümeti ile Aksa Enerji arasındaki güvenin, şirketin tecrübe ve profesyonelliğine olan inançlarının çok önemli bir göstergesi olduğunun altını çizdi. Cüneyt Uygun, “Madagaskar’da yedi ay gibi kısa bir sürede faaliyete geçirdiğimiz santralimizin ardından gelen bu rehabilitasyon ve işletme anlaşmasının tüm paydaşlarımız için hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Bu anlaşma, Afrika projelerimiz sırasında sağladığımız yüksek standartlardaki teknik desteğin, kurulum aşamalarındaki hızımızın ve o bölgelerdeki insan kaynağını yönetmedeki başarımızın açık bir göstergesidir. Aksa Enerji olarak dünyanın farklı coğrafyalarındaki enerji ihtiyaçlarına çözüm üretmeye ve istihdam yaratmaya, bu coğrafyaların sürdürülebilir kalkınmasına destek olmaya devam edeceğiz. Bu anlayıştan yola çıkarak acil enerji ihtiyacı olan ülkelerdeki yatırımlarımızı sürdürerek bu ülkelerin kalkınmalarının önünü açacağız.”

 

Aksa Enerji’nin Madagaskar Santrali’ni Madagaskar Cumhurbaşkanı Açtı

08.11.2017 – Türkiye’nin halka açık en büyük serbest elektrik üreticisi Aksa Enerji, Eylül ayında ticari faaliyetine başlayan Madagaskar Enerji Santrali’nin resmi açılışını gerçekleştirdi.

Madagaskar Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina’nın da katıldığı açılış töreninde konuşan Aksa Enerji Enerji Grup Başkanı, CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Uygun, Madagaskar’daki ilk ve tek doğrudan Türk yatırımı olan 66 MW gücündeki santralin inşaatını 7 ay gibi kısa bir sürede Madagaskarlıların hizmetine sundukları için gurur duyduklarını belirtirken, bunun daha köklü uzun vadeli bir iş birlikteliğinin ilk ürünü olduğunu, yeni yatırımlarla bu iş birlikteliğinin daha ilerilere taşınacağına olan inancını Sn. Başkan’a aktarmıştır.

Türkiye’nin halka açık en büyük serbest elektrik üreticisi Aksa Enerji, Madagaskar’ın başkenti Antananarivo’da 7 Kasım’da gerçekleştirilen açılış törenine Madagaskar Cumhurbaşkanı Sn. Hery RAJAONARIMAMPIANINA, Başbakanı Sn. Olivier Mahafaly Solonandrasana ve Enerji Bakanı Sn. Lantoniaina Rasoloelison olmak üzere birçok bakan ve hükümet yetkilisi de katıldı. Toplamda 66 MW kurulu güce sahip olan santralin açılış töreninde, Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan’ın Ocak ayında Madagaskar’a yaptığı ziyareti ve açıklamalarını hatırlatan Aksa Enerji Grup Başkanı, CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Uygun, ülkedeki tek Türk yatırımcı olarak Madagaskarlıların enerji ihtiyaçlarına çözüm sundukları için gurur duyduklarını söyledi.

“Enerjinin olmadığı yerde medeniyetten söz edilemez”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Enerjinin olmadığı yerde medeni olmaktan söz edilemez.” diyerek Türk yatırımcıları özellikle Madagaskar’a davet ettiğini söyleyen Aksa Enerji Grup Başkanı, CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Uygun, açılış konuşmasında şunları söyledi;

“İlk fazını Eylül ayında tamamladığımız Santralimizi 7 ay gibi kısa bir sürede hizmete açtığımız için mutluluk duyuyoruz. Bu santral yılda üreteceği 500 milyon KWh elektrikle Madagaskar’ın yaklaşık yüzde 34’ünün elektrik ihtiyacına cevap verecek. Santralin inşasında yerli işgücüne büyük önem verdik. İstihdamın yanı sıra kurduğumuz ekipler Aksa Enerji’nin uzman teknik personelinin yanında kendini geliştirdi. Bu nedenle Şirketimizin asıl gayesi olarak, kesintisiz ve güvenilir enerji arzının yanı sıra Antananarivo halkının günlük yaşam kalitesine katkıda bulunduğumuz için gurur duyuyoruz. Umarız, Aksa Enerji olarak attığımız bu adım takip edilir ve diğer Türk şirketleri için de öncü bir yatırım olur.

Madagaskar’ın yüzde 34’ünün enerji ihtiyacı karşılanacak

Aksa Enerji’nin Madagaskar’daki HFO Santrali, Türk özel sektörünün Madagaskar’daki ilk enerji yatırımı olarak ön plana çıkıyor. 7 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak Eylül ayında üretime geçen santral, 66 MW’lik kapasiteye sahip. Madagaskar’ın yüzde 34’ünün enerji ihtiyacını karşılaması beklenen santral, başkent Antananarivo’nun da en büyük santrallerinden biri.

Aksa Enerji Afrika’da Gücünü Artırıyor

Afrika yatırımlarının ilk adımını Gana Cumhuriyeti’nde atan Aksa Enerji, Madagaskar ve Mali’deki santrallerinin de devreye girmesiyle Afrika’daki kurulu gücünü artırdı. Şirketin Gana Santrali 280 MW kurulu güçle, Mali Santrali tam kapasite olarak 40 MW güçle ve son olarak Madagaskar Santrali de 66 MW kurulu güçle ticari faaliyetine başladı. Böylece şirketin Afrika’daki toplam kurulu gücü 386 MW’a çıktı.

Aksa Enerji, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki santralleriyle de rüzgâr, doğal gaz, hidroelektrik, fuel-oil ve linyitten oluşan enerji üretim santralleriyle 2.000 MW’ın üzerinde kurulu güce sahip.

 

Aksa Enerji Üretim A.Ş. Hakkında

1997 yılında bir Kazancı Holding iştiraki olarak kurulan Aksa Enerji, Türkiye’nin halka açık en büyük serbest enerji üreticisidir. Globalleşmeyi hedef edinen Aksa Enerji, yerel bir enerji şirketinden KKTC ve Afrika kıtasındaki santralleriyle global bir enerji şirketine dönüşmektedir.

Projelendirmeden satın alma, inşaat ve montaja kadar tüm santral kurulum işlemlerini yetkin teknik ekipleriyle kendi bünyesinde gerçekleştiren Aksa Enerji, doğal gaz, linyit, hidroelektrik, rüzgâr ve akaryakıt kaynaklarından enerji üretmekte ve santrallerinin işletme ve bakımlarını kendi bünyesinde gerçekleştirmektedir. Bu konudaki know-how’ını acil enerji ihtiyacı içindeki ülkelerde santral kurulumlarıyla yurt dışına taşıyan Aksa Enerji, ülkelerin enerji ihtiyaçlarına uzun süreli garantili satış anlaşmalarıyla hızlı çözümler sunmaktadır.

K.K.T.C’den sonra yurt dışında büyümeyi hedef edinen Aksa Enerji, globalleşme yolundaki ilk adımını 2015 yılında atmıştır. Verimlilik ve sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımını yurt dışına taşımak için harekete geçen Aksa Enerji’nin ilk hedefi Afrika olmuş, bu kıtada Gana, Madagaskar ve Mali santralleri ile Afrika’daki varlığını pekiştirmiştir. Aksa Enerji, K.K.T.C, Gana, Madagaskar ve Mali cumhuriyetleri ile yaptığı garantili enerji satışı ve santral kurulumu anlaşmalarının yanı sıra, yurt dışındaki diğer yeni yatırım fırsatlarını da değerlendirmektedir.

2010 yılında Aksa Enerji’nin %21,4 oranında hissesi, AKSEN koduyla Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamıştır. Aksa Enerji’nin hisseleri, BIST 100 ve Sürdürülebilirlik endekslerinde işlem görmektedir.

AKSA Jeneratör Hakkında

1968 yılında Ali Metin Kazancı’nın kurduğu elektrikli motor fabrikasıyla üretim yolculuğuna başlayan AKSA, 1984 yılında ilk jeneratörünü üretti ve kısa zamanda elektrik enerjisi temini için makine ve donanım üretimi konusunda uzmanlaşarak, dünyadaki sayılı jeneratör üreticilerinden biri oldu. 1994 yılında Aksa topluluğunun Kazancı Holding adı altında birleşmesi ve yeni organizasyonu ile Aksa Jeneratör bugünkü yapısına ulaştı. Uzun yıllardır Türkiye jeneratör pazarının lideri olan Aksa, 3 kıtada üretim ile 160 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Üretiminin yüzde 50’den fazlasını ihraç eden Aksa Jeneratör; İstanbul dışında Çin’de ve Amerika’da bulunan üretim tesisleriyle, Asya, Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Amerika’da bulunan 14 ofisi ile küresel sektörde ilk 5 firma arasındadır. Doğal gazlı jeneratörlerin dünyadaki ilk üreticilerinden biri olan Aksa Jeneratör senkron jeneratör projelerinde tartışmasız üstünlüğünü korurken, Ar-Ge yatırımları ile daha düşük yakıt sarfiyatlı, daha düşük ses seviyeli ve çevre dostu jeneratörler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor

Aksa Enerji AKSEN Hisse Analiz ve Yorumları