Ana Sayfa Haberler Sağlık ve Yaşam Ağız Sağlığın...

Ağız Sağlığına Önem Vereyim Derken Diabet Riskini Artırıyor muyuz?

Gargara Kullanımı Nasıl Olmalı?

İngiltere’deki birçok insan düzenli olarak gargara kullanıyor. Son zamanlarda, Porto Riko’da, aşırı kilolu ve obez yetişkinleri üç yıllık bir süre boyunca izleyen uzun süreli bir çalışma yapıldı. (periodontal ve oral hijyen değerlendirmeleri dahil) Başlangıçta günde iki kez veya daha fazla gargara kullananların diabet riskinin yaklaşık% 50 oranında arttığı sonucuna vardı. Gargara, ağız boşluğunda anti bakteriyel etkilere sahip ancak oral bakteriler tükürük nitrat-nitrit-nitrik oksit yolunda önemli bir rol oynar ve düşük nitrik oksit seviyeleri, insülin direncinin yanı sıra hipertansiyon ve kardiyo-vasküler sorunlarla da tersiyle de ilişkilidir.

Diş hekimi Pertev Kökdemir de cerrahi işlem sonrası gibi mecburi bir durum olmadıkça hastalara gargara reçete etmediklerini, ağız sularının da etkin fırçalama sağlayamayan veya ağız hijyeni düşük olan kişilerde önerildiğini söyledi.

 

Diş Eti Renginiz Sağlığınızı Ele Veriyor

Sağlıklı Diş Eti Kanamaz

‘Sağlıklı diş eti ne renk olmalı?’ sorusunun yanıtını çoğumuz merak ederiz. Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, sağlıklı diş etinin dişlere sıkıca tutunmuş ve gülkurusu, pembe renkte olduğunu söyledi

Diş eti kanaması, diş eti hastalığınız olduğunu gösterir. Sağlıklı diş eti ise kanamaz, dişlere sıkıca tutunmuştur ve gülkurusu, pembe renktedir. Genellikle insanın ten rengiyle uyum içinde bulunan diş eti rengindeki değişiklikler, zaman zaman hastalık belirtisi de olabiliyor. Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, diş etleri hakkında bilgiler verdi…

SAĞLIKLI DİŞ ETLERİ NASIL OLMALI?

* Gülkurusu, pembe renktedir.

* Sıkıdır, dişlere sıkıca tutunmuştur.

* Yüzeyi portakal kabuğu gibi pürtüklüdür.

* Fırçalarken kanamaz.

* Ağrı ve şişlik gözlenmez.

Diş Plağı Nedir? Neden Olur?

Tükürük, yiyecek ve sıvılar birleşince diş ve diş etlerinin birleşme yerinde biriken bakteri kalıntıları oluşturur. Plak, diş ve diş etlerinize zarar verebilen asitleri oluşturan bakterileri içerir. Tedavi edilmezse, hasar kalıcı olabilir. Plak biriktiğinde temizlenmezse, mineralize olarak lekeleri hapseder ve tartara dönüşebilir. Diş plağı pek çok diş sağlığı sorunun temel nedenidir. Plaktan kurtulmanın en etkili yolu düzenli diş fırçalamak, diş ipi kullanmak ve çay-kahve ya da benzeri asitli gıda ve içeceklerden sonra ağzı çalkalamaktır.

Hem dental plak hem de dişlerde tartar birikimi yaygın diş sorunlarıdır. Önemli ölçüde plak birikmesi diş çürümesine ve diş eti hastalığına neden olabilir.

Diş Taşı, Tartar Nedir, Nasıl Oluşur?

Diş taşı ya da tartar diş eti plaklarının taşlaşmış halidir. Tartar kireçlenmiş plak anlamına gelir. 

Dişler etkili bir şekilde fırçalanmadığında, alınan gıdalar dişler üzerinde birikir. İlk başlarda yumuşak olan bu birikintiler, tükürük içerisindeki kalsiyumun çökmesiyle taşlaşır. Diş taşı ya da tartar dediğimiz bu birikintiler, yoğun bakteri içerir ve sertleştiği için fırçalamayla çıkmaz.

Diş Taşları Temizlenmezse Neler Olur?

Diş taşları ya da tartar yoğun bakteri barındırır. Bu bakteriler diş eti içine nüfuz ederek diş eti hastalığına neden olur. İlk önce diş etinde şişlik ve kanama görülür. Tartar temizlenmediğinde, hastalık dişi çevreleyen kemiğe yayılır. Eriyen kemikle beraber diş eti çekilir ve diş eti çekilmesi, dişin sallanıp kaybedilmesine kadar ilerler.