Ana Sayfa Haberler “Hiçbir...

“Hiçbir Şey Bulamazsak İki Yumurta Kırar Yeriz” Devri Geride Kalacak

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği: Yumurta üreticileri, hayatta kalma mücadelesi veremiyor!

11.05.2022 Ankara– Beslenme, insanın temel ihtiyaçlarından ama gelin görün ki bazı yiyecekler temel ihtiyaçtan çok daha fazlası. Anne sütünden sonra en sağlıklı protein kaynağı olan yumurta, vazgeçilmez besin kaynaklarının başında geliyor. Türkiye, sağlıklı temel besin kaynaklarından yumurta üretiminde çok büyük bir potansiyele ve üretim kültürüne sahip. Bu potansiyeli değerlendirmek ve artırarak sürdürmek için canla başla çalışan yumurta üreticileri bugünlerde girdi maliyetlerinde yaşanan artış ve bu artışın maliyet fiyatlarına yansıması sebebiyle zor günler geçiriyor.

Sürdürülebilirlik mümkün değil

Üreticiler, birçok üründe olduğu gibi yumurtada da geçen yıla göre girdi ve üretim maliyetlerinde yaşanan artışa rağmen maliyetten yüzde 40 zarar ederek üretim yapmaya devam ediyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, sektörün yumurtayı maliyetlerin yüzde 40 bile altında satarak üzerine düşeni yaptığını ancak bugün gelinen son noktada üreticinin, ürettiği yumurta ile yemi karşılamak bir tarafa, yem-mısır temini için borçlanamaz hale geldiğinin altını çiziyor. Afyon, son dönemde fiyatı en çok konuşulan gıda ürünlerinden birisi haline gelen yumurta üretiminde de diğer pek çok üründe olduğu gibi üretenin değil, üreticiden düşük fiyattan alıp tüketiciye yüksek fiyata satanların kazanç sağladığını belirtiyor.

Üretici batarsa ‘Hiçbir şey bulamazsak iki yumurta kırar yeriz’ devri geride kalacak

Yumurta üreticileri olarak 2 yıldır devam eden pandemiye rağmen, halkın ucuz protein kaynağı yumurtaya ulaşımının kesintiye uğramaması adına üretime devam ettiklerini ifade eden Afyon, şunları söyledi: “Pandemi ile birlikte tüketimi artan ancak artan tüketime rağmen üretici nezdinde fiyatı artmayan hatta öyle ki Ramazan boyunca halkın en önemli protein kaynağından mahrum kalmaması adına fiyat artışı yapılmayan ve hatta ucuzlayan ürün yine yumurta. Buradan da anlaşılacağı gibi sektörün en önemli sorunlarının başında maliyet/satış fiyatı dengesizliği geliyor. Yem başta olmak üzere girdi fiyatları artmaya devam ettikçe yumurta fiyatları da buna paralel olarak artması gerekirken, fiyat düşüşü olmuştur. Üretim tarafında biz bu sıkıntıları yaşarken bir de ‘fiyatları artırdılar” “artıracaklar”gibi tamamen, algı yönetmeye yönelik yapılan haber ve sosyal medya paylaşımları yumurta üreticileri olarak bizleri derinden etkilemektedir. Maliyet fiyatının altına düşen fiyatların tekrar maliyet fiyatına yükselmesi zam değildir.”

Üretimin devamlılığı için destek şart

Üretici fiyatı ile özellikle marketlerin satış fiyatı arasındaki yüksek marjın düşürülmesi ve tüketicinin daha uygun fiyata yumurta tüketmesi için tüm önlemlerin alınması gerekliliğin bir kez daha aciliyet kazandığını ifade eden Afyon sözlerini şöyle noktaladı: “Yukarıda bahsettiğim tüm bu sebeplerden ötürü günlük hayatımızda en sık kullandığımız ‘hiçbir şey bulamazsak iki yumurta kırar yeriz’ sözü geçerliliğini yitirmek üzere. Mevcut durum böyle devam ederse işletmelerin kapanması, tavukların kesilmesi gibi istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya kalacağız. Fiyatları kontrol etmek için üreticiye yem desteği veya doğrudan bir destek sağlanmalıdır. Sektörün hem sürdürülebilirliği hem de emniyet ventili olan ihracatın devamlılığı için üretim maliyetlerinin desteklenmesi ve yeni ticaret fırsatlarının geliştirilmesi adına ivedilikle bu desteklerin sağlanması gerekir. Tüketicinin daha uygun fiyata yumurta tüketmesi ancak bu desteklerin sağlanması ile mümkün görünüyor.”

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği: Fiyat Artışının Sebebi Biz Değiliz

23.02.2022 – Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR), Türkiye’de sektörün sorunlarına çözüm aramak ve üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak amacıyla çalışan bir üretici örgütüdür. Bu kapsamda son günlerde basında yer alan “Ticaret Bakanlığı KDV indirimi öncesi fiyat artırarak KDV indiriminin etkilerini ortadan kaldırdıkları iddialarını araştırmak üzere yumurta işletmelerine müfettiş gönderdi” başlıklı haberlere istinaden YUM-BİR olarak, konuyla ilgili bazı noktaları dikkatinize sunmak isteriz.

Yumurta sektörü, hayatta kalma mücadelesi veriyor!

Yumurta, en makul fiyata temin edilen, hile karıştırılmayan ve anne sütünden sonra gelen en değerli ve stratejik hayvansal protein kaynağıdır. Yüksek kaliteli protein içermesi nedeniyle bebekler, çocuklar ve ergenlerde sağlıklı büyüme ve gelişim için çok önemli bir besin kaynağı olan yumurta da gıda fiyatlarında yaşanan artıştan nasibini almıştır. Diğer tüm temel gıda maddelerinde olduğu gibi yumurta fiyatlarında da ekonomik gelişmeler çerçevesinde fiyat artışı gerçekleşmiştir.

Ancak bazı basın yayın organları ve sosyal medyada yapılan paylaşımlara baktığımızda, fiyat artışından etkilenen tek temel gıda ürünü yumurtaymış gibi gösterilmektedir. Hatta öyle ki tek zam yumurtaya yapılmış gibi lanse edilmekte ve gıda enflasyonunun tek suçlusu yumurtaymış gibi davranılmaktadır.

Birçok üründe olduğu gibi yumurta üretiminde de geçen yıla göre girdi maliyetlerinde yaşanan artışın devam etmesi ile yumurta fiyatlarının da buna paralel artacağı; bu sebeple, fiyatları kontrol etmek için üreticiye yem desteği veya doğrudan bir destek sağlanmasının gerekli olduğu, pek çok kez tarafımızdan dile getirilmiştir. Burada bir kez daha belirtmek isteriz ki üretim maliyetlerinin düşürülmesi, yumurta üretiminin ve ihracatının sürdürülebilmesi ve ucuz yumurta temininin devamlılığının sağlanabilmesi için sektörümüze özel önlemlere ihtiyaç duymaktayız.

Yaşanan tüm bu olumsuzluklara ve 2 yıldır devam eden pandemi sürecine rağmen, yumurta üreticileri olarak, halkın ucuz protein kaynağı yumurtaya ulaşımının kesintiye uğramaması adına üretimimize devam ettik. Bu süre zarfında Türkiye’nin yumurta üretimi, tüketimi ve ihracatı artarken diğer yandan çeşitlenen sorunlar, artan maliyetler, ihracat pazarlarında yaşanılan rekabet, üreticileri ve üretimin sürdürülebilirliğini zora soktu.

Üretim tarafında biz bu sıkıntıları yaşarken bir de “KDV buhar oldu, fiyatlara yansımadı”, “KDV’nin düşeceğini öngörüp fiyatları artırdılar” gibi tamamen algı yönetmeye yönelik yapılan haber ve sosyal medya paylaşımları yumurta üreticileri olarak bizleri derinden etkiledi.

Fiyatı üretici değil; market, toptancı ve ithalatçı belirliyor

Geçmişten günümüze, hiçbir zaman, üretim tarafı olarak bizler yumurtanın tüketiciye satışı konusunda fiyat belirleyici olmamışızdır. Her zaman arz ile talebin kesiştiği noktada alıcıların takdir ettiği bedel üzerinden alım yapılmıştır. Yumurta fiyatları üretici tarafından değil; marketler, toptancılar ve Türkiye’den yumurta ithal eden ithalatçılar tarafından belirlenmektedir. Birçok üretici fiyatı bilmeden yumurtayı İstanbul’daki toptancıya gönderir ve yumurta bu toptancılar üzerinden tüketiciler ile buluşturulur.

Bu kapsamda Ticaret Bakanlığı’nın KDV indirimi öncesi fiyat artırarak KDV indiriminin etkilerini ortadan kaldırdıklarına yönelik iddiaları araştırmak üzere yumurta işletmelerine müfettiş gönderme kararını, tüketicilerin yumurtaya erişiminin artırılmasına ve sektörümüze dair gerçeklerin ortaya çıkmasına yönelik önemli bir adım olarak görüyoruz.

Böyle bir çalışmanın hayata geçmesi ile, sektörel yatırım ve değer odaklı üretim ikliminde de olumlu bir hava oluşacağına inanıyoruz. Bu tür çalışmaların, tüketici faydasına alınan KDV indirim kararını fırsat bilip “kar marjına” yüzde 7 ilave eden kişiler veya sertifikası olmamasına rağmen normal yetiştirme metodlu yumurtalara farklı sıfatlar ekleyerek yüksek fiyatlara satan işletme ve kurumların ortaya çıkması için fırsat olduğunu düşünüyoruz. Böylece zarar ederken bile çok kazanmak ile suçlanan gerçek yumurta üreticilerinin hak ettikleri takdiri kazanacaklarına inancımız tam.

19/02/2022 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Nurettin Nebati ile yaptığımız toplantıda, Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği; yüzde 7 bizden, yüzde 7 sizden, “Birlikten Berekete, Kazanan TÜRKİYE” kampanyasına yumurta üreticileri olarak desteğimizi sonuna kadar vereceğimizi belirttik. Tüketiciyi korumak için üreticiye verilecek desteklere güvenerek üreticiden ambalajsız “L” boy yumurtada fiyat beklentimizi adet bazında 1.23 TL’den 1.05 TL’ye düşürerek rakamı güncelledik.

Sonuç olarak; üretim sürdürülebilirliğinin sağlanması ve üretim girdi maliyetlerinde beklenmedik artışların önüne geçilmesi halinde, en önemli önceliğimiz, protein kaynağını en ucuz maliyet ile halkımızla buluşturmaya devam etmektir. Açıklamamızı bu doğrultuda değerlendireceğinizden kuşkumuz yoktur.

Her Gün Bir Yumurta Çocuk Gelişimine Katkı Sağlıyor

Bilim insanları yaptıkları araştırmada her gün bir yumurtanın bebeklerin gelişimine katkı sağladığını ortaya çıkardı.

Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi protein zengini yumurtanın yeni bir yararı daha ortaya çıktı. Washington Üniversitesinden bir grup araştırmacı, bebek gelişimi üzerinde yaptığı çalışmada her gün bebeklere verilen bir yumurtanın bebek gelişimine yardımcı olduğunu tespit etti. Öte yandan araştırmada yumurtanın dünyada 160 milyondan fazla çocuğun yaşadığı gelişim problemini de engellediği ifade edildi.

Çalışmada 6 ve 9 aylık yaş aralığındaki 80 bebeğe bir sene boyunca her gün bir yumurta yedirilirken diğer 84 kişilik aynı yaş aralığındaki gruba yumurta verilmedi. Bir sene sonunda iki grup arasındaki gelişim farklılıklarını inceleyen araştırmacılar, yumurta verilen grubun daha iyi geliştiğini ve gelişim geriliği yaşamadığını gözlemledi.

Araştırmacılar ailelerin alerji yapar korkusuyla çoğu zaman çocuklara yumurta yedirmekten kaçındığını ifade ederken, yapılan deneyde her iki grupta da alerjik tepkime gözlemlemediklerini ifade etti. İHA

Yumurta’nın Faydaları Nelerdir?

Yumurta genellikle sabah kahvaltılarında tüketilmekle birlikte girdiği yemeklere lezzet, böreklere renk, çorbaları kıvam katan yumurta baştan ayağa faydalıdır. İşte yukarıdan aşağıya yumurtanın yararları:

1- Saçlar: Yumurta, kretin ihtiva eden saç ve tırnak sağlığını korumada önemli rol üstlenen amino asitler içerir. Yumurta yememek saçların cansızlaşmasına neden olur.

2- Beyin: Yumurta kaliteli bir protein kaynağıdır çünkü tüm aminoasit çeşitlerini içerir. Yukarıdaki haberimizde de göreceğiniz üzere yumurta bebeklikten itibaren beyin gelişimine katkı sağlamaktadır.

3- Gözler: Bol A vitamini içerdiği için yumurta tüketimi, gözleri zararlı UV ışınlarına karşı korumada yardımcı olur. Ayrıca yine yaşlılık sebebi ile retina ve lens dejenerasyonuna karşı olumlu etkisi vardır.

4-Kemikler: Bol miktarda kalsiyum içeren besinlerden biri de yumurtadır. Dolayısı ile kemik sağlığı bakımından oldukça yarar sağlamaktadır.D vitamini bakımından da oldukça zengin olan yumurta kalsiyumun daha iyi emilimini de sağlamaktadır.

5- Bağışıklık Sistemi: Yumurta vücudun dirençli bir hal alması için gerekli olan tüm amino asitleri içermektedir. Çoğu vitamin, mineral ve antioksidanlar yumurtanın sarısında bulunur.

Protein Kaynağı Yumurta Kilo Kontrolüne de Yardımcı

Protein oldukça fazla duyduğumuz besin kaynaklarından biridir. Çoğunlukla da diyet yapılan dönemlerde proteinin önemi yadsınamaz. Vücutta birçok fonksiyona yardımcı olan makrobir besin olan proteinin kilogram başına alınması gereken günlük 0,8 gramdır. Fakat bu oran, kişinin fiziksel aktivitelerine göre değişim gösterir. Birçok diyetisyen araştırmalarda yüksek proteinli diyetlerin kilo vermeye yardımcı olduğunun ortaya konulduğu ve protein alımı için en basit yolun, yüksek proteinli gıdalar tüketmekten geçtiğini söylemektedir. (Örneğin Dukan)

Yumurta Akı: Yumurta kaliteli bir protein kaynağıdır çünkü tüm aminoasit çeşitlerini içerir.Çoğu vitamin, mineral ve antioksidanlar yumurtanın sarısında bulunur. Ama yumurtanın akı da %60 oranında protein içeirir.

  • 243 gram yumurta akında 26 gram protein sağlar ve sadece 115 kaloridir.
  • 100 gramındaki protein miktarı: 11 gram (kalorisinin %91’i)
  • Yumurta akının çoğunluğu su ve proteindir. Yumurta akının kalorisinin %91’i proteindendir.