Ana Sayfa Haberler James Rickard...

James Rickards Röportajı, Destek Menkul Değerler

Jim-Rickards

Geçtiğimiz günlerde Forex World Istanbul fuarı kapsamında konut ettiğimiz dünyaca ünlü ‘’Kur Savaşları’’ kitabının yazarı James Rickards ile kısa bir söyleşi yapma imkanı buldum. Ekonomis dünyasının gündemindeki sıcak konulara değindiğimiz sohbetimizde, Rickards çarpıcı yorumlarda bulundu.

“FED faiz artırımı yapamaz, dolar 2015 ortasından itibaren düşüşe geçer.”

Rickards, piyasaların FED’in tahvil alımlarına bu ay itibarı ile son vererek muhtemelen 2015 Mart’ında faiz artırımına gideceğini beklediğini ifade ediyor. Geçtiğimiz yıl içinde FED’in hamleleri ile Euro, Japon Yeni ve Çin Yuanı karşısında doların güçlendiğine dikkat çeken Rickards, FED’in aynı zamanda kendisini de zayıflattığını ve bunun Amerikan ekonomisinde her geçen gün daha da açık bir şekilde hissedilir hale geldiğini söylüyor. Rickards’a göre Amerikan ekonomisindeki zayıflıklar FED’in 2015’te bir faiz artırımı yapamayacağını anlamasını sağlayacak ve FED parasal genişlemenin dördüncü turunda tahvil alımlarını daha da artıracak. Sonuç olarak, 2015 ortalarından itibaren doların düşüşe geçeceğini ve Euro’nun güçleneceğini ifade eden Rickards, bunun piyasalarda şok etkisi yaratacağını da beklediğini belirtiyor.

“Dolardaki zayıflamayla birlikte, altın ve EUR/USD paritesi 2015 ortalarından itibaren güçlenir.”

Altın ve EUR /USD paritesindeki beklentilerini sorduğum Rickards, Amerika’daki faiz artırımı beklentisinden dolayı hem altının hem de EUR/USD paritesinin kısa vadede yatay bir seyir izleyeceğini düşünüyor. 2015 ortalarında Amerikan ekonomisindeki zayıflıklar nedeni ile FED’in faizleri artıramayacağının anlaşılması ile birlikte, altın ve EUR/USD paritesinde yukarı yönlü bir hareket gözlemleyebileceğimizi söylüyor.

“Türkiye ekonomisindeki riskler: MB üzerindeki faiz indirimi baskısı, gayrimenkul balonu, düşük tasarruf”

Rickards’a Türkiye ekonomisi hakkında görüşlerini sorduğumda, genç ve eğitimli bir yüksek nüfusa ve stratejik açıdan çok önemli bir konum sahip Türkiye’nin büyüme potansiyelinin olduğunu söylüyor. Türkiye ekonomisi için temel risklerin neler olduğunu sorduğumda ise Rickards başlıca üç riske değiniyor. Bunlardan ilki, Türk Lirasını zayıflatmak için Merkez Bankası üzerindeki faiz indirimine yönelik siyasi baskılar. Rickards, gayrimenkul piyasasında da bir balon riski gördüğünü ve bunun Türkiye ekonomisi için risk oluşturduğunu ifade ediyor. Son olarak ise, artan tüketici kredileri ve yüksek harcamalara bağlı düşük tasarruf seviyesinin Türkiye ekonomisinin geleceği için bir risk oluşturduğunu söyleyen Rickards, Türkiye ekonomisinin birkaç yıl daha iyi bir performans sergileyebileceğini ancak Türk Lirasının zayıflaması halinde enflasyonla ve 2015 yılında gayrimenkul balonunun patlaması halinde ise kredi kriziyle karşılaşılabileceğini belirtiyor.

Semra Demircioğlu / EKONOMİST DESTEK MENKUL DEĞERLER