Ana Sayfa Haberler “Futbol endüs...

“Futbol endüstrisi turizm sektörü için umut ışığı olabilir”

07.12.2020 – Geçtiğimiz haftalarda düzenlenen Dünya Turizm Forumu’nda pandemiden ağır yara alan turizm sektörünün bu yılı 3 trilyon dolar kayıpla kapatmaya hazırlandığı açıklandı. Yaz turizm sezonu umulanı vermezken, söz konusu ekonomik kaybın azaltılması için yatırımcılar Kasım-Mart ayları arasında yükselen spor turizmini fırsata çevirmeyi önerdi.

İSTANBUL,  07 Aralık 2020 / B2PRESS – Global ekonomiyi derinden sarsan koronavirüs salgını, dünya genelinde pek çok sektörü olumsuz etkilerken, bunların başında ise turizm geldi. Turizm sektörünün son durumu 27 – 29 Kasım 2020 tarihleri arasında online olarak düzenlenen Dünya Turizm Forumu’nda ele alındı. 30 farklı ülkeden 175 konuğun ve 500 binden fazla izleyicinin yer aldığı forumda dünya turizm sektörünün 2020’yi 3 trilyon dolar kayıpla kapatmaya hazırlandığı açıklandı. Forumda konuşan İstanbul merkezli İngiliz ve Pakistanlı yatırım şirketi Imtiaz Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Omar Imtiaz, turizmin yaralarını sarmaya spor yatırımlarının yardımcı olabileceğine dair açıklamalarıyla dikkat çekti.

İngiltere’de taraftarlar maç günleri ortalama 8.600 TL harcıyor

Ligue1 Fransız futbol kulübü OGC Nice’in geçtiğimiz yıllarda hissedarı olan Omar Imtiaz, “Spor ve turizm birbiriyle bağlantılıdır ve daime el ele ilerler. Nitekim dünyanın en iyi 20 futbol kulübü geçen yıl 9 milyar avroluk bir gelir elde etti ve bunun yaklaşık %16’sını maç günlerinden kazandı. Böylece maçlara ev sahipliği yapan şehrilere de doğrudan ekonomik katkı sağladı. Örneğin, İngiltere Premier Ligi’nde futbol maçlarına gelen taraftarlardan geçen sene 5,7 milyar lira (550 milyon sterlin) gelir elde edildi ve ziyaret sırasında kişi başı ortalama 8.600 lira (820 sterlin) harcama yapıldı.” dedi.

İstanbul’daki futbol kulüpleri Türk spor turizminin can damarı olabilir

Türkiye’deki turizm faaliyetlerini yeniden canlandırmak için İstanbul gibi kulüpleri uluslararası alanda ün kazanan şehirlerin etkili olacağını söyleyen İmtiaz, “Özellikle de turizm sezonu dışındaki  Kasım-Mart dönemi, uluslararası spor turizmini, yani futbol taraftarlarını çekmek için çok önemli. Çünkü taraftarlar maça gelirken şehri keşfetmek için birkaç gün fazladan kalmayı tercih ediyor. Yalnızca maçı izlemekle kalmayıp, stadyumu ziyaret edip şehir turlarına katılıyorlar. Aynı zamanda yeme-içme sektörü de maç günlerinden payını fazlasıyla alıyor” diye konuştu.

Imtiaz Holding Türk kulüplerine sıcak bakıyor

Nice Futbol kulübüne yaptığı yatırımlardaki deneyimlerden hareketle yatırımcıların spor kulüplerini nasıl değerlendirebileceklerine dair açıklamalarda da bulunan Omar Imtiaz, “Bir spor kulübüne yatırım yaparken en önemli kriterlerde biri güçlü taraftar kitlesine sahip olması. Tarafları ise emlak, konaklama, yeme-içme ve ticari fırsatlar gibi daha fazla gelir yaratma potansiyeli olan noktalar izliyor. Tüm bunlar, sahaya da yansıyor. Nitekim Nice için yaptığımız çalışmalarla üç yıl sonra çok daha yüksek bir değerle kulüpten çıkmayı başardık. Belki bir gün benzer yatırımları bir Türk kulübüne de yapmak söz konusu olabilir.” ifadelerini kullandı.

Futbol Kulüplerinin Borç Yapılandırması Hakkında Detaylar Belli Oluyor…

08.01.2019

Türkiye Futbol Federasyonu ile Türkiye Bankalar Birliği’nin futbol kulüplerinin borçlarını yapılandırmak üzere geliştirdiği ortak projenin detayları açıklandı. Buna göre:

  • Her kulüp mali yapısına göre yapılandırılırken gelir-gider dengesine göre de vadelendirme olacak,
  • Bankalar ilgili kredileri bilançolarından silmeyecek,
  • Her banka kendi riskini yönetmeye devam edecek ve ilişkiler ticari ilişki olarak devam edecektir.

Kulüplerin toplam borcunun yaklaşık 9,4 milyar TL civarında olduğu, bunun büyük bir kısmının Ziraat Bankası (TCZB) ve Denizbank’a (DENIZ) ait olduğu biliniyor.

Futbol Kulüplerinde Temel Sorunlar

Futbol sever uzmanlar kulüp konu ile ilgili olarak temel sorunları şu şekilde özetliyorlar:

  • Kulüp yöneticilerinin yetkilerinin olması ancak sorumluluklarının olmaması
  • Gelir-gider dengesi bozuk. Gelirler olsa da giderler kontrolsüz artıyor.
  • Milyonlarca euronun yurtdışından yapılan transferlerle üstelik çoğunlukla da komisyonculara, menajerlere verilmesi,
  • Altyapıdan sporcu yetiştirilmemesi

Kanalfinans olarak yıllar önce futbol kulüplerinin içinde bulundukları duruma dikkat çekmek için bir test hazırlamıştık belki hatırlayanlar olur. Biz tekrar paylaşalım:

 

Futbol Kulüplerinin Borç Yapılandırması Hakkında TBB’den Açıklama

07.01.2019 – Türkiye Bankalar Birliği, medyada yer alan Ziraat Bankası’nın futbol kulüplerinin borçlarını üstleneceğine dair çıkan haberler hakkında açıklamada bulundu. Açıklama şu şekildedir:

Futbol kulüplerinin idari ve mali yapılarının güçlendirilmesine ilişkin kamuoyu duyurusudur:

Futbol kulüplerinin idari ve mali yapılarının bir bütünlük içinde yönetilmesini amaçlayan bir çalışmanın ilgili taraflarla iletişim içinde yapılmakta olduğu Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından 27 Aralık 2018 tarihinde kamuoyuna duyurulmuştu. Çalışma ile ilgili detaylı bilginin daha sonra açıklanacağı belirtilmişti. Buna rağmen, bazı yazılı ve sosyal medya mecralarında gerçeği tam olarak yansıtmayan haberlerin yer aldığı görülmüştür.

Ön çalışmanın ayrıntılarının a Spor kanalının 7 Ocak 2019 tarihindeki (bu akşam) futbol programında paylaşılması öncesinde, aşağıdaki hususlara ilişkin bir açıklama yapılması ihtiyacı duyulmuştur:

– TBB Yönetim Kurulu Başkanı, bu çalışmalara sadece kendi bankasını temsilen değil, futbol kulüplerinin kredi ilişkisinde bulunduğu diğer bankaları da temsilen katılmaktadır.

Bankalar diğer sektör müşterilerine sundukları yapılandırma imkanlarında olduğu gibi, bu proje çerçevesinde de futbol kulüpleriyle benzer bir uygulama içerisinde olacaklardır.

Futbol kulüplerimiz ile bankalar arasındaki ilişki, ticari olup, bundan sonra da aynı anlayışla devam edecektir. Bu çerçevede; futbol kulüplerimizin borçlarının bir bankaya devredilmesi söz konusu olmayıp her banka kendi kredi riskini yönetmeyi sürdürecektir.

– Yeniden vadelendirme ve yapılandırmada, borçların silinmesi veya piyasa normlarının dışında fiyatlama yapılması söz konusu olmayacaktır.

– Kulüplerimiz bir banka ile değil, çok sayıda banka ile kredi ilişkisi içindedir. Kulüplerimizin gelirlerinin, giderlerini karşılayacak düzeyde olduğu da bilinmektedir. Ancak, bu çalışma ile geçmişten gelen ve geleceği de etkilemekte olan borçluluk yapısının yeniden vadelendirilmesi/yapılandırılması amaçlanmaktadır. Sıkı mali kriterler getiren bu çalışma futbol kulüplerine yeni kredi kullandırımı anlamına da gelmemektedir.

Çalışma ile mali bünyenin güçlendirilmesi ve futbol kulüplerinin çağdaş bir yapıda faaliyet göstermelerini temin edecek kurallar ve ilkelerin çerçevesi belirlenecektir.

Bu proje, Türkiye Futbol Federasyonu’nun liderliğinde, TBB’nin de iştiraki ile futbol endüstrisinin sürdürülebilir bir performans içinde gelişimini mümkün kılacak yapıya kavuşturulmasına yönelik ilgili tüm tarafların dahil olduğu bir çalışmadır.

TFF Başkanı ve TBB Yönetim Kurulu Başkanı, bugün (7 Ocak 2019) birlikte a Spor kanalında saat 20:00’da yapılacak yayında çalışmaya ilişkin detayları paylaşacaklardır