Ana Sayfa Haberler BAE’nin...

BAE’nin Ankara Büyükelçisi, Müsiad’lı İş İnsanları ile Kayseri’de Bir Araya Geldi

04.02.2022 – MÜSİAD Anadolu Ekonomi Diplomasisi programı kapsamında MÜSİAD’lı iş insanları ile Kayseri’de bir araya gelen BAE’nin Ankara Büyükelçisi Saeed Al Dhaheri, iki ülke ticari ve kültürel ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik çalışmaları değerlendirdi. Dhaheri yaptığı konuşmada, ticari ortamı zenginleştirmek ve yatırım alanlarını geliştirmek için ticari diplomasi faaliyetlerinin önemine dikkat çekti. 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Diplomatik İlişkiler Komisyonu koordinasyonunda düzenlenen Anadolu Ekonomi Diplomasisi programının ikincisi MÜSİAD Kayseri Şubesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Davut Altunbaş, MÜSİAD Kayseri Şube Başkanı Ferhat Akmermer, MÜSİAD Diplomatik İlişkiler Komisyonu Başkanı Osman Nuri Önügören ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Büyükelçisi Saeed Al Dhaheri’nin katılımıyla düzenlenen programda, Türkiye-BAE ticari ve kültürel ilişkilerinin yanı sıra bölgesel yatırım alanları ele alındı. 

“AMACIMIZ İŞ İNSANLARIMIZLA GÜZEL İŞLER YAPMAK” 

Kayseri’de düzenlenen Anadolu Ekonomi Diplomasisi programının açılış konuşmasını gerçekleştiren BAE Büyükelçisi Saeed Al Dhaheri, bölgesel iş birliğinin geliştirilmesine ilişkin yapılan görüşmelerden memnuniyet duyduğunu ve bu çalışmaların iki ülke arasındaki iş insanlarına çok yardımcı olacağını vurguladı. Bu tip programların ticari ortamı zenginleştirmek ve yatırım ortamlarını genişletmek adına da oldukça önemli olduğunu ifade eden Dhaheri, “Çok mutluyuz hem de umutluyuz. İnşallah Kayseri’de ve Türkiye’de güzel çalışmalara devam edeceğiz. Sanat faaliyetlerinizi, ticari icraatlar ve fabrikalarınızı görmek istiyoruz. Bizim amacımız iki ülke arasındaki ilişkileri güvene dayalı olarak artırmak ve güzelleştirmek. İkinci amacımız ise Türkiye ve BAE’deki iş adamları arasında iyi ilişkiler oluşmasını sağlayarak, ticaret hacimlerini büyütmektir. Kayseri’deki arkadaşlara da davetleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

“KAYSERİ TÜRKİYE TİCARETİNİN ÖNEMLİ DÖNEMEÇLERİNDEN BİRİDİR” 

Programda konuşan MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Davut Altunbaş, Anadolu Ekonomi Diplomasisi programına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. MÜSİAD olarak yeni dönem hedefleri kapsamında ticari diplomasinin geliştirilmesine yönelik etkinliklerin artıralacağını belirten Altunbaş, Kayseri’nin Türkiye ticareti için önemli bir noktada bulunduğunu ifade etti. 

Altunbaş konuşmasına şöyle devam etti: 

“Bundan kısa bir süre önce Genel Başkanımız Mahmut Asmalı, 7 maddelik bir strateji planı açıkladı. Strateji planımız kapsamında ülkemizin gelecek hedeflerine büyük katkı sağlayacak adımlar öne çıkıyor. Bu maddelerden bir tanesi de Anadolu’daki diplomatik ilişkileri hızlandırmak ve buradaki ekonomi çalışmalarını yönetmekti. Biz MÜSİAD olarak aylık 5 ila 6 büyükelçi ve 10 tane konsolos ile çok ciddi görüşmeler yapıyoruz. Eş zamanlı olarak başlattığımız bu hareketle sahaya iniyor ve yabancı misyon temsilcileriyle iş insanlarımızı bir araya getirerek yeni yatırım ortamları hazırlıyoruz. İlk toplantımızı Nijerya Büyükelçimiz ile Çorum’da gerçekleştirdik. Bu çalışmadan oldukça verimli sonuçlar elde ettik. Şimdi Kayseri’deyiz. Kayseri’yi gerçekten Türkiye ticaretinin ve sanayisinin çok önemli dönemeçlerinden biri olarak görüyoruz. Özellikle de mobilya sektöründe… Bunun yanında tüketim mamulleri dediğimiz metal sektöründe kendisini ciddi anlamda dünyada kabul ettirmiştir. Türkiye’nin genel ülke ihracatında Almanya bir numaradır. Kayseri’nin ihracatında ise Amerika bir numaradır. Normalde Türkiye şu anda Amerika’ya hareket etmek istiyor ve Kayseri buna önem veriyor. İnşallah yapılabilecek iş birliktelikleriyle bu ihracat doğrultusunun güzel noktalara geleceğini düşünüyorum.” 

2021 YILINDA 3,6 MİLYAR DOLAR İHRACAT 

Kayseri’nin ticaret alanında önemli bir rol oynadığına değinen ve ihracat rakamlarının sektörel gelişmelerle beraber daha da yükseldiğini ifade eden MÜSİAD Kayseri Şube Başkanı Ferhat Akmermer ise yaptığı konuşmada, “Şehrimiz, binlerce yıldır ticaretle yoğurulan bir ekonomik yapıya sahiptir. Bunun en büyük delili ise hemen yanı başımızda bulunan Kültepe Kaniş Karum Örenyeri’nde bulunan kil tabletlerdir. Buradan elde edilen bilgilerden de anlaşılacağı üzere Kayseri’nin ticaretle bütünleşmesinin geçmişi yaklaşık 6 bin yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Kayseri, uzun süreli tarih yolculuğunda hangi medeniyet bu topraklara hâkim olursa olsun bu kimliğini korumuştur. Organize sanayi bölgeleri ve geleneksel ticaretin yanı sıra özellikle yeni dönemin getirdiği e-ticaretin sisteminin de başarıyla uygulandığı bir ekonomik yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Kayseri 2021 yılı son verilerine göre 3,6 milyar doları bulan ihracat rakamı ile büyük başarı elde etmiştir. 2021 yılında en çok ihracat yapılan sektörlerin başında mobilya, elektrikli ev aletleri ve metal ürünleri gelmektedir. İhracat yapılan ülkeler sıralamasında ise Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Irak yer almaktadır” değerlendirmesinde bulundu. 

MÜSİAD Kayseri Şubesinde gerçekleştirilen etkinlik sonrası MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Davut Altunbaş başkanlığındaki MÜSİAD heyetiyle birlikte Erciyes Anadolu Holding üretim tesislerini ziyaret eden Büyükelçi Saeed Al Dhaheri, tesisteki çalışmalara ilişkin bilgi aldı. Program kapsamında Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ı da ziyaret eden heyet, bölgesel yatırım ve üretim alanlarına ilişkin fikir alışverişinde bulundu.

 

Müsiad’dan Asgari Ücret Açıklaması

16.12.2021 – MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, 2022 yılı asgari ücret zammına ilişkin değerlendirmelerde bulundu:

2022 yılında uygulanacak asgari ücretin tespitine yönelik çalışmaların başladığı ilk gün de ifade ettiğimiz gibi; MÜSİAD olarak bütün çalışanlarımızın yaşamlarını insani şartlarda ve onurlu bir şekilde sürdürmesi gerektiğini savunmuş ve tek bir çalışanımızın bile alın terinin enflasyona ezdirilmemesi için asgari ücret teklifimizin en az 4 bin TL olduğunu ifade etmiştik.

Bu bağlamda 2022 yılı için önceki yıla göre yaklaşık %50 oranında bir artışla net 4 bin 250 TL olarak belirlenen asgari ücretin, hem işverenlerimiz hem de çalışanlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyoruz.

Özellikle altını çizmek isteriz ki; çalışanlarımızın hem cari dönemde hem de geleceğe yönelik alım gücünün korunması için, fiyatlar genel düzeyindeki yüksek oranlı artışların önüne geçilmesi önceliğimiz olmalıdır. Bu kapsamda Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde kısa vadede yüksek faiz yükünden kurtularak, orta ve uzun vadede enflasyon hedefimize adım adım yaklaşacağımıza olan inancımızı yinelemek istiyoruz.

Yeni asgari ücretteki artış oranının geçtiğimiz seneye göre getireceği ilave maliyetin azaltılması hususunda, Damga Vergisi ve Gelir Vergisini kaldırarak işverenin yükünü 450 TL azaltılması; iş dünyası temsilcileri olarak bizleri oldukça memnun etmiştir. Bu noktada başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, iş dünyasının taleplerine kayıtsız kalmayan bütün ekonomi yönetimine teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Buna ilaveten; bilindiği gibi mevcut uygulamada işkolu ya da sektör ayırt etmeksizin bütün asgari ücretli çalışanlar için standart bir ücret belirlenmekte, böylece imalata yönelik stratejik öneme sahip sektörlerle diğer sektörler arasında bir fark gözetilmemektedir. MÜSİAD olarak görüşümüz; sanayi sektörü kapsamında asgari ücretli çalışanlar için ilave bir pozitif ayrıcalık sağlanmasının, imalata yönelik istihdamımızın ve üretim kapasitemizin artırılması adına önemli bir adım olacağı yönündedir.

 

Müsiad Genel Başkanı’nın Yarın Gerçekleşecek Bakan Nebati ile Görüşme Öncesi Açıklaması

10.12.2021 – Müstakil iş adamları derneği başkanı Mahmut Asmalı, yarın Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda yeni göreve gelen Nureddin Nebati ile görüşme yapacağını açıkladı. Hatırlatmak gerekirse deffatle düşük faiz ortamından duydukları memnuniyeti dile getiren dernek, Nureddin Nebati göreve gelince kutlama açıklaması yapmıştı.

Yine bir hatırlatma yapalım: Ülkemizde gittikçe tırmanan enflasyon ve düşen alım gücü nedeni ile asgari ücret zammı tartışmaları hararetli olarak yapılırken Müsiad asgari ücret zammının bir kısmının devlet tarafından üstlenilmesi önerisinde bulunmuştu. Görevden ayrılan eski bakan Lütfü Elvan ise güçlü kamu maliyesi ve disiplininden yana olan piyasaların tanıdığı bir isimdi.

İşte o açıklamalar…

MÜSİAD GENEL BAŞKANI MAHMUT ASMALI’DAN YARIN YAPILACAK GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN DEĞERLENDİRME

10.12.2021 – MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Nureddin Nebati ve iş dünyası temsilcileri arasında 11 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirilecek görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu:

“MÜSİAD olarak Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Nureddin Nebati’nin göreve başladığı gün altını çizdiğimiz gibi, kendisinin reel sektöre yakınlığı ve yaklaşımının kazananı Türkiye ekonomisi olacaktır. Bu bağlamda Sayın Bakanımızın, henüz görevinin 10. gününde iş dünyasıyla bir araya gelecek olmasını oldukça önemsiyoruz.

Sayın Bakanımızın, biz iş dünyası temsilcileriyle, reel sektörün kalbi İstanbul’da görüşecek olmasını; yeni dönemde Kamu-Özel Sektör istişare mekanizmasının çok daha aktif kullanılacağına dair önemli mesaj olarak görüyoruz. Bu vesileyle, yarın yapacak olduğumuz toplantının ülke ekonomimiz, iş dünyası ve milletimiz adına hayırlara vesile olmasını diliyoruz.

MÜSİAD olarak yeni dönem ekonomi politikalarına ilişkin bir dizi görüş ve öneri sunacağımız Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Nureddin Nebati’nin görev süresince başarılı olacağına ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde yüksek faiz kıskacından çıkarak; yatırım, üretim ve istihdam odaklı bir büyüme modeline kavuşacağımıza inancımız tamdır.”

MÜSİAD ve Konutder‘den Maliye Bakanlığı’ndaki Değişiklikten Memnuniyet Duyduklarına dair Açıklamalar

02.12.2021

02.12.2021 – 2021 yılı ekonomi yönetiminde değişikliklerin yılı olmaya devam ederken, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda bir değişiklik olacağına dair söylentiler gerçekleşti. Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlanan kararnameye göre Sn. Lütfi Elvan, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden ayrılırken; yerine 2018’den beri bakan yardımcısı olan Sn. Nureddin Nebati getirildi. Lütfi Elvan, Ak Parti hükümetlerinde ulaştırma bakanlığı da yapmış piyasanın yabancı olmadığı bir isimdi.

Berat Albayrak’ın Belirsizlikler İçindeki İstifası Sonrası Göreve Geldi, Kendisi Basın Toplantısı ile İstifa Etti

Sn. Lütfi Elvan, kendisinden önce Hazine ve Maliye Bakanlığı yapmış olan Sn.Berat Albayrak’ın sosyal medya üzerinden duyurduğu ani istifası sonrası göreve gelmişti. Bugün televizyonlarda Lütfi Elvan’ın görevden ayrılış mesajını ve devir teslim konuşmasını izledik. Kendisi tüm çalışma arkadaşlarına, eşi, ailesi ve Sn. Cumhurbaşkanı’na teşekkür ederek veda ederken, güçlü bir kamu maliyesi bıraktığının altını çizerek göreve gelen yeni Bakan Nureddin Nebati’ye başarılar diledi.

Bakan değişikliği finansal piyasalarda tedirginliğe neden olurken, profesyoneller Dolar kuru ve enflasyon konusundaki gidişatın mevcut durumdaki gibi devam edeceğini beklediklerini açıkladılar.

Düşük faiz ortamından memnuniyetlerini defaatle dile getiren Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği ve Konutder, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndaki değişimden memnuniyet duyduklarını aşağıdaki basın açıklamaları ile duyurdular.

MÜSİAD’DAN HAZİNE VE MALİYE BAKANI NUREDDİN NEBATİ’YE TEBRİK MESAJI

Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine atanan Sn. Dr. Nureddin Nebati; birçok STK’da görev yapmış, çalışkan, özverili, saygın bir isimdir.  Sn. Nureddin Nebati’nin bakanlık görevi süresince, vazifesini hakkıyla yerine getireceğine inanıyoruz. 

Kamu – özel sektör iş birliği ve istişare mekanizmasını daha aktif ve verimli kullanarak, gerek T.C. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılığı gerekse daha önce yürütmüş olduğu görevler sırasında; reel sektöre dair yakınlığı ve tecrübeleriyle sahanın nabzını tutarak, ekonomi yönetimiyle iş dünyası arasında önemli bir bağlantı noktası olan Sn. Dr. Nureddin Nebati’nin, bakanlığı süresince de aynı duyarlıkla hareket edeceğini düşünüyoruz.  

Söz konusu atamayla birlikte uzun müddettir tesis edilmek istenen “kamu, akademi ve iş dünyası uyumu” sağlanacak ve böylece ekonominin bütün aktörleri, birlikte hareket etme imkânına kavuşacaktır. 

Sayın Bakanımız Dr. Nurettin Nebati’yi tebrik ediyor, yeni görevinde muvaffak olmasını diliyoruz. 

Bu vesileyle T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini devreden Sn. Lütfi Elvan’a da görev süresince vermiş olduğu hizmetler dolayısıyla teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Z.Altan Elmas

Konutder Yönetim Kurulu Başkanı Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı 

Sn. Nureddin Nebati’nin Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilmesinden duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek isteriz.

Sn. Nureddin Nebati geçtiğimiz 3,5 yıllık süreçte Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılığı göreviyle tüm reel sektörün sorunlarını dinlemiş, çözüm önerileri ile yakinen ilgilenmiş ve pandemi süreci dahil zorlu dönemlerde ekonomimize katkılarını sunmuştur.

Bütün geçmiş müktesebatı ile ülkemiz ekonomisine, sektörümüze ve sorunların çözümüne dair başarılı olacağına inancımız tamdır. 

Sn. Bakanımıza, hayırlı olsun dileklerimizi sunar, muvaffakiyetler dileriz. 

 

Ekonomi yönetiminde değişiklik… Enver Erkan yazdı…

Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlanan kararnameye göre Sn. Lütfi Elvan, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden ayrılırken; yerine 2018’den beri bakan yardımcısı olan Sn. Nureddin Nebati getirildi. Sn. Elvan, Kasım 2020’de bir önceki Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Berat Albayrak’ın yerine göreve gelmişti.

Oluşturulan yeni ekonomi perspektifi açısından düşünecek olursak; odak noktasının üretim ve istihdam artırma noktasında büyümeyi yüksek tutma yönünde olduğu görülmektedir. Bu aşamada da, özellikle Merkez Bankası’nın son aylardaki faiz indirimlerini düşünecek olursak faizleri düşük tutma yaklaşımının oluşturulmak istendiğini söyleyebiliriz. Sn. Erdoğan’ın ihracat yaparak sürekli cari fazla veren bir ekonomi oluşturma isteğinin, mevcut uygulanan politikalarda faizleri düşük tutma ve kredi büyümesini canlandırma yoluyla yapılmasının amaçlandığını da değerlendiriyoruz. Buna karşın, enflasyon yüksek olmasına rağmen yapılan faiz indirimleri lirayı değersiz seviyelere gönderirken finansal piyasa oynaklığını da artırmış durumdadır.

Mali politika perspektifinin de, son dönemde oluşturulan doğrultu çerçevesinde büyümeyi yüksek tutmaya yönelik olacağını değerlendiriyoruz. Diğer taraftan, yüksek faizle sıcak para girişi sağlamaktan ziyade yatırım odaklı ideal döviz girişinin sağlanması yolunda bazı yapısal adımlarla eksik kısımların tamamlanması gerekmektedir. Fiyat istikrarı ile ekonominin maruz kaldığı risklerin minimize edilmesi yolunda gerekli politika netliklerinin sağlanması da gerek dahilindedir. Liranın zayıf tutulması bir politika dahilinde kontrollü bir şekilde teorik olarak yarar sağlayabilecek olsa da, oynaklık faktörünün çok yoğun şekilde devrede olması sürdürülebilirlik noktasında sıkıntılara neden olmakta, ithalata bağlı ihracat ve üretimden dolayı istenen fiyat rekabeti unsurunun öne çıkamamasına neden olmaktadır. Bu aşamada lirada süregelen zayıflığın daha fazla enflasyon getirebileceğini değerlendiriyoruz.

Kaynaklara göre; Merkez Bankası dün dolara yaklaşık 1 milyar dolar civarında müdahale yaptı. Kurun hareketinin doğrultusunda bir değişiklik olmadı. Bu gibi geçici hamlelerin etkisinin de geçici olacağını düşünüyoruz. Kurda istikrarlı düşüş için politika ve yönlendirme desteğinin gerekli olduğunu ve enflasyonun düşmesinin sağlanması gerektiğini düşünürüz.