Ana Sayfa Haberler Doğalgaz Fatu...

Doğalgaz Faturasında Yüzde 35 Tasarruf Sağlamak Mümkün

Sıcaklıkların düşmesi, yağışların başlamasıyla birlikte kış mevsimi kendini yavaş yavaş hissettirmeye başladı. Alacağınız küçük önlemlerle hem doğal gaz faturanızda önemli oranda tasarruf sağlayabilir hem de enerji kaynaklarının verimli kullanılmasına destek olabilirsiniz.

1 Derece Düşük Sıcaklık %6-7 Doğalgaz Tasarrufu Sağlar

Sıcak evler, nefes alan şehirler felsefesiyle Türkiye’nin dört köşesine doğal gaz ulaştıran Aksa Doğalgaz, yaklaşan kış ayları öncesinde tasarruflu doğal gaz kullanımı için önerilerini açıkladı. Radyatörlerin çevresinin kapatılmamasından ısı yalıtımına kadar alabileceğiniz küçük-büyük önlemlerle konfor sıcaklığınızdan ödün vermeden ekonomik ısınacağınız bir kış geçirebilirsiniz. Termostatı sadece 1 derece düşük sıcaklığa ayarlamak %6-7’ye varan oranlarda doğal gaz tasarrufu sağlar.

Isı kaybının büyük bir çoğunluğu, çatı, duvar ve pencerelerin ısıyı içeride tutacak özellikte olmamasından kaynaklanır. Çatı, dış duvar yalıtımı ve çift camlı pencere sistemi yaptırarak %35’e varan oranlarda, konut başına yıllık yaklaşık 850 TL tasarruf edilebilir.

İhtiyacınızdan daha büyük ya da daha küçük kapasiteli kombi almak doğal gazın verimli kullanılmasını engelleyebilir. Yoğuşmalı kombiler, standart cihazlara göre yüzde 15 daha verimlidir.

Her kış başında kombi bakımının düzenli olarak yaptırılması, mevcut problemlerin tespit edilmesi ve varsa onarılması, kombi arızalarından kaynaklı yüksek faturaları önlemenize yardımcı olur.

Termostatik Vana Nedir?

Termostatik vanalar, sıcak suyun radyatöre geçişini, oda sıcaklığı ayarladığımız değere erişince kısar veya tamamen kapatır. Sonuç olarak, sıcak su akışının kesilmesi, kombi ya da kazanların daha az çalışmasını ve %15’e varan oranlarda doğal gaz tasarrufu sağlar.

Kombi yeniden çalıştırıldığında, soğumuş evi ısıtabilmek için daha fazla çalışır ve doğal gaz harcar. Evden çıkarken kombiyi kapatmak yerine düşük sıcaklıkta çalıştırmak yakıt tüketiminin azaltılmasına yardımcı olur.

Radyatörlerin üstünde ya da önünde perde, mobilya ya da mermer bulunması çamaşırları oda içerisinde kurutmak yakıt tüketimini artırır.

Evi Belli Derecede Sabit Tutuyorum, Gerekli Bakımları Yapıyorum Ama İstediğim Tasarrufu Sağlayamıyorum, Neden?

Püf Noktası

Siz evinizi belli bir sıcaklıkta (örneğin 22 derece) sabit tutarak doğlagaz tasarrufu yapmayı planlıyor ya da bunu zaten önceden denemiş olabilirsiniz. Mevcut doğalgaz kombiniz eviniz 22 derecenin altına düşecek şekilde soğuyunca devreye giriyor olabilir. Evde yokken kombiyi kapatıyor boşuna içeriyi ısıtmıyor, gerekli bakımları yapıyor ve zaten yalıtımı iyi bir yerde yaşıyor olabilirsiniz. Peki o zaman niye istediğiniz tasarrufu sağlayamıyorusunuz?

Buradaki püf noktası kombi termostadının hassaslığında… Örnek üzerinden gidersek, kombinin içerisi belli bir sıcaklığın altına gelince devreye girmesi lazım dedik. Bu da 22 derece olsun dedik. Ancak hassaslık düşükse bu devreye giriş ortam 21 dereceye iyice yaklaşınca oluyordur ve içerisi 23 dereceye yakın şekilde ısınınca sönüyordur. Bu da sizin kombinizden istediğiniz verimi alamamanızı ve istediğiniz tasarrufu sağlayamamanıza neden olur. Peki ne yapmalı?

Size hassaslığı yüksek bir sistem gerekli. Ortam 21,8-21,9 oldu mu ısınma başlamalı ve 22,1-22,2 derecelere kadar çalışmalı. Buradaki tsarrufun püf noktası bu kadar basit. ancak bunu elle ayarlamak ve gözünüzü derecede tutmak kolay değil. Eğer isterseniz bunu akıllı bir sistemle ya da o hassaslıkta bir kombi ile yapabilirsiniz…

 

Doğalgaz Faturanızı Düşürmenin 10 Yolu

etader-logo

Enerji kullanımının sık ve ayrıntılı ölçülmesi tasarrufu teşvik ediyor

  • Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER) Başkanı Zafer Yavuztürk, tasarruf çözümlerini gerçek ölçüm verilerine dayandırmanın gelişigüzel çözümlere yönelmekten çok daha etkili olduğunu söyledi. 
  • ETADER, kullanmadığımız aygıtları kapatmak gibi tasarruf alışkanlıkları edinmenin yanı sıra uygun maliyetlerle uygulanabilecek birtakım tasarruf çözümleri önerdi. 
  • ETADER: “Isı pay ölçer sistemi sayesinde, enerji israfını kolayca tespit edip bilinçli tasarruf önlemleri uygulayabilirsiniz, böylece kullanmadığınız enerji için para ödemek zorunda kalmamış olursunuz.”

Enerji kullanımının sık aralıklarla otomatik ölçülmesi, tüketimin hangi günlerde ve saatlerde arttığının ayrıntılı olarak görülmesini sağlıyor. Böylece en acil tasarruf çözümlerine karar vermek kolaylaşıyor. Ayrıntılı ölçüm verileri, enerji israfının açıkça görülmesini sağlayarak tasarrufu teşvik ediyor.

En verimli tasarruf çözümlerinin genellikle çok uygun maliyetlerle gerçekleştirilebildiğini söyleyen Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER) Başkanı Zafer Yavuztürk, “İhtiyaç duyduğumuz enerji ile ihtiyaç dışı tüketimi, yani israfı ayırt etmemiz gerekir, bunun tek yolu enerji tüketimini ölçen aletler kullanmak” diye konuştu.

Türkiye’de enerji ve ısı tasarrufu bilincini artırmayı amaçlayan ve bu amaçla kamu yararına etkinlik gösteren ETADER (Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği), kullanmadığımız aygıtları kapatmak gibi tasarruf alışkanlıkları edinmenin yanı sıra çoğu uygun maliyetlerle kolayca uygulanabilecek şu tasarruf çözümlerini de öneriyor:

  • Mantolama yaptırın.

Mantolama kışın sıcak havanın dışarıya çıkmasını, yazın ise sıcak havanın içeriye girmesini engelleyerek enerji tasarrufu sağlar.

  • Evinizdeki tüm pencerelere ısı yansıtıcı film uygulayın.

Cam filmi sayesinde camlarınızdan giren sıcağı ve soğuğu engelleyebilirsiniz. Duvarlara uyguladığınız mantolama gibi cam filmi de iç ortamdaki ısıyı önemli ölçüde korumanızı sağlar. Özellikle seramik cam filmlerini tercih ederseniz hem güneşin zararlı ışınlarından korunur hem de güneş ısısını yüzde 99’a varan oranlarda engelleyerek enerji tasarrufu sağlarsınız. 

  • Pencerelerinizde panjur kullanın.

Genelde güneş ışınlarını engellemek için kullanılan panjurlar ortamdaki ısının korunmasına da yardımcı olur.

  • Kapı ve pencerelerdeki aralıkları kapatarak ısı ve serinlik kaybını önleyin.

Evinizin pencereleri ahşap çerçeveli ise cam kenarlarının macunlandığından ve çerçevelerde boşluk kalmadığından emin olun. PVC kasa ve doğramalar ısı kaybını önlemek için idealdir. Ahşap kapı ve pencerelerde ise izolasyon bantları ve çıtaları kullanarak yalıtım sağlayabilirsiniz.

  • Evinizin duvarlarında ve çatınızda açık renkli yalıtıcı boya kullanın.

Evinizin iç ve dış duvarları ile düz çatılarda ısı iletkenliği düşük olan yalıtımlı açık renk boyaları tercih edin. Böylece yüzde 25’e kadar ısı yalıtımı sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu tür boyaların yüksek yansıtma özelliği sayesinde iç mekanlardaki aydınlatma donanımını daha az kullanarak tasarruf yapmış olursunuz.

  • Evinizin çevresine ve üzerine gölgeli ağaçlar dikin.

Bitkilerin doğru kullanımı mekanlardaki hava sıcaklığını on derece kadar düşürebiliyor. Uluslararası Fidancılık Derneği’ne göre genç bir ağacın net serinletme etkisi, günde 20 saat çalışan 10 adet oda tipi klimanın verdiği serinliğe eşit. 

  • Tüm elektrik ampullerini tasarruflu ampullerle değiştirin.

Yapılan araştırmalar, 75 vatlık akkor flamanlı ampuller yerine 15 vatlık tasarruflu ampuller kullanıldığında aynı aydınlatma kalitesinin yüzde 80 daha az enerji tüketimi ile elde edilebildiğini gösteriyor. Üstelik tasarruflu ampuller eski tip ampullere göre sekiz ile on kat daha uzun ömürlü.

  • Enerji sınıfı “A” ve “A+” olan aygıt ve makineleri tercih edin.

Yapılan araştırmalar, en yüksek verimli cihazlar ile en düşük verimli cihazlar arasında yüzde 60 civarında enerji tüketimi farkı olduğunu ortaya koyuyor. Örneğin, enerji verimlilik sınıfı A olan bir buzdolabı, D sınıfı buzdolabına göre yüzde 45, G sınıfı buzdolabına göre yüzde 56 tasarruf sağlıyor.

  • Oda termostatı veya termostatik radyatör vanası kullanın.

Oda termostatı veya termostatik radyatör vanası, ısı derecesine göre enerji harcamalarını kontrol altına alır, önemli ölçüde tasarruf sağlar.

  • Merkezi Sistemle ısıtılan bir binada yaşıyorsanız ısı tüketiminin ölçüldüğü sistemlerin kurulması için yöneticinizle görüşün.

Kısa ve düzenli aralıklarla otomatik kaydedilen ölçüm verileri ile evinizdeki rutin enerji israfını kolayca tespit edebilirsiniz. Ayrıca, tasarruf çözümlerini gerçek ölçüm verilerine dayandırmak gelişigüzel çözümlere yönelmekten çok daha güvenilir sonuçlar verir. Isı pay ölçer sistemi sayesinde kullanmadığınız enerji için para ödemek zorunda da kalmamış olursunuz.

 

Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER) Hakkında: 

Türkiye’de enerji ve ısı tasarrufu bilincini arttırmak ve bu amaçla kamu yararına etkinlik göstermek üzere kurulan Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER), Türkiye’nin bu alandaki öncü sivil toplum kuruluşlarından biridir.

ETADER, tüm insanlığın ve canlıların ortak kullanım alanı olan dünyamızdaki kaynakların daha etkin ve verimli kullanılması amacı ile Türkiye ve dünyada sosyal sorumluluk projeleri geliştirmekte ve bunları hayata geçirmek üzere çaba göstermektedir.

Isı tasarrufu ise enerji kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanılmasının, dolayısıyla enerji verimliliğinin en öncelikli konusudur.

 

Doğalgaz Faturasını Azaltmanın Yolları

30.10.2017

Yazın cüzi miktarlarda gelen doğalgaz faturaları soğuklarla kabarmaya başlar. Biz de doğalgaz faturasının nasıl azaltılabileceğine baktık. Malum bu sorun hem enerji tasarrufu hem de cepten tasarruf konusu… Uzmanlar alınacak bazı basit tedbirlerle doğalgaz faturasının yaklaşık yüzde 20 ila 50 arasında bir oranda düşürülebileceğini söylüyor. İşte madde madde tasarruf yolları:

1.Doğru Tesisat:

Ülkemizde doğalgaz tesisatlarının yetkili kişi ve kurumlar tarafından projesi çizilerek yapılması zorunludur. Eğer oturduğunuz/taşındığınız ev iyi ısınmıyorsa ya da çabuk ısınmıyorsa radyatörler ya da tesisat bağlantılarınızda sorun olabilir. Şunları bilmelisiniz:

Doğru yapılmış bir kalorifer tesisatına sahip bir ev 20 dakika içinde ısınır. Bu süre 20 dakikayı geçiyorsa, tesisatta ters ya da yanlış bağlantılar yapılmış olabilir.

Mekanlardaki petek sayılarına dikkat. Bazı odalarınız yeterli miktarda ısınmıyorsa petekleriniz yeterli olmayabilir. Uzman kişiler bunu bakar bakmaz anlar.

2.Kombi Bakımı :

Neden Kombi Bakımı Yaptırmalı?

Kışın kapıya dayandığı şu günlerde kombilerin bakımdan geçirilmesi ve alınacak bazı basit yalıtım tedbirleri ile doğalgaz faturalarının yaklaşık yüzde 20 düşürülebileceğini söyleyen uzmanlar vatandaşları uyarıyor. Gaz tüketiminin düşürülmesi ve verimli ısınma için kombilerin kış öncesinde bakımdan geçirilmesi çok önemli. Kombilerin gaz geçiş filtrelerinin yılda bir kez temizlenmesi gerekir. Özellikle balkonlardaki kombiler toz sebebiyle tıkanmaktadır. Bunun yanı sıra sudaki kireç de kombide tıkanmalara yol açar. Tabi bu işleri kendiniz yapmaya kalkmamalısınız. Kombi bakımlarının mutlaka yetkili servisler tarafından yapılması gereklidir.

Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kombi bakımında yetkili kişi kombinin hem ön panelini açarak elektronik kontrolleri yapar hem de iç haznesinin bakımını gerçekleştirir. Kombi bakımı sırasında cihazın yanma haznesi, fan gibi bölümlerindeki tozların temizlenir, brülör ve bacanın bakımının yapılır.

Doğalgaz Faturasını Azaltmanın Yolları

3. Petek Bakımı

Zaman içerisinde radyatörler (petek) tıkanabilir, bu ise yeterince ısınmayı önler. Yetkili bir uzmanın hiç olmazsa 2 yılda bir radyatörlerin suyunu boşaltıp belirli bir oranda sisteme akıcı madde eklemesiyle daha verimli bir ısınma sağlanır. Bu bakımlar ödenecek doğalgaz faturalarınız yüzde 20’ye kadar azaltacaktır ve kışın soğuk günlerde sistemin bozulma riskini en aza indirecektir.

radyator-petek-isinma-01

4. Sayaç Bakımı ve Kontrolü

Kombi ve radyatörlerin yanı sıra doğalgaz sayaçlarının da belirli periyotlarla bakımının yapılmasının önemlidir. Bu bakım da sadece yetkili gaz şirketinlerinde yapılabilabilir. Buna dikkat edin.

Diğer bakımlarını yaptırdığı halde, gaz faturasının yüksek olduğunu düşünen ve sayacının yanlış ölçüm yaptığından şüphe eden aboneler dağıtım şirketinden sayacına bakım yapmasını isteyebilir. Ancak yapılan incelemede sayaçta herhangi bir arıza olmadığı tespit edilirse servis parasını abone ödüyor. Eğer sayaçta bir arıza tespit edilmişse dağıtım şirketi ücretsiz sayacınızı değiştirir.

5. Yalıtım

Uzmanlar binalara mantolama ve çatılarda ısı ve su yalıtımı yaptırarak %50 enerji tasarrufu yapmanın mümkün olduğunu söylemektedir. Mantolama, doğru ürün seçimi ve uygulamayla rahatlıkla yüzde 50 yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Uygulama yapılan binalarda elde edilen tasarrufun oranı, binanın tipi (pencere, balkon sayısı, en alt katnın açık-kapalı olması, çıkmalar, kullanım özellikleri, yalıtım kalınlığı, yalıtım bütünlüğü, iklim gibi birçok parametreye bağlıdır. Yüzde 50 tasarruf ortalama bir hesap değeridir, altında gerçekleşebileceği gibi çok üzerinde de olabiliyor. Konuyla ilgili yapılan deneysel çalışmalarda, Türkiye standartlarında bir mantolama ile büyük oranda yüzde 50 tasarrufa ulaşıldığı tespit edildi.

insaat-yalitim-01

6. Pencere Doğramalarından Isı Kaybını Önlemek

Isı kaybını azaltmak açısından doğrama seçimi önemlidir. Günümüzde pvc doğramalar birden fazlı odacık ve çift hatta üçlü cam seçenekleri ile hem ısı hem de ses yalıtımı sağlıyorlar. Pencerelerin önünde yapılcak panjurlar da kış gecelerinde doğramalardan ısı kaybını önlemede birebirdir. Yeterki kapatmayı unutmayın!

Eğer doğramalarınızı değiştirmek, panjur yaptırmak sizin için pahalı bir çözüm ise en azından eskilerin uyguladığı bir yöntemi deneyebilirsiniz: Eski kadın çoraplarını atmayın. Pencere kenarlarına conta gibi geçirin. Bu şekilde üflemeden kaynaklanan ısı kaybınızı bir miktar da olsa azaltırsınız.

7. Ev Yerleşimi ve Eşyalara Dikkat

Diğer maddeler kadar olmasa da ev yerleşimi de evinizin ısınmasında etkilidir. Evinizin ısınmasını radyatör petekleri sağlamaktadır. Peteklerin etkili ısıtma yapması için etraflarında hava sirkülasyonu olmalıdır. Radyötörlere bitişik yatak, kanepe, dolap vb. eşyalar bu sirkülasyonu önler. Bazı yapı ve evlerde yanlış uygulama sonucu denizlik ve radyatör arasında boşluk olmayabilir. Isınan havanın yükselerek eve dağılması için peteklerin önünü, yanını ve direkt üstünü kapatmayın.

Halı ve kilimler de evinizin ısı kaybını azaltır. Özellikle alt katınız da kimse oturmuyorsa ne kadar çok halı o kadar iyi diyelim.

 

7+1 Bunu da Ekleyelim: Doğalgaz Faturalarını Düşüren Donlar  :)

Meteorolojinin önümüzdeki günlerde yurtta kar yağışı beklendiğini duyurması yün iç çamaşırı satışlarını artırdı.

14.10.2017 – Bursa’da yün içlik satan Naci Bağcı, havaların soğumasıyla birlikte yün iç çamaşırı satışlarının artığını, önümüzdeki günlerde beklenen kar yağışı sebebiyle vatandaşların yüne büyük rağbet gösterdiğini belirtti. Yünün sağlıklı olduğunu belirten Naci Bağcı, “Yünde bulunan boru şeklindeki lifler vücuttaki teri dışarı atarak insanı hasta olmaktan koruyor. Yün çok sağlıklı bir ısınma aracı. Yün giyenler kendini soğuktan sağlıklı bir şekilde koruyor. Bir de yün diye satılan orlonlar var, her yün diye satılan içlik yün değildir. Vatandaşlar yün içlikleri iyi bildikleri yerlerden alsın. Biz yün atleti 35 liradan satıyoruz. Yün don da aynı fiyata satılıyor. Defolu olunca fiyatlar 20 liraya kadar düşüyor. Kıyıda köşede 5-10 liraya satılan ürünler yün değildir. Vatandaşlar aldanmasın. Hakiki yün sağlıktır. Biz yazın bile müşterilerimize yün içlik satıyoruz. Yün giyenler siyatik ağrılardan ve romatizmadan kurtulur” dedi. İHA

Kar Yağacağını Duyan Yün Çamaşırlara Hücum Etti.

 

Enervis’ten Faturaları Rahatlatacak Enerji Tasarrufu Yöntemleri

Kış aylarının gelmesiyle birlikte enerji tüketimi de artıyor. Oysaki basit yöntemlerle enerji tüketimini azaltarak hem enerjiden hem de maliyetten tasarruf etmek mümkün. Türkiye’nin önde gelen enerji verimliliği danışmanlığı şirketlerinden Enervis, tam da havaların soğuduğu bu günlerde evlerde ve iş yerlerinde enerji tasarrufu sağlayacak pratik ve uygulanabilir öneriler paylaşıyor.

EWE Turkey Holding bünyesinde hizmet veren enerji verimliliği danışmanlığı şirketi Enervis, kış aylarının gelmesiyle birlikte artan enerji tüketimine karşı uyarıda bulunuyor. Alınabilecek basit önlemlerle konutlarda faturalardan yüzde 30’a varan tasarruf sağlanabileceğine dikkat çeken Enervis, enerji verimliliği ve tasarrufu için evlerde ve işyerlerinde kolayca uygulanabilecek önerilerle herkesi tasarrufa davet ediyor.

Isı yalıtımı en az yüzde 50 tasarruf sağlıyor

Enervis’in araştırmalarına göre, yalıtımsız binalar; pencereleri, dış duvarları, merdivenleri, ev duvarları, tavanları, ısıtılmayan hacimler üzerindeki döşemeleri, zemine oturan döşemeleri ve açık geçitler üzerindeki döşemelerinden ısı kaybediyor ve faturaların yüksek gelmesine sebep oluyor. Buna göre, yeni ev alanların veya kiralayanların ilk olarak binanın ısı yalıtımına dikkat etmeleri gerekiyor. Binanın toplam inşaat maliyetinin sadece yüzde 3’ünü oluşturan ısı yalıtımı, yıllık yakıt tüketiminde en az yüzde 50 tasarruf sağlıyor ve bütçeye önemli katkıda bulunuyor. Isı yalıtımı, çevre dostu olmasının yanı sıra binanın ömrünü de uzatan bir işlem. Isı yalıtımıyla hem binanızın ömrü uzuyor hem de paranız cebinizde kalıyor.

Büyük yatırımlara gerek kalmadan tasarruf mümkün

Binadan kaçan ısı miktarını azaltan ısı yalıtımı, enerji tasarrufu için ilk ve en önemli adım olarak öne çıkıyor. Ancak yatırım gerektirmeyen, basit yöntemlerle de enerji tüketimini en aza indirmek mümkün. Özellikle ısıtmada gün ışığından mümkün olduğunca çok yararlanmak gerekiyor. Güneşli günlerde ısınmak için ısıtıcı kullanmak yerine perdeleri açarak evin güneşle ısınmasını sağlamak çok basit bir yöntem gibi görünse de, önemli miktarda tasarruf sağlıyor.

Enerji tasarrufu için uygulanabilecek diğer basit yöntemlerden bazıları ise şöyle:

  • Kuzeye bakan pencerelerinizin perdelerini, varsa panjurlarını kışın kapalı tutun.
  • Oda sıcaklığını 1 derece azaltarak %6 enerji tasarrufu yapmak mümkün. Oturma odaları için 22 °C, yatak odaları için de 20 °C ideal oda sıcaklıklarını tercih edin.
  • Radyatörlerinizin önünü uzun perde ve/veya mobilyalarla kapatmayın.
  • Evinizi havalandırmak için güneşli veya öğlene yakın zaman dilimini tercih etmeye çalışın.
  • Buzdolaplarınızın arkasında hava sirkülasyonu için yeterli boşluk bırakın.
  • Beyaz eşyanızı veya ısıtma soğutma amaçlı cihaz alırken, ihtiyacınıza uygun kapasitede ve enerji verimli olanı tercih edin.
  • Kapı ve pencere kenarlarındaki boşlukları yalıtım bantlarıyla kapatın.
  • Isıl verimliliği yüksek çift cam kullanarak pencerenizdeki ısı kaybını %50 oranında azaltabilirsiniz.
  • Gereksiz durumlarda lambaları söndürerek de tasarruf yapmak mümkün. Özellikle çocuklar bu konuda daha duyarlı hale getirilebilir.
  • Bir akkor lamba, kompakt floresan veya LED’li lamba ile değiştirildiğinde, aydınlatma maliyeti %80’e varan oranlarda azalır.
  • Kullanmadığınız zamanlarda şarj aleti, televizyon, DVD player, bilgisayar ve radyo gibi elektrikli aletlerin fişlerini prizden çekin.

Enervis Hakkında:

Enervis 85 yıllık deneyime sahip EWE AG’nin enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiler alanlarındaki know-how’ı ile Türkiye’de sahip olunan sektörel bilgi birikimi, tecrübeli insan kaynağı ve gelişmiş teknolojik altyapıyı birleştirerek Türk halkı ve sanayisinin hizmetine sunmaktadır.Sanayide ve binalarda enerji verimliliği, taahhütü, yenilenebilir enerji uygulamaları ve danışmanlığı, ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemleri kurulum danışmanlığı, teknik mesleki eğitim ve sertifikalandırma, doğal gaz sayaç kalibrasyonu konularında faaliyet gösteren Enervis, 298 çalışanı ile enerji hizmetleri sektörünün öncü kuruluşları arasında yer almaktadır.

 

 

Kış Gelmeden Kombi Bakımınızı Yaptırın, Doğalgaz Faturanız Kabarmasın

Biytaş Şirketler Grubu’ndan yapılan açıklamada, evlerdeki kombilerin yılda bir kez bakımdan geçirilmesinin doğalgaz tüketiminde belirgin bir düşüş sağladığına dikkat çekildi. Bakım için en uygun zamanın eylül ayı olduğu, alınacak basit tedbirlerle doğalgaz faturasının yüzde 20 düşürülebileceği belirtildi.

Isıtma, soğutma, havalandırma sektörünün Bursa’daki lideri Biytaş Şirketler Grubu Başkanı ve Makina Mühendisi Suat Gülçimen’in verdiği bilgilere göre, gaz tüketiminin düşürülmesi ve verimli ısınma için kombilerin kış öncesinde bakımdan geçirilmesi çok önemli. Kombilerin gaz geçiş filtrelerinin yılda bir kez temizlenmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Gülçimen, özellikle balkonlardaki kombilerin toz nedeniyle tıkandığını bunun yanı sıra sudaki kirecin de kombide tıkanmalara yol açtığını vurguladı.

Kombi bakımlarının mutlaka yetkili servisler tarafından yapılması gerektiğini söyleyen Suat Gülçimen, kombinin montajı sırasında mutlaka ısı yalıtımının sağlanması gerektiğini ve balkon gibi dış ortamdaki kombilerin de kışın donmaması için sisteme antifiriz konulması gerektiğini belirtti.

Kombi bakımı sırasında cihazın yanma hanesi, fan gibi bölümlerindeki tozların temizlendiğini, brülör ve bacanın bakımının yapıldığını ifade eden Suat Gülçimen, sadece kombi temizliğinin yeterli olmadığını radyatörlerin de temizlenmesi gerektiğin vurguladı. Gülçimen, “Zaman içerisinde radyatörler (petek) tıkanabilir, bu ise yeterince ısınmayı önler. Yetkili bir uzmanın hiç olmazsa 2 yılda bir radyatörlerin suyunu boşaltıp belirli bir oranda sisteme akıcı madde eklemesiyle daha verimli bir ısınma sağlanır. Bu bakımlar ödenecek doğalgaz faturalarınız yüzde 20’ye kadar azaltacaktır ve kışın soğuk günlerde sistemin bozulma riskini en aza indirecektir” diye konuştu.

GAZ SAYACINI İHAMEL ETMEYİN

Suat Gülçimen, kombi ve radyatörlerin yanı sıra doğalgaz sayaçlarının da belirli periyotlarla bakımının yapılmasının önemli olduğuna vurgu yaptı. Bu bakımın sadece yetkili gaz şirketince yapılabileceğine de vurgu yapan Suat Gülçimen, “Diğer bakımlarını yaptırdığı halde, gaz faturasının yüksek olduğunu düşünen ve sayacının yanlış ölçüm yaptığından şüphe eden aboneler dağıtım şirketinden sayacına bakım yapmasını isteyebiliyor. Ancak yapılan incelemede sayaçta herhangi bir arıza olmadığı tespit edilirse servis parasını abone ödüyor. Eğer sayaçta bir arıza tespit edilmişse dağıtım şirketi ücretsiz sayacı değiştiriyor” dedi.

Suat Gülçimen, gaz sayaçlarının 10 yılda bir kontrolden geçirilmesi kanunî mecburiyet olduğunu bu sebeple gaz dağıtım şirketlerinin en fazla 10 yıl içinde sayaçları ücretsiz olarak bakımdan geçirmesi gerektiğini vurguladı. İHA