Ana Sayfa Haberler ABD Suriye&#8...

ABD Suriye’den Çekileceğini Açıkladı, Haberin Yankıları…

By Zach RudisinOwn work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20727816

Trump-Erdoğan Cuma günü telefonda konuştu ;Bu gelişmeden sonra :- Patriot engeli kalktı- ABD Suriye’den asker çekmeye başladı- ABD dışişleri memurlarının 24 saatte Suriye’den çıkması emri verildi.

Trump: “Suriye’de bulunma amacımız DAEŞ’ti, yendik”… Trump sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Bu açıklamada “Suriye’de DEAŞ’ı yendik ve benim dönemimde de Suriye’de olmamızın sebebi buydu” dedi. (We have defeated ISIS in Syria, my only reason for being there during the Trump Presidency)

Beyaz Saray: Trump, Suriye’den çekilme kararını Erdoğan’a bildirdi; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo ile telefonda görüştü; Çavuşoğlu ve Pompeo yaptıkları görüşmede, ABD’nin Suriye’den çekilme kararını ele aldı.

ABD’nin kararı terör örgütü YPG’yi şoke etti… Esad’dan ilk tepki; ABD yönetiminin Suriye’deki askeri birliklerini çekmeye başlayacağını açıklaması sahadaki “ortağı” YPG/PKK’da şaşkınlığa sebep oldu. Öte yandan Deyrizorda’ki Beşşar Esad rejimi güçleri, ilin kontrol ettikleri kısmında, Amerikan yönetiminden gelen açıklamaları havaya silahla ateş açarak kutladı.

Trump’a kendi partisinin senatörlerinden Suriye tepkisi: ‘Obamavâri bir hata’; Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olarak seçimi kazanan Donald Trump’ın Suriye’den çekilme mesajı üzerine Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’dan, “ABD’li askerlerin Suriye’den çekilmesi büyük hata olur” dedi. aynı Lindsey Graham daha önce ABD neden PKK’nın bir kolu olan ve marksist komünist bir örgüt olan YPG’yi destekliyor diyordu…

Bir diğer Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio ise (parti içindeki başkanlık yarışında Trump’ın rakibi idi)  ABD’nin Suriye’den çekilme kararının ‘aksi yöndeki askeri tavsiyelere rağmen’ alındığını belirtti. Rubio, “Bu büyük bir pot. Bu, Trump yönetiminin ve Amerika’nın yıllarca peşinden gelecek” ifadesini kullandı.

Trump’ın politika değiştirmesinde kilit rolü Başkan Erdoğan’ın oynadığı anlaşılıyor” Eski bir CIA yetkilisi Gerecht “Trump Erdoğan telefon görüşmesinden beri Bolton’un kendini kırbaçladığını düşünüyorum” diye konuştu. Reuel Marc Gerecht, CIA’da Ortadoğu politikaları üstüne çalışmış bir kişi.

ABDli emekli general McCaffrey – muhalif MSNBC kanalında: “Trump Patriotları alması karşılığında Türkiye’ye Suriye’yi bıraktı” dedi.

New York Times gazetesi: “Trump’ı çekilmeden caydırmak için çok uğraşan Pentagon ‘Kürt müttefikleri ihanet uğratmak olur, Türkiye’nin olası saldırısına maruz bırakır, başka yerlerde yerel savaşçıların güvenini kazanmayı zorlaştırır’ uyarısı yaptı” haberini yaptı.

Rusya

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin, Astana Üçlüsü’nün çalışmalarına direnerek kendine karşı oynadığını anlamaya başladığını belirtti.Rus Perviy Kanal televizyonundaki Büyük Oyun programına katılan Zaharova, Washington’un kendi imajını göstermeye çalışarak her zaman Rusya, Türkiye ve İran’ın ortak girişimlerine olumsuz yaklaştığını söyledi.

Rusya ve Türkiye arasındaki işbirliğinin daha önce görülmemiş bir seviyeye yükseldiğini belirten Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, iki ülkenin birlikte hareket ettiğinde yenilmez olduğunu vurguladı.

Erdoğan, ABD ile ince oyun oynuyor; St. Petersburg Devlet Üniversitesi Amerikan Araştırmaları Bölümü’nden Doç. Grigoriy Yarıgin, Türkiye’nin olası Patriot hava savunma sistemi alımını değerlendirdi.