Ana Sayfa Raporlar Ekonomi Raporları ve Gelişmeleri Çin’le Yapıla...

Çin’le Yapılan Swap Anlaşması Bedeli Hesaplara Girdi

25.06.2021 – Çin’le yapılan swap anlaşması bedeli hesaplara girdi, Oyak Yatırım…. TCMB’nin brüt döviz rezervleri 18 Haziran haftasında 4,3 milyar dolar arttı; altın rezervleri ise 1,9 milyar dolar azaldı. Döviz rezervlerindeki artış, 15 Haziran’da TCMB hesaplarına geçeceği açıklanan ve 3,6 milyar dolarlık en Çin swap anlaşmasından kaynaklandı. Altın rezervlerindeki düşüş ise yeniden değerleme farkından kaynaklanıyor. 18 Haziran itibariyle toplam rezervler, yılbaşından bu yana 4,1 milyar artarak geçen yıla göre 5,7 milyar yukarıda gerçekleşti.

TCMB’den Yuan Swap Açıklaması

22.06.2020 – TCMB’den Yuan swap açıklaması: TCMB Cuma günü TCMB ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası arasında 2019 yılında yenilenen swap anlaşması (1 milyar $ karşılığı) çerçevesinde, Çin Yuanı (CNY) fonlamasının ilk kullandırımlarının 18 Haziran 2020 tarihinde yapıldığını açıkladı. Bu sayede ilgili bankalar aracılığı ile çeşitli sektörlerdeki Türk şirketlerinin Çin’den ithalatlarının CNY cinsinden ödeme yaparak gerçekleştirildiği belirtildi. TCMB ayrıca, swap anlaşması kaynaklarının kullanılmış olması, uluslararası ticaret ödemelerinde yerel para kullanımı ve Türk firmalarının uluslararası likiditeye erişimi açısından önem arz etmekte olduğunu belirtiyor.

Türkiye ve Çin arasında çok sayıda ekonomi forumu ve yatırım toplantıları organize eden Ligarba Group Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Karslı, yapılan Swap anlaşması hakkında önemli açıklamalarda bulundu:

Çin İle Yapılan Swap Anlaşması Ticareti Güçlendirecek

Pandemi herkesi bir araya getirdi; Yen Tip Koronavirüs (Covid-19) Pandemisi sağlık, ekonomik ve sosyal anlamda tüm insanlığı etkilemektedir. Bu durum devletlerin ve milletlerin birlikte hareket etmesinin yolunu açmaktadır. Çünkü küresel bir salgını ancak ve ancak küresel birliktelikle savuşturulabileceği anlaşılmıştır. Bu bağlamda devletler ve şirketler ekonomik anlamda birbirleriyle swap anlaşmaları yapmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti pandemi sürecini daha az hasarla atlatabilmek amacıyla karşılıklı swap anlaşması yaptı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) yaptığı açıklamaya göre: “TCMB ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası arasında 2019 yılında yenilenen swap (para takası) anlaşması çerçevesinde Çin Yuanı (CNY) fonlamasının ilk kullandırımları 18 Haziran 2020 tarihinde yapılmıştır. Bu sayede ilgili bankalar aracılığı ile çeşitli sektörlerdeki Türk şirketleri, Çin’den ithalatlarını CNY cinsinden ödeme yaparak gerçekleştirmiştir” denilmektedir.

Swap, dalgalanma riskinden koruyor;
Swap anlaşması ile iki ülke faiz ödemelerini ve para birimlerini karşılıklı olarak değiştirdiler. 18 Haziran tarihi itibariyle Türk şirketleri CNY ile işlem yapabilecektir. Yine sabit faizle veya değişken faizle borçlanan iki taraf şirketler faiz ödemelerini birbirleriyle değiştirebileceklerdir. Böylece şirketler, döviz kurları ve faiz oranlarındaki dalgalanmaların yarattığı riskten kaçınmış olacaklardır.

Çin ile ticaret Türkiye’yi dünyanın üretim üssü yapıyor;

Türkiye’nin Çin ile yaptığı swap anlaşmasının, özellikle 2002 sonrası gelişen Türk-Çin dostluğunun bir sonucu olarak doğduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’nin coğrafi konumu ve barındırdığı genç nüfus ile bölgenin lider devleti olma özelliği, Çin’in Türkiye’ye yatırımlarını artırmaktadır. Türkiye dünyanın üretim üssü olma konumunu güçlendirirken, Çin’in büyüyen ekonomisinden yararlanmaya devam edecektir.

Kuşak ve Yol İnisiyatifi swap anlaşması ile güçlenmiş olacak;

Türkiye ile Çin arasında yapılan swap anlaşması iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştireceği aşikardır. Başlangıçtaki ekonomik ilişkiler ticari, turistik ve sosyal ilişkileri de güçlü bir şekilde etkileyecektir. Önümüzdeki yıllarda zaten başlamış olan Bir Kuşak Bir Yol İnisiyatifinde, Türkiye’nin konumu daha da belirgin hale gelecektir. Özellikle ihracat açısından avantajlar sağlayacak olan bu anlaşma Türk işadamları için önemli bir fırsat durumundadır.

Türk yatırımcıları her alanda Çin’e yatırım veya Çin’den yatırım kazanmak için birbirleriyle yarışacaklardır. Aynı şekilde Çinli iş insanları da Türkiye’de yatırıma öncelik vereceklerdir. Karşılıklı yapılan yatırımlar 2020 yılı başında nefesimizi kesen Covid-19 durgunluğunu kısa sürede sona erdirecektir.