Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri YASED: İş Yap...

YASED: İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde Türkiye’nin 17 Sıra Yükselmesinden Gurur Duyuyoruz

YASED: Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde Türkiye’nin 17 sıra birden yükselmesinden gurur duyuyoruz… 

01.11.2018 – Dünya Bankası “İş Yapma Kolaylığı 2019” Raporu’nu yayımladı. Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde Türkiye bir önceki yıla göre 17 sıra birden yükselerek, 190 ülke arasında 43.sıraya yerleşti.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği – YASED Başkanı Ahmet Erdem, uluslararası yatırımcılar için önemli bir gösterge olarak kabul edilen ‘Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde Türkiye’nin bir önceki yıla göre 17 basamak yükselmesinin büyük bir başarı olduğunu bildirdi.

Ahmet Erdem yaptığı yazılı açıklamada, ülkelerin küresel çapta daha fazla doğrudan yatırım çekme konusunda rekabet ettiği bir dönemde, Türkiye’nin iş yapma kolaylığı açısından kat ettiği mesafenin önemine değinerek, şunları söyledi:

Türkiye’nin Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı” Endeksi’nde bir önceki seneye göre 17 basamak yükselmesi, ülkemizin söz konusu kriterlerde kat ettiği çok önemli iyileşmelerin bir göstergesi ve başarıyla hayata geçirdiği reformların bir sonucudur. Alınan bu sonuç, gerek mevcut yatırımların verimliliği gerekse yeni yatırımlar açısından çok olumlu ve önemli bir gelişmedir. Türkiye, ayrıca bu yıl 190 ülke arasında iş yapma kolaylığı kriterlerinde yaptığı reformlar ile en fazla iyileşme gösteren ilk 10 ülke arasında yer almış olup, Avrupa’dan bu listeye giren tek ülke olmuştur.

İş Yapma Kolaylığı Raporu ve Endeksi”, Dünya Bankası tarafından her yıl yayınlanan şirket kuruluşu, dış ticaret süreçleri, kredi temini, vergi ödeme, icra- iflas ve inşaat izin süreçleri gibi birçok alanda şirketler açısından kolaylık sağlanan uygulamaların derecelendirildiği, uluslararası yatırımcılar tarafından yatırım kararının alınması aşamasında rehber olarak kabul edilen bir çalışmadır. Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde yer alan kriterleri iyileştiren ülkeler, yatırım çekme noktasında rekabet güçlerini artırmaktadır.

Son dönemde Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) platformunda bu endeksi oluşturan konularda iyileştirmeler yapılması için çok yoğun mesai harcanmıştır. YOİKK, Türkiye’de iş ve yatırım ortamını iyileştirmek için kurulan, kamu-özel sektör işbirliğinin en başarılı örneklerinden biridir. Sayın Cumhurbaşkanımız himayesinde son dönemde etkin ve verimli bir yapıya kavuşmuştur. Koordinasyonu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız bünyesinde yer alan Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Bu başarı son derece iyi koordine edilen, odaklanmış çalışmaların sonucudur.

YOIKK i yönlendiren ve bu başarıya ulaşmasını sağlayan dönemin Başbakan Yardımcılarına, Bakanlarımıza ve ekiplerine gönülden şükranlarımızı sunarız. Biz de YASED olarak YOİKK’te 16 yıldır bu çalışmalara çok önemli katkılar verdik ve vermeye devam ediyoruz. Ülkemiz ekonomisinin gelişmesi ve kalkınmasına katkı hedefiyle uyum ve iş birliği içerisinde çalıştığımız TOBB, DEİK, TİM, TUSİAD ve MUSİAD’ı da tebrik ve teşekkür ederiz.

YASED olarak, ülkemizi her alanda daha ileriye götürecek ekonomik ve yasal reformların hayata geçirilmesini üyelerimizin uluslararası bilgi birikimi ve deneyimi sayesinde tüm gücümüzle desteklemeye devam edeceğimizi iletirim.

Saygılarımla,

Ahmet Erdem

YASED Başkanı

 

YASED Enlflasyonla Mücadele Programına Yönelik Basın  Açıklaması

01.11.2018 – Uluslararası Yatırımcılar Derneği Başkanı Ahmet Erdem, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Enflasyonla Mücadele Programının ekonomide ve mali piyasalarda istikrarı sağlamaya yönelik çözümleri içerdiğini belirterek, “YASED olarak içinde bulunduğumuz dengelenme sürecinin önemli bir ayağı olan enflasyonla mücadeleyi sonuna kadar destekliyoruz” ifadesini kullandı.

Ahmet Erdem yaptığı yazılı açıklamada, son dönemde döviz kurlarında yaşanan dalgalanmaların da etkisiyle Türkiye’de cari açık ve enflasyonun artış gösterdiğini, çift hanelere ulaşan enflasyonun reel sektör ve para piyasalarında olumsuz gelişmelere yol açtığına dikkat çekti.

Erdem açıklamasının devamında şunları söyledi. “Son dönemde iç ve dış gelişmelere paralel artan enflasyonla mücadele açısından Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Enflasyonla Mücadele Programı’nı piyasalarda istikrarı sağlayacak önlemler paketi olarak son derece önemli buluyor ve sonuna kadar destekliyoruz. Bu program çerçevesinde kamunun, özel sektörün ve vatandaşlarımızın topyekün bir dayanışma içerisine girmesinin enflasyonla mücadele açısından kısa sürede başarı getireceğine inanıyoruz.

Türkiye’nin dış finansmana olan ihtiyacı ve tasarruf oranlarımızın yetersiz olması, bugün ekonomimizde yaşadığımız kur risklerini ve dalgalanmayı doğuruyor. Bu yüzden cari açık ve enflasyonla mücadelenin ekonomi yönetimimizin de en önemli öncelikleri arasında yer almasından büyük memnuniyet duyuyoruz.

Son dönemde artan döviz kurları ve tüketime dayalı hızlı büyümenin bir sonucu olarak yükselen enflasyonla başarılı bir şekilde mücadele edebilmek için ülke olarak parasal ve mali disipline dikkat etmemiz gerekmektedir. YASED olarak, ülkemizde iş ve yatırım ortamının iyileştirilerek küresel rekabetçiliğimizin ve sürdürülebilir büyümemizin artırılması için, hükümetimize çözüm ortağı olmaya devam etme kararlılığındayız. Ülkemizin potansiyeline ve geleceğine olan yüksek inancımız ve güvenimiz ile, uluslararası yatırımcılar olarak, kamu ve özel sektör arasındaki güçlü koordinasyon ve dayanışma ile yaşamakta olduğumuz bu zorlu süreci en kısa sürede geride bırakacağımıza inanıyoruz.”

YASED Mali Piyasalardaki Gelişmelere Yönelik Basın Açıklaması

16.08.2018  – YASED Uluslararası Yatırımcılar Derneği olarak, ekonomimizde yaşamakta olduğumuz olağanüstü gelişmeler sonrasında, Hazine ve Maliye Bakanımızın açıkladığı Yeni Ekonomik Yaklaşımı ve bu hafta Merkez Bankası’nın piyasalara tekrar istikrar ve işlerlik kazandırılması için aldığı tedbirleri son derece önemli adımlar olarak görüyoruz.

Türkiye ekonomisinin içinden geçtiği bu süreçte yaşanan finansal zorlukların, milletçe dayanışma içinde aşılacağına olan inancımız tamdır. Türkiye’ye yatırım yapmış uluslararası şirketlerin birçoğu 100 yıldan uzun süredir ülkemizde faaliyet göstermekte ve ülkemizin üretim, ihracat, işgücü ve teknolojik alanlarda büyümesine çok büyük katkı sağlamaktadırlar. Uluslararası şirketlerin ülkemize inancı ve güveni tamdır. Daha fazla istihdam, daha fazla üretim ve ihracat için çalışarak, ülkemizin bu zor günlerden çıkmasına destek vermeye devam edeceklerdir.

Cari açık ve enflasyonla mücadele en önemli gündemimiz olmalıdır. Bu noktada, döviz ihtiyacımızın uzun vadeli uluslararası doğrudan yatırımlarla finanse edilmesi büyük önem taşımaktadır.

Hükümetimizin son onbeş yılda daha fazla uluslararası yatırım çekmek için attığı adımlar ve Türkiye’de üretim yapan, ihracatımıza önemli katkıda bulunan ve istihdam yaratan tüm şirketleri birer Türk şirketi olarak görmesi yatırımcılara güven vermektedir.

Serbest piyasa kuralları çerçevesinde ülkemizin küresel rekabet gücünün artırılması, hukukun üstünlüğü ve öngörülebilirlik alanında atılan adımlar, nitelikli insan kaynağının artırılarak kapsamlı bir istihdam stratejisinin oluşturulması ve ülkemizin bölgesel bir merkez olarak konumlandırılması uluslararası rekabette bizi bir adım öne geçirecektir.

AB Üyelik sürecinin devam etmesinin ve Gümrük Birliği Modernizasyonunun Türkiye-AB ilişkilerinin güçlendirilmesi yönünde kritik bir öneme sahip olduğunu da vurgulamak isteriz.

YASED olarak 5 kıtadan, 25 ülkeden Türkiye ye doğrudan yaıtırm yapmış üyelerimizin katkılarıyla ülkemizde ekonomik istikrarı ve büyümeyi sağlayacak tüm ekonomik ve yapısal reformlara destek vermek üzere hazır olduğumuzu bir kez daha yineleriz.