Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Söktaş’tan İl...

Söktaş’tan İlk Çeyrekte 16,3 Milyon TL’lik Net Kar

13.05.2022 – Yıllık 10 milyon metre üretim kapasitesiyle, lüks gömleklik kumaş sektöründe yarım asrı geride bırakan SÖKTAŞ, 2022 yılının ilk çeyreğine ait finansal raporunu açıkladı. SÖKTAŞ 2022 yılının ilk çeyreğinde önceki yıla göre 3,2 kat artışla 105,6 milyon TL’ye ulaşan FAVÖK oranı ile dikkat çekti.

Pamuklu ve pamuk karışımlı lüks kumaş tasarımcısı ve üreticisi SÖKTAŞ, 2022 yılı ilk çeyrek verilerine göre kumaş satış miktarında yüzde 24,3, tekstil iş kolu satış hasılatında da yüzde 146,6 oranında artış elde etti. Operasyonel karlılıktaki iyileşmeler sonucunda 16,3 milyon TL net kar elde eden Söktaş’ın konsolide satış gelirleri hem tekstil hem de süt hayvancılığı iş kolunda kaydedilen belirgin büyüme sayesinde geçen yılın aynı dönemine göre 2,1 kat arttı.

Tekstil iş kolunun toplam hasılatı yüzde 142,6 arttı

Söktaş’ın Türkiye ve İtalya’daki tasarım ofislerinde sezonluk geliştirilen koleksiyonları aralarında Stella McCartney, Hugo Boss, Paul & Shark, Canali, Zara, Massimo Dutti, Gucci, Paul Smith, Ted Baker ve Max Mara gibi üst segment perakende markalarına ve kişiye özel segmente satılıyor. Tekstil iş kolunda yurtiçi satışların yüzde 90’ının döviz bazlı olduğunu belirten Söktaş CEO’su Muzaffer Turgut Kayhan, “Pandemi etkilerinin azalması ile birlikte tekstil iş kolunun konsolide satış gelirlerinden aldığı pay yüzde 65’ten yüzde 75’e yükseldi. Yurtdışı satışlarımız geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 16,2 artarak 4.3 milyon Euro’ya ulaştı. Bu sayede tekstil iş konunun toplam hasılatı yüzde 142,6 arttı. Tüm bu gelişmeler doğrultusunda 2022 yılının birinci çeyreğinde önceki yıla göre mamül kumaş satış miktarımız yüzde 24.3 artış gösterdi.” şeklinde konuştu. Dokuma kapasitesini artırmak amacıyla 10 adet Belçika menşeli Picanol marka dokuma tezgahı yatırımı yaptıklarını belirten Kayhan, “Toplamda 500 bin Euro tutarında yaptığımız yatırımı leasing yöntemiyle finanse ettik.” dedi.

Süt hayvancılığı iş kolu hasılatı yüzde 44,8 arttı

2007 yılında tekstil devi SÖKTAŞ’ın bir iştiraki olarak kurulan ve yıllık 30 bin ton çiğ süt üretimi bulunan Efeler Çiftliği, hem kapasite hem süt kalitesi hem de sürdürülebilirlik açısından AB standartlarında üretim yapan Türkiye ve Avrupa’nın sayılı çiftliklerinden biri. Hayvan refahını sürekli geliştirerek süt verimini ve sürünün verimli yaşam ömrünü artırmaya yönelik çalışma prensibi ile üretimine devam eden Efeler Çiftliği, Türkiye’nin pek çok ulusal süt sanayicisinin önemli hammadde tedarikçisi olarak da göze çarpıyor. Süt hayvancılığı iş kolundaki finansal durumu değerlendiren Kayhan, “8 Aralık itibariyle çiğ süt taban fiyatının 4,70 TL/lt’ye yükseltilmesi ile ilk çeyrek hasılatında yüzde 44,8 artış elde ettik. Tekstil iş kolunda 3,7 kat, süt hayvancılığı iş kolunda ise 3 kat FAVÖK atışı kaydettik. Geçen yılın aynı döneminde yüzde 46 olan FAVÖK marjı bu dönem yüzde 69 seviyelerinde gerçekleşti. ” ifadelerinde bulundu. 

Söktaş, GES projesi ile elektrik tüketiminde yüzde 20 oranında tasarruf sağlayacak

Sektörde 50. yılını geride bırakan SÖKTAŞ, toplam elektrik tüketiminin yüzde 20’sini karşılamak üzere gelir paylaşım modelini esas alarak, tekstil üretim kampüsündeki fabrika binalarının çatılarına 1,9 MW kurulu güce sahip Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımı için gerekli sözleşmeleri imzaladı. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kayhan, “Yenilenebilir enerji, doğal kaynaklardan elde edildiği için kendini yenileyebilme özelliği ile tükenmiyor ve çevreye zararı azaltarak karbon salınımının önüne geçiyor. Dünyada var olan en önemli enerji kaynağı bildiğimiz üzere güneş enerjisi. Bizim ülkemiz de konumu itibari ile enerji kaynakları bakımından oldukça yüksek potansiyele sahip. Sera gazlarının azaltılması için yenilenebilir enerji teknolojilerine yatırım yapılmalıdır. Yenilenebilir enerji kaynakları, enerjide dışa bağımlılığı ve karbon emisyonlarını azaltır. 2022 yılı içinde tamamlamayı planladığımız proje ile yıllık 3 milyon 300 bin Kwh elektrik giderlerimizden tasarruf sağlamayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Atık suların yüzde 65’i geri kazanılacak

Üretimde su kullanımını mümkün olduğu kadar azaltmalı ve endüstriyel atık suyu arıtarak tesis içinde geri çevrimini sağlamalıyız diyen Kayhan, “Çevreyi ve insan yaşamını korumayı merkezimize alarak çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Atık su arıtma tesisini tekstil sektöründe ilk kuran şirketlerden biriyiz. Geçmiş dönemde su kullanımındaki verimlilik projeleriyle su tüketimimizi yüzde 37 oranında azalttık. Doğal kaynak su kullanımının azaltılması amacıyla atık su arıtma tesisi çıkışında ileri arıtma yöntemlerinden “Reverse Osmosis” sisteminin kurulması için Aqumatch Türkiye ile sözleşme imzaladık. Bu yeni sistem sayesinde tükettiğimiz suyun yüzde 60, yüzde 65’inin tekrar kullanılmasını sağlayarak verimlilik elde edeceğiz. Gerekli çalışmaların bu yılın ilk yarısında tamamlamayı planlıyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Buhar ihtiyacı tarımsal atıklardan karşılanacak

Tüm dünyanın gündeminde yer alan sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalarına kararlılıkla devam ettiklerinin altını çizen SÖKTAŞ Tekstil CEO’su Muzaffer Turgut Kayhan, fabrikanın buhar ihtiyacını karşılamak üzere doğalgazlı buhar üretimi yerine tarımsal atıkları kullanarak buhar üretimi yapacak tesis hakkında da bilgi verdi. Kurulacak tesisin kazan kapasitesinin 8 ton, 8 bar olacağını ifade eden Kayhan,  “Söz konusu yatırımın buhar üretim birim maliyetimizi azaltmasını, güncel yakıt birim fiyatlarına göre ayda 140 bin USD tasarruf sağlamasını ve yatırımın 2022 yılı içinde tamamlanmasını hedefliyoruz.” dedi.

Söktaş, 2021 Yılının İlk 6 Aylık Finansal Raporlarını Açıkladı

20.08.2021 –  Sektörde 50. yılını geride bırakan ve yıllık 10 milyon metre üretim kapasitesiyle lüks gömleklik kumaş sektöründe ilk sıralarda yer alan Söktaş, 6 aylık finansal raporlarını açıkladı. Söktaş’ın ilk 6 aylık performansında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 206,3 oranındaki artışla 66,4 milyon TL’ye ulaşan  FAVÖK (Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar) rakamı dikkat çekiyor.

140 bin metrekare açık alana kurulu tekstil üretim kampüsünde, aralarında Stella McCartney, Hugo Boss, Paul& Shark, Massimo Dutti, Gucci ve Max Mara’nın bulunduğu üst segment perakende markalarına kumaş üreten Söktaş, bünyesindeki Efeler Çiftliği markasıyla süt hayvancılığı iş kolunda da yatırımlarını sürdürüyor. 766 dekar alan üzerine yayılmış modern tesisleri ile Efeler Çiftliği, ülkemizin en büyük üç çiftliğinden biri olarak büyükbaş süt hayvancılığında sektörün önemli oyuncularından.

Pandeminin etkisi, artan maliyetler ve kurdaki artışlar nedeniyle finansal tablolara yansıyan olumsuzlukların düzelmeye başladığını hissettiğimiz 2021 yılının ilk altı aylık döneminde, her iki iş kolunda da büyüme kaydeden Söktaş, net konsolide satış gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 41,4 artırarak 156,4 milyon TL’ye yükseltti.

Halka açık en eski şirketler arasında yer alan Söktaş’ın CEO’su Muzaffer Turgut Kayhan, “Gerek tekstil gerekse büyükbaş süt hayvancılığı kolunda yürütülen maliyet azaltıcı tedbirler ile satış gelirlerindeki artış, FAVÖK’ü olumlu etkiledi. Özellikle tekstil iş kolunda talebe dayalı tedariğin öneminin arttığı  yeni düzende, ortaya koyduğumuz esnek üretim kabiliyetinin gelir artışına katkısı büyük. Süt hayvancılığı iş kolunda ise çiğ süt taban fiyatlarında yapılan artış, satış gelirlerimizi artırdı.” dedi.

“Yılın ikinci yarısında talep dengelenir”

Tekstil iş kolundaki son gelişmeleri değerlendiren Kayhan, “Etkisini 2020 yılının ikinci çeyreğinde yoğunlaştıran COVID-19 salgını tüm dünya ekonomisini etkilemeye devam ediyor. Pandemi etkisiyle global tedarik zincirlerinde görülen sıkışma özellikle şirket olarak bizim etkili olduğumuz Avrupa pazarı için Türkiye’ye çok önemli fırsatlar sundu. Türkiye’nin toplam pamuklu dokuma kumaş ürün grubu ihracatı yılın ilk 6 ayında yüzde 25,1 artış kaydetmiştir. Aşı hızının artması ile birlikte tekstil sektöründeki sipariş talepleri 2021’in ikinci çeyreğinde artmaya başladı. Bu sayede 2021 yılının ikinci çeyreğindeki satış miktarı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 69 arttı. 2020 yılının ilk yarısında 60,8 milyon TL düzeyindeki net zararımız, bu sene aynı dönemde 0,2 milyon TL’ye kadar geriledi. Net karda görülen bu hızlı düzelmenin ana nedeni hem finansal hem de operasyonel anlamda faaliyetlerimizde görülen iyileşmedir.” şeklinde konuştu.

Yıl sonunda Türkiye’nin toplam pamuklu dokuma ihracatının 600 milyon doları geçeceği yönündeki tahminlerini paylaşan Kayhan, “2022-2023 döneminde toplam ihracatın tarihi zirve olan 2005 yılı seviyesini aşarak 700 milyon USD’nin üzerine çıkmasını beklemekteyiz. Bu süreçte ana pazarımız olan AB’deki rekabetçi konumumuzun güçlenmesi için hamlelerimiz sürecek.” açıklamasını yaptı.

Kişiye özel online gömlek markası yatırımı

Pandemi sürecini aldıkları tedbirler sayesinde herhangi bir iş kesintisi yaşamadan yönettiklerini belirten Kayhan, “Bu süreçte pek çok iş kolunda değişim yaşandı. Bunlardan biri de e-ticaret sektörünün ön görülenden daha hızlı büyümesi oldu. Biz de bu değişimin içinde yer almak için e-ticaret ve pazarlama yatırımları yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Online olarak sipariş alacağımız kişiye özel dikim gömlek markamızla ilgili çalışmalarımızda son aşamaya yaklaştık, yılın son çeyreğinde de lansmanı planlıyoruz” dedi.

Türkiye dünya sıralamasında 4.’lüğe yükseldi

Dünya Ticaret Örgütü’nün son verilerini de değerlendiren Muzaffer Kayhan Türkiye’nin hazır giyim ihracatında 4.’lüğe yükselmesinde performansın ve rakip kaybının etkili olduğunun altını çizerek, “Hindistan’ı geride bırakarak ihracatta bir üst sıraya yerleşen Türkiye’nin yerinin kalıcı olabilmesi için AB ihracat pazarında gücünü koruması gerekiyor. Hem Türkiye hem de Hindistan için AB en büyük ihracat pazarı konumunda. 2021 yılının ilk çeyreğini incelediğimizde Türkiye AB bölgesine gerçekleştirdiği ihracatı yüzde 20,1 artırarak 3,4 milyar dolara çıkartırken Hindistan’ın ihracat artışı yüzde 4.2 olarak gerçekleşti. Bu nedenle dünya sıralamasında yerimizi korumak için AB pazarındaki ihracat hacmimizi artırmalıyız” değerlendirmesini yaptı.

400 binden fazla kumaş örneği ve esnek üretim kabiliyeti sayesinde müşterilerinin sektörün en başarılı markaları olmasına katkı sağlayan Söktaş’ın, 1 Ocak-30 Haziran tarihleri arasında tekstil ürünlerinden oluşan konsolide ihracatı 6,5 milyon Euro oldu. Söktaş’ın  tekstil iş kolunda yurt içi satışlarının da yaklaşık yüzde 99,8’i döviz bazlı gerçekleşti. 

Efeler Çiftliği’nde organik büyüme devam edecek

Süt verim iyileştirmesinin yanında organik büyümeye de dikkat çeken Muzaffer Kayhan, “Efeler Çiftliği’nin toplam net satışları 2021 ilk 6 ayda yıllık yüzde 40,9 artarak 55,3 milyon TL’ye ulaştı. Şirketin FAVÖK’ü ise iki kattan fazla artarak  47,2 milyon TL’ye ulaştı. Efeler Çiftliğinde organik büyümeyle genişleyen sağmal sayısına bağlı çiğ süt üretimimiz 43 ton arttı. Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere 2,30 TL’den 2,80 TL’ye çıkarılan çiğ süt litre taban fiyatı Mayıs ayında 2,90 TL, Temmuz ayında da 3,20 TL olarak güncellendi. Söz konusu taban fiyatlarının artışı tüm sektörde satış rakamlarını etkiledi. Buna paralel olarak üretim artışının önümüzdeki dönemde de devam etmesi, Söktaş’ın birim maliyetlerine ve kar marjına olumlu katkıda bulunacaktır. Efeler Çiftliği, yeme içme sektörünün önde gelen markalarına toptan süt tedarik ederken, seçkin pastörize süt ürünleri Migros, Macrocenter mağazalarında ve seçkin şarküterilerde tüketicilerin karşısına çıkıyor. Bu noktada da ürün çeşitliliğini artırma yönünde projelerimiz hızla devam ediyor. Aynı zamanda uygun piyasa şartlarını gözeterek Efeler Çiftliği’ni gelecek yıl içinde halka arz etme hedefimiz doğrultusunda çalışıyoruz. Böylece Efeler Çiftliği’nin kalitesini, hem marka hem ürün çeşitliliği hem de şirket olarak daha çok paydaşla buluşturabileceğiz.” şeklinde konuştu. 

“2021 yılını su yılı ilan ettik”

Tekstil ve hayvancılık sektörünün sürdürülebilirlik çalışmaları ile organik bir bağı olduğunu söyleyen Kayhan, şirket olarak bu konuda oldukça hassas olduklarını, hayata geçirdikleri projelerle ülkemizde öncü adımlar attıklarını belirtti.

2021 yılını su yılı ilan ettiklerini belirten Muzaffer Kayhan, “Biliyorsunuz biz aynı zamanda hammaddemiz olan pamuğun da üreticisiyiz. Hem pamuk üretimi hem de hayvancılık su tüketiminin oldukça fazla olduğu iş kolları. Aslında her ikisi de toprağa dayanıyor, topraktan besleniyor. Dolayısıyla birbirinden çok ayrı değiller. Biz her iki iş kolunda da öncelikle su tüketiminin en fazla olduğu prosesleri tespit ederek buralarda iyileştirmeler gerçekleştirdik. Su kullanımı yerine alternatifler ürettik. Örneğin yakma işlemini ıslaktan kuruya çevirdik. Düz boyalı kumaşlarda pişirme prosesini kaldırdık. Gerçekleştirilen tüm işlemlerde dökülen su takibi yapmaya başladık. Soğutma işlemlerinin sürelerini kontrollü olarak azalttık. Tüm bu çalışmalar ile su tüketimini birim üretim başına tüm işletmelerde 2020 yılına oranla yüzde 17, daha önceki yıllara oranla ise yüzde 37 oranında azalttık. Hayata geçirdiğimiz “rejeneratif tarım” projesiyle, pamuk üretiminde de su tüketimini önemli oranda azalttık, toprağın verimini artırdık.” dedi.

SÖKTAŞ HAKKINDA

1971 yılında kurulan SÖKTAŞ’ın uzmanlık alanı, pamuklu – pamuk karışımlı kumaş tasarımı ve üretimidir. Pamuklu – pamuk karışımlı lüks gömleklik kumaş tasarımı ve üretimindeki uzmanlığını, ceketlik ve pantolonluk kumaşta da göstererek marka değerini uluslararası boyuta taşıyan SÖKTAŞ, elinde hazır bulunan 400.000’den fazla kumaş örneği sayesinde dünyanın tanınmış pek çok markasına hizmet vermektedir. Şirket ayrıca tamamına sahip olduğu Efeler Çiftliğinin 766 dekar alan üzerine yayılmış tesislerinde büyükbaş süt hayvancılığı yapmaktadır. Efeler Çiftliği Türkiye’nin ve Avrupa’nın en kaliteli çiğ sütünü üreten, en büyük hijyenik süt üretim tesislerinden birisidir. SÖKTAŞ’ın 30 Haziran 2021 itibariyle satış gelirleri 156,4 milyon TL ve aktif büyüklüğü 820,5 milyon TL’dir. Şirket hisseleri 1995 yılından bu yana Borsa İstanbul’da ‘SKTAS’ koduyla işlem görmektedir.