Ana Sayfa Haberler Sağlık ve Yaşam Diş Beyazlatm...

Diş Beyazlatma Hakkında Bilinmesi Gerekenler, Evde Uygulamada Önemli Noktalar…

Bembeyaz dişler birçok kişinin istediği bir şeydir. İnsanların pek çoğunun dişleri çocuklukta beyazken yıllar içinde sararır. Peki sararan dişler tekrar beyazlar mı? İşte diş beyazlatma işlemleri ve yöntemleri konusunda bilinmesi gerekenler…

Öncelikle dişlerimizin doğal rengi zaten beyaz değildir. Nasıl ki derimizin, tırnağımızın, saçımızın bir rengi varsa dişlerimizin de doğal bir rengi vardır. Doğal diş rengi zamanla başta sigara, kahve, çay gibi renklendirici gıda tüketimleri ile koyulaşır ve lekelenir. Hatta sigara kullanımı diş temizliğinin ihmali durumunda çürümeden bile kahverengi dişlere neden olabilmektedir…

Diş beyazlatma (bleaching) nedir? Diş beyazlatma dişin rengini açmak işlemidir. Bu estetik bir işlemdir. Dişleri beyazlatmak için farklı yöntemler vardır. Birincisi diş doktoru yardımıyla profesyonel beyazlatma yöntemi (Office bleaching), diğeri ise evde doktorunuzun önerisi doğrultusunda uygulanan ev beyazlatma (Home bleaching) sistemidir. Bu işlemlerde, dişlerin beyazlaşmasını ve renk değiştirmelerinin azalmasını beyazlatma jelleri yardımıyla sağlanmaktadır.

Diş dıştan değil içten de lekelenmiş olabilir!

Bazı durumlarda dişin içinde lekelenme olabilmektedir. Bunlara iç lekeler denir. İç lekeler dişlerin gelişimin dönemi olan çocuklukta tetrasiklin tarzı antibiyotik veya çok fazla fluorid kullanımından kaynaklanabilmektedir. Tetrasiklin içeren antibiyotiğin hamilelik sırasında kullanımı veya çocuğun 8 yaşına kadar kullanmasıyla bu tip lekeler oluşabilmektedir.

Birçok insan diş hekimine gitmeden de evde doğal yollarla dişlerini beyazlatmayı tercih edebilir. Yalnız bu konuda öncelikli olarak bilinmesi gerekenler vardır.

Evde Beyazlatma Yöntemleri

Karbonat ve asitli malzemeler ile beyazlatmak diş minesine zarar vermektedir. Karbonat etkili bir aşındırıcıdır. Dişin üzerindeki kirleri, yapışmış maddeleri alır ancak bunu seçici olarak yapmaz. Dişi sarartan şeyler dişten gider belki ama diş minesi de zarar görür.

Dişlerinizi Asitle Boğmayın!

Diş Hekimi Pertev Kökdemir uyarıyor: ‘Diş beyazlatma işleminde limon ve karbonat karışımıyla dişlerinizi aside boğmayın!”

Diş Eski Rengine Döner

“Beyazlatıcı diş macunları ile yapılan beyazlatma işleminde mine tüplerinin sadece yüzeye yakın olan kısımları temizlenebilmekte ve diş 1-2 ton daha açık görünebilmektedir. Tabii temizlenen bu bölgeler alınan gıdalarla tekrar renklendiğinde, diş eski rengine dönecektir” diyen Diş Hekimi Pertev Kökdemir, doğal maddelerle dişlerin temizlenmeye çalışılmasının vereceği zararları da anlattı:

Karbondioksit Gazı Açığa Çıkar

“Limon ve karbonat gibi maddelerle yapılan beyazlatma işleminde, asidik olan limon ile bazik olan karbonat tepkimeye girer ve karbondioksit gazı köpürerek açığa çıkar. Bu köpürmeye fırça ile yaptığımız mekanik temizleme de eklenince; mine tüplerinin başlangıç bölgelerindeki kirlerin temizlenmesi ve köpürme sayesinde mine tüplerinden dışarı çıkması sağlanır. Ancak bu riskli bir işlemdir. Çünkü dişlerimize kontrolsüz miktarda asit ve baz aynı anda uygulanır. Eğer bu uygulamayı çok sık yapıyorsak dişlerimiz daha dayanıksız hale gelir ve daha kolay çürüyebilir.”

Karbonat ve Limonla Diş Beyazlatılmaz!

“Son zamanlarda moda olan aktif karbon ile diş beyazlatma işlemi ise kesinlikle kömürle beyazlatma olarak algılanmamalıdır. Kömür elde edildiği kaynağa bağlı olarak çok zehirli bir maddedir ve ağız mukozasından emilimi ile vücutta olumsuz sonuçlara sebep olabilir. Aktif karbon ile diş beyazlatma işlemi, steril aktif karbon temin edilmesinin zor olması nedeniyle sadece aktif karbonlu diş macunları ile yapılmalıdır. Aktif karbonlu diş macunları da diğer diş beyazlatıcı diş macunları gibi dişlerin rengini 1-2 ton açar.”