Ana Sayfa Haberler Renault Grubu...

Renault Grubu Türkiye’deki Varlığını Güçlendireceğini Duyurdu

İstanbul,  01.12.2021 – Renault Group, Türkiye’de faaliyet gösterecek Renault Group Otomotiv A.Ş’nin (RGO) kurulacağını duyurdu. 

RGO, Renault Group’un 2021 yılı ocak ayında global basın toplantısı ile açıkladığı orta vadeli “Renaulution” planı kapsamında, Türkiye’deki varlığını ve yatırımlarını güçlendirecek “Yeni Atılım” projesini hayata geçirmek amacıyla kuruluyor.

“Renaulution” planının ana hedefi, önümüzdeki dönemde iş modellerini, teknoloji, enerji ve mobilite başlıkları üzerine kurgulayarak, Renault Group’u yeni mobilite ekosisteminin bayrak taşıyıcısı haline getirmek olarak açıklanıyor.

Bu yeni yapılanmayla birlikte Renault Group, Oyak-Renault Bursa fabrikasındaki üretim ve MAIS bünyesinde devam eden Renault ve Dacia markalarının satış pazarlama operasyonları başta olmak üzere Oyak Grubu ile olan köklü ortaklığının güçlenerek devam edeceğinin altını çizdi.

Türkiye’de %100 Renault Group iştiraki olarak faaliyet gösterecek olan şirketin CEO’luk görevine                     1 Aralık 2021 tarihi itibarıyla Hakan Doğu atandı. Halen Renault Group Kurumsal Yönetim Komitesi’nde yer alan Doğu, Renault Group Satış Sonrası Kıdemli Başkan Yardımcılığı’nın yanı sıra, RGO A.Ş. CEO’luğu görevini de yürütecek ve Renault Group CEO’su Luca De Meo’ya bağlı olacak. Hakan Doğu, Grubun Türkiye’ye yönelik “Yeni Atılım” planının uygulanması ve yönetiminden sorumlu olacak.

Renault Group, 1968’den bu yana Türkiye’de, Oyak Grubu ortaklığında köklü ve başarılı bir şekilde varlık gösteriyor. Binek araç üretiminde lider konumunda olan ve üretiminin %80’ini ihraç eden Oyak-Renault Bursa Fabrikası, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan şirketleri arasında 3. sırada yer alırken, Türkiye’nin toplam ihracatına 3 milyar Euro’luk katkıda bulunuyor. Grubun 2000 yılından bu yana Türkiye’ye yaptığı yatırımların toplamı ise 2 milyar Euro seviyesinde.

Renault ve Dacia markaları halen Türkiye’de binek otomobil pazarının lideri konumundalar.

Renault Group, orta vadeli “Renaulution” planı kapsamında, Türkiye’deki varlığını ve yatırımlarını güçlendirmeyi amaçlıyor.

Renault Group’un Türkiye için oluşturduğu “Yeni Atılım” stratejisi aşağıda yer alan 3 ana başlıkla açıklanıyor:

[1] Kapsamlı bir yatırım planıyla Türkiye’de üretim ve sanayideki varlığını güçlendirmek.

[2] Türkiye’deki elektrikli araçlar ekosisteminin gelişimine etkin bir şekilde katkıda bulunmak.

[3] Kurulan RGO A.Ş iştiraki sayesinde Oyak Grubu başta olmak üzere diğer iş ortakları ve tüm yerel paydaşlarla geliştirilecek yeni projeler ile birlikte daha da güçlü bir sinerji yaratmak.

 

Renault Group’un Türkiye’deki Faaliyetleri

Renault, Türk otomobil pazarındaki liderliğini 21 yıldan bu yana devam ettirmektedir. Renault Group Türkiye’de aşağıda yer alan 3 şirket aracılığıyla faaliyet göstermektedir:

Oyak Renault: Renault S.A.S (51%) ve Oyak Grubu (%49) ortaklığı

MAİS A.Ş: Oyak Grubu (%51) ve Renault S.A.S (49%) ortaklığı

ORFIN: Oyak Grubu (50%) ve Renault S.A.S (50%) ortaklığı.

Renault ve Dacia markalarının dağıtım faaliyetini yürüten Renault MAİS A.Ş, 150’den fazla noktadan oluşan yaygın bir satış ve satış sonrası servis ağına sahiptir. Renault MAİS, Türk otomotiv pazarına en geniş yelpazede ürün sunan şirketlerin başında gelmektedir. Oyak Renault Bursa fabrikasında üretilen Clio ve Mégane Sedan yıllardır tüketiciler tarafından en çok tercih edilen modellerin başında gelmektedir.

Renault Grubu 2020’nin 3. Çeyreğinde 10 milyar 374 milyon Euro Gelir Elde Etti

  • *Renault Grubu’nun gelirleri, yılın üçüncü çeyreğinde 10 milyar 374 milyon Euro’ya (%-8,2) ulaştı. Döviz kurlarının sabit kalması durumundaki azalma %-3,2 olacaktı.
  • *Grubun üçüncü çeyrekteki satışları %6,1’lik düşüşle 806 bin 320 adet olarak gerçekleşti.
  • *Özellikle Avrupa’da Eylül ayında görülen pozitif ivme sayesinde Grup satışlarındaki artış, %3 büyüyen pazarda %8’i buldu.
  • *Üçüncü çeyrekte %150’den fazla artış gösteren ZOE satışları, Renault Grubu’nun 2020 için koyduğu CAFE hedeflerini karşılama yolunda önemli bir gelişme olarak kayda geçti.

23.10.2020 – Renault Grubu CEO’su Luca de Meo: “Üçüncü çeyrek sonuçları, Grup olarak ticari politikamızdaki değişimi yansıtıyor. Artık satış adetinden ziyade kâra odaklanıyoruz. Elektrikli araçlardaki performansımız, çok olumlu tepkiler alan E-TECH hibrit modellerimiz, likidite rezervlerimiz ve pozitif enerjimiz bize Renault Grubu’nun toparlanma planlarına dair güven veriyor” dedi.

Ticari sonuçlar: üçüncü çeyreğin öne çıkanları

2020’nin üçüncü çeyreğinde küresel otomobil pazarında iyileşme eğilimi görüldü. Yılın ilk yarısındaki %28’lik düşüşe kıyasla bu dönemdeki düşüş yalnızca %4 ile sınırlı kaldı.

Renault Grubu üçüncü çeyrekte 806 bin 320 araç satışı gerçekleştirdi. Bu sayı 2019’un aynı dönemine göre satışların sadece %6,1 oranında azaldığı anlamına geliyor. Renault markası elektrikli araçlarda liderliğini güçlendirirken, Avrupa’da E-TECH hibrit ve şarjlı hibrit ürün gamını da hızlandırıyor. Grup ayrıca, üçüncü çeyrek boyunca fiyat disiplini politikasını güçlendirdi.

Avrupa’da pazar payı %10,3 oldu

Grup, %5 oranında düşüş yaşayan Avrupa pazarında, üçüncü çeyrekte gerçekleştirdiği 405 bin 223 satış adediyle (%-2,9) olumlu gidişatını sürdürdü. Pazar payı ise 0,2 puan artış ile %10,3 oldu.

Renault markasının satışları, her biri kendi segmentinde lider olan Clio, Captur ve ZOE’nin performansları sayesinde %0,8 arttı.

Dacia tarafında ise 2019’un üçüncü çeyreğindeki yüksek baz etkisinden dolayı satışlar %9,9 oranında geriledi.

Gelişen pazarın lideri: ZOE

Renault, %107,2’lik artış gösteren Avrupa elektrikli araç pazarının lideri konumunda. ZOE, üçüncü çeyrek boyunca %157,4 artışla 27 binden fazla satış adetine ulaşarak en çok satan elektrikli araç oldu.

Hibrit ve %100 elektrikli araçlar için verilen siparişlerin sayısı, Renault Grubu’nun 2020 yılı CAFE hedeflerine ulaşma yolunda elini güçlendiriyor.

Avrupa dışı pazarlarda görünüm

Satış adetinden çok karlılığa odaklanan politika değişikliği ve toplam pazardaki ciddi düşüş nedeniyle Grubun Brezilya’daki satışları %9 oranında geriledi. Brezilya’daki toplam pazardaki gerileme ise %50,9’u buldu.

Renault Grubu’nun ikinci büyük pazarı olan Rusya’da LADA satışları, %3,7 oranında büyüyen pazarın üzerine çıkarak üçüncü çeyrekte %4,5 arttı. Pazarda en çok satan iki araç olan LADA Granta ve LADA Vesta’nın başı çektiği satışlarda Renault Grubu, %28,8 pazar payıyla lider konumunda bulunuyor.

Türkiye’de güçlü performans

Renault Grubu, çok güçlü bir toparlanma (%+178,0) yaşayan Türkiye pazarında ise satışlarını %131,1 artırdı.

Üçüncü çeyrek gelirleri

2020’nin üçüncü çeyreğinde Grup gelirleri, %8,2’lik düşüşle 10 milyar 374 milyon Euro olarak gerçekleşti.

Döviz kurlarının sabit kalması durumunda, Grup gelirleri %3,2 oranında azalmış olacaktı.

AVTOVAZ haricinde otomotiv gelirleri %7,4’lük bir düşüşle 8 milyar 948 milyon Euro oldu. Bu düşüş, temelde kısmen stok ayarlamalarına bağlı olarak işlem hacimlerindeki düşüşle (-6,8 puan) açıklanabilir.

  • Ortaklara yönelik daha düşük araç ve parça üretimi, ortaklarımıza yaptığımız satışlarda 3.3 puan gerilemeye neden oldu.
  • Grup, gelişen piyasalardaki kur etkisinden 4,2 puanlık düşüşle olumsuz etkilendi.
  • Olumlu 5,5 puanlık fiyat etkisi ise, devalüasyonlarını ve fiyat disiplin politikasını kapsayacak artışlardan geldi.
  • Ürün etkisi ise olumlu şekilde 1,1 puan şeklinde gerçekleşti. Burada artan ZOE satışları artışta etkili oldu. 0,3 puanlık olumlu katkı ise diğer unsurların etkisiyle oluştu.

AVTOVAZ‘ın Grup gelirlerine katkısı üçüncü çeyrekte 663 milyon Euro oldu. Bu durum, 153 milyon Euro’luk olumsuz döviz kuru etkisi hesaplandıktan sonra %16,2’lik bir düşüş anlamına geliyor. Döviz kurlarının sabit kalması durumunda, AVTOVAZ katkısı %3,2 olacaktı.

Mobilite Hizmetleri 2020 üçüncü çeyrek gelirlerine 5 milyon Euro değerinde katkı sağladı.

Satış Finansmanı (RCI Banque) 2019’un aynı dönemine göre %10,1’lik bir düşüşle 2020 üçüncü çeyrekte 758 milyon Euro gelir elde etti.

Otomotiv faaliyeti 30 Eylül 2020 itibarıyla 15,2 milyar Euro’luk likidite rezervini elde tutuyordu. Bu rezerv, Fransız Devleti garantisinden faydalanan 5 milyar Euro’luk kredi tahsis anlaşmasını da içeriyor. Likidite rezervleri, temelde işletme sermayesi gereksinimleri ve borç ödemelerinin mevsimselliğinden kaynaklı olarak 30 Haziran’dan bu yana 1,6 milyar Euro’luk düşüş gösterdi. Bütün bunlara rağmen, Renault Grubu yılın ikinci yarısında otomotiv açısından olumlu bir operasyonel serbest nakit akışı sağlamalı.

Renault Grubu 2019’un Üçüncü Çeyreğinde 11.3 Milyar Avro Ciro Açıkladı

  • Grubun bu çeyrekteki cirosu 11 milyar 296 milyon avro oldu (-%1.6). Sabit döviz kuru ve katsayı ile düşüş -% 1.4 oranında gerçekleşecekti.
  • Grup bu çeyrekte 852 bin 198 adet araç sattı, -% 4.4 küçülen global pazarda -% 3.2 düşüş söz konusu oldu. İran’ın hariç tutulması durumunda, -%2.3 daralan pazarda, satışlar -% 1,8 azalmış olacaktı.
  • Grup, üçüncü çeyrekte de mevcut fiyatlandırma politikasına uymaya devam ediyor.

Boulogne-Billancourt, 25/10/2019

TİCARİ SONUÇLAR: ÜÇÜNCÜ ÇEYREK TEMEL GÖSTERGELERİ

Groupe Renault üçüncü çeyrekte 852 bin 198 araç satışı gerçekleştirdi. Bu, -%3,2 küçülen piyasada -%4,4 düşüşe karşılık geliyor. İran’ın hariç tutulması durumunda, % – 2.3 daralan pazarda, satışlar -% 1,8 azalmış olacaktı.

Avrupa’da Grup satışları, +%2,4 büyüyen pazarda -%3,4 azaldı. Bu azalma, kısmen Eylül 2018’de binek otomobiller için WLTP’nin devreye alınması ile ilgili karşılaştırma tabanının yüksek olması ve Yeni Clio’nun Avrupa’nın tamamında pazara sunulma beklentisine dayanıyor.

Avrupa dışındaki bölgelerde Grup, piyasa ortalamasından daha iyi performans gösterdi. -%6,2 küçülen bir piyasada Grubun satışları -%5,4 azaldı; bu temel olarak, Türkiye (-%21,7) ve Arjantin (-%30,0) gibi pazarlardaki küçülme ile Ağustos 2018’de İran’da satışların sona ermesinden kaynaklandı (2018 üçüncü çeyrekte 23 bin 649 araç satıldı). İran’ın hariç tutulması durumunda satışlar -%0,3 azalmış olacaktı.

Avrasya’da pazar payı +1,8 puan arttı. Grubun satışları Türkiye pazarındaki küçülmeye rağmen +%5,1 arttı. -%1,2 küçülen Rusya pazarında satış hacmi, özellikle Arkana’nın lansmanı ve Lada ürünlerinin devam eden başarısı sayesinde arttı (+%6,1).

Kuzey ve Güney Amerika’da pazar payı +0,2 puan arttı. Brezilya‘da hacim +%5,6 artarken Arjantin’de -%37,7 azaldı.

İran hariç Afrika, Orta Doğu, Hindistan ve Pasifik bölgesinde pazar payı +0,1 puan arttı. Bölgedeki satış hacmi başlıca piyasalardaki daralmadan etkilendi. Hindistan’da pazar payı Triber’in başarılı lansmanı sayesinde +0,5 puan arttı. Satışlar -%27,4 küçülen bir piyasada -%7.8 azaldı. Güney Kore’de ise QM6’nın başarısı sayesinde Grup -%1,7 küçülen piyasada satışlarını +%11,5 artırdı.

Çin bölgesinde Grubun hacmi -%5.0 küçülen bir piyasada -%15.5 azaldı. Bu piyasada Yeni Captur ile yeni elektrikli şehir otomobili Renault City K-ZE’nin pazara sunulması bekleniyor.

FAALİYET SEKTÖRÜNE GÖRE ÜÇÜNCÜ ÇEYREK CİROLARI

2019 üçüncü çeyreğinde Grup cirosu 11 milyar 296 milyon avroya ulaştı.(-% 1.6). Sabit döviz kuru ve katsayı ile Grubun cirosu -% 1.4 oranında azalmış olacaktı.

AVTOVAZ hariç otomotiv cirosu – %3.9 azalarak, 9 milyar 662 milyon avro seviyesine indi. Nissan ve Daimler üretimindeki düşüş, Ağustos 2018 itibariyle İran pazarının kapanması ve Avrupa’da dizel motorlara olan talebin azalması nedeniyle iş ortaklarına satış -5.5 puan düştü.

-0.7 puanlık negatif kur etkisinin başlıca nedeni Arjantin Pesosu’ndaki devalüasyondan kaynaklandı.

Hacim etkisi, ağırlıklı olarak Arjantin, Hindistan ve Türkiye pazarlarındaki küçülme ve Avrupa’da 2018 ile karşılaştırmalar nedeniyle – 0.8 puan ağırlığa sahip oldu. Bu düşüş, stoklardaki değişikliğin etkisiyle kısmen dengelendi.

Fiyat etkisi pozitif olarak + 2.1 puan oldu. Bu, Grubun Avrupa’daki fiyatlama politikasını ve Arjantin Pesosu’ndaki devalüasyonun dengelenmesi çabalarını yansıtıyor.

Satış Finansman (RCI Banque) üçüncü çeyrekte, 2018’e göre % + 5.4 artışla 843 milyon avro ciro oldu. Yeni finansman sözleşmeleri, ağırlıklı olarak Arjantin ve Türkiye nedeniyle – % 0.8 azaldı. Ortalama varlıklar +% 5.1 artışla 47.6 milyar avro seviyesine ulaştı.

AVTOVAZ‘ın bu çeyrekte Grup cirosuna katkısı 791 milyon avro pozitif kur etkisi dikkate alındığında +% 26.2 artışla 59 milyon avro olarak gerçekleşti. Sabit döviz kuruyla cirodaki artış +%16.7 olacaktı.

2019 ÖNGÖRÜLERİ

2019’da global otomotiv piyasasının 2018’e göre yaklaşık -% 4 küçülmesi bekleniyor (daha önceki tahmin yaklaşık -%3).Avrupa pazarının % 0 ile -%1 arasında büyüklüğe sahip olması (daha önce stabildi), Rusya pazarının yaklaşık % 3 küçülmesi (daha önce % -2’den -%3’eydi) ve Brezilya pazarının yaklaşık +% 7 büyümesi (daha önce yaklaşık +% 8) bekleniyor.

17 Ekim 2019’da Groupe Renault öngörülerini;

  • Yayınlanan Grup cirosunun -%3 ile -%4 arasında düşeceği,
  • Grup işletme karı %5 civarında olacağı,
  • Otomotiv faaliyetleri nakit akışının yılın tamamı için garanti edilmemekle birlikte yılın ikinci yarısında pozitif olacağı;

yönünde revize etmiştir.

GROUPE RENAULT KONSOLİDE CİROSU

(milyon €) 2019 2018 Değişim

2019/2018

1. Çeyrek
AVTOVAZ hariç otomotiv 10,916 11,646 -% 6.3
Satış Finans 844 793 +% 6.4
AVTOVAZ 767 716 +% 7.1
Toplam 12,527 13,155 -%4.8
2. Çeyrek
AVTOVAZ hariç otomotiv 13,875 15,221 -% 8.8
Satış Finans 859 820 +%4.8
AVTOVAZ 790 761 +%3.8
Toplam 15,524 16.802 -%7.6
3. Çeyrek
AVTOVAZ hariç otomotiv 9,662 10,057 -%3.9
Satış Finans 843 800 +%5.4
AVTOVAZ 791 627 +%26.2
Toplam 11,296 11.484 -%1.6
9 aylık YTD
AVTOVAZ hariç otomotiv 34,453 36,924 -%6.7
Satış Finans 2,546 2,413 +%5.5
AVTOVAZ 2,348 2,104 +%11.6
Toplam 39,347 41,441 -%5.1

BÖLGEYE GÖRE GRUP TOPLAM SATIŞI PC+LCV

3. Çeyrek Mevcut yılın başından Eylül sonuna kadar
Bölgeler 2019 2018 % değişim 2019 2018 % değişim
Fransa 136.645 142.320 -%4,0 516.099 531.536 -%2,9
Avrupa* (Fransa hariç) 280.722 289.548 -%3,0 972.440 971.386 +%0,1
Fransa + Avrupa Toplam 417.367 431.868 -%3,4 1.488.539 1.502.922 -%1,0
Afrika Orta Doğu Hindistan Pasifik 99.392 124.205 -%20,0 319.205 428.201 -%25,5
Avrasya 183.507 174.664 + %5,1 536.112 546.428 -%1,9
Kuzey ve Güney Amerika 109.543 110.709 -%1,1 315.284 324.854 -%2,9
Çin 42.389 50.138 -%15,5 132.138 167.849 -%21,3
Fransa + Avrupa Hariç Toplam 434.831 459.716 -%5,4 1.302.739 1.467.332 -%11,2
Dünya 852.198 891.584 -%4,4 2.791.278 2.970.254 -%6,0

* Avrupa = Avrupa Birliği (Fransa ve Romanya hariç), İzlanda, Norveç, İsviçre, Sırbistan ve Balkan devletleri

MARKAYA GÖRE TOPLAM SATIŞ

3. Çeyrek Mevcut yılın başından Eylül sonuna kadar
2019 2018 % değişim 2019 2018 % değişim
RENAULT
PC 425.786 491.797 -%13,4 1.437.709 1.666.697 -%13,7
LCV 93.036 87.020 +%6,9 309.338 301.673 +%2,5
PC+LCV 518.822 578.817 -%10,4 1.747.047 1.968.370 -%11,2
RENAULT SAMSUNG MOTORS
PC 21.621 20.218 +%6,9 55.084 58.798 -%6,3
DACIA
PC 156.194 141.484 +%10,4 527.977 496.431 +%6,4
LCV 9.982 10.574 -%5,6 35.291 33.777 +%4,5
PC+LCV 166.176 152.058 +%9,3 563.268 530.208 +%6,2
LADA
PC 100.803 97.050 +%3,9 294.136 276.800 +%6,3
LCV 3.416 3.184 +%7,3 9.166 9.918 -%7,6
PC+LCV 104.219 100.234 +%4,0 303.302 286.718 +%5,8
ALPINE
PC 1.103 749 +%47,3 3.949 1.385 +%185,1
JINBEI&HUASONG
PC 2.838 1.958 +%44,9 7.253 10.615 -%31,7
LCV 37.419 37.550 -%0,3 111.375 114.160 -%2,4
PC+LCV 40.257 39.508 +%1,9 118.628 124.775 -%4,9
GROUPE RENAULT
PC 708.345 753.256 -%6,0 2.326.108 2.510.726 -%7,4
LCV 143.853 138.328 +%4,0 465.170 459.528 +%1,2
PC+LCV 852.198 891.584 -%4,4 2.791.278 2.970.254 -%6,0

GROUPE RENAULT’NUN YIL BAŞINDAN EYLÜL 2019 SONUNA KADAR EN BÜYÜK 15 PAZARI

09-2019 itibariyle yıllık Hacim* PC+LCV pazar payı
(adet) (% olarak)
1 FRANSA 516.099 25,8
2 RUSYA 367.679 28,9
3 ALMANYA 191.852 6,5
4 BREZİLYA 174.478 9,0
5 İTALYA 170.646 10,7
6 İSPANYA+KANARYA ADALARI 144.293 12,8
7 ÇİN 132.078 0,8
8 BİRLEŞİK KRALLIK 89.659 4,2
9 BELÇİKA+LÜKSEMBURG 71.685 13,0
10 GÜNEY KORE 60.402 4,8
11 HİNDİSTAN 54.507 2,1
12 POLONYA 53.608 11,7
13 ARJANTİN 53.353 14,6
14 TÜRKİYE 53.037 18,9
15 ROMANYA 52.871 37,6

* Twizy hariç satışlar

 

Fiat-Chrysler Renault Grubu ile Birleşme Teklifini Geri Çekti

06 Haziran 2019 – İtalyan-Amerikan otomobil ortaklığı Fiat Chrysler, Fransız otomotiv şirketi Renault’ya yaptığı 35 milyar dolarlık birleşme teklifini geri çektiğini duyurdu. Fiat Chrysler yaptığı açıklamada, Fransa’daki siyasi durumun böyle bir birleşme için uygun olmadığını ifade etti.

Renault Grubu, Fiat-Chrysler Automobiles’in Teklifini Değerlendirmeye Aldı

27 Mayıs 2019 – Renault Yönetim Kurulu, Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ile gerçekleşebilecek olası bir yüzde 50-50 birleşmeyi değerlendirmeye karar verdi.

Boulogne-Billancourt, 27 Mayıs 2019 – RENAULT Yönetim Kurulu, Renault S.A. ve FCA (Fiat Chrysler Automobiles) arasında gerçekleşebilecek olası bir yüzde 50-50 birleşme ile ilgili FCA’dan gelen teklifi incelemek üzere toplandı.

FCA’nın iletmiş olduğu teklifinin şartlarını dikkatlice inceleyen Renault Yönetim Kurulu, grubun üretim süreçlerine uyumu ve Renault-Nissan-Mitsubishi İttifakı için ek değer yaratacak birleşme fırsatını değerlendirmeye karar verdi.

Bu görüşmelerin sonuçlarına ilişkin olarak zamanı gelince, geçerli yasa ve yönetmeliklere uygun olarak kamuoyunu bilgilendirmek için ek bir açıklama yapılacak.

Konu ile ilgili olarak Tofaş TOASO odağında değerlendirmeyi bugün İş Yatırım paylaşmıştı. Değerlendirmeyi Tofaş hisse sayfasında bulabilirsiniz.

Groupe Renault, olası bir yüzde 50-50 birleşme ile ilgili Fiat Chrysler Automobiles’dan bir teklif aldığını doğruladı

Boulogne-Billancourt, 27 Mayıs 2019 – Groupe Renault, Groupe Renault ve FCA’dan (Fiat Chrysler Automobiles) arasında olası bir yüzde 50-50 birleşme ile ilgili FCA’dan bir teklif aldığını doğruladı. Bu teklifi görüşmek üzere Renault Yönetim Kurulu bu sabah (27 Mayıs 2019) toplanacak. Bu toplantıdan sonra bir basın bülteni paylaşılacak.

 

 

Renault Grubu’nun Cirosu 2019 Yılının İlk Çeyreğinde 12,5 Milyar Avroya Ulaştı

26.04.2019 – Global pazarda araç satışları %7.2 azalırken, grubun araç satışları da %5.6 azalarak 908 bin 348 oldu. Grubun cirosu ilk çeyrekte toplam 12 milyar 527 milyon avro oldu (-% 4.8). Sabit döviz kuru ve katsayı ile gerileme %2.7 oranında gerçekleşecekti. Renault Grubu 2019 yılına yönelik hedeflerini korudu.

İLK ÇEYREĞİN ÖNE ÇIKAN SATIŞ RAKAMLARI

Renault Grubu’nun dünya çapındaki satışları (binek otomobilleri + hafif ticari araçlar) ilk çeyrekte pazardaki % 7.2 ’lik düşüşle birlikte % 5.6’ya geriledi. Buna rağmen pazar payı direnç göstererek %4.1 oldu (2018 yılı 1. çeyreğine göre + 0.1 arttı).

Avrupa’da grubun satışları, pazardaki %2.4’lük düşüşe rağmen Clio, Yeni Duster, Zoe ve LCV modellerinin güçlü satış performansı sayesinde %2.0 artış kaydetti.

Renault Grubu’nun Brezilya’daki satışları %29.4 oranında arttı ve %8.9 düzeyindeki rekor pazar payına ulaştı. Kwid modeli bölgedeki başarısını sağlamlaştırdı.

Rusya’da, pazarın ve Renault Grubu satışları 2018’e göre neredeyse sabit kaldı ve pazar payı %28.5 oldu. Lada Granta bu piyasada en çok satan araç oldu.

Renault Grubu, pazarın yüzde 49 daraldığı Arjantin’de ve yüzde 44 daraldığı Türkiye’de pazar payını artırmayı başardı.

İran’da ABD’nin yaptırımlarının yürürlüğe girmesi grubun Ağustos 2018’den bu yana satışlarını durdurmasına neden oldu.

Çok yakında Avrupa’da Yeni Clio, Rusya’da Arkana, Hindistan’da Triber ve Çin’de City K-ZE olmak üzere yeni ürünlerin lansman hazırlıkları sürüyor.

FAALİYET BÖLÜMLERİNE GÖRE BİRİNCİ ÇEYREK CİROSU

2019 yılının ilk çeyreğinde Renault Grubu’nun cirosu 12 milyar 527 milyon avroya ulaştı. (% -4.8 ). Sabit döviz kuru ve katsayı ile düşüş %2.7 oranında gerçekleşecekti.

AVTOVAZ hariç otomobil cirosu % 6.3 düşerek 10 milyar 916 milyon avro oldu. Bu düşüşte adet bazında negatif etki ( – 4.7 puan) ile iş ortaklarına satıştaki düşüş (- 3.1 puan) etkili oldu. Arjantin pesosu, Brezilya reali, Rus rublesi ve Türk lirasının değerlerindeki düşüşe bağlı olarak 1.5 puanlık negatif döviz etkisi oluştu. Fiyat etkisi 0.3 puanla olumlu olurken, sepet etkisi 1 puan oldu.

Satış finansmanı (RCI Banque) ilk çeyrekte 2018’e oranla % 6.4 artışla 844 avro ciro sağladı. Yeni finansman sözleşmelerinin sayısı Türkiye ve Arjantin’de satışların azalmasına bağlı olarak % 2.7 düşüş kaydetti. Ortalama gelir getiren varlıklar % 8.2 artarak, 46.5 milyar avroya ulaştı.

AVTOVAZ’ın Renault Grubu’nun toplam cirosuna katkısı ilk çeyrekte, 767 milyon avroluk negatif döviz kuru etkisine rağmen, Lada satışlarındaki %7.1 artış sayesinde 67 milyon avroya ulaştı.

2019 ÖNGÖRÜLERİ

2019’da küresel pazarda %1.6 oranında bir küçülme olması bekleniyor.

Birleşik Krallığın Avrupa Birliği’nden çıkışının sorunlu olmaması durumunda Avrupa pazar büyüklüğünün sabit kalması öngörülüyor.

Uluslararası düzeyde, Rusya pazarının yaklaşık %3 (önceki döneme göre %3 artış) ve Brezilya pazarının da %10 oranında büyümesi bekleniyor.

Bu bağlamda, Renault Grubu 2019 yılına yönelik hedeflerini koruyor:

– Grubun cirosunu artırmak (sabit kur oranları ve katsayı1 ile)

– Grubun faaliyet karını yaklaşık %6,0’ın civarında tutmak

– Otomotiv faaliyetlerinden pozitif nakit akışı elde etmek

RENAULT GRUBU’NUN TOPLAM SATIŞLARI ( BİNEK OTOMOBİL+ HAFİF TİCARİ ARA.- BÖLGELERE GÖRE)

Mevcut yılın başından Mart’a kadar
2019 2018 % Değişim
Fransa 178,057 177,722 + 0.2 %
Avrupa (Fransa hariç) 324,920 315,230 +3.1%
Toplam (Fransa + Avrupa) 502,977 492,952 +2,0%
Afrika- Ortadoğu- Hindistan 83,811 120,536 -30.5%
Avrasya 158,487 165,720 -4.4 %
Kuzey ve Güney Amerika 97,917 103,402 – 5.3%
Asya-Pasifik 65.156 79,515 -18.1%
Toplam (Fransa + Avrupa hariç) 405,371 469,173 -13.6%
TOPLAM 908,348 962,125 -5.6 %

 

 

 

Renault Yönetim Kurulu Yeni Yönetim Yapısını Açıkladı

26.01.2019 – Yeni bir yönetim yapısı kazandırılan Renault’da, Yönetim Kurulu Başkanı Jean-Dominique Senard olurken Thierry Bolloré CEO (İcra Kurulu Başkanı) olarak tayin edildi.  

Boulogne-Billancourt – Renault Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre, Renault’ya yeni bir yönetim yapısı kazandırılmasına ve bu vesileyle Yönetim Kurul Başkanı’nın ve CEO’nun (İcra Kurulu Başkanı) görevlerinin ayrılmasına karar verildi.

Renault Yönetim Kurulu tarafından alınan yeni karara göre, Jean-Dominique Senard Renault’nun yeni Yönetim Kurulu Başkanı olurken Thierry Bolloré, CEO (İcra Kurulu Başkanı) olarak tayin edildi.

24 Ocak tarihinde Bağımsız Baş Denetçi Philippe Lagayette başkanlığında toplanan Renault Yönetim Kurulu, hâlihazırdaki Başkanı’nın ve CEO’nun (İcra Kurulu Başkanı) istifasını kaydetti ve İttifak’ın, Renault’nun dünyanın önde gelen otomobil üreticisi olmasını sağlayan geçmiş performansını övgüye değer buldu.

Yeni yönetim yapısına göre, normalde Yönetim Kurulu Başkanı tarafından yürütülen bütün görevlere ek olarak, Renault’nun yeni Yönetim Kurulu Başkanı, yeni yapıya geçişi sağlamak için Renault’nun yönetimini değerlendirecek ve gerekirse değiştirecek. Yönetim Kurulu Başkanı bir sonraki Genel Hissedarlar Toplantısı’ndan önce yönetimi geliştirmeye ilişkin önerilerini Yönetim Kurulu’na sunacak.

Ayrıca Renault Yönetim Kurulu, Başkanı’na, İttifak’ın işleyişini etkin bir şekilde denetlemek amacıyla, Renault adına, CEO (İcra Kurulu Başkanı) ile irtibat halinde olmak üzere, İttifak’ın yönetimine ilişkin bütün sorumluluğu vermeye karar verdi.

Bu yetkilendirmeyle Renault Yönetim Kurulu Başkanı; İttifak’ın organizasyonu ve geliştirilmesine ilişkin her türlü tartışmayla ilgili olarak Japon ortağın ve diğer İttifak ortaklarının asıl muhatabı olacak. Yönetim Kurulu’na, Renault’nun geleceği açısından faydalı olduğuna inandığı her türlü yeni İttifak anlaşmasını teklif edecek. Kendisi, İttifak’ın yönetim organlarında ve Nissan’da Renault’nun teklif hakkı olduğu zaman Renault’nun baş temsilcisi olacak.

CEO (İcra Kurulu Başkanı) ise İttifak’ın, Yönetim Kurulu Başkanı’nın yetkisi altındaki işletme alanındaki faaliyetlerini şirket adına koordine edecek.

 

Renault Grubu 2018 Üçüncü Çeyrekte 11,5 Milyar Avro Ciro Gerçekleştirdi

23.09.2018 – Renault Grubu’nun satışları 1 Ocak 2018’den itibaren yılın ilk 3 çeyreğinde Jinbei ve Huasong dahil olmak üzere yüzde 2,9 artış kaydetti. Üçüncü çeyrekte Grup’un cirosu 11 milyar 484 milyon avro olarak gerçekleşti (-%6). Döviz kuru ve pazar büyüklüğü sabit olsaydı[3], düşüş miktarı yüzde 1,4 olurdu. Grup, yıllık hedeflerini teyit ediyor.

TİCARİ SONUÇLAR : ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE ÖNE ÇIKANLAR

Renault Grubu’nun (1 Ocak 2018’den itibaren Jinbei ve Huasong dahil) küresel satışları (binek + hafif ticari), üçüncü çeyrekte yüzde 2,4 küçülen pazarda yüzde 2,9 artış gösterdi. Grup’un pazar payı 2017’ye göre 0,2 puan artış ile yüzde 4 olarak gerçekleşti.

Grup satışları, Avrupa’da özellikle B (Clio, Captur, Sandero) ve C segmenti (Megane ve Yeni Duster) modellerin başarısı sayesinde, yüzde 0,8 büyüme kaydeden pazarda yüzde 8,6 artış gösterdi. Elektrikli araçlarda ise, ZOE satışları yüzde 7 artış gösterirken, Kangoo Z.E. satışlarını ikiye katladı.

Avrupa dışında ise, yüzde 3 düşüş kaydeden pazarda, Jinbei ve Huasong markaları dahil yüzde 2 düşüş yaşandı (Jinbei ve Huasong hariç -%10,4).

Amerika pazarında, Arjantin pazarındaki yüzde 24,9’luk düşüşe rağmen Grup, satışlarda yüzde 0,2 artış kaydetti.

Asya-Pasifik bölgesinde, Jinbei ve Huasong markaları dahil olmak üzere satışlar yüzde 72 artış gösterdi. (2017 yılının aynı çeyreğine kıyasla yüzde 14,8 daha düşük)

Afrika, Orta Doğu, Hindistan bölgesindeki Grup satışları yüzde 24,4, Avrasya bölgesindeki Grup satışları ise yüzde 5,6 yavaşlama gösterdi. Afrika, Orta Doğu, Hindistan bölgesi, Hindistan’daki satışların yüzde 34,7 düşmesi ve İran’daki faaliyetlerin askıya alınmasından etkilendi.Avrasya Bölgesi’nde Rusya’daki satışlar yüzde 5 artmaya devam ederken yüzde 51,3 küçülen Türkiye pazarındaki satışlar yüzde 52,5 düşüş gösterdi.

FAALİYET BÖLÜMLERİNE GÖRE ÜÇÜNCÜ ÇEYREK CİROLARI

2018’in üçüncü çeyreğinde, yüzde 6 düşüş ile Grup cirosu 11 milyar 484 milyon avroya ulaştı. Sabit döviz kuru ve katsayı baz alındığında[1] yüzde 1,4 azalmış oldu.

1 Ocak 2018 itibariyle Grup faaliyet bölümleri arasında faiz sübvansiyonlarının dağılımını değiştirmiş ancak bu değişimin konsolide gelirler üzerinde bir etkisi olmamıştır. Satış finansmanı cirosunda eşit bir düşüş gerçekleşmiş olsaydı, karşılaştırmalı gösterge yöntemiyle hesaplanan AVTOVAZ haricinde otomotiv gelirleri 142 milyon avro (1,3 puan) daha yüksek olacaktı.

AVTOVAZ hariç otomobil cirosu yüzde 8,4 düşerek 10 milyar 57 milyon avro oldu. Bu düşüşte 1,3 puanlık negatif etkinin yanı sıra, Grubun ticari faaliyetlerinde kullandığı başlıca para birimleri olan Arjantin pesosu, Brezilya Reali, Türk lirası, Rus Rublesindeki değer kaybının yarattığı 4 puanlık negatif etki önemli rol oynadı. Özellikle bu ülkelerde uygulanan fiyat artış politikası 1,6 puanlık pozitif fiyat etkisi sağladı.

Özellikle Türkiye ve Arjantin pazarlarındaki düşüşten ve üçüncü çeyrekteki düşük stok nedeniyle satış hacminde -2,6 puan gerçekleşme oldu. İran’a sevkiyatların durması, dizel motorlara olan talebin azalması ve Nissan’ın otomobil üretimindeki düşüşün etkisiyle ortak şirketlere yapılan satışın ciroya -3,3 puanlık etkisi oldu.

Satış Finansmanı (RCI Banque) üçüncü çeyrekte 2017’ye oranla yüzde 31,1 artış ile 800 milyon avro ciro sağladı. Muhasebe sisteminde yukarıda bahsi geçen değişikliğin etkisi göz önünde bulundurulmadığında bu oran yüzde 7,9 olarak ön görülüyordu. Yeni finansman sözleşmelerinin sayısı özellikle Türkiye ve Arjantin pazarlarındaki faaliyetlerin azalmasından dolayı yüzde 2,5 düşüş gösterdi. Ortalama gelir getiren varlıklar yüzde 12,9 artarak 45,3 milyar avroya ulaştı.

AVTOVAZ’ın Grup’un toplam cirosuna katkısı üçüncü çeyrekte dövüz kurlarındaki 79 milyon avroluk negatif etki göz önünde bulundurulduğunda yüzde -1,1 oranında düşüş ile 627 milyon avro olarak gerçekleşti. Sabit kur baz alındığında ciro yüzde 11,4 artış göstermiş olacaktı.

2018 PAZAR ÖNGÖRÜSÜ

2018’de küresel pazarın 2017’ye kıyasla yüzde 2 büyüme kaydetmesi bekleniyor. (önceki tahmin yüzde 3 idi) Avrupa pazarında yüzde 1,5 büyüme ve Fransa pazarının yüzde 4 (+ yüzde 2) artış göstermesi ön görülüyor.

Uluslararası pazarlarda Brezilya’da yüzde 10 büyüme beklenirken, Rusya’da yüzde 10’un üzerinde büyüme tahmin ediliyor. Çin’in yüzde 2 (önceki tahmin yüzde 5 idi), Hindistan’da ise yüzde 8 oranında büyüme gerçekleşmesi bekleniyor.

Bu bağlamda, Renault Grubu hedeflerini teyit ediyor:

– Grup cirosunu artırmak (sabit kur oranları ve katsayı ile[1])

– Grup’un faaliyet karını yüzde 6’nın* üzerinde tutmak

– Otomobil faaliyetlerinden gelmesi beklenen pozitif nakit akışı yaratmak

* IFRS 15 etkisi hariç

RENAULT GRUBU’NUN KONSOLİDE GELİRLERİ

(Milyon €) 2018 2017 Değişim

2018/2017

Q1
AVTOVAZ hariç otomotivde 11,646 11,939 %-2.5
Satış Finansmanı 793 621 %+27.7
AVTOVAZ 716 569 %+25.8
Toplam 13,155 13,129 %+0.2
Q2
AVTOVAZ hariç otomotivde 15,221 15,056 %+1.1
Satış Finansmanı 820 630 %+30.2
AVTOVAZ 761 722 %+5.4
Toplam 16,802 16,408 %+2.4
Q3
AVTOVAZ hariç otomotivde 10,057 10,974 %-8.4
Satış Finansmanı 800 610 %+31.1
AVTOVAZ 627 634 %-1.1
Toplam 11,484 12,218 %-6.0
İlk 9 ay
AVTOVAZ hariç otomotivde 36,924 37,969 %-2.8
Satış Finansmanı 2,413 1,861 %+29.7
AVTOVAZ 2,104 1,925 %+9.3
Toplam 41,441 41,755 %-0.8

 

RENAULT GRUBU’NUN TOPLAM SATIŞLARI (BİNEK OTOMOBİL + HAFİF TİCARİ ARAÇ – BÖLGELERE GÖRE)

Q3 Eylül sonuna kadar
2018 2017 % var. 2018 2017 %Değişim
Fransa 142,320 130,896 %8.7 531,536 498,898 %6.5
Avrupa (Fransa hariç) 289,332 266,490 %8.6 971,200 924,046 %5.1
Toplam (Fransa + Avrupa) 431,652 397,386 %8.6 1,502,736 1,422,944 %5.6
Afrika – Ortadoğu -Hindistan 97,101 128,503 %-24.4 348,544 380,234 %-8.3
Avrasya 174,710 185,153 %-5.6 546,469 508,204 %7.5
Amerika 110,709 110,523 %0.2 325,074 292,115 %11.3
Asya – Pasifik 77,367 44,981 %72.0 247,695 145,446 %70.3
Toplam (Fransa + Avrupa hariç) 459,887 469,160 %-2.0 1,467,782 1,325,999 %10.7
TOPLAM 891,539 866,546 %2.9 2,970,518 2,748,943 %8.1

 

MARKALARA GÖRE TOPLAM SATIŞLAR

Q3 Eylül sonuna kadar
2018 2017 % değişim 2018 2017 % Değişim
RENAULT
BİNEK OTOMOBİL 491,705 516,394 %-4.8 1,667,030 1,660,735 %0.4
HAFİF TİCARİ ARAÇ 86,823 89,598 %-3.1 301,305 291,145 %3.5
BİNEK OTOMOBİL + HAFİF TİCARİ ARAÇ 578,528 605,992 %-4.5 1,968,335 1,951,880 %0.8
RENAULT SAMSUNG MOTORS
BİNEK OTOMOBİL 20,218 22,137 %-8.7 58,798 74,913 %-21.5
DACIA
BİNEK OTOMOBİL 141,694 140,918 %0.6 496,857 451,569 %10.0
HAFİF TİCARİ ARAÇ 10,387 10,018 %3.7 33,439 32,730 %2.2
BİNEK OTOMOBİL + HAFİF TİCARİ ARAÇ 152,081 150,936 %0.8 530,296 484,299 %9.5
LADA
BİNEK OTOMOBİL 97,103 85,331 %13.8 276,842 230,163 %20.3
HAFİF TİCARİ ARAÇ 3,185 2,150 %48.1 9,919 7,688 %29.0
BİNEK OTOMOBİL + HAFİF TİCARİ ARAÇ 100,288 87,481 %14.6 286,761 237,851 %20.6
ALPINE
BİNEK OTOMOBİL 751 1,388
JINBEI&HUASONG
BİNEK OTOMOBİL 1,892 10,549
HAFİF TİCARİ ARAÇ 37,781 114,391
BİNEK OTOMOBİL + HAFİF TİCARİ ARAÇ 39,673 124,940
RENAULT GRUBU , , , , ,
BİNEK OTOMOBİL 753,363 764,780 %-1.5 2,511,464 2,417,380 %3.9
LCV 138,176 101,766 %35.8 459,054 331,563 %38.5
BİNEK OTOMOBİL + HAFİF TİCARİ ARAÇ 891,539 866,546 %2.9 2,970,518 2,748,943 %8.1

 

RENAULT GRUBU’NUN EN BÜYÜK 15 PAZARI

2018 İLK 9 AY

Satış Adedi*

2018

BİNEK OTOMOBİL + HAFİF TİCARİ ARAÇ PAZAR PAYI

2018

(adet) (%)
1 FRANSA 531,536 26.59
2 RUSYA 362,423 27.93
3 ALMANYA 188,397 6.54
4 ÇİN 167,908 0.86
5 İTALYA 161,267 9.98
6 BREZİLYA 152,235 8.56
7 İSPANYA+KANARYA ADALARI 147,406 12.24
8 ARJANTİN 96,938 14.66
9 İRAN 96,000 10.00
10 TÜRKİYE 88,677 19.13
11 ABD 80,719 3.68
12 BELÇİKA&LÜKSEMBURG 72,378 12.81
13 GÜNEY KORE 62,343 4.77
14 HİNDİSTAN 61,905 2.04
15 FAS 54,958 43.00

* Twizy satışları hariç