Ana Sayfa Haberler Rekabet Kurul...

Rekabet Kurulu’ndan Aralarında Devler Olan 32 Şirkete Soruşturma

21.04.2021 – Dünkü haber akışına göre Rekabet Kurulu Türkiye’de on binlerce çalışanı bulunan e-ticaret, perakende, medya devleri ile fastfood zincirleri hakkında başlattığı ön araştırmadaki belgeleri ciddi bularak, soruşturmaya çevirdi.

Soruşturma, devlerin aralarında centilmenlik anlaşması yaparak, çalışanlarının teşebbüsler arasındaki transferini, daha yüksek ücret sunan iş fırsatlarını engelleyip engellemediklerinin tespiti için açıldı. Soruşturma listesindeki 32 şirket arasında Migros, Logo Yazılım, Yemeksepeti, Markafoni, Sahibinden, Çiçeksepeti, TAB Gıda, Limango ve Zomato da bulunmaktadır.

Rekabet Kurumu tarafından yapılan konuya ilişin açıklama şu şekilde oldu:

İşgücü piyasasına yönelik centilmenlik anlaşmaları nedeniyle Türkiye genelinde 32 teşebbüs hakkında soruşturma açıldı.

Son yıllarda işgücü piyasalarına ilişkin olarak işverenlerin sahip olduğu pazar gücünün, çalışan ücretlerinin azalmasına veya baskılanmasına ve çalışma koşullarının rekabetçi seviyelerin altında kalmasına neden olduğuna yönelik görüşler artmaktadır. Bu kapsamda işgücü piyasalarında gerçekleşebilecek rekabet ihlallerinin yaratacağı olumsuz etkiler ortaya konulmaya çalışılarak konuya rekabet hukuku araçlarıyla ne şekilde müdahale edilebileceği noktasında akademik tartışmalar başlamıştır. Bununla birlikte bu tartışmaların yalnızca teorik düzeyde kalmadığı, rekabet otoritelerinin hız kazanan biçimde incelemelerine işgücü piyasalarını konu ettiği görülmektedir.

Özellikle işgücü piyasalarında emek için rekabet halinde olan işveren konumundaki teşebbüslerin aralarındaki doğrudan/dolaylı anlaşmalar yoluyla çalışanların teşebbüsler arasındaki transferini engellemeleri, çalışanları daha yüksek ücretler ve daha iyi koşullar sunan iş fırsatlarından mahrum bırakabilmektedir. Böylece emek faktörünün teşebbüsler arasındaki hareketliliğinin azalmasıyla ve/veya emeğin karşılığı olan ücretlerin suni şekilde gerçek değerini bulamamasıyla işgücü piyasalarındaki rekabetçi yapı zarar görebilmektedir. Bu durum değerini bulamayan işgücünün, emeğinin karşılığını alabileceği başka pazarlara veya yurt dışına yönlenmesine yol açabilmektedir.

Bu kapsamda işgücü piyasalarında her geçen gün artan rekabet otoriteleri uygulamaları ile birlikte; emek faktörünün teşebbüsler arasında sağlıklı bir şekilde geçişinin sağlanması hedeflenmektedir. Böylelikle bir yandan çalışanların rekabetçi seviyelerin altında kalan ücretlerle çalışmasının önüne geçilebilecekken, diğer yandan çalışanların daha etkin bir şekilde hizmet sunabilecekleri teşebbüslerce istihdam edilmesiyle ve fikirlerin/yeteneklerin teşebbüsler arasında yayılmasıyla teşebbüslerin küresel rekabetçiliğinin artması gibi faydalar elde edilebilecektir. Bunun yanında rekabetçi açıdan sağlıklı işleyen bir işgücü piyasasının;  işgücünün niteliğinin artması, refahın haksız bir biçimde işçiden işverene aktarılmasının engellenmesi ve işgücüne katılımın artması gibi çıktılar sağlaması da muhtemeldir.

İşgücü piyasalarındaki sorunları ve bu sorunlara rekabet hukuku araçlarıyla müdahale edilmesinin yaratacağı faydaları göz önünde bulunduran Rekabet Kurumu, özellikle yaratıcılığın ve inovatif zekânın ön plana çıktığı dijital çağda, çalışanların ürün ve hizmetlerin tüketici ile buluşma sürecine sundukları katkının da farkında olarak işgücü piyasasının rekabetçi yapısını korumayı hedeflemektedir.

Bu çerçevede işgücü piyasasına yönelik olarak 4054 sayılı Kanun’un ihlal edilip edilmediğinin tespiti amacıyla resen yürütülen önaraştırma Rekabet Kurulunca karara bağlanmıştır.

Önaraştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 01.04.2021 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak; 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin tespitine yönelik olarak 21-18/213-M sayı, 15.04.2021 tarih ve 21-22/270-119 sayı, 15.04.2021 tarih ve 21-22/270-M sayı ile; Yemek Sepeti Elektronik İletişim Perakende Gıda Lojistik A.Ş., Zomato İnternet Hizmetleri Ticaret A.Ş., Commencis Teknoloji A.Ş., Markafoni Elektronik Pazarlama ve Ticaret A.Ş., Limango Dış Ticaret ve Sanal Mağazacılık Hizmetleri Ltd. Şti., Mynet Medya Yayıncılık Uluslararası Elektronik Bilgilendirme ve Haberleşme Hizmetleri A.Ş., Grupanya İnternet Hizmetleri İletişim Organizasyon Tanıtım ve Pazarlama A.Ş., 41 29 Medya İnternet Eğitimi ve Danışmanlık Reklam Sanayi Dış Ticaret A.Ş., Havas Worldwide İstanbul İletişim Hizm. A.Ş., Noktacom Medya İnternet Hizmetleri San. ve Tic. A.Ş., Meal Box Yemek ve Teknoloji A.Ş., NTV Radyo ve Televizyon Yayıncılığı A.Ş., Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti., Sahibinden Bilgi Teknolojileri Paz. ve Tic. A.Ş., Peak Oyun Yazılım ve Pazarlama A.Ş., Veripark Yazılım A.Ş., Koçsistem Bilgi ve İletişim Hizm. A.Ş., Zeplin Yazılım Sistemleri ve Bilgi Teknolojileri A.Ş., DSM Grup Danışmanlık İletişim ve Satış Ticaret A.Ş., Etiya Bilgi Teknolojileri Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş., Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş., Çiçek Sepeti İnternet Hizmetleri A.Ş., Doğuş Planet Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş., Valensas Teknoloji Hizmetleri A.Ş., Mobven Teknoloji A.Ş., Pizza Restaurantları A.Ş., Mawarıd Gıda Ticaret A.Ş., Anadolu Restoran İşletmeleri Ltd. Şti., TAB Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., İş Gıda A.Ş., Migros Ticaret A.Ş. ve Getir Perakende Lojistik A.Ş. hakkında soruşturma açılmasına karar vermiştir.

 

Ford ve Doğuş’tan Rekabet Kurulu Soruşturma Kararına İlişkin Açıklamalar

13.04.2020 – Ford Otosan ve Doğuş Otomotiv KAP’a ayrı ayrı yaptığı açıklamalarında, Rekabet Kurulu’nun 2009 yılında otomotiv sektörüne yönelik olarak getirilen ÖTV indirimi kapsamında, yeni binek otomobil ve hafif ticari araç üreticisi ve dağıtıcısı teşebbüslerin ÖTV indirimi sonrası birlikte hareket ederek fiyat artışı yaptıkları ve mal arzını kısıtladıkları yönündeki şikayetlerin reddine ve soruşturma açılmasına gerek olmadığına ilişkin 24.06.2009 tarihli kararının Danıştay tarafından 04.12.2019 tarihinde iptal edilmesini takiben, söz konusu iptal kararının gereğinin yerine getirilmesini teminen 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin tespitine yönelik olarak Ford Otosan ve Dogus Otomotiv nezdinde soruşturma açılmasına karar verildiğini ve bu kapsamda her iki şirketten de savunma talep edildiği belirtildi.

 

Rekabet Kurumu’ndan Akaryakıt Bayilerine Cezalar Yağdı

16.03.2020 – Rekabet Kurumu, akaryakıt bayilerine yeniden satış fiyatını kontrol etmek suretiyle rekabet kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle ceza kesti. Yürütülen soruşturma sonucunda 4 büyük markanın dağıtım bayilerine ceza verildiği açıklandı.

Rekabet Kurulu, BP Petrolleri, OPET Petrolcülük, Petrol Ofisi, Shell & Turcas Petrol ve Güzel Enerji Akaryakıt’ın (Total Oil) bayilerine yönelik uygulamaları ile Rekabet Kanunu’nun 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik olarak yürütülen soruşturma sonucunda BP Petrolleri, OPET Petrolcülük, Petrol Ofisi ve Shell & Turcas Petrol’e 2018 mali yılı sonunda oluşan ve Kurul tarafından belirlenen yıllık gayrisafi gelirlerinin takdiren %1’i oranında idari para cezası verilmesine karar verdi.

TUPRS – OPET Petrolcülük (%40’ı Tüpraş’ın), şirkete 433,9 mn TL idari para cezası verildiğini, söz konusu idari para cezasının dörtte üçü nispetinde 325,5 mn TL olarak ödenerek cezaya ilişkin yasal hakkın kullanılacağını bildirdi. Tüpraş’ın 2019 sonu itibarı ile 8.42 milyar TL net borç pozisyonu bulunuyor.

TRCAS – Turcas Petrol ise %30 paya sahip olduğu Shell & Turcas Petrol’e 348 mn TL idari para cezası verildiğini ve konuya ilişkin hukuki yollara başvurma hakkını saklı tuttuğunu açıkladı.

Oyak Yatırım, Turcas’a verilen para cezasını şu şekilde değerlendirdi: “Turcas’ın %30 iştiraki Shell-Turcas Petrol’e rekabeti ihlal ettiği gerekçesiyle Rekabet Kurumu tarafından 348mn TL ceza kesildi. Turcas %30 payı için 104mn TL ödeyeceği için gelişmeyi 493mn TL’lik piyasa değeri ve 2019 sonu itibarı ile 612mn TL net borcu olan şirket açısından negatif olarak değerlendiriyoruz.”

 

Rekabet Kurumu’ndan 20 Bankaya Ön Soruşturma

20.01.2020 – Rekabet Kurumu 20’den fazla ticari banka hakkında ön soruşturma başlattı. Bu kapsamda, mevduat, kredi, döviz ve aracılık hizmetlerinde yasa ihlali olup olmadığı araştırılacağı bildirildi.

Basında yer alan haberlere göre Rekabet Kurumu 20’den fazla ticari banka hakkında kredi, mevduat, döviz ve diğer aracılık işlemlerinde herhangi bir rekabeti bozucu eylem olup olmadığına ilişkin ön soruşturma başlattı. İhlal tespit edilirse resmi soruşturma başlatılabilecek.

 

Rekabet Kurumu’nun Red Bull Kararı Açıklandı

24.12.2019 – Rekabet Kurumu’nun 19.12.2019 tarihli kurul toplantısında; Red Bull Gıda Dağıtım ve Pazarlama Tic. Ltd. Şti.’nin fiili münhasırlık uygulamak ve yeniden satış fiyatını belirlemek suretiyle 4054 sayılı Kanun’u ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik olarak yürütülen soruşturma Red Bull’un lehine sonuçlandı.

Toplantıda 19-45/767-329 sayı ile aşağıdaki nihai karar alınmıştır: Red Bull Gıda Dağıtım ve Pazarlama Tic. Ltd. Şti.’nin “fiili münhasırlık uygulamak” ve “yeniden satış fiyatını belirlemek” suretiyle 4054 sayılı Kanun’u ihlal ettiği iddiası üzerine yürütülen soruşturmada4054 sayılı Kanun’u ihlal etmediğine karar verildi.

Kurumun internet sitesinde şu ifadelere yer verildi: “Rekabet Kurumu’nun 19.12.2019 tarihli toplantısında; Red Bull Gıda Dağıtım ve Pazarlama Tic. Ltd. Şti.’nin 4054 sayılı Kanun’u ihlal etmediğine, dolayısıyla aynı Kanun’un 16. Maddesi uyarınca adı geçen teşebbüse idari para cezası uygulanmasına gerek olmadığına, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemeleri’nde yargı yolu açık olmak üzere oybirliği ile karar verilmiştir

 

 

Rekabet Kurumu 4 Halka Açık Şirketin de Aralarında Bulunduğu 6 Firmaya Soruşturma Açtı

19.03.2019 – Rekabet Kurulu, gübre sektöründe 6 şirkete yapılan fiyat artışları nedeniyle soruşturma açtığını duyurdu. Bu şirketler arasında halka açık Bağfaş BAGFS, Gübre Fabrikaları GUBRF, Ege Gübre EGGUB ve Tekfen’e ait Toros Tarım TKFEN da bulunuyor.

Bu tarz soruşturmaların uzun sürebilmesi ve sonucun her zaman bir ceza olmaması sebebiyle, kurumlar şu aşamada haberi nötr olarak değerlendirdiklerini bildirdiler.

04.03.2019 – Rekabet Kurumu Perakende Gıda Ticareti Alanında Faaliyet Gösteren 23 Zincir Market Hakkında Soruşturma Açtı

Rekabet Kurulu 07.02.2019 tarihli toplantısında, perakende gıda ticareti ile iştigal eden zincir marketlerin su ile yaş meyve ve sebzelerin perakende satış fiyatlarını belirlerken rekabet karşıtı davranışlar içerisinde bulunup bulunmadıklarının tespiti amacıyla;

  • Yeni Mağazacılık A.Ş.
  • BİM Birleşik Mağazalar A.Ş. BIMAS
  • Şok Marketler Ticaret A.Ş. SOK
  • Migros Ticaret A.Ş. MGROS
  • Hakmar Gıda Tur. Hayv. İnş. San. Tic. Ltd. Şti.
  • UCZ Mağazacılık Ticaret A.Ş.
  • Carrefoursa Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş CRFSA
  • Makro Market A.Ş.
  • Adese Alisveris Merkezleri Ticaret A.Ş. ADESE
  • Özen Alışveriş Hizmetleri A.Ş.
  • Yunus Market İşletmeleri Ticaret A.Ş.
  • Yeni Çağdaş İhtiyaç ve Gıda Maddeleri İnş. Tic. Ltd. Şti.
  • Mopaş Marketcilik Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.
  • Ersan Alışveriş Hizmetleri ve Gıda San. Tic. A.Ş.
  • Altunbilekler Ticaret ve Sanayi A.Ş.
  • Soykan Tük. Mal. Paz. San. Tic. A.Ş.
  • Başgimpa Başdurak Gıda İht. Mad. Tic. ve San. Ltd. Şti.
  • Gimsa İnşaat Sanayi Ticaret Turizm İthalat İhracat Ltd. Şti.
  • Çağrı Gıda Temizlik Maddeleri İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.
  • Bildirici Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.
  • Turgut Seyhan ve Kardeşleri Gıda San. Tic. Ltd. Şti.
  • Şafak Gıda ve Dayanıklı Tüketim Maddeleri Ticaret Sanayi A.Ş.
  • Metro Grosmarket Bakırköy Alışveriş Hizmetleri Tic. Ltd. Şti.

hakkında 4054 sayılı Kanun’un 4. ve 6. maddelerini ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik olarak soruşturma açılmasına, 19-06/75-M sayı ile karar verdi.

 

Rekabet Kurumu Google’a Soruşturma Açılması Kararı Aldı

07.01.2018 – Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Google’ın Adwords reklamları ile pazara hakim durumunu kötüye kullanarak teşebbüslerin faaliyetlerini zorlaştırdığı iddiasını içeren başvuru üzerine yürütülen ön araştırma Rekabet Kurulunca karara bağlandı.

Bu kapsamda, Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti, Google International LLC, Google LLC ve Google Ireland Limited ve Alphabet Inc. hakkında soruşturma açılması kararlaştırıldı.

 

Rekabet Kurumu’nda Dev Piyasaya Sektör İncelemesi

25.12.2018 – Rekabet Kurumu, elektrik piyasasına yönelik sektör incelemesi başlattı. Açıklamada şöyle denildi:

“4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ile Rekabet Kurulu’na verilen piyasaları denetleme yetkisinin yanı sıra rekabet savunuculuğu kapsamında en önemli faaliyetlerden birisi de sektör incelemeleri olarak adlandırılan; belirli bir sektör ya da piyasaların geneline veya belli bir bölümüne ilişkin yapısal ve/veya davranışsal rekabet sorunlarının tespitine ve çözümüne yönelik olarak yürütülen çalışmalardır.

Bu kapsamda hatırlanacağı üzere, Kurulumuz daha rekabetçi bir elektrik piyasası tasarımına yönelik öneri ve tespitlerini 2015 yılında yayımladığı sektör incelemesi ile kamuoyu ve sektör paydaşlarının dikkatine sunmuştur. Bahse konu çalışmada serbestleşme sürecinde rekabetçi yapıyı olumsuz etkileyebilecek unsurların tespiti, bu kapsamda piyasanın gelişmesine yönelik rekabet politikası önerilerinin oluşturularak kamuoyu ile paylaşılması yoluyla bu alandaki tartışmalara katkı sağlanması ve sektörün rekabetçi yapısına ilişkin kurumsal bilgi birikiminin derinleştirilmesi amaçlanmıştır.

Aradan geçen zaman içinde ülkemiz elektrik piyasasında serbestleşme ve yeniden yapılanma sürecinin devam etmekle birlikte önemli bir aşama kaydettiği görülmektedir. Gelinen bu noktada sektörün mevcut yapısının ve işleyişinin daha yakından incelenmesi ve bu suretle sektör paydaşları tarafından günümüze kadar elde edilen deneyimler doğrultusunda sektör değer zincirindeki uygulamaların bir değerlendirmesinin rekabetçi bakış açısıyla yapılması ve önümüzdeki döneme ilişkin öneriler getirilmesi amaçlanmaktadır.

Bu doğrultuda Kurulumuz 13.12.2018 tarihli ve 18-47 sayılı toplantısında elektrik sektör incelemesi başlatarak sektörün tüm değer zincirini gözden geçirmeye karar vermiştir. 2015 yılında yayımlanan raporun devamı niteliğini taşıyacak olan bu çalışma ile kavramsal ve teorik tartışmaların yanı sıra sektörün mevcut özellik ve koşullarına yönelik yapısal ve davranışsal unsurların incelenmesi ve uygulamalı analizler yapılması hedeflenmektedir.

Rekabet savunuculuğu kapsamında yapılacak piyasa incelemesi sürecinde sektörde yer alan tüm paydaşlar konuya ilişkin her türlü görüş ve önerilerini resmi internet sitemizde yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak Kurumumuza iletebileceklerdir. Kurumumuza iletilen görüş ve öneriler Kurumumuz internet sitesinde yayımlanabileceğinden gizlilik talebi olan görüş sahiplerinin söz konusu taleplerini görüş ve önerileri ile birlikte iletmeleri gerekmektedir.”

 

Rekabet Kurulu Gentaş’ın da İçinde Bulunduğu 12 Şirket Hakkında Soruşturma Başlattı

30.11.2018 – Mobilya sektörünün hammaddesi olan yonga levha ve MDF fiyatlarında artış sektörü derinden etkiledi. Enflasyon rakamlarına da yansıyan bu artıştan hem mobilyacılar hem de tüketiciler şikeyetçi oldular. Rekabet Kurulu da konu ile ilgili ön araştırma başlatmıştı. Yonga levha ve MDF pazarında faaliyet gösteren teşebbüslerin aralarında anlaşmak suretiyle fiyat artırıp artırmadıklarının tespiti amacıyla re’sen yürütülen önaraştırma Rekabet Kurulunca karara bağlandı.

Önaraştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 01.11.2018 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik olarak;

–    MDF ve Yonga Levha Sanayicileri Derneği
–    Kastamonu Entegre Ağaç San. ve Tic. A.Ş.
–    Çamsar Orman Ürünleri Tic. ve San. A.Ş.
–    Yıldız Sunta Orman Ürünleri Sanayi Tesisleri İth. İhr. ve Tic. A.Ş.
–    Divapan Entegre Ağaç Panel San. Tic. A.Ş.
–    AGT Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
–    Yıldız Entegre Ağaç San. ve Tic. A.Ş.
–    Orma Orman Mahsulleri İntegre San. ve Tic. A.Ş.
–    Starwood Orman Ürünleri A.Ş.
–    Çamsan Ordu Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
–    Çamsan Entegre Ağaç San. ve Tic. A.Ş.
–    Teverpan MDF Levha Sanayii ve Ticaret A.Ş.
–    Gentaş Genel Metal San. ve Tic. A.Ş. – GENTS

hakkında soruşturma açılmasına, 18-41/654-M sayı ile karar verdi.