Ana Sayfa Haberler Doğu Alman Ka...

Doğu Alman Kasabaları Nüfus Kazanmak İçin Para Dağıtıyor

emeklilik-sistemi01

Almanya’da nüfus bir yandan azalıyor, diğer yandan yaşlı nüfusun oranı artıyor. Brandenburg Eyaleti’ndeki bazı kasabalar daha şimdiden alarm veriyor. Massen ile Finsterwalde şehirleri hoş geldin ikramiyesi ve taşınma yardımıyla nüfus büyütmeye çabalıyorlar.

Massen kasabasına taşınacak ailelerdeki sekiz yaşından küçük her çocuk için 5 bin Euro ödül verilecek. Finsterwalde, kasabada ticaret yapacaklara bin Euro maddi destek veriyor. Taşınan aileye ise kişi başına 500 Euro hoş geldin ikramiyesi ve bir kereliğe mahsus olmak bin Euro taşınma parası ödüyor.

Brandenburg Eyaleti’nde nüfus azalmasına ve nüfusun yaşlanmasına karşı çeşitli çareler üretilmeye başlandı. Eyaletteki bazı kasabalar nüfus erozyonunu hoş geldin ödülüyle engellemek ve kasabaya genç aileleri kazandırmak istiyorlar. Brandenburg Eyaleti’ndeki birçok kasaba için durum pek iç açıcı gözükmüyor. İstatistik uzmanlarının yaptığı hesaplamalara göre birçok köy ve kasaba önümüzdeki 15 yıl içinde nüfusun büyük çoğunluğunu kaybedecek. Genç nüfus büyük şehirlere taşınıyor. Doğan çocuk sayısı azalıyor. Yaşlıların sayısı artıyor.

Brandenburg Eyaleti’ndeki Massen kasabası örneğin kasabaya taşınacak ailelerdeki sekiz yaşından küçük her çocuk için 5 bin Euro ödül vereceğini duyurdu. Berlin-Brandenburg Radyo ve Televizyon Kurumu RBB’nin haberine göre Elbe-Elster Bölgesi’nde bulunan Massen’da şimdiye dek kasabaya yeni taşınanlara 40 bin Euro ödendi. Ödülden yararlanmak isteyenlerin yerine getirmesi gereken tek koşul daha önce Massen’da oturmamış olmak.

Massen’in komşusu Finsterwalde de yeni vatandaş kazanarak nüfusunu büyütmeye çabalıyor. İstatistikî tahminler Finsterwalde’de nüfusun önümüzdeki 15 yıl içinde 13 bine düşeceğini gösteriyor. Finsterwalde’nin nüfusu 1998 yılında 21 bin idi, şu sıra 17 bin civarında bulunuyor.

Kasabanın Belediye Başkanı Jörg Gampe şu ana dek beş ailenin kasabaya taşındığını ve öngörülen taşınma ödülünden yararlandığını söyledi. Finsterwalde, kasabada ticaret yapmak isteyen kişilere 1000 Euro maddi destek veriyor. Taşınan aileye ise kişi başına 500 Euro hoş geldin ikramiyesinin dışında bir kereliğe mahsus olmak üzere bin Euro taşınma parası ödüyor.

SİGORTA KASASI DOKTORLARI BİRLİĞİ DE İKRAMİYE VERİYOR

Almanya’da Sigorta Kasası Doktorları Birliği de (Kassenärztliche Vereinigung) küçük yerleşim birimlerinin karşı karşıya bulunduğu sorunu fark etmiş durumda. Doktorların çoğu nüfusu azalan veya azalmakta olan yerlerde muayenehane açmak istemiyor. Kasa Doktorları Birliği aldığı bir kararla söz konusu yerleşim yerlerindeki bir doktor muayenehanesini devralan veya yeni bir muayenehane açan doktorlara 50 bin Euro’ya kadar maddi destek verecek.

PARA ÖDÜLÜ ÇÖZÜM DEĞİL

Berlin Brandenburg Radyo ve Televizyon Kurumu RBB’ye konuşan Profesör Oliver Ibert nüfus erozyonuna karşı para ödülüyle mücadele etmek doğru bir yöntem değil. Berlin Hür Üniversitesi (FU) Bölgesel Ekonomi Araştırmaları Profesörü Oliver Ibert, “Bu yöntem kasabalar arasında rekabeti doğuracak. Ayrıca bu yöntem geçici çözüm olarak görülebilir ama uzun vadede politikacıların başka çözümlere yönelmeleri gerekiyor.” dedi.

KASABANIZA DÖNÜN

Öte yandan bazı yerleşim birimleri kaybettiği vatandaşlarını geriye kazanma çabası içine girdi. Brandenburg Eyaleti’ndeki Prignitz Bölgesi’nde bulunan beş kasaba bir araya gelerek “Mach Mutti glücklich! Komm zurück!-Anneni mutlu et! Geri dön!“ sloganıyla kampanya başlattı. Brandenburg Eyaleti’nde iki Almanya’nın birleşmesinden bu yana geçen 25 yıl içinde özellikle gençler büyük kentlere taşındılar ve buralarda iş bularak kendilerine yeni bir hayat kurdular.

CİHAN