Ana Sayfa Haberler Borsa İstanbu...

Borsa İstanbul’da 24 Hissede Pazar Değişikliği

15.12.2021 – Borsa İstanbul A.Ş. Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazarda işlem görecek paylar dağılımı açıkladı.

03/01/2022 tarihinden itibaren pazarları değişecek payların eski ve yeni pazarlarını gösteren tablo aşağıdadır. Buna göre ADESE, ATATP, BAGFS, BLCYT, BRYAT, CEMAS, ESCAR, GSDHO, IPEKE, KONTR, KUTPO, MEDTR, NTHOL, RTALB ve TIRE yıldız pazara alınırken BOBET, NTGAZ, TRILC ve UNLU yıldız pazardan çıkarılacaktır.

Borsa İstanbul'da Tüm Hisseler için Pazar Dağılımı
Borsa İstanbul’da Tüm Hisseler için Pazar Dağılımı

Borsa İstanbul, CRFSA ve DOKTA’nın Fiili Dolaşımına dair Ek Süre Verdi

21.12.2020 – Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamada, borsadaki derinliğe artırmaya yönelik olarak alınan karar kapsamında fiili dolaşım oranını %5’in üstüne çıkarmaları için 1 Ocak 2021 tarihine kadar süre verilerek uyarılan Carrefoursa Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş., Döktaş Dökümcülük Ticaret ve Sanayi A.Ş. ve Sönmez Pamuklu Sanayii A.Ş.’nin başvuruları değerlendirilerek, bu şirketlere verilen süre 31 Mart 2021 tarihine kadar uzatıldığı bildirildi. Ayrıca, Borsa İstanbul 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak Pay Piyasası Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar’da İşlem Gören Payları açıkladı.

Borsa İstanbul‘un Yeni Pazar Sistemi Bugün Devreye Girdi

01.10.2020

Borsa İstanbul’da yapılan düzenlemeye göre pazarlar yeni kriterlere göre tekrar belirlendi. Bugün yeni pazar sistemi devreye giriyor. Daha önce Yıldız Pazar Grup1 ve Yıldız Pazar Grup 2’de yer alan hisseler, Yıldız Pazar altında birleşirken, Ana Pazar Grup 1 hisseleri, Ana Pazar’da devam edecek.

Ana Pazar Grup 2’deki hisseler ise Gelişen İşletmeler Pazarı’ndaki şirketlerle birlikte Alt Pazar’da işlem görecek.

Borsa İstanbul Likiditesi Düşük Hisseleri Alt Pazarlara Taşıyacak

17.09.2020 – Borsa İstanbul, dün akşam açıkladığı kararla likiditesi düşük hisseleri ayrı bir pazarda topladığını ve bunların piyasa öncesi platformda işlem göreceğini açıkladı. Söz konusu şirketler eğer işlem gören paylarını verilen tarihe kadar %5’in üstüne çıkarmazlar ise bu pazarda kalacaklar. Buna göre kriterler sağlanmaz ise Piyasa Öncesi Platformda işlem görecek hisseler şunlar: QNBFB, QNBFL, KENT, KLNMA, CMENT, AKMGY, CRFSA, SNPAM, DOKTA, TBORG. Uygulama 01/01/2021’de başlayacak.

Fiili dolaşım oranı %5’in altında olan Şirketlerin Piyasa Öncesi İşlem Platformu’na alınabileceği hususunda süre verilerek uyarılması

Borsa İstanbul’dan gelen duyuruda;

“Borsamız Yönetim Kurulu’nun 10/09/2020 tarihli kararı ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun 14/09/2020 tarihli onayı kapsamında, Borsamızda işlem gören ve fiili dolaşım oranı %5’in altında olan Şirketler Piyasa Öncesi İşlem Platformu’na alınabileceğinden, halihazırda fiili dolaşım oranı %5’in altında olan QNB Finansbank A.Ş., QNB Finans Finansal Kiralama A.Ş., Kent Gıda Maddeleri Sanayii ve Ticaret A.Ş., Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş., Çimentaş İzmir Çimento Fabrikası T.A.Ş., Akmerkez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., Carrefoursa Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş., Sönmez Pamuklu Sanayii A.Ş., Döktaş Dökümcülük Ticaret ve Sanayi A.Ş. ve Türk Tuborg Bira ve Malt Sanayii A.Ş.’ye 01/01/2021 tarihine kadar fiili dolaşım oranlarını %5’in üstüne çıkarmaları için süre verilmesine, bu tarihe kadar fiili dolaşım oranını %5’in üstüne çıkarmayan şirketlerin 01/01/2021 tarihinden itibaren paylarının Piyasa Öncesi İşlem Platformu’na alınarak işlem görmeye devam edebileceği konusunda uyarılmalarına karar verilmiştir. Bu kapsamda Piyasa Öncesi İşlem Platformu’na alınacak şirketler fiili dolaşım oranlarını %5’in üstüne çıkarmaları halinde ilgili pazara alınabilecektir.

Gelişen İşletmeler Pazarının Alt Pazar ile birleştirilmesi nedeniyle 01/10/2020 tarihinden itibaren Alt Pazarda işlem görmeye devam edecek olan paylar: AVHOL, BEYAZ, IDEAS, IZTAR, IZFAS, MEGAP, OSMEN, OZRDN, POLTK, RODRG, TKURU, VANGD

Borsa İstanbul’dan gelen duyuruda;

Borsamız Yönetim Kurulu’nun 10/09/2020 tarihli kararı ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun 14/09/2020 tarihli onayı kapsamında, Gelişen İşletmeler Pazarı’nın Alt Pazar ile birleştirilmesi nedeniyle Borsamız Gelişen İşletmeler Pazarı’nda işlem görmekte olan Avrupa Yatırım Holding A.Ş., Beyaz Filo Oto Kiralama A.Ş., İdealist Danışmanlık A.Ş., İz Hayvancılık Tarım ve Gıda Sanayi Ticaret A.Ş., İzmir Fırça Sanayi ve Ticaret A.Ş., Mega Polietilen Köpük Sanayi ve Ticaret A.Ş., Osmanlı Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Özerden Plastik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Politeknik Metal Sanayi ve Ticaret A.Ş., Rodrigo Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., Taze Kuru Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Vanet Gıda Sanayi İç ve Dış Ticaret A.Ş.’nin toplam sermayelerini temsil eden payları 01/10/2020 tarihinden itibaren Borsamız Alt Pazarı’nda kota alınarak işlem görmeye devam edecektir.

Gelişen İşletmeler Pazarı’nda Piyasa Danışmanlığı Görevine İlişkin Prosedür yürürlükten kaldırılmıştır.

 

 

Borsa İstanbul 2. Çeyrek Endeks Değişiklerini Açıkladı

22.06.2020 -Borsa İstanbul, 2. çeyrek endeks (1 Temmuz – 30 Eylül 2020 tarihleri arasındaki dönem) değişikliklerine dair açıklama yaptı. BIST-30 endeksine MGROS dahil edilirken TOASO çıkarılacak. BIST-50 endeksinde ise, ISGYO, MPARK, OYAKC, SELEC ve SOKM dahil edilecek olup, AGHOL, ENKAI, KORDS, SKBNK ve YATAS endeksten çıkarılacaktır. BIST-100 endeksinde ise, BAGFS, DOCO, GSDHO ve OYAKC dahil edilecek olup ANHYT, ECZYT, RYGYO ve SARKY çıkarılacaktır.

2Ç20 endeks değişikliklerine göre BIST100’e girecek hisseler BAGFS, DOCO, GSDHO ve OYAKC çıkarılacaklar ise ANHYT, ECZYT, RYGYO ve SARKY’dır. BIST50’ye eklenecekler ISGYO, MPARK, OYAKC, SELEC ve SOKM kapsam dışına alınacaklar ise AGHOL, ENKAI, KORDS, SKBNK ve YATAS’tır. BIST30’a ise MGROS dahil edilecek ve TOASO çıkarılacaktır.

 

 

01.04.2020 – Borsa İstanbul şirketlerinin 3 aylık finansal raporlarının KAP’ta son yayınlanma tarihleri yeniden belirlendi. Kovid-19 salgını nedeniyle işlerin yavaşlaması ve genel kurulların ertelenmesi nedenleri ile 2020 yılının ilk çeyreğine ait finansal tabloların yayınlanma tarihi ertelendi. 1 Haziran 2020, konsolide olanlar için 9 Haziran 2020 olacak. Bankalar ise konsolide ve konsolide olmayan raporlarını 15 Haziran 2020’ye kadar gönderebilecek.

 

Borsadan 2 Sıfır Atılacak

20.02.2020 – Borsa İstanbul Genel Müdürü Hakan Atilla, mayısta endeksten iki sıfır atmayı planladıklarını açıkladı. Borsa İstanbul Genel Müdürü Hakan Atilla, borsanın halka arzı için yıl bitmeden hazır hale geleceklerini ve gündeme alacaklarını belirtirken, mayıs ayında Borsa İstanbul’da 2 sıfır atmayı planladıklarını ifade etti. Açığa satış yasağının kalkması için çalışıldığını açıklayan Atilla, halka açıklık oranı çok düşük hisselerde düzenleme olacağını, yeni enstrümanların da gündemde olduğunu belirtti.

Borsadan 2 Sıfır Atılacak

19.02.2020 – Borsa İstanbul BIST30 ve BIST100 endeksleri başta olmak üzere Borsa taradından hesaplanan BIST pay endekslerinin halihazırda ulaştıkları seviyeler dikkate alınarak, TL olarak hesaplanan “ Fiyat ve Getiri Endeksleri”nden iki sıfır atılmasına karar verildiğini açıkladı. Uygulamanın planlanan devreye alım tarihi ise 27 Nisan 2020 olarak duyuruldu.

Güle Güle 2 Sıfır… Tuğberk Çitilci yazdı…

Borsa İstanbul, pay endekslerinden iki sıfır atılması ve yapılacak uygulamalar hakkında açıklamalarda bulundu. Fiyat ve getiri endekslerinden iki sıfır atılmasına karar verilirken, uygulama 27 Nisan 2020 tarihinde devreye alınacağı ilan edilmiştir.  Endeks tarafında 2 sıfır atıldıktan sonra endeks değerinin virgülden sonra iki hane gösterilmesi devam edecektir.

Endeks Vadeli İşlem Sözleşmeleri Yapılacak Değişiklikler:

  • Sözleşme büyüklüğü 100 den 10 a düşürülecektir.
  • Minimum fiyat adımı 0,025 ten 0,25 e çıkarılacak, fiyat kotasyonu 10 ile çarpılmış değerler üzerinden yapılacaktır.
  • Sözleşme isimlendirmesinde herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.
  • Sözleşmenin nominal TL değerinde değişiklik olmayacaktır.

Sıfır Atılması İle Amaçlanan Olası Durumlar;

  • Spot endeks için 2 sıfır atılması psikolojik ucuzluk algısını tetikleyebilir.
  • Spot endeks tarafında 2 sıfır atılması ile spot ve vadeli fiyatlar arasında karmaşa giderilerek, fiyat kotasyonunun daha anlaşılabilir hale gelmesi amaçlanmış olabilir.
  • Türev piyasalarının öncüsü olan ABD tarafında S&P500 endeksi için spot ve vadeli fiyat kotasyonları hangi fiyat basamağında belirtilmektedir.
  • Bu durumun işlem hacimlerine pozitif yansıması beklenebilir.
  • Spot ve vadeli arasında ki fiyat kotasyonunun  daha net anlaşılabilmesi
  • Sözleşmenin nominal TL değeri değişmediğinden dolayı ilgili kontratlar için teminat tutarlarında değişiklik olmaması beklenebilir.

Notlar:

Geçişten bir iş günü öncesinde

  • Akşam seansı yapılmayacaktır,
  • Endekslere dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinde açık bulunan iptale
  • kadar geçerli ve tarihli emirler ile aktive edilmemiş şarta bağlı emirler iptal edilecektir,
  • Fiyat hareketlerine bağlı opsiyon sözleşmeleri oluşturulmayacaktır.
  • BIST için uzun dönemden beri alışılan fiyat kotasyonlarında değişiklik şu şekilde örneklendirebilir.

BIST 30 spot endeksi 142000 seviyesi, endeksten 2 sıfır atılması ile 1420

VİOP Yakın Vade kontratı 142,625 seviyesi, fiyat kotasyonunun 10 ile çarpılması 1426,25

BIST 30 spot eski 142000 yeni 1420

VİOP Yakın Vade kontratı eski 142,625 yeni 1426,25

Ekranları açtığımızda karşılaşacağımız VİOP Yakın Vade kontratı fiyat kotasyonu grafikte gösterildiği gibi oluşabilir.

Ekranları açtığımızda karşılaşacağımız BIST 30 spot endeksi fiyat kotasyonu grafikte gösterildiği gibi oluşabilir.

 

Borsada Endeks Değişiklikleri Belli Oldu

18.12.2019 – Borsa İstanbul 1Ç20 dönemine ait endeks değişliklerini açıkladı. BIST-30 endeksinde değişiklik bulunmazken, BIST-50 endeksine AEFES, AGHOL, ANACM, ENKAI ve HEKTS dahil edilirken, AKSEN, GLYHO, IHLAS, POLHO ve VERUS endeksten çıkarılacak. BIST100 endeksinde ise, ADANA; AKGRT, ALKIM, ANHYT, AYGAZ, BIZIM, BRISA, BRSAN, BTCIM, BUCIM, CIMSA, ECZYT, ERBOS, GOODY, INDES, ISGYO, ISMEN, KAREL, KARTN, KLMSN, LOGO, TATGD ve TRCAS dahil edilirken, AFYON, AVOD, BERA, BJKAS, CEMAS, DGKLB, FENER, GEREL, GLYHO, GOLTS, GSRAY, ICBCT, IEYHO, IHLAS, IHLGM, ITTFH, KONYA, METRO, PARSN, POLHO, PRKME, TUKAS ve VERUS çıkarılacak.

Borsa İstanbul’da 3 aylık dönemlerde geçerli olan endeks değişikliklerini belli oldu. 1 Ocak – 31 Mart arasında gerçeli olacak Borsa İstanbul endeks değişiklikleri aşağıdaki gibidir:

BIST100 endeksinde giren ve çıkan hisseler

BIST-100 Endeksindeki Değişiklikler* 
Eklenen Çıkarılan Yedek
ADANA AFYON BOLUC
AKGRT AVOD SARKY
ALKIM BERA VKGYO
ANHYT BJKAS
AYGAZ CEMAS
BIZIM DGKLB
BRISA FENER
BRSAN GEREL
BTCIM GLYHO
BUCIM GOLTS
CIMSA GSRAY
ECZYT ICBCT
ERBOS IEYHO
GOODY IHLAS
INDES IHLGM
ISGYO ITTFH
ISMEN KONYA
KAREL METRO
KARTN PARSN
KLMSN POLHO
LOGO PRKME
TATGD TUKAS
TRCAS VERUS

 

BIST50 endeksindeki hisse değişiklikleri

BIST-50 Endeksindeki Değişiklikler*
Eklenen Çıkarılan Yedek
AEFES AKSEN TRGYO
AGHOL GLYHO ECILC
ANACM IHLAS ISDMR

BIST30 endeksindeki hisse değişiklikleri

BIST-30 Endeksindeki Değişiklikler*
Eklenen Çıkarılan Yedek
MGROS
TRKCM
ENJSA

 

 

Borsa İstanbul’un Yeni Pazar Yapısı Pazartesi Devreye Girecek

01.11.2019 – Borsa İstanbul, yeni pazar yapılanmasıyla uyum sağlamak için BIST Pay Endeksleri Temel Kuralları’nda değişiklik yaptı. Borsa İstanbul’da yeni pazar yapılanması nedeni ile endeks kuralları yenilendi. 2 Ekim’de açıklanan ve 4 Kasım’da yürürlüğe girecek olan yeni düzenlemeye göre BIST 30, BIST 50 ve BIST 100 endekslerine dahil olacak şirketler Yıldız Pazar’dan seçilecek. Buna göre:

Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim Kurulunun 27/09/2019 tarihli ve 2019/182 sayılı ve Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) 19/09/2019 tarihli ve 52 sayılı kararları çerçevesinde Pay Piyasası’nda Yıldız Pazar ve Ana Pazar’da işlem gören şirket payları, getirilen yeni kriterler dikkate alınarak benzer büyüklük, derinlik ve likiditeye sahip paylar bir arada işlem görecek şekilde yeniden gruplandırılmıştır. Bu şekilde oluşturulan yeni pazar yapısında, grupların işlem esasları farklılaştırılarak farklı gruplarda yer alan paylara farklı işlem esasları uygulanacaktır.

Bu doğrultuda Kotasyon Yönergesinde ve Pay Piyasası Yönergesinde yapılan değişikliklerin yürürlüğe gireceği tarih itibarıyla SPK’nın paylara yönelik ABCD gruplandırma düzenlemesi yürürlükten kalkacaktır.

Yapılan yeni düzenlemede Yıldız Pazar ve Ana Pazar altında iki grup oluşturulacak ve yeni pazar düzeninde aşağıdaki tabloda yer alan işlem esasları uygulamaya alınacaktır.

pay piyasası yeni pazar yapısında uygulanacak değerlendirme kriterleri ve işlem esasları tablosu
pay piyasası yeni pazar yapısında uygulanacak değerlendirme kriterleri ve işlem esasları tablosu

Bu kapsamda Pay Piyasası yeni pazar yapısı şu şekildedir:

  • Yıldız Pazar – Grup 1, Grup 2
  • Ana Pazar – Grup 1, Grup 2
  • Gelişen İşletmeler Pazarı (GİP)
  • Yakın İzleme Pazarı (YİP)
  • Piyasa Öncesi İşlem Platformu (PÖİP)
  • Yapılandırılmış Ürünler ve Fon Pazarı (YÜFP)
  • Nitelikli Yatırımcı İşlem Pazarı (NİYİP)

Kolektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı’nda işlem gören paylar (Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları, Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları ve Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları) bu pazar bünyesinden çıkarılarak, belirlenen kriterlere göre ilgili pazarın ilgili grubuna dahil edilecektir. Kolektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı’nın ismi Yapılandırılmış Ürünler ve Fon Pazarı (YÜFP) olarak değiştirilecektir.

Diğer taraftan Borsada işlem görecek şirketler için aranan kota alma şartlarından halka arz edilen payların asgari piyasa değeri şartı, Yıldız Pazar için 100 milyon TL’den 150 milyon TL’ye, Ana Pazar için 25 milyon TL’den 30 milyon TL’ye yükseltilecektir.

Pay Piyasası İşlem Esasları Tablosu:

 

Borsa İstanbul’un Yeni Başkanı Hakan Atilla Oldu

21.10.2019 – Borsa İstanbul’un yeni Genel Müdürü Mehmet Hakan Atilla oldu. Borsa İstanbul A.Ş.’nin 21 Ekim 2019 tarihinde yapılan Yönetim Kurulu Toplantısında Genel Müdürlük görevine Mehmet Hakan Atilla seçildi. Atilla, Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapacak.

Borsa İstanbul A.Ş.’nin yeni Genel Müdürü Mehmet Hakan Atilla oldu. Murat Çetinkaya’nın, 30 Ağustos 2019 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığına atanmasından sonra Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyeliğine Mehmet Hakan Atilla seçildi.

Mehmet Hakan Atilla kimdir?

1970 yılında Ankara’da doğan Mehmet Hakan Atilla, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nden mezun oldu. Meslek hayatına 1995 yılında Halkbank A.Ş.’de Araştırma Geliştirme ve Planlama Müdürlüğü’nde Uzman Yardımcısı olarak başladı. Atilla daha sonra Bankacılık Kartları ve Nakit Yönetimi Müdürlükleri’nde Uzman, Stratejik Planlama Daire Başkanlığı’nda Yönetmen ve Bölüm Müdürü, Finansal Kurumlar ve Yatırımcı İlişkileri’nde Daire Başkanı, Halk Yatırım’da Denetim Kurulu üyesi, Halk Emeklilik’te Yönetim Kurulu Üyesi ve Halkbank Makedonya Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. M. Hakan Atilla 2011-2018 yılları arasında Halkbank Uluslararası Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini de üstlendi.

 

Borsa İstanbul’da Kesintisiz Yeni Dönem

01.10.2019 – Borsa İstanbul’un dünya borsaları uyum sağlanması ve etkileşimin artırılması amacıyla Pay Piyasasında sürekli işlem yöntemi işlem gören kıymetlerde halihazırda 13:00-14:00 saatleri arasında uygulanan “gün ortası tek fiyat” ve gün ortası “ara” bölümlerinin kaldırılmasına 17 Eylül’de karar verilmişti. Böylece kıymetlerin 10:00 – 18:00 saatleri arasında kesintisiz sürekli işlem yöntemi uygulanmasına karar verilmiş oldu. Borsa İstanbul’da yeni uygulama 4 Ekim Cuma gününden itibaren başlayacak.

Bugün ayrıca Borsada 4. çeyrek endeks değişiklikleri de devreye girdi. 4Ç19 endeks değişikliklerine göre BIST100’e girecek hisseler GLYHO, DOAS, TRGYO, HLGYO, DEVA ve GUSGR çıkacaklar ise GENTS, INDES, HURGZ, ADESE, ISGYO ve OZGYO’dur. BIST50’ye eklenecekler KORDS, TTRAK, GLYHO, AKSEN ve IHLAS, çıkacaklar ise SOKM, ECILC, ICBCT, MAVI ve ODAS olarak açıklanmıştır. BIST30 hisse listesinde değişiklik yapılmadı.

Borsa İstanbul’un BIST 100, BIST 50 ve BIST 30 endekslerinde 2019 yılı 4. üç aylık dönemi için (01.10.2019-31.12.2019) açıkladığı değişikliklere göre;

BIST 100 Endeksi

  • Alınacak Paylar: GLYHO, DOAS, TRGYO, HLGYO, DEVA, GUSGR
  • Çıkarılacak Paylar: GENTS, INDES, HURGZ, ADESE, ISGYO, OZGYO

BIST 50 Endeksi

  • Alınacak Paylar: KORDS, TTRAK, GLYHO, AKSEN, IHLAS
  • Çıkarılacak Paylar: SOKM, ECILC, ICBCT, MAVI, ODAS

 

Borsa İstanbul Kesintisiz Olacak

17.09.2019 – Borsa İstanbul’un dünya borsaları uyum sağlanması ve etkileşimin artırılması amacıyla Pay Piyasasında sürekli işlem yöntemi işlem gören kıymetlerde halihazırda 13:00-14:00 saatleri arasında uygulanan “gün ortası tek fiyat” ve gün ortası “ara” bölümlerinin kaldırılmasına karar verildi. Bu kıymetlerin 10:00 – 18:00 saatleri arasında kesintisiz sürekli işlem yöntemi uygulanmasına karar verildi.

Borsa İstanbul’da bu uygulama 4 Ekim tarihinden itibaren başlayacak.

 

Borsa İstanbul’da Açığa Satış Düzenlemesi

08.05.2018 – Birçok yerli ve küçük yatırımcının beklediği açığa satış düzenlemesi Borsa İstanbul tarafından yapıldı. Borsa İstanbul, açığa satış işlemlerinde 2013 yılına dek uyguladığı yukarı adım kuralının iki ay süreyle yeniden uygulanmasına karar verdi. Bu kapsamda BIST100 Endeksinde bulunan ve açığa satış yapılabilen paylarda bir üst kademeden açığa satış yapılabilecek. Açığa satış uygulaması 9 Temmuz’a kadar sürecek. Uygulama kapsamında bir hissede gerçekleşen son iki fiyattan hangisi yüksekse o fiyattan açığa satış emri yollanabilecek. Böylece alış için pasifte bekleyen emirleri karşılayarak aktiften açığa satış yapılmasının önüne geçilecek.

Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ’ın da duyurduğu düzenleme şu şekilde yapıldı:

“Borsa İstanbul 01/03/2016 tarihli ve 02.UUE.01 sayılı Pay Piyasası İşleyişine İlişkin Uygulama Usulü ve Esasları (UUE) uyarınca Pay Piyasasında BIST 100 Endeksi kapsamında bulunmayan ve açığa satışa konu paylar ile borsa yatırım fonu katılma belgelerinde uygulanmakta olan yukarı adım kuralının 09/05/2018 tarihli işlemlerden başlamak üzere 09/07/2018 tarihine kadar iki ay süreyle (bu tarihler dahil olmak üzere) BIST 100 Endeksinde bulunan ve açığa satış yapılabilen paylarda da uygulanması kararlaştırdı.”

Pay Piyasasında BIST 100 Endeksi kapsamında bulunmayan ve açığa satışa konu paylar ile borsa yatırım fonu katılma belgelerinde uygulanmakta olan yukarı adım kuralının, 09 Mayıs tarihli işlemlerden başlamak üzere 09 Temmuz tarihine kadar iki ay süreyle BIST 100 Endeksinde bulunan ve açığa satış yapılabilen paylarda da uygulanması kararlaştırıldı.

Buna göre; bu tarihler arasında BIST 100 Endeksinde bulunan ve açığa satış yapılabilen paylar da dahil olmak üzere açığa satış işlemi yapılabilen tüm sıralarda açığa satış işlemi, açığa satışa konu olacak sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden gerçekleştirilebilecek. Ancak, açığa satışa konu olan sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen fiyatının bir önceki fiyattan daha yüksek olması hâlinde açığa satış işlemi en son gerçekleşen fiyat düzeyinden de yapılabilecek.

BIST100 Endeksi kapsamında bulunmayan ve açığa satışa konu paylar ile borsa yatırım fonu katılma belgelerinde uygulanmakta olan yukarı adım kuralının 9 Mayıs 2018 tarihli işlemlerden başlamak üzere 9 Temmuz 2018 tarihine kadar iki ay süreyle, BIST100 Endeksinde bulunan ve açığa satış yapılabilen paylarda da uygulanması kararlaştırıldığı kaydedildi.Buna göre, söz konusu tarihler arasında BIST 100 Endeksinde bulunan ve açığa satış yapılabilen paylar da dahil olmak üzere açığa satış işlemi yapılabilen tüm sıralarda açığa satış işlemi, açığa satışa konu olacak sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden gerçekleştirilebilecek.Ancak açığa satışa konu olan sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen fiyatının bir önceki fiyattan daha yüksek olması halinde açığa satış işlemi en son gerçekleşen fiyat düzeyinden de yapılabilecek