Ana Sayfa Haberler Avusturya Dış...

Avusturya Dışişleri Bakanı: Darbe Girişiminin Hiçbir Haklı Yönü Yoktur

Sebastian-Kurz-02Avusturya Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurz, Türkiye’de terör örgütü FETÖ tarafından yapılmak istenen askeri darbe girişimine, “İnsanların öldürüldüğü darbe ve darbe girişimlerinin hiç bir haklı yönü yoktur.” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Günlük yayınlanan Die Presse gazetesine konuşan Bakan Kurz, “Hepimiz biliyoruz ki otoriter liderlik tarzından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı direnişler yaşandı; ama bu kadar organize bir askeri darbe girişimi hiç kimse tarafından beklenmiyordu.” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE’DE HUKUK DEVLETİNE İHTİYACIMIZ VAR

Darbe girişiminin sadece hükümet partisi tarafından değil, muhalefet partilerince de kınanmasının, demokrasi ve anayasal düzen adına önemli olduğu vurgulayan Kurz, “Bizim Türkiye’de hukuk devletine ihtiyacımız var. Türkiye’deki bütün güçlerin ihtiyatlı hareket etmesi, demokrasi ve hukuk devletine özen göstermesi gerekiyor:” ifadelerini kullanırken, “İnsanların hayatları korunmalı, Anayasa’ya aykırı hiçbir davranışta bulunulmamalı.” görüşünü dile getirdi.

Bakan Kurz, “AB, Türkiye’den vize serbestliği için terör yasasını yumuşatmasını istemişti. Bu istek, darbe girişiminden sonra ne kadar mümkün?” sorusuna ise “Teröre karşı savaş yüzde 100 desteklenmelidir. Fakat demokrasi, düşünce özgürlüğü ve medya çeşitliliğini de korumak bir o kadar önemlidir. İnsan hakları tehlikede olduğu zaman şeffaf bir reaksiyon göstermeliyiz. Başarısız gelişmeleri görmezden gelmek Avrupa’nın yararına olmaz.” yanıtını verdi.

Bu arada darbe girişimi sırasında meydana gelen olaylarda hayatlarını kaybedenler arasında Avusturya vatandaşının bulunmadığını bildiren Kurz, yaklaşık 10 bin vatandaşına, Türkiye’deki Avusturya temsilcilikleriyle irtibat halinde olmaları yönünde çağrıda bulundu. CİHAN