Ana Sayfa Haberler İhracat Rekor...

İhracat Rekoru İstihdama Yansıdı, 15 Günde Yüzlerce İş İlanı Verildi

19.02.2020 – Türkiye’nin son yıllardaki ihracat atağı istihdamda karşılık bulmaya başladı. Teşvikler ve dijitalleşmenin etkisiyle ihracata yönelen şirketler, nitelikli işgücü istihdamı için yoğun arayış içerisine girdi. Yeni iş ilanlarının yüzde 55’i, ihracat profesyonelleri istihdam etmeye yönelik verildi.

 Ülkemizde 2019 yılında ihracat, bir önceki yıla göre yüzde 2 artışla 180 milyar doları aştı. Bu rakamla birlikte Cumhuriyet tarihinde yeni bir rekora imza atılırken artan ihracat, istihdamı doğrudan etkiledi. İhracat yapan Türk şirketler pazarlama becerisine sahip nitelikli işgücü arayışına koyuldu. Yurtdışı Satış Görevlisi, Yurtdışı Pazarlama Yöneticisi ve İhracat Sorumlusu gibi görevlerde profesyonel çalışanları istihdam ederek ihracat konusunda elini güçlendirmek isteyen şirketler, kısa sürede yüzlerce iş ilanı verdi. Kariyer sitesi Elemanhavuzu.com’un 1 Şubat – 15 Şubat 2020 tarihleri arasında yaptığı araştırmaya göre, yeni iş ilanlarının yüzde 55’i ihracat profesyonelleri istihdam etmeye yönelik verildi. 15 günlük süreçte sisteme kayıtlı 780 şirketin toplamda 1.287 iş ilanı verdiği ve bunların 712’sinin ihracatla ilgili olduğu belirtildi.

Şirketler teknoloji ve ihracat konularında nitelikli işgücüne ihtiyaç duyuyor

Dijitalleşmeyle birlikte KOBİ’lerin de ihracata yöneldiğini söyleyen Elemanhavuzu.com CEO’su Fedakar Günsili, “E-ihracatın hayatımıza girmesiyle, küçük ve orta ölçekli esnafımızın dahi ihracat yapabildiğini görüyoruz. Bu üreticiler genel olarak teknolojiye hakim personelleri istihdam etmek için çalışıyor. Uzun süredir büyük şirketlerde de ihracat konusunda eleman açığı bulunduğuna ve buna yönelik bir arayış olduğuna dair duyumlar alıyorduk. 2020 ile birlikte bu konu direkt olarak etkisini hissettirmeye başladı. Dış ticaretin önemli bir kısmını oluşturan Avrupa ve Ortadoğu ülkeleriyle ihracat ilişkisi olan büyük şirketler, ilgili departmandaki işler için iyi seviyede İngilizce ve Arapçayı birinci koşul olarak sunuyor. Ayrıca bilgisayar programlarına hakim olmak, pazarlama yeteneklerine sahip olmak ve insan ilişkilerinin güçlü olması da aranan diğer özellikler” dedi.

Doğru kişiyi bulmak için dijital teknolojiler fayda sağlıyor

İhracat gibi ülke ekonomisine katkı sağlayan, katma değeri yüksek işlerde nitelikli personelin büyük önem taşıdığını ve bu personelin seçiminde gerek insan kaynakları (İK) departmanı gerekse şirket yönetiminin oldukça dikkatli olması gerektiğini belirten Fedakar Günsili, “İstihdamda dijital teknolojiler, iş arayanları doğru işle, işverenleri de doğru yetenekle buluşturuyor. Bu kapsamda internet üzerinden hizmet veren kariyer siteleri, özel sektör ve kamunun eleman ihtiyacını karşılıyor. Bu noktada bizler, talep edilen işler için yapay zeka temelli teknolojileri kullanarak en doğru yetenekleri buluyor, İK departmanlarının iş yükünü büyük ölçüde hafifletiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

2.5 Milyon İstihdamın Maliyeti 40 Milyar TL

26 Mart 2019 – İstihdam seferberliği kapsamında 81 ilden oda ve borsaların taahhüdü ile 2.5 milyon işsizin sosyal güvenlik kapsamına alınmasının maliyeti 40 milyar TL’yi bulacak. İlave maliyet İşsizlik Fonu’ndan karşılanacak. 2.5 milyon istihdam, işsizlik rakamının yaklaşık üçte iki oranında gerilemesi anlamına geliyor

TÜİK’in yaptığı açıklamaya göre geçen yıl yüzde 11 oranında gerçekleşen işsizlikle mücadele için sosyal politikalara hız verildi. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un geçen hafta açıkladığı İstihdam Seferberliği kapsamındaki 2019 istihdam teşvikleri kapsamında 2.5 milyon işsizin sosyal güvenlik kapsamına alınması hedefleniyor.

KPMG Türkiye Sosyal Hizmetleri Direktörü İsmail Sevinç, TÜİK verilerine göre 2018 yılı itibariyle kayıtlı 3.5 milyon işsiz bulunduğunu söyledi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, istihdam seferberliği kapsamında 81 ilin oda ve borsa başkanlarıyla görüştüğünü, 2.5 milyon kişinin istihdam edileceği sözü aldığını belirten Sevinç, “2.5 milyon kişinin istihdamı çok yüksek bir hedef. Kayıtlı işsizlerin yüzde 71’inin istihdamı anlamına geliyor. Bu işsizlik oranında çok büyük bir gerileme sağlar” dedi.

İsmail Sevinç, hedeflenen 2.5 milyon istihdamın, Bakan Selçuk’un açıkladığı 2019 teşvik paketine göre 40 milyar TL’ye mal olacağını kaydetti. Sevinç, “Sosyal güvenlik bütçesine yapılacak bu aktarım İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanıyor. Zaten bu fon, bu gibi durumlarda istihdam için kullanılmak üzere var. Fonda şu anda 129 milyar TL kaynak bulunuyor. Bu kadar yüksek bir istihdamın için devletin üstleneceği maliyeti, fondan karşılamak mümkün” dedi.

Bakan Selçuk’un geçen hafta yaptığı açıklamaya göre 2019’da uygulamaya konan yeni teşvik kapsamında, her ilave istihdam için üç ay boyunca işverenin ödeyeceği ait prim ve vergilerin yanı sıra ücreti de devlet karşılayacak.

Uygulamadaki istihdam teşvikleri

  • Halen mevcut çalışanlara ilave olarak işe alınan her bir sigortalının, asgari ücret düzeyinde tüm primve vergilerini 12 ay boyunca devlet karşılıyor.
  • Prime Esas Kazanç tutarı üzerinden düzenli ödeme yapanlara 5 puan prim indirimi, çalışan başına 128 ila 960 TL arasında avantaj sağlıyor.
  • 2016’da başlayan asgari ücret desteği de bu yıl süresi 12 aya çıkarılarak devam ediyor.
  • 500 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerine 101 TL, 500’ün altında çalışanı olan iş yerlerine 150 TL asgari ücret desteği sağlanıyor.