Ana Sayfa Haberler Süpersonik Yo...

Süpersonik Yolcu Uçakları İçin Boeing Aerion ile Ortaklık Kuruyor

Boeing, Süpersonik Yolculuğu Hızlandırmak için Aerion ile Ortaklık Kuruyor

  • Aerion’ın AS2’si pazardaki ilk süpersonik business jet olacak.
  • Anlaşma çerçevesinde Boeing, teknoloji gelişimi ve uçak tasarımında ivmeyi artırmak, süpersonik hava yolculuğuna yeni pazarlar oluşturmak için Aerion’a ciddi bir yatırım yapacak.

06.02.2019 – Boeing, merkezi ABD’nin Nevada eyaletinin Reno şehrinde bulunan yeni nesil süpersonik uçaklar alanında öncü Aerion Şirketi ile ortaklık kurduğunu açıkladı. Boeing, Aerion’un AS2 süpersonik business jetinin pazara sunulmasında, teknik, üretim ve test uçuşu desteğinin yanı sıra dikey stratejik içerik sağlayacak. AS2, 1.4 mach veya saatte yaklaşık 1.000 mil hıza kadar uçmak üzere tasarlandı. Mevcut business jetlerden yüzde 70 daha hızlı uçabilen AS2, çevre performans hedeflerini karşılamanın yanı sıra, denizaşırı bir uçuşta yaklaşık üç saat kazandıracak. Uçağın ilk uçuşunun 2023 yılında gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Boeing NeXt Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Steve Nordlund, “Boeing, çok güvenli ve verimli bir şekilde dünyayı hiç olmadığı kadar hızlı birbirine bağlayan bir dönüşüme öncülük ediyor. AS2, süpersonik teknolojiyi daha da olgunlaştırmak adına stratejik ve disiplinli çok önemli öncü bir yatırım. Aerion’un süpersonik uzmanlığı ile Boeing’in küresel sanayi ölçeğini ve ticari havacılık tecrübesini birleştiren bu ortaklık sayesinde, süpersonik uçuşun sürdürülebilir geleceğini inşa etmek için uygun bir ekibe sahibiz.” dedi.

2003 yılında süpersonik uçaklar için daha verimli yeni aerodinamik teknolojiler geliştirmek üzere kurulan Aerion, 2014 yılında yolcu business jet tasarımı AS2 12’yi tanıttı. 2018 yılında AS2’nin GE Affinity motor tasarımını tanıttı.

Aerion Yönetim Kurulu Başkanı, Başkan ve CEO’su Tom Vice, “AS2, mevzuata uygun ve verimli süpersonik uçuşun geleceği için bir başlangıç noktasıdır. Boeing’le birlikte, insanlığın üretkenliğini ve potansiyelini geliştirmek için çok büyük olanaklar barındıran daha hızlı ve daha bağlantılı bir gelecek yaratıyoruz.” dedi.

Boeing NeXt, yeni bir yolculuk ekosisteminin sorumlu uygulanmasına öncülük etmek adına sanayi ortakları ve düzenleyici kuruluşlarla birlikte çalışıyor. Departmanın portföyünde, kentsel, bölgesel ve küresel yolculuğun geleceğini şekillendirecek olan prototip üretme faaliyet ve programları yer alıyor. Bu programların arasında otonom hava araçları ve yolcu taşıyabilen hipersonik uçaklar bulunuyor.

Boeing Hakkında

Dünyanın önde gelen havacılık ve uzay şirketi olan Boeing, ticari ve askeri uçak üretimi birlikte değerlendirildiğinde dünyanın en büyük uçak üreticisidir. Boeing, ayrıca helikopter, elektronik ve savunma sistemleri, füzeler, uydular, fırlatma araçları ve ileri bilgi ve muhabere sistemleri tasarlamakta ve üretmektedir. NASA’nın ana servis sağlayıcılarından biri olarak Boeing, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun ana yüklenicisidir. Şirket, aynı zamanda birçok askeri ve ticari havayolu destek hizmeti de sunmaktadır. Boeing, 150 ülkedeki müşterisine ürün ve destek hizmeti sağlamakta olup, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) en büyük ihracatçılarından biridir.

 

Süpersonic Jet Nedir? Süpersonik Yolcu Uçakları Yeniden Gökyüzüne Dönecek

supersonic-ucak-01

26.11.2015 – İş adamları için özel dizayn edilmiş ve saatteki hızı 2 bin kilometreye varan süpersonik yolcu uçakları, birkaç yıl sonra yeniden gökyüzüne dönmeye hazırlanıyor.

Yeni Nesil Süpersonik Jet Uçakları Hizmete Sunulacak

Daha önce üretilmiş süpersonik yolcu uçakları saatte 2172 kilometre hıza ulaşabiliyordu. Ancak 2000 yılında meydana gelen bir kazadan sonra süpersonik yolcu uçaklarının uçuşları durduruldu. Amerikalı bir şirket olan Aerion, Nevada Eyaleti’ndeki merkezinde Airbus şirketiyle ortak bir ekip oluşturduğunu ve yeni nesil Süpersonik yolcu jeti geliştirmek için çalışmalara başladığını duyurdu. Aerion şirketinin sahibi olan Teksaslı milyarder Robert Bass, “Yeni süpersonik jet uçağını, 6 yıl sonra işadamlarının hizmetine sunmayı planlıyoruz.” dedi.

supersonic-ucak-03

Aerion ve onun ortağı Airbus Grubu gelecek yılın ilk yarısında uçağın imalatı için ABD’de uygun bir üretim merkezi seçeceklerini açıkladı. Uçağın test uçuşlarının 2021 yılında yapılması ve 2023 yılında uçuşa hazır hale gelmesi planlanıyor. Yeni süpersonik jet saatte yaklaşık 2 bin kilometre hız yapabilecek. Halihazırdaki yolcu uçaklarının saatte 770 ila 900 kilometre hız yaptığı, üretilecek süpersonik uçakların ise bunlardan en az 2 kat daha hızlı gidebileceği belirtiliyor.

Aerion AS2 ismi verilen jet, büyük oranda “compozit carbon” liflerinden yapılacak. Uçağın yapımında, Aerial şirketinin adına tescillenmiş olan ve kanatlar ve uçağın gövdesinde oluşan sürtünmeyi yüzde 20 oranında azaltan, “süpersonik katmanlı akım” isimli yeni bir teknoloji kullanılacak. 9 metre boyunda bir kabine sahip olan uçak 12 yolcu taşıyabilecek. Ayrıca gece uçuşları için koltuklar yatak haline gelebilecek. Sesten hızlı gidecek olan süpersonik jet İngiltere’nin başkenti Londra’dan, Avustralya’nın Sydney kentine 9 saatten az bir zamanda varabilecek. ABD’nin New York kenti ile Londra arasındaki mesafeyi ise 3 saatte gidebilecek.

supersonic-ucak-04

Ortak üretici şirket Airbus’ın Başkan Yardımcısı Ken McKenzie, “Süpersonik uçak dizayn edebilmek için net ve üstesinden kalkabileceğimiz teknik imkan ve kapasitemiz var. Aerion, gerçekçi bir yol haritasıyla bu uçağı inşa edip uçuşa hazır hale getirebilir.” dedi. Aerion Genel Müdürü Dough Nichols ise “Üretim için malzeme tedarikçileriyle temasa geçtik. Yolcu koltuklarını, Lufthansa Technik AG ve F.List GmbH ortaklığında kurulmuş olan Inairvation şirketi üretecek.” açıklamasında bulundu.

Havacılık uzmanları, Aerion şirketinin süpersonik jet duyurusunu, “2003 yılında süpersonik uçakların emekli edilmesinin ardından oluşan boşluğu doldurma yarışının yeni; ancak çok ciddi bir örneği” olarak yorumluyor. CİHAN

supersonic-ucak-02

Supersonik Uçak Nedir?

Supersonik uçaklar ya da Supersonik jetler 20. Yüzyılın ikinci yarısında icat edilmiş, ses hızından hızlı gidebilen uçaklardır. Dünyada şimdiye kadar 2 firmanın modeli dışında hep askeri amaçlar için kullanılmışlardır.

Supersonikm uçaklarda sivil havacılıkta kullanılan iki modelden biri Sovyet yapımı Tupolev Tu-144, diğeri ise Fransız-İngiliz ortak yapımı Concorde’un modelidir. Tupolev 1968-97 arası hizmet vermiş, Concorde ise ilk 1969 yılında uçmuş ve 2003 senesinde emekliye ayrılmıştır.